خبرهای کوتاه
کمال خرازی: اروپا دو ماه فرصت دارد از مرگ برجام جلوگیری کند

کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، گفته است فرصت دوماهه فرصت خوبی برای اروپا است تا با تسریع اجرایی کردن اینستکس «کندی اقدام گذشته خود را جبران و از مرگ برجام جلوگیری کند».
به نوشته وبسایت «شورای راهبردی آنلاین»، کمال خرازی، رئیس این شورا که به فرانسه سفر کرده، این اظهارات را در دیدار با ماریل دو سارنِز، رئیس کمیسیون روابط خارجی پارلمان فرانسه، ایراد کرده است.
بنا بر همین گزارش، کمال خرازی همچنین گفت که «مردم ایران نسبت به اروپا به دلیل اجرا نکردن تعهدات برجامی آنها و... تن دادن به تصمیمهای فراملیتی آمریکا، بهشدت بدبین هستند».
به نوشته وبسایت «شورای راهبردی روابط خارجی ایران»، خانم دو سارنِز نیز در این دیدار با ابراز نگرانی از تصمیم اخیر تهران درباره تعلیق اجرای برخی تعهدات برجامیاش گفته است که خواستار شنیدن دیدگاه دقیق جمهوری اسلامی در این باره است.
هفته گذشته حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، به پنج کشور عضو برجام اعلام کرد که به دلیل «عمل نکردن طرف مقابل به تعهداتش» در برجام، جمهوری اسلامی «برخی تعهدات» خود ذیل برجام را متوقف میکند.
با این حال اروپا ضمن تأکید بر پایبندی به حفظ برجام، هرگونه ضربالاجلی را رد کرده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
فشار بر خانوادۀ مجید کاظمی؛ «حقوق بازنشستگی پدرش را قطع و خواهرش را از کار اخراج کردند»

کمتر از دو هفته پس از اعدام مجید کاظمی، معترض جوانی که در پروندۀ موسوم به «خانه اصفهان» محاکمه شده بود، اکنون یکی از بستگان او خبر داده که حقوق بازنشستگی پدر آقای کاظمی قطع و خواهرش نیز از محل کار خود اخراج شده است.
محمد هاشمی، پسرخالۀ مجید کاظمی، صبح یکشنبه هفتم خرداد در توئیتی با اعلام این خبر یادآور شد که بهرغم گذشت یک هفته، دو برادر مجید کاظمی - مهدی و حسین - همچنان در بازداشت نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی هستند.
مجید کاظمی بههمراه صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی در ارتباط با کشته شدن دو عضو «بسیج» و یک سرهنگ یگان ویژه در اعتراضات شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در محله «خانه اصفهان» بازداشت و به اتهام «محاربه» و پس از گرفتن اعترافات اجباری بامداد ۲۹ اردیبهشت اعدام شدند.
گزارشها از ایران حاکی است که پس از اعدام این سه معترض جوان، فشارهای حکومتی بر خانوادههای آنها افزایش یافته است.
یک هفته پیش نیز، پسرخاله آقای کاظمی شرح حملۀ مأموران امنیتی به منزل خانوادۀ کاظمی و بازداشت «خشونتآمیز» دو برادر او را نوشته بود. دستگیری مهدی و حسین کاظمی تنها یک روز پس از اجرای حکم اعدام مجید کاظمی صورت گرفت.
سلطان عمان برای سفری دو روزه به ایران رفت

سلطان عمان و هیئت همراه او عصر روز یکشنبه، هفتم خرداد، برای سفری دو روزه به ایران با استقبال معاون اول رئیسجمهوری اسلامی وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد.
رسانههای داخلی ایران اعلام کردهاند که هیثم بن طارق ساعاتی پس از ورود به ایران، با ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور اسلامی، در کاخ سعدآباد دیدار کرده است و طی دو روز اقامت در تهران «برنامه فشردهای» خواهد داشت.
این سفر دو روزه پس از مبادله جنجالی زندانیان سیاسی میان ایران و بلژیک صورت میگیرد.
اسدالله اسدی، «دیپلمات» ایرانی، با میانجیگری مقامهای عمانی با اولیویه فاندهکاستیل، گردشگر بلژیکی، مبادله و عصر روز پنجم خرداد وارد تهران شد.
دستگاه قضایی بلژیک آقای اسدی را به اتهام دستداشتن در یک بمبگذاری به ۲۰ سال زندان محکوم کرده بود. با این حال او در طرح تبادل زندانیان میان ایران و بلژیک آزاد شد.
سلطان عمان هفته گذشته در سفر به قاهره با عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر، دیدار و گفتوگو کرده بود. به نظر میرسد یکی از برنامههای سفر هیثم بن طارق به ایران، وساطت میان تهران و قاهره و تلاش برای ازسرگیری روابط دو کشور است.
این دیدار در بحبوحه تنش بین ایران و غرب بر سر برنامه هستهای تهران و همچنین گزارشهای متعدد درباره تامین پهپاد از سوی جمهوری اسلامی برای جنگ روسیه در اوکراین صورت میگیرد.
از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران بهدلیل نقض گسترده حقوق بشر و سرکوب اعتراضات اخیر تحت فشارهای بینالمللی زیادی است.
ایران: تلاشهایی برای آزادی حمید نوری هم در جریان است

