خبرخوان
محمد ملکی، اولین رئیس دانشگاه تهران پس از ۵۷، درگذشت

دکتر محمد ملکی، اولین رئیس دانشگاه تهران پس از انقلاب سال ۵۷ و از چهرههای مخالف حکومت جمهوری اسلامی، روز سهشنبه، ۱۱ آذرماه، درگذشت.
محمد ملکی ۸۷ سال داشت و سالها با بیماریهای سرطان و دیابت دست و پنجه نرم کرد.
آقای ملکی در سالهای گذشته و بهویژه از سال ۱۳۸۸ که انتخابات جنجالی ریاست جمهوری به اعتراضات گسترده منتهی شد بارها بازداشت و روانه زندان شد.
او در سالهای گذشته ممنوعالخروج بود و بارها به ممانعت از سفرش به خارج برای دیدار با فرزندانش در کانادا و هلند اعتراض کرد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
در پی بالا گرفتن انتقادها، رئیس سازمان بورس ایران استعفا کرد

روز سهشنبه، سیام دی، خبر رسید که حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، استعفای خود را به وزیر امور اقتصادی و دارایی ارائه کرده است.
او در نامه استعفای خود نوشته است که «بهواسطه اقدامات سیاسی و ورود غیرحرفهای بیش از حد اشخاص و مسئولین به مباحث بازار سرمایه و بروز افتوخیز شدید شاخص کل بورس تهران» تلاشهای او «دیده نشد» و ازجمله به این خاطر استعفای خود را «مجدداً» اعلام میکند.
در فاصله فروردین تا مرداد سال جاری، شاخص کل بورس تهران با جهشی شگفتآور از ۵۰۰ هزار واحد به بالای دو میلیون واحد رسید، اما در پایان مرداد این شاخص از بالای دو میلیون واحد به کانال یک میلیون و دویست هزار واحد سقوط کرد.
در این ارتباط، مخالفان دولت روحانی، دولت را متهم به «دستکاری بازار سهام بورس» کرده و ادعا میکنند دولت از این طریق به تأمین کسری بودجه خود اقدام کرده است.
در همین پیوند، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه در ابتدای جلسه علنی مجلس گفت: «بازار سرمایه سقوط شدیدی را تجربه کرده است و حتی صندوق پالایشی که شدیداً توسط دولت تبلیغ میشد تا ۴۴ درصد زیان را به خریدارانش تحمیل کرده است و صندوق دارایی نیز در حالی که ۳۵ درصد کمتر از ارزش واقعیاش معامله میشود، حتی هزینهٔ فرصت پول خریدارانش را هم پوشش نداده است.»
او افزود که «این وضعیت بازار سرمایه را هرگز قابل قبول نمیدانیم و دولت باید جداً در این خصوص پاسخگو باشد.»
در همین جلسه مجلس، احمد نادری، نماینده مجلس، از تحویل درخواست استیضاح وزیر اقتصاد به هیئت رئیسه مجلس با محوریت بازار بورس خبر داد.
تعداد رسمی قربانیان کرونا در ایران به ۵۷ هزار نفر نزدیک شد

با گزارش تازه وزارت بهداشت ایران مبنی بر مرگ ۸۷ تن دیگر بر اثر ابتلا به کرونا، تعداد رسمی قربانیان این بیماری در ایران روز سهشنبه به ۵۷ هزار نفر نزدیک شد.
سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، روز سهشنبه در گزارش روزانه خود خبر داد که در ۲۴ ساعت گذشته ۸۷ تن دیگر در اثر ابتلا به کرونا جان داده و به این ترتیب تعداد قربانیان به ۵۶ هزار و ۹۷۳ رسید.
خانم لاری گفت: «از دیروز تا امروز ۳۰ دی ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۵ هزار و ۹۱۷ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که ۵۱۸ نفر از آنها بستری شدند.»
به این ترتیب مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور «به یک میلیون و ۳۴۲ هزار و ۱۳۴ نفر رسید».
به گفته این مقام، در مجموع «تاکنون ۸ میلیون و ۶۳۴ هزار و ۵۵۳ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است»، یعنی حدود یکدهم جمعیت کل کشور.
این در حالی است که آمار رسمی مبتلایان به کرونا و قربانیان آن همواره با تردید جدی کارشناسان و شماری از مدیران بهداشتی در ایران مواجه بوده و حتی مدیران سازمان نظام پزشکی، آمار قربانیان را سه تا چهار برابر آمار رسمی اعلام شده توسط وزارت بهداشت برآورد کردهاند.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، هماکنون تنها ده شهر قرمز در کشور هست که همگی در استان مازندران قرار دارند: آمل، بابل، تنکابن، جویبار، رامسر، ساری، سوادکوه، فریدونکنار، قائمشهر و نکا.
اعلام آمادگی قطر برای «میانجیگری» بین ایران و دیگر کشورهای عرب خلیج فارس

شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر، میگوید که کشورش از دیگر کشورهای عرب خلیج فارس خواسته است تا با ایران وارد گفتوگو شوند.
او روز دوشنبه در مصاحبهای با خبرگزاری بلومبرگ گفت که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم به گفتوگو با ایران «علاقهمندند» و اکنون زمان برای میانجیگری دوحه در این خصوص، مناسب است.
وزیر خارجه قطر همچنین گفت که کشورش در حال کمک به مذاکره بین ایران و کره جنوبی دربارهٔ نفتکش کرهای است که اوایل ماه جاری توسط سپاه پاسداران توقیف شد.
شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی در پاسخ به پرسش جداگانهای در مورد احتمال انجام مذاکرات بین ایران و ایالات متحده، گفت که اگر از قطر خواسته شود، برای تسهیل چنین مذاکراتی کمک خواهد کرد و از هر تسهیلکننده دیگری نیز حمایت خواهد کرد.
وزیر خارجه قطر در مورد احتمال انجام گفتوگو بین واشینگتن و تهران تأکید کرد که «ما خواهان موفقیت چنین گفتوگوهایی هستیم و میخواهیم که توافقی در این زمینه صورت بگیرد.»
دولت جدید آمریکا که روز چهارشنبه آغاز بهکار خواهد کرد از تمایل به بازگشت به برجام به عنوان آغازی برای مذاکرات فراگیرتر با ایران سخن گفته، اما رهبر جمهوری اسلامی پیش از این هر گونه گفتوگو با آمریکا را «ممنوع» اعلام کرده است.
انتقاد روسیه از ادامه «حملات هوایی اسرائیل» در سوریه

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز دوشنبه از حملات هوایی اسرائیل علیه مواضع مرتبط با ایران در سوریه انتقاد کرد.
او گفت که اسرائیل باید اطلاعات مربوط به چنین تهدیدهایی از خاک سوریه را در اختیار مسکو قرار دهد تا روسیه بتواند آنها را «خنثی» کند.
به گزارش وبسایت خبری اسپوتنیک، آقای لاوروف گفت: «همکاران عزیز اسرائیلی ما، اگر اطلاعاتی دارید که کشور شما از خاک سوریه با تهدیدهایی روبهرو است، آنها را فوراً گزارش دهید و ما برای خنثی کردن تهدیدها همه اقدامات را انجام خواهیم داد.»
او که در یک نشست خبری سخن میگفت تأکید کرد که کشورش نمیخواهد که کشور جنگزده سوریه تبدیل به صحنه جنگ اسرائیل و ایران شود.
این سخنان آقای لاوروف در حالی بیان میشود که منتقدان میگویند روسیه خود در جریان پشتیبانی عمدتاً هوایی خود از حکومت بشار اسد در سوریه خرابی و تلفات بسیاری به بار آورده است.
در همین حال روزنامه جروزالمپست روز دوشنبه با اشاره به این سخنان تازه سرگئی لاوروف نوشت که اسرائیل همواره پیش از حمله به تهدیدهای امنیتی در سوریه، روسیه را مطلع کرده است.
در تازهترین مورد، ناظر حقوق بشر سوریه گزارش داد که در «حملات اسرائیل» در ۲۴ دیماه به شرقیترین منطقه سوریه، ۵۷ تن کشته و ۳۷ نفر دیگر زخمی شدند که دستکم ۱۱ تن از کشتهشدگان جزو نیروهای لشگر فاطمیون بودند.
یک روز بعد از آن، فرمانده لشگر فاطمیون گزارشهای کشته شدن شماری از نیروهایش در این بمباران را تکذیب کرد.
۱۰۲ نماینده مجلس خواستار استیضاح وزیر اقتصاد بهخاطر «افتضاح بورس» شدند

