خبرهای کوتاه
هماهنگکننده مذاکرات احیای برجام در تهران با باقری کنی دیدار کرد

روز پنجشنبه ۲۲ مهر انریکه مورا، معاون سرویس اقدام اتحادیه اروپا، وارد تهران شد و با علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه در تهران دیدار کرد.
انریکه مورا هماهنگکننده مذاکرات احیای توافق هستهای با ایران، موسوم به برجام، در وین پایتخت اتریش است.
خبرگزاری بلومبرگ روز سهشنبه از قول منابع آگاه که نخواستند نامشان فاش شود نوشته بود که این دیدار برای ایجاد مقدمات بازگشت ایران به مذاکرات برجام انجام میشود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، وزارت امور خارجه ایران گفته است که برای این دیدار، گفتوگو در مورد سه موضوع برداشته شدن تحریمها علیه ایران، مسائل افغانستان و روابط ایران و اتحادیه اروپا در دستورکار قرار دارد.
آقای مورا در صفحه توئیتر خود با اشاره به دیدار روز پنجشنبه با مقامهای ایران نوشته است که بر «ضرورت از سرگیری» مذاکرات تاکید خواهد کرد.
آخرین دور مذاکرات برجام روز ۳۰ خردادماه انجام شد و از آن زمان ایران تاریخی برای دور جدید مذاکرات هستهای اعلام نکرده و تنها از آمادگی خود برای از سرگیری مذاکرات «در آینده نزدیک» خبر داده است.
اعضای اروپایی برجام شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان، همراه با آمریکا که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از برجام خارج شد، هشدار دادهاند که زمان برای از سرگیری مذاکرات رو به اتمام است و آنها نمیتوانند تا ابد منتظر ایران بمانند.
روسیه نیز از ایران خواسته است به مذاکرات هستهای بازگردد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
«یک هفته بیخبری از سامان یاسین» در پی انتقال از زندان رجاییشهر به مکانی نامعلوم

