خبرخوان
انصراف استاد سرشناس ادبیات از جایزه کتاب سال در واکنش به سرنگونی هواپیما

امیربانو کریمی، استاد سرشناس ادبیات فارسی، برای «همدردی با مصیبتدیدگان فاجعه موشکباران هواپیمای اوکراینی» از شرکت در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی انصراف داد.
خانم کریمی با انتشار یادداشتی کوتاه به تاریخ ۲۳ دیماه، ضمن اعلام انصراف از شرکت در جایزه کتاب سال، دلیل دیگر این تصمیمش را «تسکین شرمساری خود» از سالها تدریس «پرهیز از دروغ و نامردمی» به دانشجویان و نیز سالها تنفس در «فضای مسوم دروغ و ریا در دانشگاه تهران» عنوان کرده است.
امیربانو کریمی یادداشت خود را با این تیتر آغاز کرده است: «کار ملک از نابسامانی ز میزان درگذشت».
وزارت ارشاد قرار است در بهمنماه سال جاری سیوهفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی را برگزار کند.
امیربانو کریمی، از استادان سرشناس و بازنشسته ادبيات فارسی دانشگاه تهران، فرزند امیری فیروزکوهی، قصیدهسرای فقید، و همسر مظاهر مصفا، مصحح سرشناس است که آبان امسال درگذشت.
خانم کریمی در چهارمین همایش «چهرههای ماندگار» در سال ۱۳۸۳ به عنوان چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی برگزیده شد.
در روزهای گذشته، پس از اذعان سپاه پاسداران به شلیک موشک به پرواز ۷۵۲ که به کشته شدن همه ۱۷۶ مسافر آن انجامید، شماری از هنرمندان و اهل فرهنگ اعلام کردهاند که در برنامههای رسمی جمهوری اسلامی شرکت نخواهند کرد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
حبیب رضایی و مهدی کوشکی، متهم به آزارگری، از ترانه علیدوستی «شکایت کردند»

ترانه علیدوستی، بازیگر و یکی از اعضای کمیته مستقلی که برای پیگیری «خشونت، آزار و باجگیری جنسی» در سینما و تئاتر تشکیل شده، روز چهارشنبه، ۸ تیر، خبر داد که حبیب رضایی و مهدی کوشکی، ازجمله بازیگرانی که به آزار جنسی متهم شدهاند، از وی شکایت کردهاند.
خانم علیدوستی در صفجه اینستاگرام خود نوشت که دو شکایت از او «از طرف آقایان حبیب رضایی و مهدی کوشکی» و بهاتهام «افترا و نشر اکاذیب» در قوه قضائیه ثبت شده است.
تابستان سال گذشته چند روایت از «آزارگری» و «تعرض» حبیب رضایی، بازیگر سرشناس، نسبت به دیگران در شبکههای اجتماعی فارسیزبان منتشر شده بود. اردیبهشت امسال نیز روایت دیگری در شبکههای اجتماعی از مهدی کوشکی، بازیگر و کارگردان تئاتر، به عنوان «آزارگر جنسی» منتشر شد.
موضوع آزار جنسی در سینما و تئاتر پس از آن بالا گرفت که در پی افشاگری برخی بازیگران و سینماگران زن علیه برخی مردان سینما، دهها تن از زنان سینماگر در فروردین سال جاری بیانیهای اعتراضی در این باره منتشر کردند.
این زنان سینماگر در بیانیه خود اعلام کردند در سازوکار سینمای ایران «هر فرد صاحب قدرت و شهرتی» میتواند «از موقعیت خود برای قلدری، تهدید، توهین، تحقیر و تعرض به زنان بهرهبرداری کند، بیآنکه نهادهای قانونی، اصناف خانه سینما، سینماگران و منتقدان آنها را وادار به پاسخگویی و پذیرش مسئولیت کارشان کنند».
پس از آن، پنج سینماگر زن کمیته مستقلی برای پیگیری موارد «خشونت، آزار و باجگیری جنسی» در سینما و تئاتر تشکیل دادهاند که ترانه علیدوستی نیز یکی از آنان است.
هانیه توسلی، سمیه میرشمسی، غزاله معتمد و مارال جیرانی دیگر اعضای این کمیته مستقل هستند که قرار است با کمک حقوقدانان و مشاوران، مطالبات مندرج در بیانیه سینماگران زن را پیگیری کنند.
ترانه علیدوستی درپیام اینستاگرامی امروز خود، با اظهار امیدواری به ایستادن در «سمت درست تاریخ»، نوشته است: «ضمن بهحق دانستن فعالیتهای این روزهایمان بهعنوان نماینده بیش از هشتصد زن سینماگر، با کمال میل در این خصوص از خودم دفاع خواهم کرد و بر سر مواضعم خواهم ایستاد.»
با استفاده از اینستاگرام ترانه علیدوستی و وبسایت رادیو فردا؛ ر.ش / پ.پ
اسرائیل میگوید «ایران و حزبالله لبنان» نیروهای صلحبان سازمان ملل را هک کردهاند