احمد نادری، نماینده مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه، ۳۰ دی، از تحویل درخواست استیضاح وزیر اقتصاد به هیئت رئیسه مجلس با محوریت بازار بورس خبر داد.
آقای نادری در پیامی توئیتری نوشت که طرح استیضاح وزیر اقتصاد دولت روحانی شامل ۱۱ محور است که ۱۰۲ تن از نمایندگان مجلس آن را امضا کردهاند و بهگفته او «افتضاح بورس» در صدر همه محورهاست.
ظاهراً اشاره این نماینده به اتهام «دستکاری بازار سهام بورس» برمیگردد که مخالفان دولت ادعا میکنند از طریق آن دولت به تأمین کسری بودجه خود اقدام کرده است.
در فاصله فروردین تا مرداد سال جاری، شاخص کل بورس تهران با جهش شگفتآور از ۵۰۰ هزار واحد به بالای دو میلیون واحد رسید، اما در پایان مرداد این شاخص از بالای دو میلیون واحد به کانال یک میلیون و دویست هزار واحد سقوط کرد.
احمد نادری در پیام توئیتری خود بازار بورس را «قتلگاه کازینوی دولتی» خوانده و نوشته است آنها که در تلویزیون مردم را تشویق به سرمایهگذاری در بورس کردند، امروز بایستی پاسخگو باشند.
این در حالی است که یکی از کسانی که مردم را به سرمایهگذاری در بورس تشویق میکرد رهبر جمهوری اسلامی است.
برای به جریان افتادن طرح استیضاح، این طرح باید ابتدا توسط هیئت رئیسه مجلس به طور رسمی اعلام وصول شود.
تابستان امسال برخی نمایندگان مجلس خواستار استیضاح رئیس جمهوری ازجمله در مورد مسائل اقتصادی شده بودند، ولی پس از مخالفت تلویحی رهبر جمهوری اسلامی، این درخواست منتفی شد.
علی خامنهای پس از آن در دیدار با نمایندگان مجلس گفت: «اعتقاد راسخ دارم که دولتها باید تا روز آخر وظایف خود را انجام دهند» و «پیگیری امور به هیچ وجه سست نشود».
در کل کشورهای فقیر دنیا «تنها ۲۵ دوز واکسن» کرونا تزریق شده است

دبیرکل سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه خبر داد که در سراسر کشورهای کمدرآمد دنیا تاکنون «تنها ۲۵ دوز واکسن» کرونا تزریق شده است.
تدروس آدانوم ضمن اشاره به این نکته و قرار دادن آن در مقابل آمار ۳۹ میلیونی واکسنی که برای مبارزه با کرونا در کشورهای ثروتمند تزریق شده جهان را در آستانه یک «شکست اخلاقی فاجعهبار» توصیف کرد.
به گفته آقای آدانوم، «عادلانه نیست» که افراد جوان و سالم در کشورهای ثروتمند پیش از بیماران در کشورهای فقیر از واکسن کرونا برخوردار باشند.
او ادامه داد که تاکنون در ۴۹ کشور ثروتمند دنیا ۳۹ میلیون دوز از واکسن کرونا تزریق شده، در حالی که از میان کشورهای فقیر تنها در کشور گینه ۲۵ دوز از این واکسن به عدهای از جمله رئیس جمهور این کشور تزریق شده است.
به نوشته روزنامه گاردین، در کشور گینه واکسن روسی موسوم به اسپوتنیک استفاده شده است.
تاکنون در چین، هند، روسیه، بریتانیا و آمریکا واکسن ویژه ویروس کرونا تولید شده و تمام این کشورها شهروندان خود را در اولویت قرار دادهاند.
تدروس آدانوم هشدار داده است که این رویکرد که او آن را «رویکرد اول من» خوانده تنها به «افزایش قیمتها و احتکار» واکسن دامن خواهد زد.
او در ادامه از تمام کشورهای عضو سازمان خود خواسته است که ترتیبی اتخاذ کنند که تا روز جهانی بهداشت در هفتم آوریل یعنی سه ماه دیگر واکسن کرونا به تمام کشورهای دنیا رسیده باشد.
کاهش قیمت دلار در ایران ادامه دارد

