خبرخوان
انفجارهای همزمان در بغداد چندین کشته برجای گذاشت

دستکم ۶ تن در جریان انفجارهایی همزمان در سه نقطه پایتخت عراق جان خود را از دست دادهاند.
بیش از ده تن نیز در جریان انفجارها زخمی شدهاند.
این انفجارها در حالی رخ داده که اعتراضات ضد دولتی در عراق همچنان ادامه دارد.
این نخستین حملات هماهنگ و ظاهرا برنامهریزیشده از این دست، از زمانیست که اعتراضات علیه دولت مرکزی عراق در بغداد و مناطق جنوبی کشور آغاز شدهاست.
هنوز مشخص نیست عامل انفجارها چه فرد یا گروهیست.
گروه موسوم به حکومت اسلامی پیشتر حملات مشابهی انجام داده بود.
واپسین حملهای که گروه داعش مسئولیت آن را برعهده گرفته مربوط به انفجار یک مینیبوس در کربلا میشود که ۱۲ کشته برجای گذاشت.
انفجارهای اخیر در مناطق «البیاع» در غرب، شهرک «الشعب» در شمالشرق و «بلدیه» در جنوبشرق بغداد رخ دادند.
یک مقام امنیتی که نامش فاش نشده به خبرنگاران گفته از دو موتور بمبگذاریشده و یک بمب کنار جادهای برای حملات استفاده شدهاست.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
کیمیا علیزاده زیر پرچم سفید در المپیک توکیو شرکت میکند

کیمیا علیزاده، تنها ورزشکار زن صاحب مدال ایرانی، که پناهندگیاش در آلمان تایید شده است قصد دارد به عنوان یکی از اعضای تیم ورزشکاران پناهنده و زير پرچم سفید در مسابقات المپیک توکیو شرکت کند.
خانم علیزاده که در المپیک سال ۲۰۱۶ ریو مدال برنز تکواندو را به دست آورد پارسال به آلمان رفت و از این کشور تقاضای پناهندگی کرد.
او تاکنون پیشنهادهای متعددی برای پیوستن به تیمهای ملی هلند، کانادا، بلژیک و بلغارستان دریافت کرده است.
کیمیا علیزاده گفت به این دلیل ایران را ترک کرده است که از استفاده تبلیغاتی از دستاوردهای ورزشی او کلافه شده بود.
او به خبرگزاری رویترز گفته است: «تکواندو زندگی من را تغییر داد. من اولین ورزشکار زن ایرانی هستم که مدال المپیک را برده است. بعد از این ماجرا معروف شدم و همه مرا میشناختند. این وضعیت خیلی سخت بود».
کیمیا علیزاده، ۲۲ ساله اکنون ساکن ایالت بایرن آلمان و همراه همسرش مشغول تمرین است. او برای شرکت در رقابتهای المپیک توکیو ابتدا باید در مسابقات اروپایی که ماه مه در شهر صوفیه برگزار میشود، امتیازهای لازم را کسب کند.
او قصد دارد به تیم المپیک مخصوص پناهندگان بپیوندد که ۵۵ عضو آن در ۱۲ رشته ورزشی در ماه ژوئن امسال انتخاب خواهند شد.
فدراسیون تکواندو آلمان گفت رئیس این فدراسیون تابستان گذشته در مورد تقاضای پناهندگی کیمیا علیزاده با وزیر کشور آلمان تماس گرفت. او سومین ورزشکار پناهنده عضو فدراسیون تکواندو آلمان است.
کیمیا علیزاده در گفتوگو با خبرگزاری رویترز افزود: «الان همه چیز خوب است. مهمترین موضوع این است که میتوانم زندگی شخصی و زندگی ورزشی خود را همزمان پیش ببرم».
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
سفارت ایرلند در تهران پس از یک دهه بازگشایی میشود

دولت ایرلند روز سهشنبه ۱۲ اسفند رای به بازگشایی سفارت این کشور در تهران داد.
به گزارش روزنامه «ایندپندنت» ایرلند، سایمون کاونی وزیر خارجه این کشور از کابینه درخواست کرده بود که بر اساس برنامه این کشور برای افزایش نفوذ این کشور در جامعه جهانی، خصوصا منطقه خاورمیانه تا سال ۲۰۲۵، طرح بازگشایی سفارت این کشور در تهران را تصویب کند.
این کشور در سال ۲۰۱۱ به خاطر آنچه «صرفهجویی در هزینههای دولتی» عنوان کرد، سفارتش در تهران را بست.
ایرلند تا سال ۲۰۲۲ عضوی از شورای امنیت سازمان ملل است که درگیر پرونده هستهای ایران نیز هست.
وزیر خارجه این کشور گفته است ایرلند متعهد به توافق هستهای و جلوگیری از اشاعه تسلیحات کشتار جمعی در جهان است و لذا باید گفتوگوی عمیقتری بین ایرلند، ایران و دیگر شرکا انجام شود.
در پی تصویب طرح بازگشایی سفارت ایرلند، وزارت خارجه این کشور فورا کاردار سفارت را به تهران خواهد فرستاد و در سال ۲۰۲۳ که سفارت به صورت کامل بازگشایی شد، سفیر نیز تعیین خواهد شد.
بر اساس آمارهای رسمی، ایرلند قبل از تحریمهای آمریکا و در سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۴۳ میلیون یورو صادرات به ایران داشت که این رقم پارسال به ۸.۵ میلیون یورو افت کرد.
در همین دوره، واردات ایرلند از ایران نیز از حدود دو میلیون یورو به زیر ۳۰۰ هزار یورو کاهش یافته است.
با استفاده از گزارشهای ایندپندنت، یورواستات/ ف.ق/ک.ر
خانواده نازنین زاغری از پایان حکم پنج سال زندان او در ۱۷ اسفند خبر میدهند

خانواده نازنین زاغری-رتکلیف روز سهشنبه ۱۲ اسفند با انتشار اطلاعیهای یادآوری کردند که حکم پنج سال زندان این شهروند ایرانی–بریتانیایی روز هفتم مارس (۱۷ اسفند) به طور رسمی پایان مییابد.
این اطلاعیه هشدار میدهد که جهان منتظر شنیدن این خبر است که آیا حکومت ایران نازنین زاغری را آزاد میکند و به او اجازه میدهد که به خانه خود در بریتانیا بازگردد، جایی که همسر و دختر خردسال او در انتظارش هستند.
از این رو خانواده خانم زاغری با همکاری شرکت هاول و دفتر عفو بینالملل در وستمینیستر و بیزواتر اقدام به تولید ویدئوهایی کردهاند که از روز ۲۶ فوریه منتشر شده و ۱۰ روز پایانی حکم زندان او را میشمارد.
این ویدئوهای شمارش معکوس حاوی اشعاری است که «اما تامپسون» و «اولیویا کلمن»، دو بازیگر سرشناس بریتانیایی، آنها را میخوانند و همینطور نامههای نازنین زاغری.
در ویدئویی که روز سهشنبه منتشر شد، اولیویا کلمن قطعه شعری از گلرخ ایرایی با عنوان «برای گیسو» را میخواند.
نازنین زاغری در فروردین ۱۳۹۵ هنگام خروج از ایران به اتهام جاسوسی بازداشت شد و چند سال در زندان بود. او هماکنون در حصر خانگی به سر میبرد. خانم زاغری همواره چنین اتهامی را رد کرده و بر بیگناهی خود تاکید داشته است.
سقوط دوباره صادرات نفت ایران بعد از چهار ماه افزایش متوالی

آمارهای جدید شرکتهای مشاوره انرژی و ردیابی نفتکشها نشان میدهد صادرات نفت ایران بعد از چهار ماه افزایش متوالی، در ماه فوریه به شدت سقوط کرده است.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه ۱۲ اسفند با استناد به آمارهای شرکت مشاوره انرژی «اسویبی اینترنشنال»، میزان صادرات روزانه نفت ایران در ماه فوریه را ۲۳۸ هزار بشکه گزارش داده است.
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد صادرات نفت ایران از حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز طی ماه اکتبر پارسال به تدریج افزایش یافت و در ماه ژانویه به ۶۱۴ هزار بشکه در روز رسید.
متوسط صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۲۰ هزار بشکه در روز بوده است. این رقم در دوران پیش از تحریمها ۲.۵ میلیون بشکه بود.
افت صادرات نفت ایران به ۲۳۸ هزار بشکه در ماه فوریه در حالی است که دولت حسن روحانی در بودجه سال ۱۴۰۰ صادرات روزانه ۲.۳ میلیون بشکه نفت را گنجانده است.
با استفاده از گزارشهای رویترز و کپلر/ف.ق/ک.ر
ریچارد نفیو معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران شد

روز دوشنبه، ۱۱ اسفند، خبر رسید که دولت بایدن، ریچارد نفیو را به عنوان معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران منصوب کرده است.
او که نویسنده کتاب معروف «هنر تحریمها» است، قرار است در سمت معاونت رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران انجام وظیفه کند.
ریچارد نفیو، مذاکرهکننده پیشین ایالات متحده آمریکا با ایران، محقق ارشد در دانشگاه کلمبیا و تحلیلگر ارشد مؤسسه بروکینگز است.
کتاب «هنر تحریمها»ی آقای نفیو به فارسی ترجمه شده و در میان دولتمردان جمهوری اسلامی شناخته شده است و مقامهای ایرانی از او با عنوان «معمار تحریمهای ایران» یاد میکنند.
آقای نفیو که در زمینه سنجش اثربخشی تحریمها بر کشورهای مختلف کار تحقیقی انجام میدهد، در مقطعی، در نوامبر سال ۲۰۱۸ از تأثیر احتمالی تحریمها بر حوزههای انساندوستانه در ایران ابراز نگرانی کرده بود.
خبر انتصاب او در دولت بایدن، روز سهشنبه واکنش منفی احمد نادری، نماینده تهران در مجلس، را به دنبال داشت که در پیامی توئیتری اینگونه نتیجهگیری کرده است که سیاست دولت بایدن در قبال ایران میتواند با سیاست جمهوریخواهان «همسو» باشد.
همزمان با خبر انتصاب جدید ریچارد نفیو، همچنین خبر رسید که خانم لیندزی فورد نیز به عنوان معاون وزیر دفاع در جنوب و جنوب شرق آسیا به دولت بایدن پیوسته است.
با استفاده از شبکه اندیشکده بروکینگز و توئیتر / پ.پ
تشکلهای صنفی فرهنگیان کشتهشدن سوختبران در سراوان را محکوم کردند

شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتشار بیانیهای در روز دوشنبه، ۱۱ اسفند، کشته شدن سوختبران در سراوان با «گلوله نیروهای نظامی» را محکوم کرد.
این شورا در این بیانیه با اعلام اینکه هنوز از میزان سرکوب و شمار کشتهشدگان و مجروحان در استان سیستان و بلوچستان خبر دقیقی در دست نیست، در مورد عواقب ادامه «سیاست سرکوب» نیز به حکومت جمهوری اسلامی هشدار داد.
این تشکل صنفی با اشاره به وضعیت بد معیشتی مردم بهخصوص در منطقه سیستان و بلوچستان نوشته است: «اگرحاکمیت نخواهد بپذیرد که راه حل پایان دادن به شکاف ملت-حکومت نه سرکوب معترضان بل شنیدن صدای آنهاست، دیری نخواهد گذشت که نتایج و عواقب خطرناک این نشنیدنها گریبان حاکمان را چاکچاک خواهد کرد.»
مأموران امنیتی روز ۴ اسفند به سوی برخی سوختبران که به محدودیتهای تازه سپاه پاسداران برای حمل و فروش سوخت در پاکستان معترض بودند، شلیک کردند و برخی از آنها را کشتند و برخی را زخمی کردند.
پس از آن، درگیریهایی در شماری از شهرهای استان سیستان و بلوچستان روی داد که به دلیل قطع اینترنت توسط حکومت، جزئیات درگیریها به طور دقیق منتشر نشد.
مقامهای جمهوری اسلامی تاکنون کشته شدن چهار تن از جمله یک مأمور انتظامی را در این درگیریها پذیرفتهاند ولی برخی منابع مستقل ازجمله کمپین فعالان بلوچ از کشته شدن دستکم ۱۶ سوختبر خبر دادهاند.
الکاظمی: به کسی اجازه نمیدهیم در خاک عراق «پیام موشکی» بفرستد

مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، روز دوشنبه گفت که دولتش به کسی اجازه نمیدهد در خاک عراق «پیام موشکی یا تروریستی» بفرستد.
نخستوزیر عراق در گفتوگو با روزنامه عربستانی «الشرق الاوسط» گفت: «استفاده از قلمرو عراق برای رساندن پیامهای سیاسی فقط زمانی مجاز است که از طریق کانالهای دیپلماتیک و روشهای سیاسی ارسال شود.»
او افزود که «ما پیام موشکی یا تروریستی را مجاز نمیدانیم و هیچ کشوری حق ندارد به هزینه امنیت و ثبات مردم ما به دیگران پیام بدهد.»
ارتش عراق روز دوشنبه چهارم اسفند خبر داد که دو راکت به منطقه سبز بغداد اصابت کرد ولی تلفاتی برجای نگذاشت.
منطقه سبز بغداد محل استقرار سفارتخانههای خارجی و مراکز دولتی عراق است و مرتبا هدف حملات راکتی گروههای شبه نظامی قرار میگیرد که به گفته آمریکا و عراق، از سوی ایران پشتیبانی میشوند.
بیشتر حملات راکتی به این منطقه تلفاتی ندارند ولی حمله چهارم اسفند سومین مورد ظرف یک هفته بود که محل استقرار نیروهای آمریکایی، دیپلماتها یا پیمانکاران را هدف قرار میداد.
در حملهای پیش از آن که شامگاه دوشنبه، ۲۷ بهمن رخ داد، شلیک سه راکت به اطراف فرودگاه بینالمللی اربیل در نزدیکی محل استقرار نیروهای آمریکایی در شمال عراق دستکم ۸ مجروح و یک کشته بر جای گذاشت.
مسئولیت آن حمله را یک گروه کمتر شناخته شده شیعه که خود را «اولیاء دم» مینامد، بر عهده گرفته و قول تکرار این حملات را داد.
در واکنش به آن حمله، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفت که کشورش از این حمله راکتی «بسیار خشمگین شده» و قول داد که مسئولان این حمله به سزای اقدامشان برسند.
با استفاده از خبرگزاری رووداو و رادیو فردا / پ.پ
در پی واکنش امامجمعه درچه، زنان صخرهنورد اصفهان اجازه تمرین در کوه ندارند

در پی انتشار فیلمی از حمله شخصی به زنان و مردان صخرهنوردی که در کوهسفید درچه اصفهان در حال تمرین بودند و واکنش امامجمعه این شهر که صخرهنوردی دختران و پسران با هم را «کثافتکاری» توصیف کرد، هیئت کوهنوردی اصفهان از باشگاههای این رشته ورزشی خواست تمرینات زنان سنگنورد را داخل سالن برگزار کنند.
هیئت کوهنوردی اصفهان روز ۹ اسفند این نامه را برای باشگاهها فرستاده است، این در حالی است که سه روز پیش از آن و قبل از سخنرانی امامجمعه، این هیئت از شناسایی و پیگیری حقوقی «فرد مزاحم» صخرهنوردان خبر داده بود.
محمدعلی موسوی، امامجمعه درچه، در سخنرانی خود با «خیلی کثافتکاری» توصیف کردن اینکه «۱۰ تا دختر و ۵ تا پسر با ماشینهای سواری رفتهاند صخرهنوردی»، ادعا کرد که «تشکیلات ورزشی اصفهان از این کثافتکاریها زیاد دارد».
زنان ورزشکار در ایران علاوه بر محدودیتهای پوشش و حجاب در انجام هر رشته ورزشی، با محرومیتهای گستردهای نیز در بسیاری رشتههای ورزشی و سرگرمی مواجهاند.
آمریکا پدر و پسری را که به فرار کارلوس غصن «کمک کرده بودند»، تحویل ژاپن داد