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه، هشتم تیر، حزبالله لبنان را متهم کرد که با هدف اخلال در مأموریت نیروهای صلحبان سازمان ملل، مستقر در نزدیکی مرزهای اسرائیل و لبنان، به هک اطلاعات این نیروها اقدام کرده است.
به گفته او، در این هک سایبری، نهادهای امنیتی ایران در پشت پرده همکاری با حزبالله لبنان قرار دارند.
نیروهای صلحبان سازمان ملل در لبنان، موسوم به «یونیفیل»، در ۴۲ سال گذشته با مأموریت نظارت بر آتشبس میان اسرائیل و لبنان در بخش جنوبی مرزهای لبنان مستقر بودهاند.
مأموریت این نیروها پس از جنگ سنگین ۱۶ سال پیش میان اسرائیل و حزبالله اهمیت بیشتری یافت. سازمان ملل هر سال دو بار مأموریت سپاه «یونیفیل» را تمدید میکند.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه گفت: «نهادهای امنیتی ایران با همکاری حزبالله (اخیرا) عملیاتی سایبری را با هدف سرقت محتوای مربوط به فعالیتهای یونیفل و استقرار نیروهای یونیفل در منطقه، برای استفاده از این اطلاعات به نفع حزبالله آغاز کردند.»
با وجود استقرار صدها نیروی بینالمللی از چند کشور در این منطقه پرتنش، از یکسو حزبالله هیچگاه از تقویت توان و مقرهای خود در جنوب لبنان نکاسته و از سوی دیگر، اسرائیل هنوز با پرواز جنگندههایش بر فراز لبنان، عمدتاً برای شلیک موشک از آسمان لبنان به سوی سوریه، حریم هوایی این کشور همسایه شمالی خود را نقض میکند.
اتهام بنی گانتز به حزبالله در خصوص سرقت اطلاعات «یونیفیل» از راه هک سایبری با یاری نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران، هنوز با واکنش حزبالله، ایران یا دولت لبنان روبهرو نشده است.
سخنان وزیر دفاع اسرائیل در شرایطی مطرح شده که تنش و جنگ سایهها میان اسرائیل و ایران در دوره اخیر بهشدت افزایش یافته است.
بنی گانتز در اظهاراتش، که رسانههای اسرائیل آن را «نخستین افشای عمومی» این رویداد نامیدند، افزود، یک واحد سایبری سپاه پاسداران به نام «شهید کاوه» با هدف «آسیب زدن به کشتیها، پمپبنزینها و کارخانههای صنعتی در اسرائیل و چند کشور غربی، از جمله آمریکا، فرانسه و بریتانیا» بررسیهایی کرده است.
آقای گانتز اظهار داشت که کشورش این عوامل و آمرینشان را میشناسد و آنها را نه تنها در فضای سایبری بلکه در فضای حقیقی هم میبیند. او افزود «پاسخهای مختلفی به حملات سایبری وجود دارد؛ در داخل و خارج از دامنه سایبری».
خبرگزاری رویترز این گفته وزیر دفاع اسرائیل را «تهدید تلویحی» به انتقامگیری فیزیکی از «هکرهای دشمن» تعبیر کرد.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، هفتم تیر گفته بود که اگر ایران در زمینه سایبری سر به سر اسرائیل بگذارد، بهای آن را خواهد پرداخت.
آقای بنت که یک روز پس از سلسله حملات سایبری به کارخانههای فولاد ایران سخن میگفت، بر «شکلگیری بازدارندگی سایبری» در برابر ایران تأکید کرد.
با این حال، گابی پورتنوی، رئیس اداره ملی سایبری اسرائیل، هفتم تیر گفت که ایران به «رقیب اصلی» سایبری اسرائیل تبدیل شده است.
سیامک نمازی خطاب به جو بایدن میگوید «به این کابوس پایان دهید»