یک روز مانده به آغاز ریاست جمهوری جو بایدن در آمریکا، گزارشها از بازار آزاد ارز در ایران حاکی است که روند کاهش نرخ دلار همچنان ادامه دارد و از روز گذشته، دوشنبه، ۲۹ دی، دلار وارد کانال ۲۱ هزار تومان شده است.
قیمت دلار در بازار آزاد امروز در محدوده ۲۱ هزار و ۶۰۰ تومان خرید و فروش شده که نسبت به روز قبل کاهش حدود ۲.۴ درصدی و نسبت به قیمت سه روز پیش کاهش حدود ۴.۵ درصد داشته است.
نرخ دلار از ۱۶ هزار تومان در ابتدای سال جاری خورشیدی به نزدیک ۳۲ هزار تومان در پاییز اوج گرفت، اما در پی تزریق ارز به بازار توسط بانک مرکزی، قیمت دلار طی هفتههای گذشته بین ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان در حال نوسان بود.
اکنون نرخ دلار در کانال ۲۱ هزار تومان قرار گرفته که کاهش چشمگیری به نظر میرسد، اما هنوز نسبت به نرخ آغاز سال بیش از ۴۰ درصد رشد را نشان میدهد.
قیمت سکه معروف به «امامی» نیز در روز ۳۰ دیماه به ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید که نسبت به روز قبل بدون تغییر است، اما نسبت به قیمت سه روز پیش کاهش یافته است. در همین مقیاس از روند تغییر قیمت، امروز نیمسکه ۵ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان و ربعسکه نیز ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نرخگذاری شد.
هفته گذشته امیرحسین قاضیزاده، نایبرئيس مجلس، مدعی شد دولت ایران قصد دارد با شروع کار دولت بایدن، ارز به بازار تزریق کند و قیمت دلار را به ده تا یازده هزار تومان کاهش دهد.
وی مدعی شد این اقدام برای فراهم کردن شرایط مذاکره با آمریکا انجام میشود. اصولگرایان منتقد دولت روحانی او را متهم کردهاند که تصمیمات اقتصادی و مدیریتی خود را با شروع به کار دولت بایدن گره زده است تا بتواند با ایجاد یک فضای سیاسی تازه، مذاکرات با آمریکا را دوباره شروع کند.
دولت روحانی این ادعاها را رد کرده است.
بایدن مانع اجرای فرمان ترامپ برای لغو محدودیتهای مسافرتی شد

سخنگوی جو بایدن تنها ساعتی پس از آن که دونالد ترامپ محدودیتهای مسافرتی ناشی از ویروس کرونا برای مسافران برزیل و شماری از کشورهای اروپایی را لغو کرد، گفت که رئیس جمهور منتخب ایالات متحده میخواهد بلافاصله این محدودیتها را تمدید کند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز دوشنبه ۲۹ دی محدودیتهایی را که سال گذشته در پی شیوع کرونا وضع کرده بود، لغو کرد و حکم او میباید از روز سهشنبه آینده به اجرا درمیآمد، اما پیش از آن که این فرمان توجه عموم را به خود جلب کند، جن ساکی، سخنگوی آقای بایدن، در توییتر نوشت که دولت منتخب بنا به توصیه گروه پزشکی خود قصد ندارد که این محدودیتها را لغو کند.
وی افزود: «با توجه به وخیمتر شدن این بیماری فراگیر و پیدایش گونههای بیشتر این ویروس در جهان، الان وقت لغو کردن محدودیتها در رابطه با سفرهای بینالمللی نیست.»
طبق این محدودیتها تقریبا تمام غیرآمریکاییهایی که ظرف ۱۴ روز گذشته در برزیل، بریتانیا، ایرلند و ۲۶ کشور اروپایی حوزه شینگن بودهاند، از سفر به ایالات متحده منع میشوند. ایالات متحده تنها دو روز با انتقال قدرت و روی کار آمدن دولت جدید فاصله دارد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
مدیرعامل منطقه آزاد قشم از یک سوءقصد مسلحانه جان سالم بدر برد

