لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۲۹

وزیر علوم: هیچ‌ یک از دانشجویان بازداشت‌شده در دی‌ماه اخراج نشده‌اند


وزیر علوم با رد گزارش‌های تائیدنشده درباره اخراج شماری از دانشجویان بازداشت‌شده در اعتراض‌های دی‌ماه سال ۹۶ گفت که «هیچ گزارشی» مبنی بر اخراج این دانشجویان به وزارت علوم ارجاع نشده است.

اشاره وی به بازداشت ده‌ها دانشجو همزمان با اعتراضات سراسری دی‌ماه ۹۶ در بیش از صد شهر ایران است که اعلام شد بازداشت آنها «پیشگیرانه» بوده است.

پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس، تعداد این دانشجویان را که در جریان اعتراضات دی‌ماه سال گذشته و پس از آن بازداشت شدند، ۱۵۰ نفر اعلام کرده و به گفته وی برای ۱۷ نفر از آنها احکام قضایی صادر شده است.

منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایرنا، با رد گزارش‌هایی در فضای مجازی مبنی بر اخراج دانشجویان بازداشت‌شده در اعتراض‌های سال گذشته گفت که «مشخص نیست مبنای این خبرها چیست.»

وی درباره اخراج دانشجویان از دانشگاه‌ها هم اضافه کرد که «این‌ گونه نیست و در فضای جدید ایجاد شده، برخورد با دانشجویان را نداریم.»

آقای غلامی بدون اشاره به جزئیات ادامه داد که «سال تحصیلی جدید هم شروع شده و تمام موارد موجود از پیش مدیریت می‌شود، ما کارهای خود را انجام می‌دهیم.»

در حالی که شماری از استادان دانشگاه‌های ایران و گرو‌ه‌های دانشجویی و نیز سازمان‌های بین‌المللی از صدور احکام سنگین قضایی برای برخی از این دانشجویان خبر می‌دهند، خبرگزاری دولتی ایرنا نوشت که با «پیگیری‌های» وزیر علوم و نهاد رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه‌ها، «احکام تعداد زیادی از آنها تعدیل شده است.»

مصطفی رستمی، رئیس نهاد علی خامنه‌ای در دانشگاه‌ها، در همین رابطه گفت: «با پیگیری‌های انجام‌شده بخش قابل توجهی از پرونده‌های دانشجویی با حسن نظر مدیران ارشد و میانی دستگاه قضائی به شکل مناسبی در حال حل شدن» است.

رستمی بدون اشاره به جزئیات پرونده‌ها و احکام صادره اضافه کرد که برای پیگیری «مسائل دانشجویانی که دچار مشکل شده‌اند با رئیس قوه قضاییه گفت‌وگو شده و وی از پیشنهادات ارائه‌شده استقبال کرد.»

مردادماه سال جاری ۶۸ تشکل دانشجویی در ایران با صدور بیانیه‌ای، ضمن انتقاد شدید از احکام صادرشده علیه دانشجویان اعلام کردند اجازه نخواهند داد «بار دیگر تمامیت‌خواهان» آزادی را نشانه بروند.

در این بیانیه آمده بود با وجود اعتراض شدید ۶۳ تشکل دانشجویی به برخوردهای امنیتی و احکام سنگین قضایی علیه دانشجویان، «اما اقتدارگرایان نشان دادند... صدای دانشجویان شنیده نشده» است.

به گزارش دیدبان حقوق بشر، تا اواخر تیرماه دست‌کم هشت دانشجو از دانشگاه‌های تهران و تبریز به زندان‌های تا هشت سال محکوم شده‌اند و برخی دیگر از دانشجویان نیز به مدت دو سال از هرگونه فعالیت سیاسی و رسانه‌ای و حتی حضور در شبکه‌های اجتماعی محروم شدند.

پنجم شهریورماه نیز وکیل پریسا رفیعی، دانشجوی ۲۱ ساله دانشگاه تهران خبر داد که شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران موکلش را به هفت سال زندان محکوم کرده است.

مجید سرسنگی، معاون فرهنگی وزیر علوم هم گفته که دادگاه ۲۵ دانشجوی دانشگاه تهران که همزمان با اعتراض‌های سراسری دی‌ماه بازداشت شده بودند، تشکیل شده و ۲۰ دانشجوی دیگر منتظر برگزاری دادگاه هستند.

احکام قضایی علیه این دانشجویان در حالی صادر شده که ۱۲۵ تن از استادان دانشگاه‌های مختلف ایران در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی، نسبت به بازداشت و احکام صادرشده برای دانشجویان در ماه‌های اخیر اعتراض کرده و خواستار «حمایت» وی از دانشجویان شده بودند.

در هفته‌های گذشته همچنین تجمع‌هایی در اعتراض به این صدور این احکام برگزار شده است.

حسن روحانی در رقابت‌های انتخاباتی سال ۹۲، وعده بازگرداندن دانشجویان محروم از تحصیل به دانشگاه و از بین بردن «فضای امنیتی» در دانشگاه‌ها را مطرح ‌کرده بود.

با این همه، گروه‌های مختلف دانشجویی در سال‌های اخیر بارها به «امنیتی ماندن» فضای دانشگاه‌ها و «ستاره دار شدن» دانشجویان اعتراض کرده‌اند.

منابع: ایرنا و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG