لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۳۸

مذاکرات حکومت سوریه و مخالفان بشار اسد روز جمعه آغاز می‌شود 


استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه
استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه

فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه روز دوشنبه پنجم بهمن اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات بین حکومت سوریه و گروه‌های مخالف آن از روز جمعه نهم دی آغاز خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، استفان دی میستورا گفت دعوتنامه شرکت کنندگان در این گفت‌وگو‌ها را که در شهر ژنو برگزار خواهد شد، در روزهای آینده خواهند فرستاد.

انتظار می‌رود این دور مذاکرات حدود شش ماه طول بکشد و در مراحل اول آن دو طرف مستقیما با یکدیگر گفت‌وگو نخواهند کرد.

فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه گفت اولویت‌های اصلی مذاکرات برقراری یک آتش‌بس گسترده، متوقف کردن خطرات ناشی از گروه «خلافت اسلامی» و فراهم کردن شرایط برای ارسال و توزیع کمک‌های بشردوستانه است.

او افزود: «می‌خواهیم مطمئن شویم که اگر این مذاکرات واقعا شروع شد و ادامه پیدا کرد از‌‌ همان ابتدا روی اهداف درستی متمرکز شود. در هر صورت کار دشواری خواهد بود».

همزمان وزیر امور خارجه ترکیه هشدار داد که هرگونه مشارکت گروه‌های کرد سوریه در مذاکرات ژنو خطرناک خواهد بود و این اقدام دیپلماتیک برای پایان دادن به پنج سال جنگ در سوریه را به شکست خواهد کشاند.

مولود چاووش اوغلو گفت از نظر حکومت ترکیه، گروه‌های مسلح کرد در سوریه «تروریست» هستند و با گروه‌های کرد شورشی در ترکیه همکاری می‌کنند.

او تاکید کرد که گروه‌های کرد در میان مخالفان حکومت سوریه جایی ندارند.

تنش‌های منطقه‌ای به خصوص بین ایران و روسیه که از حکومت بشار اسد دفاع می‌کنند از یک سو و عربستان و ترکیه حامیان اصلی مخالفان رژیم سوریه از سوی دیگر، روی اقدامات دیپلماتیک برای شروع این مذاکرات تاثیر زیادی داشته است.

شروع این مذاکرات به خصوص به دلیل گزینش شرکت کنندگان در آن مدت‌ها به تاخیر افتاده است. تداوم این تنش‌ها و اختلافات باعث شده ترتیب دهندگان مذاکرات تصمیم بگیرند که در مراحل اولیه دو طرف به صورت مستقیم گفت‌وگو نکنند که نشان دهنده امید اندک به پیشرفت مذاکرات است.

مذاکراتی که قرار است از روز جمعه در ژنو آغاز شود اولین مورد پس از شکست دور اول گفت‌وگو‌ها حدود دو سال پیش است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌افزاید حکومت روسیه خواستار گنجاندن کردهای سوریه در مذاکرات شده است. دولت آمریکا و سایر کشورهای غربی نیز از کردهای سوریه در جنگ علیه گروه «خلافت اسلامی» حمایت کرده‌اند. ولی حکومت ترکیه به شدت با آن‌ها مخالف است.

وزیر خارجه ترکیه گفت: «برخی از کشور‌ها تلاش می‌کنند اپوزیسیون سوریه را تضعیف کنند. ما با این اقدامات مخالفیم و تاکید می‌کنیم که گنجاندن گروه‌های کرد در میان مخالفان رژیم سوریه به شکست این مذاکرات خواهد انجامید. ما تاکید می‌کنیم که این بسیار خطرناک است».

اما فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در کنار آقای چاووش اوغلو در یک کنفرانس خبری مشترک شرکت کرد گفت: «از نگاه اتحادیه اروپا فراگیر بودن مذاکرات صلح بین حکومت و مخالفان بسیار اهمیت دارد».

شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب یک قطعنامه بلندپروازانه در مورد جنگ داخلی سوریه ماه ژانویه را به عنوان زمان آغاز مذاکرات بین طرف‌های درگیر تعیین کرده است. در همان قطعنامه چارچوب کلی روند انتقال قدرت، تشکیل یک حکومت جدید و تدوین قانون اساسی جدید برای سوریه در نظر گرفته شده است.

اما در ماه‌های اخیر حملات هوایی روسیه موضع حکومت بشار اسد را تقویت و گروه‌های مخالف را تضعیف کرده است.

گروه «خلافت اسلامی» که از سوی جامعه بین‌المللی و اکثر کشورهای جهان یک گروه تروریستی تلقی می‌شود، به این مذاکرات دعوت نشده است.

XS
SM
MD
LG