خبرگزاریهای ایران روز دوشنبه ۲۹ دی گزارش دادند که مدیرعامل منطقه آزاد قشم هدف حمله مسلحانه دو موتورسوار قرار گرفت ولی از این سوءقصد جان سالم بدر برد.
خبرگزاری فارس به نقل از سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اعلام کرد که حال حمیدرضا مومنی، مدیرعامل این منطقه، «مساعد» است و او از بیمارستان «مرخص شده است».
با این حال، به گزارش خبرگزاری برنا، مدیر تشریفات سازمان منطقه آزاد قشم که همراه آقای مومنی بوده است، «به شدت زخمی شده» و هم اکنون در بیمارستان بستری است.
نام این مدیر، تورج امانی اعلام شده است.
هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است و مشخص نیست که این حمله به دلایل شخصی بوده است یا ماهیت سیاسی دارد.
واکنش رئیس ستاد نیروهای مسلح ایران به پرواز بمبافکنهای آمریکا بر خلیج فارس: ارزش عملیاتی نداشت

یک روز پس از گشتزنی دو بمبافکن استراتژیک «بی ۵۲» آمریکا در آسمان خلیج فارس، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی گفت «پرواز دو هواپیمای امریکایی به روی منطقه و بازگشتشان ارزش عملیاتی قابلتوجهی ندارد».
محمد باقری همچنین مدعی شد که این اقدام آمریکا و دیگر تحرکات نظامی آن در منطقه طی یک ماه اخیر «نشاندهنده این است که نسبت به قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران دچار ترس و واهمهاند».
بمبافکنهای «بی ۵۲» صبح روز یکشنبه ۲۸ دی با عبور از حریم هوایی اسرائیل به گشتزنی در خلیج فارس پرداخته بودند و در همین روز نیز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شلیک موشکهای میانبرد در رزمایش «پیامبر اعظم» خبر داد.
بهگزارش سایت اسرائیلی «یدیعوت اخرونوت»، این پنجمین بار طی ماههای گذشته است که جنگندههای آمریکایی از حریم هوایی اسرائیل گذر کرده و راهی خلیج فارس شدهاند. بر اساس این گزارش، حدود ۱۰ روز پیش نیز چند جنگنده «اف ۱۶» آمریکایی دو بمبافکن «بی ۵۲» را که قادر به حمل موشک هستهای است، به سمت خلیج فارس همراهی کرده بودند.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در واکنش امروز خود گفت که «طی یک ماه اخیر ناو هواپیمابر و ناو بالگردبر آمریکا و همچنین زیرسطحی جورجیا از منطقه خلیج فارس خارج شده و در شعاع بیش از هزار کیلومتر از سواحل ایران قرار گرفتهاند».
آقای باقری ادعا کرد که «دشمن با توجه به آمادگی نیروهای مسلح ایران قادر به انجام کاری نیست» اما در عین حال افزود که حکومت ایران «برای پاسخ به همه این تهدیدات کاملاً آماده است.»
بهگفته منابع رسمی نظامی در ایران، نیروهای مسلح طی ۲۰ روز گذشته «بیش از ۱۰ مورد رزمایش عملیاتی در زمین، دریا، پدافند، حوزه پهپادی و همچنین موشکی» برگزار کردهاند و اعلام شده که «در حوزه زمینی نیز رزمایشهایی در روزهای آتی برگزار خواهد شد».
در روزهای پایانی دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ تنش میان ایران و ایالات متحده کماکان در سطح بالایی است.
دستگیری دو زن در کرمانشاه به «جرم» خواندن ترانه

