لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ تهران ۰۲:۱۹

خبرهای کوتاه

ترکیه و روسیه خواستار آتش‌بس در لیبی شدند

عزاداری برای قربانیان حمله به یک مدرسه نظامی در طرابلس

در حالی که طی ماه‌های گذشته جنگ میان دولت مورد حمایت سازمان ملل در لیبی و نیروهای ژنرال خلیفه حفتر اوج گرفته، رؤسای جمهور ترکیه و روسیه خواستار آتش‌بس در این کشور شدند.

در آخرین تحولات، نیروهای حفتر روز ۱۷ دی‌ماه با پشتیبانی حملات هوایی، شهر کلیدی و ساحلی سرت در لیبی را تحت کنترل گرفتند و به طرابلس، پایتخت این کشور که در کنترل دولت مورد حمایت سازمان ملل است، نزدیک‌تر شدند.

رجب طیب اردوغان و همتای روسی وی ولادیمیر پوتین از طرفین مناقشه خواسته‌اند که روز یک‌شنبه آینده اعلام آتش‌بس کنند. این خواسته با استقبال دولت لیبی واقع شده و از نیروهای حفتر خواسته است وارد مذاکره شوند، اما حرفی از آتش‌بس نزده است.

فراخوان رهبران روسیه و ترکیه برای آتش‌بس در لیبی در حالی است که چندین شرکت خصوصی نظامی روسیه به همراه دولت مصر و امارات از نیروهای حفتر حمایت نظامی می‌کنند و ترکیه نیز اخیرا با امضای قراردادی با دولت مورد حمایت سازمان ملل در لیبی، برای ارسال نیروهای نظامی خود به این کشور آماده می‌شود.

لیبی یکی از مهم‌ترین کشورهای تولیدکننده نفت جهان است که از فوریه پارسال تاکنون درگیر جنگ میان دولت و نیروهای حفتر شده است.

سازمان ملل ماه‌هاست که برای میانجی‌گری بین دولت و نیروهای حفتر تلاش می‌کند، اما به نتیجه‌ نرسیده است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

اظهارات سخنگوی دولت رئیسی درباره دسترسی برخی نهادها به شبکه‌ها اجتماعی مسدود شده

علی بهادری جهرمی

سخنگوی دولت ابراهیم رئیسی در توجیه استفاده مقامات جمهوری اسلامی و نهادهای رسمی از شبکه‌های اجتماعی مسدود شده خارجی می‌گوید، همان‌طور که مجوز حمل سلاح برای یک‌سری نهادها وجود دارد، مجوز دسترسی به سکوهای مسدود شده نیز برای برخی مقامات وجود دارد.

علی بهادری جهرمی روز سه‌شنبه ۱۶ خرداد در در پاسخ به انتقاد دانشجویان دانشگاه تهران مبنی بر حضور و فعالیت برخی مقامات و فرزندان آن‌ها در پلتفرم‌های فیلترشده اعلام کرد: «عموم مردم به سلاح دسترسی ندارند، اما پلیس به آن دسترسی دارد یا برای سلاح شکاری نیز می‌توان تحت شرایطی مجوز گرفت. درخصوص سکوها و پلتفرم‌ها هم این‌گونه است و در عموم کشورها این موضوع وجود دارد».

اظهارات او در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی به رغم انسداد شبکه‌های اجتماعی برای مردم، خود در جهت پروپاگاندای دولتی به صورت گسترده از این امکانات استفاده می‌کنند.

او توضیح نداد اگر استفاده از شبکه‌های اجتماعی مانند حمل سلاح است و در «عموم کشورها» این موضوع وجود دارد، چرا تنها چند کشور انگشت‌شمار ناقض حقوق بشر مانند جمهوری اسلامی و چین، آن را از دسترس مردم خارج کرده‌اند.

آقای جهرمی در ادامه گفته است مثلاً وزارت امور خارجه «برای اهداف خود» اجازه دسترسی به آن را دارد: «ما چند میلیون ایرانی خارج از کشور داریم؛ صرف‌نظر از خارجی‌هایی که می‌خواهیم برای آن‌ها اعلام موضع کنیم. مقامات رسمی باید بتوانند از طریق پلتفرم‌ها با آن‌ها صحبت و اظهارنظر رسمی کنند».

او همچنین در توجیه فیلترینگ گفت پلتفرم‌های تلگرام و واتساپ در اعتراضات مردمی اخیر در جهت «اقدامات تروریستی» فعالیت کردند.

اظهارات او در حالی است که نهادهای حقوق بشری، انسداد شبکه‌های اجتماعی را در راستای تلاش جمهوری اسلامی برای جلوگیری از گردش آزاد اطلاعات، ایجاد خفقان و سرکوب معترضان عنوان کرده‌اند.

با استفاده از گزارش سایت انتخاب، رادیو فردا. د.خ

محمد مرندی: اگر آمریکا پرونده اختلافات تهران با آژانس را ببندد، توافق را امضا می‌کنیم

محمد مرندی، مشاور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای جمهوری اسلامی

مشاور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای جمهوری اسلامی اعلام کرد که اگر آمریکا پرونده اختلافات میان تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را ببندد، تهران مایل است که توافق احیای برجام را امضا کند.

محمد مرندی شامگاه دوشنبه ۱۵ خرداد به المیادین، شبکه تلویزیونی نزدیک به جمهوری اسلامی که در بیروت مستقر است، گفت: «متن [توافق هسته‌ای] اساسا آماده است و و در انتظار امضای دو طرف است و زمان برای توافق فرا رسیده است.»

او درباره موضوعات مورد اختلاف میان تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: «اکنون با بسته شدن دو پرونده اخیر، تعداد پرونده‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کاهش یافته است.»

هفته گذشته، رسانه‌های حکومتی ایران به صورت همزمان با استناد به یک «منبع آگاه» مدعی شده بودند که ایران «اجازه دسترسی» به یک محل اعلام نشده هسته‌ای خود، معروف به سایت آباده را به آژانس داده است.

پیشتر عدم پاسخگویی ایران درباره کشف ذرات اورانیوم غنی‌شده با منشاء انسانی در سه سایت اعلام نشده این کشور، به تنش‌ها میان تهران و آژانس دامن زده بود.

اما مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه، ساعاتی پیش از مصاحبه مرندی، اعلام کرد که پیشرفت‌ها در اجرای توافق این نهاد سازمان ملل با ایران به اندازه انتظار او نیست.

رافائل گروسی در یک نشست خبری در وین تاکید کرد که تهران فقط با «بخشی» از درخواست‌های بازرسی هسته‌ای همکاری می‌کند.

او با این حال، اضافه کرد که آژانس پاسخ جمهوری اسلامی مبنی بر برنامه‌ریزی نشده بودن غنی‌سازی ۸۳ درصدی اورانیوم را پذیرفته است.

بهمن پارسال، خبرگزاری بلومبرگ از قول دو دیپلمات غربی گزارش داد که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تاسیسات هسته‌ای ایران آثار اورانیوم با غنای ۸۴ درصد کشف کردند که نزدیک به میزان غنی‌سازی برای ساخت بمب اتمی است.

مرندی همچنین در مصاحبه خود با المیادین، بار دیگر این ادعای مقام‌های جمهوری اسلامی را تکرار کرد که آقای گروسی «مستقل نیست».

او همچنین آمریکا را تهدید کرد که جمهوری اسلامی منتظر احیای برجام نمی‌ماند و با کشورهایی مثل روسیه، چین و هند روابط خود را تقویت می‌کند.

آمریکا پس از متوقف شدن روند مذاکرات احیای برجام در سال گذشته، بارها اعلام کرد که به‌دلیل سرکوب اعتراضات سراسری و همچنین کمک جمهوری اسلامی به روسیه در تهاجم به اوکراین، این مذاکرات را از دستور کار خارج کرده است.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان پس از هفت سال بازگشایی شد

نمایی از سفارت جمهوری اسلامی ایران در ریاض

سفارت جمهوری اسلامی ایران در ریاض پس از هفت سال تعطیلی و قطع روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی، بازگشایی شد.

خبرگزاری رویترز گزارش داد که روز سه‌شنبه ۱۶ خرداد مراسمی در داخل محوطه سفارت ایران در ریاض با حضور ده‌ها دیپلمات و مقام به مناسبت این بازگشایی برگزار شد.

علیرضا بیگدلی معاون کنسولی وزارت خارجه ایران در این مراسم گفت: «ما امروز را روز مهمی در روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی می‌دانیم.»

او ابراز امیدواری کرد که با این تحول دیپلماتیک، «منطقه به سمت همکاری و همگرایی بیشتر برای دستیابی به ثبات، رفاه و پیشرفت حرکت» کند.

ایران و عربستان سعودی ۱۹ اسفند پارسال با میانجی‌گری چین، توافقی را در پکن برای احیای روابط دیپلماتیک خود امضا کردند.

بر اساس این توافق که حاکی از نفوذ فزاینده چین در منطقه خاورمیانه ارزیابی شد، دو کشور وعده دادند که «در امور داخلی یکدیگر» دخالت نکنند.

همچنین قرار بود تا دو ماه پس از این توافق، سفارتخانه‌ها در دو کشور بازگشایی شود که هنوز با گذشت سه ماه از آن، سفارت عربستان سعودی در تهران بازگشایی نشده است.

روابط تهران و ریاض از دی‌ماه ۱۳۹۴ در پی حمله سازماندهی‌شده به سفارت عربستان در تهران قطع شده بود.

در سال‌های اخیر، تنش‌ها بین دو کشور به‌خصوص در شهریور ۱۳۹۸ به‌دنبال حمله حوثی‌ها به تأسیسات نفتی عربستان دوباره تشدید شد.

عربستان سعودی، جمهوری اسلامی را مسئول این حمله و همچنین حملات به نفتکش‌ها در آب‌های خلیج فارس دانست، اما تهران این اتهام‌ها را رد کرد.

همچنین در جریان اعتراضات سراسری ایران، مقام‌های جمهوری اسلامی کشورهای خارجی از جمله عربستان سعودی را به نقش داشتن در این اعتراضات متهم کردند.

جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر تلاش‌های موازی دیگری برای تقویت روابط با امارات متحده عربی انجام داد و قصد دارد که روابط دیپلماتیک خود را با مصر نیز از سر گیرد.

«۶۷۵ میلیون نفر» از جمعیت جهان از برق محرومند

نمایی از توربین‌های بادی در آفریقای جنوبی

گزارش مشترک چند سازمان و نهاد بین­‌المللی که روز سه‌شنبه ۱۶ خرداد منتشر شد می‌گوید هنوز ۶۷۵ میلیون نفر از جمعیت جهان بخصوص در آفریقای جنوب صحرا به شبکه برق دسترسی ندارند.

این گزارش توسط بخش آمار سازمان ملل، آژانس بین­‌المللی انرژی، آژانس بین­‌المللی انرژی‌های تجدید­پذیر، سازمان بهداشت جهانی و بانک جهانی تهیه شده است و خاطر­نشان می‌کند که به­‌رغم تلاش­‌های فراوان و حدی از پیشرفت، هنوز هم دسترسی به انرژی ناعادلانه است.

این گزارش همچنین یادآوری می‌کند که با ادامه وضعیت فعلی دستیابی به یکی از «اهداف توسعه پایدار» یعنی دسترسی تمام جمعیت جهان به انرژی پاکیزه و ارزان ناممکن است.

«اهداف توسعه پایدار» یکی از مهمترین برنامه‌­های سازمان ملل است که در سال ۲۰۱۵ از سوی تمامی کشورهای عضو تصویب شد.

نایب رئیس بانک جهانی و مسئول بخش زیرساخت­‌ها در این نهاد گفت: «توسعه شبکه برق­‌رسانی در دوره اخیر کند شده است.»