دو روز پس از آزادی اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم به تروریسم، معاون امور بینالملل و حقوق بشر وزارت دادگستری جمهوری اسلامی اعلام کرد که تلاشهایی نیز برای آزادی حمید نوری، از متهمان اعدامهای تابستان ۱۳۶۷ در جریان است.
حمید نوری معروف به «حمید عباسی»، دادیار سابق زندان گوهردشت، به دو اتهام اصلی «جنایت جنگی از نوع بینالمللی» و «قتل عمد» در دادگاه منطقه استکهلم، پایتخت سوئد به مدت ۹ ماه محاکمه و در نهایت مجرم شناخته و به حبس ابد محکوم شد.
اما عسکر جلالیان روز یکشنبه هفتم خرداد به خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، گفت: «ما در حال انجام تلاشهایی در پرونده نوری هستیم و امیدواریم بتوانیم به زودی خبر خوبی در پرونده حمید نوری برای مردم کشورمان داشته باشیم.»
او افزود: «ما با سوئد سند لازم الاجرا نداریم، اما مذاکرات با کشور سوئد در زمینه موافقتنامههای مذکور در حال انجام است.»
این در حالی است که دو روز پس از مبادلۀ اسدالله اسدی، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی و محکوم به اقدام تروریستی با اولیویه فاندهکاستیله، امدادگر بلژیکی زندانی در ایران، مطرح میشود.
این مبادله زندانی موجی از محکومیتها را به همراه داشته و عفو بینالملل با صدور بیانیهای از دولت بلژیک به دلیل آزاد کردن آقای اسدی انتقاد کرد.
اسدالله اسدی در پروندهای در دستگاه قضایی بلژیک به جرم تروریسم به ۲۰ سال زندان محکوم شد. در محاکمهای که در سال ۲۰۲۱ پایان یافت مشخص شد که اسدی در طراحی و مشارکت فعال در توطئه برای بمبگذاری در همایش هواداران سازمان مجاهدین خلق در سال ۲۰۱۸ نقش داشته است.
اکنون تلاشهای جمهوری اسلامی برای آزادی نوری در حالی صورت میگیرد که سال گذشته، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از بازداشت یک تبعه سوئد در ایران به اتهام «جاسوسی» خبر داد.
پیشتر یک رسانه سوئدی از بازداشت یک مرد سوئدی که به همراه چند گردشگر سوئدی دیگر به ایران سفر کرده بود، خبر داده بود.
جمهوری اسلامی که متهم است با بازداشت خودسرانه اتباع خارجی در پی اعمال فشار بر کشورهای دیگر و گرفتن امتیاز است.
دو فرمانده نظامی ارشد جمهوری اسلامی وارد سیستان شدند

در پی وقوع درگیری مرزی میان نظامیان ایرانی و طالبان، جانشین فرمانده کل انتظامی و فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه وارد منطقه سیستان شدند.
قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل انتظامی کشور در جریان این سفر با اشاره به چند مورد درگیری در مرز مشترک میان ایران و افغانستان، آن را اشتباهی از سوی حاکمان افغانستان خواند و تیراندازی روز گذشته به سوی مرزبانان ایرانی را «بیجا» توصیف کرد.
شامگاه شنبه مقامهای جمهوری اسلامی ایران و طالبان گفتند که درگیری میان نیروهای مرزبانی دو طرف در محدوده پاسگاه مرزی ساسولی واقع در منطقه مرزی زابل بعد از دستکم «شش ساعت» پایان یافت.
در این درگیری دو مرزبان ایرانی جان خود را از دست دادند و دو تن دیگر مجروح شدند.
درپی ناامنی سکوها، مسابقه در ورزشگاه آزادی با نیمی از ظرفیت برگزار میشود

در حالی که در بازی اخیر تیمهای استقلال و پرسپولیس در ورزشگاه آزادی تهران، تصاویری منتشر شد که وضعیت ناامن سکوها را نشان میداد، مدیر این ورزشگاه میگوید برای بازی پیش روی این دو تیم در فینال جام حذفی، تنها نیمی از ظرفیت این ورزشگاه قابل استفاده نیست.
علیرضا فاضلی روز ۷ خرداد، به خبرگزاری ایسنا گفت گنجایش ورزشگاه آزادی برای مرحله نهایی جام حذفی «حدود ۵۰ هزار نفر» است، چون تعدادی از سکوهای تماشاگران «در حال بازسازی و سبکسازی است.»
او اضافه کرد اینکه کدام سکوها میزبان تماشاگران باشد و چه تعداد بلیت فروخته شود، بستگی به «نهادهای تصمیمگیرنده و سازمان لیگ» دارد و مدیریت ورزشگاه در این زمینه تصمیمگیر نیست.
به گفته آقای فاضلی، از ۷۲ «زون» ورزشگاه آزادی، ۱۸ زون آن قابل استفاده نیست و اطمینان داد که سایر زونها برای حضور تماشاگران «به لحاظ سازهای و استقامتی تأیید شدهاند و مشکلی وجود ندارد.»
روز سوم اردیبهشت و در جریان بازی برگشت استقلال و پرسپولیس در لیگ برتر فوتبال ایران، ویدیوهایی در رسانههای ایران منتشر شد که نشان میداد نیروهای امنیتی در حال تخلیه بخشی از طرفداران تیم پرسپولیس از طبقه دوم ورزشگاه آزادی بودند.
ویدیوی دیگری هم منتشر شد که نشان میداد بخشی از سکوهای طبقه اول ورزشگاه در جریان همین بازی زیر پای تماشاگران ریزش کرد، اما هواداران استقلال همچنان روی سکوها نشسته بودند.
در دیماه سال گذشته و پس از بازی رفت استقلال و پرسپولیس در لیگ برتر، شبکه ۳ تلویزیون حکومتی ایران گزارشی از فرسودگی سقفها، دیوارها و سکوهای ورزشگاه آزادی پخش کرد و گزارشگر تلویزیون در آن به «ریزش احتمالی» در صورت حضور تماشاگران اشاره کرد.
مدیر ورزشگاه آزادی دربارهٔ بلیتفروشی برای این بازی هم گفت که این کار بر عهده سازمان لیگ است. او روز ۴ خرداد وعده داده بود این ورزشگاه برای فصل آینده «میزبان خوبی» برای تماشاگران زن خواهد بود. به این ترتیب به نظر میرسد در صد و یکمین شهرآورد پایتخت باز هم وضعیت اجازه ورود زنان به ورزشگاه با محدودیت روبهرو شود.
پس از نزدیک به صد سال فعالیت، شرکت داروگر «به کما رفت»

به دنبال انتشار خبر پلمب شدن کارخانه داروگر توسط مدیریت این شرکت، مسئول کانون شوراهای اسلامی کار غرب تهران به خبرگزاری ایلنا گفت که داروگر به «کما» رفته و این اقدام باعث بیکاری کارگران باقیمانده این شرکت خواهد شد.
شرکت داروگر در سال ۱۳۰۷ در شهر اصفهان توسط غلامرضا داروگر تأسیس شد و یکی از باسابقهترین تولیدکنندگان محصولات بهداشتی در ایران است و بعد از انقلاب ۵۷ به نهادهای حکومتی واگذار شد.
محمدرضا فرزعلیان، مسئول کانون شوراهای اسلامی کار غرب تهران، روز شنبه ششم خرداد به ایلنا گفت که مدیرعامل داروگر روز ۵ خرداد «به دلیل مشکل با اداره مالیات» تمام قسمتهای کارخانه را تعطیل کرده و این اقدام باعث میشود بیش از ۵۰ کارگر مشغول به کار هم بیکار شوند.
به گفته این مسئول تشکلهای کارگری، داروگر هزار و ۱۰۰ کارگر داشت که در طول سالهای اخیر «اخراج» شدند و فقط ۵۰ نفر باقی ماندهاند.
فرزعلیان همچنین گفته کارگران داروگر در چهار ماه گذشته «یک ریال هم» حقوق نگرفتهاند و حق بیمهشان هم واریز نشده و برای تأمین مخارج زندگی، «شبها نگهبانی و دستفروشی و مسافرکشی میکنند.»
مسئول کانون شوراهای اسلامی کار غرب تهران همچنین خبر داده است که مدیرعامل داروگر «چندین شرکت دیگر» هم دارد که وضعیت همه آنها «خراب است و داروگر خرابتر از همه.»
او با انتقاد از «مسئولان» که میدانند مشکل داروگر چیست، میگوید آنها «دست روی دست گذاشتهاند و هیچ اقدامی برای حل مشکلات نمیکنند.»
کشف جسد در میدان آزادی؛ پلیس: «تاکنون نشانهای از زنجیرهای بودن قتلها» دیده نشده است

