مقتدی صدر، از رهبران سیاسی شیعه در عراق، روز سه شنبه و در مراسم عزاداری دفتر رهبر جمهوری اسلامی در کنار آیتالله خامنهای و قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران حضور داشت.
در روزهای گذشته نیز گزارشهایی درباره حضور مقتدی صدر در ایران منتشر شده بود. روابط این روحانی شیعه با جمهوری اسلامی در چند سال اخیر تیره شده بود.
سال گذشته گزارشی درباره وساطت حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، بین ایران و مقتدی صدر منتشر شده بود اما آقای نصرالله آن را تکذیب کرده بود.
وبسایت المونیتور نوشته بود که مقتدی صدر با حسن نصرالله دیدار کرده و قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران نیز در این دیدار حضور داشته است.
در انتخابات پارلمانی عراق ائتلاف «سائرون»، هواداران مقتدی صدر و چند حزب دیگر از جمله حزب کمونیست عراق ۵۴ کرسی، ائتلاف «فتح» به رهبری هادی عامری و وابسته به شبهنظامیان شیعی ۴۷ کرسی، ائتلاف «نصر» به رهبری نخستوزیر حیدر عبادی ۴۲ کرسی، ائتلاف «دولت قانون» به رهبری نوری مالکی ۲۵ کرسی، به دست آوردند.
جمهوری اسلامی از جمله حامیان مقتدی صدر بود اما او در سالهای اخیر از جمهوری اسلامی شدیدا انتقاد و به عربستان سعودی سفر کرده بود.
مهدی محمودیان، از امضاکنندگان بیانیه ۷۷ نفره درباره سرکوب اعتراضهای آبان ماه، روز سهشنبه ۱۹ آذر و پس از احضار به دادسرا بازداشت شده است.
کانال تلگرامی «امتداد» اعلام کرد که او به دلیل صدور وثیقه ۵۰۰ میلیارد تومانی در پایان ساعات اداری و عدم امکان تودیع وثیقه بازداشت شده است.
آقای محمودیان عضو حزب اتحاد ملت است و در سال ۸۸ نیز به دلیل فعالیتهایش در کمیتهای که درباره تعداد کشتهشدگان اعتراضها، پنج سال زندانی شده بود.
تعداد دیگری از امضاکنندگان بیانیه ۷۷ نفره درباره سرکوب اعتراضهای آبان، اخیرا به دادسرا احضار شدهاند.
یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، روز سهشنبه ۱۹ آذر، برای دومین بار در روزهای اخیر، از آمادگی کشورش برای توسل به «حمله نظامی به ایران برای بازداشتن تهران از دسترسی به بمب اتمی» سخن گفت.
این دولتمرد نزدیک به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز شنبه نیز در مصاحبه با روزنامه کوریره دلاسرا در رم گفته بود که «بمباران ایران، یک گزینه محتمل است».
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه در واکنش به اظهارات اسرائیل کاتز گفته بود، «در دفاع از کیان ایران و امنیت ملی خود لحظهای درنگ نکرده و در برابر هر گونه تجاوز یا اقدام احمقانه، پاسخی کوبنده و پشیمانکننده خواهیم داد».
مرتضی قربانی، مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران ایران، نیز روز دوشنبه گفت که «اسرائیل اگر مرتکب کوچکترین خطایی در قبال ایران شود، از راه زمینی، تلآویو را با خاک یکسان میکنیم و اصلا نیازی نیست که از ایران موشک و تجهیزات بلند شود».
وی گفته بود موشکهای حزبالله برای حمله به اسرائیل کافی است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، هنگامی که روز سهشنبه از وزیر خارجه این کشور در مورد واکنش مقامات سیاسی و نظامی ایران به اظهارات پیشین او پرسیده شد، آقای کاتز دوباره گفت: «در صورت نیاز، و اگر حمله آخرین راهکار باشد، اسرائیل به حمله نظامی متوسل خواهد شد».
وی افزود: «اسرائیل مثل تظاهرکنندگان بیدفاع ایرانی نیست که به دست رژیم آیتاللهها کشتار شدهاند».
