هزاران نفر از مردم گرجستان در اعتراض به تصمیم دولت این کشور در تعلیق مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا برای دومین شب پیاپی در مرکز تفلیس تظاهرات کردند و پلیس با معترضان درگیر شد.
تظاهرات شامگاه جمعه نهم آذر همچون شب پیش از آن در برابر ساختمان پارلمان گرجستان در تفلیس برگزار شد.
به گزارش رویترز، اعتراضات شامگاه جمعه با حضور معترضان که پرچمهای گرجستان و اتحادیه اروپا در دست داشتند برگزار شد اما نیروهای پلیس اندکی پیش از نیمهشب برای متفرق کردن معترضان اقدام به شلیک گاز اشکآور و استفاده از ماشینهای آبپاش کردند.
سالومه زورابیشویلی، رئیس جمهور گرجستان و منتقد سرسخت حزب حاکم، حملات پلیس علیه معترضان و خبرنگاران را «وحشیانه» خواند و آن را «سرکوب به شیوه روسیه» نامید
خانم زورابیشویلی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این اقدامات بخشیده نخواهد شد. کسانی که مسئول توسل به زور هستند باید پاسخگو شوند».
هنوز آمار زخمیها و بازداشت شدگان احتمالی تظاهرات شامگاه جمعه اعلام نشده است اما وزارت کشور گرجستان شمار بازداشتیهای یک شب پیشتر را ۴۳ نفر اعلام کرد.
همچنین به گزارش رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی، در اولین شب اعتراضات بیش از ۳۰ نفر که مورد ضرب و شتم پلیس یا در معرض ماشینهای آبپاش قرار گرفته بودند در بیمارستان بستری شدند.
بنابر همین گزارش، ۱۱۲ دیپلمات گرجستان و همچنین شماری از کارکنان سایر نهادهای دولتی این کشور با انتشار نامهها و بیانیههایی تعلیق مذاکرات مربوط به عضویت در اتحادیه اروپا را مغایر با قانون اساسی خواندند و از به کارگیری خشونت علیه معترضان و خبرنگاران انتقاد کردند.
در همین حال شورای اروپا روز جمعه «سرکوب وحشیانه تظاهرات» در تفلیس را به شدت محکوم کرد و همچنین تصمیم دولت گرجستان برای به تعویق انداختن روند عضویت در اتحادیه اروپا را نگرانکننده خواند.
وزارت خارجه اوکراین هم در بیانیهای اعلام کرد که تصمیم دولت گرجستان و همچنین استفاده از زور علیه تظاهرات مسالمتآمیز، «نشاندهنده محدودیت فرآیندهای دموکراتیک در کشور گرجستان برای رضایت مسکو است».
دور جدید اعتراضات در گرجستان پس از آن آغاز شد که ایراکلی کوباخیدزه، نخست وزیر این کشور، روز پنجشنبه اعلام کرد دولت او مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا را تا سال ۲۰۲۸ تعلیق میکند.
او اتحادیه اروپا را به «دخالت یا باجگیری دائمی» در این کشور متهم کرد و افزود: «گرجستان تنها از طریق صلح، عزت و رفاه به عضویت اتحادیه اروپا در میآید. این وعدهای برای مردم گرجستان است که ما قصد داریم به آن عمل کنیم.»
این اظهارات بلافاصله با واکنش تند سالومه زورابیشویلی، رئیس جمهور گرجستان، روبهرو شد و هزاران معترض را به خیابانها کشاند.
روابط دولت گرجستان و اتحادیه اروپا از چند ماه پیش و به دنبال تصویب قانون بحثبرانگیز «عامل خارجی» در گرجستان تیره شد.
این قانون که مشابه قانون روسیه است، به گفته منتقدان با هدف تهدید رسانهها و جامعه مدنی تصویب شده است.
این تیرگی چندی پیش که حزب حاکم «رویای گرجستان» اعلام کرد با کسب ۵۴ درصد آرا در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسیده است افزایش یافت.
اپوزیسیون گرجستان با استناد به تخلفات و نفوذ روسیه در این انتخابات نتایج اعلام شده را رد کرده است.
پارلمان اروپا روز پنجشنبه با تصویب قطعنامهای نتایج انتخابات پارلمانی اخیر گرجستان را مردود دانست و موارد متعدد تخلفات و «بینظمیها» در روند انتخابات را محکوم کرد.
منتقدان حزب «رویای گرجستان» این حزب را به پیروی از سیاستهای روسیه و دور شدن از اتحادیه اروپا متهم میکنند.
جمعیت گرجستان حدود ۳.۷ میلیون نفر است و بر اساس نظرسنجیها، بیش از ۸۰ درصد از شهروندان این کشور خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا هستند.
ایراکلی کوباخیدزه، نخست وزیر گرجستان، هنگام کسب رای اعتماد برای کابینه خود در پارلمان گفته بود که هدف دولتش پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۳۰ است؛ با این حال او روز جمعه گفت که این هدف همچنان «اولویت شماره یک» او باقی مانده است.
ایالات متحده حدود پنج ماه پیش با این هشدار که گرجستان در حال پسرفت از دموکراسی است، توقف بیش از ۹۵ میلیون دلار کمک به این کشور را اعلام کرد.