یک پدر و پسر آمریکایی که متهماند زمینه فرار مدیر سابق شرکت خودروسازی نیسان از ژاپن را فراهم کردهاند، روز سهشنبه ۱۲ اسفند تحویل مقامات ژاپنی در توکیو شدند.
مایکل تیلور و پسرش پیتر تیلور، متهماند که سال گذشته به کارلوس غُصن برای مخفی شدن در یک جعبه و رساندن خود با جت خصوصی به ترکیه و سپس لبنان کمک کردهاند.
کارلوس غصن سال ۲۰۱۸ در ژاپن به فساد مالی متهم شد و پیش از برگزاری دادگاه، با یک هواپیمای خصوصی به استانبول فرار کرد و از آنجا به لبنان رفت. آقای غصن لبنانیتبار و متولد برزیل است.
لبنان دیماه پارسال اعلام کرد حکم اینترپل برای بازداشت آقای غصن را دریافت کرده، اما تاکنون وی را بازداشت نکرده است.
بنابر گزارشها، مقامهای قضایی میگویند که مایکل تیلور و پسرش پیتر تیلور برای کمک به گریختن کارلوس غصن از دست قانون، ۱.۳ میلیون دلار از او دریافت کردهاند.
مایکل تیلور ۶۰ ساله از کهنهسربازان و کارشناس امنیتی در یک شرکت خصوصی است که تخصص او بهویژه در زمینه کمک به فرار افراد از شرایط دشوار است.
منابع قضایی میگویند که او تاکنون به دهها نفر برای فرار از موقعیتهای مختلف کمک کرده و از هر یک از مشتریان خود بین ۲۰ هزار تا ۲ میلیون دلار دستمزد گرفته است.
این پدر و پسر طی چندین ماه گذشته با کمک مجموعهای از وکلای معروف و گروههای لابی، کارزار بزرگی را علیه استرداد خود از آمریکا به ژاپن در دادگاهها، رسانهها و حتی در وزارت خارجه آمریکا و کاخ سفید بهراه انداخته بودند اما دیوان عالی ایالات متحده ماه گذشته تصمیم به تحویل آنها به مقامهای ژاپنی گرفت.
خبرگزاری رویترز مینویسد که بنابر قانون ژاپن، افراد مظنون را میتوان تا ۲۰ روز برای بازجویی در بازداشتگاه نگه داشت.
دادگاه بهبهان محکومیت سه معترض آبان ۹۸ به ۱۳ سال زندان را تأیید کرد

دادگاهی در شهرستان بهبهان رأی محکومیت ۱۳ سال زندان برای۳ نفر از معترضانی را که در جریان اعتراضهای آبان سال ۹۸ بازداشت شده بودند، تأیید کرده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ستار افشینپور، بهمن امینی و محمد طیبی هر کدام به طور جداگانه به تحمل ۷۴ ضربه شلاق نیز محکوم شدهاند.
بر اساس رأی دادگاه، ستار افشینپور به اتهام «تخریب و احراق بانکها و اماکن عمومی و اخلاق در نظم عمومی» به ۱۱ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
در دو پرونده دیگر، بهمن امینی و محمد طیبی به اتهام «مشارکت در اخلال در نظم عمومی»، هر کدام به یک سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدهاند.
دادگاههای شهرستان بهبهان پیش از این برای ۳۶ نفر از معترضان بازداشتی در جریان اعتراضهای آبان ۹۸ حکم محکومیت صادر کرده بودند.
پرونده این سه نفر نیز جزو احکام صادره برای ۳۶ متهم بود که پس از اعتراض آنها، رأی نهایی پروندهشان صادر شده است.
در جریان اعتراضات خیابانی آبان ۹۸ صدها تن از معترضان که برخی از آنها نیز کودک بودند با شلیک گلوله نیروهای امنیتی و پلیس در چند شهر ایران کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی هنوز آمار دقیقی از شمار کشتهشدگان این اعتراضات منتشر نکردهاند، اما خبرگزاری رویترز در همان زمان به نقل از منابع مطلع نوشت که دستکم ۱۵۰۰ تن در جریان این اعتراضات کشته شدهاند.
در جریان این درگیریها گزارشهای متعددی از برخورد میان پلیس و معترضان در شهر بهبهان و برخوردهای خشونتبار مأموران امنیتی و انتظامی با مردم این شهرستان منتشر شده بود.
پنتاگون شمار تلفات حمله هوایی آمریکا به شبهنظامیان مورد حمایت ایران در سوریه را یک نفر برآورد کرد