با گذشت یک هفته از انتقال سامان یاسین، خواننده رپ و معترضی که حکم اعدام او به تازگی نقض شده، از زندان رجایی شهر به مکانی نامعلوم، تاکنون مقامهای سازمان زندانها و قوه قضائیه توضیحی در ابن مورد ارائه نکردهاند.
در همین حال برخی منابع ضمن انتشار گزارشهایی درباره انتقال این خواننده رپ به بند ۲۰۹ زندان اوین متعلق به وزارت اطلاعات برای بازجوییهای مجدد، نسبت به «احتمال شکنجه دوباره او به منظور اخذ اعترافات اجباری» هشدار دادند.
سامان یاسین (صیدی)، خواننده رپ اهل کرمانشاه از روز شنبه هشتم بهمن توسط نیروهای امنیتی به بهانه انتقال به بیمارستان، از زندان رجایی شهر کرج به مکانی نامعلوم منتقل شده است.
این خواننده رپ هشتم مهر ماه در تظاهرات مردم تهران به دست نیروهای امنیتی و همراه با اعمال خشونت شدید بازداشت شد. نیروهای امنیتی ابتدا سامان یاسین را به کلانتری ۱۲۷ نارمک و روز بعد پس از تفهیم اتهام در دادسرای امنیت مستقر در زندان اوین به زندان تهران بزرگ منتقل کردند.
بار دیگر پس از حدود ده روز از زندان تهران بزرگ به بند ۲۴۱ زندان اوین تهران منتقل شد و خبرگزاری قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز ۷ آبان از برگزاری جلسه دادگاه شماری از معترضان بازداشت شده از جمله سامان یاسین خبر داد و اعلام کرد این خواننده رپ به «محاربه» متهم شده است.
در همان روز رسانههای حکومتی تصاویری از اعترافات اجباری این خواننده رپ منتشر کرده و اتهام او را «محاربه» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» عنوان کردند.
این خواننده رپ سپس از سوی دادگاه انقلاب تهران به اتهام «محاربه» به «اعدام» محکوم شد و در هشتم آذر ماه به شکل ناگهانی همراه با محسن شکاری و محمد بروغنی به زندان رجاییشهر کرج منتقل شدند. از میان این سه تن محسن شکاری در ۱۷ آذر ماه اعدام شد.
دیوان عالی کشور در اول دی ماه اعلام کرد پرونده سامان صیدی را به دلیل «نواقص تحقیقاتی» برای رسیدگی مجدد به همان شعبه دادگاه بدوی ارجاع داده است.
محمد اسماعیل بیگی، وکیل انتخابی سامان یاسین، بیستم آذر ماه در گفتوگو با روزنامه شرق گفت که شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب وکالت او را نپذیرفته و تحت این عنوان که «پرونده به شکل محرمانه رسیدگی میشود و نه عادی»، اجازه ورود وکیل تعیینی را نداده است.
از سوی دیگر حسین سرتیپی، وکیل، در اواخر دی ماه در توییتی نوشت: «پرونده سامان صیدی(یاسین) برای رسیدگی مجدد به ایرادات هفتگانه دیوان عالی کشور به دادستانی ارجاع شد و به فرض انتساب رفتار ادعایی مجازات وی اعدام تشخیص داده نشده است.»
به گفته محمد اسماعیل بیگی، وکیل انتخابی سامان یاسین، نیروهای امنیتی این خواننده رپ را متهم کردهاند که «کلت داشته، اما نه کلت پیدا شده و نه گلوله شلیکشده از آن، و در پرونده هم درج نشده که اسلحه یا گلوله آن پیدا شده است.»
سامان یاسین روز شنبه ۸ بهمن، در حالی که برای اعزام به بیمارستانی در خارج از زندان رجاییشهر انتظار میکشید بدون ارائه دلیل خاصی به دفتر نگهبانی احضار و با نامه دادسرای امنیت مستقر در زندان اوین به «مکانی نامعلوم» منتقل شد.
شبکه حقوق بشر کردستان روز پنجشنبه سیزدهم بهمن با اشاره به انتقال این خواننده معترض به «مکانی نامعلوم» از افزایش نگرانیها در خصوص «احتمال شکنجه مجدد او برای اخذ اعترافات اجباری» گزارش داد.
این سایت حقوق بشری همچنین روز جمعه چهاردهم دی ماه خبر داد که براساس اطلاعاتی که دریافت کرده است نیروهای امنیتی، سامان یاسین را به جای بیمارستان «برای بازجویی مجدد از زندان رجایی شهر به بند ۲۰۹ زندان اوین» متعلق به وزارت اطلاعات منتقل کردهاند.
سامان یاسین از هنگام انتقال از زندان رجاییشهر در هشتم بهمن ماه، با گذشت یک هفته هیچ تماسی با خانواده و وکیل خود نداشته است.
علاوه بر هفتههای اول بازداشت، این دومین باری است که از زمان تشکیل دادگاه بدوی، هر گونه ارتباط سامان یاسین با خانواده و جهان بیرون از زندان قطع شده است.
این خواننده رپ اول آبان ماه و هفته قبل از دادگاه اول نیز از زندان فشافویه به زندان اوین منتقل شد و تا دو هفته پس از آن اجازه هیچ تماسی با خانواده یا هیچ دسترسی به وکیل نداشت و در همین دوره در دادگاه بدوی محاکمه و به اعدام محکوم شده بود.
از زمان آغاز اعتراضات سراسری تاکنون بنابر اعلام مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران دستکم ۵۲۷ تن از معترضان به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شدهاند، و دستکم ۱۹ هزار و ۶۲۳ تن از معترضان بازداشت شدهاند که چهار تن از معترضان، محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، اعدام شدهاند.
از سوی دیگر سازمان حقوق بشر ایران نیز در گزارشی هشدار داده است که دستکم ۱۰۹ تن از معترضان در خطر صدور یا اجرای احکام اعدام قرار دارند.
آمریکا موشکهای دوربرد در اختیار اوکرین قرار میدهد

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون روز جمعه اعلام کرد بسته تسلیحاتی جدیدی به ارزش نزدیک به ۲.۲ میلیارد دلار در اختیار اوکراین قرار میدهد و این بسته برای اولین بار شامل موشک دور برد خواهد بود.
پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون گفت، این بسته شامل موشکهای نوع GLSDB با برد ۱۵۰ کیلومتر خواهد بود که دامنه مسافت موشکهای اوکراین را توسعه خواهد داد.
سخنگوی پنتاگون اظهار داشت: این موشکها قابلیت بیشتری به (نیروهای اوکراینی) میدهند تا از کشور خود دفاع کرده و مناطق اشغالی را بازپس بگیرند.
اوکراین پیشتر از آمریکا در خواست کرده بود که موشکیهایی با برد بیشتر از موشک «هیمارس» در اختیار این کشور قرار دهد. برد موشکهای هیمارس ۸۰ کیلومتر است .
خبرگزاری فرانسه میگوید موشکهای تازه ارتش اوکراین را قادر میکند خطوط اصلی تدارکات، انبارهای تسلیحات و پایگاههای هوایی روسیه را هدف قرار دهد.
قرار است این بسته تسلیحاتی همچنین شامل تجهیزات برای سیستم دفاع هوایی پاتریوت و موشکهای ضد تانک جاولین باشد.
رویترز میگوید از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در اسفند سال ۱۴۰۰ تاکنون آمریکا بیش از ۲۷ میلیارد دلار کمک در اختیار کییف قرار داده است.
دولت جو بایدن هفته گذشته اعلام کرد، ۳۱ فروند تانک پیشرفته «آبرامز ام۱» به اوکراین خواهد داد.
علاوه بر آمریکا کشورهای آلمان، بریتانیا و فرانسه نیز اعلام کردهاند که تانکهای پیشرفته در اختیار اوکراین قرار میدهند.
تصمیم آمریکا و کشورهای اروپایی حامی کییف در راستای افزایش آمادگی اوکراین برای مقابله با حملات احتمالی و شدیدتر ارتش روسیه پس از پایان زمستان اتخاذ شده است.
پنتاگون: دومین بالن چینی بر فراز آمریکای لاتین مشاهده شد

