غلامرضا سلیمانی، رئيس سازمان بسیج، گفته است که این سازمان در شبکههای اجتماعی «اکانت فیک» [حساب کاربری جعلی] ندارد و کاربران «بسیجی و انقلابی» به طور «خودجوش» در حال فعالیت هستند.
به گزارش خبرگزاری مهر، او همچنین گفته این سازمان «پشتیبانی مالی» از فعالیت در فضای مجازی ندارد و کسی را برای این کار استخدام نکرده است.
این اظهارات در حالی بیان میشود که چند قرارگاه فضای مجازی در سازمان بسیج در حال فعالیت هستند.
آقای سلیمانی گفته کاربرانی که در فضای مجازی درباره «تشکیل دولت اسلامی، جامعهپردازی و تمدن نوین اسلامی» مینویسند، «به صورت خودجوش به شکل شبکه میشوند».
او با تاکید بر این که اینترنت باید پاک باشد، گفته است برای راهاندازی «اینترنت ملی فعالیتهای لازم را انجام میدهیم».
مفاهیم مورد اشاره رئيس بسیج از جمله موارد مورد تاکید رهبر جمهوری اسلامی است. آیتالله خامنهای گفته است اگر در جمهوری اسلامی موفق به تشکیل دولت و تمدن اسلامی شوند، مقدمه ظهور امام دوازدهم شیعیان فراهم خواهد شد.
معاون ارتباطات دفتر رئیسجمهور ایران در واکنش به بازتاب های سخنان حسن روحانی درباره اینترنت ملی نوشت که «توسعه شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع اینترنت» و «زیستن در عصر حجر» نیست.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز یکشنبه و هنگام ارائه لایحه بودجه به مجلس گفت که شبکه ملی اطلاعات به قدری تقویت خواهد شد که «مردم برای رفع نیازمندیهای خود نیازی به خارج نداشته باشند».
وی تاکید کرد که اخیراً رهبر جمهوری اسلامی نیز دستوری را در این باره صادر کرده است.
این سخنان در شبکههای اجتماعی بازتاب داشت. در همین حال علیرضا معزی، معاون ارتباطات دفتر رئیسجمهور در توئیتر نوشت: «صحبت از توسعه شبکه ملی اطلاعات و استقلال در فضای مجازی، هرگز و هرگز به معنای قطع اینترنت و زیستن در عصر حجر نیست؛ این دو مکمل یکدیگرند».
وی تاکید کرد که «تعبیر قطع ارتباط با جهان، نشان از فقدان درک زیستن در جهان شبکهای است».
جمهوری اسلامی سالهاست طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران داخلی از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده و بخشهایی از این طرح با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» رونمایی شده است.
به دنبال گسترش اعتراضات در پی افزایش قیمت بنزین در شهرهای مختلف، اینترنت خانگی و همراه در کشور قطع شد.
بر اساس گزارشها، افزایش تدریجی نرخ دلار در ایران همچنان ادامه دارد و ارزش این ارز نسبت به ریال در روز یکشنبه، ۱۷ آذر نیز افزایش یافته است.
در حالی که کانالهای تلگرامی و وبسایتها نرخ دلار روز یکشنبه را ۱۳ هزار و ۴۶۰ تومان اعلام کردهاند، خبرگزاری ایرنا مینویسد که این نرخ با رشد ۵۰ تومانی به ۱۲ هزار و ۹۵۰ تومان رسیده است.
به گفته این خبرگزاری، تاثیر روانی افزایش قیمت بنزین و کاهش عرضه ارز توسط برخی صادرکنندگان از مهمترین عوامل رشد نرخ دلار در روزهای اخیر به شمار میرود.
افزایش قیمت دلار با ارائه بودجه سال ۹۹ به مجلس همزمان شده است.
در هفتههای گذشته نیز قیمت دلار افزایش یافته بود. قیمت هر دلار در اول آبان حدود ۱۱ هزار و ۱۵۰ تومان بود.
افزایش دوباره قیمت دلار در ایران از سال ۹۶ و پس از مطرح شدن خروج آمریکا از برجام آغاز شد. قیمت دلار در فروردین ماه ۹۶ حدود ۳۷۵۰ تومان بود.
بنا بر گزارشها، در لایحه بودجه سال ۹۹، عوارض خروج از کشور برای سفر اول از ۲۲۰ هزار تومان به ۲۶۴ هزار تومان افزایش یافته است.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، عوارض خروج از کشور برای سفرهای دوم نیز این مبلغ به میزان ۵۰ درصد (۳۹۶ هزار تومان) و سفر سوم و بیشتر ۱۰۰ درصد (۵۲۸ هزار تومان) افزایش مییابد.
عوارض خروج از کشور مسافران در سال ۹۸ مبلغ ۲۲۰ هزار تومان برای سفر اول، ۳۳۰ هزار تومان برای سفر دوم و ۴۴۰ هزار تومان برای سفرهای سوم و بیشتر بود.
بر اساس بند «د» تبصره ۱۱ این لایحه، زائران اربعین از پرداخت عوارض خروج معاف شدند.
همچنین عوارض خروج زائران حج تمتع و عمره نیز ۱۳۲ هزار تومان خواهد بود.
موضوع افزایش عوارض خروج از کشور در بودجه سال ۹۷ در شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای داشت و این موضوع توجه کاربران این شبکهها را به بودجه سال ۹۷ و موضوعاتی چون بودجه مراکز مذهبی جلب کرد.
مقامهای رسمی هند اعلام کردند در حال بررسی علت وقوع آتشسوزی در یک کارخانه در دهلی هستند که منجر به کشتهشدن دستکم ۴۳ نفر شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داده که این آتشسوزی، بامداد یکشنبه، ۱۷ آذر در کارخانهای در مرکز دهلی نو، پایتخت هند به وقوع پیوسته است.
بر اساس این گزارش، شماری از کارگران این کارخانه نیز در داخل ساختمان، محبوس شدهاند و برخی از اعضای خانواده آنها میگویند از آنها تماس تلفنی دریافت کردهاند.
این کارگران در این تماسهای تلفنی، التماس میکردهاند که با نیروهای آتشنشانی تماس گرفته شود تا به کمک آنها بیایند.
منابع مسئول میگویند مشخص نیست از ۲۵ کارگری که به بیمارستان انتقال داده شدهاند، چه تعداد بیهوش بودند یا جان باخته بودند.
بر اساس این گزارش، بسیاری از این کارگران، مهاجر هستند و درآمد آنها حدود دو دلار و ۱۰ سنت در روز است و به همین علت در داخل کارخانه میخوابیدند.
یک سخنگوی پلیس گفته که هنگام آتشسوزی، شمار زیادی از قربانیان در داخل کارخانه، خواب بودند.
علت این حادثه هنوز مشخص نیست. با این حال وقوع آتشسوزی در هند، بدلیل استاندارد نبودن ساختمانها و رعایت نشدن قوانین ایمنی، به طور دائم اتفاق میافتد.
در سال ۱۹۹۷ آتشسوزی در یک ساختمان تئاتر در دهلی نو، ۵۹ کشته بر جا گذاشت.
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی از عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران خواست مسئولیت اظهارات فرماندار شهر قدس را که «دستور شلیک به مردم را داد»، بپذیرد.
آقای صادقی این تذکر شفاهی را در جلسه علنی روز یکشنبه، ۱۷ آذر مجلس شورای اسلامی بیان کرده است.
لیلا واثقی، فرماندار شهرستان قدس، روز یکشنبه ۱۰ آذر اعلام کرد که شخصا به نیروی انتظامی دستور داد به سمت افرادی که وارد فرمانداری شدند شلیک کنند.
وبسایت کلمه خبر داده که در اعتراضات قلعه حسنخان، مرکز شهرستان قدس، هشت تا ۱۰ نفر کشته شدهاند. این شهرستان یکی از کانونهای مهم اعتراضهای آبانماه و درگیری بین معترضان و نیروهای امنیتی بود.
محمود صادقی در مجلس افزوده «کلیه مسئولانی که در اجرای اقدام اخیر گران شدن بنزین نقش داشتهاند و مباشران این اقدام باید پاسخگوی ریختن خونها باشند.»
وی با استناد به قانون بهکارگیری سلاح در موارد ضروری تأکید کرد: «مأموران انتظامی برای اعاده نظم و کنترل شورش و ناآرامیهایی که بدون بهکارگیری سلاح قابل مهار نیست باید قبل از بهکارگیری سلاح از وسائل دیگری مطابق مقررات استفاده کرده باشند و آن وسائل مؤثر نبوده باشد و همچنین باید با اخلالگران اتمام حجت کند.»
محمود صادقی به وزیر کشور تذکر داده که «چرا به حافظان امنیت تجهیزات و آموزش لازم برای کنترل ناآرامیها داده نشده است؟»
عفو بینالملل اعلام کرده اعتراضات خیابانی بهدلیل افزایش قیمت بنزین در ایران، دستکم ۲۰۰ کشته بر جا گذاشته است.
مقامهای جمهوری اسلامی هنوز شمار دقیق کشتهشدگان را اعلام نکردهاند.
داریوش مهرجویی، کارگردان سینمای ایران که به تازگی ۸۰ ساله شده، میگوید «مردم عزادارند» و در چنین شرایطی، تولد گرفتن «معنا ندارد.»
خبرگزاری ایلنا نوشته که روز یکشنبه، ۱۷ آذر، هشتادمین سالروز تولد آقای مهرجویی است.
داریوش مهرجویی، کارگردان شناخته شده سینمای ایران و سازنده فیلمهایی چون «گاو»، «دایره مینا» و «هامون»، با آسیبدیدگان ناآرامیها و اعتراضهای اخیر ابراز همدردی کرد و گفت از مصیبتی که بر مردم گذشته ناراحت و غمگین است.
وی اضافه کرده مردم «وضعیت معیشتی و اقتصادی مناسبی ندارند، در چنین شرایطی تولد گرفتن معنی ندارد.»
این کارگردان گفته ترجیح میدهد «به جای خندههای زورکی و دروغین و فخرفروشی به مردم، در کنار مردم» باشد.
نهم آذرماه هم گروهی از هنرمندان ایران در حوزههای سینما و موسیقی و تئاتر، در بیانیهای به سرکوب «خشونت» بار و «خونین» تظاهرات آبان ماه اعتراض کردند.
رخشان بنی اعتماد، اصغر فرهادی، حسین علیزاده، فاطمه معتمدآریا، داریوش مهرجویی و کیهان کلهر از جمله امضاکنندگان این بیانیه بودند.
داریوش مهرجویی شناخته شدهترین فیلمسازی است که امسال با پرنکردن فرم حضور در جشنواره فجر، حاضر نشد فیلم آخرش، «لامینور» را در آن نمایش دهد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی، لایحه بودجه سال ۹۹ را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.
به گفته محمد باقر نوبخت، معاون رئیسجمهوری، این لایحه ۴۸۴ هزار میلیارد تومانی ۱۹ جلد پیوست دارد.
آقای روحانی برای ارائه لایحه بودجه، خود صبح روز یکشنبه ۱۷ آذر به مجلس رفت.
بودجه دولت در حالی ۴۸۴ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده، که این رقم در بودجه سال جاری حدود ۴۴۰ هزار میلیارد تومان بود و بعدا به خاطر افت صادرات نفت کشور به ۳۸۶ هزار میلیارد تومان کاهش یافت.
به این ترتیب بودجه عمومی دولت در سال آینده در مقایسه با سال جاری بیش از ۲۵ درصد افزایش نشان میدهد. اما درآمدهای بودجه سال آینده از محل صادرات نفت و میعانات گازی تقریبا ۴۰ درصد کاهش یافته است.
در حالیکه چند روز از بازگشت بوی تعفن به برخی مناطق تهران میگذرد، شهردار تهران میگوید اطلاعات بهدستآمده را به ستاد بحران ارسال کردهاست.