این گزارش یادآوری می­‌کند که جمعیت بدون دسترسی به شبکه انتقال برق که در سال ۲۰۱۰ حدود ۱.۱ میلیارد نفر بود تقریبا نصف شده است، ولی بررسی سال ۲۰۲۱ نشان می­‌دهد که هنوز ۶۷۵ میلیون نفر به برق دسترسی ندارند.

حدود ۸۰ درصد از این جمعيت ساکن کشورهای آفریقایی هستند که میزان دسترسی آن‌ها به شبکه انتقال برق از سال ۲۰۱۰ تاکنون تغییر نکرده­ است.

این گزارش بر پیشرفت در زمینه‌های دیگر از جمله افزایش بهره‌برداری از منابع پاکیزه و تجدید­پذیر انرژی تاکید می­‌کند اما درعین حال هشدار می­‌دهد که «اهداف توسعه پایدار» با سرعت فعلی گسترش شبکه برق‌رسانی عملی نخواهد شد.

فاتیح بیرول، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی، در بیانیه‌ای گفت: «هر چند انتقال به سوی تولید و مصرف انرژی پاکیزه سریع‌تر از آنچه که بسیاری تصور می‌کنند پیش می‌رود ولی برای تامين انرژی تجدید­پذیر، امن و ارزان متناسب با استانداردهای مدرن برای میلیاردها نفر از مردم که از آن محروم هستند کارهای بیشتری باید انجام شود.»

این گزارش با استناد به داده­‌های آژانس بین­‌المللی انرژی­‌های تجدید­پذیر خاطرنشان می­‌کند که اختصاص بودجه عمومی به تولید انرژی­‌های پاکیزه در کشورهای کم‌درآمد حتی قبل از همه‌گیری کووید رو به کاهش بوده­ است.

علاوه بر این، تحت تاثیر افزایش حجم بدهی­‌های خارجی این کشورها و افزایش بهای انرژی در بازار جهانی، تضمین دسترسی مردم این کشورها به برق و روش­‌های غیرآلاینده پخت‌وپز طی هفت سال آینده بعید به نظر می‌رسد.

ارزیابی­‌های فعلی نشان می­‌دهد که اگر اقدامات گسترده و عاجلی انجام نشود در سال ۲۰۳۰ دست­کم ۶۰۰ میلیون نفر از جمعیت جهان کماکان از دسترسی به شبکه انتقال برق و حدود ۱.۹ میلیارد نفر نیز از دسترسی به روش‌های غیر­آلاینده پخت غذا محروم خواهند بود.

چنین وضعیتی برای سلامت جهانی خبر بدی خواهد­ بود.

براساس پژوهش­‌های سازمان بهداشت جهانی هر سال حدود ۳.۲ میلیون نفر بر اثر ابتلا به بیماری­‌های ناشی از استفاده از سوخت و روش­‌های آلاینده پخت‌وپز جان خود را از دست می­‌دهند.

تدروس آدهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی، گفت: «با انجام اقدامات سریع باید نسل آینده را نجات دهیم. روش­‌های پخت‌وپز سالم در خانه و انتقال برق به بهداری­‌ها می‌تواند در حفاظت از سلامت آسیب‌پذیرترین گروه‌های جمعیتی نقش مهمی ایفا کند.»

یک پژوهش جدید: یخ‌های شمالگان ممکن است در اواسط دهه آینده کاملا ناپدید شوند

پژوهش جدید هشدار می‌دهد که فارغ از حجم گازهای گلخانه­‌ای، لایه­‌های یخبندان قطب شمال در یک تا دو دهه آینده از بین خواهند رفت

پژوهش جدیدی که نتایج آن روز سه‌شنبه ۱۶ خرداد منتشر شد می‌گوید حتی در حالتی که حجم انتشار دی‌اکسید کربن کاهش یابد، لایه­‌های یخبندان قطب شمال در فصل تابستان ممکن است یک دهه زودتر از آنچه که پیش‌بینی می‌شد کاملا ناپدید شوند.

این پژوهش که در مجله علمی «نیچر کامیونیکیشنز» منتشر شده­‌ است، داده­‌های ماهواره­‌ای در مورد روند اضمحلال لایه‌های یخبندان در منطقه قطب شمال را در یک بازه زمانی چهل ساله بررسی کرده­ است.

پژوهش یادشده پیش­‌بینی می­‌کند که فارغ از عامل انتشار گازهای گلخانه‌­ای و بخصوص دی­‌اکسید کربن، اولین ماه سپتامبرِ بدون یخ بین اواسط دهه آینده تا دهه ۲۰۵۰ روی خواهد داد.

پژوهشگران تمامی داده­‌های جوی هر یک از ماه‌ها بين سال­‌های ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۹ را جمع­‌آوری و سپس آن‌ها را با مدل شبیه­‌سازی‌شده مقایسه کرده­‌اند. این داده­‌ها نشان می‌دهد که گستره لایه­‌های یخبندان شمالگان در اواسط سپتامبر (اواخر شهریور) به کمترین مساحت در طول فصل تابستان کاهش می­‌یابد.

نتایج این پژوهش بدبینانه­‌تر از جدیدترین گزارش هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی زیر نظر سازمان ملل است.

این هیئت در گزارش مربوط به تغییرات جوی سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ پیش­‌بینی کرده بود که با در­نظر گرفتن حجم متوسط انتشار گازهای گلخانه­‌ای در قرن بیست‌ویکم، لایه­‌های یخبندان قطب شمال تا نیمه قرن جاری نابود نخواهند شد.

اما پژوهش جدید که زیر نظر مین سئونگ کی، استاد دانشگاه علوم و فناوری پوهانگ در کره جنوبی، انجام شده­ است هشدار می‌دهد که فارغ از حجم گازهای گلخانه­‌ای، لایه­‌های یخبندان قطب شمال در یک تا دو دهه آینده از بین خواهند رفت.

پژوهشگران خاطر­نشان می­‌کنند که این تغییر بزرگ روی وضعیت جوامع بشری و زیست­‌بوم­‌ها در قطب شمال و ورای آن تاثیرات شگرفی برجای خواهد گذاشت. بنابراین جهان باید خود را با قطب شمالی بدون یخ در فصل تابستان انطباق داده و برای آن برنامه­‌ریزی کند.

