تهاجم روسیه به اوکراین
آژیر خطر، مقررات منع تردد؛ گزارش خبرنگار رادیو فردا در اوکراین

آنا رایسکایا، خبرنگار رادیو فردا در اوکراین، میگوید که از ساعت ده پنجشنبه شب به وقت محلی مقررات منع تردد در کییف به اجرا در میآید. آژیر خطر در پایتخت به صدا در آمده و در عین حال مقامات اوکراینی از شهروندان این کشور خواستهاند که در صورت به صدا در آمدن دوباره آژیر، با حفظ آرامش به پناهگاهها بروند.
بر اساس مشاهدات خبرنگار رادیو فردا، بسیاری از شهروندان محل زندگی خود را ترک کردهاند.
عصر پنجشنبه به وقت محلی اعلامیهای منتشر شد مبنی بر اینکه کییف در خطر حملهٔ هوایی قرار دارد و اگر آژیرها مجددا به صدا در آمد مردم باید فوراً به جاهای امن پناه ببرند. در کییف هر از چند گاهی صدای جنگندهها و هلیکوپترهای جنگی شنیده میشود.
به گفته خبرنگار رادیو فردا، خیابانهای کییف کاملاً خلوت شدهاند.
خبرهای منتشر شده حاکی است که نیروهای روسیه یک فرودگاه نظامی را در حدود ۲۰ کیلومتری کییف به تصرف خود در آوردهاند و از سوی دیگر وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد که چند بالگرد روسی هدف قرار گرفتهاند و نیروهای چترباز که پیاده شده بودند در جنگلهای اطراف پنهان شدهاند.
نیروهای زمینی روسیه همچنین از طریق خاک بلاروس به منطقه چرنوبیل پیشروی کردهاند و ظاهراً بر اثر چند انفجار، مخزن پسماندههای هستهای آسیب دیده است. گزارشها حاکی است که درگیریهای شدید در این منطقه ادامه دارد و مشخصاً اگر تاسیسات چرنوبیل آسیب بیشتری ببینند ممکن است فاجعه اتمی سال ۱۹۸۶ دوباره تکرار شود. ولودیمیر زلنسکی رئيسجمهوری اوکراین در صفحه توئیتر خود نوشت که به نخستوزیر سوئد تلفنی گفته است، تصرف نیروگاه اتمی چرنوبیل توسط روسیه یعنی اعلام جنگ به کل اروپا.
بر اساس بیانیهٔ وزارت دفاع اوکراین، چهار موشک بالستیک از خاک بلاروس به سمت جنوب شرق اوکراین شلیک شده است. بخش عمدهٔ استان خرسون که هممرز با کریمه الحاقی است، تحت کنترل نیروهای روسیه قرار گرفته و نیروگاه آبی در این منطقه تا کنون چند بار دست به دست شده است. اودسا و حومه آن نیز هدف موشکهای متعدد قرار گرفته است.
تانکهای روسیه در کمربندی خارکیف مستقر شدهاند اما وارد شهر نشدهاند. مردم خارکیف به ایستگاههای مترو پناه بردهاند. قطارهای مترو در حال حاضر حرکت نمیکنند.
به گفته آنا رایسکایا، خبرنگارا رادیو فردا، همچنان شاهد درگیریهای سنگین در شرق اوکراین هستیم. حملات هوایی و موشکباران توسط ارتش روسیه ادامه دارد و نه تنها تاسیسات نظامی، بلکه مناطق مسکونی و زیرساختهای غیرنظامی اوکراین نیز هدف بمباران هستند. شمار تلفات رو به افزایش است و گزارشها حاکی از اسیر شدن عدهای از سربازان دو طرف است.
مشاهدات گزارشگر رادیو فردا حاکی است که از صبح روز پنجشنبه خروجیهای شهر کییف شاهد ترافیک سنگینی بود و بسیاری از ساکنان پایتخت، شهر را ترک کردهاند.
در مرزهای اوکراین با کشورهای اروپایی همچنان شاهد ترافیک خودروهایی هستیم که قصد خروج از اوکراین را دارند. اتحادیه اروپا اعلام کرده است که آمادهٔ پذیرش پناهجویان اوکراینی است.
به گزارش خبرنگار رادیو فردا، تانکهای روسی از سه طرف وارد خاک اوکراین شدهاند، از شمال مرز روسیه و بلاروس، از شرق که خط مقدم جبهه است و نیز از طرف کریمه، تانکها در حال پیشروی هستند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
اوکراین برای حملات جدید روسیه آماده میشود؛ ناتو: اوکراین میتواند در جنگ پیروز شود

اوکراین روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت از آمادهباش برای مقابله با حملات جدید روسیه در جبهههای شرقی خبر داد و همزمان ناتو گفت که حملات روسیه طبق برنامه پیش نرفته و تهاجم آن کشور برای تصرف ناحیه دونباس متوقف شده است.
ارتش اوکراین میگوید در ضد حمله اخیر در اطراف خارکیف، دومین شهر بزرگ کشور، توانسته است نیروهای روسیه را تا نوار مرزی عقب براند.
وزارت دفاع اوکراین در بیانیهای که روز دوشنبه در فیسبوک منتشر شد گفت: «هنگ ۲۲۷ از تیپ ۱۷۲ خارکیف نیروهای روسیه را عقب رانده و به مرز بین دو کشور رسیدهاند».
این ادعای ارتش اوکراین را نمیتوان به طور مستقل تایید کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، یکشنبه شب در سخنرانی روزانه خود گفت: «ارتش اوکراین خود را برای حملات جدید روسیه در دونباس آماده میکند که هدف آن افزایش تحرک نیروهای آن کشور در جنوب اوکراین است».
او افزود: «اشغالگران هنوز نمیخواهند اعتراف کنند که به بنبست رسیدهاند و به اصطلاح عملیات ویژه آنها شکست خورده است».
یکی از مشاوران ریاستجمهوری اوکراین نیز روز دوشنبه گفت نیروهای روسیه که در پی ضد حمله ارتش اوکراین در اطراف خارکیف مجبور به عقبنشینی شدند اکنون در حال حرکت به سوی دونباس هستند.
به نظر میرسيد که هدف اولیه ارتش روسیه تصرف پایتخت و سرنگون کردن حکومت اوکراین بود. ولی در پی مقاومت شدید ارتش اوکراین، نيروهای روسیه اواخر فروردین از اطراف کییف و نواحی شمالی اوکراین خارج شدند و پس از مدتی حملات آنها روی ناحیه دونباس در شرق اوکراین متمرکز شد.
کشورهای غربی پیشبینی میکنند که جنگ در اوکراین ممکن است طولانی شود و به این دلیل کمکهای تسلیحاتی به کییف را افزایش داده و سلاحهای سنگین و تهاجمی در اختیار این کشور قرار دادهاند.
ارتش اوکراین ادوات توپخانهای هویتزر را که از آمریکا دریافت کرده است در جبههها مستقر کرده و سفیر آمریکا در کییف اعلام کرد این کشور تمامی ۹۰ ادوات توپخانهای را که وعده داده بود به اوکراین تحویل داده است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در حاشیه دیدار با دیپلماتهای ارشد تعدادی از کشورهای عضو این پیمان در برلین گفت جنگ آنطور که مسکو برنامهریزی کرده بود پیش نمیرود.
او افزود: «آنها نتوانستند کییف را تصرف کنند، در حال عقبنشینی از خارکیف هستند و تهاجم اصلی آنها در ناحیه دونباس متوقف شده است. روسیه به اهداف راهبردی خود نرسیده است».
همزمان، یکی از بزرگترین رزمایشهای ناتو از روز دوشنبه در استونی آغاز میشود و به مدت دو هفته ادامه خواهد یافت. در این رزمایش، ۱۵ هزار نیرو از ده کشور از جمله آمریکا و بریتانیا و سوئد و فنلاند که عضو ناتو نیستند شرکت دارند.
دولتهای سوئد و فنلاند روز یکشنبه رسما تمایل خود به عضویت در ناتو را اعلام کردند و جلسات پارلمانهای دو کشور برای بحث و تصميمگيری در این مورد روز دوشنبه شروع شد.
دولت روسیه یک بار دیگر هشدار داد که پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو «یک اشتباه بزرگ است و پیامدهای گستردهای خواهد داشت».
همزمان، جلسه وزیران خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا برای بررسی وضعیت اوکراین و تحریمها علیه روسیه از روز دوشنبه شروع شد و وزیر خارجه اوکراین نيز در این جلسه حضور دارد.
طی روز دوشنبه نبرد در تمامی جبههها در شرق و جنوب اوکراین ادامه داشت. به گفته مقامات محلی غروب یکشنبه چهار موشک روسیه به تاسیسات نظامی در اطراف شهر لویو، واقع در غرب اوکراین و نزدیکی مرز با لهستان اصابت کرد. از قرار معلوم در این حملات کسی مجروح نشده و ارتش اوکراین میگوید دو موشک روسیه را در آسمان منطقه منهدم کرده است.
شهردار میکولائیف در جنوب اوکراین گفت صبح روز دوشنبه صدای چند انفجار در این شهر شنیده شده است.
گزارشها حاکی است که درگیری بین واحدهای اوکراینی که در تاسیسات آزوفاستال در بندر ماریوپل پناه گرفته اند با ارتش روسیه ادامه دارد.
ولودیمیر زلنسکی در بخشی از سخنرانی غروب یکشنبه گفت: «مذاکرات پیچیده و حساس برای نجات نیروهای ما در آزوفاستال هر روز ادامه دارد».
بر اساس گزارش رادیو اروپای آزاد-رادیو آزادی/ش.ر/ک.ر
اوکراین میگوید روسها را در منطقه خارکیف تا مرز عقب رانده است