سیامک نمازی، شهروند ایرانیآمریکایی زندانی، در مطلبی که روزنامه نیویورک تایمز روز چهارشنبه ۸ تیر از او منتشر کرده خواستار تلاش جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده برای آزادی او و سایر شهروندان آمریکایی شده است.
آقای نمازی با بیان این درخواست با عنوان «به کابوس پایان دهید»، اذعان کرده است که هر گونه توافق بر سر آزادی این شهروندان، که شامل آزادی زندانیان ایرانی در آمریکا یا داراییهای ایران در بانکهای خارجی باشد، برای دولت آقای بایدن هزینههای سیاسی خواهد داشت.
سیامک نمازی که رکورد طولانیترین دوران زندان یک شهروند آمریکایی را دارد در مطلبی که روز چهارشنبه منتشر شد، مینویسد که رویکرد دولت آمریکا «که میگفت تصور احیای برجام بدون آزادی گروگانها سخت است»، درست بود، اما توقفِ آن مذاکرات نباید مانعی برای تلاش برای آزادی آنها باشد.
با آغاز دور تازه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، خانواده عماد شرقی دیگر زندانیِ ایرانی-آمریکایی نیز در بیانیهای از دولت ایالات متحده خواستند که پیش از دستیابی به توافق در زمینه برجام، ابتدا زندانیان آمریکایی را آزاد کنند.
هماکنون سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز سه شهروند ایرانیآمریکایی زندانی در اوین هستند و باقر نمازی نیز بهرغم مختومه اعلام شدنِ پروندهاش اجازه خروج از کشور را ندارد.
یک ماه پس از هک شدن شهرداری تهران، «شاید برخی سامانهها به مدار بازنگردند»

نزدیک به یک ماه پس از حمله سایبری به شهرداری تهران، یک مقام مسئول در شهرداری از بازگشت سامانههای «اصلی» شهر به «وضعیت مطلوب» خبر داد، اما اضافه کرد: «شاید نخواهیم که تمامی سامانهها را به مدار بازگردانیم.»
هادی محضرنیا، مدیر سازمان فناوری و ارتباطات شهردار تهران، روز چهارشنبه ۸ تیر درباره سامانههای به تعبیر او «کوچک» گفت: «شاید برخی از این سامانهها را بخواهیم تجمیع کنیم و نخواهیم که تمامی سامانهها را به مدار بازگردانیم.»
آقای محضرنیا نامی از این سامانهها و جزئیات آنها بیان نکرد، اما گفت تعداد این سامانهها «بسیار زیاد» بوده و «بر اساس مصوبه شورای شهر ما نباید این تعداد سامانه داشته باشیم».
حمله سایبری به کامپیوترهای شهرداری تهران روز ۱۲ خرداد انجام شد و همان روز سازمان مجاهدین خلق اعلام کرد که افراد وابسته به آن، با نزدیک شدن تاریخ سالمرگ روحالله خمینی، «۵۱۳۸ دوربین کنترلی» را هک و از دسترس خارج کردهاند.
در پی این حمله تمامی سامانههای مربوط به شهرداری تهران غیرفعال شدند و چند روز بعد شهردار پایتخت به کارکنان خود دستور داد که تا «اطلاع ثانوی» از روشن کردن رایانههای خود خودداری کنند.
حملات سایبری به زیرساختهای مهم و حساس در ایران در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است و تازهترین حمله سایبری به سه کارخانه بزرگ فولاد ایران در روز ششم تیر ماه بود که باعث شد خط تولید این مجتمعهای صنعتی دچار اختلال شود.
با استفاده از خبرگزاری دانا و وبسایت رادیو فردا؛ ر.ش / پ.پ
خانوادههای فعالان کارگری و معلمان: مأموران امنیتی با تهدید از ما میخواهند سکوت کنیم