مصرف مرغ در ایران از زمان طرح ادعایی «مردمی‌سازی یارانه‌ها» شش کیلوگرم کم شد

قیمت مرغ در اردیبهشت ۱۴۰۱ و بعد از طرح ادعایی «مردمی‌سازی یارانه‌ها» و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی توسط دولت ابراهیم رئیسی، طی یک ماه دو برابر شد

مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی ایران می‌گوید از زمان «مردمی‌سازی یارانه‌ها» در اردیبهشت ۱۴۰۱، مصرف مرغ کشور به ازای هر نفر شش کیلوگرم، معادل ۱۲ درصد، کاهش یافته است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمدعلی کمالی در یک گفت‌وگوی رادیویی تصریح کرد هم‌اکنون سرانه مصرف مرغ در کشور حدود ۲۶ کیلوگرم در سال است.

قیمت مرغ در اردیبهشت ۱۴۰۱ و بعد از طرح ادعایی «مردمی‌سازی یارانه‌ها» و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی توسط دولت ابراهیم رئیسی، طی یک ماه دو برابر شد و به ۶۰ هزار تومان رسید و این رقم هم‌اکنون به ۱۰۰ هزار تومان اوج گرفته است.

از طرفی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تولیدکنندگان را نیز دچار مشکل کرده؛ به‌طوری که اخیرا عباس رحمانی، رئیس اتحادیه مرغداران تعاونی استان قزوین، از زیان تولیدکنندگان به خاطر مشکلات ارزی و اوج‌گیری نهاده‌های دامی خبر داد.

او گفت: قیمت مرغ باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان باشد: «جوجه‌ریزی برای مرغداران صرفه اقتصادی ندارد و برخی واحدهای تولیدی تعطیل شده‌اند».

هنوز نهادهای جمهوری اسلامی گزارشی درباره تغییرات مصرف کالری شهروندان از زمان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اوج‌گیری تورم، خصوصا قیمت اقلام خوراکی نداده‌اند، اما بر اساس گزارشی که وزارت کار ایران پارسال منتشر کرد، سرانه مصرف کالری هر ایرانی در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۲۰۰ کیلوکالری بوده که ۸.۳ درصد کمتر از سال ۱۳۹۶ و ۱۸.۵ درصد کمتر از سال ۱۳۹۰ است.

۱۱ درصد مدارس در ایران آب آشامیدنی لوله‌کشی و ۱۸ درصد دستشویی ندارند

مدرسه‌ای در سنندج

درپی انتشار آماری «نگران‌کننده» از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس در مورد وضعیت سلامت دانش‌آموزان و به‌ویژه وضعیت آب لوله‌کشی، توالت و آبخوری در مدارس دولتی، وزارت آموزش و پرورش اطلاعیه‌ای در واکنش به این اخبار منتشر کرد.

بر اساس آمارهای مندرج در گزارش دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش در دی‌ماه سال ۱۴۰۱ به مرکز پژوهش‌های مجلس، از مجموع ۱۰۶ هزار و ۴۹۱ مدرسه دولتی موجود در کشور، ۱۱ درصد فاقد آب آشامیدنی لوله‌کشی شهری یا روستایی، ۸.۴ درصد فاقد چشمه توالت، ۱۷.۹۴ درصد فاقد دستشویی یا روشویی، ۲۸.۸۶ درصد فاقد لوله‌کشی صابون مایع و ۸۳.۶۹ درصد فاقد اتاق بهداشت مجهز هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، وزارت آموزش و پرورش روز سه‌شنبه ۱۶ خرداد در جوابیه‌ای در این مورد گفت که آمارهای ارائه‌شده «مربوط به سال‌های گذشته است» و در سال‌های اخیر با همکاری ستاد فرمان امام و مجمع خیرین «اقداماتی جهت رفع چالش‌های مذکور صورت گرفته است.»

به نوشته تسنیم، وزارت آموزش و پرورش «اما به‌طور مستند و با ارائه آمار مشخص نکرده است در هر یک از شاخص‌های فوق، هم‌اکنون چه وضعیتی وجود دارد.»

وزارت آموزش و پروش اما در جوابیه خود اذعان کرده است که در حال حاضر مدارس کشور نسبت به شاخص حداقلی طرح ساماندهی نیروی انسانی وزارت متبوع (یعنی اختصاص یک مراقب سلامت به ازای هر ۴۸۰ دانش‌آموز) با کاهش قریب به ۲۰ هزار نیروی متخصص ذیربط بهداشت و سلامت دانش‌آموزان مواجه است.

این وزارتخانه با اشاره به این وضعیت نوشته است که «وزارت آموزش و پرورش تأیید می‌کند که در حال حاضر موضوع مراقبت از سلامت دانش‌آموزان... از چالش‌های جدی و اساسی مدارس است.»

وزارت آموزش و پرورش اما در این جوابیه، تقصیر این وضعیت را بر گردن «اتخاذ سیاست‌های انقباضی در گذشته» گذاشته است.

تحصیل دانش‌آموزان در ایران در سال‌های اخیر با موانع دشواری چون بروز همه‌گیری کرونا، تعطیلی‌های گسترده بر اثر آلودگی هوا و مسمومیت‌های زنجیره‌ای دانش‌آموران عمدتا دختر در مدارس سراسر کشور روبه‌رو بوده است.

رئیس دفتر روحانی: طرح دوباره گم شدن فرش‌های سعدآباد سیاسی و انتخاباتی است

محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی در دوران ریاست جمهوری او

محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی در دوران ریاست جمهوری او، در مورد خبر به سرقت رفتن ۴۸ تخته فرش نفیس و تاریخی از کاخ سعدآباد تهران می‌گوید که «طرح مجدد و رسانه‌ای موضوع مفقودی فرش‌ها از اساس سیاسی و با اهداف انتخاباتی است».

به گفته آقای واعظی، خبر مفقود شدن این فرش‌ها مربوط به ابتدای دولت یازدهم است و نهاد ریاست‌جمهوری دولت روحانی از سال‌ها پیش به عنوان مدعی پرونده خود در حال پیگیری قضایی آن بوده است.