اوکراین میگوید نیروهای روسی را در منطقه خارکیف تا مرز عقب رانده و این نشانه موفقیت فزاینده نیروهای اوکراینی در شمال شرق کشور است. خارکیف دومین شهر بزرگ اوکراین است.
وزارت دفاع اوکراین در بیانیهای که روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت منتشر کرده، آورده است: «گردان ۲۲۷ از تیپ ۱۲۷ نیروهای دفاع سرزمینی نیروهای مسلح خارکیف، روسها را بیرون راند و به مرزهای کشوری رسید.»
خبرگزاریها خاطرنشان میکنند که این گفته مقامهای اوکراینی را نمیتوان فوراً تأیید کرد.
این خبر اما چهار روز پس از آن اعلام میشود که سازمان اطلاعات بریتانیا اعلام کرد که نیروهای اوکراینی ضد حملهای را علیه نیروهای «آسیبپذیر» روسیه در تلاش برای عقب راندن آنها تا مرز آغاز کردهاند.
وزارت دفاع بریتانیا چهار روز پیش در نشست روزانه خود گفت که «خروج نیروهای روسی از منطقه خارکیف، به رسمیت شناختن ضمنی ناتوانی روسیه در تصرف شهرهای کلیدی اوکراین است؛ شهرهایی که روسها در آنها انتظار مقاومت کمی از سوی اهالی داشتند».
بازتولید خشونت؛ از استالین تا پوتین

