لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۰۷:۳۸

خبرهای کوتاه

ابتلای رئيس سازمان مدیریت بحران به کرونا؛ درگذشت یک نماینده پیشین و یکی از مسئولان سابق سپاه

اسماعیل نجار، رئيس سازمان مدیریت بحران

خبرگزاری ایسنا گزارش داده که اسماعیل نجار، رئيس سازمان مدیریت بحران کشور به ویروس کرونا مبتلا شده است.

آقای نجار در روزهای گذشته در جلسات مختلف مربوط به بحران کرونا در ایران غیبت داشت.

علی بختیاری، سخنگوی سازمان مدیریت بحران ایران گفته است آقای نجار صبح روز دوشنبه ۱۹ اسفند با «بهبود نسبی و رفع خطر» از بیمارستان مرخص شده و باید چند روز در خانه قرنطینه باشد.

آقای نجار از سال ۹۲ این مسئولیت را بر عهده دارد. این سازمان مسئولیت هماهنگی و نظارت بر برنامه‌های مقابله با حوادث است.

تاکنون برخی مدیران ارشد سیاسی در ایران مانند معصومه ابتکار، معاون امور زنان رئيس‌جمهور، پیرحسین کولیوند، رئيس اورژانس کشور و ۲۳ نماینده مجلس به کرونا مبتلا شده‌اند.

فاطمه رهبر و محمدعلی رمضانی، نمایندگان راه‌یافته به مجلس یازدهم، محمد میرمحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و حسین شیخ‌الاسلام، معاون پیشین وزارت خارجه ایران هم بر اثر ابتلا به این بیماری فوت شده‌اند.

درگذشت محمدرضا راه‌چمنی

بنا بر گزارش‌ها، محمدرضا راه‌چمنی، فعال اصلاح‌طلب و نامزد انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، صبح امروز، ۱۹ اسفند، بر اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشت.

خبرگزاری ایرنا با اعلام این خبر نوشت که وی روز دوشنبه بر اثر ابتلا به بیماری کرونا در ۶۴ سالگی در بیمارستان مسیح دانشوری تهران درگذشت.

او دبیرکل حزب وحدت و همکاری ملی و نماینده ادوار دوم تا پنجم مجلس شورای اسلامی بوده است.

درگذشت مسئول سابق اطلاعاتی سپاه بر اثر کرونا

روز دوشنبه اعلام شد یکی از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران نیز در اثر ابتلا به بیماری ناشی از ویروس کرونا درگذشته است.

رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران گفته‌اند که فرزاد تذری، معاون پیشین اداره سیاسی سپاه و از مسئولان اطلاعات سپاه پاسداران، روز دوشنبه در بیمارستان بقیةالله تهران درگذشته است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

وزیر دارایی آمریکا: تحریم‌ها علیه ایران تاثیر مورد نظر ما را نداشته است

جنت یلن، وزیر دارایی آمریکا

جنت یلن، وزیر دارایی آمریکا، روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده به دنبال راه‌هایی برای تقویت تحریم‌ها علیه ایران است، ولی او با این حال اذعان کرد که این تحریم‌ها به تغییر رفتار و رویکرد ایران به گونه‌ای که واشینگتن انتظار داشت، منجرنشده است.

جنت یلن که در نشست با قانونگزاران آمریکایی صحبت می‌کرد، اظهار داشت: «تحریم‌های ما علیه ایران بحران اقتصادی واقعی را در کشور ایجاد کرده است و ایران از نظر اقتصادی به دلیل تحریم‌ها به شدت تحت فشار قرار گرفته است... آیا این (تحریم‌ها) باعث تغییر رفتار شده است؟»

وزیر دارایی آمریکا اضافه کرد: «پاسخ این است که بسیار کمتر از چیزی که به طور ایده‌آل می‌خواستیم.»

جنت یلن با این حال توضیحی بیشتری در خصوص رفتار مطلوب مورد نظر واشینگتن ارائه نکرد، اما آمریکا در ماه‌های اخیر تحریم های گسترده‌ای علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب اعتراضات در ایران و همکاری نظامی تهران با مسکو در جنگ اوکراین اعمال کرده است.

آمریکا در ماه‌های اخیر ایران را به دلیل « ارسال صدها پهپاد انتحاری ایران به روسیه برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین» مورد تحریم قرار داده است.

ایران برای ماه‌ها ارسال پهپاد به اوکراین را تکذیب می‌کرد، اما با انتشار شواهد و اسناد مرتبط با آن، نهایتا حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی، آبان سال گذشته مدعی شد که ایران «قبل از جنگ اوکراین و به‌صورت محدود»، پهپاد تحویل روسیه داده است.

تیم‌ ملی فوتبال ایران در برابر روسیه تحریم‌شده به تساوی دست یافت

رسانه‌های روسیه در حاشیه این بازی، ویدئوهایی از فرسودگی استادیوم آزادی و چکیدن آب از سقف راهروی جایگاه ویژه منتشر کردند

تیم‌های ملی فوتبال ایران و روسیه در دیداری دوستانه، به تساوی یک بر یک رضایت دادند. هر دو گل بازی از روی نقطه پنالتی به ثمر رسید.

این بازی در ورزشگاه آزادی و با حضور تماشاگران زن و مرد هوادار هر دو تیم ایران و روسیه برگزار شد.

روسیه در حالی به مصاف ایران رفت که پس از حمله نظامی این کشور به خاک اوکراین، از سوی فیفا و یوفا با محرومیت مواجه شد و فرصت حضور در جام جهانی قطر را هم از دست داد.

