لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۳۵

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور: پدیده ریزگردها یک ابـَـربحران است


دانشگاه علوم پزشکی اهواز اول بهمن ماه گفته بود طی دو روز «۶۹۴ تن به علت عارضه تنفسی به مراکز درمانی زیرمجموعه این دانشگاه در استان مراجعه کردند»
دانشگاه علوم پزشکی اهواز اول بهمن ماه گفته بود طی دو روز «۶۹۴ تن به علت عارضه تنفسی به مراکز درمانی زیرمجموعه این دانشگاه در استان مراجعه کردند»

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور می‌گوید بیابان‌زایی در ایران «به‌طور گسترده‌ای» رو به افزایش است و پدیده ریزگردها به یک «ابـَـربحران» تبدیل شده و «مشکلات زیادی» را به‌وجود آورده‌است.

اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران، ۱۹ بهمن ماه گفته است ریزگردها به بحرانی تبدیل شده رو به فزونی، و «مشکلات زیادی را برای مردم استان خوزستان به وجود آورده‌است».

این سخنان چند روز پس از انتقاد نماینده آبادان از «حذف ردیف بودجه» مقابله با ریزگردها مطرح شده‌است.

جلیل مختار، نماینده آبادان، هفتم بهمن ماه گفته بود «بودجه مهار ریزگردها حذف شده‌است» و این مسئله «ظلم بزرگی» به مردم استان خوزستان است.

وضعیت گردوغبار و آلودگی ناشی از ریزگردها در استان خوزستان بارها خبرساز شده‌است. در مواردی، تنها در یک روز، گزارش‌هایی از انتقال صدها نفر به بیمارستان‌ها در شهرهایی مانند اهواز، آبادان و مناطق دیگر استان خوزستان منتشر می‌شود.

ریزگردها، پدیده‌ای جوی و دربرگیرنده دود، ذره‌های معلق در هوا و گرد و غبار است. از منظر سازمان جهانی هواشناسی، وابسته به سازمان ملل، ریزگردها ذرات معلق، فوق‌العاده کوچک، خشک و به طور معمول غیرقابل رویتی هستند که به‌شکل انبوه ظاهر شده و جو را کدر می‌کنند.

مواردی مانند رفت‌وآمد خودروها، آلاینده‌های صنعتی، آتش‌سوزی‌های گسترده و نیز روند بیابان‌زایی، در ایجاد ریزگردها نقش عمده‌ای دارند.

بیابان‌زایی در ایران خود موضوع دیگری‌ست که اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، در مورد آن هشدار داده‌است. آقای نجار می‌گوید «به دلیل تغییر اقلیم و کمبود بارش در کشورمان، شاهد بیابان‌زایی به صورت گسترده هستیم». این مقام دولتی همچنین افزوده‌است «به دلیل برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، فرونشست زمین در برخی از نقاط کشور رخ داده است».

افزایش قابل‌توجه ریزگردها، از ابتدای دهه ۸۰ خورشیدی به بحرانی فزاینده در نقاطی از ایران تبدیل شده‌است. وقوع این پدیده دست‌کم در ۱۰ استان، در غرب، شرق و یا جنوب ایران، به تعطیلی مراکز آموزشی، اداره‌ها، اختلال در رفت‌وآمد، پروازها و نیز مشکلات تنفسی و سلامتی انجامیده‌است.

همه این‌ها در حالی‌ست که بارها گزارش‌هایی در مورد نحوه مقابله با ریزگردها منتشر شده‌است، در این زمینه کارگروه‌ها و کمیته‌های کارشناسی شکل گرفته و طرح‌ها و پیشنهادهایی نیز مطرح شده‌اند؛ هرچند خود آن‌ها با انتقاد دیگر مقام‌ها و بعضا گروه‌ها یا کارشناسان روبه‌رو شده‌اند. درست یک سال پیش استانداری خوزستان دستور تشکیل یک «کمیته کارشناسی ویژه» را داده بود که قرار بود دربرگیرنده نهادها و سازمان‌های مختلف، از جمله دانشگاه علوم پزشکی، اداره حفاظت از محیط زیست، سازمان آب و برق و نهادهای آموزشی، کشاورزی و زمین‌شناسی باشد.

برپایه گزارش فارس، سازمان جهانی هواشناسی، رادیو فردا|ت.ت
XS
SM
MD
LG