لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۸:۵۱

روزنامه نگاری در خطر؛ شرح آنچه بر خانواده خبرنگار ایرانی الجزیره گذشت


هما دوروتی پرواز، خبرنگار ایرانی شبکه تلویزیونی الجزیره
هما دوروتی پرواز، خبرنگار ایرانی شبکه تلویزیونی الجزیره
در هفته های اخیر نام يک خبرنگار در ميان اخبار مهم جهان ديده می شد؛ خبرنگاری با تابعيت سه گانه ايرانی، آمريکایی و کانادایی. دوروتی هما پرواز، خبرنگار شبکه الجزيره که در هنگام ورود به دمشق، پایتخت سوریه، بازداشت شده بود از سوی مقام های این کشور به ايران فرستاده شد و پس از ۱۹ روز بی خبری از وی، به طور ناگهانی آزاد و به دوحه، پایتخت قطر، بازگشت.

حال خواهر نامزد هما پرواز که او نيز خبرنگار است، در مقاله ای در روزنامه لوس آنجلس تايمز، مروری دارد بر آنچه که بر این خبرنگار در تهران گذشته است و مصائب خبرنگاران و خانواده هايشان در مواجهه با چنين رخدادهايی.


کيم بارکر که خبرنگار پروپوبليکا و نويسنده کتابی درباره طالبان در افغانستان و پاکستان است، درکنار اينکه خواهر شوهر آينده دوروتی پرواز است، همکار پيشين و دوست او نيز هست.

او می نويسد که در زمان دريافت خبر ناپديد شدن دوروتی، وی و برادرش به ديدن پدر خود در پورتلند رفته بودند. خبر رسيد که در ۲۴ ساعت گذشته کسی از دوروتی چیزی نشنيده است.

کيم بارکر با عنوان اينکه خود خبرنگار جنگ بوده و همکاران زيادی داشته که توسط طالبان ربوده شده بودند، می گويد قاعدتا او می بايست کسی باشد که بر اوضاع مسلط بوده و ساير افراد خانواده را هدايت کند. اما اين گونه نشد

وی می نويسد که با تلفن اول، خانواده او به جمع افرادی پيوست که عزيزی را در جايی از دنيا گم کرده اند. بنا بر اعلام کميته بين المللی حمايت از روزنامه نگاران، ۱۴۵ خانواده، عضو خبرنگاری در جمع خود دارند که در نقطه ای از جهان ناپديد شده اند.

کيم بارکر می نويسد که آخر هفته اول، به آنها توصيه شد که سکوت کنند و شايد خبری از دوروتی به دست آمد. بعد از آن بود که روز دوشنبه ای که خبر کشته شدن اسامه بن لادن نيز اعلام شده بود، شبکه الجزيره اعلام کرد دوروتی نيز ناپديد شده است.

و از آن زمان کابوس يک خانواده ديگر آغاز شد که حال چه بايد کرد. دوستان دوروتی کارزارهای آنلاين را در توييتر و فيس بوک به راه انداختند. خانواده او با رسانه ها صحبت کردند و خود کيم بارکر درباره اين خبر می نوشت. تا اينکه سوريه اعلام کرد دوروتی به ايران فرستاده شده است.

کيم بارکر می گويد ترس خانواده پرواز از اين بود که ايران، دوروتی را به خاطر مقاله هايش درباره ايران نيز مورد مواخذه قرار دهد. آنها همچنين بيم آن داشتند که دوروتی به سرنوشت دو آمريکايی جوان زندانی در ايران ، شين باوئر و جاش فتال دچار شود.

کيم بارکر در بخش مهمتری از مقاله خود در لس آنجلس تايمز، درباره تاثير حمايت بين المللی از روزنامه نگاران ناپديد شده می نويسد: اينکه وقتی خبرنگاران برای شبکه يا روزنامه مهمی کار می کند، چه تاثيری دارد و برخی از خبرنگاران آزادی که حامی خاصی ندارند، به چه سرنوشتی دچار می شوند.

بارکر با اشاره به سرنوشت عکاسی از آفريقای جنوبی که در ليبی کشته شد، يا شين باوئر زندانی در ايران که او نيز خبرنگار آزاد است بر مدعای خود مهر تاييد می زند.

کيم بارکر، با بيان اينکه، به سختی ۱۹ روز ناپديد شدن دوروتی را تحمل کرد، به کار و زندگی ادامه داد و درباره او نوشت، از خانواده هايی ياد می کند که ماهها و شايد سالهاست که عزيز خود را نديده اند.

او می گويد: زمانی که دوروتی به طرز معجزه آسايی آزاد شد، وی بالاخره با مادر شين باوئر سيندی هيکی تماس گرفته، برای مصاحبه ای که مدتها آن را به تعويق انداخته بود.

در مصاحبه، مادر شين، از گذراندن روزهايش می گويد که در حقيقت نمی گذرند. از ۲۱ ماه پيش که فرزند سيندی در ايران زندانی شده، او شغل خود را ترک کرده و هر روز به فرزندش نامه می نويسد؛ نامه هايی که می داند به دست او نمی رسد.
XS
SM
MD
LG