پیروز حناچی همچنان از اظهار نظر قطعی در مورد منشا و دلیل بوی نامطبوع خودداری کردهاست.
آقای حناچی در گفتوگویی با تلویزیون رسمی جمهوری اسلامی گفته است انتشار بوی نامطبوع «در مناطق ۲، ۴، ۶، ۱۰، ۱۱ و ۱۳» ثبت شده است و «گزینههای مختلفی در مورد منشأ این بو به دست آمده است».
شهردار تهران افزوده در روزی که بوی تعفن در نقاط مختلف شهر احساس شده «باد جنوبی در تهران میوزید و ممکن است بوی منطقه آرادکوه و حوالی فرودگاه امام خمینی را به تهران آورده باشد».
به گفته پیروز حناچی «بررسیها نشان داد که جهت باد با شبکه فاضلاب تهران منطبق بوده که ما این اطلاعات را به ستاد بحران دادهایم و در حال بررسی هستند».
در دی ماه سال پیش خبرگزاریهای ایران برای نخستین بار از انتشار «بوی نامطبوعی» در بخش وسیعی از شهر تهران خبر دادند.
از نخستین ساعات انتشار این خبر گمانههای متعددی از «ترکیدگی شبکه فاضلاب» تا «فعالیتهای آتشفشان دماوند» و «فوران فاضلاب ۵۰ ساله ساختمان پلاسکو» درباره خاستگاه آن منتشر شد.
خانواده رابرت لوینسون، مأمور سابق پلیس فدرال آمریکا که گفته میشوذ از حدود ۱۳ سال پیش در کیش ربوده و بازداشت شده، با انتشار بیانیهای ضمن استقبال از آزادی ژیائو وانگ زندانی آمریکایی در ایران، اظهار امیدواری کردهاند که آقای لوینسون نیز آزاد شود.
روز شنبه ۱۶ آذرماه در ازای آزادی آقای وانگ، مسعود سلیمانی پژوهشگر در زمینه سلولهای بنیادی و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس آزاد شد.
خانواده لوینسون گفتهاند به وانگ، همسر و فرزند خردسال وی تبریک میگویند که دوباره به هم پیوستهاند، اما این خبر برای خانواده لوینسون هم خوشحالکننده است و هم غمناک.
این خانواده در بیانیه خود گفتهاند: «آقای لوینسیون برای ۱۳ سال، یعنی طولانیتر از هر آمریکایی دیگری، در ایران گروگان گرفته شده است و ما نتوانستهایم کاری برای او بکنیم. ما به شدت ناامید هستیم که دولت آمریکا به رغم همه تلاشهایش نتوانسته آزادی وی را تامین کند و مقامات ایران با سرنوشت و زندگی او و خانوادهاش بازی بیرحمانهای میکنند».
این بیانیه میگوید دنیا حقیقت را میداند و رهبری ایران باید شفاف باشد، زمان آن رسیده است که لوینسون به آغوش خانوادهاش بازگردانده شود و بقیه عمر خود را در صلح زندگی کند.
سازمان ملل به تازگی اعلام کرد که تهران اقرار کرده است آقای لوینسون یک پرونده مفتوح دارد، اما ایران میگوید وی «ناپدید شدهاست و اطلاعی از وضعیت کنونی این مأمور سابق افبیآی ندارد».
خانواده آقای لوینسون اخیراً پروندهای قضایی در آمریکا علیه ایران باز کردند و خواهان دریافت غرامت ۱٫۵ میلیارد دلاری از ایران شدند.
رئیس جمهور آمریکا ذر واکنش به آزادی ژیائو وانگ در قبال مسعود سلیمانی، از جمهوری اسلامی به دلیل «مذاکرات منصفانه» تشکر کرد.
دونالد ترامپ در توئیتر خود نوشت: «در دولت اوباما بازداشت شد (علیرغم هدیه ۱۵۰ میلیارد دلاری)، در دولت ترامپ بازگشت. از ایران برای این مذاکره خیلی منصفانه سپاسگذارم. دیدید ما میتوانیم با هم به توافق برسیم.»