پنتاگون روز دوشنبه ۱۱ اسفند اعلام کرد که حمله هوایی هفته گذشته ایالات متحده به شرق سوریه منجر به کشته شدن یکی از شبهنظامیان مورد حمایت ایران شده و دو مجروح نیز بر جای گذاشته است.
جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده، به خبرنگاران گفت: «آنچه میتوانم بگویم این است که الان تصور میکنیم احتمالا یک شبهنظامی کشته و دو شبهنظامی نیز مجروح شده باشند.»
دولت جو بایدن پیش از این گفته بود، تلفات این حمله هوایی که به تلافی حملات راکتی به پایگاه نیروهای آمریکایی در شمال عراق صورت گرفته است، مشخص نیست.
دو فروند جت اف-۱۵ ایالات متحده پنجشنبه گذشته منطقهای را در نزدیکی مرز سوریه با عراق هدف حمله خود قرار دادند که پنتاگون اعتقاد دارد مرکز لجستیک شبهنظامیان مورد حمایت ایران است. پنتاگون این شبهنظامیان را مسئول حملات راکتی اخیر به شمال عراق دانسته است.
پیش از این گروه اپوزیسیون ناظر حقوق بشر در سوریه گفته بود که در جریان حمله جنگندههای آمریکایی دستکم ۲۲ شبهنظامی کشته شدهاند.
با استفاده از گزارش شبکه خبری انبیسی؛ س.ن
«جانسون و جانسون» توزیع چهار میلیون دُز واکسن کرونا در آمریکا را آغاز کرد

شرکت جانسون و جانسون اعلام کرد که توزیع حدود چهار میلیون دُز واکسن کووید- ۱۹ ساخت این شرکت در سراسر ایالات متحده را آغاز کرده است و در هفتههای آینده نیز به تولید این واکسن شتاب میبخشد.
الکس گروسکی، مدیرعامل شرکت آمریکایی جانسون و جانسون روز دوشنبه ۱۱ اسفند گفت: «تصور میکنیم که آمریکاییها دقیقا بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده شروع به تزریق این واکسن بکنند.»
سازمان غذا و دارو و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای واگیردار ایالات متحده این واکسن را تایید کردند و به این ترتیب پس از فایزر و مدرنا، واکسن جانسون و جانسون سومین واکسن علیه بیماری کرونا است که در این کشور استفاده میشود.
جانسون و جانسون در عین حال اولین واکسنی است که تنها یک دُز آن کفایت میکند و نیازی نیز به نگهداری در هوای فوق سرد ندارد.
مدیرعامل شرکت جانسون و جانسون میگوید که این شرکت تعهد داده تا پایان ماه ژوئن (چهار ماه بعد) ۱۰۰ میلیون دُز و تا پایان سال ۲۰۲۱ نیز یک میلیارد دُز تحویل دهد.
با استفاده از گزارش انپیآر؛ س.ن
۲۹ فعال سیاسی و مدنی ساکن ایران دادخواستی علیه «سلول انفرادی» ثبت کردند