در سال ۲۰۲۲ یهودیان روسیزبان، یاد و خاطره قربانیان هفتادمین سالگرد سرکوبهای متأثر از یهودستیزی در اتحاد جماهیر شوروی را گرامی داشتند.
۱۳ نویسنده و شاعر ییدیشزبان در ۱۲ اوت ۱۹۵۲ به اتهام جاسوسی، خیانت، صهیونیسم (که به عنوان ناسیونالیسم بورژوایی یهودی به تصویر کشیده میشد) و ارتباط با سازمان سیا اعدام شدند. آنها پیش از اعدام بیرحمانه شکنجه شدند تا مجبور به نوشتن اعتراف علیه خود به عنوان «جنایات» شوند. همچنین گروهی از پزشکان عمدتاً یهودیتبار در همان سال به دسیسهچینی علیه اتحاد شوروی و طراحی ترور استالین متهم شدند، و تنها مرگ استالین در پنجم مارس ۱۹۵۳ آنها را از اعدام رهایی بخشید.
رسانههای شوروی از زمانی که استالین در سال ۱۹۴۸ دستور قتل بازیگر یهودی «شلومو میخولز» را صادر کرد، یک کمپین یهودیستیزانه به راه انداخته بودند. بسیاری از مورخان بر این باورند که مرگ استالین مانع از تبعید یهودیان به سیبری شد. میتوان گفت این محاکمههای یهودیستیزانه تأثیر مخربی بر فرهنگ جامعه یهودیان در اتحاد جماهیر شوروی گذاشت.
احزاب کمونیست غربی و روشنفکران متمایل به کمونیست، اقدامات یهودستیزانه و جنایات شوروی را نادیده گرفتند. در عوض، آنها محاکمه روزنبرگ را به عنوان دلیلی بر یهودستیزی آمریکایی ارائه کردند که با عقل سلیم مخالفت میورزید.
تاریخ قوم یهود با خروج از مصر آغاز میشود که با عید پسح گرامی داشته میشود. ایده آزادی یهودیان از بردگی در اسطوره بنیاد یهودیت نقش اساسی دارد. به طور معمول، شجرهنامه یک ملت به قهرمانان و خدایان نسبت داده میشود، نه بردگان. تنها یهودیان این کار را میکنند. خداوند از برابری و آزادی با موسی سخن گفت. میل به آزادی در ذهنیت یهودی مرزبندی شده نیست، در نتیجه، یهودیان هیچگاه نسبت به مبارزه برای آزادی، صرف نظر از اینکه در کجا انجام میشود، بیتفاوت نیستند.
حکومت فعلی روسیه یهودستیز نیست، اما این تنها چیز خوبی است که میتوان در مورد آنها گفت. پوتین و دستگاه حاکمهاش به شدت به استالین احترام میگذارند. فقط توانایی نظامی روسیه و سایر دستاوردها آموزش داده می شود، در حالی که هرگز جنایات رژیم کمونیستی از سال ۱۹۱۷ به رسمیت شناخته نشده است. با توجه به این موضوع و آگاهی از تاریخ اخیر روسیه، چندان سخت نیست که ببینیم جنایات بوچا برای این رژیم «عادی» تلقی میشود.
در نزدیک به سه ماه گذشته، بر اثر حملات روسیه به اوکراین، افراد بسیاری از جامعه یهودیان تلاش کردند به اسرائیل بگریزند. آنها از نظر فرهنگی مشابه یهودیان روسیه هستند، اما در یک جامعه باز و دموکراسی زندگی کردهاند. برای همین، آنها برخلاف یهودیان روسیه، در چارچوب جوامع سازماندهی بیشتری دارند. با این حال، مردان نمیتوانند به راحتی کشور را ترک کنند، زیرا موظف به پیوستن به ارتش اوکراین یا دفاع مدنی هستند.
دکتر «آلکس گرینبرگ» استاد دانشگاه اورشلیم، در این باره میگوید:
«جنگی که مردم اوکراین درگیر آن هستند موجهترین و درستترین جنگ از زمان جنگ جهانی دوم است. پوتین یک تجاوز بیدلیل علیه کشور صلحطلب همسایه خود آغاز کرده است.
با این حال، قابل توجه است که دیکتاتور روسیه به سادگی توانایی اوکراین برای دفاع را اشتباه ارزیابی کرده است. او واقعاً معتقد است که اوکراینیها روس هستند و توسط یک «باند نئونازی» کنترل میشوند. روسیه در حال اجرای تاکتیک "زمین سوخته" است مانند جنگ سوریه؛ یعنی گلوله باران بیرویه مناطق مسکونی، مدارس و بیمارستانها.
من امیدوارم و برای شکست روسیه دعا میکنم. ارتش روسیه بسیار فاسد و بیکفایت است. با این حال، این بدان معنا نیست که آنها در تسخیر اوکراین و تحمیل رنج موفق نخواهند شد. البته مردم اوکراین رنج میبرند، اما هرگز نباید فراموش کرد که در این میان روسیه در حال تبدیل شدن به یک دولت آشکارا فاشیست است.»
دکتر گرینبرگ همچنین مورد مقایسه یهودیان اوکراین و روسیه چنین میگوید:
«۱. هیچ تفاوت فرهنگی بین یهودیان روسیه و اوکراین، چه در اسرائیل باشند و چه در جای دیگر، وجود ندارد. من مانند همه روسیزبانان اسرائیلی تا به حال به این موضوع توجه نمیکردم که آیا یک فرد روسی زبان اهل اوکراین است یا روسیه.
۲. با این حال، وضعیت از نظر سیاسی تغییر کرده، یهودیان اوکراینی دقیقاً همان فرهنگ را دارند اما از نظر سیاسی آنها در دموکراسی و جامعهای آزاد زندگی میکنند.
۳. امروز، اکثر اسرائیلیهای روسیزبان با تمام وجود از اوکراین در مبارزه با تهاجم روسیه حمایت میکنند، که بدترین جنگ از زمان جنگ جهانی دوم است. نه تنها به این دلیل که اوکراین شایسته حمایت است، بلکه به این دلیل که پوتین به این امید که روزی روسیه به یک کشور دموکراتیک عادی تبدیل شود، پایانی قطعی داده است.
۴. نکته دیگر این است که یهودیان اوکراینی که در حال حاضر وارد اسرائیل میشوند پناهنده هستند، به این معنی که فقیر هستند (به دلیل شرایط فقیر شدهاند) و نیاز به کمک دارند.»
محاکمههای یهودیستیزانه در ۷۰ سال پیش و مصادف شدن سالگرد آن با سالی که رژیم روسیه در حال ارتکاب جنایت دیگری علیه ملت مستقل و صلحطلب اوکراین است، میتواند درس مهم دیگری را چه به یهودیان و چه غیریهودیان بیاموزد؛ بیقانونی و خشونت حد و مرزی ندارد، اگر کسی مانع از آن نشود. صد البته که خشونت و نفرت یهودستیزی که با یهودیان شروع میشود، هرگز تنها به یهودیان محدود نمیشود.
نظرات طرح شده در این مطلب الزاماً بازتاب دیدگاه رادیوفردا نیست.
دیدار وزرای خارجه اوکراین و آمریکا؛ میچ مککانل میگوید سنا کمک ۴۰ میلیارد دلاری را تصویب میکند

دیمترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، گفت که او روز یکشنبه با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، دیدار کرده و «سلاحها و کمکهای بیشتری در راه اوکراین است».
آقای کولبا قرار بود که در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو در برلین از آخرین شرایط جنگ اوکراین بگوید و توضیح دهد که چگونه ناتو میتواند به این کشور در تهاجم قوای روسیه کمکهای بیشتری برساند.
وزیر خارجه اوکراین در توییتی نوشت: «ما توافق کردیم که همکاری نزدیکی با یکدیگر داشته باشیم و اطمینان حاصل کنیم که صادرات مواد غذایی اوکراین به دست مصرفکنندگان در آفریقا و آسیا میرسد.»
وی در ادامه این توییت از آنتونی بلینکن و ایالات متحده به خاطر رهبری این کشور و کمکهای بیدریغ آن سپاسگزاری کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، گفت که آقای بلینکن و آقای کولبا درباره تاثیرات تهاجم روسیه به اوکراینT از جمله در زمینه تامین جهانی غذا صحبت کردند.
همچنین میچ مککانل، رهبر جمهوریخواهان در سنای آمریکا که پس از کییف به استکهلم سفر کرده بود به خبرنگاران گفت که او انتظار دارد سنا طی این هفته حدود ۴۰ میلیارد دلار کمک اضافه به اوکراین را تصویب کند.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، ماه گذشته درخواست ۳۳ میلیارد دلار کمک به اوکراین کرده بود که ۲۰ میلیارد آن شامل کمک نظامی میشد، اما مجلس نمایندگان آمریکا این رقم را تا حدود ۴۰ میلیارد دلار افزایش داد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
تحولات اوکراین؛ استقرار توپهای آمریکایی در خط مقدم همزمان با ضد حمله اوکراینیها در شرق