روسیه که جدایی از حوزه یوفا و حضور در رقابت‌های رسمی قاره آسیا را تحت بررسی دارد، در سال ۲۰۲۲ فقط سه بازی با کشورهای آسیای میانه انجام داد که حاصل آن پیروزی ۲-۱ مقابل قرقیزستان، و تساوی بدون گل با تاجیکستان و ازبکستان بود.

نتایجی که انتقاد رسانه‌های ورزشی روسیه را هم در پی داشته. این تیم در تهران هم از کسب پیروزی باز ماند.

در نخستین سرمربیگری امیر قلعه‌نویی که پس از ۱۶ سال مجدداً روی نیمکت تیم ملی نشست، در ترکیب اصلی ایران فقط محبی، نورافکن و مغانلو در جام جهانی حضور نداشتند.

در بیست‌وهشتمین دقیقه اشتباه بیرانوند در شروع مجدد بازی و تعلل مدافعین در دور کردن توپ، با پرس روس‌ها و توپ‌ربایی بازیکنان این تیم، زینکوفسکی را صاحب موقعیت کرد.

هافبک تکنیکی اسپارتاک مسکو، عزت‌اللهی را دریبل زد و توسط او سرنگون شد تا داور ازبکستانی نقطه پنالتی را نشان دهد.

آنتون میرانچوک هافبک هجومی لکوموتیو مسکو پشت ضربه ایستاد و پس از مکثی کوتاه، برای به ثمر رساندن چهارمین گل ملی‌اش توپ را بر خلاف جهت شیرجه بیرانوند وارد دروازه ایران کرد.

ایران در نیمه اول دو موقعیت‌ ایده‌آل از دو سمت چپ و راست را که در موقعیت تک به تک اما از زاویه بسته بود، توسط طارمی و مغانلو از دست داد.

شوت‌ها و ضربات ایستگاهی مکرر نورافکن، کنعانی، حاج‌صفی و طارمی هم راهی به درون دروازه نیافت تا نیمه نخست به سود روسیه تمام شود.

در آغاز نیمه دوم با روی زمین افتادن محبی روی خط کناری محوطه جریمه، داور نقطه پنالتی را نشان داد. طارمی وسط زمین را نشانه گرفت تا تساوی ۱-۱ را رقم بزند.

حضور محدود و گزینشی زنان در بازی ایران و روسیه با کنترل شدید نیروهای انتظامی زن همراه بود
حضور محدود و گزینشی زنان در بازی ایران و روسیه با کنترل شدید نیروهای انتظامی زن همراه بود

این سی‌ویکمین گل ملی مهاجم آماده و قبراق باشگاه پورتو بود. والری کارپین سرمربی روسیه و بازیکنان این تیم معتقد بودند خطایی رخ نداده. شبکه سوم صداوسیما به دلیل دیر آغاز کردن پخش زنده در نیمه دوم، تصاویر دقیق‌تری را از این صحنه نشان نداد.

در نیمه دوم، ایران موقعیت‌های بیشتری نسبت به مهمان خود داشت. مهم‌ترین فرصت ایران برای پیروزی توسط طارمی در نودویکمین دقیقه رقم خورد اما او موقعیت تک به تک را از دست داد.

ایران بازی را با ترکیب علیرضا بیرانوند، احسان حاج‌صفی، شجاع خلیل‌زاده، سعید عزت‌اللهی، محمدحسین کنعانی‌زادگان، علی قلیزاده، محمد محبی، امید نورافکن، رامین رضاییان، شهریار مغانلو و مهدی طارمی آغاز کرد.

رضا اسدی، روزبه چشمی، وحید امیری، میلاد زکی‌پور و صادق محرمی پنج بازیکن جایگزین ایران بودند.

سردار آزمون که به‌دلیل «مسائل خانوادگی» از تیم ملی مرخصی گرفته بود، یک روز پیش از بازی تیم ملی را کنار اسب‌هایش گذراند و پستی را هم در این خصوص منتشر کرد.

مهاجم بایر لورکوزن شب هم مشغول انجام بازی والیبال در سالن المپیک گنبد بود. این موضوع، انتقاد برخی رسانه‌های ورزشی و کنایه گزارشگر پخش زنده بازی ایران و روسیه را هم در پی داشت.

متقابلاً در تیم جوان روسیه، بازیکنان اروپایی این تیم به تهران نیامدند. چند بازیکن اصلی شاغل در لیگ داخلی‌شان هم به‌دلایلی از قبیل مصدومیت و بیماری، در تهران حضور نداشتند.

ماتوی سافونوف، ویاچسلاو کاراوایف، روسلان لیتوینوف، ماکسیم اوسیپنکو، دانیل خلوسویچ، دالر کوزیائف، دانیل گلبوف، آنتون میرانچوک، آرسن زاخاریان، نیکولای کوملیچنکو و آنتون زینکوفسکی ۱۱ مرد آغازگر روسیه بودند.

رسانه‌های روسیه در حاشیه این بازی، ویدئوهایی از فرسودگی استادیوم آزادی و چکیدن آب از سقف راهروی جایگاه ویژه منتشر کردند.

تیم ملی ایران در دومین بازی تدارکاتی، روز سه‌شنبه در همین ورزشگاه میزبان تیم ملی کنیا است.

کنیایی‌ها به‌دلیل فساد مالی فدراسیون فوتبال این کشور از سوی فیفا تعلیق شده و در ۵۰۰ روز گذشته، اردو و مسابقه‌ای نداشتند. پس از پایان محرومیت، دیدار با ایران، نخستین بازی کنیا محسوب می‌شود.

تایید حکم ۱۸ سال حبس فاطمه سپهری، از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای خامنه‌ای

فاطمه سپهری

وکیل فاطمه سپهری، از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای علی خامنه‌ای، اعلام کرد که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی حکم بدوی ۱۸ سال حبس موکلش را تایید کرده و اکنون قابل اجراست.