در حالی که پس از کشف جسد مُثلهشده یک زن جوان داخل ساک ورزشی در میدان آزادی تهران، نگرانیهایی در شبکههای اجتماعی دربارهٔ احتمال فعال بودن یک «قاتل زنجیرهای» که زنان را میکشد و به شیوه یکسان جنازه آنها را رها میکند مطرح شده است، «یک منبع آگاه در پلیس» چنین احتمالی را رد کرده است.
در هفتههای اخیر جسد تکهتکهشده چند زن در شهرهای مختلف ایران کشف شده بود که آخرین مورد مربوط به میدان آزادی در تهران بود. اما روزنامه جام جم روز ۷ خرداد به نقل از «یک منبع آگاه» در پلیس نوشته است فردی که پیش از این در ارتباط با مثله کردن زنی در شهر آباده فارس بازداشت شده بود، «اعتراف» کرده است، و در مورد پرونده میدان آزادی تهران «تاکنون» نشانهای از قتلهای زنجیرهای دیده نشده است.
رد چنین احتمالی از سوی پلیس در حالی اعلام شده است که به نوشته «جام جم»، پس از گذشت چهار روز از کشف جسد زن جوان در میدان آزادی تهران، هویت او با انگشتنگاری مشخص نشده و گزارشی دربارهٔ گم شدن زنی با این مشخصات به پلیس نرسیده و قربانی هنوز شناسایی نشده است.
بنابر این گزارش، مشخص شده است که جسد متعلق به زنی حدودا ۲۵ ساله، اهل یکی از شهرهای اطراف تهران، بوده و جسد تکهتکهشده او حدود پنج ساعت پس از مرگش در یک ساک ورزشی و چهار کیسه پلاستیک در آن محل رها شده است.
کارآگاهان پلیس آگاهی به انگشتنگاری از جسد پرداختند اما زن جوان سابقه دستگیری و اعتیاد نداشته است. در گزارش آمده است که او «موهای مدل پسرانه داشت و تتویی روی بدن نداشت.»
همچنین در گزارش روزنامه جام جم آمده که بر اساس بررسی پزشک جنایی مشخص شد زن جوان «همان روز» کشف جسد به قتل رسیده و نیروهای پلیس احتمال میدهند با یک «قاتل خونسرد» روبهرو هستند. رها کردن جسد در منطقهای پر رفتوآمد به این دلیل بوده که قاتل قصد داشته «بقایای جسد پیدا شود.»
زنکشی و همسرکشی در ایران در سالهای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است.
هاشمی گلپایگانی، دبیر «پرحاشیه» ستاد امر به معروف، برکنار شد

محمدصالح هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد امر به معروف که در ماههای گذشته اظهارنظرهایی جنجالی درباره حجاب اجباری داشته، برکنار شد.
خبرگزاری دولتی ایرنا، روز یکشنبه، هفتم خرداد اعلام کرد که مراسم معارفه محمدحسین طاهری آکردی که جایگزین آقای هاشمی گلپایگانی میشود در همین روز برگزار شده است.
محمدصالح هاشمی گلپایگانی که از خرداد ۱۴۰۰ به عنوان دبیر ستاد امر به معروف منصوب شده بود، در ماههای گذشته طرحها و پیشنهادهای پرحاشیهای را برای مقابله با آنچه «بدحجابی» میخواند، ارائه کرد. اظهارنظرهای او حتی با واکنش گسترده مقامات و رسانههای حکومتی همراه شده بود.
او اواسط ماه مهر ۱۴۰۱ و در هفتههای نخست شروع اعتراضات «زن زندگی آزادی»، ضمن انتقاد شدید از مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی، خواستار استفاده از حامیان حجاب اجباری برای مقابله با آن چه «بدحجابی» میخواند شد و ادعا کرد که «سه میلیون نفر تمایل به ورود به عرصههای مختلف عفاف و حجاب دارند.»
ازجمله پیشنهادهای دبیر سابق ستاد امر به معروف در آن زمان استفاده از «رانندگان تاکسیهای اینترنتی» برای مقابه با «بدحجابی» بود. آقای هاشمی گلپایگانی گفته بود که «اگر چهار میلیون راننده تاکسی اینترنتی بدانند که با سوار کردن فرد بی حجاب جریمه میشوند بالای ۵۰ درصد مشکل کشف حجاب در خودروها حل میشود.»
پس از آغاز اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایران، بسیاری از زنان معترض بدون رعایت پوشش حجاب اجباری در مراکز عمومی حضور پیدا کردند. این اعتراض مدنی که تاکنون نیز ادامه دارد موجب اعتراض و انتقاد گسترده حامیان حجاب اجباری شده است.
تغییرات جدید در ستاد امر به معروف چند روز پس از ارائه لایحه «عفاف و حجاب» از سوی دولت ابراهیم رئیسی به مجلس شورای اسلامی صورت گرفته است.
در این لایحه مجازاتهای سنگینی برای زنانی که حجاب اجباری را رعایت نمیکنند پیشبینی شده، اما به دلیل چند ماده از آن که دست حامیان حجاب اجباری را برای برخورد مستقل یا خشونتآمیز با این زنان میبندد، مورد انتقاد گسترده شخصیتهای مذهبی قرار گرفته است.
در ماده هشت لایحه «عفاف و حجاب» تأکید شده است: «هیچ کس حق ندارد تحت عنوان امر به معروف و یا نهی از منکر نسبت به بانوانی که حجاب شرعی را رعایت نکردهاند، مرتکب اعمال مجرمانه از قبیل توهین، افترا، تهدید، ضرب و جرح و یا نقض حریم خصوصی آنان شود و در صورت ارتکاب، مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم خواهد شد.»
هفته گذشته و در میانه جنجال و مخالفت اصولگرایان با لایحه موسوم به «عفاف و حجاب» روزنامه اعتماد از تهیه متنی توسط ستاد امر به معروف به شکل موازی با لایحه قوه قضاییه و دولت، خبر داده بود.
بر مبنای متن نظر ستاد امر به معروف که روزنامه اعتماد درباره آن گزارش داد، در کنار موضوع حجاب به رفتارهایی دیگر چون «روزهخواری»، «روبوسی زن و مرد »، «سگگردانی» و رقص نیز اشاره شده بود.
با استفاده از گزارشهای ایرنا و رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ
وکیل خانواده مهسا: دادگاه حامدی و محمدی یکی از عجیبترین دادگاههای کشور است