شماری از خانوادههای فرهنگیان و فعالان کارگری بازداشتشده در ایران اعلام کردند ماموران امنیتی، با تهدید از آنها میخواهند درباره پروندههای عزیزان خود سکوت کنند.
خانوادههای جعفر ابراهیمی، آنیشا اسداللهی، رسول بداقی، محمد حبیبی، حسن سعیدی، رضا شهابی، اسکندر لطفی، شعبان محمدی، کیوان مهتدی، مسعود نیکخواه، فعالان فرهنگی و کارگری که به دلیل اعتراضات صنفی بازداشت شدهاند، این موضوع را در یک نامه سرگشاده مطرح کردند.
آنها نوشتهاند طی دو ماه گذشته، «نه تنها فشار بر عزیزان ما پایان نیافته، بلکه مسئولین زندان ملاقات ما با این عزیزان را نیز ممنوع کردهاند.»
امضاکنندگان این نامه با اشاره به «اهمال و بیتوجهی» مسئولان قضایی پروندههای خانوادههای بازداشتشدگان، میگویند که مسئولان آنها را تهدید میکنند که «در صورت سکوت نکردن، ماجرا پیچیدهتر خواهد شد.»
نویسندگان این نامه در ادامه خواستار «توقف فوری پروندهسازیهای دروغین» و «پایان یافتن بازجوییهای مکرر و موهن و تهدیدآمیز» شدند.
آنها با بیان اینکه «هیچ توجیهی برای برای تداوم بازداشت» این فعالان وجود ندارد، اضافه کردهاند که «تهدیدها و توهینهای مقامات زندان و بازجوها در برخورد با بازداشتیها و اعضای خانوادهشان، مصداق بارز آزار و شکنجه است.»
اردیبهشت ماه سال جاری، نیروهای امنیتی با یورش به منزل فرهنگیان و فعالان کارگری، بسیاری از آنان را بازداشت و به زندان اوین منتقل کردند.
خانوادههای آنها در این نامه سرگشاده نوشتهاند: «در کجای دنیا چند معلم و کارگر زحمتکش و خوشنام را که هیچ جنایتی نکردهاند، در خیابان، جوانان مردم را با گلوله نکشتهاند، حق دیگران از زندگی را نزدیدهاند، اختلاس نکردهاند، مال مردم را نخوردهاند، سرمایههای عمومی را بالا نکشیدهاند و خانه مردم را روی سرشان ویران نکردهاند، اینگونه آزار میدهند؟»
پیش از این نیز کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد نگرانی جدی خود را در مورد «سرکوب خشونتآمیز» جامعه مدنی در ایران، از جمله اعضای اتحادیههای صنفی کارگری و معلمانی که به دلیل اعتراض به دستمزد پایین و شرایط نامناسب کاری دستگیر شدهاند، ابراز کردند.
در چند سال گذشته فاصله اعتراضات مردمی در ایران ماه به ماه کمتر شده و بهویژه در چند ماه اخیر کشور هر روز در نقطهای شاهد تجمعات اعتراضی مردم، از رانندگان اتوبوس و کارگران گرفته تا معلمان بوده که همگی به وضع معیشتی بد و سوءمدیریت و فساد در ردههای مختلف حکومتی اعتراض داشتهاند.
واکنش جمهوری اسلامی به این اعتراضات، بازداشت، سرکوب و اعمال خشونت بوده است.
با استفاده از گزارشهای شبکههای اجتماعی و رادیو فردا؛ ب.ب / پ.پ
«گروه هفت» بر «پاسخگو کردن» ایران برای ساقط کردن هواپیمای مسافری اوکراینی تأکید کرد

گروه هفت کشور صنعتی روز سهشنبه هفتم تیر، در پایان نشست سهروزه خود در جنوب آلمان تأکید کرد که ایران باید به خاطر ساقط کردن پرواز ۷۵۲ خطوط بینالمللی اوکراین پاسخگو باشد.
کشورهای «گروه هفت» در بیانیهای اعلام کردند که «به حمایت از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن ایران در خصوص سرنگونی غیرقانونی پرواز ۷۵۲ خطوط هوایی بینالمللی اوکراین ادامه میدهیم».
هواپیمای اوکراینی با شماره پرواز پیاس۷۵۲، ۱۸ دیماه ۱۳۹۸ دقایقی پس از برخاستن از باند فرودگاه بینالمللی تهران با شلیک دستکم دو موشک پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمام ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.
بنا بر گزارش دولت کانادا، ۵۵ شهروند کانادایی و ۳۰ تن از دارندگان اقامت دائم این کشور در پرواز ۷۵۲ کشته شدند.
دادگاه عالی اونتاریو در کانادا حکم به عمدی بودن و تروریستی بودن شلیک به هواپیما توسط سپاه داده است.
آن رویداد در روزی رخ داد که ایران پنج روز پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران بهدستور دونالد ترامپ، با رویکرد انتقامی موشکهایی را به یک پایگاه نظامیان آمریکا در عراق شلیک کرد.
اوکراین، کانادا و خانوادههای قربانیان این پرواز بر اساس شواهد موجود اعلام کردهاند که جمهوری اسلامی از این هواپیما به عنوان «سپر انسانی» در مقابل واکنش احتمالی آمریکا به حمله شبانه ایران به پایگاه عینالاسد در عراق استفاده کرده است.
خانوادههای قربانیان هواپیما ابراز نگرانی کردهاند که از آغاز جنگ روسیه در اوکراین، دولت کییف از دنبال کردن ماجرای سقوط هواپیما بازایستاده است.
دولت جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، که کشورش یکی از هفت کشور گروه صنعتی است، از هر فرصتی در صحنههای بینالمللی برای ایجاد فشار بر تهران در ارتباط با پروندهٔ همچنان گشوده هواپیمای ساقط شده، استفاده میکند.
«فخرالدین» سینمای ایران درگذشت