اصغر سپهری، برادر فاطمه سپهری، روز پنجشنبه سوم فروردین در حساب توئیتر خود متن پیام کوتاه غلامحسین دوستعلی مکی وکیل خانم سپهری را منتشر کرد.

آقای دوستعلی مکی اعلام کرده که حکم صادره از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد مبنی بر ۱۸ سال حبس «به‌دلیل عدم قبول و تایید وکالت» او، مورد اعتراض قرار نگرفته است.

این وکیل دادگستری اضافه کرد: «حکم صادره از تاریخ ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۱ قطعی و مجازات اشد لازم‌الاجرا است».

اصغر سپهری روز دوم اسفند در حساب توئیتری خود خبر داده بود که حکم خواهرش شامل «۱۰ سال حبس برای تبلیغ علیه نظام، پنج سال حبس برای همکاری با دول متخاصم، دو سال حبس برای توهین به خمینی و خامنه‌ای و یک سال حبس برای یک اتهام دیگر (احتمالا برای تجمع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور)» است.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، اگر محکومی در یک پرونده به چند حکم زندان محکوم شود، طولانی‌ترین حکم زندان در مورد او به اجرا در می‌آید. به این ترتیب، خانم سپهری باید ۱۰ سال آینده را در زندان‌های جمهوری اسلامی بگذراند.

اصغر سپهری پیشتر با انتشار تصویری از یک حکم قضایی دیگر علیه خواهرش اعلام کرده بود که شعبه ۱۴۲ به ریاست قاضی عرب نیز این زندانی سیاسی را به یک سال زندان و ۲۰میلیون تومان جریمه برای اتهام «نشر اکاذیب» محکوم کرده است.

بر اساس آن حکم، خانم سپهری به «توهین» به روح‌الله خمینی بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، و «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی به‌وسیله سامانه‌های مخابراتی، همکاری با دول متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران، اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام و به‌نفع گروه‌های مخالف نظام» متهم شده بود.

فاطمه سپهری، کنشگر سیاسی، فعال حقوق بشر، دموکراسی‌خواه و زندانی سیاسی از جمله امضاکنندگان نامهٔ درخواست استعفای رهبر جمهوری اسلامی است. او ۳۰ شهریور امسال و در ابتدای اعتراضات سراسری ایران توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد.

این فعال سیاسی پیشتر نیز در سال ۹۸ در حالی که در یک تجمع اعتراضی مقابل دادگستری مشهد شرکت کرده بود، بازداشت شد و پس از حدود ۹ ماه آزاد شد.

این بازداشت پس از آن صورت گرفت که خانم سپهری همراه با ۱۳ نفر از فعالان زن نامه‌ای را امضا و منتشر کرد و در آن با انتقادات گسترده از دوران حکومت‌ رهبر جمهوری اسلامی، خواستار «استعفای خامنه‌ای» و «گذار از جمهوری اسلامی» شد.

رسانه‌های ایران ادعای پرداخت کامل حقوق اسفندماه معلمان را رد کردند

اعتراضات معلمان ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته است

یک روز پس از ادعای وزیر آموزش و پرورش و همچنین مقام‌های بانکی ایران مبنی بر پرداخت حقوق اسفندماه «تمامی فرهنگیان»، رسانه‌ها به نقل از معلمان این ادعا را رد کردند.

خبرگزاری تسنیم روز چهارشنبه دوم فروردین گزارش داد: «بر اساس اعلام فرهنگیان، هنوز بخش زیادی از معلمان در استان‌های مختلف کشور حقوق اسفندماه خود را به ‌صورت کامل دریافت نکرده‌‌اند».

بر اساس این گزارش، عدم واریز کامل حقوق معلمان در حالی است که قرار بود طی روزهای آخر اسفند، آنان علاوه بر حقوق ماه پایانی سال، حقوق مربوط به رتبه‌بندی خود بر اساس «رتبه استحقاقی» را نیز دریافت کنند.

اما خبرگزاری تسنیم گزارش داد که «این وعده نیز عملی نشد».

وزارت آموزش و پرورش با داشتن صدها هزار حقوق‌بگیر جاری و میلیون‌ها بازنشسته، بزرگ‌ترین وزارتخانه دولتی از نظر پرداخت حقوق به‌شمار می‌رود.

در حالی که گزارش‌ها از عدم پرداخت حقوق اسفند معلمان در آخرین روزهای سال منتشر شده بود، ابوالفضل نجارزاده سرپرست بانک ملی ایران روز اول فروردین مدعی شد که «باقیمانده حقوق اسفندماه فرهنگیان پرداخت شده است».

همزمان یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش نیز مدعی شد: «ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد و یا واریزی برای یکی از همکاران صورت نگرفته باشد اما به صورت کلی حقوق اسفند ماه همکاران کامل پرداخت شده است».

اما تسنیم نوشت که برای پیگیری عدم واریز حقوق معلمان بارها با صادق ستاری‌فرد معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش تماس گرفته، اما او «تلفن همراه خود را خاموش کرده است».

این خبرگزاری همچنین افزود یک مقام ارشد وزارت آموزش و پرورش که خواسته نامش فاش نشود، تایید کرده که «مبالغ مربوط به معوقات رتبه‌بندی سال ۱۴۰۱» نیز واریز نشده است.

در سال‌های اخیر، معلمان ایران بارها نسبت به تاخیرها در پرداخت حقوق خود و عدم افزایش متناسب حقوق‌شان تجمع‌های اعتراضی برگزار کرده‌اند.

کانون صنفی معلمان ایران در پیام خود به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۲ خورشیدی، تعهد کرد در سال جدید نیز «در کنار معلمان، دانش‌آموزان، خانواده‌های آن‌ها و همسو با مطالبات جنبش زن زندگی آزادی» مانده و به اعتراضات خود علیه مسئولان ادامه دهد.