صالح نیکبخت، حقوقدان، دادگاه نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو خبرنگار بازداشتشده در ارتباط با پوشش خبری پرونده جانباختن مهسا امینی، را «یکی از عجیبترین دادگاههای کشور بعد از دادگاههای خلخالی» توصیف کرد.
آقای نیکبخت که وکالت خانواده مهسا امینی را نیز برعهده دارد روز شنبه ششم خرداد درباره دادگاه خبرنگاران روزنامههای «هممیهن» و «شرق» به سایت «امتداد» گفت که دادگاه رسیدگی به اتهامات آنها پس از دادگاههای خلخالی یکی از عجیبترین دادگاههای کشور است. چون متهمان جز اینکه گزارشهایی را در مورد مرگ مهسا (ژینا) امینی طبق رسالت حرفهای خود منتشر کردند، هیچ اقدامی نداشتهاند.»
دادگاههای صادق خلخالی، حاکم شرع دادگاههای انقلاب، در سالهای نخست استقرار جمهوری اسلامی یکی از جنجالبرانگیزترین دادگاههای تاریخ دههای گذشته در ایران است. او احکام اعدام شمار زیادی از سیاستمداران حکومت پیشین و فعالان سیاسی و مخالفان جمهوری اسلامی را در مدت کوتاهی صادر و بلافاصله اجرا کرد.
صالح نیکبخت در ادامه گفتوگوی خود با امتداد افزود که حتی اگر گزارشهای خبرنگاران شرق و هممیهن «متضمن مسائلی چون نشر اکاذیب، تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام و دیگر موارد باشد، چنین اتهاماتی مستحق بازداشت هشت ماهه آنها با عنوان بازداشت موقت نبوده زیرا قانونگذار برای این گونه جرائم، حداکثر یک ماه بازداشت موقت و قابل تمدید برای یک ماه دیگر در نظر گرفته است.»
نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه «شرق» اندکی پس از انتشار خبر جانباختن مهسا امینی و الهه محمدی، خبرنگار روزنامه «هممیهن» پس از تهیه گزارش از مراسم تشییع مهسا امینی در آرامستان سقز بازداشت شدند.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی پس از بیش از هفت ماه بازداشت آنها، ششم اردیبهشت اتهام این دو روزنامهنگار را «همکاری با دولت متخاصم امریکا، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» عنوان کرد.
با وجود این که دادگاه رسیدگی به اتهامات نیلوفر حامدی و الهه محمدی قرار است به ترتیب در روزهای هشتم و نهم خرداد برگزار شود، به گفته خانواده آنها تا روز ششم خرداد وکلای آنها نتوانستهاند با موکلین خود ملاقات و گفتوگو کنند.
با استفاده از گزارشهای امتداد و رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ
نخل طلای جشنواره هفتاد و ششم کن به فیلمساز زن فرانسوی رسید

