لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۶

ایران می‌گوید پاسخ به اسرائیل «قطعی است»؛ اکسیوس: از خاک عراق خواهد بود


در روزهای گذشته مقام‌های ایران از جمله عباس عراقچی، وزیر خارجه، بر «محفوظ بودن حق ایران برای پاسخ» و «متناسب و مقتضی» بودن این پاسخ تاکید داشتند
در روزهای گذشته مقام‌های ایران از جمله عباس عراقچی، وزیر خارجه، بر «محفوظ بودن حق ایران برای پاسخ» و «متناسب و مقتضی» بودن این پاسخ تاکید داشتند

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران که در روزهای اخیر از «محفوظ بودن حق پاسخ» به اسرائیل سخن می‌گفتند، با تشدید حملات لفظی خود هشدار داده‌اند که این پاسخ «قطعی» و «دندان‌شکن» است؛ در همین حال نیویورک تایمز می‌گوید رهبر جمهوری اسلامی دستور آمادگی برای حمله دوباره به اسرائیل داده است.

دست‌کم سه مقام جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه ۱۰ آبان به قطعی بودن پاسخ ایران به حملات اخیر اسرائیل اشاره کردند.

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، روز پنجشنبه اسرائیل را تهدید کرد که پاسخ حملات اخیر به ایران را «به شکل غیر قابل تصوری» خواهد چشید.

او در مراسمی در شیراز با بیان این‌که «شما در وعده صادق ۲ دیدید که آسمان شما چگونه شکافته شد» گفت: «این بار هم به خطا دست زدید، پاسخ آن را به شکل غیرقابل تصوری خواهید چشید».

فرمانده کل سپاه پاسداران چند روز پیش نیز با اشاره به شبه‌نظامیان در غزه و لبنان، اسرائیل را به «پیامدهای تلخ» تهدید کرده بود.

روز پنجشنبه همچنین علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، گفت که پاسخ جمهوری اسلامی به اسرائیل «قطعی و اجتناب‌ناپذیر» است.

در همین روز محمد محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر رهبر جمهوری اسلامی، هم تهدید کرد که پاسخ ایران به اسرائیل «سخت، پشیمان‌کننده و دندان‌شکن» خواهد بود.

در روزهای گذشته مقام‌های ایران از جمله عباس عراقچی، وزیر خارجه، بر «محفوظ بودن حق ایران برای پاسخ» و «متناسب و مقتضی» بودن این پاسخ تاکید داشتند.

«دستور خامنه‌ای» و «حمله پس از انتخابات آمریکا»

در همین حال روزنامه نیویورک تایمز روز پنجشنبه به نقل از «سه مقام ایرانی» گزارش داد که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، به شورای عالی امنیت ملی ایران دستور داده است که برای حمله به اسرائیل آماده شود.

این روزنامه به نقل از سه مقام «آشنا به برنامه‌ریزی جنگ» نوشته است که علی خامنه‌ای این تصمیم را روز دوشنبه به شورای عالی امنیت ملی ایران ابلاغ کرده است.

به نوشته نیویورک تایمز، رهبر جمهوری اسلامی تصمیم خود را پس از بررسی گزارش مفصل فرماندهان ارشد نظامی درباره میزان آسیب‌های وارده به قابلیت‌های تولید موشک و سامانه‌های پدافند هوایی ایران در اطراف تهران و همچنین زیرساخت‌های حیاتی انرژی و یک بندر اصلی در جنوب اتخاذ کرده است.

این روزنامه به نقل از سه مقام جمهوری اسلامی نوشته است: دامنه و تلفات حمله اخیر اسرائیل به ایران «آن‌قدر زیاد است که نمی توان نادیده گرفت» و «عدم پاسخگویی به معنای پذیرش شکست است».

این سه مقام که نام آن‌ها ذکر نشده به نیویورک تایمز گفته‌اند که فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی در حال تهیه فهرستی از «اهداف نظامی» در داخل اسرائیل هستند، «اما به احتمال زیاد این حملات پس از انتخابات آمریکا رخ خواهد داد، زیرا ایران نگران است که تشدید تنش در منطقه «به نفع دونالد ترامپ باشد».

با این حال این روزنامه در گزارش خود یادآور شده که روشن نیست پاسخ ایران چگونه و چه زمانی خواهد بود یا اصولا باید هدف از این اظهارات را «به دست آوردن اهرم فشار در مذاکرات» در نظر گرفت یا خیر.

«حمله از خاک عراق» و «پیش از انتخابات آمریکا»

از سوی دیگر، وبسایت اکسیوس از قول دو منبع آگاه گزارش داده که ارزیابی اطلاعاتی اسرائیل حکایت از آن دارد که ایران در حال تدارک حمله به این کشور از «خاک عراق در روزهای آتی» است.

این گزارش می‌افزاید که حمله ایران احتمالا پیش از انتخابات هفته آینده ریاست‌جمهوری آمریکا انجام خواهد شد.

به نوشته اکسیوس، انتظار می‌رود که حمله ایران توسط «شمار زیادی» از پهپادها و موشک‌ها و «از طریق گروه‌های نیابتی‌اش در عراق» انجام شود.

باراک راوید، نویسنده گزارش اکسیوس، دلیل حمله از خاک عراق و به دست شبه‌نظامیان عراقی، به جای حمله مستقیم از داخل ایران، را تلاش جمهوری اسلامی برای جلوگیری از پاسخ بعدی اسرائیل به اهداف استراتژیک در ایران ذکر کرده است.

مقام‌های ایران هنوز واکنشی به گزارش‌های نیویورک تایمز و اکسیوس نشان نداده‌اند.

چالش دولت عراق با شبه‌نظامیان وابسته به ایران

در همین حال خبرگزاری رویترز به تلاش‌های دولت عراق برای پرهیز از ورود به درگیری منطقه‌ای، و مخالفت شبه‌نظامیان طرفدار ایران با این تصمیم بغداد اشاره کرده است.

رویترز به نقل از شش منبع مختلف، دو مشاور دولت عراق و چهار نفر از شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران، نوشته که دولت محمد شیاع السودانی ،‌نخست‌وزیر عراق، تاکنون در تلاش خود برای متقاعد کردن تهران و این شبه‌نظامیان موفق نبوده است.

در هفته‌های اخیر دو مقام ارشد امنیتی عراق رهسپار تهران شدند تا از جمهوری اسلامی بخواهند که گروه‌های طرفدار خود در عراق را مهار کند، اما به نوشته رویترز، این مقام‌ها با استقبال سردی در تهران مواجه شدند.

این خبرگزاری به نقل از یک منبع امنیتی نوشته است که مقام‌های جمهوری اسلامی تنها گفته‌اند که گروه‌های شبه‌نظامی خودشان تصمیم می‌گیرند و حمایت از لبنان و غزه خواسته خود آن‌ها است.

مقام‌های ایران و عراق به این گزارش رویترز واکنشی نشان نداده‌اند.

رویترز همچنین به نقل از «چهار منبع» گزارش داده است که دو گروه «کتائب حزب‌الله عراق» و «حرکت نُجَباء» که رهبری حملات به اسرائیل را بر عهده دارند به نخست‌وزیر عراق هشدار داده‌اند به آن‌ها برای توقف این حملات فشار نیاورد.

جمهوری اسلامی ایران شامگاه دهم مهر برای دومین بار طی شش ماه حملات گسترده موشکی به اسرائیل انجام داد و اسرائیل در پاسخ، بامداد پنجم آبان اعلام کرد مواضع نظامی در مناطق مختلف ایران را هدف قرار داده است.

XS
SM
MD
LG