بانک جهانی هزینه بازسازی اوکراین را ۴۱۱ میلیارد دلار برآورد کرد

نمایی از ویرانی‌های برجای مانده از حمله روسیه به یک مرکز خرید در پایتخت اوکراین

بانک جهانی در ارزیابی مشترک خود با دولت اوکراین، کمیسیون اروپایی و سازمان ملل، هزینه بازسازی اوکراین را ۴۱۱ میلیارد دلار عنوان کرد.

بر اساس این گزارش که روز پنج‌شنبه سوم فروردین در سایت بانک جهانی منتشر شد، ارزیابی یاد شده بر اساس خسارات یک‌سال تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تا تاریخ ۲۴ فوریه امسال است.

این گزارش می‌افزاید بازسازی ویرانی‌های اوکراین نیز ممکن است تا ۱۰ سال طول بکشد.

این ارزیابی، ویرانی‌ها در ۲۰ حوزه را مورد بررسی جامع قرار داده و خسارات مالی بر زیرساخت‌ها و مناطق مسکونی، همچنین جان و زندگی شهروندان اوکراینی را در نظر گرفته است.

بر اساس این گزارش، اوکراین برای بازسازی حوزه‌های حیاتی و بسیار لازم تا پایان سال جاری میلادی نیاز به ۱۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری دارد: «این کشور ۱۱ میلیارد دلار سرمایه اضافی‌تر از میزان بودجه‌ای که خود دولت برای بازسازی زیرساخت‌ها در سال جاری میلادی در نظر گرفته، نیاز دارد».

اولیور وارهلی، کمیسر عالی کمیته «همسایگی و گسترش» کمیسیون اروپایی، می‌گوید هر روز که می‌گذرد هزینه خسارات تهاجم نظامی روسیه به اوکراین سنگین‌تر می‌شود.

نیاز به ۴۱۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای بازسازی اوکراین، معادل ۲.۶ برابر تولید ناخالص داخلی این کشور در سال گذشته میلادی است.

گفت‌وگو وزیران خارجه ایران و اتریش؛ تأکید صریح وین بر «لزوم پایان سرکوب اعتراض‌ها»

وزیر خارجه اتریش می‌گوید در یک گفت‌وگوی «صریح» با همتای ایرانی خود، بر لزوم «پایان دادن به سرکوب‌ اعتراضات» از سوی جمهوری اسلامی تأکید کرده است.

این در حالی است که جمهوری اسلامی با ارائه روایت سانسورشده از محتوای گفت‌وگو با طرف اتریشی، هدف این مکالمات را «تقدیر» ایران از اتریش در «میزبانی مذاکرات رفع تحریم‌ها» عنوان کرد.

الکساندر شالِن‌بِرگ، وزیر خارجه اتریش، روز پنج‌شنبه سوم فروردین توئیت کرد که در «تماس تلفنی صریح و شفاف» با حسین امیرعبداللهیان، به او گفت اتریش «انتظار دارد که ایران سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز را پایان دهد، به حقوق زنان احترام کامل بگذارد، زندانیان را آزاد کند و با سازمان بین‌المللی انرژی اتمی کاملا همکاری کند».

اما رسانه‌های ایران نوشتند حسین امیرعبداللهیان «از میزبانی وین در مذاکرات رفع تحریم‌ها تقدیر کرد» و وزیر خارجه اتریش نیز با بیان «تأسف» از شرایط ایجادشده در روابط ایران و اروپا گفته «امیدوار است با رفع این موانع، پویایی و تحرک مثبت در روابط ایران و اروپا ایجاد شود».

درخواست وزیر خارجه اتریش برای «آزادی زندانیان» در ایران به احتمال زیاد اشاره به شهروند اتریشی است که به تازگی در ایران به هفت سال و نیم حبس محکوم شد.

اتریش ماه گذشته سفیر تهران در وین را در ارتباط با حکم یادشده احضار و شدیدا به او اعتراض کرد. این شهروند اتریش که نامش برده نشده، در تظاهرات ماه‌های اخیر ایران بازداشت شده است.

حکم این دوتابعیتی زمان کوتاهی پس از آن بود که ایران مسعود مصاحب، زندانی دوتابعیتی را برای «درمان» موقتا از زندان خارج کرد.

آقای مصاحب، ۷۶ ساله و دبیر پیشین انجمن دوستی ایران و اتریش، به اتهام «جاسوسی برای موساد و آلمان» به ۱۰ سال حبس محکوم شده بود اما چند ماه پیش موقتا از زندان آزاد شد.

به نوشته رسانه‌های تهران، حسین امیرعبداللهیان در گفت‎‌وگو با الکساندر شالن‌برگ، سخنان روز سه‌شنبه علی خامنه‌ای در مورد «عدم دخالت ایران در اوکراین» را نقل کرد. اما این رسانه‌ها نگفتند که وزیر خارجه اتریش در این ارتباط چه مطالبی بیان کرده است.

اتحادیه اروپا، که اتریش یکی از ۲۷ عضو آن است، در ماه‌های اخیر بارها از جمهوری اسلامی به دلیل «تجهیز روسیه به پهپادهای تهاجمی» انتقاد کرده و مقامات و نهادهای متعددی در ایران را تحریم کرده است.

با این حال، وزیر خارجه اتریش که کشورش دارای منافع اقتصادی مهمی در ارتباط با عربستان و امیرنشین‌های خلیج فارس است، در حساب توئیتری خود تأیید کرد در گفت‌وگو با همتای ایرانی‌اش، با استقبال از توافق اخیر عربستان و ایران (برای ازسرگیری روابط کامل بین ریاض و تهران)، آن را «گامی برای کاهش تنش در منطقه» نامیده است.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوم فروردین نیز روایت متفاوتی از محتوای گفت‌وگوی تلفنی وزیر خارجه استرالیا با حسین امیرعبداللهیان ارائه کرده بود.

