لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۳

پنج روز پس از حادثه نطنز؛‌ وزارت اطلاعات: عامل اصلی از کشور خارج شده است


عکسی که صداوسیما از فرد متهم منتشر کرد
عکسی که صداوسیما از فرد متهم منتشر کرد

پنج روز پس از ادعای شناسایی عامل حادثه هفته گذشته در تاسیسات اتمی نطنز، وزارت اطلاعات ایران روز شنبه اعلام کرد که این فرد پیش از حادثه از کشور خارج شده است.

در گزارشی که صداوسیمای حکومت ایران روز شنبه، ‌۲۸ فروردین، پخش کرد، علاوه بر انتشار تصویر متهم، نام او هم منتشر شد: این فرد رضا کریمی، ۴۳ ساله و متولد کاشان، معرفی شده که به زبان انگلیسی هم آشنایی دارد.

در گزارش صداوسیما تصویر این فرد بر برگه‌ای با لوگوی پلیس اینترپل نشان داده می‌شود، ولی رادیوفردا در وب‌سایت پلیس اینترپل تصویر یا نامی از رضا کریمی نیافت.

در تصویر دیگری از فیلم صداوسیما از یک برگه مشخصات همچنین با تاکید بر «خطر دست زدن به فرار» از طرف متهم آمده است که این فرد احتمالا به کشورهایی چون امارات، ترکیه، قطر،‌ کویت، روآندا و کنیا سفر کرده است.

مقام‌های حکومت ایران پیش از این به طور گسترده از دولت اسرائیل به عنوان متهم اصلی این حادثه نام برده بودند، ولی در گزارش صداوسیما اشاره‌ای به ارتباط این فرد با دولت اسرائیل نشده است.

بحث معرفی یک فرد به عنوان عامل حادثه نطنز از ساعاتی پس از حادثه مطرح شد و روز دوشنبه، ۲۳ فروردین، وب‌سایت نور نیوز که به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران نزدیک است، در گزارشی نوشت که وزارت اطلاعات هویت این فرد را را شناسایی کرده و «اقدامات لازم برای دستگیری عامل اصلی» در حال انجام است.

در گزارش تازه اما اعلام شده که این فرد از کشور خارج شده و اقدامات لازم برای «بازگرداندن این فرد به کشور در حال پیگیری است».

پیش از این در ماجرای ترور محسن فخری‌زاده، دانشمند هسته‌ای ایران، که روز هفتم آذر ۹۹ در آبسرد دماوند ترور و کشته شد، نیز مقام‌های امنیتی ایران گفتند که فردی که از وانت نیسان او در جریان عملیات ترور استفاده شده بود، چند روز پیش از واقعه از کشور خارج شده بود.

مقام‌های حکومت ایران در پرونده ترور فخری‌زاده، خواستار صدور اعلان قرمز اینترپل برای «۴ نفر از مرتکبان» ترور فخری‌زاده شده‌اند.

در گزارش صداوسیما همچنین به نقل از مقام‌های وزارت اطلاعات آمده که پس از ترور فخری‌زاده، دولت اسرائيل «عملیات‌های متعددی از قبیل انفجار و ترور در حوزه‌های هسته‌ای و دفاعی طرح‌‌ریزی» کرده که این عملیات «خنثی شده» و تعدادی نیز بازداشت شده‌اند.

علاوه بر پرونده ترور فخری‌زاده، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اخیرا در گفت‌وگویی توضیح داد که عامل انفجار سال گذشته در تاسیسات نظنز، مثل ماجرای فخری‌زاده و حادثه اخیر «با موفقیت کارشان را انجام دادند و رفتند».

سال گذشته پس از انفجار در سالن مونتاژ سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز، برخی از کانال‌های تلگرامی از فردی به نام «ارشاد کریمی» به عنوان متهم این ماجرا نام بردند که این موضوع به صورت رسمی توسط نهادهای امنیتی یا قضایی ایران تایید نشد.

در این گزارش همچنین تاکید شده است که آسیب‌های ناشی از این حادثه به نطنز زیاد نبوده است، ولی در بخشی از گزارش به نقل از یک کارشناس این تاسیسات گفته می‌شود که «تعداد خیلی زیادی از زنجیره‌هایی که تحت اختلال قرار گرفته بود، تحت کنترل قرار گرفته است».

پس از حادثه نطنز، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت بر اثر این رخداد ضربه شدیدی به توانایی ایران در غنی‌سازی اورانیوم وارد آمده و ارزیابی‌ها حاکی از آن است که ایران برای بازگشت به نقطه پیش از این انفجار دست‌کم ۹ ماه زمان لازم دارد.

علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ایران نیز گفته است که در جریان این حادثه، هزاران سانتریفیوژ آسیب دیده و بخش اعظم توان غنی‌سازی ایران از دست رفته است.

XS
SM
MD
LG