تهاجم روسیه به اوکراین
روسيه میگوید رخنه مسلحانه از مرز اوکراين به خاک اين کشور را در هم شکسته است

روسيه روز سهشنبه دوم خرداد گفت پس از دو روز درگيری با افراد مسلح که از طريق مرز اوکراين به داخل خاک اين کشور رخنه کرده بودند، این عملیات را سرکوب کرده است. به نظر میرسد که اين بزرگترين مورد از رخنه مسلحانه به داخل خاک روسيه از شروع جنگ اوکراين است.
منابع مستقل هنوز اين خبر را تاييد نکردهاند ولی يک گروه شبهنظامی که ظاهرا در اين عمليات شرکت داشته است در پيامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «يک روز برای ماندن برمیگرديم.»
روسيه همزمان با درگيریهای دو روز گذشته ناگزير شد چند دهکده و شهرک در حاشيه مرز با اوکراين را تخليه کند.
مسکو اوکراين را مسئول اين عمليات میداند ولی کیيف اين ادعا را رد کرده است. دو گروه شبهنظامی که مسئوليت اين حمله را بر عهده گرفتهاند خود را روسهای مخالف حکومت معرفی میکنند.
ارتش روسيه اعلام کرد که در اين عمليات بيش از ۷۰ «اوکراينی» را کشته و چهار خودروی زرهی را نابود کردهاست.
وزارت دفاع روسيه در بيانيهای گفت: «نيروهای روسيه پيکارجويان دشمن را محاصره کرده و با حملات هوايی، آتش توپخانه و تهاجم نيروهای مرزبانی آنها را شکست دادند. باقيمانده آنها وادار به عقبنشينی به خاک اوکراين شده و بر اثر ادامه گلولهباران در آنجا کاملا نابود شدند.»
اوايل روز سهشنبه، وياسلاو گلادکف، فرماندار استان بلگورود روسيه واقع در جوار مرز با اوکراين، به ساکنان شهرکهای تخليه شده گفت که وضعيت هنوز برای بازگشت امن نيست.
او افزود که يک زن سالخورده هنگام تخليه جان خود را از دست داده است.
او روز دوشنبه همزمان با انتشار خبر رخنه مسلحانه در نواحی مرزی اين استان گفت که هشت نفر مجروح شده، چندين ساختمان آسيب ديده و بسياری از مردم منطقه محل سکونت خود را تخليه کردهاند.
دو گروه مسلح به نامهای «لژيون آزادی روسيه» و «واحد داوطلبان روس» که مسئوليت اين عمليات را پذيرفتهاند میگويند نفرات آنها شهروندان روس مخالف حکومت هستند و برای سرنگونی ولاديمير پوتين مبارزه میکنند.
«لژيون آزادی روسيه» میگويد که از سوی اوکراين به رسميت شناخته شده و دوشادوش نيروهای اين کشور با روسيه میجنگد.
اين گروه در کانال خود در شبکه تلگرام نوشت: «يک بار ديگر اين توهم را که گويا فدراسيون روسيه، امن و حکومت روسيه نيرومند است در هم شکست.»
«واحد داوطلبان روس» نيز مسئوليت حملات مشابهی در داخل خاک روسيه از جمله حمله ماه مارس به نواحی مرزی در استان بريانسک را برعهده گرفتهاست.
اين گروه نيز در شبکههای اجتماعی گفت: «يک روز برای ماندن برمیگرديم. تا آن زمان، جنبش پارتيزانی خود را به چارچوب عمليات رزمی سنتی محدود نخواهد کرد.»
کرملين روز دوشنبه گفت هدف نفوذ در خاک روسيه منحرفکردن توجه از سقوط کامل شهر باخموت است.
دميتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملين، روز سهشنبه گفت: «اين رويداد نشان میدهد که پيکارجويان اوکراينی به اقدامات عليه کشور ما ادامه میدهند. اين مستلزم تلاش فراوانی از سوی ماست و اين تلاشها ادامه خواهد يافت.»
او در پاسخ به سئوالی در مورد روس بودن مهاجمان گفت: «آنها پيکارجويان اوکراينی و اهل اوکراين هستند. روستباران زيادی در اوکراين زندگی میکنند. ولی در هر صورت آنها پيکارجوی اوکراينی هستند.»
مقامات دولت اوکراين دخالت اين کشور در عمليات اخير را تکذيب کرده و ادعا میکنند که گروههای پيکارجوی روس و مخالف مسکو اين حمله را انجام دادهاند.
ميخايلو پودولياک، مشاور رئيسجمهور اوکراين، روز دوشنبه در توئيتر نوشت: «اوکراين حوادث و وضعيت در استان بلگورود را با دقت دنبال میکند ولی در اين حوادث هيچ دخالتی ندارد. همه میدانند که در هر انبار تسليحاتی روسيه تانک فروخته میشود و گروههای چريکی مخفی متشکل از شهروندان روسيه هستند.»
«ماش» يک کانال خبری روسی در شبکه تلگرام گزارش داد که دوشنبه شب چند پهپاد به سقف ساختمان اداره امنيت فدرال روسيه در شهر بلگورود، مرکز استانی به همين نام، که حدود ۸۰ کيلومتر با کانون درگيریها فاصله دارد اصابت کردهاست. همراه با اين خبر تصاويری نيز از خودروهای واحدهای امداد در اطراف ساختمان منتشر شد.
همزمان، ارتش روسيه «تصرف» شهر باخموت در شرق اوکراين را جشن گرفته است. اين شهر در پايان نبردی که حدود ۱۰ ماه طول کشيد به تصرف روسيه درآمد و تنها پيروزی آن کشور در ماههای گذشته است.
اوکراين میگويد نيروهای اين کشور در حومههای شمالی و جنوبی باخموت به پيروزیهايی دست يافتهاند.
ولی کارشناسان مستقل غربی از جمله انستيتو مطالعات جنگ در واشینگتن میگويند ادعای روسيه مبنی بر تصرف کامل باخموت در روز شنبه به احتمال فراوان صحت دارد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
مهمترین خبرهای ایران و جهان
روسیه بار دیگر اوکراین را به حمله پهپادی به مسکو متهم کرد

وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه، ۹ خردادماه، در بیانیهای رسما اوکراین را متهم کرد که مسکو، پایتخت روسیه، را با هشت پهپاد هدف حملات خود قرار داده است.
این وزارتخانه اعلام کرد که صبح سهشنبه اوکراین در یک «حمله تروریستی» به اهدافی در شهر مسکو حمله کرد، اما مدعی شد که نیروهای روسیه همه پهپادهای دخیل در این حملات را سرنگون کردند.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه ادعا شده که سه پهپاد توسط جنگ الکترونیک کنترل خود را از دست دادند و از اهداف مورد نظر خود منحرف شدند.
همچنین بر اساس این بیانیه، پنج پهپاد دیگر از سوی سامانه موشکی زمین به هوای پانسیر-اس در منطقه مسکو سرنگون شده است.
کمی پیش از انتشار بیانیه وزارت دفاع روسیه، مقامهای این کشور مدعی شده بودند که چند پهپاد به ساختمانهایی در مسکو برخورد کرده، اما باعث خسارتهای جزئی شده و به کسی آسیب نزده است.
این مقامها روز سهشنبه افزودند که دفاع ضدهوایی چندین پهپاد را نیز در نزدیکی پایتخت روسیه منهدم کرد.
سرگئی سوبیانین شهردار مسکو در کانال تلگرامی خود گفت: «تمامی نیروهای اورژانس شهر در مکانهای حادثه حضور دارند.»
همچنین اندری وروبیوف فرماندار منطقه مسکو در تلگرام گفت که چندین پهپاد هنگام نزدیک شدن به این شهر سرنگون شدند.
خبرگزاری رویترز نوشت که هنوز مبداء پرتاب این پهپادها مشخص نیست.
چند کانال تلگرامی روسیه مدعی شدند که چهار تا ده پهپاد به حومه مسکو و مناطق نزدیک آن اصابت کردند.
به گفته شهردار مسکو، برخی از ساکنان شهر در حال تخلیه محل سکونت خود هستند.
خبرگزاری دولتی ریا گزارش داد که برخی از ساکنان ساختمانی در خیابانی در جنوب مسکو در حال تخلیه ساختمان بودند.
خبرگزاری رویترز با نقل این گزارشها نوشت که قادر به تایید مستقل آنها نیست.
کمتر از یک ماه پیش نیز مقامات روسیه مدعی شدند که یک حمله پهپادی اوکراین به کاخ کرملین برای قتل رئیسجمهور این کشور را خنثی کردهاند.
مسکو روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت با محکوم کردن این حمله، آن را اقدامی «تروریستی» به منظور قتل ولادیمیر پوتین خواند.
اما میخائیلو پودولیاک، مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در واکنش به ادعای روسیه گفت که این حادثه هیچ ارتباطی با اوکراین ندارد و کرملین احتمالا این ادعا را در راستای توجیه یک حمله جدید به اوکراین عنوان کرده است.
روز قبل از حمله پهپادی ادعایی روسیه، شهرداری مسکو بدون ارائه هیچ توضیحی، پرواز پهپاد در آسمان شهر را برای نهادهای غیردولتی ممنوع کرده بود.
خبر حمله پهپادی کییف به مسکو تنها ساعاتی پس از آن منتشر شده است که ارتش اوکراین بامداد سهشنبه اعلام کرد که نیروهای دفاع هوایی این کشور بیش از ۲۰ فروند پهپاد را در حملات هوایی شبانه روسیه به کییف منهدم کردهاند.
پارلمان اوکراین بستۀ تحریمی ۵۰ ساله علیه ایران را تصویب کرد