وزیر خارجه اسرائیل این را نیز گفت که «(حسن) نصرالله (دبیرکل حزبالله) عروسکی در دست ایران است».
رسانههای اسرائیل و بینالمللی تاکید کردهاند که لحن و گفتار مقامات اسرائیل علیه ایران دوباره در روزهای اخیر، نظر به چهار گام اخیر تهران در کاهش تعهدات هستهای که برنامه اتمی ایران را گسترش داده، تشدید شده است.
آمریکا ورود یک دیپلمات سابق عربستان در ترکیه را به دلیل ارتباط با قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد حکومت عربستان، به ایالات متحده ممنوع کرد.
وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه ۱۹ آذر اعلام کرد محمد عُطَیبی که بیش از یک سال قبل، در زمان قتل جمال خاشقجی سركنسول عربستان در استانبول بوده، حق ورود به خاک ایالات متحده را ندارد.
پیشتر، آمریکا داراییهای این دیپلمات را به ظن نقش داشتن در قتل مسدود کرده بود.
جمال خاشقجی اکتبر پارسال برای دریافت مدرکی وارد ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول شد و در آنجا به قتل رسید و جسدش قطعه قطعه شد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در مصاحبهای گفته است، از آنجا که این روزنامهنگار، در زمان مسئولیت او در ترکیه به قتل رسیده، خود او «تمام مسئولیت» این اتفاق را بر عهده میگیرد.
وکیل مدافع فریبا عادلخواه و رولاند گابریل مارشال ،دو تبعه فرانسوی بازداشت شده در ایران، خبر داد که بازپرس پرونده با آزادی موکلینش موافقت کرده اما معاون دادستان عمومی و انقلاب تهران با این تصمیم مخالفت کرده است.
سعید دهقان روز سهشنبه ۱۹ آذر در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت که قاضی با آزادی موکلینش با قید وثیقه موافقت کرده است.
به گفته آقای دهقان، معاون دادستان با این تصمیم قاضی مخالفت کرده و به دلیل این اختلاف، پرونده باید به دادگاه انقلاب ارسال تا درباره آن تصمیمگیری شود.
آقای دهقان روز ششم مهر گفته بود که «به نظر میرسد» دلیل دستگیری آقای مارشال «ارتباط دوستی او با خانم عادلخواه بوده است».
برخی از سایتهای خبری در ایران تیرماه امسال خبر دادند که فریبا عادلخواه، پژوهشگر بنیاد مطالعات علوم سیاسی پاریس، ۱۷ خردادماه پس از بازگشت به ایران توسط نیروهای اطلاعات سپاه در خانه خود بازداشت شده است.
پس از ربوده شدن روحالله زم نیز وزارت خارجه فرانسه تایید کرد که رولاند مارشال، پژوهشگر، چند ماه است در ایران در بازداشت است.
ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی، در بیانیهای از گروههای سیاسی در ایران خواست که «ضمن تحریم انتخابات از هر فرصتی برای بیان و اعلام اعتراض بهره جویند».
وی در این بیانیه نوشت که «تحریم انتخابات انفعال نیست» بلکه «شرکت در انتخابات مجلسی نمایشی-فرمایشی که چنین عقیم و افلیج شده انفعال کامل است».
آقای قدیانی تاکید کرده که «شرکت در انتخابات بدون هیچ برنامه و ارادهای برای مهار استبداد تسلیم محض است».
وی در این بیانیه نوشت که «انتخابات آتی رسواتر از آن است که دوگانه دروغین انتخاب بین بد و بدتر در آن بخش عمدهای از جامعه را مسحور شعبده خود کند»
آقای قدیانی در عین حال نوشت که تصور عقبنشینی استبداد با تحریم و سرد برگزار شدن انتخابات «سودای خام و آرزوی محال است».
وی تاکید کرد: «انتخابات پیش رو بایستی با تمام توان، از سوی تمامی نیروهای دمکراسیخواه، از هر طیف و گرایش کنشگرانه تحریم شود بدین معنی که فعالین سیاسی، مدنی، صنفی، فرهنگی و … باید از هر فرصتی برای بیان و اعلام اعتراض بهره جویند».
