بانک ایتالیایی «یونی کردیت» توافق کرده است که برای حلوفصل پرونده نقض تحریمهای آمریکا علیه چند کشور، بهویژه ایران، حدود ۱.۳ میلیارد دلار جریمه بپردازد.
این دومین جریمه عظیم یک بانک اروپایی طی هفته گذشته بهخاطر نقض تحریمهای ایران است. بانک بریتانیایی استاندارد چارترد ۲۰ فروردین موافقت کرد که بهخاطر نقض تحریمهای آمریکا علیه چند کشور و بهویژه ایران، یک میلیارد دلار به آمریکا و دولت بریتانیا جریمه بپردازد.
«یونیبانک» بزرگترین بانک ایتالیا از لحاظ میزان دارایی، این جریمه را برای خاتمه دادن به تحقیقات نهادهای آمریکایی در پرونده نقض تحریم توسط زیرمجموعههای آن پرداخت خواهد کرد.
تاکنون دادگاهی در منهتن آمریکا زیرمجموعه «یونیبانک» در آلمان را به خاطر استفاده از سیستم مالی بانکهای منهتن برای نقل و انتقال صدها میلیون دلار پول برای کشورهای تحت تحریم آمریکا، گناهکار شناخته بود.
دادستانی منهتن دوشنبه ۲۶ فروردین ماه در سایت رسمی خود اعلام کرد یونیبانک توافق کرده که به این پرونده خاتمه داده شود و ۱.۳ میلیارد دلار کلا جریمه به نهادهای آمریکایی از جمله خزانهداری، بانک مرکزی و غیره پرداخت کند.
سایرس وِینس دادستان منهتن میگوید زیرمجموعه دیگر «یونیبانک» در استرالیا نیز بدون اینکه تحقیقات دادستانی علیه آن در آمریکا آغاز شود، توافق کرده که با پرداخت جریمه این پرونده حل و فصل شود.
پرونده علیه زیرمجموعههای این بانک ایتالیایی در آلمان و استرالیا در رابطه با نقض تحریمهای آمریکا باز شده بود، خصوصا کمک این بانک طی سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۱ برای دور زدن تحریمهای آمریکا علیه شرکت ملی کشتیرانی جمهوری اسلامی که سالهاست از طرف آمریکا «متهم به انتقال سلاحهای کشتار جمعی به کشورهای منطقه» شده است و بنا به گفته نهادهای آمریکایی، نام شرکت در نقل و انتقالات مالی پنهان نگه داشته شده بود.
دادستانی منهتن میگوید شعبات این بانک ۴۰۰ میلیون دلار پول مشتریان ایران و چند کشور دیگر را بصورت آگاهانه از طریق بانکهای منهتن انتقال داده و خصوصا ۳۲۰ میلیون دلار پول شرکت ملی کشتیرانی جمهوری اسلامی را از طریق سیستم مالی آمریکا بصورت پنهانی منتقل کردهاند.
شعبات این بانک در آلمان و استرالیا کلا متهم به انتقال میلیاردها دلار پول از طرف مشتریان تحریمی از ایران، لیبی، سودان و کوبا در جهان و تلاش برای گم کردن رد این معاملات هستند.
آمریکا طی یک دهه گذشته، بسیاری از بانکهای بینالمللی از ژاپن گرفته تا اروپا را به خاطر نقض تحریمهای ایران جریمه کرده است.
یکی از بیسابقهترین جریمهها، مربوط به بانک «پیانبی پاریبا» فرانسه بود که اتفاقا پرونده آن بانک نیز توسط دادستانی منهتن باز شده بود.
دادستانی منهتن میگوید از سال ۲۰۰۹ تاکنون تعدادی از بانکهای خارجی تنها ۱۴ میلیارد دلار جریمه در پروندههای باز شده توسط همین دادستانی پرداخت کرده اند.
پیانبی پاریبا یکی از سنگینترین جریمههای تاریخ بانکی را به مبلغ هشت میلیارد و ۹۷۰ میلیون دلار به آمریکا پرداخت تا از زیانهای آتی بیشتر که میتوانست به انحلال و ورشکستی این بانک عظیم فرانسوی منجر شود، جلوگیری کند.
تعدادی دیگر از بانکهای اروپایی از جمله «اچاسبیسی» یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار، «آیانجی» هلند ۶۱۹ میلیون دلار، بانک ژاپنی «توکيو ـ ميتسوبيشی یوافجی» ۸.۶ میلیون دلار، رویال بانک اسکاتلند ۱۳۳ میلیون دلار، بانکهای آلمانی کومرتسبانک و دویچه بانک به ترتیب ۸۰۰ میلیون و ۲۰۰ میلیون دلار در همین رابطه به آمریکا جریمه پرداخت کردهاند.