خبرگزاری ایرنا گزارش داده بود که حسین امیرعبداللیهان بر «تداوم دیپلماسی» بین تهران و کانبرا تأکید کرده و گفته که رهبر یک «گروه جدایی‌طلب تروریستی و متهم به قتل شهروندان عادی ایران» ساکن استرالیا شده است.

این گزارش در حالی منتشر شد که بر اساس توئیت پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا، او همتای ایرانی خود گفت «سرکوب وحشیانه زنان و اقلیت‌ها و اعدام معترضان» در ایران را محکوم می‌داند و افزود که استرالیا در کنار مردم ایران می‌ایستد.

آمریکا ادعای چین مبنی بر اخطار به ناو جنگی در دریای چین جنوبی را رد کرد

ناوشکن یواس‌اس میلیوس آمریکا. چین می‌گوید به این ناوشکن اخطار داده است

ارتش چین می‌گوید یک کشتی جنگی ایالات متحده را که «به‌طور غیرقانونی» وارد آب‌های دریای چین جنوبی شده بود، ردیابی کرده و به آن اخطار داده است.

در واکنش به این خبر، نیروی دریایی آمریکا ادعاهای چین را رد و اعلام کرد که این کشتی مشغول یک عملیات معمولی بوده و منطقه را به میل خود ترک کرده است.

ارتش آزادی‌بخش خلق چین روز پنج‌شنبه ۳ فروردین در بیانیه‌ای گفت که ناوشکن میلیوس آمریکا، یک ناوشکن دارای موشک‌های هدایت‌شونده، به آب‌های اطراف جزایر مورد مناقشه پاراسِل «نفوذ کرده است.»

تیان جونلی، سخنگوی فرماندهی منطقه جنوب ارتش چین، مدعی شد که این کشتی «بدون مجوز دولت چین به آب‌های سرزمینی چین حمله کرد و به صلح و ثبات در منطقه لطمه زد.»

سخنگوی فرماندهی منطقه هند و اقیانوسیه ارتش آمریکا نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه به سرعت این ادعاها را رد کرده و گفت که «بیانیه جمهوری خلق چین نادرست است و ایالات متحده به پرواز، ناوبری و عملیات در هر جایی که قوانین بین‌المللی اجازه دهد، ادامه خواهد داد.»

علی‌رغم حکم دادگاه بین‌المللی مبنی بر اینکه ادعای ارضی چین بر این جزایر و آب‌های پیرامون آنها مبنای قانونی ندارد، چین مدعی حاکمیت بر تقریباً کل دریای چین جنوبی، از جمله آب‌های جزایر پاراسل است.

چین در سال‌های اخیر برای پیش بردن ادعای ارضی خود، در این دریا، جزایر مصنوعی متعددی با امکانات نظامی ساخته و در کنار آن، کشورهای منطقه کشتی‌های چینی را به آزار و اذیت قایق‌های ماهیگیری خود متهم کرده‌اند.

دریای چین جنوبی یک آبراه راهبردی است که سالانه تریلیون‌ها دلار تجارت از طریق آن انجام می‌شود. فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی همگی ادعاهای ارضی در این دریا دارند.

ایالات متحده به منظور تضمین آزادی کشتیرانی در آب‌های بین‌المللی، همواره ناوهایی را عازم دریای چین جنوبی می‌کند.

بازداشت دوباره برخی فعالان مدنی و بازگشت شماری به زندان، پس از پایان مرخصی

زرتشت راغب، فعال مدنی زندانی

چند هفته پس از آزادی شماری از فعالان سیاسی و مدنی زندانی در پی صدور بخشنامه «عفو»، برخی از این کنشگران دوباره بازداشت و بعضی دیگر نیز پس از پایان مرخصی‌ کوتاه‌مدت به زندان بازگشتند.

در تازه‌ترین مورد زرتشت راغب، کنشگر مدنی در یک فایل صوتی که روز چهارشنبه، دوم فروردین منتشر شد، اعلام کرد که روز ۱۶ اسفند و در پی شرکت در تجمع معلمان در اعتراض به مسمومیت دانش‌آموزان در مقابل مجلس شورای اسلامی، با ضرب و شتم بازداشت شد و در حال حاضر در زندان تهران بزرگ به‌سر می‌برد.

بر اساس گزارش‌ها آقای راغب پس از آخرین بازداشت در زندان اعتصاب غذا کرد و پس از ۱۴ روز، یکم فروردین در پی درخواست دوستان و هم‌بندانش به این اقدام اعتراضی پایان داد.

آقای راغب، آتش‌نشان اخراجی و یکی از ۱۴ کنشگری که خرداد ۹۸ خواستار استعفای خامنه‌ای شده بود، اوایل اسفند آزاد شد. این فعال مدنی در سال‌‌های گذشته به‌دلیل فعالیت‌های مدنی و اعتراضی بارها بازداشت شده است.

سپیده قلیان، دیگر فعال مدنی نیز روز ۲۴ اسفند ساعاتی پس از آزادی از زندان اوین دوباره توسط مأموران حکومت بازداشت شده است.

در همین حال گزارش شده است که ثمین احسانی، فعال حقوق کودکان، و سها مرتضایی، فعال دانشجویی، پس از پایان دوره چندروزه مرخصی خود و به دلیل عدم تمدید آن از سوی دادستانی به زندان بازگشتند.