رئیس دفتر دولت حسن روحانی افزود که در هفته‌های اخیر «حتی برخی اخبار حکایت از آن داشت که این پرونده به مرحله صدور رای نیز رسیده است»، اما برخی رسانه‌ها «خبرسازی‌هایی را با هدف متهم کردن دولت قبل شروع کردند.»

محمود واعظی این رسانه‌ها و مقامات مرتبط با آنها را متهم کرد که «با نزدیک‌تر شدن به انتخابات اسفندماه»، «برای حذف و یکدست‌سازی» سیاسی، این اتهام‌ها را متوجه دولت قبلی می‌کنند و اکنون هم با ضد و نقیض شدن خبر گم شدن فرش‌ها، «اتهام سرقت تلویزیون‌های کاخ سعدآباد را مطرح کرده‌اند.»

فرش‌های مورد اشاره، مجموعه‌ای است که آن را دومین مجموعه گران‌قیمت فرش در جهان و دومین کلکسیون بزرگ فرش در دنیا لقب داده‌اند و شامل فرش‌های نفیسی از دوره قاجار و زندیه است. کارشناسان قیمت تنها ده تخته فرش از این چهل و هشت تخته فرش به سرقت رفته را ۱۳۰ میلیارد تومان برآورد کرده‌اند.

خبر سرقت فرش‌ها را در دوره اخیر نخستین بار خبرگزاری فارس در ۳۱ اردیبهشت منتشر کرد و خبر داد که در سال ۱۳۹۵ (یعنی دولت حسن روحانی) ۴۸ تخته فرش نفیس را با یک دستگاه وانت از ساختمان حافظیه کاخ سعدآباد خارج کرده‌اند.

پس از آن عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، روابط عمومی کاخ سعدآباد، مسعود سپهرزاد، رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف، و مهران صحرایی، سرپرست موزه فرش، هریک اظهارات مختلف و گاه ضد و نقیضی در مورد سرنوشت این فرش‌ها بیان کرده‌اند.

بنا به گفته‌های تازه رئیس دفتر دولت حسن روحانی، بنا بر این از زمان دزدیده شدن این فرش‌های گرانبهای ایرانی سال‌ها می‌گذرد، اما با توجه به اظهارات مختلف مقامات، سرنوشت این فرش‌ها همچنان نامعلوم است.

با استفاده از خبرگزاری ایلنا و رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.

دیدار رضا پهلوی با بنی گانتس، از رهبران اپوزیسیون اسرائیل، در نیویورک

رضا پهلوی (راست) در کنار بنی گانتس

شاهزاده رضا پهلوی در پیامی توییتری خبر داد که روز دوشنبه، ۱۵ خرداد، در نیویورک با بنی گانتس، یکی از رهبران اپوزیسیون و وزیر دفاع پیشین اسرائیل، دیدار و درباره «فرصت‌های همکاری» آتی گفت‌وگو کرده است.

آقای پهلوی و ژنرال گانتس هر دو از میهمانان و سخنرانان کنفرانس سالانه روزنامه اسرائیلی «جروزالم‌پست» بودند که با عنوان «چشم‌انداز نوین خاورمیانه» در نیویورک در جریان است.

رضا پهلوی نوشت درباره «تاریخ غنی» مردمان ایران و اسرائیل و «فرصت‌های همکاری آتی» نه‎‌تنها بین اسرائیل و یک ایران سکولار و دموکراتیک، بلکه در سراسر خاورمیانه، با آقای گانتس گفت‌وگو کرده است.

رضا پهلوی ماه گذشته در جریان سفر رسمی پنج‌ روزه به اسرائیل با مقامات ارشد این کشور مانند نخست ‌وزیر، وزیران اطلاعات و راهبردی دیدار کرد، اما سران جناح اپوزیسیون اسرائیل فرصتی برای ملاقات با او را در برنامه کاری که از سوی میزبانان دولتی طراحی شده بود، نیافتند.

بر اساس نظرسنجی‌های ماه‌های اخیر در اسرائیل، در صورت تکرار انتخابات در این کشور، بنی گانتس که رئیس ستاد ارتش اسرائیل نیز بوده، به دلیل مواضع اعتدالی خود، بخت بیشتری برای پست نخست ‎‌وزیری دارد تا بنیامین نتانیاهو یا سایر سیاستمداران دیگر.

رضا پهلوی روز یک‌شنبه، ۱۴ خرداد، در سخنرانی در کنفرانس «جروزالم‌پست» خطاب به سیاستمداران، بازرگانان و کنشگران اسرائیلی و آمریکایی‌های دوستدار اسرائیل گفت: «زمانی که رژیم شیطانی حاکم بر ایران شکست بخورد، آینده جدیدی برای همه منطقه پدیدار خواهد شد.»

این چهره مخالف جمهوری اسلامی ایران افزود چشم‌انداز نوین خاورمیانه‌ای را ترسیم می‌کند که «مرفه‌تر، امن‌تر و باثبات‌تر باشد، و در آن، فرزندان ابراهیم و کوروش گردهم آیند و منطقه خود را به جایی که شایسته تمدن‌های بزرگ و باستانی اجدادشان باشد، تبدیل کنند».

گیلا گاملی‌ال، وزیر اطلاعات اسرائیل که در سفر آقای پهلوی به اسرائیل میزبان او بود، دو هفته پیش در جریان سفر کاری خود به واشینگتن در کنار شماری از رهبران سازمان‌های آمریکایی یهودی با رضا پهلوی دیدار کرد.

سازمان بازرسی کل خواستار سرعت بخشیدن به «رفع خطر» از بازار بزرگ تهران شد

یک ورودی بازار تهران

معاون نظارت در سازمان بازرسی کل کشور در نامه‌ای رسمی به چندین نهاد مسئول از جمله ریاست جمهوری ایران خواستار سرعت بخشیدن به «ایمن‌سازی و رفع خطر» از بازار بزرگ تهران شد.