۲۹ نفر از فعالان سیاسی و مدنی که در دوران بازداشت خود مدتها در سلول انفرادی محبوس بودند، اقدام به «ثبت دادخواست علیه آمران، عاملان و مامورانی» کردند که در این روند مشارکت داشتهاند.
این فعالان که در میان آنها چهرههایی چون نرگس محمدی، ابوالفضل قدیانی، جعفر پناهی، فائزه هاشمی رفسنجانی، ژیلا بنییعقوب، بهمن احمدی امویی، سعید مدنی، رسول بداغی و ... حضور داشتند، سلول انفرادی را مصداق بازر شکنجه دانسته و خواستار توقف آن شدهاند.
در بیانیهای که به امضای برخی از این فعالان سیاسی و مدنی رسیده است، با اشاره به اینکه «تحمل حبس انفرادی، بسیاری از متهمان را به بیماریهای جسمی و روحی دچار کرده» است، تاکید کردهاند که «اخذ اعتراف و اقرار تحت شکنجه روحی و روانی حاصل از سلول انفرادی» زمینهساز «صدور احکام سنگین زندان و حتی اعدام توسط دادگاهها شده» است.
در این بیانیه با تاکید بر اینکه سلولهای انفرادی «شرایط سخت و طاقتفرسا» دارند و «از هرگونه کنترل و نظارتی» خارج هستند، نگهداری متهمان در سلولهای انفرادی «غير انسانی» و از «مصاديق بارز شكنجه و مستوجب پيگرد قانونی» خوانده شده است.
نهادهای بینالمللی حقوقبشری از جمله سازمان عفو بینالملل بارها در اطلاعیههای خود درباره زندانیان سیاسی و عقیدتی ایران، سلولهای انفرادی را خلاف قوانین بینالمللی و مصداق بازر شکنجه دانسته و خواستار توقف حبس زندانیان در سلولهای انفرادی شدهاند.
مقامهای قضایی ایران در سالهای اخیر به نقل از رهبر جمهوری اسلامی اعلام کردهاند که «گذران یک ماه در سلول انفرادی مساوی با یک سال در زندان عمومی است».
مهرماه سال ۹۲ نیز نعمت احمدی، سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی گفت رهبر جمهوری اسلامی فتوایی به شورای نگهبان داده و گفته است «حبس در سلول انفرادی شکنجه است».
با وجود چنین سوابقی، نگهداری زندانیان در سلولهای انفرادی طولانیمدت و بازجویی و شکنجه آنها یک رویکرد معمول مقامهای امنیتی و قضایی در ایران است.
«چهار زندانی» در زندان اهواز اعدام شدند

قوه قضائیه ایران حکم اعدام «چهار زندانی» را عصر روز یکشنبه ۱۰ اسفند در زندان سپیدار اهواز اجرا کرده است.
نهادهای حقوق بشری اسامی این چهار نفر را «جاسم حیدری، علی خسرجی، حسین سیلاوی و ناصر خفاجیان» اعلام کردهاند و میگویند این افراد «دقایقی پس از ملاقات آخر با خانوادهشان» اعدام شدهاند.
کریم دحیمی، فعال حوزه حقوق بشر، در این زمینه به خبرگزاری هرانا گفته است که زندانیان در ملاقات آخر با خانوادهها گفته بودند که قرار است به زندان شیبان اهواز منتقل شوند ولی نیم ساعت بعد خانوادهها متوجه میشوند که احکام اعدام اجرا شده است.
علی خسرجی، ۲۹ ساله و حسین سیلاوی، ۲۳ ساله و ناصر خفاجیان اردیبشهت سال ۹۶ بازداشت شدند. اتهام آنها حمله به یک پاسگاه انتظامی در خارج از شهر اهواز و یک کلانتری در شهر اهواز بود.
سپاه پاسداران همان زمان اعلام کرد که در جریان حمله به کلانتری دو مامور نیروی انتظامی کشته شدهاند.
جاسم حیدری، ۳۱ ساله، دیگر زندانی سیاسی اهوازی هم بابت اتهام «بغی» از طریق همکاری با یکی از گروههای مخالف نظام به اعدام محکوم شد و این حکم در آبان امسال توسط دیوان عالی کشور تایید شد.
خبرگزاری هرانا در گزارشی نوشته است که جاسم حیدری در طول دوره بازداشت، «برای اخذ اعترافات اجباری تحت ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفته و برای مدتی مجبور به استفاده از ویلچر شده است».
سازمان عفو بینالملل ۲۴ بهمن امسال در نامهای خطاب به رئیس قوه قضائیه ایران خواستار توقف اجرای حکم اعدام چهار شهروند عرب جنوب کشور و دادرسی مجدد عادلانه در خصوص آنها شد.
عفو بینالملل در نامه خود تاکید کرده بود که مراحل دادرسی در خصوص پرونده این محکومان به پایان نرسیده و صدور حکم اعدام برای این افراد غیرقابل قبول است.
دادستان تهران میگوید اراذل و اوباش به «سرویسهای جاسوسی وصل شدهاند»

