لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۵۲

هشدار وزیر خارجه پیشین آمریکا در آستانه بررسی طرح تازه تحریم‌های ایران


جان کری، وزیر خارجه پیشین ایالات متحده،
جان کری، وزیر خارجه پیشین ایالات متحده،

جان کری، وزیر خارجه پیشین ایالات متحده، در چند پست منتشرشده در حساب کاربری خود در توئیتر، در آستانه بررسی طرحی مربوط به تحریم‌های ایران در کمیته روابط خارجی سنا، در مورد تاثیر تحریم‌های احتمالی در اجرای توافق اتمی تهران و شش قدرت جهانی، هشدار داده‌است.

سناتورهای ایالات متحده پیش از این پیش‌نویس طرحی را برای تشدید تحریم‌های غیرهسته‌ای ایران ارائه کرده بودند.

هدف از پیش‌نویس ارائه‌شده وضع تحریم‌های الزام‌آور علیه افراد و نهادهای مرتبط با برنامه موشک‌های بالستیک، سپاه پاسداران، افراد و سازوکارهایی که ممنوعیت سازمان ملل در مورد خرید و فروش جنگ‌افزار با ایران را نقض کنند و نیز ناقضان حقوق بشر است.

این پیش‌نویس قرار است روز چهارم خردادماه به وقت ایالات متحده، بررسی شود.

در آستانه بررسی این پیش‌نویس، جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما، فردی که از سوی واشینگتن هدایت گفت‌وگوهای اتمی با ایران را برعهده داشت، در مورد وضع تحریم‌هایی که ممکن است به توافق اتمی ضربه بزند، هشدار داده‌است.

آقای کری گفته است در دستیابی به «برنامه جامع اقدام مشترک» فراز و نشیب‌های زیادی وجود داشته و او از گفت‌وگو در این مورد استقبال می‌کند. وزیر خارجه آمریکا سپس افزوده است «دوستان و همکاران پیشین من این نظر من است: اکنون زمان آن است که با دقت گام برداریم».

کری به انتخاب دوباره حسن روحانی در مقام ریاست‌جمهوری اشاره کرده و می‌گوید «اکنون زمان مناسبی برای طرح (تحریم) تازه ایران نیست».

به گفته کری در شرایط فعلی هم ابزار لازم و کافی برای فشار آوردن بر تهران وجود دارد و لازم است در بررسی تحریم‌های تازه، خطری که ممکن است تصویب احتمالی آن‌ها بر «برجام» داشته باشد، را در نظر گرفت. او همچنین خواستار در نطر گرفتن پیامد «مقابله، بدون مذاکره‌»، و نیز مشورت و رایزنی با متحدان اروپایی آمریکا که نقش «حیاتی داشتند و دارند» شده‌است.

در زمانی که پیش‌نویس طرح تازه به کمیته روابط خارجی سنا ارائه شد، رابرت منندز، سناتور دمکرات، و سناتور باب کورکر، رئیس جمهوری‌خواه این کمیته، گفته بودند این تحریم‌ها نقض توافق هسته‌ای با ایران نیست.

سناتور منندز گفته بود «ما با وسواس تلاش کردیم (طرح) طوری تنظیم شود که بر توافق هسته‌ای (آن گونه که الان است) تاثیری نداشته باشد».

تا کنون بازرسان بین‌المللی و نیز وزارت خارجه ایالات متحده، پایبندی طرف‌ها به اجرای توافق اتمی را تائید کرده‌اند. رکس تیلرسون، وزیر خارجه فعلی آمریکا، در دی ماه گذشته گفته بود او توافق اتمی با ایران را مورد «بازنگری کامل» قرار می‌دهد ولی درخواست نمی‌کند تا این توافق رد شود.

توافق اتمی میان ایران، آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان در تیر ماه دو سال پیش در وین، پایتخت اتریش به‌دست آمد؛ بر اساس این توافق که به «برجام» موسوم است ایران پذیرفت تا بسیاری از فعالیت‌های هسته‌ایش را تعطیل یا متوقف کند، و در مقابل تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران نیز لغو شوند.

XS
SM
MD
LG