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، شامگاه جمعه ۱۴ بهمن از عبور یک «بالن چینی» دیگر از قلمرو هوایی آمریکای لاتین خبر داده است.
ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون در بیانیهای گفته است: ما گزارشهایی از عبور یک بالن از آمریکای لاتین را دریافت کردهایم و اکنون در حال ارزیابی هستیم که این یکی دیگر از بالونهای تجسسی و جاسوسی چینی است.
وزارت دفاع آمریکا همچنین روز گذشته از رهگیری یک «بالن جاسوسی چین» بر فراز ایالت مونتانا خبر داد. یکی از سه سیلوی موشکهای هستهای آمریکا در این ایالت قرار دارد. گفته میشود این بالن با وزش باد اکنون به سمت ایالت کارولینای شمالی در حرکت است.
رهگیری این بالن با واکنش شدید دولت آمریکا، شکایت رسمی به نمایندگی دیپلماتیک چین و اعتراض نمایندگان کنگره به خصوص از سوی حزب جمهوریخواه روبهرو شده است؛ جمهوریخواهان خواستار اتخاذ موضعی «قاطعتر» در برابر پکن هستند.
یک سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه با لحنی که نسبتا «آشتیجویانه» توصیف شده گفت که این بالن یک «بالن غیرنظامی» و مختص پژوهشهای هواشناسی است که ا زمسیر خود منحرف شده است.
یک مقام آمریکایی هم در خصوص پرواز این «بالن چینی» بر فراز خاک ایالات متحده گفت، پنتاگون معتقد است که این یک بالن هواشناسی نیست که از مسیر خود منحرف شده است.
به گزارش فاکس نیوز، یک مقام ارشد آمریکایی هم با اشاره به اینکه این بالون ابتدا از خاک چین بلند شد، گفت: «این (اقدام) عمدی بود.»
در همین زمینه، یک مقام آمریکایی جمعه اعلام کرد تا تصمیمگیری نهایی واشینگتن در خصوص پرواز این بالن چینی بر فراز آسمان ایالات متحده، سفر دیپلماتیک وزیر خارجه آمریکا به چین به تعویق افتاده است.
رضا خندان: وزن فرهاد میثمی به ۵۰ کیلوگرم رسیده است

رضا خندان، همسر نسرین ستوده، در پاسخ به رادیو فردا ادعای قوه قضاییه جمهوری اسلامی مبنی بر عدم اعتصاب غذای فرهاد میثمی، فعال مدنی، را تکذیب کرد و گفت که وزن او به خاطر این کنشگری به حدود پنجاه کیلوگرم رسیده است.
آقای خندان ضمن شرح چگونگی حرکت اعتراضی فرهاد میثمی در زندان اوین گفت که اعتصاب او از دهم مهر ماه امسال با خودداری از خوردن عمدتاً غذاهای جامد آغاز شد و طی این مدت به جز چند روزی که در پی انتقال به انفرادی با ضرب و شتم حتی از خوردن آب و داروهایش نیز سر باز زد، از مایعات استفاده میکرده است.
وی با اشاره به نامه فرهاد میثمی که در آن عبارت «امساک در خوردن غذا» را به کار برده است، گفت که خود آقای میثمی از به کار بردن اصطلاح اعتصاب غذا «ابا دارد» و میگوید این اقدام او اعتصاب غذا نیست.
آقای خندان افزود: «اما به هر حال هر اسمی که روی آن بگذاریم، نتیجهاش شرایط جسمانی کنونی اوست بهطوری که اکنون وزن او به ۴۹ تا ۵۰ کیلوگرم رسیده است، حال آن که با توجه به قدش باید دستکم ۷۸ کیلو وزن داشته باشد، چنان که بدو ورود به زندان همین مقدار وزن را داشت.»
انتشار تصاویری از جسم تحلیلرفته فرهاد میثمی بازتاب گستردهای داشته است. فرهاد میثمی که از مرداد سال ۱۳۹۷ بدون حتی یک روز مرخصی در زندان بهسرمیبرد، به خاطر کنشهای مدنی خود در مخالفت با حجاب اجباری به شش سال زندان محکوم شده است.
وی چندی پیش در پیامی از زندان رجاییشهر، ضمن اعتراض به اعدام معترضان، خواستار توقف اعدامها و آزادی فوری چند نفر از فعالان مدنی و سیاسی از زندان شد. محمد حبیبی (معلم)، ناهید شیربیشه (از مادران دادخواه)، رضا شهابی (از کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی)، بهاره هدایت (فعال دانشجویی)، مصطفی نیلی (وکیل دادگستری) و نیلوفر حامدی (خبرنگار)، فعالانی هستند که آقای میثمی خواستار آزادی آنها شده است.
مایکروسافت میگوید ایران پشت حمله هکری به مجله «شارلی ابدو» فرانسه بود

شرکت مایکروسافت میگوید یک گروه هکری وابسته به جمهوری اسلامی در سرقت اطلاعات شخصی مشتریان مجله «شارلی ابدو» فرانسه که اخیرا کاریکاتورهای علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی را منتشر کرده بود، دست داشته است.
پژوهشگران حوزه امنیت مایکروسافت روز جمعه ۱۴ بهمنماه اعلام کردند نحوه هدف قرار دادن مجله شارلی ابدو بخشی از یک عملیات نفوذ دیجیتال گستردهتر با تکنیکهایی بود که با فعالیتهای شناسایی شده قبلی مرتبط با تیمهای هکری تحت حمایت جمهوری اسلامی مطابقت دارد.
این گزارش میگوید گروه هکری مهاجم به مجله فرانسوی همان گروهی است که ایالات متحده پیشتر متهم به مداخله در انتخابات ریاست جمهوری این کشور در سال ۲۰۲۰ کرده بود.
این گزارش اشارهای به نام هکرها نکرده، اما پیشتر ایالات متحده گروه هکری مرتبط با شرکت «ایمن نت پاسارگاد» ایران را به خاطر مداخله در انتخابات ریاست جمهوری از طریق ارسال نامههای تهدیدآمیز به رایدهندگان تحریم کرده بود.
خبرگزاری رویترز میگوید گروهی از هکرها که خود را «ارواح مقدس» میخوانند، اخیرا در یک فروم آنلاین اعلام کردند به نام و اطلاعات تماس بیش از ۲۰۰ هزار مشترک شارلی ابدو دسترسی دارند و این اطلاعات را به به قیمت ۲۰ بیت کوین (۴۷۰ هزار دلار) خواهند فروخت.
نمونهای از اطلاعات فاش شده بعدا منتشر شد و توسط روزنامه فرانسوی لوموند صحت آن تایید شد.
انتشار کاریکاتورهای علی خامنهای با واکنش تند مقامات جمهوری اسلامی مواجه شد و وزارت خارجه ایران ۵ بهمنماه سردبیر شارلی ابدو و شهردار پاریس را تحریم کرد.
با اینحال، شماری از ایرانیان مقیم فرانسه ۲۲ دیماه، با اهدای گل و قرار دادن آن در خارج از دفتر پیشین نشریه «شارلی ابدو» حمایت خود از این رسانه را نشان دادند.
با استفاده از گزارشهای رویترز، رادیو فردا؛ د.خ
جعفر پناهی، سینماگر سرشناس ایران، با قرار وثیقه آزاد شد