با وجود تبلیغات گسترده درباره عفو معیاری، شماری از فعال مدنی و سیاسی هم‌چون نرگس محمدی، مصطفی نیلی، وکیل زندانی و الهه محمدی و نیلوفر حامدی، روزنامه‌نگاران زندانی به مرخصی فرستاده نشدند و تعدادی نیز مانند اسماعیل عبدی، دبیر کل پیشین کانون صنفی معلمان با وجود صدور حکم آزادی، هم‌چنان در زندان به‌سر می‌برند.

برخی کنشگران آزادشده هم‌چون عالیه مطلب‌زاده، فعال حقوق زنان و عکاس، و لیلا حسین‌زاده، فعال دانشجویی، چند هفته پس از آزادی اعلام کردند که بار دیگر احضاریه دریافت کرده‌اند.

حسین رونقی، فعال مدنی نیز هفته آخر اسفند از یورش «عده‌ای ناشناس و لباس شخصی» به خانه خود خبر داده بود.

سایت حقوق بشری هه‌نگاو هم در روزهای گذشته از اجرای حکم اعدام محی‌الدین ابراهیمی، زندانی سیاسی کُرد، در بامداد ۲۶ اسفند در زندان مرکزی ارومیه خبر داده بود.

سازمان حقوق بشر ایران اواسط بهمن در واکنش به اظهارات مقام‌های قوه قضائیه درباره عفو معترضان از سوی رهبر جمهوری اسلامی این اقدام را «ریاکارانه» و «تبلیغی» خوانده بود.

شماری از وکلا، فعالان حقوق بشر، معترضان زندانی و زندانیان سیاسی سابق نیز هدف این «عفو تبلیغاتی» را «تحمیل روایت دروغین نظام» و «تعویض وقیحانه‌ جایگاه شاکی و متهم» خوانده بودند.

گزارش‌ها از «جان‌باختن» حسین آل علی، معترضِ «تحت تعقیب»

تصویری که از حسین آل علی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است

دو حساب کاربری «+۱۵۰۰ تصویر» که اخبار مربوط به اعتراضات را پوشش می‌دهد، و «جانباختگان انقلاب ایران»، از «جان‌باختن» حسین آل علی، از معترضانِ «تحت تعقیب»، در روز یکم فرودین خبر می‌دهند.

بر اساس این گزارش‌ها، آقای آل علی که از معترضان اعتراضات «زن زندگی آزادی» بود، از مدت‌ها پیش از سوی نیروهای حکومتی به قصد بازداشت «تحت تعقیب بوده و در خانه‌ای در بندرعباس پنهان شده بود».

این گزارش‌ها افزوده که حسین آل علی ، «هفته‌ آخر اسفند توسط این نیروها در پناهگاهش پیدا شد و پس از حمله آنها از طبقه چهارم ساختمان پرت شد و پس از یک هفته کما، روز یکم فروردین جان باخت.»

رادیو فردا نمی‌تواند به طور مستقل این گزارش‌ها را تأیید کند.

به گزارش سایت‌ها و نهادهای حقوق بشری حدود ۵۰۰ معترض در جریان اعتراضات سراسری در ایران از سوی حکومت کشته شدند.

با توجه به این که علت مرگ برخی کشته‌شدگان در گواهی پزشکی قانونی موارد دیگری اعلام شده یا بسیاری از خانواده‌ها برای اعلام دلیل مرگ فرزند و عضو خانواده خود تحت فشار بوده‌اند، به نظر می‌رسد آمار دقیق و واقعی بسیار بیش از این باشد.

برخی خانواده‌های جان‌باختگان اعلام کرده‌اند که پیکر معترض جان‌باخته به این شرط که از سوی خانواده عضو بسیج اعلام شود، تحویل آنها داده شده است.

در همین حال مقامات نیروهای انتظامی علت مرگ برخی از جان‌باختگان را پرتاب از بلندی، گاز گرفتن توسط سگ، گاز گرفتگی، مسمومیت با کنسرو، مصرف زیاد مواد مخدر و مشروبات الکلی و مواردی از این قبیل اعلام کرده‌اند.

در سیاهکل ۱۰ زن بر اثر استنشاق گاز مشکوک در مجلس عروسی مسموم شدند

عکس از آرشیو

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، روز چهارشنبه دوم فروردین از قول فرماندار سیاهکل در استان گیلان، از مسمومیت ۱۰ نفر بر اثر استنشاق گاز مشکوک در یک مجلس عروسی خبر داد.

بنابر این گزارش، امین بابایی، فرماندار سیاهکل، گفته است که «شامگاه سه‌شنبه ۱۰ نفر از میهمانان در یک مجلس عروسی با استنشاق گاز دچار سرفه و بدحالی شده و راهی بیمارستان شدند.»

به گفته امین بابایی تمامی افراد مسموم‌شده زن هستند و همگی آنها به بخش اورژانس بیمارستان غدیر سیاهکل انتقال یافتند و اکنون هشت نفر از آنها از بیمارستان ترخیص شده‌اند.

فرماندار سیاهکل باوجود اعلام این خبر و این‌که خود به استنشاق گاز از سوی این افراد اشاره کرده است، در ادامه سخنانش اصل خبر انتشار گاز را زیر سؤال برده و گفت: «علت دقیق حادثه و صحت انتشار گاز در مجلس عروسی از سوی مقامات انتظامی و امنیتی در دست بررسی است.»

در ماه‌های اخیر اخبار پرشماری در مورد مسمومیت‌های مشکوک زنجیره‌ای در مدارس عمدتاً دخترانه در ایران و در برخی هنرستان‌ها و خوابگاه‌های دانشجویان دحتر منتشر شده است اما این اولین بار است که خبر از مسمومیت جمعی در مراسم عروسی منتشر می‌شود.

پیش از این در روز ۲۳ اسفند، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، به خبرنگاران گفت که بایستی از این پس در خبرهای خود به جای مسمومیت، از کلمه «بدحالی» استفاده کنند.