خبرگزاری ایلنا روز سه‌شنبه،‌۱۶ خردادماه، به نقل از محمدمهدی بلندیان، معاون نظارت و بازرسی امور سیاسی و قضایی سازمان بازرسی کل کشور، به موارد متعدد از مشکلات بازار بزرگ پایتخت اشاره کرد، از جمله معابر و گذرگاه‌های کم عرض، وجود املاک متروکه و مخروبه، و عدم دسترسی نیروهای عملیاتی آتش‌نشانی در مواقع حریق.

غیراستاندارد بودن زیرساخت‌های بازار تهران مانند شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب و آب‌های سطحی، توزیع برق، گازرسانی، و مشکلات گره‌های ترافیکی منطقه از دیگر مشکلات بازار تهران است که به «تسریع در ایمن‌سازی» این بازار اهمیت می‌دهد.

آقای بلندیان در نامه خود تاکید کرده است که وزارتخانه‌های نیرو، نفت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی، میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع‌ دستی، شهرداری تهران و سازمان اوقاف و امور خیریه «از لحاظ اجرایی و مدیریتی» در بازار تهران مسئولیت دارند.

خبر نامه رسمی سازمان بازرسی کل دو هفته پس از آن منتشر می‌شود که خبرگزاری ایرنا فهرست ساختمان‌های ناایمن شهر تهران را به نقل از دادستانی کل منتشر کرد.

در سال‌های اخیر، آتش‌سوزی ساختمان‌های تجاری و حتی بیمارستان‌ها در تهران افزایش چشمگیر داشته است. کمتر از دو هفته پیش رئیس کل دادگستری استان تهران تایید کرد که ساختمان «کلینیک هزار تختخوابی مهدی» در شرایط و وضعیت ناایمن قرار دارد.

بازار بزرگ تهران در محدوده خیابان‌های مولوی و ۱۵ خرداد در منطقه ۱۲ پایتخت قرار دارد و قدمت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد. این مجموعه وسیع در سال ۱۳۵۶ ثبت ملی شده است.

وزیر انرژی اسرائیل با برنامه هسته‌ای عربستان مخالفت کرد

نمایی از ریاض

وزیر انرژی اسرائیل روز دوشنبه ۱۵ خرداد گفت کشورش خواهان عادی‌سازی رابطه با عربستان است اما با این مسئله که دولت سعودی برنامه هسته‌ای داشته باشد، مخالف است.

ییسرائل کاتس، وزیر انرژی و سیاستمدار ارشد حزب حاکم لیکود، به روزنامه یدیعوت آحرونوت گفت اسرائیل به بهای عادی‌سازی رابطه با عربستان با این مسئله که ریاض برنامه اتمی داشته باشد، کنار نمی‌آید، اما در هرحال تماس‌هایی در جریان است.

یدیعوت آحرونوت و روزنامه‌های آمریکایی نیویورک‌تایمز و وال‌استریت جورنال گزارش داده‌اند که یکی از شرط‌های عربستان برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل، داشتن برنامه هسته‌ای با مصارف صلح‌آمیز است.

این گزارش‌ها مدعی بود که ریاض خواهان آن شده که آمریکا خود برنامه اتمی را برای عربستان تدارک دیده و اجرایی کند.

مقامات سعودی و آمریکا در جریان سفر ماه گذشته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید به ریاض، به شرط‌های مورد اشاره در رسانه‌های اسرائیلی و آمریکایی واکنش نشان ندادند اما آقای سالیوان کوشش واشینگتن برای عادی‌سازی رابطه عربستان- اسرائیل را تأیید کرد.

رسانه‌های اسرائیل نوشته‌اند که تلاش‌های دولت جو بایدن برای میانجی‎‌گری بین عربستان و اسرائیل، در سفر این هفته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به ریاض، دنبال خواهد شد.

نخست‌وزیر اسرائیل به‌تازگی با صراحت بیشتری از اشتیاق خود برای دستیابی به توافق صلح با عربستان و گسترش رابطه با کشورهای عربی و اسلامی سخن می‌گوید. با این حال، بنیامین نتانیاهو به رویکرد جدید عربستان در بهبود مناسبات با ایران، هشدار داده است.

به‌نوشته خبرگزاری رویترز، اسرائیل در طول دهه‌ها نگران بوده که کشورهایی که سیاست‌های خصمانه نسبت به اسرائیل دارند، در پوشش برنامه هسته‌ای صلح‌طلبانه، به سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند.

این نگرانی اسرائیل سال‌ها در قبال لیبی، سوریه و عراق صادق بود به طوری که اسرائیل مراکز مشکوک عراق و سوریه را بمباران کرد.

دولت‌های اسرائیل در دو دهه اخیر علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران موضع گرفته و در ماه‌های گذشته نیز پیاپی می‌گویند ارتش کشورشان آماده حمله به ایران برای مقابله با برنامه اتمی جمهوری اسلامی است.

فوتبال جوانان آسیا:‌ شکست دختران ایرانی در برابر استرالیا

تصویری ویدیویی از لحظه به ثمر رسیدن گل اول استرالیا

در ادامه بازی‌های دور دوم از مرحله مقدماتی فوتبال دختران آسیا، جوانان ایران با نتیجه سه بر صفر مغلوب استرالیا شدند.

بعد از ناکامی ایران در گام اول مقابل ویتنام میزبان مسابقات، دومین بازی ایران نیز با شکست به پایان رسید. کاهیل جانسون (۲ گل) و مایا لوبو گلزنان استرالیا در این مسابقه بودند.

با توجه به پیروزی پنج بر صفر استرالیا در برابر لبنان، صعود این تیم به مرحله نهایی رقابت‌ها که سال آینده در ازبکستان برگزار خواهد شد، قطعی شده است.

فاطمه براتی، کیمیا رحیمی‌نیا، فاطمه سرورزاده، محدثه ذلفی، فاطمه پسندیده، هستی فروزنده، سارا دیدار، فاطمه ستوده، الهه افشاردوست، الهه عباسی و مریم سادات بازیکنان آغازگر ایران در برابر استرالیا بودند، رقابتی تماشایی که همچون سایر رویدادهای فوتبال زنان، نه به صورت زنده و نه ضبطی، از صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش نمی‌شود.