پارلمان اوکراین روز دوشنبه هشتم خرداد اعلام کرد بستۀ تحریمی ۵۰ ساله علیه ایران را در واکنش به تأمین تسلیحاتی مسکو از سوی تهران، به اتفاق آرا به تصویب رسانده است.
بر اساس بیانیهای که روز دوشنبه روی وبسایت پارلمان اوکراین قرار گرفت، این بستۀ تحریمی «همگام و همسو با اقدامات کل جهان متمدن در مسیر منزوی کردن کامل ایران» تصویب شد.
این تحریمهای ۵۰ ساله مواردی همچون ممنوعیت انتقال فنآوری و سرمایهگذاری در ایران و یا شرکتهای مرتبط با کشور، ارائه خدمات به سیستمهای پرداختی و نقلوانتقال پول توسط شهروندان ایرانی، استفاده از حریم هوایی اوکراین توسط نهادهای مرتبط با جمهوری اسلامی، تجارت کالاهای نظامی و یا با کاربرد دوگانه و خروج سرمایه به مقصد ایران را شامل میشود.
تصویب این بستۀ تحریمی یک روز پس از آن صورت گرفت که نیروی هوایی و مقامات ارشد اوکراین اعلام کردند که پایتخت این کشور با پهپادهای ایرانی «شاهد»، آماج «سنگینترین حملات پهپادی روسیه از آغاز جنگ تاکنون» قرار گرفته است.
حملات با پهپادهای مدل شاهد علیه اوکراین اخیراً بهطور چشمگیری افزایش یافته است. کییف روز دوشنبه نیز برای شانزدهمین بار در یک ماه گذشته هدف حمله با پهپادهای ساخت ایران قرار گرفت.
جمهوری اسلامی متهم است در بیش از یک سالی که از تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین میگذرد، در تأمین سلاحهای مورد نیاز مسکو از جمله پهپادهای انتحاری شاهد که برای ویرانی زیرساختها و مناطق غیرنظامی اوکراین بهکار رفته، نقش داشته است.
پیشتر در اوایل روز دوشنبه فدیر ونیسلافسکی، نمایندۀ رئیسجمهور اوکراین در پارلمان این کشور، در مورد تصویب لایحهای که وضع تحریمهای گسترده علیه ایران را در پی خواهد داشت ابراز اطمینان کرده بود.
او که از اعضا کمیتۀ دفاع، اطلاعات و امنیت ملی پارلمان اوکراین نیز بهشمار میرود با حضور در تلویزیون ملی این کشور گفت: «این گام را باید زمانی برمیداشتیم که استفادۀ روسیه از پهپادهای ایرانی آغاز شد.»
نمایندۀ رئيسجمهور اوکراین در پارلمان همچنین تصریح کرد تأثیر تحریمهای اوکراین بر حکومت ایران ممکن است «محدود باشد» اما به گفتۀ او «به مرور بر وضع تأسفبار رژیم جمهوری اسلامی» میافزاید و با پیامدهای «پیشبینیناپذیر» همراه خواهد بود.
شنبه گذشته به ابتکار رئيسجمهور و پس از تصویب در شورای امنیت ملی اوکراین لایحهای با عنوان «اعمال تحریم علیه حوزههای اقتصادی و محدودیتهای ویژۀ دیگر بر ایران» در پارلمان این کشور ثبت شد. این لایحه برای تصویب نهایی باید به امضای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور، برسد.
دولت اوکراین حدود یک ماه پیش گام اول را در راستای وضع تحریمهای گسترده و طولانیمدت علیه ایران برداشت تا به گفتۀ مقامات رسمی، تهران به دلیل حمایت تسلیحاتی از مسکو تنبیه شود.
ایگور سمیولوس، کارشناس مسائل خاورمیانه، میگوید تحریمها علیه ایران، واکنش اوکراین به سیاست «خصمانۀ» حکومت جمهوری اسلامی در قبال کییف است: «به ایران بیش از همه مواد غذایی و آهن صادر میکردیم و زمانی در فنآوریهای پیشرفته هم همکاری جدی داشتیم. حتی پس از آغاز تهاجم گستردۀ نظامی روسیه و ظاهراً همزمان با توافق روسیه و ایران دربارۀ پهپادهای انتحاری، دو کشتی حامل محصولات کشاورزی در چارچوب توافق غلات از اوکراین به ایران ارسال شد.»
او تصریح کرد: «از آمار گمرک پیداست تا همین اواخر کامیونها از ایران بار میآوردند - عمدتاً آجیل و میوهجات. همۀ این معاملات متوقف خواهد شد و قابل درک است که به تجارت خرد و شهروندان عادی بیشترین ضربه وارد میشود. اما این گام ضروری است چراکه دولت ایران راه دشمنی با اوکراین را برگزیده و برای نسلها این خاطره در ذهن اوکراینیها خواهد ماند.»
آقای سمیولوس افزود: «ابزار اوکراین برای اعمال نفوذ بر ایران محدود است. [...] با گام فعلی یعنی وضع تحریمها اول از همه میخواهیم این پیام را بفرستیم که متحدانمان بهویژه در اتحادیۀ اروپا نمیتوانند به شیوۀ معمول به همکاری با ایران ادامه دهند. اگر کشورهای اروپایی به تحریمهای گسترده علیه ایران بپیوندند آنوقت تأثیر آن برای ایران بسیار جدی خواهد بود.»
مقامات اوکراینی همواره ایران را تنها حامی تسلیحاتی روسیه در جنگ علیه اوکراین خواندهاند.
ولودیمیر زلنسکی جمعه گذشته در پیامی ویدئویی با اشاره به اینکه تا آن تاریخ ۱۱۶۰ پهپاد به اوکراین پرتاب شده بود خواستار بازبینی سیاست ایران شد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجۀ جمهوری اسلامی ایران این پیام را «نمایش سیاسی» آمیخته به «ادعاهای بیاساس» خواند.
پس از آخرین پیام رئیسجمهور اوکراین دربارۀ نقش ایران، دستکم ۱۳۰ پهپاد مدل شاهد طی سه شب گذشته به شهرهای اوکراینی پرتاب شد.
روسيه پس از حملات معمول شبانه، در روز روشن نيز به پایتخت اوکراین حمله کرد

روسیه چند ساعت پس از حملات معمول شبانه با پهپاد و موشکهای کروز به کییف، صبح روز دوشنبه هشتم خرداد نيز با موشکهای بالستيک پایتخت اوکراین را هدف قرار داد.
والری زالوژنی، رئيس ستاد ارتش اوکراين، گفت حوالی ساعت ۱۱.۳۰ به وقت محلی روسيه ۱۱ موشک بالستيک به سوی کیيف شليک کرد که تمام موشکها در آسمان رهگیری و منهدم شدند. دود سفيد ناشی از انفجارها در آسمان کیيف به خوبی ديده میشد.
فرمانداری نظامی کیيف گفت لاشه موشکها در چند نقطه از محلات مرکزی و شمالی شهر سقوط کردند، بخشی از آنها در يکی از خيابانها و بخش ديگری روی سقف يک ساختمان فرو افتادند و موجب حريق شدند. در اين حوادث يک نفر مجروح شده است.
حملات در روز روشن، چند ساعت پس از توقف حملات شبانه، مردم کیيف را به شدت نگران کرده و تعداد زيادی از آنها به ايستگاههای مترو که نقش پناهگاه را ايفا میکنند پناه بردند. ولی آنها میگويند با وجود همه دشواریها و نگرانیها در شهر میمانند و به زندگی و کار به روال معمول ادامه میدهند.
سخنگوی نيروی هوايی اوکراين در مصاحبه با تلویزيون دولتی گفت روسيه در حملات صبح دوشنبه از موشکهای «اسکندر» با برد کوتاه استفاده کرد.
او افزود که موشکها از سمت شمال شليک شدند ولی مشخص نکرد که آيا منظورش خاک روسيه و يا نقطه ديگری است. کیيف حدود ۳۸۰ کيلومتر با مرز روسيه فاصله دارد.
وزارت دفاع روسيه گفت صبح روز دوشنبه با موشکهای هدايتشونده پايگاههای هوايی اوکراين را هدف قرار داد و ادعا کرد که در اين حملات مراکز فرماندهی، تاسيسات رادار، هواپيماها و انبارهای مهمات را منهدم کرده است. در اين بيانيه به هدف گرفتن شهرها و ساير مناطق غيرنظامی اشاره نشده است.
دميترو کولبا، وزير خارجه اوکراين، در توئيتی به زبان انگليسی نوشت: «حملات مکرر به اهداف غيرنظامی مصداق جنايات جنگی است. حملات مکرر پهپادی و موشکی روسيه به شهرهای اوکراين را فارغ از اينکه چقدر متناوب باشد نمیتوان و نبايد يک امر عادی تلقی کرد.»
سرهی پوپکو، فرماندار نظامی کیيف، گفت حملات روسيه در طول شب گذشته پانزدهمين مورد از حملات شبانه به اين شهر در ماه مه بود و پدافند ضدهوايی اوکراين توانست بيش از ۴۰ موشک و پهپاد روسی را در آسمان منهدم کند.
در حملات يکشنبهشب، بيشترين تعداد پهپادها از آغاز جنگ تاکنون به سوی به کیيف شليک شد و به گفته مقامات محلی يک نفر در اين حملات کشته شد.
هدفگيری کیيف از راه دور توسط موشک و پهپاد يکی از تاکتيکهای ارتش روسيه برای تضعيف روحيه مردم پايتخت است.
در ماههای زمستان هدف اصلی حملات پهپادی و موشکی روسيه زيرساختهای غيرنظامی و بخصوص تاسيسات انرژی بود. به نظر میرسيد که هدف آن تضعيف اراده مردم و وادار کردن دولت اوکراين به مذاکره در مورد آتشبس براساس شروط مورد نظر روسيه بود. ولی اين فشارها نتيجه نداد و اوکراين با وجود همه مشکلات توانست زيرساختهای آسيبديده را تعمير کند.
اوکراین در ماههای اخير سلاحهای پيشرفته و موثرتری از کشورهای غربی دريافت کرده و توانسته است که پدافند ضدهوايی خود را تقويت کند.
نيروی هوايی اوکراين گفت در حملات يکشنبهشب روسيه به سراسر کشور، از مجموع ۴۰ موشک کروز ۳۷ فروند و از مجموع ۳۵ پهپاد ۲۹ فروند را رهگيری و سرنگون کرده است.
دفتر رياستجمهوری اوکراين گفت حداقل سه غيرنظامی در اين حملات مجروح شدهاند.
استاندار خملنيتسکی در غرب اوکراين گفت يکی از موشکهای روسيه به يک فرودگاه نظامی در اين استان اصابت کرد و پنج هواپيما منهدم شده و انبارهای سوخت و تسليحات آتش گرفتهاند.
استاندار اوکراينی دونتسک که بخش عمدهای از قلمرو آن در اشغال روسيه است در مصاحبه با تلویزيون دولتی اوکراين گفت گلولهباران مناطق نزديک به جبهه از جمله شهر کراماتورسک، مقر فرماندهی نيروهای اوکراينی در اين منطقه، توسط ارتش روسيه ادامه دارد.
به گفته مقامات محلی در استان خارکيف، واقع در شمال شرقی اوکراين، بر اثر اصابت يک موشک کروز به روستايی در شمال شرقی اين استان شش غيرنظامی از جمله دو کودک و يک زن باردار مجروح شدند.
در استان دنيپروپتروفسک، واقع در شرق اوکراين، نيز يک نفر کشته و ۱۱ نفر مجروح شدند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
آمریکا و اتحادیه اروپا «انتقال» تسلیحات تاکتیکی هستهای روسیه به بلاروس را محکوم کردند

برنامه مسکو برای انتقال «تسلیحات تاکتیکی هستهای» به بلاروس، که رهبر آن متحد ولادیمیر پوتین است، با محکومیت شدید از طرف رئیس جمهور آمریکا و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روبهرو شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، پیشتر در اوایل فروردینماه گذشته خبر داده بود که چنین قصدی دارد.
اما دولت روسیه روز چهارم خرداد توافقی رسمی را با بلاروس امضا کرد که بر اساس آن، کلاهکهای هستهای تاکتیکی این کشور در یک تأسیسات در بلاروس که تا ماه آینده تکمیل میشود انبار خواهد شد. بر اساس این قرارداد، کنترل این تسلیحات کماکان در دست روسیه باقی خواهد ماند.
الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس و حامی کرملین، اعلام کرده که انتقال بخشی از تسلیحات هستهای روسیه به کشورش پیشاپیش در جریان است. اما جزئیاتی از چنین نقل و انتقالی هنوز منتشر نشده است.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز جمعه، پنجم خرداد، استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی روسیه در بلاروس را «یک رویداد بسیار منفی» ارزیابی کرد.
جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز جمعه این امر را «گامی که به تشدید بسیار خطرناک وضعیت منجر خواهد شد» نامید.
آقای بورل گفت رژیم بلاروس شریک جرم اقدامات غیرقانونی و جنگ تجاوزکارانه روسیه شده است. او هشدار داد که هر تلاشی برای تشدید بحران، با «واکنش قوی و هماهنگ» اتحادیه اروپا روبهرو خواهد شد.
کارشناسان نظامی غربی تصمیم ولادیمیر پوتین برای انتقال تسلیحات تاکتیکی هستهای به بلاروس را هشدار روسیه به غرب، در واکنش به ادامه حمایت نظامی غرب از کییف در جریان جنگ جاری روسیه در اوکراین میدانند.
ویکتور خرنین، وزیر دفاع بلاروس روز چهارم خرداد در دیدار با همتای روس خود، سرگئی شویگو، که برای امضای قرارداد یادشده به مینسک، پایتخت بلاروس، سفر کرده بود، گفت استقرار این تسلیحات «پاسخی مؤثر به سیاست تهاجمی دولتهای غیردوست علیه کشورهای ما است».
ولادیمیر پوتین گفته نباید روسیه را ملامت کرد زیرا این همان کاری است که آمریکا هم انجام داده و تسلیحات هستهای آمریکایی در بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه وجود دارد.
آمریکا ارزیابی کرده که روسیه حدود دو هزار سلاح هستهای تاکتیکی دارد که شامل بمبهای قابل حمل با جنگندهها یا کلاهکهای قابل سوار شدن بر موشکهای کوتاهبرد یا به صورت گلوله توپ هستهای است.
تسلیحات «تاکتیکی» هستهای با هدف انهدام نیروها و سلاحهای دشمن در میدان نبرد تولید شده که بردی کوتاه دارند و ظاهرا در مقایسه با کلاهکهای هستهای راهبردی که قادر به نابودی شهرهای بزرگ و کشتارعظیم هستند، پرتودهی اتمی کمتری دارند و کمبازده محسوب میشوند.
بعد از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی، تسلیحات هستهای آن در چهار کشور قزاقستان، بلاروس، اوکراین و روسیه مستقر بود تا این که در سال ۱۹۹۲ کشورهای تازه استقلال یافته توافق کردند که این تسلیحات به روسیه تحویل داده شود و در سال ۱۹۹۶ همه این تسلیحات از قزاقستان، بلاروس و اوکراین خارج شد.
منابع: رویترز، گاردین، آسوشیتدپرس/ ف. ر./ ف. دو.
سیانان: تردد کشتیهایی که احتمالاً حامل تسلیحات مورد نیاز روسیه از ایران هستند در دریای خزر افزایش یافته است

گزارشها از ادامۀ پروازهای هواپیماهای باری نظامی از ایران به روسیه و همچنین رفتوآمد کشتیها با ردیابهای خاموش در دریای خزر حکایت دارد.
شبکۀ خبری سیانان جمعه پنجم خرداد به نقل از کارشناسانی که دادههای کشتیها را تحلیل میکنند گزارش داد ایران با استفاده از کشتیهایی که سیستمهای موقعیتیابی خود را خاموش یا دستکاری کردهاند مسیری برای انتقال تسلیحات و تجهیزات مورد استفادۀ ارتش روسیه در اوکراین از جمله «پهپادهای انتحاری شاهد» ایجاد کرده است.
مسیری که به قول یک تحلیلگر شرکت امنیتی ئوس ریسک گروپ در محیطی عالی در جریان است چراکه کشورهای همسایه نسبت به آن «بیاعتنا» هستند و کشورهای غربی ابزار لازم را برای ممانعت از آن در اختیار ندارند.
به گفتۀ این تحلیلگر شمار کشتیهایی که دادههای ردیابی خود را در خزر از دسترس خارج کردند بین ماههای اوت تا سپتامبر یعنی روزهایی قبل از آنکه روسیه استفاده از پهپادهای مدل شاهد در اوکراین را آغاز کرد، افزایش یافت و تاکنون همچنان بالا مانده است.
کارشناسان مرکز لویدزلیست نیز میگویند در دریای خزر عمدتاً کشتیهایی با پرچم روسیه و ایران بهویژه کشتیهایی که «بالقوه» قادر به حمل سلاح هستند سیستمهای ردیابی خود را خاموش میکنند.
سیانان با استفاده از دادههای وبسایت مارینترافیک، ارائهدهندۀ اطلاعات رفتوآمدهای دریایی، شش کشتی با پرچم روسیه و دو کشتی با پرچم ایران را رصد کرده که کارشناسان میگویند در طول جنگ روسیه علیه اوکراین «رفتار مشکوکی داشتند و احتمالاً با تجارت اسلحه مرتبط هستند».
بر اساس این گزارش، اغلب اوقات کشتیهای یاد شده در مسیر رسیدن به بندر امیرآباد ایران و بندر آستراخان روسیه، سیستمهای ردیابی خود را خاموش میکنند.
جمهوری اسلامی ایران با نادیده گرفتن شواهد متعدد ادعا میکند در جنگ روسیه علیه اوکراین «بیطرف» است و روسیه نیز دریافت سلاح از ایران را همواره رد کرده است.
طرح این ادعاها در حالی است که مقامهای دو کشور به طور روزافزون از توسعۀ روابط در همۀ زمینهها و همسویی در مقابل دشمن مشترک خبر میدهند.
در هفتههای گذشته، روزنامۀ آمریکایی وال استریت جورنال گزارش داده بود که ایران از طریق دریای خزر در حال انتقال گلوله توپ و دیگر انواع جنگافزار به روسیه است.
موج تازۀ حملات هوایی روسیه با پهپادهای ساخت ایران
اوکراین شب گذشته مجدداً هدف دهها موشک و پهپاد انتحاری قرار گرفت. شمار پهپادهای مدل شاهد که روسیه تنها طی ماه جاری میلادی به اوکراین پرتاب کرده از ۲۰۰ فروند عبور کرد.
ستادکل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد ۲۳ فروند از ۳۱ پهپاد مدل شاهد و ۱۰ فروند از ۱۷ موشکی که روسیه طی شب و صبح جمعه به اوکراین پرتاب کرد سرنگون شده است.
کییف برای سیزدهمین بار طی ۲۶ روز گذشته هدف حملۀ هوایی روسیه قرار گرفت و در حالیکه دو شب قبل مناطق غربی اوکراین همراه با پایتخت مورد حمله قرار گرفته بودند، منطقۀ خارکیف و دنیپر در شرق و جنوب اوکراین هدف اصلی حملۀشب گذشته بود.
در پی تخریب بیمارستانی در دنیپرو دستکم ۱ نفر کشته و ۲۲ نفر از جمله ۲ کودک زخمی شدند.
این حمله در حالی انجام شد که رئيسجمهور اوکراین مجدداً از ایران خواست از حمایت تسلیحاتی از روسیه منصرف شود؛ پیام ولودیمیر زلنسکی به مردم ایران با واکنشهای متضاد ایرانیان روبرو شد.
یوری ایگنات، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین، جمعه با حضور در تلویزیون ملی به نقش مخرب ایران در جنگ اشاره کرد و گفت تا زمانی که تولید موشک در روسیه و تحویل پهپادهای انتحاری از ایران به روسیه ادامه دارد، حملات هوایی به شهرهای اوکراینی متوقف نخواهد شد؛ حملاتی که به گفتۀ این مقام اوکراینی، تأثیری بر وضعیت جبهه ندارد اما خرابی و تلفات گسترده در میان غیرنظامیان به بار میآورد.
با استفاده از گزارش سیانان، خبرگزاریهای بینالمللی و وبسایت رادیو فردا/آ.ر/آ.ت.
تصویب «سنگینترین» بستۀ تحریمی ژاپن علیه روسیه در واکنش به ادامۀ جنگ در اوکراین

دولت ژاپن در واکنش به ادامۀ تهاجم نظامی به اوکراین، اعلام کرد که ۱۷ فرد و ۷۸ نهاد روسیه از جمله مقامهای بلندپایۀ نظامی این کشور و یک اپراتور تلفن همراه روسی به نام «مگافون» را به فهرست تحریمها افزوده است.
این بستۀ تحریمی جدید که روز جمعه پنجم خرداد اعلام شد شامل مسدود شدن اموال این افراد و شرکتهای روسیه در ژاپن است و همزمان، سنگینترین تحریم روسیه از سوی ژاپن در ۱۵ ماهی است که از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین سپری شده است.
هیروکازو ماتسونو، دبیر کابینۀ ژاپن، گفت دولت توکیو همچنین روسیه را به دلیل استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس محکوم میکند.
این مقام ژاپنی با بیان اینکه کشورش تنها سرزمین جهان است که مورد حملۀ اتمی قرار گرفته است، انتقال تسلیحات تاکتیکی اتمی روسیه به بلاروس را رویکردی نامید که وضعیت را بحرانیتر خواهد کرد.
او تأکید کرد ژاپن هرگز با تهدید اتمی روسیه کنار نخواهد آمد.
تحریمهای ژاپن پنج روز پس از پایان نشست سران هفت قدرت صنعتی جهان با میزبانی فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن، در هیروشیما اعلام شد. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در نشست سران «گروه هفت» شرکت کرده بود.
آمریکا چهارم خرداد اعلام کرده بود یک بستۀ دیگر کمک تسلیحاتی و مهمات را به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار در اختیار ارتش اوکراین قرار خواهد داد. کمک تسلیحاتی تازه شامل سلاحهای ضد تانک، خودروهای زرهی و گلولههای توپ خواهد بود.
دولت آمریکا با تأیید کنگره در ۱۵ ماه گذشته ۷۵ میلیارد دلار کمکهای نظامی، مالی و «بشردوستانه» در اختیار اوکراین قرار داده است. دو بستۀ نظامی اخیر آمریکایی به اوکراین در مجموع معادل ۳.۸ میلیارد دلار ارزش داشته است.
ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا، روز چهارم خرداد در یک نشست خبری در پنتاگون ارزیابی کرد که بازپسگیری اراضی اشغالی اوکراین از روسیه کاری بسیار دشوار و مستلزم عملیات جنگی پرتلفات باشد.
او افزود تجهیز اوکراین به چند فروند جتهای آمریکایی اف-۱۶ نیز «راهحلی معجزهآسا» برای خاتمه سریع این جنگ نخواهد بود.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فرانسه، رویترز و وبسایت رادیو فردا/ف.ر/آ.ت.
پیشبینی جنگی «طولانی» و دورانی «خونین و دشوار» در خاک اوکراین

همزمان با اظهارات وزیر دفاع و رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا در این زمینه که تجهیز اوکراین به جنگندههای اف ۱۶ به مفهوم پایان سریع جنگ این کشور و روسیه نیست، رئیسجمهور پیشین روسیه و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین ارزیابی کرد که جنگ کشورش در اوکراین سالهای طولانی ادامه یابد.
ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز پنجشنبه، چهارم خرداد، در نشست مجازی با «گروه تماس دفاعی اوکراین» از آغاز اجرای توافق اعلام شده چندهفته پیش در پایگاه رامشتاین، برای آموزش خلبانان اوکراینی با جتهای آمریکایی اف ۱۶ خبر داد.
او در این نشست که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا و وزیران دفاع کشورهای عضو «گروه تماس دفاعی اوکراین» حضور داشتند، گفت دانمارک و هلند ائتلافی از کشورهای متحد را برای آموزش خلبانان اوکراینی هدایت خواهند کرد.
وزیر دفاع آمریکا افزود نروژ، بلژیک، پرتغال و لهستان نیز پیشتر برای آموزش خلبانان اوکراینی ابراز آمادگی کردهاند و انتظار میرود که کشورهای دیگری نیز به این برنامه بپیوندند.
با این حال، لوید آستین در پایان این جلسه مجازی، در یک نشست خبری در پنتاگون گفت آموزش نیروی هوایی اوکراین و آماد جنگندهها مأموریتی پیچیده و گران است.
ژنرال مارک میلی نیز در نشست خبری وزارت دفاع آمریکا گفت تجهیز اوکراین به اف ۱۶ را نباید «راهحل معجزهآسا» برای جنگ تلقی کرد. او افزود: تجهیز ده فروند از این جتهای جنگی و آماد آنها دو میلیارد دلار هزینه دارد.
ژنرال میلی در نشست مجازی «گروه تماس دفاعی اوکراین» نیز گفته بود حتی اگر آموزش خلبانان اوکراینی خیلی سریع آغاز شود، برای مقابله هوایی مؤثر با روسیه، اوکراین به جتهایی از نسلهای چهارم و پنجم نیز نیاز دارد زیرا روسها هزار جنگنده نسل چهارم دارند. لذا، «عاقلانهترین راه» تجهیز اوکراین به سامانههای دفاع هوایی بوده است.
رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا در نشست خبری پنتاگون همچنین گفت تسلط اوکراین بر تمامی مناطقی که از دست داده، در آینده نزدیک امکانپذیر نیست و دورانی خونین و دشوار پیش رو است.
فرانک کندال، وزیر نیروی هوایی آمریکا، اوایل هفته با بدبینی صریحتری گفته بود که دادن شمار کمی جت اف ۱۶ به اوکراین «تغییردهنده بازی نخواهد بود».
اوکراین از آغاز جنگ روسیه در این کشور در ۱۵ ماه پیش، خواهان دریافت جنگندههای آمریکایی شده اما جو بایدن تازه هفته گذشته در نشست سران هفت کشور صنعتی در ژاپن، با اعلام موافقت با آموزش خلبانان اوکراینی با این جتها، با تجهیز این جنگندههای ساخت آمریکا از سوی کشورهای متحد واشینگتن به کییف، بهطور تلویحی موافقت کرد.
روسیه هفته پیش تهدید کرد که تجهیز اوکراین به این جتها، «برای خود غرب عواقبی مهیب خواهد داشت».
در این میان، دیمیتری مدودف، رئیسجمهور پیشین و معاون شورای امنیت ملی روسیه، که به ویتنام سفر کرده، روز چهارم خرداد گفت «عملیات ویژه» کشورش در اوکراین وضعیتی است که ممکن است «دهها سال» ادامه یابد.
آقای مدودف گفت این نزاعی است که اگر دو سال هم در آن آتشباری فروکش کند، باز سربرخواهد آورد، تا به ادعای او، «رژیم نازی اوکراین از بین برود».
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در گفتوگوی رسانهای در کشورش که روز جمعه، پنجم خرداد منتشر شد، ابراز آمادگی کرد که «در فرصت مناسب» دوباره با ولادیمیر پوتین در تماس باشد تا راهکاری برای پایان جنگ در اوکراین را ارائه کند.
آقای شولتس گفت عقبنشینی روسیه از اراضی اشغالی اوکراین، شرط یک صلح عادلانه است.
طبق تاکید صدراعظم آلمان، تبدیل خط مقدم کنونی جبهه به عنوان مرز جدید بین روسیه و اوکراین، «مشروعیتبخشی به جنایات پوتین خواهد بود».
اولاف شولتس که کشورش تا پیش از شروع جنگ روسیه در اوکراین مناسبات نسبتا نزدیکی با مسکو داشت، آخرین بار شش ماه پیش با رئیسجمهور روسیه تلفنی گفتوگو کرده بود.
به گزارش گاردین، روسیه از شامگاه پنجشنبه تا بامداد جمعه، پنجم خرداد، کییف را با ۱۷ راکت و ۳۱ پهپاد هدف حمله قرار داد. وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد ده راکت و ۲۵ پهپاد روسی را سرنگون کرد، که ۲۳ فروند آن «از نوع ایرانیِ شاهد» بود.
اوکراین یک شب پیش از آن نیز از ساقط کردن «تمامی ۳۶ پهپاد شاهد ایرانی» خبر داده بود که روسیه علیه زیرساختهای حیاتی و تأسیسات نظامی اوکراین به پرواز درآورد.
آقای زلنسکی در سفر به اروپا در میانه اردیبهشت به رسانههای ایتالیا گفت اوکراین «اطلاع دقیق» دارد که ایران به تجهیز روسیه به یک هزار پهپاد دیگر متعهد شده است.
رئیسجمهور اوکراین این هفته در یک کلیپ بیسابقه خطاب به ایران این پرسش را مطرح کرد که چرا در سمت تاریک تاریخ ایستاده و از تجهیز روسیه به سلاحهای مرگبار چه نفعی میبرد و آیا با کشتن مردم اوکراین و ویرانی زیرساختهای این کشور، منافع مردم ایران تأمین میشود؟
منابع: شبکه پیبیاس و خبرگزاریهای آسوشیتدپرس، رویترز و خبرگزاری فرانسه/ ف. ر./ ف. دو.
هشدار فرمانده ارتش مزدور واگنر در مورد احتمال «انقلاب دوم» در روسیه

چند روز پس از اذعان ولادیمیر پوتین به نقش مهم نیروهای مسلح مزدورِ «واگنر» در «تسلط کامل» روسیه بر باخموت پس از نبرد سنگین هشت ماهه در این شهرک راهبردی، فرمانده این سازمان در مورد احتمال وقوع «یک انقلاب دوم» در روسیه هشدار داد.
یوگنی پریگوژین روز چهارشنبه، سوم خرداد، گفت اگر رهبری روسیه مدیریت خود را در قبال جنگ بهبود ندهد و تمامی اقتصاد خود را در خدمت جنگ قرار ندهد، ممکن است با انقلاب دیگری روبهرو شود.
فرمانده «واگنر» با اشاره به نابرابری اجتماعی در اداره جنگ روسیه در اوکراین گفت: «فرزندان فقرا در تابوت از جبهههای جنگ برگردانده میشوند اما فرزندان "نخبگان" در سواحل آفتاب میگیرند.»
او گفت «معماران جنگ» مانند وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش «به خاطر خیانت به وطن» باید برکنار شوند، زیرا اهداف جنگی در اوکراین محقق نشده و «اگر جوزف استالین زنده بود، این شکست را تحمل نمیکرد». او افزود سرگئی شویگو، وزیر دفاع، باید «محاکمه شود».
او در مصاحبهای که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، گفت شکاف طبقاتی در قبال مشارکت در جنگ میتواند با انقلابی مانند سال ۱۹۱۷ میلادی پایان یابد. اشاره او به سرنگونی حکومت تزاری روسیه در انقلاب بلشویکی بود.
به گفته پریگوژین، ابتدا سربازان قیام خواهند کرد و بعد، عزیزانشان به آنها خواهند پیوست و هماکنون نیز دهها هزار تن از بستگان کشتهشدگان و احتمالا صدها هزار تن از این خانوادهها (با احساس خشم نسبت به حاکمیت) وجود دارند و این امر اجنتابناپذیر است.
او افزود که نمیتواند مانند مقامات روس خوشبین باشد که میگویند سرانجام غرب خود از حمایت از اوکراین خسته خواهد شد و توافقی را که به سود روسیه باشد، به اوکراین تحمیل کند.
رئیس جمهور روسیه روز یکشنبه در «تبریک آزادسازی آرتیوموفسک» ابتدا به یگانهای «واگنر» اشاره کرد و سپس این رخداد را به نیروهای ارتش روسیه شادباش گفت. اشاره او به آرتیوموفسک، نام باخموت در زمان اتحاد شوروی بود.
اوکراین هنوز میگوید که کنترل کامل باخموت را از دست نداده و مقاومت در آنجا در جریان است. این اظهارات کییف از سوی ناظران مستقل تأیید نشده است.
یوگنی پریگوژین اعلام کرد که ۲۰ هزار تن از ۵۰ هزار نیروی سازمان او در عملیات باخموت کشته شدهاند اما افزود که شمار کشتهها از ارتش روسیه در این منطقه چند برابر بود.
شمار تلفات روسیه در لشکرکشی به اوکراین که روز دوم خرداد وارد پانزدهمین ماه شد، اعلام نشده است. به گفته رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا کشتههای روسیه در ۹ ماه اول جنگ، دستکم صد هزار نفر بوده است.
ولادیمیر پوتین چند ماه پیش با شماری از مادران سربازان کشتهشده وفادار به کرملین دیدار کرد، اما گزارشهای متعدد غربی حاکی است که خشم مردم طبقات متوسط و ضعیف روسیه نسبت به جنگ، در پی افزایش شمار تابوتهای بازگشته به خانه از سربازان کشته شده، عمیقتر شده زیرا تنها فرزندان آنها در جبههها هستند.
ایلیا پونومارف، یک روسی مخالف کرملین که «شاخه سیاسی لژیون آزادی روسیه» را از خاک اوکراین اداره میکند، به گاردین گفت پریگوژین یک تحلیلگر باهوش اوضاع روسیه است و هشدارش در خصوص احتمال بروز انقلاب، از روی رصد شرایط کشورش بیان شده است.
آقای پونومارف افزود هرچند ظاهرا شواهدی از خیزش مردم روسیه در برابر کرملین وجود ندارد، اما در سال ۱۹۱۷ ولادیمیر لنین گفته بود شک دارد که نسل او تا سقوط حکومت تزاری زنده بماند ولی یک ماه بعد با وقوع انقلاب بلشویکی، تزار سقوط کرده بود.
فرمانده «واگنر» در گفتوگوی منتشره که یک وبلاگنویس امور جنگی طرفدار مسکو با او انجام داده، در رویکردی متضاد با مواضع مسکو، توان نظامی ارتش اوکراین را تمجید کرده و آن را «یکی از قویترین ارتشهای جهان، که سازماندهی شده، آموزشدیده و دارای سطح اطلاعات بالا است» نامید.
به گفته فرمانده «واگنر»، اگر مسکو شدت حملات جنگی در اوکراین را بیشتر نکند و «حکومت نظامی» و «بسیج جدید نیرو» در روسیه اعلام نکند، با مشکلات جدی، طولانیتر شدن و پرهزینهتر شدن جنگ روبهرو خواهد شد.
یوگنی پریگوژین با اشاره به عملیات چریکی انجام شده اخیر از سوی گروه «ارتش داوطلبان روس» که از اوکراین وارد روسیه شدهاند، گفت نیروهای روسیه آمادگی مقاومت در برابر این نیروها در داخل خاک کشور را ندارند.
دنیس کاپوستین، فرمانده «ارتش داوطلبان روس» مسئولیت حملات انجام شده در روز اول خرداد در خاک روسیه را برعهده گرفته و گفته است که این عملیات تکرار خواهد شد. روسیه مدعی است که حمله در منطقه بلگورود را خنثی و بیش از «۷۰ خرابکار» را کشته است.
کرملین در برابر اظهارات جدید آقای پریگوژین که از سالهای دور رابطه بسیار نزدیک با ولادیمیر پوتین داشته، سکوت کرده است.
اما مقامات آمریکا روز سوم خرداد شمار تلفات اعلام شده از سوی فرمانده «واگنر» را منطبق با برآورد آمریکا اعلام کردند.
به گفته ناظران غربی، هشدارهای آشکار فرمانده «واگنر» بیانگر عمیقتر شدن رقابت در میان نظامیان ارشد روسی در جنگ است.
فرمانده «واگنر»، ۶۱ ساله، در گفتوگو با وبلاگنویس طرفدار مسکو با اشاره به لقب «سرآشپز» که برای او به کار میرود، گفت نه آشپزی کرده و نه هرگز سرآشپز بودهام و اگر از روز اول به من میگفتند، «قصاب پوتین»، با آن مشکلی نداشتم.
منابع: گاردین، آسوشیتدپرس، رویترز / ف. ر./ ف. دو.
رئيس شرکت «واگنر» روسیه میگوید بيش از ۲۰ هزار نيروی آن در نبرد باخموت کشته شدهاند

يوگنی پريگوژين، رئيس گروه شبهنظامی «واگنر»، در مصاحبهای که روز سهشنبه دوم خرداد انجام داد، گفت: بيش از ۲۰ هزار نيروی اين شرکت و حدود ۲۰ درصد از ۵۰ هزار زندانی و مجرمانی که برای جنگ در اوکراين اجير کرده است در نبرد طولانی شهر باخموت در شرق اوکراين کشته شدهاند.
اين تعداد بسيار بيشتر از شش هزار نفری است که وزارت دفاع روسيه تاکنون به عنوان رقم تلفات آن کشور در جنگ اوکراين اعلام کردهاست و حتی از تلفات ارتش اتحاد شوروی در دوران اشغال افغانستان در سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ که رقم رسمی آن ۱۵ هزار نفر اعلام شده نيز بيشتر است.
کارشناسان غربی تخمين میزنند که تلفات نيروهای روسيه در نبرد ۹ ماهه باخموت دهها هزار نفر و بخش قابل توجهی از اين تعداد مجرمانی بودند که بدون آموزش کافی به جبهه اعزام شدند.
يوگنی پريگوژين در بخش ديگری از مصاحبه با کنستانسين دوگلف، کارشناس سياسی طرفدار کرملين، گفت: تهاجم نظامی روسيه که هدف آن «غيرنظامی کردن» اوکراين بود نتيجه معکوس داده است، چون ارتش اوکراين با کمکهای تسليحاتی غرب اکنون نيرومندتر از گذشته است.
او همچنين گفت نيروهای روسيه در اين جنگ غيرنظاميان را نيز کشتهاند، موضوعی که کرملين همواره آن را تکذيب کرده است.
يوگنی پريگوژين، از سرمايهداران مرتبط با ولاديمير پوتين، رئيسجمهور روسيه است که به خاطر سخنان تند و پرخاشگری و درعين حال مطرح کردن ادعاهای بیاساس شهرت دارد.
او در دو ماه اخير با انتشار سخنرانیهای ويدئويی از نقاطی در نزديکی جبهه باخموت بارها به فرماندهان ارتش روسيه تاخت و وزارت دفاع را متهم کرد که برای نيروهای شرکت واگنر اسلحه و مهمات کافی نمیفرستد.
رئیس این گروه شبهنظامی حتی چند بار تهديد کرد که اگر اين مشکل حل نشود نفرات واگنر از باخموت عقبنشينی خواهند کرد که به ادعای او موجب شکست سنگين ارتش روسيه خواهد شد.
يوگنی پريگوژين در ادامه اين مصاحبه خاطرنشان کرد که ارتش اوکراين با توجه به کمکهای تسليحاتی که از غرب دريافت کرده ممکن است در ضدحمله خود بتواند نيروهای روسيه را از شرق و جنوب شرقی اوکراين و حتی ناحيه کريمه بيرون براند.
او افزود: «حالت بدبينانه اين است که اوکراين با توجه به نيروهايی که آماده و موشکهايی که دريافت کرده است يک ضدحمله گسترده انجام دهد. آنها به کريمه حمله میکنند و تلاش خواهند کرد با منهدم کردن پلی که اين شبهجزيره را به خاک روسيه متصل میکند خطوط تدارکاتی ما را قطع کنند. بنابراين ما بايد برای يک جنگ سخت آماده شويم.»
روسيه روز شنبه اعلام کرد که شهر باخموت را کاملا تصرف کرده است ولی ستاد نيروهای مسلح اوکراين روز چهارشنبه اعلام کرد که نبرد در اين شهر ادامه دارد و فرمانده نيروی زمينی اوکراين نيز بدون ارائه جزييات بيشتر گفت که واحدهای ارتش اين کشور در اطراف باخموت پيروزیهايی به دست آوردهاند.
حملات پهپادی به استان بلگورود روسیه
همزمان، وياسلاو گلادکف، فرماندار استان بلگورود روسيه واقع در جوار مرز با اوکراين، روز چهارشنبه در شبکه تلگرام گفت در طول شب گذشته تعداد زيادی پهپاد مهاجم توسط پدافند ضدهوايی روسيه بر فراز اين استان رهگيری و منهدم شدهاند و روز چهارشنبه نيز يک پهپاد در حومه شهر بلگورود، مرکز اين استان، سرنگون شده است.
او افزود که اين حملات هيچ تلفاتی نداشته ولی تعدادی ساختمان مسکونی و دولتی و تعداد نامشخصی خودرو آسيب ديدهاند.
گلادکف در يک جلسه پرسش و پاسخ مجازی با جمعی از ساکنان اين استان نظر يکی از شرکتکنندگان را تایيد کرد که عملکرد نيروهای مسلح روسيه در اين منطقه «جای بحث دارد.»
سرگی شويگو، وزير دفاع روسيه، روز چهارشنبه تاکيد کرد که در آينده با حملاتی نظير آنچه که در روزهای اخير در نواحی مرزی استان بلگورود روی داد «با سرعت و شدت» برخورد خواهد شد.
به گقته مقامات محلی، در عمليات رخنه مسلحانه از خاک اوکراين به نواحی مرزی استان بلگورود در روزهای دوشنبه و سهشنبه ۱۲ نفر از ساکنان منطقه مجروح شده و يک زن سالخورده هنگام تخليه منطقه جان خود را از دست داد.
هنوز جزييات دقيق رخنه مسلحانه از خاک اوکراين و واکنش نيروهای روسيه به اين عمليات مشخص نشده است.
مسکو اوکراين را مسئول اين جمله معرفی کرده است ولی مقامات اوکراينی میگويند اين عمليات توسط گروههای شبهنظامی مخالف کرملين انجام شده که همه نفرات آنها شهروندان روسيه هستند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.رم/ک.ر
تاکید نخستوزیر روسیه بر تقویت روابط مسکو با پکن در پی فشار روزافزونِ غرب

در میانه تنش کمسابقه در روابط مسکو با غرب، نخستوزیر روسیه در بازدید از چین صراحتاً گفت که افزایش فشار غرب باعث تقویت روابط مسکو و پکن شده است.
میخائیل میشوستین طی نخستین سفر رسمی خود به چین در سمت نخستوزیر روسیه با رئیسجمهور چین، نخستوزیر این کشور، و رئیس بانک توسعهٔ کشورهای بریکس در پکن دیدار کرد.
سخنرانی در مجمع تجارت دوجانبه در شانگهای نیز به عنوان یکی از مهمترین برنامههای نخستوزیر روسیه طی سفر به چین ذکر شد.
این سفر به دعوت شیجی پینگ انجام میشود که دو ماه پیش تنها چند روز پس از صدور قرار بازداشت ولادیمیر پوتین از سوی دیوان کیفری بینالمللی با رئیس جمهور روسیه در مسکو دیدار و بر گسترش هرچه بیشتر روابط دوجانبه تاکید کرد.
میخائیل میشوستین روز چهارشنبه، سوم خردادماه، در دیدار با رئیس جمهور چین «سلام گرم» ولادیمیر پوتین را به شی جیپینگ رساند و طی مذاکره با لی کیانگ نخستوزیر چین اعلام کرد روابط دوجانبه به سطحی بیسابقه ارتقا یافته است.
او با اشاره به اینکه همسویی هرچه بیشتر دو کشور ناشی از مقابله با چالشهای مشترک مرتبط با نابسامانیهای بینالمللی و فشار تحریمهای غیرقانونی غرب است، ابراز اطمینان کرد در اتحاد با یکدیگر تلاشها برای تقویت همگرایی همهجانبه و روابط راهبردی روسیه و چین ادامهدار باشد.
نخست وزیر روسیه اعلام کرد طی ده سال اخیر چین شریک اصلی تجاری روسیه بوده و بهتازگی روسیه به رتبهٔ هفتم در میان شرکای اصلی تجاری چین ارتقا یافته است.
او تشریح کرد سال گذشته تجارت دوجانبه دو کشور ۱۹۰ میلیارد دلار بود و با در نظر گرفتن رشد قابل توجه در سه ماه اول سال جاری پیشبینی میشود این رقم تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۲۰۰ میلیارد دلار برسد.
روسیه در سه ماه اول سال جاری میلادی روزانه حدود دو میلیون بشکه نفت به چین فروخته و با سبقت از عربستان سعودی بزرگترین فروشندهٔ نفت به چین شده است.
همزمان گزارشها حاکی است بهای نفت صادراتی روسیه به چین حدود ۳۰ درصد ارزانتر از برنت، نفت دریای شمال، است.
با آن که روسیه پس از آغاز جنگ علیه اوکراین، آمار تجارت بینالمللی خود را منتشر نمیکند، از گزارش گمرک چین پیداست در سه ماه اول سال جاری صادرات روسیه به چین ۳۰ درصد افزایش یافته و به حدود ۳۰ میلیارد دلار رسید؛ صادرات چین به روسیه یک و نیم برابر شده و حدود ۲۵ میلیارد دلار است.
چین خود را در جنگ روسیه علیه اوکراین بیطرف معرفی میکند، اما نه تنها این جنگ را محکوم نکرد که همواره حامی مسکو در عرصهٔ بینالمللی بوده است.
طی یک سال و نیم گذشته مقامات چینی بیش از ۳۰ بار با همتایان روس خود و تنها پنج بار با همتایان اوکراینیشان دیدار یا تلفنی گفتوگو کردهاند. چهارده ماه طول کشید تا شی جیپینگ با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین تلفنی گفتوگو کند.
فرماندار استان مرزی روسيه میگوید يک «گروه خرابکاری» اوکراين از مرز عبور کرده است

فرماندار استان بلگورود روسيه، در جوار مرز با اوکراين، روز دوشنبه اول خرداد گفت يک «گروه خرابکاری» اوکراين در ناحيه گرايورون از مرز عبور کرده است و نيروهای روسيه آنها را وادار به عقبنشينی کردهاند.
اما يک رسانه اوکراينی به نقل از سخنگوی اداره ضداطلاعات ارتش اين کشور گزارش داد که دو گروه مسلح از مخالفان حکومت روسيه به نامهای «لژيون آزادی روسيه» و «واحد داوطلبان روس» که هر دو متشکل از شهروندان روس هستند اين حمله را انجام دادهاند.
کانال «بازا» در شبکه اجتماعی تلگرام که با نهادهای امنيتی روسيه ارتباط دارد، تعدادی تصوير هوايی منتشر کرده است که ظاهرا حرکت يک خودرو زرهی اوکراينی به سوی گذرگاه مرزی در گرايورون را نشان میدهد.
خبرگزاری روسی «ريا» از قول دميتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملين، گزارش داد که اين موضوع به اطلاع ولاديمير پوتين، رئیسجمهور روسیه، رسیده و اقدامات لازم برای بيرون راندن «خرابکاران» انجام شده است.
وياچسلاو گلادکف، فرماندار استان بلگورود، در یک کانال تلگرامی نوشت که واحدهای ارتش روسيه، مرزبانی، گارد رياستجمهوری و نيروهای اداره امنيت فدرال روسيه در اين عمليات شرکت داشتند.
او افزود که حداقل شش نفر مجروح و سه خانه و يک ساختمان دولتی آسيب ديدند.
کانال «بازا» در شبکه اجتماعی تلگرام گفت نشانههايی از وقوع درگيری در سه دهکده کوچک در جوار جاده اصلی که به مرز روسيه ختم میشود مشاهده شده است. کانال تلگرامی ديگری به نام «بلگورود باز» نيز نوشت برق و آب در چندين روستای منطقه قطع شده است.
خبرگزاریهای بينالمللی تاکنون نتوانستهاند صحت اين گزارشها را بهطور مستقل تاييد کنند و ارتش اوکراين نيز در اين زمينه اظهارنظر رسمی نکرده است.
يک گروه مسلح از مخالفان حکومت تحت عنوان «لژيون آزادی روسيه» به رهبری ايليا پونومارِف که در اوکراين مستقر است و میگويد برای سرنگونی ولاديمير پوتين در داخل خاک روسيه فعاليت میکند، در توئيتی نوشت که شهرک مرزی «کوزينکا» را کاملا آزاد کرده و واحدهای پيشقراول اين گروه به شهر «گرايورون» مرکز اين ناحيه رسيدهاند.
اين گروه در توئيت ديگری همراه با انتشار ويدئويی از پنج شبهنظامی بهشدت مسلح نوشت: «به پيش! روسيه آزاد خواهد شد.»
يکی از شبهنظاميان در اين ويدئو میگويد: «ما مثل شما روس هستيم. میخواهيم فرزندان ما در صلح بزرگ شوند. زمان آن فرارسيده که به ديکتاتوری کرملين پايان دهيم.»
ميخائيلو پودولياک، مشاور رئيسجمهور اوکراين، در توئيتر نوشت: «اوکراين حوادث و وضعيت در استان بلگورود را با دقت دنبال میکند ولی در اين حوادث هيچ دخالتی ندارد. همه میدانند که در هر انبار تسليحاتی روسيه تانک فروخته میشود و گروههای چريکی مخفی متشکل از شهروندان روسيه هستند.»
رسانه اوکراينی «هرومادسکی» به نقل از سخنگوی اداره ضداطلاعات ارتش اوکراين نوشت: اين عمليات، يک «منطقه امن» ایجاد خواهد کرد که موجب حفاظت از خاک اوکراين در برابر حملات احتمالی روسيه میشود.
سخنگوی کاخ کرملين گفت هدف اين عمليات منحرفکردن توجه از تصرف کامل شهر باخموت توسط ارتش روسيه است.
آقای پسکوف به رسانههای روسيه گفت: «ما به خوبی میدانيم که هدف اين اقدام منحرفکردن توجه از شهر باخموت و کاستن از هزينه سياسی سقوط اين شهر برای حکومت اوکراين است.»
در اوايل ماه مارس نيز اداره امنيت فدرال روسيه گزارش داد که يک گروه مسلح به ناحيه مرزی بريانسک در جوار مرز با اوکراين رخنه کرده است.
در ويدئوهايی که آن زمان در شبکههای اجتماعی منتشر شد گروه مسلحی که خود را «واحد داوطلبان روس» میناميد مسئوليت اين عمليات را بر عهده گرفت.
«واحد داوطلبان روس» ماه اوت پارسال توسط دنيس کاپوستين، يک ملیگرای روس که در اوکراين مستقر است تشکيل شد و روز ۱۷ ماه مه در کانال تلگرام خود اعلام کرد که با «لژيون آزادی روسيه» متحد میشود.
«واحد داوطلبان روس» در چندين جبهه دوشادوش نيروهای اوکراينی با ارتش روسيه جنگيده و مدعی است که از ماه مارس تاکنون حداقل سه عمليات رخنه در ناحيه مرزی «بريانسک» انجام داده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
روسیه مدعی «تصرف کامل» باخموت شد؛ زلنسکی رد کرد

رئیس جمهور اوکراین روز یکشنبه ۳۱ اردیبهشت بهطور صریح اعلام کرد که نیروهای روسیه شهر باخموت را «تصرف نکردهاند» و به این ترتیب، تردیدها در مورد اصرار مسکو بر سقوط شهر شرقی اوکراین قوت گرفته است.
ولودیمیر زلنسکی که برای حضور در اجلاس «گروه هفت» به هیروشمای ژاپن سفر کرده است، در پاسخ به خبرنگاری که دربارۀ وضعیت این شهر پرسیده بود گفت: «باخموت تا امروز توسط فدراسیون روسیه تصرف نشده است.»
او تأکید کرد: «ما مردم را به حال خود رها نمیکنیم تا بمیرند» اما ضمناً «نمیتوانم جزئیات فنی عملیات نیروهایمان در باخموت را با شما در میان بگذارم».
آقای زلنسکی اینبار از طریق مترجم به پرسش خبرنگاران پاسخ داد اما پیشتر در اوایل روز یکشنبه، وقتی از او دربارۀ وضعیت باخموت سوال شد، به زبان انگلیسی گفته بود که به باور او، این شهر به دست نیروهای روسیه افتاده است.
رئیس جمهور اوکراین افزوده بود: «باید درک کنید که چیزی باقی نمانده؛ آنها [نیروهای روسیه] همهچیز را ویران کردهاند» و او گمان نمیکند که نیروهای اوکراینی دیگر تسلطی بر باخموت داشته باشند.
زلنسکی وضعیت کنونی باخموت را به ویرانی هیروشیما در جریان جنگ جهانی دوم تشبیه کرده بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید وضعیت پرابهام جنگ در شرق اوکراین، تأیید وضعیت تهاجم نظامی روسیه را ناممکن کرده است و در این میان، مجموعۀ اظهارات مقامهای اوکراینی و روس بر سردرگمیها پیرامون این موضوع افزوده است.
رئیسجمهور اوکراین برای تضمین دریافت تجهیزات نظامی بیشتر از هفت کشور صنعتی گروه «جی-۷» به ژاپن سفر کرده است.
ابتدا فرمانده سازمان نیروهای مزدور «واگنر» ظهر روز شنبه ۳۰ اردیبهشت، «تسلط کامل» نیروهایش بر باخموت را با به اهتزاز درآوردن پرچم روسیه اعلام کرده بود.
ییوگنی پریگوژین در ویدیویی که در کانال تلگرامی این گروه منتشر شد، در کنار نیروهای تحت فرمان خود و تلی از ساختمانهای ویران شده، در شرایطی که طنین انفجار از دور نیز به گوش میرسید، «هزیمت» نیروهای اوکراین را خبر داد.
پس از او، وزارت دفاع مسکو بامداد ۳۱ اردیبهشت این امر را رسماً خبر داد اما فرماندهی نیروهای شرق اوکراین تا پیش از اظهارات آقای زلنسکی، از دست دادن کنترل باخموت را رد کرده و از ادامه «نبردهای سنگین» نیروهای اوکراینی سخن گفته بود.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود در خصوص کنترل کامل باخموت، به آرتیوموفسک، نامی که در زمان اتحاد جماهیری شوروی سوسیالیستی برای این شهر به کار میرفت، اشاره کرده است. آرتیوموفسک یک انقلابی بلشویکی بود که شوروی نامش را بر این شهر نهاده بود.
بنابرآخرین گزارشها از مسکو، ولادیمیر پوتین نیز روز یکشنبه «پایان عملیات آزادسازی آرتیوموفسک» را به «یگانهای تهاجمی واگنر و همچنین به یگانهای نیروهای مسلح روسیه تبریک گفت».
نبردهای سنگین میان مدافعان اوکراینی برای جلوگیری از کنترل روسیه بر باخموت، شهرکی مهم در شرق اوکراین، از هشت ماه پیش آغاز شد و روسیه در ادامه، مزدوران سازمان «واگنر» را نیز برای یاری، وارد کارزار کرد.
این شهر از نظر تدارکات و تقویت پشتیبانی نیروهای اوکراینی در سایر جبهههای جنگ اهمیت زیادی داشت و ولودمیر زلنسکی دو ماه پیش گفته بود سقوط باخموت میتواند موضع روسیه را تقویت کند.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، سقوط باخموت ضربه به اوکراین محسوب میشود و مزایای تاکتیکی برای روسیه خواهد داشت اما با این حال در نتیجه جنگ، تعیینکننده نیست زیرا روسیه هنوز باید بخشهای دیگری از سرزمینهای دونتسک را که در دست اوکراین است و در مناطقی از آن اوکراینیها مواضع دفاعی مستحکمی دارند، اشغال کند.
باخموت تا پیش از لشکرکشی روسیه به شرق اوکراین در ۱۴ ماه پیش، با داشتن حدود ۸۰ هزار تن جمعیت، یک مرکز مهم صنعتی با معادن نمک و گچ بود.
روسیه پس از تسلط سریع بر منطقه «سولدار» در شمال باخموت، در ادامه کنترل کامل این شهرک با دفاع سرسختانه نیروهای اوکراینی روبههرو شد و از آنجا که با ضدحملههای اوکراینی در سایر نقاط مهم در جبهههای شرقی و جنوبی روبرو شد، از دامنه حملات در باخموت کاست.
در این وضعیت، ییوگنی پریگوژین که با انتقاد آشکار از عملکرد مقامات ارشد نظامی روسیه، برای تقویت نفوذ خود بر کرملین تلاش میکرد، نیروهای سازمان خود را وارد کارزار کرد.
فرمانده «واگنر» گفته بود نیروهایش در باخموت نه تنها با نظامیان اوکراینی، که «با دیوانسالاری روسیه هم جنگیدند».
شمار تلفات روسیه و اوکراین در نبرد هشتماهه بر سر باخموت هنوز معلوم نیست اما هر دو طرف تجهیزات نظامی و مهمات سنگین را در راستای اهداف نظامی خود به کار گرفتند که به گفته تحلیلگران نظامی، دههها در هیچ نبردی سابقه نداشت.
جو بایدن و سایر سران «گروه هفت» در اجلاس سه روزه خود در ژاپن، در حالی که ولودمیر زلنسکی نیز از روز شنبه برای دیدار با آنها به محل اجلاس رسیده بود، بر ادامه حمایت تسلیحاتی از اوکراین تأکید کردند و تحریمها علیه روسیه را افزایش دادند.
روسیه روز شنبه به غرب هشدار داد که اگر جنگندههای اف-۱۶ نیز به اوکراین بدهد، خود کشورهای غربی با «مخاطراتی عظیم» روبهرو میشود.
با استفاده از خبرگزاریهای آسوشیتدپرس، رویترز، اسپوتنیک، گاردین و رادیو فردا؛ ف.ر / پ.پ-آ.ت.
مزدوران نظامی گروه «واگنر» مدعی تصرف شهر «باخموت» شدند؛ اوکراین تکذیب کرد

بعد از ماهها کشمکش و درگیری در شهر شرقی باخموت در اوکراین، مزدوران نظامی گروه «واگنر» روسیه مدعی کنترل آن شدند، اما اوکراین با رد این ادعا گفته که وضعیت در باخموت «بحرانی» است.
گروه واگنر روز شنبه ۳۰ اردیبهشت اعلام کرد که «سرانجام شهر باخموت را پس از جنگی طولانی و خونین» تصرف کرده است. این گروه شبهنظامی پیشتر نیز مدعی اشغال این شهر کلیدی در شرق اوکراین شده بود.
خبرگزاری رویترز میگوید که در صورت درستی ادعای گروه واگنر و عقبنشینی نیروهای اوکراینی، این اولین پیروزی عمده نیروهای روسی در اوکراین طی ۱۰ ماه گذشته است.
این گزارش میافزاید که بعید است این پیروزی برای روسیه دوام داشته باشد چرا که نیروهای اوکراینی اخیراً بیشترین دستاورد را در ضدحملات شش ماهه گذشته در این شهر و مناطق شمالی داشتند.
حتی یوگنی پریگوژین، مؤسس گروه واگنر که متشکل از مزدوران نظامی و محکومان زندانی روسیه است، بهتازگی نسبت به محاصره نیروهایش در باخموت هشدار داده بود.
آقای پریگوژین همچنین طی دو هفته گذشته بارها ارتش روسیه را به خاطر عقبنشینی از مواضعش در باخموت به باد انتقاد گرفته و تهدید کرده بود که در صورت عدم دریافت کمکهای تسلیحاتی از ارتش به نیروهایش دستور خواهد داد که باخموت را ترک کنند.
اکنون، آقای پریگوژین که به «سرآشپز پوتین» معروف است، روز شنبه مدعی شده است که ظهر امروز ساعت ۱۲ به وقت محلی باخموت کاملاً به دست نیروهای واگنر افتاده است.
سخنگوی ارتش اوکراین اما به رویترز گفته است ادعای گروه واگنر درست نیست و نیروهای اوکراینی در حال نبرد در باخموت هستند.
هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین، نیز در کانال تلگرامی خود اعلام کرد: «نبرد سنگینی در باخموت در جریان است و وضعیت بحرانی است. هماکنون، نیروهای مدافع اوکراینی کنترل برخی زیرساختها و تجهیزات صنعتی و داراییهای بخش غیردولتی را در دست دارند.»
کییف میگوید در صدد بوده تا نیروهای روسی را از نقاط دیگر جبهه به داخل شهر باخموت کشانده و هم تلفات زیادی بر آنها وارد کند و هم خط دفاعی نیروهای روسی در مناطق دیگر را تضعیف کند.
گزارش اطلاعاتی وزارت دفاع بریتانیا نیز از دو برابر شدن نیروهای روسی درگیر در نبرد باخموت خبر داده و گفته است احتمالا روسیه چندین گردان دیگر در باخموت مستقر کرده باشد.
با استفاده از گزارشهای خبری رویترز و رادیو فردا/د.خ/.آ.ت.
زلنسکی سکوت «برخی از» سران عرب در برابر تهاجم روسیه را نکوهش کرد

رئیس جمهور اوکراین که در نخستین سفر خود به کشورهای عربی پس از آغاز لشکرکشی روسیه به کشورش به عربستان سعودی رفته بود، در نشست سران اتحادیه عرب، برخی از حاضران را به «نادیده گرفتن جنایات و حمله هولناک روسیه به اوکراین» متهم کرد.
ولودیمیر زلنسکی روز جمعه، ۲۹ اردیبهشت در نشست جده گفت: «متأسفانه برخی در جهان، و اینجا در جمع شما، هستند که در برابر تلاش روسیه برای منضم کردن غیرقانونی سرزمینهای دیگر سکوت کردند.»
آقای زلنسکی در سخنان خود به رهبران کشورهایی که همگی مسلمان هستند، گفت اشغال کریمه از سوی روسیه در سال ۲۰۱۴ بر زندگی مسلمانان این شبهجزیره تأثیر منفی گذاشت و آنها هدف سرکوب روسیه قرار گرفتهاند.
یک مقام اتحادیه عرب به خبرگزاری فرانسه گفت که دعوت از ولودیمیر زلنسکی برای حضور در نشست سران اتحادیه عرب از سوی عربستان بود، نه از جانب اتحادیه. مقامات سعودی این امر را تأیید یا رد نکردند.
رئیس جمهور اوکراین از ولیعهد سعودی به خاطر «حمایت از تمامیت ارضی اوکراین» و «نقش محوری در خاورمیانه» تقدیر کرد و خواهان حمایت کشورهای عرب از طرح صلح کییف برای پایان دادن به جنگ روسیه در کشورش شد.
محمد بن سلمان در نشست جده گفت کشورش به تلاش برای کمک انسانی جهت کاهش آلام آسیبدیدگان جنگ و «میانجیگری» بین اوکراین و روسیه ادامه خواهد داد.
سران کشورهای عربی حاضر در نشست، که روابط نزدیک خود با روسیه را حفظ کردهاند، موضع آشکاری در برابر گفتههای آقای زلنسکی بیان نکردند.
روزنامه وال استریت جورنال روز جمعه نوشت بسیاری از کشورهای عرب در قبال جنگ روسیه در اوکراین بیطرف مانده و حتی از گسترش نفوذ روسیه در خاورمیانه استقبال کردهاند.
همچنین به نوشته خبرگزاری فرانسه، عربستان با وجود حمایت از قطعنامههای شورای امنیت در محکومیت تهاجم روسیه و همچنین علیه الحاق سرزمینهای شرق اوکراین به خاک روسیه، در طول جنگ روسیه دراوکراین، نسبتا بیطرف بوده است.
عربستان به همکاری با روسیه در زمینه انرژی و از جمله تصمیم مشترک پاییز سال گذشته به کاهش سقف تولید نفت ادامه داد. آمریکا از این هماهنگیها با عنوان «همسویی با روسیه» ابراز ناخشنودی کرده است.
عربستان در ماه هفتم از جنگ روسیه در اوکراین توانست با میانجیگری که از نظر غرب غیرمنتظره بود، دو آمریکایی و پنج بریتانیایی را که شهروند روسیه نیز بودند و در اوکراین جنگیده و اسیر شده بودند، آزاد کند.
ولودیمیر زلنسکی در حالی در نشست سران اتحادیه عرب پس از بازگشت بشار اسد به این نهاد سخنرانی کرد که حکومت آقای اسد در سوریه بقای خود را در جنگ داخلی ۱۲ ساله، تا حد زیادی مدیون یاریهای مستقیم روسیه، ایران و متحدان تهران در منطقه است.
شماری از نظامیان ارشد روسیه هنوز در سوریه در راستای همکاری با حکومت بشار اسد حضور دارند.
با دستور بشار اسد دولت دمشق در ۱۴ ماه جنگ روسیه در اوکراین، از روسیه در قطعنامههای به رأیگذاشتهشده در سازمان ملل حمایت کرده و علیه اوکراین موضع گرفته است.
روزنامه سوری الوطن روز جمعه نوشت اعضای هیئت این کشور در جریان سخنرانی ولودیمیر زلنسکی در جده، از هدفونهای ترجمه همزمان برای شنیدن سخنرانی رئیس جمهور اوکراین «استفاده نکردند».
ظاهرا هدف روزنامه حامی دولت بشار اسد از بیان عدم استفاده بشار اسد و اعضای هیئت از هدفون ترجمه عربی، القای این امر بود که این کشور به سخنان آقای زلنسکی بیاعتنایی کرده است.
این در حالی است که بشار اسد و دیپلماتهای ارشد همراه او در نشست یادشده، به زبان انگلیسی مسلط هستند و نیازی به شنیدن ترجمه عربی گفتههای آقای زلنسکی نداشتهاند.
ولودیمیر زلنسکی پس از سفر ازقبل اعلام نشده به عربستان، با هواپیمای ویژه دولت فرانسه، برای شرکت در آخرین روز از نشست سه روزه سران هفت کشور صنعتی در هیروشیما در روز یکشنبه، ۳۱ اردیبهشت، به ژاپن میرود.