در ماه‌های اخیر بر اثر مسمومیت‌های مشکوک در مدارس ایران بیش از ۱۳ هزار دانش‌آموز مسموم شده‌اند اما ابعاد این ماجرا همچنان روشن نیست و اطلاع‌رسانی روشن و رسمی در این زمینه نشده است.

فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی درباره «روزه‌خواری» هشدار داد

فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی هم‌زمان با آغاز ماه رمضان و تعطیلات نوروزی، درباره «روزه‌خواری» در فضاهای عمومی هشدار داد.

فرماندهی انتظامی با انتشار بیانیه‌ای در روز چهارشنبه، دوم فروردین، به شهروندانی که از فضاهای عمومی مانند پارک‌ها، بوستان‌ها و تفرجگاه‌ها استفاده می‌کنند، هم‌چنین سرنشینان وسایل نقلیه هشدار داد که «از هرگونه تظاهر به روزه‌خواری، ایجاد آلودگی صوتی و اعمال منافی شئونات اسلامی و اخلاقی اجتناب کنند.»

در این بیانیه به مسئولان هتل‌ها، رستوران‌های بین راهی، پایانه‌ها، فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های راه‌آهن نیز هشدار داده شد که تنها «در صورت پوشاندن فضای خود به نحوی که از بیرون قابل رویت نباشد، می‌توانند به مسافران خود خدمات ارائه کنند.»

در روزهای گذشته احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کشور و رئیس پلیس نظارت بر امکان عمومی نیز درباره «برخورد با روزه‌خواری» هشدار داده بودند.

بیانیه فرماندهی انتظامی چند روز پس از آن منتشر شد که هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور گفته بود: «دشمن به دنبال ایجاد پویش روزه‌خواری علنی است» و افزوده بود: «پرسش اصلی این است که حاکمیت، دولت و نهادهای انقلابی و مسئول چگونه می‌خواهند در برابر آن عمل کنند؟»

در واکنش به این اظهارات، یک نماینده مجلس شورای اسلامی از «سیاسی و امنیتی کردن روزه‌خواری» توسط دبیر ستاد امر به معروف انتقاد کرده بود.

مجتبی توانگر در توئیتی نوشته بود که دبیر ستاد امر به معروف با گفته‌هایش «برای دشمن دستور کار جدید تعریف کرده» و باید «به‌زودی منتظر ویدئوهایی باشیم که عده‌ای دارند در ملأعام و به‌صورت واضح و علنی روزه‌خواری می‌کنند، فیلم می‌گیرند و در فضای مجازی منتشر می‌کنند».

آقای توانگر در ادامه توئیت خود از این گفته‌ها با عنوان «دست و پا زدن برای خلق بحرانی جدید» در مقابل «سیاست خارجی فعال» نام برده بود.

بلینکن: اعتراضات و کمک تهران به روسیه باعث اتفاق نظر کشورهای غربی در قبال ایران شد

آنتونی بلینکن

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه دوم فروردین ماه با حضور در یکی از کمیته‌های سنای این کشور به پرسش‌های نمایندگان کنگره درباره سیاست خارجی ایالات متحده پاسخ داد.

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در خصوص مذاکرات احیای توافق هسته‌ای، موسوم به برجام، تصریح کرد که این توافق در حال حاضر عملا روی میز مذاکره قرار ندارد.

او در ادامه به مذاکرات با ایران و پیشنهاد واشینگتن برای احیای برجام اشاره کرد و گفت، جمهوری اسلامی تابستان گذشته «پیشنهادی را که روی میز بود رد کرد» و از خود برای احیای این توافق «جدیت» نشان نداد.

آقای بلینکن تاکید کرد: «همچنان بر این باور هستیم که دیپلماسی برای رسیدن به نتایج عملی موثرترین مسیر است، اما تحقق آن نیازمند همکاری دو طرف است و ایرانی‌ها از خود اراده و جدیت لازم برای این کار را نشان نداده‌اند.»

وزیر خارجه آمریکا افزود که ایالات متحده همکاری با شرکا و متحدانش را در این زمینه تشدید کرده و اکنون بیش از پیش دیدگاه‌ها در قبال ایران به یکدیگر نزدیک شده است.

او همچنین اظهار داشت: «اعتراضات در خیابان‌های ایران و همکاری نظامی و تکنولوژیک ایران و روسیه در جنگ در اوکراین باعث شده است تا کشورهای [غربی] در این زمینه به یکدیگر نزدیک شوند و بتوانند، برای مقابله با پیامدهای اقدامات آشکار ایران دست به اقداماتی بزنند.»

سناتور جمهوری‌خواه تد کروز نیز در این نشست از «رویکرد» دولت جو بایدن در عدم اعمال تحریم‌های شدید علیه ناوگان نفتکش‌های ایران به شدت انتقاد کرد.

تد کروز تاکید کرد قصور در تحریم‌ناوگان نفتکش‌های ایران باعث می‌شود به تامین مالی ایران و روسیه جنگ در اوکراین کمک بشود.

او همچنین از تمدید معافیت تحریم همکاری هسته‌ای ایران و روسیه انتقاد کرد.

آنتونی بلینکن در پاسخ به این انتقاد گفت که دولت جو بایدن به طور فعالانه تحریم‌هایی علیه ایران ازجمله برنامه پهپادی این کشور اعمال کرده است.

یک جوان اهل بانه به «ضرب گلوله نیروهای سپاه کشته شد»

عکس منتشر شده از بهزاد عزیزی در شبکه‌های اجتماعی

وب‌سایت حقوق بشری هرانا نوشته است، روز چهارشنبه دوم فروردین یک جوان ۱۹ ساله اهل بانه به نام بهزاد عزیزی در تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران در ایست بازرسی کریم‌آباد، سه کیلومتری بانه به ضرب گلوله کشته شده است.