به گفته این فعال سیاسی، «فراگیر شدن کنش اعتراضی است که میتواند در نهایت هیمنه سیاست النصر بالرعب را بشکند و مستبد امروز ایران، علی خامنهای، را مجبور کند که تن به انتخابات آزاد دهد. شکستن هیمنه کاذب استبداد همانا پایان استبداد است».
انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار است اسفند امسال برگزار میشود و گروههای اصلاحطلب حکومتی و اصولگرا گفتهاند که در این انتخابات مشارکت میکنند.
علی مطهری، نماینده تهران در مجلس، گفته است بر اساس «اعتراف نهادهای اطلاعاتی» معترضان آبان ۹۸ «تودههای فقیر جامعه» بودند و «باید فکری به حال آنها بکنیم».
به گزارش وبسایت خبرآنلاین، این نماینده مجلس در نطق خود در جلسه روز سهشنبه، ۱۹ آذر، در مجلس با انتقاد از گران کردن بنزین و روش اجرای این طرح گفت باید وزیر کشور استیضاح شود.
او همچنین خواستار انحلال شورای هماهنگی سران قوا شده و با اشاره به تصمیم این شورا درباره گرانکردن بنزین چنین نظر داد که این تصمیم نشان میدهد که سران قوا «نبض جامعه را در دست ندارند».
شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا از اردیبهشت سال ۹۷ با دستور آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی تشکیل شده است و از آن به عنوان اتاق جنگ اقتصادی حکومت ایران در دوران تحریمها یاد میشود.
آقای مطهری همچنین با انتقاد از «ضعیف شدن مجلس» گفته است نتیجه این روند «نفوذ استعمار خارجی» و «ظهور استبداد داخلی» است.
او گفته که درباره تضعیف مجلس توسط مجمع تشخیص مصلحت و شورای هماهنگی سران قوا نامهای به رهبر جمهوری اسلامی نوشته است. او درباره پاسخ دادن یا ندادن رهبر به نامهاش توضیحی نداد.
یک هفته بعد از آغاز اجلاس جهانی تغییرات اقلیمی در مادرید، قرار است وزرای اقتصاد و محیط زیست کشورها روز سهشنبه و چهارشنبه راهی این اجلاس شوند تا در رابطه با توافق اقلیمی پاریس به یک جمعبندی برسند.
این در حالی است که آمریکا به عنوان یکی از مهمترین انتشاردهندههای گازهای گلخانهای جهان، از توافق اقلیمی پاریس خارج شده و گزارشها حاکی از کمکاری بسیاری از کشورها برای تحقق تعهداتشان است.
توافق پاریس بر این مبنا استوار است که تا پایان قرن، انتشار گازهای گلخانهای به حدی کاهش یابد که گرمایش زمین بیش از ۱.۵ درجه نباشد.
پارسال حدود ۳۳.۴ میلیارد تن گاز دیاکسید کربن در جهان تولید شده و بنابر گزارشها، این رقم در سالهای آینده افزایش چشمگیری خواهد داشت.
گازهای گلخانهای عامل اصلی گرمایش زمین است.
در کنفرانس مادرید سازمان ملل و بسیاری از نهادهای بینالمللی و فعالان محیط زیست گزارشهایی از وضعیت بحرانی تغییرات اقلیمی ارائه دادهاند و خواهان فشار بر دولتها برای کاهش گازهای گلخانهای هستند.
سازمان بهداشت جهانی میگوید در حال حاضر سالانه دوازده میلیون نفر به دلیل خطرات زیستمحیطی مرتبط با تغییرات اقلیمی جان خود را از دست میدهند.
۴۳ کشور عضو کنوانسیون تغییرات اقلیمی بهعلاوه اتحادیه اروپا در این کنفرانس حضور دارند. این کشورها همگی کشورهای صنعتی یا اقتصادهای در حال تحولاند.
دولت چین اعلام کرد که اویغورها و دیگر اقلیتهای کشور را از اردوگاههای «بازآموزی» آزاد کرده است.