رئیس پلیس امنیت عمومی استان کرمانشاه میگوید مأموران انتظامی این شهر دو زن را بهخاطر خوانده ترانه دستگیر کردهاند.
به گزارش پایگاه خبری پلیس، حسن حیدری گفت که ترانه خواندن آنها «به سفارش یکی از واحدهای صنفی و با هدف تبلیغات توسط یکی از کانونهای تبلیغاتی شهر کرمانشاه» انجام شده بود.
او در ادامه گفت که صاحب این واحد صنفی و صاحب کانون تبلیغاتی نیز به اینخاطر بازداشت شدهاند و آن واحد صنفی و دفتر کانون تبلیغاتی هم پلمب شده و صفحات اینترنتی انتشاردهنده کلیپ آن ترانه نیز توسط پلیس فتا مسدود شده است.
یک ماه پیش نیز رئیس پلیس امنیت عمومی استان کرمانشاه از بازداشت مدلی خبر داده بود که در تکیه «معاونالملک» این استان در کلیپی حضور یافته بود.
حسن حیدری از بازداشت فیلمبردار این کلیپ نیز خبر داده و گفته بود که مانکن زن این کلیپ، در منزل خود بازداشت شده است.
سه روز پیش از آن نیز شهرام کرمی، دادستان کرمانشاه گفته بود که چهار نفر در کرمانشاه در ارتباط با تبلیغ با مانکنهای زنده و تهیه یک کلیپ تبلیغاتی بازداشت شدهاند.
هشدار نماینده خامنهای به انجمن اسلامی دانشگاه شریف: بیانیه شما اثرات سوء دارد

در واکنش به بیانیه انتقادی انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف، مسئول نمایندگی رهبر جمهوری اسلامی در این دانشگاه، اعضای انجمن را «سیاهاندیش» و پر از «نفرت» خواند و گفت این بیانیه «اثرات سوء» بر فعالیتهای این دانشجویان خواهد داشت.
فخرالدین طباطبایی در نامهای که روز دوشنبه، ۲۹ دی، در خبرگزاری فارس منتشر شد، با تأکید بر اینکه بیانیه دانشجویان «نقطه تاریک» کارنامه انجمن اسلامی بود، هشدار داد که «شاید اثرات سوءِ آن تا مدتها در روند فعالیتهای این انجمن اسلامی دیده شود».
نماینده رهبر در دانشگاه صنعتی شریف درباره «اثرات سوء» توضیح نداده ولی از دانشجویان خواسته که این کارشان را در جبران کنند و «در مسیری تاریک» نروند.
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف روز ۲۰ دیماه در بیانیهای که به مناسبت سالگرد سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با شلیک موشکهای سپاه پاسداران صادر کرد، تأکید کرد که مسئولان حکومت ایران «تلّی از جنایات بیپاسخ» را در کارنامه خود دارند.
نویسندگان این بیانیه خطاب به مسئولان حکومت نوشته بودند: «ما از شما بیزاریم؛ از عدم صداقت و دروغگوییتان، از بیمسئولیتی و بیتدبیریتان».
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به رویدادهایی مانند بازداشتگاه کهریزک، مفقود شدن معترضان به حکومت، کشته شدن ندا آقاسلطان در اعتراضهای پس از انتخابات سال ۸۸ و کشته شدن کارگران معترضی چون محسن محمدپور در اعتراضهای آبان ۹۸، آمده بود که «کافی است ایرانی باشی تا بتوان خونت را ریخت و از پاسخگفتن ابا کرد».
نویسندگان بیانیه با تاکید بر اینکه ایران به کشوری تبدیل شده است که «جان مردمانش گوی چوگان زمین بازی آقایان است»، گفته بودند مخاطبی برای پیگیری و پرسشهای خود نیافتهاند.
واکنش انجمن اسلامی دانشگاه شریف به نامه نماینده رهبر در دانشگاه
انجمن اسلامی دانشگاه شریف در واکنش به نامه اخیر نماینده خامنهای در این دانشگاه، در اطلاعیهای که امروز در کانال تلگرامشان منتشر کردهاند، تاکید کردهاند که «فضای خفقان» روز بروز بیشتر میشود و مسئولان حکومت نباید انتظار داشته باشند که « مردم در برابر برخی مسئولانِ بریدهگوش و زبانبلند، سر تا پا گوش بنشینند و شرح توهم مردمدوستی بشنوند و سکوت کنند؟».
این انجمن با اشاره به با سابقه برخورد نهادهای امنیتی و حکومتی با انتقادات مطرح شده که توام با تهدید و فشار بوده، تاکید کردهاند که «با توجه به رویکرد سالهای اخیر حاکمیت در بیتوجهی به صدای اعتراضات و برخوردهای امنیتی با مردم و دانشجویان، دیگر از اصلاح روند فعلی ناامید هستیم و بههمین علت از رفتارهای مسئولان کشور بیزاریم».
در بخش دیگری از این نامه خطاب به نماینده رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه شریف نوشته شده است: «صدای آه و نفرت برآمده از دل مردم دیگر بذر نیست، درخت تنومندی شده که بارها در آبان و دی، صدای تکانخوردن شاخهها و برگهایش بلند شد اما افسوس که شما گوشهایتان را گرفتید و نشنیدید».
رشد «بیش از انتظار» اقتصادی چین در سال ۲۰۲۰