معاون اول دادستان تهران گفته است «اراذل و اوباش» در سالهای اخیر «رویکرد سنتی را تغییر داده» و «اتصال به سرویسهای جاسوسی» دارند.
احمد رحمانیان پرونده این متهمان را دارای «ابعاد امنیتی» دانسته و بدون نام بردن از کشور خاصی گفته است که سرویسهای جاسوسی از این افراد «بهرهبرداری سیاسی» میکنند.
روز ۲۸ بهمن غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران با اشاره به اینکه سه زندانی به اتهام «ارتباط با ضدانقلاب» و «اقدامات خرابکارانه» به اعدام محکوم شدهاند، این افراد را «اراذل و اوباش» خواند.
او با بیان اینکه احکام اعدام صادر شده هنوز قطعی نیست از ارائه جزئیات بیشتر در رابطه با هویت و پرونده سه متهم یادشده خودداری کرد.
مقامهای قضایی و انتظامی ایران در دو سال اخیر رویکرد فعالتری برای برخورد با افرادی که «اراذل و اوباش» خوانده میشود، در پیش گرفتهاند و دادسرای عمومی و انقلاب تهران روز دهم آبان ماه امسال از تشکیل «قرارگاه مقابله با اراذل و اوباش» در پایتخت خبر داد.
ایجاد ناامنی، آزار و اذیت شهروندان، هنجارشکنی و سرقت از جمله اتهاماتی است که به این افراد وارد میشود.
علاوه بر این، قوه قضائیه در مواردی اقدام به گرداندن این متهمان در سطح شهر کردهاند.
با این حال نخستین بار است که ابعاد امنیتی به پرونده این افراد داده میشود و متهم به سرویسهای جاسوسی میشوند.
این ادعاها میتواند نشاندهنده قصد مقامهای قضایی ایران برای صدور احکام شدیدتر مانند اعدام در برخورد با این افراد باشد.
نهادهای نظامی و امنیتی ایران پیش از این اعتراف کرده بودند که از «اشرار و اراذل» برای برخی اهداف سیاسی و امنیتی خود استفاده کردهاند.
حسین همدانی، فرمانده ارشد سپاه که در جنگ سوریه کشته شد، مهرماه سال ۹۴ گفت که پنج هزار نفر از «اشرار و اراذل» در جریان اعتراضهای سال ۸۸ شناسایی و کنترل شدند و سپس «عضو گردان» شدند.
او با اشاره به اینکه این افراد جذب سه گردان سپاه شدند، از عملکرد آنها ابراز رضایت کرد و گفت: « این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سر و کار دارند را پای کار بیاوریم».
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا و سایت رادیو فردا/ر.ح.ک.ر
انتخاب سردبیر
-
گفتوگو با کارگردانان «منطقه پایانی»
آخرالزمان در اکباتان
-
بانکداری فضایی
انجام اولین تراکنش پولهای دیجیتال با ماهواره
-
فرهنگ و زندگی
راه پر پیچ و خم گیمرهای ایرانی «برای فرار از واقعیت»
-
گزارش و تحلیل
انیس نقاش؛ مواهب آدمکشی در جمهوری اسلامی
-
کلدانیان در خاورمیانه و ایران
مسیحیانی که کمتر شناختهشدهاند
زیر ذرهبین
-
با توجه به وضعیت شاخصهای اقتصادی کنونی در ایران، گفته اسحاق جهانگیری علاوه بر ارائه تصویری اشتباه از عملکرد اقتصادی دولت، وضعیت معیشتی کنونی مردم را نیز عادی جلوه میدهد.