بازداشت ۱.۵ میلیون اویغور عمدتا مسلمان و دیگر اقلیتها و انتقال آنها به اردوگاههایی که دولت پکن نام «کمپ بازآموزی» بر آن نهاده، طی ماههای گذشته به شدت با واکنش جامعه جهانی، خصوصا غرب مواجه شده بود.
دولت چین بدون این که شواهدی نشان دهد، مدعی شده است اویغورها و دیگر اقلیتها را از این اردوگاهها آزاد کرده است.
شهرت ذاکر، فرماندار منطقه سین کیانگ (به اویغوری: شنجانگ) که عمده بازداشتیها از منطقه بوده، گفته است همه آنها به جامعه بازگشتهاند.
دولت چین ابتدا منکر وجود چنین اردوگاههایی بود، سپس اعلام کرد این افراد «داوطلبانه به کمپها آمدهاند تا آموزش ببینند» و نهایتا بعد از افشای اسناد محرمانه دولتی در رابطه با «برخورد سازمانیافته» با اقلیتها در کشور، آقای ذاکر اعلام کرده همه افرادی که در کمپها بودند، «دوره آموزشی داوطلبانه خود را تکمیل کرده» و آزاد شدهاند.
وی مدعی شده دوره آموزشی شامل «یاد گرفتن زبان چینی، قانون و مهارتهای فنی برای از بین بردن افراطگرایی بوده است».
بر اساس برآورد وزارت خارجه آمریکا، دولت چین تاکنون دو میلیون اویغور مسلمان به همراه برخی دیگر از اقلیتها را بدون طی شدن روند قانونی لازم، بازداشت کرده و سعی در «ریشهکن» کردن زبان و فرهنگ آنها دارد.
محمدعلی جعفری، فرمانده سابق سپاه، روز دوشنبه از شورای نگهبان خواست که برای تایید صلاحیت افراد «روی مبانی فکری» آنها تمرکز کند.
او در گفتوگویی که روز دوشنبه، ۱۸ آذر، از برنامه جهانآرا در شبکه تلویزیونی افق وابسته به سپاه منتشر شد علت این خواسته را هماهنگ شدن مدیریت کشور با نگاه رهبر جمهوری اسلامی ذکر کرد که به گفته آقای جعفری «نگاه اسلام ناب» است.
آقای جعفری گفت: «فکر نمیکنم شورای نگهبان با این دقت نگاه کند» و از این نهاد خواست که در سنجش خود دقت کند که کسی در این مبانی اشکال نداشته باشد.
فرمانده سابق سپاه با طرح این ادعای غریب که در «کشورهایی که مهد دموکراسی هم هستند باید نگاه فرد با نگاه حکومت بخواند» گفت: «آقایانی که اینجا روی کار میآیند ابایی ندارند که بگویند دیدگاه ما با رهبری اختلاف دارد. خوب اگر دیدگاهت اختلاف دارد برای چی آمدی؟»
آقای جعفری که در حال حاضر با حکم رهبر جمهوری اسلامی فرمانده قرارگاه فرهنگی و اجتماعی «بقیهالله» را بر عهده دارد، به اعتراضهای اخیر هم اشاره کرده و گفته است در این اعتراضات « آن چه نگرانکننده بود، تهدیدات نرم» بود.
احتمالا منظور او از تهدیدات نرم، شبکههای اجتماعی است. در جریان اعتراضها، حکومت ایران برای جلوگیری از گسترش اعتراضها و ممانعت از انتشار اخبار سرکوب معترضان، اقدام به قطع اینترنت کرد.
قرارگاه «بقیهالله» که سردار جعفری فرماندهی آن را بر عهده دارد، در زمینه جنگ نرم فعالیت دارد ولی تاکنون گزارشی از جزئیات فعالیتهای آن منتشر نشده است.
گزارشها از ایران حاکی از ادامه افزایش تدریجی نرخ دلار در کشور و ورود آن به کانال ۱۴ هزار تومان است.
در ادامه افزایش قیمت طلا و ارزهای خارجی در بازار ایران، روز سهشنبه، ۱۹ آذر، برابری دلار آمریکا و ریال ایران به ۱۴۰۵۰ تومان رسید.