چین در سال ۲۰۲۰ میلادی با رشد اقتصادی ۲.۳ درصدی تبدیل به تنها اقتصاد بزرگ در حال رشد، طی سال گذشته در جهان شد.
در چین، در پی تعطیلیها و شهربندان برای مبارزه با ویروس کرونا، فروشگاهها و کارخانهها نسبتاً زود دوباره آغاز به کار کردند در حالی که ایالات متحده، ژاپن و اروپا همچنان با تشدید بحران کرونا دست و پنجه نرم میکنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز اقتصاد چین در سهماهه چهارم سال گذشته بحران کرونا در سال ۲۰۲۰ را در وضعیت بسیار خوبی پشت سر گذاشت و با سرعتی بیش از آنچه انتظار میرفت رشد کرد.
دادههای اداره ملی آمار چین نشان میدهد، در مقایسه با سال ۲۰۱۹، تولید ناخالص داخلی سهماهه چهارم این کشور در سال گذشته ۶.۵ درصد رشد داشته که بیش از میزان پیشبینی شده است.
رشد تولید ناخالص داخلی چین در سهماهه سوم ۲۰۲۰ اندکی کمتر از ۵ درصد بود.
در مجموع، چین با ۲.۳ دهم درصد رشد ناخالص داخلی در کل سال ۲۰۲۰، تنها قدرت بزرگ اقتصادی جهان است که با وجود ویروس کرونا، رشد اقتصادی خود را در سال ۲۰۲۰ حفظ کرده است.
ویروس کووید-۱۹ نخستین بار نزدیک به یک سال پیش در ووهان چین شناسایی شد و تاکنون در سراسر جهان بیش از ۸۱ میلیون نفر را آلوده کرده و جان بیش از یک میلیون و ۷۷۰ هزار نفر را گرفته است.
دادگاه، وارث شرکت سامسونگ را بهخاطر فساد مالی به ۳۰ ماه حبس محکوم کرد

