لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۵۲

مدیرعامل زیمنس: نمی‌توانیم همکاری جدیدی با ایران داشته باشیم


شرکت معظم زیمنس از اقدامات تلافی‌جویانه آمریکا در قبال ادامه همکاری شرکت‌ها با ایران نگران است
شرکت معظم زیمنس از اقدامات تلافی‌جویانه آمریکا در قبال ادامه همکاری شرکت‌ها با ایران نگران است

جو کایسر، مدیرعامل شرکت زیمنس، در گفت‌وگویی اعلام کرده‌است که پس از خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم‌های جدید، این شرکت نمی‌تواند همکاری تجاری جدیدی با ایران انجام دهد.

زیمنس یک شرکت آلمانی تجهیزات و فناوری است که در زمینه‌هایی چون تولید تجهیزات مخابراتی و پزشکی، لوازم خانگی، انواع قطار، تجهیزات تولید برق و غیره فعالیت می‌کند.

مدیرعامل شرکت زیمنس آلمان، روز یکشنبه، در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان، گفت: «بر اساس برداشت وی، شرکت‌های بین‌المللی، دیگر مجاز به پذیرش سفارش‌های جدید از ایران نیستند، وگرنه ممکن است با اقدامات تلافی‌جویانه دولت آمریکا مواجه شوند.»

این مقام شرکت زیمنس در عین حال معتقد است که «قراردادهای موجود باید اجرا شود.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ۱۸ اردیبهشت‌ماه اعلام کرد که آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، برجام، خارج خواهد شد و علاوه بر بازگرداندن تحریم‌های تعلیق شده ایران، مجازات‌های تازه‌ای علیه تهران وضع می‌کند.

پس از این تصمیم، طرف‌های دیگر توافق هسته‌ای بر ادامه اجرای برجام بدون آمریکا تأکید کردند.

به‌رغم حمایت مقام‌های سیاسی اروپایی از ادامه اجرای برجام بدون آمریکا، اما شرکت‌ها و طرف‌های اقتصادی و تجاری آسیایی و اروپایی که با ایران همکاری دارند، نسبت به آینده روابط تجاری خود با ایران اطمینان ندارند.

پیشتر کلودیا دسکالزی، مدیرعامل شرکت ایتالیایی «اِنی» گفته بود که برنامه‌ای برای آغاز پروژه‌های جدید نفتی در ایران ندارد.

به گفته مدیر عامل انی، تنها قرارداد باقی‌مانده با ایران خرید دو میلیون بشکه نفت در ماه است که مدت آن در سال جاری میلادی به پایان می‌رسد.

دو کشور اروپایی فرانسه و آلمان از جمله کشورهایی هستند که شرکت‌های متعددی از آنها در ایران فعالیت اقتصادی می‌کنند و ممکن است از بابت خروج آمریکا از برجام و آینده مبهم سرمایه‌گذاری و فعالیت اقتصادی در ایران متضرر شوند.

برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه، روز جمعه گذشته با انتقاد از رفتار آمریکا، این کشور را «ژاندارم اقتصادی جهان» خوانده بود و گفته بود که اروپاییان نباید مثل «رعیت» از تصمیم‌های آمریکا پیروی کنند.

لومر همچنین از تلاش دولت فرانسه برای معاف کردن شرکت‌های فرانسوی فعال در ایران از جمله رنو، پژو، توتال، سانوفی (شرکت داروسازی فرانسوی) و دنون (شرکت چندملیتی صنایع غذایی مستقر در پاریس) از مجازات‌های احتمالی در پی تحریم آمریکا خبر داده بود.

مقام‌های اقتصادی دولت آلمان نیز از تلاش برای ادامه همکاری شرکت‌های آلمانی در ایران خبر داده بودند.

فعالیت‌های اقتصادی و تجاری فرانسه و آلمان در ایران که پس از امضای توافق هسته‌ای رو به گسترش گذاشته بود.

بر اساس آمار گمرک ایران، صادرات فرانسه به ایران در سال گذشته دو برابر افزایش داشت و به ۱٫۵ میلیارد یورو رسید که ناشی از فروش هواپیماهای ایرباس و قطعات خودرو بود.

همچنین شرکت توتال فرانسه، تیرماه پارسال موفق شد در قالب کنسرسیومی با شرکت ملی نفت چین و پتروپارس ایران، قراردادی برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا کند. ارزش این قرارداد نزدیک ۵ میلیارد دلار اعلام شد.

صادرات آلمان به ایران نیز با افزایش حدود ۴۰۰ میلیون یورویی، سال گذشته به سه میلیارد یورو رسید.

بر اساس گزارش‌ها، حدود ۱۲۰ شرکت آلمانی با پرسنل خود در ایران فعال هستند که شامل گروه بزرگ صنعتی زیمنس است و حدود ۱۰ هزار شرکت دیگر آلمانی با ایران فعالیت تجاری دارند.

علی ماجدی، سفیر ایران در آلمان روز دوشنبه، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، از همکاری شرکت زیمنس برای ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه در ایران خبر داده بود.

سفیر ایران در آلمان، مشکل اصلی در پیشبرد این پروژه‌ها را مشکلات بانکی برای فاینانس پروژه اعلام کرده‌است که به گفته او قرار است از طریق تشکیل یک کنسرسیوم متشکل از شش بانک آلمانی تأمین شود.

در همین حال، شرکت زیمنس گفته روند تحویل سه توربین گازی به ایران همچنان در جریان است، اما همکاری این شرکت با ایران «بخشی بسیار کوچک» از کل درآمد این شرکت را تشکیل می‌دهد.

این در حالی است که شرکت زیمنس سالانه ۲۰ میلیارد دلار در آمریکا فروش دارد که حدود ۲۰ درصد کل فروش جهانی این شرکت را تشکیل می‌دهد. زیمنس همچنین حدود ۵۰ هزار کارمند در آمریکا دارد.

به گفته جو کایسر، مدیرعامل شرکت زیمنس، این شرکت راهی جز گردن نهادن به تحریم‌های آمریکا ندارد.

پیش از این جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یک‌شنبه گفته بود، امکان دارد شرکت‌های اروپایی طرف معامله با ایران هدف تحریم قرار گیرند.

شرکت اروپایی ایرباس هم روز دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که در حال تحلیل شرایط و تأثیر تحریم‌های اعلام شده بر تمام توافقات قراردادی با ایران است.

بعد از توافق هسته‌ای ایران با کشورهای پنج به علاوه یک، شماری از خودروسازان اروپایی از جمله خودروسازان فرانسوی پژو-سیتروئن و رنو همکاری خود را از سر گرفتند و همچنین شرکت خودروسازی فولکس واگن آلمان برای نخستین بار به بازار ایران وارد شد که مشخص نیست سرنوشت قراردادهای همکاری این خودروسازان با شرکای ایرانی در شرایط جدید به کجا خواهد انجامید.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، از روز شنبه سفرهای دوره‌ای خود به چین و روسیه را آغاز کرد و پس از دیدار با همتایان روس و چینی خود روز سه‌شنبه به بروکسل رفت تا در ارتباط با آینده و سرنوشت برجام بدون آمریکا با همتایان اروپایی خود از بریتانیا، فرانسه و آلمان و همچنین فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفت‌وگو کند.

ایران گفته تنها در صورتی به برجام متعهد خواهد ماند که منافع این کشور در برجام بدون آمریکا تأمین شود.

XS
SM
MD
LG