ژوستَن تریه، کارگردان فرانسوی، با دریافت نخل طلای هفتاد و ششمین دوره جشنواره فیلم کن به سومین زن در تاریخ تبدیل شد که مهمترین جایزه این رویداد سینمایی معتبر را به دست میآورد.
مراسم اختتامیه جشنواره کن شامگاه ششم خرداد برگزار شد و هیئت داوران به ریاست روبن اوستلند، کارگردان سوئدی، جایزه نخل طلا را به فیلم «آناتومی یک سقوط» ساخته خانم تریه اهدا کرد که درامی دادگاهی دربارهٔ یک رماننویس مشهور است که به قتل همسرش متهم میشود.
پیش از این جین کمپیون برای فیلم «پیانو» و جولیا دوکورنو برای فیلم «تیتان» کارگردانهای زنی بودند که جایزه نخل طلا را دریافت کرده بودند.
در این دوره از جشنواره، جایزه بزرگ هیئت داوران به فیلم «منطقه تحت نظر» ساخته جاناتان گلیزر، فیلمساز بریتانیایی، رسید که داستان علاقه یک افسر آلمان نازی به همسر فرمانده اردوگاه آشوویتس را روایت میکند.
کوجی یاکوشو، بازیگر ژاپنی، برای بازی در فیلم «روزهای عالی» ساخته ویم وندرس، فیلمساز سرشناس آلمانی، جایزه بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد. زر امیرابراهیمی، بازیگر ایرانی، این جایزه را به او اهدا کرد.
جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره کن هم به مروه دِزدار، بازیگر اهل ترکیه، برای حضور در فیلم «دربارهٔ علفهای خشک» به کارگردانی نوری بیلگه جیلان رسید.
تران آن هونگ، فیلمساز ویتنامی-فرانسوی، جایزه بهترین کارگردانی این دوره جشنواره کن را برای فیلم «اشتیاق دودین بوفان» دریافت کرد.
همچنین جایزه بهترین فیلمنامه به یوجی ساکاموتو، سینماگر ژاپنی، برای فیلم «هیولا» و جایزه هیئت داوران به «برگهای افتاده» ساخته آکی کوریسماکی، فیلمساز فنلاندی، اهدا شد.
هفتاد و ششمین جشنواره فیلم کن ۲۶ اردیبهشت آغاز شد و «آیههای زمینی» ساخته مشترک علی عسگری و علیرضا خاتمی تنها نماینده ایران در برنامه رسمی بود که در بخش «نوعی نگاه» به نمایش درآمد.
سیل در خراسان شمالی دستکم ۴ کشته برجای گذاشت

در پی وقوع سیل در شهرستانهای فاروج و شیروان استان خراسان شمالی طی شامگاه شنبه دستکم چهار تن جان باختند و خسارات گستردهای به منازل مردم و زیرساختهای این منطقه وارد شد.
ابوالفضل محبان٬ مدیرعامل هلالاحمر خراسان شمالی، بامداد یکشنبه هفتم خرداد ماه گفت که در پی وقوع بارشهای رگباری در جنوب و جنوب شرق استان خراسان شمالی، از عصر شنبه مناطقی از شهرستانهای اسفراین، شیروان و فاروج شاهد وقوع سیلابهای ناگهانی بودند که در اثر آن «تاکنون ۴۰۰ نفر دچار حادثه شدهاند و ۴ نفر جان خود را از دست دادهاند».
همزمان غلامرضا شفیق، سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی، نیز بامداد یکشنبه با تایید جان باختن دستکم ۴ تن در سیل شیروان، گفت که بارش شدید باران طی مدت ۲۰ دقیقه در شامگاه شنبه موجب جاری شدن «سیلاب به ارتفاع چهار متر» در رودخانه «روستای استاد شهرستان فاروج» شد و خسارات مالی و جانی به بار آورد.
به گفته این مقام استان خراسان شمالی، روستاهای «استاد»، «خسرویه» و «چوکانلوی» شهرستان فاروج در جریان سیل شامگاه شنبه بیشترین خسارت را متحمل شدند و نیروهای امدادی تاکنون پیکر بیجان دو تن از اهالی این روستاها را پیدا کردهاند اما عملیات جستجو همچنان ادامه دارد.
سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی افزود که در شهرستان شیروان نیز شدت سیل به حدی بوده است که دو سرنشین یک خودرو در روستای «گلیان» این شهرستان در سیلاب غرق شدند و ۱۸ دستگاه خودروی دیگر نیز طعمه سیلاب شدهاند.
در همین حال دولت اسماعیلزاده، فرماندار شیروان، اعلام کرد که علاوه بر جانباختگانی که پیکرشان پیدا شده، از احتمال افزایش قربانیان سیل خبر داد و گفت که چندین نفر از اهالی روستای گلیان را سیل برده و عملیات جستجو در این منطقه ادامه دارد.
«عبور» سه کشتی جنگی چین از تنگه تایوان