«جُنید آرکین»، بازیگر قدیمی سینمای ترکیه که در ایران با نام «فخرالدین» شناخته میشد، در آستانه ۸۵ سالگی درگذشت. علت درگذشت وی ایست قلبی اعلام شده است.
وی که پزشک بود، نزدیک به نیم قرن فعالیت سینمایی، در بیش از سیصد فیلم و سریال بازی کرد.
فخرالدین علاوه بر ترکیه در ایرانِ پیش از انقلاب هم در چندین فیلم بازی کرد.
فیلمهایی چون یوسف و زلیخا، نسل شجاعان، سرزمین دلاوران، میوه گناه، شیرین و فرهاد، صلاحالدین ایوبی، فرزند شمشیر و سه رفیق از فعالیتهای سینمایی مشترک ایران و ترکیه هستند که آرکین در آنها نقشآفرینی کرد.
پس از انقلاب هم در سریال تلویزیونی ایرانی «بازی با مرگ»، ساخته حمید تمجیدی بازی داشت.
جنید آرکین با نام اصلیِ «فخرالدین جورکلی باتیر»، زاده روستایی در غرب ترکیه بود.
خانوادهاش از تاتارهای مهاجر از شبه جزیره کریمه بودند، و پدرش حاج یعقوب از جنگجویان جنگ استقلال ترکیه بود.
قهرمان ایرانیتبار کشتی بریتانیا خواستار آزادی انتخاب پوشش در ایران شد

ملیکا بلالی، کشتیگیر ایرانیتباری که در مسابقات کشتی زنان بریتانیا قهرمان شد، بر روی سکوی قهرمانی از حق زنان ایرانی برای انتخاب نوع پوشش، دفاع کرد.
وی هنگام دریافت مدال طلا، روی سکوی قهرمانی، متنی مبنی بر ضرورت پایان حجاب اجباری در ایران را در دست داشت.
در این پیام نوشته شده بود: «به حجاب اجباری پایان دهید. من حق دارم که کشتیگیر باشم.»
خانم بلالی در صفحه اینستاگرام خود با انتشار تصاویری از مسابقه کشتی در این رقابتها و نیز تصویر پیامی که در دست داشت، از هشتگ «نه به حجاب اجباری» استفاده کرده است.
این کشتیگیر نوشته است: «من اینجایم بر این سکو که بزنم بر این دم صدا، که بشوی تو آن کس که گرفتی ورزش اول ایران زمین از خواهرانم…مادرانم. حقمان را از تو نه، از این دوران میستانیم.»
کاربران شبکههای اجتماعی نوشتهاند ملیکا بلالی، ورزشکار ایرانی و عضو تیم ملی اسکاتلند، در گفتوگوهای پیشین خود گفته بود که در ایران به دلیل حجاب اجباری، نمیتوانسته کشتی بگیرد.
همدست جفری اپستین به جرم قاچاق جنسی دختران نوجوان به ۲۰ سال حبس محکوم شد

دادگاهی در آمریکا روز سهشنبه گیزلین مکسول، یک شهروند سرشناس بریتانیایی را به جرم همدستی در قاچاق دختران زیر سن قانونی برای سوءاستفاده جنسی توسط جفری اپستین، سرمایهدار درگذشته آمریکایی٬ به ۲۰ سال زندان محکوم کرد.
گیزلین مکسول، ۶۰ ساله، در دی ماه سال گذشته توسط هیات منصفه در ۵ فقره اتهام از جمله قاچاق جنسی دختران زیر سن قانونی در سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۴ مجرم شناخته شده بود.
گیزلین مکسول پیش از صدور حکم٬ در جلسه دادگاه فدرال منهتن نیویورک جفری اپستین را مردی سواستفادهگر، مکار و کنترلکننده خواند که همه افراد در حلقه دوستانش را فریب میداد.
خانم مکسول در ادامه از همه قربانیان اقدامات جفری اپستین به دلیل درد و رنجی که متحمل شدند «عذرخواهی» کرد.
گیزلین مکسول، دوست دختر سابق جفری، توسط پلیس فدرال آمریکا، اف بی آی،در برفورد در ایالت نیوهمپشایر بازداشت بازداشت شده بود.
جفری اپستین که در زمینه مالی و بانکی فعالیت میکرد، پس از بازداشت به اتهام سواستفاده جنسی از دختران نوجوان در سال ۲۰۱۹ در زندان «خودکشی» کرد.
جفری اپستین با بسیاری از سیاستمداران آمریکا ارتباط داشت. اما ارتباط او با الکساندر آکوستا وزیر کار دولت دونالد ترامپ در یک پرونده قدیمی در سال ۲۰۰۸باعث شد تا بار دیگر سوابق و اتهامات او مورد توجه قرار گیرد.
به دنبال جنجال در ارتباط با پرونده جفری اپستین، الکساندر آکوستا ۲۱ تیر ماه از سمت خود استعفا کرد.
با استفاده از رویترز
بیانیه گروه هفت: ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند

گروه هفت کشور صنعتی روز سهشنبه هفتم تیر در پایان نشست سه روزه خود در جنوب آلمان در بیانیهای اعلام کردند که ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.
در این بیانیه آمده است: «ما روی تعهد روشن خود مبنی بر اینکه ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند تاکید میکنیم».
این بیانیه میافزاید: «راهحل دیپلماتیک بهترین راه برای محدود کردن برنامه هستهای ایران به شمار میرود».
انتشار این بیانیه همزمان با سفر نمایندگان ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا به دوحه قطر برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام منتشر شده است. این گفتوگوها از سه ماه پیش متوقف مانده بود.
دولت جو بایدن در آمریکا اعلام کرده که در صورت بازگشت همزمان تهران و واشینگتن به تعهدات خود در برجام، تحریمهای مرتبط با این توافق که علیه ایران وضع شده است لغو خواهند شد.
رئیس اداره ملی سایبری اسرائیل: ایران به رقیب اصلی سایبری ما تبدیل شده است

رئیس اداره ملی سایبری اسرائیل میگوید ایران همراه با گروه حزبالله لبنان و حماس به رقیب اصلی سایبری ما تبدیل شده است.
گبی پورتنوی که روز سهشنبه هفتم تیر در برنامه «هفته سایبری» در دانشگاه تلآویو شرکت کرده بود، اظهار داشت: «ما آنها را میبینیم، میدانیم چطور عمل میکنند و ما هم آنجا هستیم».
اظهارات این مقام اسرائیلی یک روز پس از حمله سایبری به مجتمع فولاد ایران بیان میشود که به گفته روزنامه جروزالم پست، متحمل یکی از بزرگترین ضربات سایبری در تاریخ خود شد. این حمله موجب توقف کامل خط تولید مجتمع شد.
چند روز پیش نیز به صدا در آمدن آژیرهای خطر در شهرهای اورشلیم و ایلات در اسرائیل به حمله سایبری ایران نسبت داده شد.
رئیس اداره ملی سایبری اسرائیل در بخشی از اظهاراتش گفت که کشورش در حال ایجاد یک «گنبد آهنین سایبری» است که با استفاده از سازوکارهای جدید، «حملات سایبری را کاهش میدهد، بانک اطلاعاتی جدید و یک رویکرد کلی هوش مصنوعی برای یکسانسازی تشخیص بیدرنگ در سراسر کشور... در مسیر تلاشهای مداوم دفاع سایبری ایجاد میکند».
به گفته پورتنوی، این سازوکار موجب «ارتقاء امنیت سایبری» میشود.
او گفت: «ما به سرعت در حال حرکت از دفاع منعطف به سمت دفاع پیشگیرانه هستیم»، و سعی میکنیم مهاجمان سایبری را در پناهگاههای امن دیجیتالی خود که در گذشته بدون هیچ مانعی از آنجا دست به حمله میزدند، تعقیب کنیم.
بر اساس گزارش جروزالم پست و رادیو فردا/ک.ر
حکم حبس بنجامین بریر، گردشگر فرانسوی زندانی در ایران، قطعی شد