سفارت ایالات متحده در کییف روز یکشنبه ۲۵ اردیبهشت اعلام کرد اوکراین بسیاری از هویتزرهای جدید آمریکایی خود را در خط مقدم مستقر کرده و واشینگتن بهجز یکی از ۹۰ قبضه توپی را که قرار بود به اوکراین ارسال کند، تحویل داده است.
این محموله به عنوان بخشی از بسته کمکی ۸۰۰ میلیون دلاری آمریکا به نیروهای مسلح اوکراین، برای مقابله با تهاجم روسیه تحویل کییف شده است. هویتزرهای ام۷۷۷، توپهایی سبک با قابلیت جابهجایی سریع، بُرد طولانی و دقت بالا هستند.
سفارت آمریکا در کییف ضمن اعلام این خبر، ویدئویی را نیز در توئیتر منتشر کرد که سربازان اوکراینی را در حال آموزش استفاده از این توپها نشان میدهد.
در همین حال، میچ مککانل، رهبر جمهوریخواهان سنای آمریکا، روز یکشنبه گفت که انتظار دارد این مجلس روز چهارشنبه در مورد کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین رایگیری کند.
پیشتر مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه این بسته کمکی را تصویب کرده بود.
در پی اعلام این خبر، دیمیتری مدودوف، رئیسجمهوری سابق و نایبرئیس شورای امنیت روسیه، روز چهارشنبه ایالات متحده را به راهاندازی «جنگ نیابتی» علیه روسیه متهم کرد و گفت این اقدامات اقتصاد آمریکا را به دردسر خواهد انداخت.
تداوم ضد حملات نیروهای اوکراینی در شرق
در حالیکه تهاجم روسیه به اوکراین وارد هشتاد و یکمین روز خود شده است، ارتش اوکراین از آغاز یک ضد حمله علیه نیروهای روس در نزدیکی شهر ایزیوم در شمال شرق اوکراین خبر داد.
ایزیوم در حدود ۱۲۰ کیلومتری خارکیف قرار دارد و رودخانه دونتس از میانه آن عبور میکند، بنابراین منطقهای راهبردی برای روسیه محسوب میشود.
به گفته مقامهای اوکراینی، نیروهای روس هماکنون در حال عقبنشینی از مناطق نزدیک خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین و هممرز با روسیه، هستند.
اوکراین در چند هفته اخیر و در پی عقبنشینی نیروهای روسی از حومه کییف، پایتخت، به موفقیتهایی در دیگر مناطق این کشور از جمله خارکیف دست یافته است.
ستاد کل ارتش اوکراین نیز گفت که نیروهای روس تمرکز خود را بر محافظت از مسیرهای تدارکاتی متمرکز کرده و در حال انجام حملات خمپارهای، توپخانهای و هوایی در منطقه دونتسک در شرق اوکراین هستند.
الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، با اشاره به این تحولات گفت: «اوکراین در حال وارد شدن به مرحله جدید و بلندمدت جنگ است».
از اوایل آوریل که نیروهای روسی وادار به عقبنشینی از مناطق حومه کییف شدند، تلاش خود را برای تصرف منطقه دونباس که متشکل از دو استان دونتسک و لوهانسک است آغاز کردند. هر دو استان در کنترل جداییطلبان هوادار روسیه است.
در همین حال، برآورد سازمان اطلاعاتی نظامی بریتانیا در روز یکشنبه حاکی است که روسیه «تقریبا یکسوم» از نیروهای زمینی خود را از آغاز تهاجم به اوکراین در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند) از دست داده است.
بر اساس این برآورد، روسیه از برنامهریزی خود برای تصرف دونباس «به طرز چشمگیری عقب مانده است» و بعید به نظر میرسد که در ۳۰ روز آینده پیشرویهای سریعی در این منطقه انجام گیرد.
در حالیکه نیروهای روسی به دنبال محاصره واحدهای اوکراینی در نبرد دونباس هستند، وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که مواضع اوکراین در شرق شامل مراکز فرماندهی و زرادخانهها را هدف حملات موشکی قرار داده است.
مقامهای اوکراینی همچنین اعلام کردند که در غرب این کشور در نزدیکی لهستان، موشکهای روسی روز یکشنبه زیرساختهای نظامی را ویران کردند و منطقه لویو از سمت دریای سیاه هدف آتشبار نیروهای روسیه قرار گرفت.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فرانسه، رویترز، آسوشیتدپرس، توئیتر و گزارشهای رادیو فردا/ آ.ت/ک.ر
گروه هفت کشور صنعتی: چین از حمایت روسیه خودداری کند

گروه هفت کشور دارای اقتصادهای پیشرفته جهان، جی۷، از چین خواست تا از حق حاکمیت اوکراین حمایت کرده، از ارائه کمک به روسیه خودداری کند.
گروه هفت همچنین هشدار داد که جنگ بیدلیل مسکو علیه اوکراین با ایجاد یک بحران شدید غذایی و انرژی، تهدیدی را برای جهان ایجاد کرده است.
این پیام گروه هفت کشور صنعتی جهان، شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، کانادا، ژاپن، ایتالیا و آلمان، روز ۲۴ اردیبهشت در بیانیهای که در پایان نشستی سهروزه در آلمان منتشر شد، اعلام شد.
گروه هفت از پکن خواست تا از «دستکاری اطلاعات، پخش اطلاعات نادرست و سایر ابزارها برای مشروعیت بخشیدن به جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین» خودداری کند.
چین، به عنوان یکی از نزدیکترین متحدان مسکو، تاکنون از محکوم کردن تهاجم روسیه به اوکراین خودداری کرده و به دلیل استفاده از عدم نفوذ خود برای ترغیب مسکو به توقف جنگ با انتقاد غرب روبهرو است.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا به تازگی در بیانیهای به کشورهایی مانند چین و همچنین نهادهایی که تحریمها علیه روسیه را جدی نگرفتهاند، هشدار داد که «با پیامدهای آن مواجه خواهند شد.»
جنگ در اوکراین همچنین بازرگانی جهانی انرژی و غلات را مختل کرده است و تهدیدی جدی برای تامین مواد غذایی در آفریقا و خاورمیانه به شمار میرود.
گزوه هفت کشور صنعتی در بخش دیگری از بیانیه روز شنبه خود به این موضوع اشاره کرده و نوشتند که اقدامات فوری برای رفع انسداد ذخایر غلاتی که روسیه مانع از صادرات آن از اوکراین میشود به کاهش بحران غذایی کمک خواهد کرد.
وزیران خارجه گروه هفت همچنین متعهد شدند که انزوای اقتصادی و سیاسی روسیه را از طریق تحریمها تقویت کنند و گفتند که کشورهایشان به ارائه کمکهای دفاعی و نظامی به کییف «تا زمانی که لازم باشد» ادامه خواهند داد و هرگز تلاشهای روسیه برای به دست آوردن قلمرو اوکراین از طریق نظامی را به رسمیت نخواهند شناخت.
آغاز ضد حمله اوکراین در ایزیوم
در همین حال با وارد شدن تهاجم روسیه به اوکراین به هشتاد و یکمین روز خود، ارتش اوکراین از آغاز یک ضد حمله در نزدیکی شهر ایزیوم در شرق اوکراین علیه نیروهای روس خبر میدهد.
به گفته مقامهای اوکراینی، نیروهای روس هماکنون در حال عقبنشینی از مناطق نزدیک خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین هستند.
ستاد کل ارتش اوکراین نیز گفت که نیروهای روس تمرکز خود را بر محافظت از مسیرهای تدارکاتی متمرکز کرده و در حال انجام حملات خمپارهای، توپخانهای و هوایی در منطقه دونتسک در شرق اوکراین هستند.
الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین با اشاره به این تحولات گفت: «اوکراین در حال وارد شدن به مرحله جدید و بلندمدت جنگ است.»
زلنسکی خواستار شناسایی روسیه به عنوان دولت حامی تروریسم شد

ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در دیدار با هیئتی از نمایندگان کنگره آمریکا، خواستار شناسایی روسیه به عنوان دولت حامی تروریسم شد.
این گروه از سناتورهای جمهوریخواه به سرپرستی میچ مککانل روز شنبه در کییف با ولودیمیر زلنسکی دیدار و گفتوگو کردند.
دفتر آقای زلنسکی با انتشار بیانیهای نوشت که سفر هیئت سنای آمریکا «نشانهای قوی از حمایت فراحزبی کنگره و مردم آمریکا از اوکراین است.»
دیدار سناتورهای جمهوریخواه از کییف در حالی انجام میشود که سنای آمریکا در آستانه تصویب بسته کمکی دیگری به اوکراین به ارزش ۴۰ میلیارد دلار است.
این بسته که در روزهای گذشته به تصویب مجلس نمایندگان رسید مجموع کل کمکهای ارائه شده توسط دولت بایدن به اوکراین از آغاز تهاجم روسیه به این کشور را به ۵۳ میلیارد دلار میرساند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل قطعنامه تحقیق در مورد کشتار در اوکراین را تصویب کرد