ایران در اولین دیدار مقابل ویتنام قرار گرفت و در رقابتی نزدیک، ۳-۲ شکست خورد. دختران ایران نیمه اول را با شکست دو بر یک به پایان رساندند. در نیمه دوم، هر دو تیم یک بار دروازه همدیگر را باز کردند.

گل‌های ایران را مدافع ویتنام در هشتمین دقیقه و هستی فروزنده در دقیقه ۸۸ از روی نقطه پنالتی به ثمر رساندند.

مریم جهان نجاتی سرمربی ایران پیش از شروع رقابت‌ها در نشست خبری گفت:‌ «امیدوارم رطوبت بالا کار را برای شاگردانم سخت نکند. گرچه تدابیری در نظر گرفتیم تا هنگام مسابقه شرایط خویی داشته باشیم. تمام تیم‌ها با برنامه ویژه آمده‌اند و هیچ حریفی ساده نیست اما با اردوهایی که برگزار کردیم و با توجه به آنالیز حریفان، آمده‌ایم تا بهترین عملکرد را به نمایش بگذاریم. امیدوارم بچه‌ها کارهای تاکتیکی را که در تمرینات انجام داده‌ایم در زمین اجرا کنند.»

جوانان ایران برای صعود به این مرحله، در دور نخست عازم داکا شدند و ابتدا ۷-۱ ترکمنستان را از پیش رو برداشتند. هستی فروزنده هت‌تریک کرد و ستاره زمین بود.

پیروزی ۱-۰ مقابل بنگلادش میزبان مسابقات در دیداری دشوار با گل دقیقه ۸۵ نگین زندی، رای به صدرنشینی و صعود دختران ایران به دور دوم داد.

حالا در مرحله دوم مسابقات، شاگردان مریم جهان‌نجاتی در آخرین بازی، هفدهم خرداد به مصاف لبنان می‌روند، مسابقه‌ای که با توجه به کیفیت دو تیم، می‌تواند منجر به پیروزی دختران ایران شود.

تیم ملی ایران در رده بزرگسالان نیز حریفانش را در رقابت‌های گزینشی المپیک ۲۰۲۴ شناخته است. قرعه‌کشی در کوالالامپور انجام شد و شاگردان مریم آزمون در گروه A با استرالیا، تایوان و فیلیپین همگروه شدند.

هر سه تیم در رنکینگ فیفا جایگاه بهتری نسبت به ایران دارند. استرالیا اینک در صدر تیم‌های زنان آسیا قرار گرفته و تیم دهم فوتبال زنان دنیاست. تایوان و فیلیپین رتبه‌های ششم و نهم آسیا را به خود اختصاص داده‌اند. در حالی که ایران رده دوازدهم آسیا را در اختیار دارد.

پخش سخنرانی جعلی ولادیمیر پوتین در پی «هک» ایستگاه‌های رادیویی روسیه

در این سخنرانی جعلی به ساکنان مناطق همجوار اوکراین گفته شده که نیروهای اوکراینی از مرز روسیه عبور کرده‌اند

سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد سخنرانی رادیویی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، که در مناطق هم‌مرز با اوکراین پخش شده است، «جعلی» بوده و دلیل آن «هک» برخی ایستگاه‌ها در این مناطق است.

دیمیتری پسکوف روز دوشنبه ۱۵ خرداد گفت: «همه این پیام‌ها کاملا جعلی هستند».

رسانه‌های مستقل روسیه گزارش داده‌اند که در این سخنرانی به ساکنان مناطق روستوف، بلگورود و ورونژ که همگی در مجاورت اوکراین هستند، گفته شده که نیروهای اوکراینی از مرز روسیه عبور کرده‌اند.

این سخنرانی جعلی در حالی منتشر شده که رئیس‌‌جمهور اوکراین در یک گفت‌وگوی رسانه‌ای که روز ۱۳ خرداد منتشر شد، گفت کشورش آماده آغاز ضدحمله‌ای است که از مدت‌ها پیش انتظار آن می‌رفت.

با وجود این، ولودیمیر زلنسکی تاکید کرد که هدف از این ضدحمله بازپس‌گیری سرزمین‌های اشغال‌شده است و صحبتی از حمله به خاک روسیه را مطرح نکرده است.

رسانه‌های مستقل روسیه می‌گویند در این سخنرانی جعلی عنوان شده که در مناطق مرزی، حکومت نظامی اعلام و بسیج نظامی سراسری برای جنگ روسیه با اوکراین آغاز شده است و ساکنان باید به عمق خاک روسیه منتقل شوند.

خبرگزاری دولتی روسیه، (RIA) نیز اعلام کرده که تعدادی از ایستگاه‌های رادیویی، این سخنرانی جعلی را پخش کردند.

دولت منطقه‌ای ورونژ در بیانیه‌ای که در تلگرام منتشر کرده، هک شدن ایستگاه‌های‌ رادیویی محلی را تایید و اعلام کرد که این ایستگاه‌ها تحت کنترل «سازمان‌های مجری قانون و مقامات محلی» هستند.

کرملین در ماه‌های گذشته چندمرتبه اوکراین را به انجام حملاتی در خاک این کشور متهم کرده است.

کی‌یف اعزام هر گونه نیرو به خاک روسیه و انجام عملیات نظامی در خاک این کشور را رد کرده و می‌گوید حملات زمینی پراکنده‌ای که در سه ماه گذشته در خاک روسیه رخ داده و مسکو اوکراین را مقصر آن می‌داند، کار پارتیزان‌های روسی بوده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/پ.م./ک.ر

ثبت‌نام مایک پنس در رقابت حزب جمهوریخواه برای تعیین نامزد ریاست‌جمهوری آمریکا

مایک پنس ۶۳ ساله که در دوران معاونت ریاست­‌جمهوری کاملا به دونالد ترامپ وفادار بود، از سال ۲۰۲۱ به مرور از رئیس سابق خود فاصله گرفته است

مایک پنس، معاون دونالد ترامپ، رئیس­‌جمهور سابق آمریکا، روز دوشنبه ۱۵ خرداد با ثبت‌نام در کمیسیون فدرال انتخابات شرکت در رقابت­‌های حزب جمهوریخواه برای تعیین نامزد انتخابات ریاست­‌جمهوری را رسمیت داد.