در حالی که تنش نظامی بین چین و تایوان ادامه دارد، وزارت دفاع تایوان روز شنبه ۶ خرداد اعلام کرد عبور سه کشتی جنگی چینی از جمله ناو هواپیمابر شاندونگ را در تنگه تایوان رهگیری کرده است.
این وزاتخانه میگوید ناو شاندونگ در میانه روز در مسیر شمالی تنگه حرکت میکرد و به خط حائلی «چسبیده بود» که مرز غیررسمی بین قلمروهای دو کشور است.
در بیانیه کوتاه وزارت دفاع تایوان آمده است که نیروهای نظامی این کشور این گروه از کشتیهای چینی را با کشتیها و هواپیماهای خود زیر نظر گرفت و «پاسخ مقتضی» داد.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع چین حاضر به اظهار نظر نشد و نیروهای مسلح این کشور هم در حسابهای رسمی شبکههای اجتماعی خود در این باره سکوت کرد.
ناو هواپیمابر شاندونگ که ساخت خود چین است و از سال ۲۰۱۹ به آب انداخته شده است، ماه گذشته در یک مانور نظامی در نزدیکی آبهای سرزمینی تایوان در اقیانوس آرام غربی شرکت داشت.
در ماه مارس سال گذشته و چند ساعت پیش از دیدار روسای جمهور تایوان و آمریکا، ناو شاندونگ از تنگه تایوان عبور کرده بود.
وزارت دفاع تایوان روز شنبه همچنین خبر داد که طی ۲۴ ساعت گذشته هشت هواپیمای جنگی چین از خط مرزی تنگه تایوان عبور کردهاند.
چین ادعا میکند جزیره تایوان بخشی از خاک این کشور است و هرگز استفاده از زور را برای بازگرداندن آن تحت اختیار خود رد نکرده است.
از سوی مقابل، تسای اینگ ون رئیس جمهور تایوان ادعای حاکمیت چین را قویا زیر سوال میبرد و میگوید فقط مردم تایوان میتوانند درباره آینده این کشور تصمیم بگیرند.
چین نزدیک به یکونیم میلیون پُست منتشر شده در شبکههای اجتماعی را حذف کرد

اداره فضای مجازی چین از حذف ۱.۴ میلیون پست (محتوای) منتشر شده در شبکههای اجتماعی طی دو ماه گذشته خبر داد.
این نهاد دولتی چین مدعی شده است که پستهای حذف شده حاوی «اطلاعات نادرست، سودجوییهای غیرقانونی، حسابهای اینترنتی جعلی مقامات و نهادهای دولتی و موارد دیگر» بوده است.
خبرگزاری رویترز مینویسد اداره فضای مجازی چین همچنین از حذف ۶۷ هزار حساب کاربری در فاصله ۱۰ مارس تا ۲۲ مه خبر داده است.
این گزارش میافزاید از سال ۲۰۲۱ دولت چین کارزار «پاکسازی فضای مجازی» را با هدف قرار دادن میلیاردها حساب کاربری به راهانداخته تا دولت کنترل آسانتری بر فضای مجازی داشته باشد.
رویترز مینویسد آخرین دور سرکوب اینترنتی در چین مربوط به برخی شبکههای اجتماعی محبوب در این کشور مانند «ویچت»، «دوئین» و «ویبو» است؛ شبکههایی که بیشتر برای انتشار اخبار و اطلاعات توسط کاربران غیردولتی مورد استفاده قرار میگیرد.
چین بصورت گستردهای با بازداشت شهروندان منتقد حزب کمونیست و سانسور اطلاعاتی که از نظر دولت پکن «حساس» است، سعی در کنترل فضای مجازی و جامعه میکند.
اداره فضای مجازی چین مدعی شده است از ۶۷ هزار حساب کاربری مسدود شده، هشت هزار مورد مربوط به کاربرانی بوده که «اطلاعات نادرست، زیانبار و شایعات» منتشر کرده بودند.
این گزارش همچنین میافزاید ۹۳۰ هزار حساب کاربری دیگر نیز با مجازاتهای دیگری مانند حذف همه فالوورها، تعلیق یا لغو امتیازات سودآوری مواجه شدهاند.
اخیرا نیز اداره فضای مجازی چین اعلام کرد ۱۰۰ هزار حساب کاربری را که «اخبار جعلی» منتشر میکردند را مسدود کرده است.
هیئت فنی عربستان سعودی برای بازگشایی سفارت وارد دمشق شد

خبرگزاری رسمی عربستان میگوید، یک هیئت فنی این کشور روز شنبه ششم خرداد جهت مذاکره درباره بازگشایی دوباره سفارت و از سرگیری روابط دیپلماتیک با حکومت سوریه وارد دمشق، پایتخت این کشور، شد.
طبق این گزارش، هیئتی به سرپرستی غازی بن رافع العنزی، از مقامات وزارت امور خارجه عربستان، با ایمن سوسن، دستیار وزیر امور خارجه سوریه ، در مقر وزارت امور خارجه سوریه در دمشق دیدار و گفتوگو کرد.
ایمن سوسن در دیدار گفته است، وزارت خارجه سوریه کاملاً آماده است تا تمام اقدامات لازم را برای تسهیل کار این تیم فنی ارائه دهد.
عربستان سعودی و سوریه ماه گذشته برای از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دوکشور به توافق رسیدند.
در همین زمینه، بشار اسد، رئیس جمهور سوریه در نخستین حضور خود در اتحادیه عرب پس از ۱۲ سال، هفته گذشته در نشست سران اتحادیه عرب در جده سخنرانی کرد، و همچنین با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و شماری از رهبران کشورهای عضو اتحادیه دیدارهای جداگانه انجام داد.
رسانهها از برخورد گرم و صمیمانه رهبران کشورهای عرب با بشار اسد خبر دادند.
عضویت دمشق در اتحادیه عرب به دنبال آغاز اعتراضات سراسری در سوریه و سرکوب خشونتبار این اعتراضات توسط حکومت بشار اسد در سال ۲۰۱۱ به حالت تعلیق درآمد.
در جریان جنگ داخلی در سوریه در ۱۲ سال گذشته بیش از ۳۵۰ هزار نفر کشته و میلیون ها نفر آواره شدند.
استقلالیها در تبوتاب تمدید با ساپینتو