شورای حقوق بشر سازمان ملل روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت با اکثریت قریب به اتفاق آرا قطعنامه تحقیق در مورد اتهامات مربوط به آزار و کشتار غیرنظامیان اوکراین توسط نیروهای روسیه را تصویب کرد.
۳۳ کشور عضو شورای حقوق بشر به این قطعنامه رای مثبت، چین و اریتره به آن رای منفی و ۱۲ کشور دیگر رای ممتنع دادند.
این قطعنامه براساس شواهدی که هیئت تحقیق سازمان ملل در مورد شکنجه، تیراندازی مستقیم، خشونتهای جنسی و سایر موارد آزار علیه غیرنظامیان اوکراینی تاکنون در این کشور جمعآوری کرده تنظیم شدهاست.
میشل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل که ریاست این شورا را برعهده دارد، پیش از انجام رایگیری گفت پس از عقبنشینی ارتش روسیه هزاران جسد در حومه شهر کییف شهر کشف شده که میتواند شواهد ارتکاب جنایات جنگی باشد.
او در بخش دیگری از سخنرانی ویدئویی خود گفت همزمان با تشدید تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین که از روز پنجم اسفند آغاز شد، تحقیقات دولت اوکراین و هیئت اعزامی سازمان ملل ادامه دارد.
خانم باچله در بخش دیگری از سخنان خود در جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت: «ابعاد کشتارهای غیرقانونی از جمله شواهد مربوط به اعدام صحرایی غیرنظامیان در مناطق شمال کییف بهتآور است.»
ارتش روسیه با پیشروی سریع از شمال و شمال شرق اوکراین در روزهای اول تهاجم نظامی تلاش کرد کییف را تصرف کند ولی پس از مواجه شدن با مقاومت شدید اواسط فروردین از این مناطق عقبنشینی کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل در جلسه روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت ضمن محکوم کردن آزار و جنایت علیه غیرنظامیان در مناطقی که ارتش روسیه تصرف کرده بود، خواستار دسترسی کارمندان نهادهای حقوق بشری به آن بخش از اوکراینیها شد که از زمان شروع جنگ به روسیه منتقل شدهاند. این نهاد معتقد است که بسیاری از این افراد بهزور به روسیه برده شدهاند.
در پی عقبنشینی نیروهای روسیه از حومه شمال کییف تحقیقات در مورد احتمال اعدام ساکنان غیرنظامی این مناطق توسط سربازان روسیه آغاز شدهاست. دست تعدادی از قربانیان که جسد آنها کشف شدهاست از پشت بسته شده بود. علاوه بر این، شواهد دیگری مربوط به اعمال خشونت فیزیکی علیه غیرنظامیان و احتمال تجاوز و خشونت جنسی جمعآوری شدهاست.
دولت روسیه ادعا میکند که نیروهای این کشور به غیرنظامیان حمله نکردهاند و شواهدی که در مورد آزار غیرنظامیان ارائه شده ساختگی و هدف آن توجیه تشدید تحریمهای غرب علیه مسکو و مختل کردن مذاکرات صلح است.
«بحران حقوق کودکان»
در رویدادی دیگر یونیسف جنگ اوکراین را «بحران حقوق کودکان» توصیف کرد و روز پنجشنبه گفت فقط طی یک ماه گذشته حدود صد کودک در اوکراین کشته شدهاند.
عمر عبدی، معاون یونیسف در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل گفت صدها کودک دیگر مجروح شده، میلیونها کودک آواره شدهاند و مدارس مورد حمله قرار میگیرند یا برای اهداف نظامی بهکار میروند.
تا هفته گذشته دستکم ۱۵ مدرسه از مجموع ۸۹ مرکز آموزشی که با حمایت یونیسف در شرق اوکراین فعالیت میکنند در جریان جنگ آسیب دیده یا ویران شدهاند.
در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین سال تحصیلی متوقف شد ولی به گفته معاون یونیسف از اواسط ماه مارس بیش از ۱۵ هزار مدرسه فعالیت خود را به شکل آموزش از دور یا ترکیبی از آموزش حضوری و آنلاین از سرگرفتهاند.
او افزود: «تخمین زده میشود که در حال حاضر حدود ۳٫۷ میلیون کودک در داخل اوکراین یا در خارج از این کشور از روشهای آموزشی از راه دور یا آنلاین استفاده میکنند.»
فنلاند به درخواست رسمی عضویت ناتو نزدیک شد؛ تهدید روسیه به اقدامات «نظامی و فنی»

رئیسجمهور و نخستوزیر فنلاند روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت اعلام کردند که موافق پیوستن کشورشان به ناتو هستند و افزودند که تصمیم رسمی در این مورد در همین آخر هفته اتخاذ خواهد شد.
با گذشت ۷۸ روز از تهاجم روسیه به اوکراین، سائولی نینیستو، رئیس جمهوری فنلاند، و همچنین سانا مارین، نخست وزیر این کشور، بامداد پنجشنبه حمایت خود را از ارائه درخواست رسمی عضویت در ناتو اعلام کرده و در بیانیه مشترکی گفتند که «عضویت در ناتو موجب تحکیم امنیت فنلاند خواهد شد».
بنابر گزارشها، کرملین نیز در همین روز بلافاصله به این اعلام موضع واکنش نشان داده و گفته است که در صورت پیوستن فنلاند به ائتلاف نظامی غربی که «قطعاً» تهدیدی برای روسیه خواهد بود، روسیه ناچار خواهد بود اقدامات «نظامی-فنی» انجام دهد.
از سوی دیگر، به دنبال تشدید تنش میان مسکو و دولتهای غربی، یک روزنامه محلی روز پنجشنبه به نقل از منابعی که نامشان فاش نشده، گزارش داد که روسیه ممکن است عرضه گاز خود به فنلاند را از روز جمعه متوقف کند.
خبرگزاری رویترز با بازتاب این گزارش تصریح کرده است که به طور مستقل قادر به تایید این خبر نیست.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در واکنش به این تصمیم فنلاند روز پنجشنبه گفت که به باور او ادامه توسعه ناتو به نفع ثبات و امنیت اروپا «نخواهد بود» و روسیه پیامدهای عضویت فنلاند در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، را از منظر امنیت خود ارزیابی خواهد کرد.
وزارت خارجه روسیه نیز در واکنش به این تصمیم مقامهای فنلاندی، به هلسینکی هشدار داده است که «باید متوجه مسئولیت و پیامدهای چنین اقدامی باشد.»
مسکو کمتر از یک ماه پیش نیز تهدید کرده بود که در صورت قطعی شدن عضویت فنلاند و یا سوئد در ناتو، روسیه استقرار تسلیحات هستهای در مرزهای خود با منطقه بالتیک را بررسی خواهد کرد.
روسیه دارای بزرگترین زرادخانه کلاهکهای هستهای جهان است و همراه با چین و آمریکا، از پیشگامان دنیا در حوزه فناوری موشکهای مافوق صوت به شمار میرود.
فنلاند یکهزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد دارد و از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و در پی تشدید نگرانیهای امنیتی، حمایت عموم فنلاندیها برای پیوستن به ناتو افزایش یافته است.
بهرغم انتقاد مسکو، اعلام قریبالوقوع بودن درخواست رسمی مقامهای ارشد فنلاند برای پیوستن به ناتو با استقبال رهبران غربی روبهرو شده است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، با ابراز خرسندی از تصمیم فنلاند برای پیوستن به این ائتلاف نظامی پیشبینی کرد که روند رسمی عضویت این کشور، «هموار و سریع» انجام گیرد.
نخست وزیر لهستان نیز در توئیتی حمایت کشور خود از عضویت هر چه سریعتر فنلاند به ناتو را اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، انتظار میرود سوئد نیز که همچون فنلاند هنوز به عضویت ناتو درنیامده است طی روزهای آینده تصمیم نهایی خود برای پیوستن به این اتئلاف نظامی را اعلام کند.
از سوی دیگر، گزارشها حاکی است که روسیه حملات خود را به شرق اوکراین را طی روز پنجشنبه تشدید کرده است.
روز گذشته، دفتر ریاست جمهوری اوکراین از عقب راندن نیروهای روسی تا نزدیکی مرز در منطقه خارکیف و بازپسگیری چهار روستا در این منطقه خبر داد.
با استفاده از خبرگزاری آلمان، رویترز و آسوشیتدپرس و گزارشهای رادیو فردا؛ آ.ت / پ.پ
انتقاد دیدبان حقوق بشر از استفاده مکرر روسیه از بمب خوشهای در اوکراین