سعید دهقان، وکیل دادگستری، روز سهشنبه هفتم تیر از قطعی شدن حکم هشت سال و هشت ماه حبس بنجامین بریر، گردشگر فرانسوی زندانی در ایران، خبر داد.
آقای دهقان با اعلام این خبر در توئیتر همچنین افزود که در این حکم فرانسه بهعنوان «دولت متخاصم» معرفی و «همدردی با قربانیان هواپیمای اوکراینی» نیز یکی از دلایل محکومیت آقای بریر اعلام شده است.
بهگفته این وکیل دادگستری، «تخصص بنجامین بریر در رشته انفورماتیک، داشتن بیش از یک هارد و تلفن همراه» هم از دیگر دلایلی است که در حکم بنجامین بریر برای محکومیت او ذکر شده است.
این گردشگر ۳۷ ساله فرانسوی اردیبهشت ۱۳۹۹ با یک خودرو ون به ایران سفر کرده بود و پس از آنکه «یک پهپاد» را در دشتهای نزدیک مرز ایران و ترکمنستان به پرواز درآورد، بازداشت شد.
روند قضایی علیه او تا بهمن پارسال به درازا کشید و نهایتا دستگاه قضایی جمهوری اسلامی او را بهاتهام «جاسوسی» و همچنین «تبلیغ علیه نظام» به هشت سال و هشت ماه حبس محکوم کرد.
همان زمان، سعید دهقان، بهعنوان یکی از وکلای بنجامین بریر، اعلام کرد که «او به همکاری با دولتهای متخاصم با ایران متهم شده» در حالی که موکلش «اطلاعی از اتهام جدیدش نداشت».
بنجامین بریر از جمله شهروندان غربی است که حکومت جمهوری اسلامی در سالهای اخیر آنها را به اتهامهای گوناگون از جمله «جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی و یا اقدام علیه نظام» بازداشت و تعدادی از آنها را با زندانیان وابسته به جمهوری اسلامی در خارج مبادله کرده است.
برخی از ایرانیهای دو تابعیتی نیز به همین اتهامات بازداشت و در ایران زندانی شدهاند.
کشورهای غربی بارها گفتهاند که جمهوری اسلامی با گروگان گرفتن شهروندان دوتابعیتی و خارجی، سعی در گرفتن امتیاز از کشورهای خارجی دارد.
با استفاده از توئیت سعید دهقان و وبسایت رادیو فردا/ر.ش/ک.ر
وزیر دفاع بریتانیا خواستار افزایش بودجه نظامی شد؛ «روسیه، چین و ایران تهدید هستند»

وزیر دفاع بریتانیا میگوید این کشور باید سرمایهگذاری در امور دفاعی خود را افزایش دهد تا نه تنها بتواند با تهدید روسیه، بلکه همچنین با تهدیدهای چین و سایر کشورها مقابله کند.
بن والاس روز سهشنبه هفتم تیر در کنفرانسی که از سوی موسسه خدمات اتحاد سلطنتی برگزار شد، اظهار داشت: «من همیشه گفتهام همانطور که تهدید تغییر میکند، بودجه نیز باید تغییر کند».
او افزود: «روسیه تنها مشکل نیست: یک چینِ مدعی، آماده به چالش کشیدن یک نظام مبتنی بر قواعد و دمکراسی است، تروریسم در حال گسترش در سراسر آفریقاست، بلندپروازیهای هستهای ایران هنوز حلوفصل نشده، تهدید در حال رشد است... و ضروری است که رشد بودجه ادامه پیدا کند».
وزیر دفاع بریتانیا از بوریس جانسون، نخستوزیر، خواست تا بودجه دفاعی این کشور را تا سال ۲۰۲۸ به ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی برساند.
بر اساس تخمینهای پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، هزینههای نظامی بریتانیا در سال ۲۰۲۲ در حدود ۲.۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی است.
از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در پنجم اسفند، مسکو هدف شدیدترین تحریمهای غرب قرار گرفته است و کشورهای مختلف اروپایی از برنامه خود برای افزایش بودجه دفاعیشان بهمنظور مقابله با تهدید کرملین سخن به میان آوردهاند.
به عنوان مثال، آلمان اعلام کرده است که در سال ۲۰۲۲ بیش از صد میلیارد یورو صرف نوسازی ارتش خود خواهد کرد. این رقم علاوه بر بودجه نظامی ۵۰ میلیارد یورویی این کشور است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز و سایت رادیو فردا/ک.ر
یکی از رهبران جهادی همسو با القاعده در سوریه از پا درآمد

ارتش آمریکا اعلام کرد در حملهای که روز دوشنبه، ششم تیر در استان ادلب سوریه انجام داد، ابوحمزه الیمنی، یکی از رهبران ارشد «حُراسالدین» را یک گروه همسو با شبکه القاعده است، از پای درآورد.
در بیانیه سنتکام، فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، آمده که ابوحمزه الیمنی در حالی که به تنهایی با موتورسیکلت در تردد بود، هدف قرار گرفت و کشته شد.
سنتکام افزود که نبود الیمنی، توان القاعده را در ضربه زدن به آمریکاییها و متحدین این کشور و غیرنظامیان در جهان کم خواهد کرد.
به گزارش «دفاع مدنی سوریه»، که یک سازمان بشردوستانه است، جسد مردی که نیمهشب دوشنبه با اصابت دو موشک به موتورسیکلتش کشته شد، به پزشکی قانونی شهر ادلب انتقال یافت.
«حراسالدین» در سال ۲۰۱۸ توسط حامیان القاعده پا گرفت. این گروه با دیدگاههای جهادگرایی سلفی در استانهای ادلب، حماه، لاذقیه و درعا در سوریه جنگیده است.
شمار نیروهای باقیمانده این گروه در بهترین حالت تا دو هزار نفر ارزیابی شده بود.
دو سال پیش نیز ارتش آمریکا خالد عروری، یکی دیگر از فرماندهان ارشد «حراسالدین» را که یک شهروند اردنی بود، در ادلب کشت.
شش ماه پیش از کشته شدن عروری هم، بلال خریسط، معروف به «ابوخدیجه الاردنی» که او نیز از فرماندهان ارشد «حراسالدین» بود، در حمله پهپادی آمریکا در سوریه کشته شد.
در سال ۲۰۱۹ ابوبکر البغدادی، اولین رهبر داعش و پس از مدتی بسیار کوتاه، جانشین او، ابوابراهیم الهاشمی القرشی، هر دو در حملات هوایی آمریکا در سوریه از پا درآمدند.
ابوخیر المصری، فرمانده وقت القاعده، نیز در سال ۲۰۱۷ در یک حمله هوایی دیگر آمریکا در سوریه کشته شد.
هشدارهای سایبری نخستوزیر اسرائیل به ایران