هرانا می‌گوید: «این شهروند رانندە ماشین استیش حامل کولبران بودە کە پس از بازگشت از مرز کیلە بانە هدف گلوله نظامیان حکومتی قرار گرفته و جان باخته است.»

وب سایت هه‌نگاو نیز به نقل از شاهدان عینی نوشته است : «بهزاد عزیزی پس از اصابت گلوله نیروهای سپاه پاسداران حین بازگشت در مرز کیله شهرستان بانه، به بیمارستان منتقل شده و در آنجا جان باخته است.»

این گزارش می‌افزاید تیراندازی زمانی رخ داد که بهزاد عزیزی در مسیر بازگشت به روستای زادگاهش، دره شیخان، بود.

تصاویر ویدئویی از بدن خونین بهزاد عزیزی نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

در همین زمینه، گزارش‌هایی از حمله معترضان به پست بازرسی کریم‌آباد در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

بر اساس گزارش سالانه سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، طی سال ۲۰۲۲ میلادی در مرزهای استان کرمانشاه دست‌کم ۱۶۱ کولبر کشته و زخمی شده‌اند که این میزان نسبت به سال پیش از آن ۵۸ مورد بیشتر بوده است.

در این گزارش همچنین ثبت شده که ۴۶ تن از کشته‌شدگان «اکثراً با شلیک مستقیم گلوله نیروهای حکومتی» جان خود را از دست داده‌اند.

کولبران کارگرانی هستند که برای کسب درآمدی اندک به حمل کالاهای سنگین بر دوش خود با عبور از رودخانه، کوهستان‌های پربرف، مرتفع و سخت‌گذر میان ایران و عراق مشغول‌اند.

مقامات دولتی پس از مدت‌ها انکار چنین پدیده‌ای، از جمله در سفرهای استانی به مناطق کردنشین، بارها قول رسیدگی به بیمه درمانی یا قانونی‌کردن کار آنان را داده‌اند، اما این وعده‌ها هنوز محقق نشده است.

آلمان: دیدار دیپلمات‌های اروپایی با باقری کنی برای اعلام صریح موضع اروپا درباره تشدید تنش‌ها بود

علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی/ عکس آرشیوی است

در پی انتشار ادعایی مبنی بر دیدار معاون وزیر خارجه ایران با مقام‌های سه کشور اروپایی در نروژ و گفت‌و‌گو بر سر برجام، وزارت خارجه آلمان اصل این دیدار را تأیید کرد اما گفت که این نشست برای مذاکره نبود، بلکه برای اعلام موضع اروپا به جمهوری اسلامی درباره تشدید تنش‌ها بود.

ساعاتی پیشتر پایگاه خبری «امواج مدیا» در گزارشی اختصاصی نوشته بود که علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی، هفته گذشته در نروژ تبادل نظری درباره برجام با دیپلمات‌های سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان داشته و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار شرکت داشته است.

در واکنش به این گزارش، حساب توئیتری وزارت خارجه آلمان نوشت: «دیپلمات‌های این سه کشور نشستی با طرف ایرانی برگزار کردند تا مواضع خود را در قبال تشدید تنش در زمینه‌های متعدد به صراحت بیان کنند. ولی هنوز هیچ مذاکره ای وجود ندارد، حتی در مورد برجام».

در همین حال، علی باقری کنی نیز در توئیتی بدون اشاره به مباحث مطرح شده در این نشست گفته است که «با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی در اسلو نشستی داشتم. طیفی از موضوعات مورد علاقه و نگرانی متقابل را مورد بحث قرار دادیم».

او افزوده است: «هیچ فرصتی را برای روشن کردن دیدگاه‌های‌مان و هشدار نسبت به برخی سوءمحاسبه‌ها از دست نمی‌دهیم. در پیشبرد منافع ملی خود، از جمله از طریق دیپلماسی، مصمم هستیم».

بانک مرکزی آمریکا به‌رغم بحران بانکی نرخ بهره را ۲۵‌صدم درصد افزایش داد

بانک مرکزی آمریکا برای کنترل تورم و مقابله با خطرات ثبات مالی، به رغم اعلام ورشکستگی دو بانک آمریکایی نرخ بهره بانکی را یک چهارم واحد (۲۵ صدم درصد) افزایش داد و به محدوده ۴.۷۸ درصد تا پنج درصد رساند.

جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، روز چهارشنبه دوم فروردین با اعلام این خبر گفت این بانک در نظر دارد سرسختانه با تورم مبارزه کند و به همین دلیل نرخ بهره بانکی افزایش یافته است.

نرخ کنونی بهره بانکی بالاترین رقم از سال ۲۰۰۷ است. نرخ تورم در آمریکا در ماه گذشته میلادی به شش درصد رسید.

افزایش نرخ بهره بانکی اگرچه باعث کاهش تورم می‌شود، اما ارزش اوراق بهادار و خزانه را که بانک‌های آمریکا از خریداران عمده آن هستند نیز کاهش می‌دهد؛ موضوعی که به ریسک بیشتر نظام بانکی کشور دامن می‌زند.

با این‌حال، فدرال رزرو روز چهارشنبه اعلام کرد «سیستم بانکی آمریکا سالم و انعطاف‌پذیر» است، اما در مورد میزان آسیب ناشی از آشفتگی بانکی به اقتصاد تردید وجود دارد.

در این میان، فایننشال تایمز گزارش داده است که فدرال رزرو با وجود آشفتگی‌های اخیر در بخش بانکی نرخ بهره را افزایش داد، اما این پیام را نیز داد که ممکن است به‌زودی به دوران انقباض پولی و کاهش نرخ بهره بانکی برگردد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG