خبرهای کوتاه
روسیه در واکنش به فایل سخنان ظریف: ملاک ما مواضع رسمی ایران است

سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به فایل صوتی مصاحبه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران که به رسانهها درز کرده است، گفت که ملاک مسکو مواضع رسمی جمهوری اسلامی است.
ماریا زاخارووا روز پنجشنبه در نشست مطبوعاتی خود اظهار داشت که تهران بارها به صورت رسمی از عملکرد روسیه در برنامه هستهای ایران قدردانی کرده و خواهان ادامه همکاریها با مسکو شده است.
خانم زاخارووا میگوید تفسیر فایل صوتی درز کرده به رسانهها در میانه مذاکرات هستهای «تنها به کارها آسیب میزند».
وی همچنین گفت مسکو خوب میداند چه کسانی دوست دارند با توسل به فایل صوتی به منافع روسیه و روابط قدیمی این کشور با ایران صدمه بزنند.
وی تاکید کرد که روسیه منافع یا شرکای خود را معامله نمیکند و بر اساس اعمال آنها قضاوت میکند، نه اظهارات «نسنجیده و غیرقابل قبول».
در فایل صوتی مصاحبه، آقای ظریف انتقادات بیسابقهای را از تسلط نظامیان بر سیاست خارجی ایران مطرح کرده و میگوید که برخی از این سیاستها از جمله سیاستهای مربوط به سوریه ناشی از «اراده روسیه» بوده است.
آقای ظریف همچنین قاسم سلیمانی فرمانده پیشین سپاه قدس را متهم کرد که در مسیر تلاشهای دولت روسیه برای «نابود کردن» دستاوردهای برجام دولت روحانی با مسکو همراه بوده است.
با استفاده از گزارشهای ریانوستی، تاس و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
مهمترین خبرهای ایران و جهان
محکوم کردن اظهارات وزیر اسرائیلی که گفته «ملتی به نام فلسطین وجود نداشته است»

فلسطینیها و دولت اردن روز دوشنبه ۲۹ اسفند سخنان وزیر ارشد دولت اسرائیل را در این زمینه که ملتی به نام فلسطین وجود نداشته بلکه «اختراع یک قرن اخیر است»، شدیدا محکوم کردند.
به گزارش رسانههای اسرائیل و خبرگزاری آسوشیتدپرس، بتسالال اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، روز ۲۸ اسفند در یک سخنرانی در پاریس گفت هرگز ملتی به نام فلسطین وجود نداشت بلکه از یک قرن پیش به ناگهان ملتی به نام فلسطین را برای مقابله با اندیشه صهیونیسم علم کردند.
آقای اسموتریچ افزود: «هیچ تاریخ، فرهنگ و زبان فلسطینی وجود ندارد».
به گفته او، «خوب است که کاخ سفید نیز این واقعیت را درک کند».
در زمان سخنرانی او نقشهای از «اسرائیل بزرگ» دیده میشد که شامل خاک اردن نیز بود.
محمد الاشتیه، نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفت سخنان اسموتریچ گواه قوی دیگری از ایدئولوژی افراطی و نژادپرستانه حاکم بر احزاب کابینه کنونی اسرائیل است.
وزارت خارجه اردن در بیانیهای اعلام کرد که اظهارات این وزیر اسرائیلی، نقض پیمان صلح اردن و اسرائیل است.
اردن اظهارات «نژادپرستانه، افراطی و تحریکآمیز» وزیر اسرائیلی را نکوهش کرد و از جامعه جهانی خواست که به این سخنان واکنش نشان دهند.
وزارت خارجه اسرائیل دوشنبه شب در بیانیهای اعلام کرد: «اسرائیل به پیمان صلح سال ۱۹۹۴ با اردن متعهد است و موضع این کشور در مورد بهرسمیت شناختن تمامیت ارضی کشور اردن تغییر نکرده است».
با این حال، دولت اسرائیل در مورد اظهارات دیگر اسموتریچ در خصوص وجود نداشتن ملتی به نام فلسطین، سکوت کرد. بنیامین نتانیاهو نیز در این زمینه اظهارنظری نکرده است.
بتسالال اسموتریچ سه هفته پیش نیز گفت که شهرک فلسطینینشین «حواره» در کرانه باختری، باید «محو» شود. اما او در آستانه سفر به آمریکا سخنان خود را تغییر داد. دولت آمریکا او را شدیدا نکوهش کرد.
این وزیر ارشد اسرائیلی در سفر به آمریکا و سپس به فرانسه، از سوی دولتمردان این دو کشور منزوی شد و کسی از مقامات رسمی با او دیدار نکرد.
این سیاستمدار تندرو و رهبر حزب «صهیونیسم مذهبی» یکی از کلیدیترین متحدین دولت نتانیاهو است.
عضو دفتر خامنهای نشست فرماندهان سپاه با رهبر جمهوری اسلامی درباره اعتراضات را تکذیب کرد

در پی انتشار گزارشی در یک کانال تلگرامی در خصوص نشست دهها تن از فرماندهان سپاه پاسداران با علی خامنهای در خصوص نگرانی از عواقب گسترش اعتراضات مردمی در ایران، یک عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر جمهوری اسلامی، آن را «جعلی» خواند.
مهدی فضائلی روز دوشنبه ۲۹ اسفند توییت کرد که «جلسهای با چنین ترکیبی در طول تاریخ تشکیل نشده و نخواهد شد».
کانال تلگرامی «وقت آزادی» به تازگی متن یک گزارش ۴۴ صفحهای را با عنوان «محرمانه» منتشر کرد که در آن آمده بود ۵۸ تن از فرماندهان ارشد سپاه ۱۳ دی امسال، در سالروز کشته شدن قاسم سلیمانی، در نشستی با علی خامنهای به او گفتند که بسیاری از نیروهای آنها تمرد کرده و حاضر به اجرای دستورات سرکوب علیه مردم نیستند.
این گزارش به نقل از فرماندهان افزوده بود که هواخواهی از حکومت در میان نیروهای نظامی و انتظامی، دستخوش ریزش شده و درگیریهایی در برخی از لشکرها برسر همدردی با مردم در مقابل حکومت رخ داده است.
کانال یادشده به نقل از غلامعلی رشید، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا، افزوده بود که او در آن جلسه از سه مورد «تمرد از دستور و اقدام خودسر به معنی اقدام برای به آتش کردن توپخانه از سوی نظامیانی که با مردم ابراز همبستگی میکنند، برای هدف قرار دادن بیت رهبری»، خبر داده و گفته بود: «این تفکر بهواقع تروریستی بهحمدالله با اقدامات فوری برادران در لشکر» شناسایی و افراد مرتبط دستگیر شدند.
اما مهدی فضائلی در توییت خود نوشت که «با بهره اندک از عقل هم میشود جعلی بودن متن منتشره را فهمید». به ادعای او، «برخی تمرین برای دروغ سیزده را زود شروع کردهاند».
ظاهرا برخی تصمیمات با موافقت رهبر جمهوری اسلامی، از جمله عفو معیاری بازداشتیها، از روز ۱۴ دی اعلام شد با این امید که حکومت بتواند شعله اعتراضات را خاموش کند.
سقوط آمار تماشاگران سینما از ۲۸ و نیم میلیون نفر در سال ۹۷ به ۱۳ و نیم میلیون در سال ۱۴۰۱

گزارش آماری مخاطبان فیلمهای اکرانشده در سال ۱۴۰۱ در سینماهای ایران نشان میدهد تنها حدود ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در این سال به سینماها رفتند.
بهگزارش ایسنا، سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰ فیلم بر پرده سینماها رفتند که فیلم کمدی «انفرادی» با حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر پرتماشاگرترین فیلم این سال بود. دو فیلم دیگر پرتماشاگر این سال هم آثار کمدی بودند.
فروش فیلمها از ابتدای آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در اواخر شهریورماه کاهش چشمگیری پیدا کرد و تا پایان سال نتوانست به ارقام فروش در ماه مرداد برسد. در این میان تعداد مخاطبان ۱۰ فیلم اکرانشده در این سال مجموعاً به ۱۰ هزار نفر هم نرسید.
آمار تماشاگران سینماها در سال ۱۴۰۱ با وجود افزایش نسبت به ارقام تعداد تماشاگران در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ همچنان کاهش چشمگیری در مقایسه با تعداد تماشاگران در سالهای میانی دهه ۹۰ نشان میدهد.
سال ۱۳۹۷، ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر و سال ۱۳۹۸ بیش از ۲۶ میلیون نفر در ایران به سینما رفته بودند.
مهاجرت فرانسویها از شهرهای بزرگ به روستاها قیمت مسکن در پاریس را کاهش داد

بر اساس گزارش رسانههای فرانسوی، پس از همهگیری کرونا تعداد کسانی که در فرانسه از شهرهای بزرگ بهویژه پاریس به حومه یا شهرهای کوچک و حتی روستاها مهاجرت میکنند، افزایش یافته است.
این رسانهها با استناد به آمارهای مرکز ملی آمار فرانسه نوشتهاند که در چند ماه گذشته مهاجرت از شهرها شتاب گرفته و این روند دقیقاً خلاف مهاجرتی است که در قرون نوزدهم و بیستم از روستاها به سمت شهرها وجود داشت.
برای نمونه، فقط در شهر پاریس، پایتخت فرانسه، در سال ۲۰۲۲ خروج ساکنان از این شهر سه برابر بیشتر از ورود افراد برای اقامت در پاریس بوده است.
همچنین شهرهایی که دارای جمعیت بیش از ۷۰۰ هزار نفر بودهاند، بخشی از جمعیت خود، در مجموع حدود ۱۵ درصد، را از دست دادهاند.
در مقابل، جمعیت شهرهایی کوچکی که زیر ۵۰ هزار نفر ساکن داشتهاند، بیشتر شده و در مجموع ۱۲۸ ورودی در مقابل ۱۰۰ خروجی برای آنها ثبت شده است.
اما بیشترین افزایش جمعیت در مناطق روستایی فرانسه روی داده و آمارها حاکی از ۱۴۷ ورودی در برابر ۱۰۰ خروجی است.
در میان مناطقی که بیشترین مهاجران بین شهری فرانسوی را پذیرا شدهاند، منطقه بروتانی در غرب فرانسه بیشترین محبوبیت را داشته است.
این منطقه که دارای طبیعتی نسبتاً بکر است، بهدلیل دورافتادگی از دیگر شهرهای اصلی و صنعتی فرانسه، منطقهای کمتراکم و آرام محسوب میشود.
یکی از دلایل اصلی چنین مهاجرتی در فرانسه رواج شیوهٔ دورکاری در دوران شیوع کرونا بوده که برای برخی فعالیتهای حرفهای همچنان وجود دارد.
افزایش سن و افزایش تعداد بازنشستگان نیز از دیگر دلایل این وضعیت است و بسیاری از آنان برای دستیابی به آرامش بیشتر کلانشهرها را ترک میکنند.
این مهاجرت معکوس سبب شده که قیمت املاک و مستغلات در بازار مسکن پاریس در ژانویه امسال حدود سهدهم درصد کاهش یابد. این کاهش برای بازه یک سال گذشته ۱.۵ بوده است.
در پنج روز اول طرح نوروزی جادهها، ۲۲۸ نفر کشته و بیش از پنج هزار نفر مجروح شدند

بر اساس اعلام پلیس راهنمایی و رانندگی ایران، در پنج روزی که «طرح نوروزی پلیس» برای کاهش تصادفات در ایران به اجرا درآمده، ۱۹۷ تصادف فوتی رخ داده که در جریان آن دستکم ۲۲۸ نفر جان خود را از دست دادهاند.
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی گفت: «از ۲۴ اسفند که طرح نوروزی پلیس در جادههای سراسر کشور آغاز شده، در این مدت پنجروزه سه هزار و ۹۲۲ تصادف جرحی رخ داده که در جریان آن پنج هزار و ۲۰۰ نفر مجروح شدهاند. درصد قابلتوجهی از این افراد دچار نقص عضو یا معلولیت شدند که تا پایان عمر درگیر عوارض آن خواهند بود.»
احمد شیرانی این آمار را «بسیار نگرانکننده» خواند، اما در ادامه بدون توضیح در مورد اتخاذ تصمیماتی برای بهبود «طرح نوروزی پلس» ادعا کرد «خستگی رانندگان» مقصر آمار بالای تصادفات است.
بهگفته این مقام ژلیس راهنمایی و رانندگی، استانهای خراسان رضوی، فارس، کرمان، اصفهان و سیستان و بلوچستان بیشترین آمار تصادفات جرحی و فوتی را در این پنج روز به خود اختصاص دادهاند.
آمار ۲۲۸ کشته و ۵۲۰۰ مجروح طی پنج روز اخیر در حالی اعلام میشود که تعطیلات نوروزی در ایران در مرحله آغازین است و سفرهای نوروزی شهروندان تازه شروع شده است.
سال گذشته، آمار قربانیان در طول ۱۸ روز سفرهای نوروزی، ۷۴۶ کشته در تصادفات جادهای اعلام شد و مسئولان افزودند که طی تعطیلات نوروزی ۴۷ نفر از شهروندان نیز غرق شدند.
ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ را دارد و تصادفات رانندگی در جادههای ایران به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود میرسد.
بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سالهای قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگومیر را در جادهها داشته است.
پیش از این، آیتالله جعفر سبحانی، از مراجع تقلید در قم، راهحل این معضل را «در خانه ماندن مردم» اعلام کرده و گفته بود: «چرا رسانهها مردم را تشویق به انجام سفر میکنند در حالی که میدانند تعداد تصادفات رانندگی در این ایام بالاست؟»
ادامه اختلال در فروش بلیت متروی تهران، ۱۰ ماه پس از حمله سایبری

با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه از یک حمله سایبری به سامانههای شهرداری تهران، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری متروی تهران اعلام کرد وضعیت سامانه فروش بلیت مترو در پایتخت هنوز بر اثر آن حمله دچار اختلال است.
مسعود درستی روز یکشنبه ۲۸ اسفند به خبرگزاری ایسنا گفت که «بعد از حمله سایبری در خردادماه سال جاری تقریباً همهٔ سامانههای شهری تحتتأثیر قرار گرفت ازجمله سامانه فروش بلیت مترو که همان زمان یک نسخه برای این سامانه پیچیدیم تا حداقل بهرهبرداری دچار اختلال نشود، اما قبول دارم که در حال حاضر فعالیت این سامانه کند است».
مدیرعامل مترو تهران همچنین پیشبینی کرد که «تا پایان سال این مشکل وجود دارد» و در ادامه نیز گفت که بهصورت کلی «ما در سامانه فروش بلیت چند مشکل اساسی داریم».
سازمان مجاهدین خلق روز ۱۲ خرداد امسال اعلام کرد که افراد این سازمان در قالب گروهی موسوم به «قیام تا سرنگونی»، با نزدیک شدن تاریخ سالمرگ روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، «۵۱۳۸ دوربین کنترلی» در شهرداری تهران را هک و از دسترس خارج کردند.
در پی وقوع این حمله سایبری، شهردار تهران چند روز بعد به کارکنان این نهاد دستور داد که از ۱۶ خرداد «تا اطلاع ثانوی» از روشن کردن رایانههای خود خودداری کنند.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، نیز روز بیستم خرداد از هک سامانههای شهرداری تهران با عنوان «عملیات گسترده» نام برد و گفت: «با توجه به شرایط پیشآمده باید احتیاط کرد و با برنامه حرکت کنیم.»
حملات هکری به زیرساختهای مهم و حساس در ایران طی سالهای اخیر افزایش داشته است. از آن جمله میتوان به حمله سایبری به جایگاههای سوخت در روز چهارم آبان ۱۴۰۰ اشاره کرد که در پی آن سامانه سوخت کشور تا چند روز دچار مشکل بود.
در همان روز بیلبوردهای دیجیتال شهری اصفهان نیز هک شد و جمله «خامنهای بنزین ما کو؟» از آن بهنمایش درآمد.
«سیستم گذرنامه» فرودگاه امام خمینی تهران نیز بامداد ۱۴ خرداد دچار اختلال شد، با وجود رد هرگونه حمله سایبری سوی مسئولان، برخی کارشناسان هک شدن سامانه این فرودگاه را محتمل دانستند.
نامه رئیس سابق انرژی اتمی اسرائیل به نتانیاهو: موضع کشور را در مقابله با ایران تضعیف میکنید

رئیس سابق کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل در نامهای به نخستوزیر این کشور هشدار داد تغییرات قضایی که دولت کنونی در دستور کار خود قرار داده، موضع اسرائیل در مقابله با ایران را تضعیف خواهد کرد.
به گزارش شبکه واینت، زیو اسنیر که در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ از سوی بنیامین نتانیاهو به رهبری کمیسیون اتمی این کشور منصوب شده بود، این نامه را روز یکشنبه ۲۸ اسفند به آقای نتانیاهو ارسال کرده است.
بنیامین نتانیاهو ششمین دورهٔ نخستوزیری خود را با تشکیل یک ائتلاف از تندروهای مذهبی دست راستی آغاز کرده که قصد ایجاد تغییر در قوه قضاییه این کشور را دارند.
مخالفان دولت که معتقدند این روند کشورشان را به سوی دیکتاتوری از نوع مذهبی سوق میدهد، تغییرات قوه قضاییه را «کودتای حکومتی» نامیده و نسبت به «فروپاشی» بنیانهای مردمسالاری در اسرائیل هشدار میدهند.
زیو سنیر در نامهٔ خود به نخستوزیر به چهار هدف اصلی که نتانیاهو در اولین نشست کابینهٔ خود در دسامبر برای دولتش اعلام کرده، اشاره کرده است: جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزار هستهای؛ بازگرداندن «امنیت و حکمرانی» به اسرائیل؛ کاهش هزینههای بالای زندگی و قیمت مسکن؛ و عادی سازی روابط دیپلماتیک با کشورهای دیگر.
آقای اسنیر در نامهٔ خود نوشته است که «در آن نشست، اصلاحات قضایی حتی ذکر نشد و اکنون تمرکز بر ایجاد تغییرات گسترده در قوه قضاییه، توانایی نتانیاهو را برای دستیابی به اهداف کلیدی که او مطرح کرده است، به ویژه در زمینه مقابله با ایران، تضعیف خواهد کرد».
رئیس پیشین کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل افزوده است: «رقابت استراتژیک با ایران مستلزم بهکارگیری تمام منابع اسرائیل و پیشبرد قدرت آن از لحاظ نظامی، اقتصادی، دیپلماتیک و اجتماعی است. ایران در حال تقویت موقعیت و تواناییهای خود در زمینه هستهای، روابط با روسیه و چین، مقابله با تحریمها و موارد دیگر است. همه اینها در حالی است که غرب به رهبری آمریکا مشغول رقابت با چین، جنگ در اروپا، مبارزه با روسیه و بحران انرژی است.»
پیش از زیو اسنیر، در مدت اخیر فهرست بلندبالایی از مقامهای ارشد پیشین کشور که از منصوبان سابق بنیامین نتانیاهو بودهاند، نسبت به پیامدهای امنیتی، اقتصادی و دیپلماتیک ناشی از تغییرات قضایی هشدار دادهاند.
گروه جهاد اسلامی از کشته شدن یکی از فرماندهان خود در دمشق خبر داد

سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه تأیید کرد که یک فرمانده گروه جهاد اسلامی روز یکشنبه ۲۸ اسفند در اطراف دمشق هدف سوء قصد قرار گرفت و کشته شد.
شاخه نظامی گروه فلسطینی جهاد اسلامی، «سرایا القدس»، نیز اعلام کرد علی رمزی، ۳۱ ساله، از فرماندهان این گروه در حومه شهر دمشق با تیراندازی مستقیم کشته شده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است: شبهنظامیان این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی، مستقر در نوار غزه، اسرائیل را به کشتن فرمانده خود متهم کردهاند. ارتش اسرائیل تاکنون در این باره اظهارنظر نکرده است.
گروه جهاد اسلامی از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا در فهرست گروههای تروریستی قرار دارد.
یک نماینده مجلس از حذف نام نهاد «نظارتی» صداوسیما از قانون بودجه خبر داد

مجتبی توانگر، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، از حذف نام سازمان تنظیم مقررات صوتوتصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا)، زیرمجموعه صداوسیما، از قانون بودجه سال ۱۴۰۲ خبر داد.
شورای نگهبان نیز روز ۲۷ اسفند مخالفت خود را با قرار گرفتن نام این نهاد نظارتی صداوسیما در قانون بودجه به خاطر «ماهیت غیربودجهای آن»، اعلام کرده بود.
آقای توانگر روز یکشنبه ۲۸ اسفند اعلام کرد مجلس و شوراینگهبان صلاحیت انحصاری ساترا و «زیادهخواهی آن برای فشار بر حوزه صوت و تصویر فراگیر» را از قانون بودجه ۱۴۰۲ حذف کردند؛ یعنی دیگر صداوسیما هیچ مستمسک و بهانهای برای انحصارگرایی و فشار بر VODها (برنامه ویدئو به درخواست یا رسانههای تعاملی) ندارد».
او گفت: مجلس پس از قوهمجریه و قوهقضاییه دست رد بر درخواستهای عجولانه و فراتر از قانون صداوسیما «و نهاد غیرقانونی ساترا» زد.
اشاره او به نامه پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما، به رئیسجمهور اسلامی برای فیلتر کردن پلتفرم «فیلیمو» است. آقای جبلی دلیل این درخواست را تحریم صداوسیما از سوی بازیگران و کوچ آنان به پلتفرمهای شبکه نمایش خانگی عنوان کرده بود.
صداوسیما همچنین از فیلیمو و فیلمنت نیز شکایت کرده بود، اما قوه قضائیه برای این پلتفرمها قرار منع تعقیب صادر کرد.
ساترا در حالی که تاکنون حتی مجوز تاسیس نگرفته، مسئول تنظیمگری رسانههای صوتوتصویر فراگیر در فضای مجازی ایران است و در محتوای تولید شده در شبکه نمایش خانگی نیز دخالت میکند؛ موضوعی که بارها از سوی فعالین رسانهای و حقوقدانها مورد انتقاد قرار گرفته است.
احمد خاتمی: نظام در ۴۴ سال گذشته روزهایی به سختیِ روزهای اعتراضات نداشته است

احمد خاتمی، از آخوندهای تندرو حکومت جمهوری اسلامی، اذعان کرد که «نظام در طول ۴۴ سال گذشته روزهایی به سختی ۱۰۰ روز» اعتراضات اخیر نداشته است.
او روز یکشنبه ۲۸ اسفند در جریان یک سخنرانی در سمنان، اعتراضات مردمی شش ماه گذشته را «اغتشاش» خواند و در توصیف خواسته معترضان گفت: «اینها در اغتشاشات از جناحها و حزبها عبور کردند و اصلاحطلب و اصولگرا برای آنها فرقی نداشت و مسئله آنها عبور از نظام بود».
در چند سال اخیر و بهویژه از دیماه ۱۳۹۶ شعارهای معترضان کلیت حکومت جمهوری اسلامی را نشانه گرفته است. در تجمعات اعتراضی از جمله در اعتراضات سراسری اخیر نیز شعار «اصلاحطلب اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» در میان فریادهای معترضان بارها شنیده شده است.
بهعلاوه، ارزیابیهای بینالمللی نشان میدهد که اعتراضات شش ماه گذشته از حیث گستردگی و فراگیری در کشور از زمان تأسیس جمهوری اسلامی در ایران بیسابقه بوده است.
احمد خاتمی که عضویت در شورای نگهبان و هیئت رئیسه خبرگان رهبری را نیز بر عهده دارد، همچنین مدعی شده منظور از «زن، زندگی، آزادی» که شعار محوری جنبش کنونی ایران به شمار میرود، «عریانی» و مبارزه با حجاب است.
مقامهای جمهوری اسلامی در تبلیغات خود از واژگانی چون «عریانی» و «برهنگی» برای توصیف مبارزه با حجاب اجباری و دفاع از حقوق بنیادین زنان و آزادیهای اجتماعی آنها بهره میگیرند.
از آغاز دور تازه اعتراضات مردمی در سراسر ایران که از ۲۵ شهریور ماه متأثر از کشته شدن ژینا مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد تهران رقم خورد، گزارشهای مختلف منابع حقوق بشری حاکی است نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی صدها تن از جمله دستکم ۷۰ کودک و نوجوان زیر ۱۸ سال را به شیوههای «خشونتبار» مانند شلیک مستقیم گلوله و یا ضربات متعدد باتوم کشتهاند.
در این میان، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی با برگزاری «محاکمههای نمایشی» و در نبود دادرسی عادلانه، حکم اعدام چهار معترض جوان را به اجرا درآورد.
بهرغم سرکوب گسترده و سنگین اعتراضات از سوی حکومت، معترضان به ویژه زنان و دختران دانشآموز که نقشی محوری در برجسته کردن اعتراضات اخیر داشتند همچنان به شیوههای گوناگون مخالفت خود با قوانین جمهوری اسلامی از جمله حجاب اجباری را ابراز میکنند.
تعیین ساعات کار جدید برای مدارس و ادارات ایران پس از غیرقانونی شدن تغییر ساعت

با غیرقانونی شدن تغییر ساعت رسمی کشور، دولت ابراهیم رئیسی ساعات کار جدیدی برای ادارات و مدارس در سال ۱۴۰۲ تصویب کرد.
به گفته سخنگوی دولت رئیسی، در سال جدید، ساعت شروع به کار ادارات هفت صبح خواهد بود، بانکها و مدارس متوسطه از هفتونیم شروع به کار میکنند و آغاز فعالیت مدارس ابتدایی هم هشت صبح خواهد بود.
مجلس شورای اسلامی اردیبهشت امسال تصویب کرد که قانون سال ۸۶ درباره تغییر ساعت رسمی منسوخ میشود و دولت دیگر مجاز به تغییر ساعت نیست.
قانون تغییر ساعت رسمی مدتی پس از انقلاب ۵۷ نیز اجرا شد اما محمود احمدینژاد در سال ۸۵ اعلام کرد حاضر به اجرای این قانون نیست. یک سال بعد مجلس با تصویب یک قانون، دولت را موظف به تغییر ساعت در اول بهار و اول پاییز کرد اما این قانون اردیبهشت امسال با مصوبه جدید مجلس کنار گذاشته شد.
نرخ دلار در ایران پس از ادعای بانک مرکزی درباره «گشایشهای ارزی» افزایش یافت

به رغم ادعای بانک مرکزی جمهوری اسلامی درباره گشایشهای جدید ارزی در پی توافق با عربستان و امارات، نرخ انواع ارز در بازار آزاد ایران نه تنها کاهش نیافت، بلکه افزایش قابل توجهی را تجربه کرد.
نرخ دلار در بازار آزاد ایران در روز یکشنبه ۲۸ اسفند به ۴۸ هزار و ۴۰۰ تومان رسید که ۱۴۰۰ تومان بیش از روز گذشته است.
بانک مرکزی ایران مدعی شده است «تمامی تقاضاهای درهم تامین خواهد شد».
این گزارش میافزاید روز ۲۷ اسفندماه رشد عرضه درهم در مرکز مبادله منجر به مبادله ۶۳۰ میلیون درهم شد. این در حالی است که روز یکشنبه نرخ درهم امارت نیز نسبت به ریال ایران افزایش یافت و به ۱۳ هزار و ۱۵۰ تومان رسید.
نرخ دلار از حدود ۲۶ هزار تومان در ابتدای سال جاری به نزدیک ۶۰ هزار تومان در هفته ابتدایی اسفند اوج گرفت، اما طی دو هفته به حدود ۴۳ هزار تومان برگشت و دوباره روند صعودی گرفت.
مقامات ایران توضیح قانعکنندهای درباره علت نوسانات شدید در بازار ارز ایران ندادهاند و آن را به «جوسازی رسانههای فارسیزبان خارج» و اعتراضات اخیر نسبت میدهند؛ اما مرکز پژوهشهای مجلس روز ۱۴ اسفند با انتشار گزارشی، سیاستهای ارزی دولت را از عوامل اصلی جهش نرخ ارز عنوان کرد.
بشار اسد برای عادیسازی روابط به امارات سفر کرد

در ادامه زنجیره تحولات ۱۰ روز گذشته در غرب آسیا و شمال آفریقا در خصوص ازسرگیری روابط کشورها، رئیسجمهور سوریه نیز روز یکشنبه ۲۸ اسفند به امارات متحده عربی سفر کرد.
شیخ محمد بنزاید آلنهیان، رئیس امارات، بعد از نخستین دور مذاکرات کاری با آقای اسد توئیت کرد که راههای ارتقای همکاری و سرعتبخشیدن به ثبات و شکوفایی سوریه و منطقه موضوع بحث او و رئیسجمهور سوریه بوده است.
سوریه از آغاز جنگ داخلی این کشور در ۱۲ سال پیش، از سوی عربستان و امارات و دیگر کشورهای عضو اتحادیه عرب طرد و منزوی شد.
این نخستین بار در ۱۲ سال گذشته است که اسما اسد، همسر بشار اسد، نیز از امارات دیدار میکند.
حمایت جمهوری اسلامی ایران، حزبالله لبنان و سایر گروههای همسو با تهران از بشار اسد برای بقای حکومت او، از سوی عربستان و امارات که رابطۀ کشورهایشان با ایران از سال ۱۳۹۴ بحرانی شده بود، بر دورشدن این امیرنشینهای خلیج فارس از سوریه نیز دامن زد.
عربستان، قطر و تا حدی امارات، از مخالفانی که علیه حکومت اسد میجنگیدند، حمایت میکردند.
با وجود ناخشنودی آمریکا از تغییر سیاست امارات در قبال سوریه، پس از دیدار سال گذشته بشار اسد از ابوظبی، امارات برای پایاندادن به انزوای سوریه آمادگی بیشتری نشان داده و حتی احتمال اعزام سفیری از این کشور به دمشق نیز مطرح شده است.
این سومین سفر خارجی بشار اسد بعد از زلزلۀ مهیب در کشورش است. او در روزهای گذشته به عمان و روسیه نیز سفر کرده بود.
اما حضور آقای اسد در ابوظبی چند روز پس از دیدار علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، با همتای اماراتی خود و رئیس آن کشور در ابوظبی و ۱۰ روز پس از اعلام توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری کامل روابط تهران و ریاض صورت گرفته است.
بهنوشتۀ رویترز، عربستان نیز درهای مذاکره با سوریه را گشوده و معتقد به لزوم خاتمۀ انزوای سوریه، بهویژه در زمینۀ امور بشردوستانه است. اما قطر که کماکان اختلافاتی با عربستان دارد، با وجود رابطۀ نسبتا نزدیک با تهران، هنوز با عادیسازی رابطه با حکومت بشار اسد مخالف است.
در یک تحول دپیلماتیک دیگر در منطقه، ترکیه و مصر نیز پس از ۱۰ سال قطع رابطه، روز ۲۷ اسفند تصمیم گرفتند مناسبات کامل در سطح سفیر را از سر بگیرند.
سفر وزیر خارجه ترکیه به مصر بعد از ۱۰ سال؛ آمریکا استقبال کرد

در پی تصمیم دولتهای ترکیه و مصر برای ارتقای دوبارۀ مناسبات خود به عالیترین سطح در جریان اولین سفر یک مقام ارشد ترکیه به قاهره در ۱۰ سال اخیر، آمریکا از این امر استقبال کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، شنبهشب ۲۷ اسفند توئیت کرد که یک گام مهم برای ثبات و شکوفایی بیشتر منطقه برداشته شده است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، روز شنبه در دیدار با سامح شکری، همتای مصری خود، گفت دو دولت بهزودی سفیران خود را به کشورهای همدیگر اعزام خواهند کرد تا ارادۀ مشترک برای بهبود و ارتقای دوباره روابط را عملی کنند.
جدول زمانی مشخصی برای تبادل سفیر اعلام نشد اما دو طرف گفتند این امر «بسیار زود» و در «موعد مناسبت» محقق خواهد شد.
به گزارش رویترز، آقای چاووش اوغلو گفت دولت ترکیه تلاش خواهد کرد تا رویداد قطع رابطه دیگر تکرار نشود. سامح شکری نیز تأکید کرد که ارادۀ سیاسی قاهره بر این است که روابط دوستانۀ گذشته با ترکیه را تجدید کند.
دولت حزب «عدالت و توسعه» ترکیه بهرهبری رجب طیب اردوغان ساقطشدن حکومت اخوانالمسلمین در مصر را که عمری بسیار کوتاه داشت، «کودتا» و آقای اردوغان عبدالفتاح سیسی را که بعد از ریاست ستاد ارتش مصر به ریاستجمهوری مصر رسید، «دیکتاتور» نامیده بود.
محمد مرسی، رئیسجمهوری پیشین مصر، چهار سال پیش در زندان مصر درگذشت و بسیاری از فعالان حکومت وقت اخوانالمسلمین هم بهعنوان «عوامل تروریستی» بازداشت شدند و یا از مصر رفتند.
از حدود یک سال و نیم پیش، یخ روابط آنکارا- قاهره کمکم آب شد و آقای اردوغان پاییز امسال در حاشیه جام جهانی فوتبال در قطر با عبدالفتاح سیسی دیدار کرد.
یکی از اختلافات مهم باقیمانده حمایت ترکیه و مصر از گروههای رقیب در لیبی است.
شرکتهای ترکیهای چندی پیش گفتند در مصر که از کمبود سرمایه خارجی رنج میبرد، نیم میلیارد دلار سرمایهگذاری خواهند کرد. اما نظر به عواقب سهمگین زلزلۀ اخیر ترکیه، معلوم نیست سرمایهگذاریهای خارجی این کشور ادامه خواهد یافت یا نه.
رسانههای غرب آسیا و شمال آفریقا خبر تجدید روابط کامل ترکیه و مصر را در ادامۀ توافق اخیر ایران و عربستان برای ازسرگیری مناسبات، در شمار تحولات مهم سیاسی روزهای اخیر برای منطقه توصیف کردهاند.
کره شمالی یک موشک بالیستیک به سمت دریای ژاپن شلیک کرد

ارتش کره جنوبی اعلام کرد که کره شمالی روز یکشنبه ۲۸ اسفند یک موشک بالیستیک کوتاهبرد شلیک کرده است.
بر اساس گزارش ستاد مشترک ارتش کره جنوبی، این موشک از منطقه تونگ چانگ-ری در استان پیونگان شمالی کره شمالی در ساعت ۱۱ و ۵ دقیقه روز یکشنبه بهوقت محلی به سمت دریای ژاپن پرتاب شده است.
ارتش کره جنوبی اضافه کرد که این موشک ۸۰۰ کیلومتر برد داشت و نیروهای اطلاعاتی آمریکا و کره جنوبی در حال بررسی این موضوع هستند.
سئول تأکید کرد که این آزمایش موشکی «اقدام تحریکآمیز جدی» در راستای نقض قطعنامههای سازمان ملل متحد است.
فرماندهی ارتش آمریکا در اقیانوس آرام نیز این پرتاب موشک را محکوم و بر «تأثیر بیثباتکننده» برنامۀ تسلیحاتی کره شمالی تاکید کرد.
معاون وزیر دفاع ژاپن هم با تأیید خبر این پرتاب موشک، آن را بهشدت محکوم کرد.
رسانههای ژاپنی بهنقل از منابع دولتی اعلام کردند که این موشک، پس از طی یک «مسیر نامنظم»، در خارج از منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن فرود آمده است.
در حالی که سئول و واشینگتن مهمترین رزمایش نظامی مشترک خود در پنج سال گذشته را برگزار میکنند، آزمایش موشکی روز یکشنبه چهارمین آزمایش موشکی کره شمالی در یک هفته اخیر به شمار میرود.
آمریکا و کره جنوبی از روز دوشنبه گذشته این رزمایش مشترک را آغاز کردند تا همکاری مشترک خود را در مواجهه با تهدید فزاینده کره شمالی تقویت کنند.
این رزمایش مشترک که «سپر آزادی» نام گرفته، تا روز پنجشنبه آینده ادامه خواهد داشت.
این در حالی است که پیونگیانگ از برگزاری این رزمایش مشترک خشمگین است. خبرگزاری دولتی کره شمالی روز شنبه مدعی شد که نیروهای آمریکا و کره جنوبی «به یک خط قرمز نابخشودنی» نزدیک میشوند.