سازمان دیدبان حقوق بشر در گزارشی ویژه که روز پنجشنبه، ۲۱ اردیبهشت، منتشر شد با تاکید بر استفاده «مکرر» روسیه از بمب خوشهای این کشور را مسئول جان صدها غیرنظامی و تخریب خانهها و بیمارستانها و مدارس دانست.
در گزارش این سازمان حقوق بشری همچنین اشاره شده است که نیروهای اوکراینی نیز «دستکم یک بار» از بمب خوشهای در جنگ با روسیه استفاده کردهاند.
مری وِرهَم، از مدیران این سازمان و نویسنده گزارش ویژه، نوشته است: «استفاده مکرر نیروهای روسیه از بمب خوشهای در مناطق پرجمعیت اوکراین موجب آسیب و رنج فوری و درازمدت بر مردم است و باید بلافاصله متوقف شود.»
خانم ورهم در ادامه از اوکراین نیز میخواهد که از کاربرد این سلاح ممنوعه در جنگ دست بردارد.
بر اساس قطعنامه کنوانسیون بمبهای خوشهای که در سال ۲۰۰۸ در ایرلند تصویب شد و در سال ۲۰۱۰ به قانون بینالمللی الزامآور تبدیل شد، کاربرد بمب خوشهای در جنگ ممنوع است. ۳۰ کشور این کنوانسیون را امضا کردهاند که روسیه و اوکراین جزء آنها نیستند.
بر همین اساس، دیدبان حقوق بشر در گزارش خود از هر دو کشور خواسته است که ضمن عدم استفاده از بمب خوشهای، به این معاهده بینالمللی بپیوندند.
گزارش دیدبان حقوق بشر همراه است با مدارک و شواهدی از استفاده روسیه از بمب خوشهای در شهرهای چرنیهیف، خارکیف و میکولایِف. این گزارش همچنین اشاره میکند که «صدها مورد» از حمله با بمب خوشهای توسط روسیه در این جنگ گزارش شده است.
در بیش از ۷۰ روزی که از آغاز تهاجم روسیه به خاک اوکراین میگذرد، میلیونها نفر از خانه و کاشانه خود آواره شده، هزاران نفر جان خود را از دست داده و چندین شهر تقریبا با خاک یکسان شدهاند.
دیدبان حقوق بشر قرار است گزارش خود را هفته آینده در کنوانسیون بمبهای خوشهای در مقر سازمان ملل در ژنو ارائه کند.
همسران مدافعان ماریوپل به پاپ: شما آخرین امید ما هستید

همسران دو سرباز اوکراینی که هنوز در تاسیسات صنعتی آزوف استال در شهر ماریوپل میجنگند روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت در دیدار با پاپ فرانسیس از او تقاضا کردند که قبل از آنکه تمامی سربازان اوکراینی کشته و یا اسیر شوند به خروج آنها از پناهگاه توسط یک طرف ثالث کمک کند.
کاترینا پروکوپنکو، همسر فرمانده هنگ آزوف هنگام دیدار با پاپ فرانسیس در میدان سنت پیتر واتیکان در حالی که اشک می ریخت به رهبر کلیسای کاتولیک گفت: «شما آخرین امید ما هستید. امیدواریم بتوانید جان آنها را نجات دهید. لطفا نگذارید آنها بمیرند.»
یولیا فدوسیوک، همسر یکی دیگر از سربازان مستقر در ماریوپل به پاپ فرانسیس گفت آب و غذای آنها دارد تمام میشود. تعدادی از سربازان کشته شده و یا مجروح هستند و آنها که هنوز زنده هستند به شرطی که به یک کشور ثالث منتقل شوند حاضرند سلاحهای خود را زمین بگذارند. «آنها حاضر نیستند در حالت اسارت به روسیه بروند چون میدانند که شکنجه و کشته خواهند شد.»
ویدئوی این ملاقات توسط پیوتر ورزیلف، یکی از اعضای گروه موسیقی «پوسی رایت» ضبط شده که مخالف حکومت روسیه هستند و در حال حاضر روی تهیه مستندی در مورد اوکراین کار میکنند.
دنیس، همسر کاترینا پروکوپنکو فرمانده هنگ آزوف واحد مستقر در تاسیسات صنعتی آزوف استال و آرسنی، همسر یولیا فدوسیوک یکی از سربازان این واحد است که بیش از دو ماه در برابر حملات ارتش روسیه مقاومت کردهاند.
این دو زن جوان برای جلب حمایت بینالمللی از یک راهحل دیپلماتیک برای نجات سربازان هنگ آزوف دو هفته گذشته را در ایتالیا سپری کردهاند.
پاپ فرانسیس که به دلیل ناراحتی ناحیه زانو به سختی میتواند راه برود در پایان مراسم دیدار هفتگی که در میدان سنت پیتر برگزار میشود برای ملاقات با این دو زن از روی صندلی برخاست. او دست آنها را گرفت، آنها را تبرک کرد و گفت در مورد وضعیت این سربازان با کاردینال کونراد کراجوسکی که از سوی واتیکان به اوکراین اعزام شده صحبت کرده است.
پیوتر ورزیلف، عضو گروه «پوسی رایت» به پاپ گفت فرصت برای نجات جان سربازان درآزوف استال دارد از دست میرود.
او بعد از این ملاقات به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «به نظر ما اگر در چند روز آینده یک اقدام اضطراری صورت نگیرد این ماجرا به یک فاجعه ختم می شود. او افزود که پاپ فرانسیس به آنها گفته است که از محاصره اطلاع دارد، این فاجعه را درک میکند و هر آنچه که امکانپذیر باشد انجام خواهد داد.
سازمان ملل و صلیب سرخ هفته گذشته تمامی غیرنظامیانی را که در زیرزمینهای تاسیسات صنعتی آزوف استال پناه گرفته بودند تخلیه کردند ولی از قرار معلوم هنوز تعدادی از اعضای خانوادههای سربازان هنگ آزوف در این تاسیسات هستند.
پیوتر ورزیلف افزود که دولت ترکیه تلاش کرده برای این محاصره راهحلی پیدا کند ولی تاکنون نتیجه نداده است.
کاترینا پروکوپنکو پس از دیدار با پاپ به خبرنگاران گفت: «سربازان ما در صورت انتقال به یک کشور ثالث حاضرند سلاحهای خود را زمین بگذارند. امیدوارم که همه ما بتوانیم به آنها کمک کنیم.»
یولیا فدوسیوک گفت همسرش اخیرا از او خواسته در مورد زندگی بدون آب نوشیدنی تحقیق کند. او افزود:«آب آشامیدنی دارد تمام میشود. آنها آب، غذا و دارو ندارند. هر روز چند نفر از سربازان مجروح میمیرند.»
او گفت حدس میزند هنوز تعدادی از اعضای خانواده سربازان نیز در آزوف استال هستند چون میترسند در صورت خروج توسط ماموران روسیه شناسایی شده و به آنها اجازه ندهند که به اوکراین بروند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ ش.ر/س.ن
بريتانيا تعهد داد در صورت حمله به سوئد از آن کشور دفاع میکند

بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، و ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد، روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت یک پیمان تضمین امنیتی امضا کردند که براساس آن بريتانيا متعهد میشود در صورت حمله به سوئد، از آن کشور دفاع کند.
کشورهای سوئد و فنلاند پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در حال بررسی پیوستن به ناتو هستند.
بوریس جانسون قرار است پیمان امنیتی مشابهی را با فنلاند در جريان دیدار با رئیسجمهوری آن کشور امضا کند.
آقای جانسون در بیانیهای گفت: «این پیمان امنیت اروپا را در برابر تهدیدهای جدید تقویت میکند و در عین حال نمادی از همبستگی امنیتی بین دو کشور است».
نخستوزیر بریتانیا افزود: «این پیمان اهداف کوتاهمدت ندارند بلکه هدف آنها تقویت همکاریهای نظامی و امنیتی و تقویت ثبات بینالمللی در طولانی مدت است. در عین حال امنیت اروپا را برای نسلهای آینده تقویت میکند».
سوئد با روسیه مرز مشترک ندارد ولی طول مرزهای مشترک فنلاند و روسیه حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است.
نخستوزیر بریتانیا در یک نشست خبری مشترک با همتای سوئدی خود گفت: «در صورت وقوع فجایع طبیعی و یا حمله نظامی درخواست یک کشور برای دریافت کمک ضروری نخواهد بود بلکه هر یک از طرفین به کمک کشور دیگر خواهد آمد».
آقای جانسون تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را «کارزار پوتین خونريز علیه یک کشور مستقل» توصیف کرد.
ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد، نیز گفت: «پوتین تصور میکرد که میتواند تفرقه بیاندازد ولی نتیجه کاملا برعکس بوده و امروزه ما بیش از هر زمان دیگری متحد هستیم».
دولت روسیه هشدار داده است که عضویت سوئد و فنلاند در ناتو «پیامدهای نظامی و سیاسی» خواهد داشت. نخستوزیر سوئد هشدار داد که اگر این کشور و یا فنلاند تقاضای عضویت در ناتو را ارائه دهند روسیه حضور نظامی خود در این منطقه را افزایش خواهد داد.
در صورت درخواست رسمی عضویت در ناتو مدتی طول خواهد کشید تا پارلمان تمامی ۳۰ کشور عضو پیمان این درخواست را تایید کنند. انتظار میرود که سوئد و فنلاند طی روزها و یا حداکثر هفتههای آینده تصمیم نهایی خود را در مورد عضویت در ناتو اعلام کنند.
آقای جانسون که در بخش دیگری از سخنانش رهبر روسیه را «یک مستبد قرن بیستویکم» خواند، پیشنهاد افزایش استقرار نیروها و تجهیزات نظامی بریتانیا در منطقه را مطرح کرد.
نیروهای بریتانیایی در حال حاضر به عنوان بخشی از «واحدهای پیشقراول مشترک» که از ده کشور اروپای شمالی از جمله بریتانیا، سوئد، دانمارک، فنلاند، استونی، لتونی، لیتوانی، هلند، نروژ و ایسلند تشکیل شده است در کشورهای ناحیه بالتیک مستقر هستند.
در سال ۲۰۱۷ نیز سوئد و فنلاند به نیروهای واکنش سریع به فرماندهی بریتانیا پیوستند که براساس قابلیت انعطاف و سرعت واکنش سریعتر در مقایسه با نیروهای ناتو سازماندهی شده است.
این نیرو از استانداردها و روشهای عملیاتی ناتو استفاده میکند و در نتیجه میتواند در چارچوب ناتو، یا تحت فرماندهی سازمان ملل و یا ائتلافهای بینالمللی دیگر فعالیت کند.
این نیرو که از سال ۲۰۱۸ عملیاتی شد تاکنون چندین رزمایش مستقل و یا در همکاری با ناتو انجام داده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
کشتی روسی حامل گندم «سرقت شده از اوکراین» در یک بندر سوریه پهلو گرفت

تصاویر ماهوارهای تحلیل شده توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان میدهد محموله گندمی که گمان میرود از اوکراین سرقت شده باشد، توسط یک کشتی روسیه به سوریه ارسال شده است.
این گزارش که روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت منتشر شد میافزاید تصاویر ماهوارهای روز سهشنبه که توسط شرکت «پلانت لبز» تهیه شده، حاکی از پهلو گرفتن کشتی ماتروس پوزنیخ روسیه در بندر لاذقیه سوریه است.
این کشتی هفته گذشته در اطراف جزیره قبرس با سیگنال خاموش حرکت خود را آغاز کرد و اکنون به بندر لاذقیه سوریه رسیده است.
محموله ۲۷ هزار تنی گندم این کشتی قرار بود ابتدا به مصر ارسال شود، اما این کشور از دریافت این محموله خودداری کرد و اکنون کشتی روسی با گندم سرقت شده از اوکراین به سوریه رفته است.
اوکراین قبلا از جامعه جهانی خواسته بود که از دریافت این محموله سرقت شده خودداری کنند.
تاکنون گزارشهای زیادی از سرقت محصولات کشاورزی مناطق اشغال شده اوکراین توسط نیروهای نظامی روسیه منتشر شده بود.
همچنین روسیه مانع از بارگیری و حمل ۲۵ میلیون تن گندم تولیدی اوکراین از بنادر این کشور در دریای سیاه شده است. این میزان از گندم معادل بیش از دو برابر کل مصرف سالانه گندم ایران است.
اوکراین و روسیه رویهمرفته بیش از ۳۰ درصد در تجارت غلات، خصوصا گندم و ذرت جهان سهم دارند و تهاجم نظامی روسیه به اوکراین نیز به افزایش چشمگیر قیمت مواد غذایی و بدتر شدن وضعیت امنیت تغذیه کشورهای فقیر دامن زده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فائو، رادیو فردا/د.خ/ک.ر
نیروهای اوکراینی ارتش روسیه را عقب راندند؛ کاهش گاز انتقالی به اروپا از مسیر اوکراین