روز شنبه ۱۶ آذرماه در ازای آزادی ژیائو وانگ، زندانی آمریکایی در ایران، مسعود سلیمانی پژوهشگر در زمینه سلولهای بنیادی و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس آزاد شد.
در همین حال مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، هم به همین مناسبت پیامی توییتری منتشر کرد و در آن از جمله از رویکرد «سازنده» ایران که به آزادی آقای وانگ منتهی شد ابراز خشنودی کرد.
خرداد ماه امسال نیز ایران نزار زکا، شهروند لبنانی را که اقامت دائم آمریکا را دارد و به اتهام جاسوسی بازداشت و زندانی شده بود آزاد کرد و این اقدام با استقبال کاخ سفید مواجه شد، اگرچه آمریکا از ایران خواست دیگر زندانیان آمریکایی را نیز آزاد کند.
آمریکا خواستار آن است که ایران علاوه بر آقای وانگ، رابرت لوینسون، مأمور سابق پلیس فدرال آمریکا را که گفته میشود ۱۲ سال پیش در کیش ربوده و بازداشت شده به همراه سیامک و باقر نمازی از شهروندان ایرانی-آمریکایی آزاد کند.
ایران طی سالهای گذشته تعدادی از شهروندان دوتابعیتی یا خارجی را بازداشت کرده و آنهایی که آزاد شدهاند، معمولا پای مبادله با زندانیان ایرانی در میان بوده است.
به همین دلیل آمریکا و برخی کشورهای اروپایی جمهوری اسلامی را به گروگانگیری متهم کردهاند.
در پی تیراندازی یک سرباز وظیفه به پرسنل نیروی انتظامی در بندر لنگه، واقع در استان بوشهر، ۳ تن کشته شدند.
این حادثه که دلیل آن هنوز اعلام نشده روز شنبه در پاسگاه دریابانی «برکه سِفلین» رخ داده است.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی، فرد ضارب در بازداشت بسر میبرد. اما هویت ضارب و کشتهشدگان هنوز اعلام نشده است.
معاون وزیر بهداشت ایران خبر داد که هفته گذشته ۲۵ بیمار مبتلا به آنفلونزا فوت کردند و شمار درگذشتان بر اثر این بیماری به ۸۱ نفر رسید.
علیرضا رئیسی روز شنبه ۱۶ آذر در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا گفت که از روز نهم تا شانزدهم آذر امسال هشت هزار و ۳۳۳ نفر به خاطر ابتلا به بیماری آنفلونزا به مراکز درمانی مراجعه کردند.
تعدادی از مدارس ایران به دلیل نگرانی از آنفلونزا تعطیل شدهاند.
باشگاه خبرنگاران جوان روز سهشنبه ۱۲ آذر از کمیاب شدن واکسن این بیماری و افزایش قیمت آن در بازار سیاه تا ۱۵۰ هزار تومان خبر داده بود. این در حالی است که قیمت این واکسن در داروخانه ۴۰ هزار تومان است.
بیماران قلبی، دیابتی، تنفسی، سالمندان، کودکان، زنان باردار، دیالیزی و بیمارانی که دارای نقص سیستم ایمنی هستند، با خطرات بیشتری در صورت ابتلا به این بیماری روبهرو هستند.
پروانه سلحشوری، نماینده تهران در مجلس، اعلام کرد که به دلیل اعتراضات آبان ماه و ساختارهای محدود کننده اقتدار مجلس در انتخابات نامزد نخواهد شد.
وی در متنی نوشت: «با توجه به ساختارهای محدود کننده اقتدار مجلس، نادیده گرفتن نظر و خواست مردم، رویه نامناسب نظارت استصوابی و اتفاقات پائیز ۹۸ با وجود تمام احساس دینی که به مردم و محبت هایشان دارم نتوانستم وجدانم را برای حضور قانع کنم و تصمیم بر عدم شرکت در انتخابات گرفتم.»
