دو توفان خورشیدی که همزمانی آنها از رخدادهای نادر است طی روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۰ و ۲۱ شهریور) به زمین رسید و این امر مقامات مسئول را نسبت به بروز اختلال در امواج جهتیاب ماهوارهای، ارتباطات رادیویی و انتقال نیرو نگرانی کردهاست.
خبرگزاری رویترز در گزارشی مینویسد این توفانها که فورانهای تاج خورشید نامیده میشوند، معمولا باعث ایجاد وضعیت هشدار نمیشوند، اما این بار «مرکز پیشبینی هوای فضا» وابسته به «اداره ملی اقیانوس و جو»، به دلیل فاصله زمانی بسیار نزدیک و خط سیر مستقیم این توفانها به سوی زمین وضعیت هشدار اعلام کردهاست.
توماس برگر مدیر این مرکز در یک تماس تلفنی به خبرنگاران گفت اولین فوران تاج خورشید که دوشنبه شب از منطقه بههمریخته مغناطیسی خورشید جدا شده، پنجشنبهشب به زمین رسید.
همان بخش از ماده اصلی خورشید روز چهارشنبه ساعت ۱:۴۵ بعد از ظهر (به وقت گرینویچ) دومین توفان را که بسیار قویتر بود بوجود آورد. توماس برگر میگوید: «بنا به پیشبینی ما در حال حاضر این فعالیتهای خورشیدی هیچ تاثیر غیرقابل کنترلی بر زیرساختهای داخلی آمریکا نخواهند داشت. با این حال ما این رویدادها را با دقت زیر نظر داریم.»
خورشید هماینک در نقطه اوج چرخه یازدهسالهاش قرار دارد، اما سطح فعالیتها در مجموع بسیار کمتر از یک شاخص حداکثر فعالیت خورشیدی است که تا به حال برای دانشمندان شناخته شدهاست.
توماس برگر گفت توفانهایی با قدرت این توفانهایی که هماینک به سمت زمین در حرکتاند در طول یک چرخه خورشیدی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ بار رخ میدهند. او گفت: «آنچه که این رویداد را نادر میکند این است که این دو توفان با فاصله زمانی نزدیک به هم رخ دادهاند. این فورانهای خورشید احتمالا در طول مسیر رسیدن به زمین، در مدار آن و فراتر از آن روی هم تاثیر میگذارند؛ ولی ما هنوز چیزی در این باره نمیدانیم.»
به گزارش اداره ملی جو و اقیانوس ایالات متحده ذرات خورشیدی بسیار پرانرژی باردار مغناطیسی ممکن است با میدان مغناطیسی زمین برخورد کرده و برخی ارتباطات رادیویی را مختل کرده و سیگنالهای جهتیاب ماهوارهای را منحرف کنند.
این توفانها همچنین دارای ظرفیت بالقوه تاثیر بر میدانهای الکتریکی در ارتفاعات شمالی هستند. این ارتفاعات بیشتر مستعد تاثیرپذیری از اختلالات مغناطیسی زمین هستند.
توماس برگر افزود نهادهای متصدی نیروی برق و آژانس فدرال مدیریت موقعیتهای اضطراری «محض احتیاط» در جریان قرار داده شدهاند.
اما در وجه مثبت این رویدادها، توفان خورشیدی نمایش زیبایی از شفق قطبی در آسمان بوجود میآورد که در صورت صاف بودن هوا در مناطق شمالی قابل مشاهده خواهد بود. شفق قطبی در نتیجه برخورد ذرات باردار مغناطیسی خورشیدی با اکسیژن، نیتروژن و سایر گازهای موجود در جو زمین بوجود میآید. در این پدیده جوی پردههایی از نور در بالای قطب مغناطیسی شمال و جنوب کره زمین ایجاد میشود.