این بالاترین قیمت دلار آمریکا در ۶ ماه اخیر محسوب میشود.
گزارش سایتهای اعلام نرخ ارز و طلا همچنین نشان میدهد که قیمت یورو، ارز واحد ۱۹ کشور اروپایی هم به ۱۵۵۲۰ تومان رسیده است.
روند افزایش قیمت ارزهای خارجی در ایران از دو هفته پیش و با افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی آن آغاز شد و در روزهای اخیر با ارائه بودجه سال آینده شدت گرفته است.
افزایش دوباره قیمت دلار در ایران از سال ۹۶ و پس از مطرح شدن خروج آمریکا از برجام آغاز شده بود.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان ایران از افزایش «چهار برابری» کودکهمسری در برخی نقاط ایران به دنبال افزایش مبلغ وام ازدواج خبر داد.
به گزارش روز سهشنبه، ۱۹ آذر، خبرگزاری ایسنا، محمدمهدی تندگویان افزوده بررسیها نشان میدهد در برخی از نقاط کشور که «فقر فرهنگی و اقتصادی» وجود دارد، از وام ازدواج «برای معامله کودکان زیر ۱۵ سال، به ویژه دختران» استفاده میشود.
وی ضمن انتقاد از افزایش میزان وام ازدواج اضافه کرد که به نظر میرسد این موضوع، «کمکی به افزایش میزان ازدواج در کشور نمیکند، بلکه ممکن است زمینهساز مشکلات و آسیبهای دیگری نیز شود.»
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان ادامه داد که افزایش وام ازدواج به تنهایی کافی نیست، بلکه هم جوانان باید بتوانند از «پس بازپرداخت آن بربیایند و هم باید قواعدی در مورد سنین» دریافتکنندگان وضع شود.
به گفته آقای تندگویان، «عدهای با بیش از ۴۰ تا ۴۵ سال سن نسبت به دریافت این وام اقدام کردهاند.»
در سالهای اخیر نمایندگان زن مجلس تلاش کردند تا سن ازدواج در قوانین ایران را تغییر دهند، اما با مقاومت سایر نمایندگان و نیز روحانیون روبهرو شدند.
فروردینماه سال جاری مقامات محلی در ایران اعلام کردند در سال گذشته ۱۴۰۰ دختر زیر ۱۴ سال در استان زنجان و ۱۰۵۴ دختر زیر ۱۴ سال در خراسان شمالی ازدواج کردهاند.
خردادماه نیز یک مقام قضایی همدان گفت در سال ۱۳۹۷ یک هزار و ۵۹۶ ازدواج دختران زیر ۱۵ سال در این استان ثبت شده که ۶۰ مورد از آنها به طلاق منجر شده است.
شهرام ناظری با انتشار بیانیهای از برگزار نکردن کنسرت خود در قونیه به احترام مردم کُرد سوریه و مردم ایران خبر داد.
در این بیانیه کوتاه که روز دوشنبه، ۱۸ آذر، منتشر شده، شهرام ناظری دلیل برگزار نکردن کنسرتش را «همدردی با درد و رنج زنان، مردان و کودکان کُرد سوریه و به احترام مردم فداکار و نازنین کشورم» عنوان کرده است.
شهرام ناظری چندین سال است که در آذرماه هر سال کنسرتی را برای مولاناخوانی در قونیه ترکیه، محل دفن مولانا، برگزار میکند.
ارتش دولت ترکیه در مهرماه سال جاری عملیاتی را با عنوان «چشمه صلح» علیه کردهای منطقه کردنشین سوریه انجام داد که به کشته شدن چند صد نفر و فرار حدود ۲۰۰ هزار نفر از مردم منطقه منجر شد.
از سوی دیگر، در اعتراضات آبان سال جاری در بیش از ۲۰۰ شهر ایران نیز چند صد نفر از معترضان با شلیک گلوله نیروهای انتظامی و امنیتی کشته شدند.
در گزارشی دیگر، خانه موسیقی ایران نیز روز سهشنبه، ۱۹ آذر، اعلام کرد که «در پی حوادث اخیر در کشور»، جشن سالانه این خانه را برگزار نمیکند.