پروانه سلحشوری پیش از این نیز درباره اعتراضات دی ماه در توئیتی نوشته بود: «مردم صدای اعتراضشان را رساندند اما با گلوله و بازداشت، جواب کوچک و بزرگ را دادند. عدهای تخریبگر در کنار مردمی که فقط به وضع معیشت خویش معترض بودند، قرار داده شدند».
گزارشها حاکی است بعد از این که هواداران مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ عراقی، در حمایت از معترضان کشته شده در بغداد به دست شبهنظامیان ناشناس وارد خیابانها شدند، خانه آقای صدر مورد حمله پهپادی قرار گرفته است.
گمان میرود این شبهنظامیان ناشناس، اعضای گروه حشد الشعبی مورد حمایت ایران باشند که روز جمعه به تجمع معترضان در میدان تحریر بغداد حمله کردند و بنا بر گزارشها حداقل ۲۳ نفر از معترضان را کشتند و دهها نفر زخمی شدند.
همزمان با سرازیر شدن هواداران صدر در حمایت از معترضان به میدان تحریر، گزارشها حاکی است خانه وی در شهر نجف مورد حمله یک پهپاد نظامی قرار گرفته است.
آقای صدر که حامی معترضان بوده خود اخیرا از کشور خارج شده بود.
اعتراضات عراق بیش از دو ماه است که به رغم کنارهگیری نخست وزیر کشور، کماکان با شعارهایی علیه نفوذ ایران در عراق، فساد دولتی و بیکاری فروکش ادامه دارد. بیش از ۴۳۰ نفر در این اعتراضات کشته شدهاند.
اخیرا گزارش شد که قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران بعد از استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق، وارد این کشور شده است.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی اعتراضات عراق را «توطئه خارجی» نامیده است.
عراقیها همچنین چندین بار کنسولگریهای ایران در نجف را به آتش کشیدهاند و به کنسولگری ایران در کربلا نیز حمله کردهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه ۱۵ آذرماه سه رهبر حشد الشعبی در عراق را به دلیل همکاری در سرکوب معترضان عراقی تحریم کرد.
یک ژنرال آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفت که پهپاد ایالات متحده که ماه گذشته در لیبی ناپدید شده بود، در واقع از طرف نیروهای نظامی و تجهیزات دفاع هوایی روسی مورد هدف قرار گرفته است.
استیون تاونسند، فرمانده نیروهای آمریکایی در آفریقا گفته است مستشاران نظامی روسی در لیبی حضور دارند و پهپاد آمریکایی را نه تنها مورد هدف قرار دادهاند، بلکه از تحویل لاشه آن نیز خودداری میکنند.
بنا بر گزارشها، نیروهای روسی از ژنرال خلیفه حفتر، فرمانده شورشیان موسوم به «ارتش ملی لیبی» حمایت میکنند که در حال نبرد با دولت ملی مورد تایید سازمان ملل در لیبی است.
نیروی حفتر حدود دو ماه پیش تهاجم گستردهای را برای تصرف شهر طرابلس آغاز کرده بود. گفته میشود مصر و امارات نیز از ژنرال حفتر حمایت میکنند.
روسیه قبلا حضور نظامی خود در کشور نفتخیز لیبی را انکار کرده و گفته بود شاید شرکتها و نیروهای نظامی خصوصی روسیه در لیبی حضور داشته باشند، اما ارتش روسیه در لیبی نیست.
آقای تاونسند میگوید نیروهای روسی پهپاد آمریکایی را ساقط کردهاند و شاید ندانسته این کار را کرده باشند. «با این حال، آنها الان میدانند که این پهپاد متعلق به آمریکاست، اما از تحویل لاشه آن خودداری و اظهار بیخبری میکنند. من این را باور نمیکنم.»
آمریکا میگوید زمان مورد هدف قرار گرفتن پهپادش، نیروهای نظامی خصوصی روسی که در استخدام نیروهای تحت امر ژنرال حفتر هستند، مسئول حفاظت هوایی آن منطقه بودهاند.