لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۲

چگونه به داعش پیوستم


ولید اسماعیل، نانوای سابق و عضو گروه «خلافت اسلامی»، اکنون به اسارت پیشمرگه‌های کرد
ولید اسماعیل، نانوای سابق و عضو گروه «خلافت اسلامی»، اکنون به اسارت پیشمرگه‌های کرد

خبرگزاری رویترز در یک فرصت استثنایی توانسته با پیکارجویان گروه «خلافت اسلامی» که در نبردهای اخیر در حومه موصل به اسارت پیشمرگه‌های کرد درآمده‌اند مصاحبه کند. مقامات امنیتی عراق و اقلیم کردستان معمولا اجازه نمی‌دهند اسرای این گروه با رسانه‌ها مصاحبه کنند.

ولید اسماعیل در اطراف شهر بعشیقه در حومه موصل خود را به پیشمرگه‌های کرد تسلیم کرد. وی می‌گوید در آخرین لحظاتی که سنگر آنها در شرف تصرف بود، او و سایر پیکارجویان نمی‌دانستند چه باید بکنند. یک پیکارجوی تونسی تلاش کرد با عملیات انتحاری مهاجمان را بکشد ولی در نتیجه انفجار تعدادی از پیکارجویان کشته و سایرین زخمی شدند.

او که از ناحیه دست زخمی شده بود از سنگر خارج شد و فریاد ‌زد بمب ندارم. به این شکل خود را به پیشمرگان کرد تسلیم کرد.

ولید ۲۰ ساله که در نانوایی کار می‌کرده اکنون در زندان امنیتی مخصوص شهر اربیل در بازداشت است.

افرادی مثل ولید که ساکن موصل و اطراف آن هستند می‌گویند گروه «خلافت اسلامی» با وعده و وعید و تهدید آنها را به صفوف خود جذب کرده و البته بدرفتاری دولت شیعه عراق و نیروهای مسلح آن با سنی‌های این منطقه نیز در گرایش آنها به این گروه بی‌تاثیر نبوده است.

حکایت‌های افرادی مثل ولید، که البته نمی‌توان صحت تمام نکات آن را تایید کرد، نشان می‌دهد که پس از پیروزی بر گروه «خلافت اسلامی» برای جلوگیری از رشد مجدد گروه‌های افراطی سنی، کنترل تنش‌های قومی و مذهبی در این منطقه تا چه حد مهم است.

ولید می‌گوید ابوبکر بغدادی رهبر گروه «خلافت اسلامی» که دو سال پیش در مسجد جامع موصل تاسیس خلافت خودخوانده گروه را اعلام کرد طرفداران فراوانی داشت. ولید می‌افزاید: «به او اعتقاد داشتم. ما به آنها علاقمند بودیم چون ما را از سرکوبگری شیعیان نجات دادند.»

ولید می‌گوید بسیاری از سنی مذهبان بی‌گناه توسط ارتش عراق به همکاری با تروریسم متهم شده و مورد آزار و سرکوب قرار می‌گرفتند.

نیروهای ارتش عراق سال ۲۰۱۴ در برابر هجوم ۸۰۰ پیکارجوی گروه «خلافت اسلامی» به شمال عراق گریختند.

به گفته ولید، پیکارجویان «خلافت اسلامی» هنگام ورود به موصل گفتند «ما برای نجات شما از سرکوب شیعیان آمده‌ایم و هیچکس شما را سرکوب نخواهد کرد. به شما غذا و پول و هر چه که می‌خواهید می‌دهیم.»

خبرگزاری رویترز می‌افزاید در یک مصاحبه دیگر زندانی به نام هاذم صالح که او نیز به ظن جنگیدن در صفوف گروه «خلافت اسلامی» بازداشت شده، گفت چند ماه قبل از تصرف موصل و نواحی اطراف آن توسط گروه «خلافت اسلامی» نیروهای ارتش عراق برادران او را بازداشت و به شدت شکنجه کردند. هاذم صالح که قبلا آهنگر بوده می‌گوید برادرانش همه کارگران ساده‌ای بودند و هیچ گناهی نداشتند.

ارتش و حکومت عراق که از آن زمان رهبری‌اش تغییر کرده همه این اتهامات را تکذیب کرده و می‌گویند هدف آنها فقط افراد مظنون به همکاری با تروریست‌ها بوده است.

نکاتی که ولید اسماعیل در مورد انفجار انتحاری یک پیکارجوی تونسی در سنگر آنها تعریف کرد با برداشت مقامات اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق از نقش پیکارجویان خارجی در صفوف گروه «خلافت اسلامی» و دفاع سرسختانه این افراد از باورهای تندروانه گروه و کافر تلقی کردن مخالفان و مجاز دانستن کشتن آنها همخوانی دارد.

در عین حال به نظر می‌رسد تعدادی از عراقی‌ها برای کسب درآمد از طریق روش‌های تبهکارانه‌ای مثل آدم ربایی و یا قاچاق و برخی دیگر فقط به دلیل نیازهای زندگی به این گروه پیوسته‌اند.

ولید اسماعیل می‌گوید پس از قطع گاز توسط گروه «خلافت اسلامی» نانوایی که در آن کار می‌کرد، تعطیل شد و برای تامین مخارج شش خواهر و برادر خود چاره دیگری نداشت. او می‌گوید: «داعش برای نگهبانی با اسلحه در سطح شهر ماهانه به من ۵۰۰ هزار دینار (معادل ۴۰۰ دلار) پرداخت می‌کرد.»

هاذم صالح نیز می‌گوید گروه «خلافت اسلامی» از فشار مالی، از جمله اخذ مالیات فراوان از مغازه آهنگری او استفاده می‌کرد تا افرادی نظیر او را وادار کند پس از بی‌کار شدن برای کسب درآمد به این گروه بپیوندند.

او می‌گوید: «من هفت فرزند دارم. در شرایطی که هیچ کار دیگری وجود ندارد و فقر بیداد می‌کند مردم به خاطر گرفتن حقوق به این گروه می‌پیوستند.»

XS
SM
MD
LG