نخست وزیر اقلیم کردستان عراق روز دوشنبه، ششم آذرماه، در مصاحبهای ضمن متهم کردن مقامات بغداد به پرهیز از گفتوگو برای حل مسائل طرفین، از آنها خواست طبق وعده، تحریمهای این سرزمین را ملغی اعلام کنند.
اوایل پاییز جاری، در روز سوم مهرماه، شهروندان کردستان عراق با شرکت در همهپرسی استقلال از بغداد، به آن رای مثبت دادند.
برگزاری این همهپرسی و نتیجه آن از سوی دولت مرکزی عراق مغایر قانون اساسی شناخته شده و مورد مخالفت چندین کشور از جمله ایران و ترکیه قرار گرفت که دارای اقلیت کرد قابل توجهی هستند.
در پی اصرار مقامهای بلندپایه کُرد بر انجام همهپرسی و اجرای آن، بغداد در کنار تهران و آنکارا اقلیم کردستان را با تحریمهایی روزافزون تحت فشار گذاشت.
به دنبال از دست دادن شهر کرکوک و منابع نفتی آن، کنترل گذرگاههای مرزی راهبردی اقلیم از سوی بغداد و افزایش فشارها از سوی دولت مرکزی عراق، ترکیه و ایران، مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، که از بانیان اصلی برگزاری همهپرسی بود، از قدرت کنارهگیری کرد.
آقای بارزانی با وجود مخالفت صریح بغداد و همسایگان عراق از جمله ایران و ترکیه و حتی آمریکا همهپرسی استقلال را برگزار کرده بود.
در پی این رخدادها و افزایش فشارها بود که اقلیم کردستان عراق روز ۲۳ آبانماه گذشته اعلام کرد به رأی دادگاه عالی فدرال عراق مبنی بر ممنوعیت جدایی این منطقه از عراق «احترام» میگذارد.
در همان زمان در بیانیه اقلیم به همین مناسبت آمده بود که این رای «باید پایهای» برای شروع گفتوگوهای سازنده و فراگیر میان بغداد و اربیل برای حل همه اختلافها باشد.
حال نچیروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم، که از زمان کنارهگیری عموی خود ریاست اقلیم را بر عهده دارد بغداد را متهم کرده است که از انجام گفتوگو سر باز میزند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای بارزانی در این باره گفت: «به نظر ما مسائل بغداد و اربیل باید از راه دیالوگ جدی حل و فصل شود، اما تا به حال که بغداد برای گفتوگو ابراز آمادگی نکرده است.»
نخست وزیر اقلیم کردستان با یادآوری این که سرزمینش به رای دادگاه فدرال عراق احترام گذاشته، خاطرنشان کرد که بغداد نیز به نوبه خود باید تحریمهای اقلیم را ملغی اعلام کند.
نچیروان بارزانی روز دوشنبه همچنین خواستار تحقیق درباره «جابهجایی اجباری» کردها از شهر طوزخورماتو در شمال عراق شد.
او گفت: «ما دولت عراق را مسئول آنچه اتفاق افتاده میدانیم و خواستار بازگشت و حمایت از افرادی هستیم که [از این شهر] کوچ داده شدهاند.»
خبرگزاری فرانسه به نقل از سازمان ملل میگوید که هزاران نفر «که بیشتر آنها کرد بودهاند» از شهر طوزخورماتو اخراج شده و گزارشهایی نیز از تخریب خانهها و شرکتها و دفاتر سیاسی در این شهر منتشر شده است.
سازمان ملل تعداد این افراد را «۳۵ هزار» نفر اعلام کرده است.
در اواخر مهرماه گذشته و در پی اعلام نتیجه همهپرسی اقلیم کردستان، نیروهای عراقی با پیشروی در اطراف کرکوک، کنترل بخشهایی از این ناحیه و طوزخورماتو را در دست گرفتند.
در همان زمان گزارشهایی هم از درگیری میان نیروهای پیشمرگ و نیروهای مسلح ترکمن موسوم به «حشد ترکمنی» در طوز خورماتو منتشر شد.