سند مربوط به ثبت‌نام آقای پنس در کمیسیون فدرال انتخابات هنوز منتشر نشده ­است.

سه منبع نزدیک به آقای پنس به خبرگزاری رویترز گفتند که او روز چهارشنبه با انتشار یک ویدئوی تبلیغاتی و سخنرانی در ایالت آیووا کارزار انتخاباتی خود را آغاز می‌کند.

مایک پنس ۶۳ ساله که در دوران معاونت ریاست­‌جمهوری کاملا به دونالد ترامپ وفادار بود، از سال ۲۰۲۱ به مرور از رئیس سابق خود فاصله گرفته و گفته است که تشویق شورشگران به حمله به ساختمان کنگره توسط دونالد ترامپ در روز ششم ژانویه ۲۰۲۱ امنیت او و خانواده­‌اش را به­ خطر انداخت.

علاوه بر دونالد ترامپ، که صاحبنظران او را بخت اصلی برای نامزدی حزب جمهوریخواه در انتخابات سال آینده می‌دانند، تعداد دیگری از سیاستمداران این حزب از جمله نیکی هیلی، فرماندار سابق ایالت کارولینای جنوبی و سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل؛ کریس کریستی، فرماندار سابق ایالت نیوجرزی و تیم اسکات تنها سناتور جمهوریخواه سیاهپوست رسما نامزدی خود را اعلام کرده‌­اند.

یکی از نزدیکان دوگ بورگوم، فرماندار ایالت داکوتای شمالی، به خبرگزاری رویترز گفت که او نیز قصد دارد روز چهارشنبه نامزدی خود را اعلام کند.

تعداد کثیر نامزدها، مخالفان دونالد ترامپ در درون حزب جمهوریخواه را نگران کرده است که معتقدند آرای مخالفان او بین نامزدهای گوناگون تقسیم خواهد شد و درنتیجه رئیس­‌جمهور سابق در این رقابت به پیروزی خواهد رسید.

شاهزاده رضا پهلوی: با شکست رژیم شیطانی ایران آینده جدیدی برای منطقه رقم می‌خورد

شاهزاده رضا پهلوی- عکس آرشیوی از سفر ولیعهد پیشین ایران به اسرائیل

شاهزاده رضا پهلوی روز یکشنبه ۱۴ خرداد در کنفرانس روزنامه «جروزالم‌پست» که در نیویورک در جریان است، گفت: «زمانی که رژیم شیطانی حاکم بر ایران شکست بخورد، آینده جدیدی برای همه منطقه رقم خواهد خورد».

کنفرانس سالانه این روزنامه انگلیسی‌زبان اسرائیلی هم‌زمان با جشن‌ها و رژه ده‌ها هزار نفره از یهودیان و آمریکایی‌های هوادار اسرائیل در نیویورک به مناسبت هفتادوپنجمین سال تأسیس کشور اسرائیل، برگزار شده است.

شمار زیادی از وزیران، سیاستمداران و صاحبان صنایع و سرمایه‌گذاران اسرائیلی در کنار آمریکایی‌های بازرگان، سیاستمدار و رهبران جامعه یهودیان آمریکا در این کنفرانس حضور یافته‌اند. اجلاس سالانه این روزنامه با عنوان «چشم‌انداز نوین خاورمیانه» برگزار شده است.

به‌ گزارش «جروزالم‌پست»، رضا پهلوی در سخنرانی خود گفت: «من این‌جا هستم تا نه در مورد ۷۵ سال گذشته، بلکه درباره ۷۵ سال آینده منطقه خود صحبت کنم».

او اظهار داشت: «با سقوط حکومت اهریمنی فعلی در ایران، آینده جدیدی در منطقه رقم زده می‌شود و فرصت‌های متعددی برای بهبود زندگی بسیاری از مردم خاورمیانه فراهم خواهد شد».

این چهره مخالف جمهوری اسلامی ایران افزود چشم‌انداز نوین خاورمیانه‌ای را ترسیم می‌کند که «مرفه‌تر، امن‌تر و باثبات‌تر باشد، و در آن، فرزندان ابراهیم و کوروش گردهم آیند و منطقه خود را به جایی که شایسته تمدن‌های بزرگ و باستانی اجدادشان باشد، تبدیل کنند».

او تصریح کرد: «هم‌وطنان من به این چشم‌انداز باور دارند و برای دستیابی به آن، بیشترین فداکاری را کرده‌اند».

شاهزاده رضا پهلوی به حاضران گفت: «در مبارزه برای تغییر رژیم در ایران شرکت کنید؛ این تغییر سرانجام ارزش خود را نشان خواهد داد».

رضا پهلوی دو ماه پیش اولین شخصیت سرشناس ایرانی بود که به دعوت رسمی دولت اسرائیل در سفری پنج روزه به میزبانی گیلا گاملی‌ال، وزیر اطلاعات و سیاستمدار عضو ارشد حزب حاکم لیکود، به اسرائیل سفر کرد. پس از آن، خانم گاملی‌ال با سفر به واشینگتن در کنار شماری از رهبران سازمان‌های آمریکایی یهودی با رضا پهلوی دیدار کرد.

جمهوری اسلامی ایران و برخی از مخالفان حکومت ایران در خارج از سفر آقای پهلوی به اسرائیل انتقاد کرده بودند.

اما خانم گاملی‌ال هفته گذشته در مقاله‌ای در روزنامه «جروزالم‌پست» نوشت: «عزم ماکیاولیستی برای خون‌ریزی زیربنای رژیم آخوندی ایران است...ولی مردم ایران و اسرائیل برای نابودی حکومت تهران عزم راسخ دارند».

بیشتر

XS
SM
MD
LG