پیشتر اعلام شده بود که بیستمین سالگرد تأسیس خانه موسیقی ایران اوایل ماه آینده برگزار خواهد شد.
روابط عمومی مرکز ملی فضای مجازی ایران روز سهشنبه خبرهای تائیدنشده در فضای مجازی و برخی رسانهها مبنی بر رفع فیلتر شدن از پیامرسان تلگرام را تکذیب کرد.
خبرگزاری میزان به نقل از این مرکز برگزاری جلسه کارشناسی شورای عالی فضای مجازی کشور در خصوص رفع فیلتر تلگرام را تکذیب کرد.
روابط عمومی مرکز ملی فضای مجازی تاکید کرده که «تصمیمگیری در این خصوص در شورای عالی فضای مجازی کشور صحت نداشته و صراحتا تکذیب میشود.»
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران، در سومین همایش و نمایشگاه «تهران هوشمند» گفته بود پنجشنبه هفته جاری، یک «سورپرایز ویژه» از طریق شبکههای اجتماعی اعلام خواهد شد.
این موضوع باعث شد تا برخی وبسایتهای خبری و کاربران شبکههای اجتماعی بنویسند که رفع فیلتر تلگرام قرار است «سورپرایز ویژه» آقای جهرمی باشد.
ایرنا نیز نوشته بود شایعهای پخش شده مبنی بر این که «با توجه به دستگیری و بازداشت قاضی صادرکننده حکم فیلتر تلگرام و همچنین آثار مخرب فیلترشکنها و کاربردی نبودن سایر شبکههای اجتماعی و خالی شدن تلگرام از فیکنیوزها با دستگیری روحالله زم، دلیلی برای ادامه فیلترینگ تلگرام باقی نمیماند.»
اوایل مهرماه برخی وبسایتهای خبری نوشتند بیژن قاسمزاده، بازپرس چند پرونده مشهور از جمله پرونده مربوط به حمید بقایی، معاون اجرایی دولت سابق ایران، و همچنین صادرکننده دستور فیلتر تلگرام به اتهام «فساد اقتصادی» بازداشت شده است.
نیروی هوایی شیلی دوشنبه اعلام کرد یک هواپیمای نظامی این کشور با ۳۸ سرنشین به هنگام پرواز به سمت قطب جنوب ناپدید شده است.
این هواپیمای ترابری هرکولس سی-۱۳۰ ساعت ۱۶:۵۵ به وقت محلی از شهر پونتا آرنا به پرواز درآمد. اما یک ساعت پس از پرواز تماس با این هواپیما قطع شد.
نیروی هوایی شیلی در بیانیه ای اعلام کرد، این هواپیمای ترابری ۱۷ خدمه و ۲۱ مسافر داشته است.
نیروی هوایی شیلی نقشهای از محل گم شدن این هواپیمای سی-۱۳۰ منتشر کرده است.
دادگاه عموی بشار اسد رئیس جمهوری سوریه به اتهام پولشویی و استفاده از منابع دولتی سوریه جهت سرمایهگذاری در حوزه املاک و مستغلات، دوشنبه در پاریس آغاز شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، رفعت اسد، ۸۲ ساله، برادر حافظ اسد، به دلیل بیماری در دادگاه حاضر نبود.
رفعت اسد به دنبال کودتایی ناموفق در سال ۱۹۸۴ از سوریه گریخت و در نهایت به فرانسه رفت.
طبق این گزارش ارزش هلدینگ و املاک، از جمله آپارتمان های لوکس رفعت اسد در پاریس بالغ بر ۹۰میلیون یورو(۹۹.۵ میلیون دلار) برآورد شده است.
گروه های ضد فساد و مبارزه با پولشویی می گویند، دارایی های رفعت اسد بسیار بیشتر از آنچه است که وی به عنوان حقوق معاون رئیس جمهوری سوریه دریافت میکرده است.
تحقیقات مقامهای فرانسوی درباره داراییهای رفعت اسد از سال ۲۰۱۴ آغاز شده است.