دادگاهی در کره جنوبی نایب رئیس شرکت سامسونگ، بزرگترین سازنده تراشههای حافظه و تلفنهای هوشمند جهان، را به اتهام فساد مالی به دو سال و نیم حبس محکوم کرد.
لی جی-یونگ، نایب رئیس و تصمیمگیرنده اصلی شرکت سامسونگ، متهم است که برای دریافت امتیازات از دولت، به یکی از دوستان رئیس جمهور سابق کشور رشوه داده است.
خانم پارک گئون-های، رئیس جمهور پیشین کشور به خاطر رشوهخواری و اختلاس به زندان رفت و دادگاه میگوید که نایب رئیس سامسونگ به یکی از دوستان رئیس جمهوری پیشین به نام «چون سوی-سیل» ۷.۸ میلیون دلار رشوه داده است که حتی شامل دادن اسب و پول برای کمک به حرفه سوارکاری دختر آقای «چون سوی-سیل» هم میشده است.
لی جی-یونگ از زمانی که پدرش، رئیس اصلی سامسونگ، در اثر سکته قلبی بستری شد و سپس درگذشت عملاً ریاست کل شرکت سامسونگ الکترونیکس را برعهده داشته است.
دادگاه میگوید رشوههای که او داده ازجمله به منظور کمک دولت به «تسهیل انتقال قدرت» در شرکت به او بوده است.
لی جی-یونگ اولین بار در این ارتباط در سال ۲۰۱۷ دستگیر شد و مدتی را هم در زندان بهسر برد.
انتظار میرود مدت حبس قبلی، در دو سال و نیم حبسی که اکنون برای او درنظر گرفته شده به حساب بیاید و با این حساب او این بار ۱۸ ماه در زندان بماند.
کارشناسان میگویند حبس آقای لی جی-یونگ تأثیر منفی زیادی بر مدیریت مؤثر شرکت سامسونگ خواهد گذاشت.
گردش مالی کل سامسونگ ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کره جنوبی را دربر میگیرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: شاید آمریکا بخواهد واکسن جعلی بفرستد و ایرانیها را بکشد

محمدعلی موحدیکرمانی، عضو مجمع تشخیص مصحلت نظام گفته است شاید آمریکاییها بخواهند «واکسنهای جعلی» برای ایران بفرستند و از این طریق «مردم ما را بیمارتر کنند یا بکشند».
آقای موحدی که ۹۰ ساله است، در گفتوگو با خبرگزاری مهر، با حمایت از دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر منع خرید واکسن کرونا از آمریکا و بریتانیا، گفته است حرفهای علی خامنهای «صددرصد علمی» است.
رهبر جمهوری اسلامی روز ۱۹ دیماه اعلام کرد که ورود واکسن آمریکایی و بریتانیایی کرونا به ایران «ممنوع» است.
سخنان خامنهای درباره منع ورود برخی واکسنها با واکنشهای گسترده منفی زیادی در داخل و خارج از کشور مواجه شد و بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی دستور او را «گروگانگیری» توصیف کردند.
در همین راستا، سازمان عفو بینالملل دستور خامنهای را بازی با جان میلیونها انسان خواند و مقامهای سازمان جهانی بهداشت هم از حکومت ایران خواستند که موضوع واکسن سیاسی نشود.
با این حال در فضای سیاسی ایران، موجی از اظهارنظر نمایندگان مجلس و مقامهای حکومت در ستایش از سخنان رهبر حکومت ایران و بر علیه واکسن خارجی به ویژه واکسن آمریکایی فایزر شکل گرفت.
بدبینی مقامهای حکومت ایران به ویژه علی خامنهای در این زمینه سابقهدار است. او قبلا ویرس کرونا را هم ساخته آمریکا اعلام کرده بود.
رهبر حکومت ایران روز سوم فروردین امسال در اوج شیوع کرونا در ایران، آمریکا را به توطئه علیه ایران متهم کرد و گفت: «گفته شده که یک بخش [ویروس کرونا] برای ایران بالخصوص تولید شده است. با استفاده از آشناییهای ژنتیک ایرانی که از وسایل مختلفی به دست آوردهاند، این بخش را برای ایران درست کردهاند».
انتخاب سردبیر
-
بازار خودرو در ایران
تلاش خودروسازان برای جلوگیری از ادامه کاهش قیمتها
-
اختصاصی رادیوفردا
گفتوگوی رادیو فردا با حیدر العبادی، نخستوزیر پیشین عراق
-
فیلم «ارواح»
رقصی رها در برابر جامعه بسته ترکیه
-
ساعت ششم
شاه کجاست؟
زیر ذرهبین
-
«شما کسی را پیدا نمیکنید که مثل بابا آزادی و دموکراسی را عملاً پیاده کرده باشد... [در زمان او در کشور] آزادی بود»
در زمان هاشمی رفسنجانی موارد متعددی از سرکوب، شکنجه و قتل مخالفان به ثبت رسیده و یکی از ابتداییترین مؤلفههای دموکراسی، یعنی تضمین حقوق مخالفان و منتقدان به تواتر نقض شده است.