نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه، ۱۷ تیرماه، اعلام کرد که تهران از پیمان منع کامل تسلیحات هستهای حمایت میکند. این پیمان روز جمعه در مقر سازمان ملل در نیویورک به تصویب رسید.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، نماینده ایران در آژانس انرژی هستهای با اشاره به این که جمهوریاسلامی خود یکی از قربانیان سلاحهای کشتار جمعی است، بر «حمایت کامل و قاطع ایران از پیمان منع کامل سلاح هستهای» تاکید کرد.
رضا نجفی، نماینده دائم ایران در آژانس، که سرپرستی هیئت جمهوری اسلامی ایران را در نشست سازمان ملل بر عهده داشت در پایان تصویب این معاهده گفت: «جمهوری اسلامی ایران قویاً از هدف این معاهده در ممنوع کردن تملک و استفاده یا تهدید به استفاده از سلاح هستهای در جهان حمایت میکند.»
وی با اشاره به این که ایران خود یکی از قربانیان سلاح کشتار جمعی است، به فتوای رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر حرام بودن این نوع سلاح اشاره کرد و از اقدام کنفرانس در اشاره به نقش رهبران مذهبی در تلاش برای امحای کامل سلاح هستهای در متن معاهده تقدیر کرد.
نماینده دائم ایران در آژانس همچنین با اشاره به اسرائیل و آن چه «خطرات سلاح هستهای» این کشور «در منطقه حساس خاورمیانه» خواند، تاکید کرد: «پیشنهاد ایران در ایجاد منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه یکی از نمونه های تلاش برای رفع خطر این سلاح از منطقه است.»
پیمان جهانی منع کامل سلاح هستهای با وجود مخالفت آمریکا، بریتانیا و فرانسه که قدرت هستهای محسوب میشوند، روز جمعه، ۱۶ تیرماه، در مقر سازمان ملل متحد به تصویب رسید.
این معاهده با ۱۲۲ رای موافق در برابر رای مخالف هلند و رای ممتنع سنگاپور به تصویب رسید.
هیچ یک از ۹ کشور صاحب تسلیحات هستهای یعنی آمریکا، روسیه، بریتانیا، چین، فرانسه، هند، پاکستان، کره شمالی و اسرائیل در مذاکرات و رایگیری این معاهده شرکت نکردند.
حتی ژاپن که در سال ۱۹۴۵ میلادی در پایان جنگ جهانی دوم، قربانی یک حمله هستهای شد به تبعیت از سایر کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، این مذاکرات را تحریم کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سه کشور آمریکا، بریتانیا و فرانسه این معاهده را رد کرده و گفتند تصمیمی برای پیوستن به آن ندارند.
نمایندگان این کشورها در سازمان ملل متحد گفتند: «معاهده منع کامل سلاح هستهای واقعیات فضای امنیت بینالمللی را نادیده میگیرد.»
آنها همچنین در یک بیانیه مشترک افزودند: «این معاهده هیچ راهحلی برای مقابله با تهدیدهای جدی برنامه هستهای کره شمالی و یا چالشهای امنیتی که تاثیر بازدارنده تسلیحات هستهای را الزامی میسازد ارائه نمیکند.»
کره شمالی با آزمایش نخستین موشک بالیستیک خود طی هفتهای که گذشت به نگرانیها در مورد برنامه هستهایاش دامن زد.
قدرتهای هستهای در عین حال با تاکید بر پایبندی خود به مفاد پیمان انپیتی در خلع سلاح هستهای، این گونه استدلال میکنند که زرادخانههای هستهایشان در جلوگیری از حملات اتمی از نقش بازدارنده برخوردار است.
پیمان انپیتی که چند دهه از عمرش میگذرد نه تنها کشورهای عضو را از توسعه تسلیحات اتمی باز میدارد، بلکه آنان را تشویق به کاهش زرادخانههایشان میکند.
۱۴۱ کشور به رهبری اتریش، برزیل، مکزیک، آفریقای جنوبی و نیوزیلند موافق تدوین معاهده روز جمعه گذشته بودند که با افزایش فشار بر قدرتهای هستهای وادارشان میکند خلع سلاح هستهای را جدیتر بگیرند.
الین وایت گومز، سفیر کستاریکا که ریاست کنفرانس سازمان ملل برای مذاکره در مورد پیمان را بر عهده داشت گفت: «ما موفق شدیم نخستین بذرهای جهانی عاری از سلاح هستهای را بیفشانیم.»
کمیته جهانی صلیب سرخ در واکنش به تصویب پیمان منع کامل تسلیحات هستهای از آن به عنوان «گامی تاریخی برای غیرقانونی شمردن» این تسلیحات یاد کرد و آن را «یک پیروزی مهم برای بشریت» خواند.
نشست تصمیمگیری برای تصویب پیمان منع کامل سلاح هستهای سه هفته بهطول انجامید و بر اساس آن توسعه، ذخیره کردن و حتی تهدید استفاده از تسلیحات هستهای به طور کامل منع میشود.
کشورهای عضو سازمان ملل متحد در آبانماه سال ۹۵ با اکثریتی چشمگیر به آغاز مذاکره برای دستیابی به پیمان منع سلاحهای اتمی رای داده بودند.
دیدگاه شما
نمایش نظرات