لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۵

روسیه توافق با اوکراین بر سر آتش‌بس دائمی را انکار کرد


تنها ساعاتی پس از انتشار گزارش‌هایی حاکی از توافق روسیه و اوکراین بر سر آتش‌بس دائمی، روسیه ضمن رد این گزارش‌ها اعلام کرد که توافقی در کار نیست، چون این کشور «اصلا نقشی در این کشمکش‌ها ندارد».

گزارش‌ها از روسیه و اوکراین حاکی از آن بود که رؤسای جمهور دو کشور روز چهارشنبه، ۱۲ شهریور، بر سر «آتش‌بس دائمی» در منطقه «دُنباس» به توافق رسیده‌اند.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه با استناد به اطلاعیه دفتر مطبوعاتی پترو پوروشنکو، رئیس جمهور اوکراین، گزارش داد که او با همتای روس خود، ولادیمیر پوتین، بر سر آتش‌بس دائمی در منطقه دنباس در شرق اوکراین به توافق رسیده است.

این اطلاعیه در ادامه می‌گوید که بعد از گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهوری دو کشور «تفاهم متقابلی حاصل شد که اقداماتی برای برقراری صلح در شرق اوکراین انجام شود».

در همین حال تلویزیون «روسیه امروز» نیز از قول دیمیتری پوشکوف، مسئول دفتر مطبوعاتی پوتین، گزارش داده است که «روسیه و اوکراین بر سر توقف خشونت‌ها به طور گسترده توافق کرده‌اند».

از زمان سرنگونی ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهوری سابق اوکراین، و فرار وی به روسیه در ماه آوریل، منطقه دنباس واقع در شرق اوکراین دستخوش ناآرامی‌ها و اوج گرفتن تنش‌های نظامی میان تجزیه‌طلبان مورد حمایت روسیه و ارتش اوکراین بوده است.

طی این مدت ۲۶۰۰ نفر در درگیری‌های شرق این کشور کشته شده‌اند.

روسیه از طرف اوکراین و غرب متهم است که به تجزیه‌طلبان شرق اوکراین که اکثریت آنها به زبان روسی حرف می‌زنند، کمک مالی و نظامی می‌کند و نیروهای آنها را آموزش می‌دهد تا در نهایت شرق اوکراین نیز مانند منطقه کریمه از اوکراین جدا شود.

در همین زمینه سازمان ناتو اعلام کرده است که بیش از هزار نیروی نظامی روسی مستقیما وارد مناطق شرق اوکراین شده و علیه نیروهای نظامی این کشور وارد جنگ شده‌اند.

بسیاری از صنایع سنگین اوکراین در دنباس قرار دارد، منطقه‌ای که سهمی ۱۸ درصدی در تولید ناخالص ملی این کشور دارد.

اما خبر توافق روسای جمهور روسیه و اوکراین برای آتش‌بس دائمی در حالی رسید که طی یک هفته دو گفته منسوب به ولادیمیر پوتین به موجی از نگرانی‌ها دامن زده است.

روز یک‌شنبه، ۹ شهریور، رسانه‌های روسیه گزارش دادند که آقای پوتین در یک برنامه تلویزیونی خواستار استقلال منطقه شرق اوکراین شده است، موضوعی که بلافاصله از طرف کرملین تکذیب شد.

در مورد دیگر، روزنامه ایتالیایی «لا رپوبلیکا» از قول خوزه مانوئل باروسو، رئیس کمیسیون اروپا، نقل کرد که پوتین در تماس تلفنی با وی گفته است که «اگر دستور دهد، نیروهای نظامی روسیه در دو هفته می‌توانند پایتخت اوکراین را به تصرف خود درآورند».

خبرگزاری دولتی اینترفکس روسیه در همین زمینه روز سه‌شنبه از قول یوری اوشاکوف، مشاور کاخ کرملین، گزارش داد که «اگر باروسو چنین اظهاراتی را از قول پوتین نقل کرده باشد، این اقدام بر خلاف تمامی موازین دیپلماتیک خواهد بود».

آقای اوشاکوف مشخصا تکذیب نکرد که ولادیمیر پوتین چنین تهدیدی کرده است، اما گفت که این کار برازنده یک شخصیت دیپلماتیک نیست.

«حمایت آمریکا از امنیت منطقه بالتیک»

در همین حال باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، نیز روز چهارشنبه برای شرکت در نشست سران پیمان ناتو و دیدار از کشور استونی در حوزه بالتیک، وارد اروپا شد.

آقای اوباما در این سفر بر حمایت آمریکا از «امنیت منطقه بالتیک» تاکید کرده و گفته است که کشورش خود را به دفاع از تمامی اعضای ناتو در برابر هر گونه تجاوز متعهد می‌داند.

تحلیل‌گران سفر آقای اوباما به استونی در این برهه از زمان را هشداری به روسیه تلقی کرده‌اند که قرار است نشان‌دهنده این باشد که ایالات متحده کشورهای اروپایی هم‌مرز با روسیه را تنها نخواهد گذاشت.

روسای جمهوری استونی، لتونی و لیتوانی مکررا از بحران اوکراین و نقش روسیه در آن به‌شدت ابراز نگرانی کرده‌اند.

در آستانه سفر اوباما به استونی، رئیس جمهوری این کشور خواستار تاسیس پایگاه دائمی ناتو در استونی شده بود.

آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، روز سه‌شنبه اعلام کرد که انتظار می‌رود در اجلاس تازه ناتو که در ولز برگزار خواهد شد تصمیم به ایجاد نیروی نظامی با «آمادگی بسیار بالا» برای روبه‌رو شدن با «خشونت» روسیه در اوکراین و دیگر بحران‌های بین‌المللی گرفته شود.

XS
SM
MD
LG