نخستوزیر اسرائیل روز سهشنبه، هفتم تیر، گفت که اقدامهای سایبری عمدهترین بُعد جنگهای آینده است و کاری که تا پیش از این با اعزام ۵۰ و ۱۰۰ کوماندو و با تحمل مخاطرات زیاد انجام میشد، حال با صفحهکلید عملی میشود.
نفتالی بنت که یک روز پس از حملات گسترده سایبری به سلسله کارخانههای تولید فولاد ایران سخن میگفت، به ایران «هشدار» داد که اگر از راه سایبری درصدد آسیب زدن به زیرساختهای اسرائیل باشد، «بهای آن را خواهد پرداخت».
به گزارش جروزالم پست، او در سخنرانی در دانشگاه تلآویو به مناسبت «هفته سایبری» افزود: «همانگونه که بازدارندگی هستهای وجود دارد، بازدارندگی سایبری نیز شکل میگیرد؛ رویکرد ما در قبال دشمنانمان، بهویژه ایران… این است که دنبال ایجاد ویرانی در تهران نیستیم – هرگز سیاست ما این نبوده است. سیاست ما این است که اگر سر به سر اسرائیل بگذارید، بهای آن را خواهید پرداخت.»
نفتالی بنت این گفته دوره اخیر خود را خطاب به ایران تکرار کرد که «شما دیگر نمیتوانید غیرمستقیم و از طریق گروههای نیابتی به اسرائیل ضربه بزنید و فکر کنید که از عقوبت آن معاف هستید».
او در مورد ایران اضافه کرد: «اگر شما قلدری میکنید و نیرو میفرستید ما به شما ضربه میزنیم؛ چه پنهانی و چه سایبری».
به گفته نفتالی بنت، اسرائیل «گروهی از افراد باهوش را گرد میآورد که پشت صفحهکلید بنشینند و به همان هدفی که پیشتر با اعزام دهها کوماندو حاصل میشد، میرسند».
اسرائیل در مورد حمله همزمان روز ششم تیر به کارخانههای تولیدی فولاد ایران مسئولیتی به عهده نگرفتهاست.
گروه موسوم به «گنجشکهای درنده» مدعی انجام این حمله به زیرساختهای غیرنظامی ایران شدهاست.
هشدارهای تازه نفتالی بنت در حالی بیان شد که او به احتمال زیاد در آخرین روز کاری خود در مقام نخستوزیری است ولی کماکان مسئول «پرونده ایران» در دولت انتقالی اسرائیل در چند ماه آتی خواهد بود.
انتخاب سردبیر
-
گفتوگوی رادیویی
از تیراندازی روز افتخار در اسلو و ضارب ایرانیتبار آن چه می دانیم؟
-
گفتوگو با بابک پاکنیا
جزئیات تخطیهای قضایی در پرونده دادخواهان سلامت
-
یک ماه پر التهاب دیگر
همه مرگهای مشکوک و عملیات منتسب به اسرائیل در خرداد ۱۴۰۱
-
روایت پرویز دستمالچی از ترور میکونوس
پوکه اول جلوی من به زمین افتاد
زیر ذرهبین
-
«از نظر اقتصادی جلو میرویم کما اینکه روزبهروز با کمک خداوند وضعمان بهتر میشود»
بررسی شرایط اقتصادی مردم، از جمله افزایش تورم و اجاره بها، نشان میدهد که سخنان نماینده علی خامنهای در اصفهان مبنی بر بهتر شدن روزانه شرایط اقتصادی مردم ایران، ادعایی نادرست است.