در هفتادوهفتمین روز از تهاجم روسیه، دفتر رئیسجمهوری اوکراین از «بیرون راندن تدریجی نیروهای روسی از منطقه خارکیف» خبر داد. کییف با در پیش گرفتن رویکردی محافظهکارانه از ارائه جزئیات بیشتر در مورد دستاوردهای ارتش اوکراین پرهیز کرده است.
ولودیمیر زلنسکی شخصا تایید کرده است که موفقیتهای اخیر نیروهای اوکراینی باعث شده است تا دومین شهر بزرگ این کشور از بمباران مداوم توپخانه روسیه در امان بماند. او در عین حال هشدار داد که اوکراینیها نباید انتظارات خود را به یکباره و زیادی بالا ببرند.
آقای زلنسکی در سخنرانی ویدئویی که شبانه پخش شد تصریح کرد: «نباید جوی ایجاد کرد که به فشار اخلاقی بیش از حد منجر شود، بهطوری که انتظار برود پیروزیها هفتگی یا حتی روزانه رقم بخورد».
ارتش اوکراین در تلاش است تا کنترل کرانه رودخانه دونتس را به دست گیرد و از این طریق، خطوط تدارکات روسیه در مناطق دوردست را مورد تهدید قرار دهد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع نظامی اوکراین گزارش داد به دنبال تداوم پیشروی در روزهای گذشته، نیروهای اوکراینی سرانجام توانستند صبح چهارشنبه به چندین کیلومتری مرز روسیه در منطقه خارکیف برسند.
گزارشها حاکی است که نیروهای اوکراینی کنترل روستای «روبیژنه» در سواحل دونتس را به دست گرفتهاند؛ جاییکه سریعترین پیشرویهای ارتش اوکراین از ماه آوریل و همزمان با عقبنشینی نیروهای روسیه از کییف و شمال اوکراین در جریان است.
یک سرباز اوکراینی به رویترز گفته است که ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی بهویژه ضد تانکها کمک بزرگی به ارتش اوکراین در عقب راندن نیروهای روسی کرده است.
این خبرگزاری همچنین به نقل از منابع نظامی تایید کرد که ارتش اوکراین موفق به باز پس گرفتن چهار روستا در شمال منطقه خارکیف شده و نیروهای روسیه را تا نزدیکیهای مرز به عقب رانده است.
ارتش روسیه نیز به اعلام جزئیاتی بسیار اندک درباره درگیریها در این منطقه بسنده کرده است.
کاهش چشمگیر حجم انتقال گاز روسیه به اروپا از طریق اوکراین
پس از این که کییف اعلام کرد جریان گاز طبیعی از خاک خود را در مسیری مهم به حالت تعلیق درآورده است، روز چهارشنبه ترانزیت گاز روسیه از اوکراین به اروپا کاهش یافت.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از اپراتور گاز اوکراین خبر داد که حجم گاز انتقالیِ روسیه از طریق اوکراین در این روز تقریبا ۷۲ میلیون متر مکعب بوده است، در حالی که این رقم یک سال پیش بیش از ۱۲۰ میلیون متر مکعب ثبت شده بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، «شرکت متصدی شبکه انتقال گاز اوکراین»، (جیتیاساُیو)، روز سهشنبه اعلام کرد که «نیروهای اشغالگر روسیه اکنون در عملیات انتقال گاز در نقطه ترانزیت سوخرانیوکا دخالت میکنند» و به این خاطر جریان گاز از این خط لوله اصلی متوقف شده است.
این شرکت قول داده بود که بهطور موقت همه گاز انتقالی را به یک نقطه عبور دیگر تغییر مسیر دهد تا «تعهدات ترانزیت خود را به شرکای اروپایی به طور کامل انجام دهد»، اما ارقام منتشر شده توسط این شرکت در روز چهارشنبه نشان میدهد که جریان عبور گاز در سوخرانیوکا به صفر رسیده و میزانی که به خط دیگر فرستاده شده برای جایگزینی کافی نیست و دستکم ۱۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
عرضه ترانزیت گازی اوکراین در روز چهارشنبه در مجموع ۷۲ میلیون متر مکعب بوده است، در حالی که روز قبل ۹۵٫۸ میلیون متر مکعب بود.
اوکراین مسیر اصلی تأمین گاز روسیه به اروپا است و کییف و مسکو حتی پس از تهاجم روسیه به اوکراین، جریان صادرات گاز روسیه را ادامه دادهاند.
اتحادیه اروپا در تلاش است تا وابستگی خود به منابع انرژی روسیه را کاهش دهد، اما تاکنون از تحریم گاز روسیه خودداری کرده است.
خشم مقامات روسیه در پی تداوم پشتیبانی آمریکا از اوکراین
دیمیتری مدودوف، رئیسجمهوری پیشین روسیه، روز چهارشنبه ایالات متحده را به راهاندازی «جنگ نیابتی» علیه روسیه متهم کرد و گفت این اقدامات اقتصاد آمریکا را به دردسر خواهد انداخت.
این اظهارات پس از آن بیان میشود که مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه بسته کمکی ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را تصویب کرد.
سیاستمدار روسی در پیامی تلگرامی، تصویب این بسته کمکی تازه را «تلاشی برای وارد کردن شکست جدی» به روسیه و «محدود کردن توسعه اقتصادی و نفوذ سیاسی آن در جهان» خواند.
او مدعی شد که افزایش «دیوانهوار» قیمت سوخت و مواد غذایی در آمریکا حاصل تصمیمهای «مقامات روسهراس» آمریکایی است.
دیدار معاون وزیر خارجه روسیه با سفیر آمریکا در مسکو
در همین حال، گزارشها حاکی از دیدار سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه با جان سالیوان، سفیر واشینگتن در مسکو، است.
در بیانیه سفارت آمریکا آمده است که «ایالات متحده همچنان متعهد به باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی با دولت روسیه است».
در بیانیه خلاصهوار وزارت خارجه روسیه به جزئیات گفتوگوها در این دیدار دوجانبه اشاره نشده است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز روز چهارشنبه گفت که مسکو خواهان جنگ در اروپا نیست.
او که پس از دیدار با همتای عمانی خود در نشستی خبری در مسقط سخن میگفت، در عین حال، کشورهای غربی را متهم کرد که مایلند شاهد شکست روسیه در کارزار نظامی کرملین در اوکراین باشند.
بر اساس گزارش خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس/آ.ت/ک.ر
جمهوری چک در شورای حقوق بشر سازمان ملل جای روسیه را گرفت

مجمع عمومی سازمان ملل روز سهشنبه جمهوری چک را به عنوان جایگزین روسیه در شورای حقوق بشر این سازمان انتخاب کرد.
در پی تهاجم روسیه به خاک اوکراین و بالا گرفتن اتهام ارتکاب «جنایت جنگی» علیه مسکو، سازمان ملل روز پنجشنبه، ۱۸ فروردین، با اکثریت آرا، به تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر این نهاد بینالمللی رای داد.
قطعنامه سازمان ملل بعد از افشای کشتار دستهجمعی ساکنان شهر بوچا در نزدیکی کییف به دست سربازان روس مطرح شد و با رای اکثریت به تصویب رسید.
حال همین مجمع اعلام کرده است که جمهوری چک را برای پر کردن کرسی روسیه برگزیده و این کرسی در شورای حقوق بشر تا پایان سال ۲۰۲۳ در اختیار این کشور خواهد بود.
پتر فیالا، نخست وزیر چک، روز سهشنبه با اعلام رسمی این خبر بر دفاع کشورش از حقوق بشر تاکید کرد.
همزمان آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در یک پیام توییتری انتخاب جمهوری چک به عضویت در این شورا را تبریک گفت.
انتخاب سردبیر
-
بازار خودرو
از تلاطم تا سرگیجه در بازار خودرو ایران
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
-
گفتوگو با مری آپیک
گربه و غنچه و غم بزرگ چهار دهه
-
دهمین سالمرگ نویسنده مکزیکی
کارلوس فوئنتس؛ جهانوطنی که نخواست سخنگوی مردم باشد
-
اختصاصی از ایران
کنترل اینترنت و تاثیر بر زندگی مردم
-
محمد بنزاید بر سریر قدرت
رئیس جدید امارات با جمهوری اسلامی چه خواهد کرد؟
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.