در آستانۀ فینال جام حذفی فوتبال ایران بین تیمهای استقلال و پرسپولیس، دغدغۀ اصلی آبیپوشان تمدید قرارداد سرمربیشان است.
استقلال در فصلهای اخیر، تنشهای فراوانی را به دلیل ابهامهای قرارداد سرمربیان خود از سر گذرانده است. جنجال قرارداد استراماچونی، دو فصل کامل این تیم را رها نکرد.
فرهاد مجیدی هم به رغم تأکید مصطفی آجورلو، مدیرعامل وقت باشگاه، مبنیبر تمدید قرارداد، پس از قهرمانی بدون شکست، روانۀ امارات شد.
ریکاردو ساپینتو، سرمربی فعلی استقلال، با وجود ناکامی در مسیر قهرمانی لیگ برتر، تیمش را در جام حذفی به فینال رسانده است تا در شهرآورد صد و یکم مقابل پرسپولیس قرار بگیرد.
سرپرست مدیرعاملی استقلال در ورزشگاه آزادی و در پاسخ به نگرانیها و درخواستهای مکرر هواداران این تیم گفت: «وکیل ساپینتو تا دو روز دیگر برای تمدید به تهران میآید.»
اظهارات حجت کریمی به این معنا است که وکیل ساپینتو حالا باید در تهران باشد. او در مصاحبه دیگری گفته: «بعد از جلسه با ساپینتو، به این موضع مشترک رسیدیم که مشکلی برای ادامه همکاری نیست و به همین خاطر در امارات با نماینده آژانس نقل و انتقالاتی ساپینتو دیدار کردم.»
قرارداد دو ساله ساپینتو با استقلال، بند تمدید دارد که هنوز فعال نشده است. آبیها در دوران سرمربیگری او سوپرجام را بردند. در لیگ برتر نیز پس از پرسپولیس و سپاهان سوم شدند.
این تیم روز دهم خرداد در استادیوم آزادی برای فتح جام حذفی و جبران شکست لیگ، مقابل پرسپولیس به میدان میرود.
ساپینتو که از حمایت گسترده هواداران استقلال برخوردار است، برای ادامه فعالیت خود در ایران طبق گزارش خبرگزاری ایرنا، سه شرط گذاشته است: «تسویه حساب با خودش، دستیارانش و بازیکنان، برخورداری از دو زمین مناسب برای تمرینات، به دلیل ناکافی بودن زمین اردوگاه ناصر حجازی».
شرط نهاییاش هم «پرداخت به موقع حقوق بازیکنان در فصل آینده» است. او برای اجرای این تعهدات، خواستار ضمانت باشگاه شده است.
بر اساس گزارش «خبر ورزشی»، قرارداد او ۶۰۰ هزار یورو بود که با تمدید برای فصل آینده به ۷۲۰ هزار یورو افزایش خواهد یافت. همچنین در صورت رضایت مدیرعامل ۱۰۰ هزار یورو به قرارداد او اضافه خواهد شد.
ساپینتو برای بردن سوپرجام ۱۵ هزار یورو پاداش گرفت. در صورت قهرمانی جام حذفی ۵۰ هزار یورو و برای قهرمانی فصل بعدی لیگ برتر نیز ۱۰۰ هزار یورو پاداش دریافت خواهد کرد.
او پس از راهیابی به فینال جام حذفی، یادداشتی احساسی در اینستاگرام منتشر کرد. در بخشی از پیام ساپینتو خطاب به هوادارانش آمده است: «حمایت تمامعیاری که نشان دادهاید قلبم را لبریز از غرور میکند. منظرهای که ساختید در دلم نقش بست. از روی سکوها ستایشمان کردید و به ما خون رساندید. حمایت شما نیروی محرکۀ ماست. اما به پایان سفر نرسیدهایم. یک قله داریم با یک جام. قول میدهم برای شما که بهترین هواداران دنیایید، سنگ تمام بگذاریم.»
این مربی ۵۰ ساله که عضو تیم ملی پرتغال بوده، در کشورش سابقۀ هدایت تیمهای معتبری از جمله اسپورتینگ لیسبون و براگا را دارد.
نشستن روی نیمکت آترومیتوس یونان، واسکودوگامای برزیل، ستاره سرخ بلگراد، لژیا ورشو در لهستان، استاندارد لیژ بلژیک و گازیانتپ ترکیه نیز بخشهای دیگری از کارنامه مربیگری ساپینتو در این سالها است.