جعفر پناهی، سینماگر مطرح ایران، شامگاه جمعه ۱۴ بهمن پس از نزدیک به هفت ماه حبس در زندان اوین سرانجام با قرار وثیقه بهطور موقت آزاد شد.
تصاویر آقای پناهی پس از آزادی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که نشان میدهد خانواده و دوستانش در مقابل زندان اوین او را در آغوش گرفتهاند.
آزادی موقت این فیلمساز تحسینشده ایران در سومین روز از اعتصاب غذای خشک او صورت گرفته است.
طاهره سعیدی، همسر جعفر پناهی، نیز در صفحه اینستاگرام خود با انتشار تصویری از او پس از آزادی از زندان، این خبر را تایید کرد.
آقای پناهی روز چهارشنبه با انتشار یادداشتی اعلام کرد که در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده قضایی خود دست به اعتصاب غذای خشک زده است.
او در این یادداشت نوشت: «قاطعانه اعلام میکنم در اعتراض به رفتارهای فراقانونی و غیر انسانی دستگاه قضایی و امنیتی و این گروگان گیری محرز از بامداد روز دوازدهم بهمن دست به اعتصابات غذای خشک زده و تا زمان آزادی، از خوردن و آشامیدن هرگونه غذا و مصرف دارو امتناع میکنم.»
آقای پناهی تاکید کرده بود: «آن قدر در این وضعیت باقی خواهم ماند، تا شاید جسم بیجانم از زندان رهایی یابد.»
در روزهای اخیر، صالح نیکبخت، وکیل جعفر پناهی، خبر داده بود که با وجود نقض حکم شش سال حبس موکل خود از سوی دیوان عالی کشور، پرونده آقای پناهی با سه ماه تاخیر به دادگاه دیگری برای تجدیدنظر ارسال شده است. به عبارتی این فیلمساز از حق قانونی «آزادی موقت» محروم شده مانده بود.
جعفر پناهی ۶۲ ساله، یکی از شناختهشدهترین فیلمسازان ایرانی در سطح بینالمللی، تیرماه امسال در حالی که همراه با گروهی از سینماگران برای پیگیری بازداشت محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد دو سینماگر بازداشتشده به دادسرای زندان اوین مراجعه کرده بود، به دست مأموران امنیتی بازداشت و زندانی شد.
بحران در صنعت هوانوردی ایران؛ کاهش بلیت در پروازهای داخلی

پس از جریمه شرکتهای هواپیمایی در ایران به دلیل گرانفروشی بلیت، این شرکتها اقدام به کاهش شدید بهای بلیت پروازهای داخلی کردهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم در روز ۱۴ بهمن، شرایط حملونقل هوایی مسافری پس از جریمه ۱۱۹ میلیارد تومانی هشت شرکت عرضهکننده بلیت و ایرلاین به دلیل گرانفروشی بدتر شده است.
بر اساس این گزارش در پی این اقدام، طی دو هفته اخیر عرضه بلیت پروازهای داخلی به شدت کاهش یافته است؛ اقدامی که بهنظر میرسد به صورت هماهنگ از سوی برخی شرکتهای هواپیمایی داخلی در دستور کار قرار گرفته تا به این ترتیب مصوبه افزایش قیمت شورای عالی هواپیمایی اجرایی شود.
محمد محمدیبخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، ۱۲ بهمن درباره احتمال افزایش قیمت بلیت تا پایان امسال گفته بود: «مصوبه شورای عالی هواپیمایی در خصوص افزایش قیمت بلیت هواپیما از ماه مرداد در ستاد تنظیم بازار است. افزایش قیمت بلیت حتی در شورای رقابت نیز مورد بررسی قرار گرفته و منتظر ابلاغ آن از سوی ستاد تنظیم بازار هستیم.»
شرکتهای هوانوردی ایران به دلیل تحریم و بحران کرونا و کاهش قابل توجه تعداد گردشگران در سالهای گذشته با زیانهای مالی روبرو شدهاند و سعی دارند با افزایش قیمت بلیت، این بحران را کاهش دهند.
علاوه بر اینها زمینگیر شدن بخش زیادی از ناوگان هوایی و در نهایت چالش جریمه ناشی از گرانفروشی به بحرانهای این صنعت در ایران به شدت دامن زده است.
غلامرضا صالحی، رئیس شعبه سازمان تعزیرات حکومتی سوم بهمن گفته بود: «درپی اخبار و گزارشهای مردمی مبنی بر افزایش خودسرانه نرخ فروش بلیت هواپیما، تخلف هشت شرکت از طرف شعب ملی سازمان تعزیرات حکومتی محرز تشخیص داده شد.»
به گفته آقای صالحی، چهار شرکت که اقدام به فروش بلیت میکردند به مبلغ ۷۷ میلیارد تومان و چهار شرکت هواپیمایی هم به مبلغ ۴۲ میلیارد تومان و در مجموع به صد و ۱۹ میلیارد تومان در حق صندوق دولت محکوم شدند.»
در واکنش به این اقدام، به نظر میرسد این شرکتها نیز با کاهش تعداد بلیت تلاش دارند که بر دولت فشار وارد کنند.
کمیته بینالمللی المپیک از ایران گزارش کتبی خواست

توماس باخ رئیس کمیته بینالمللی المپیک خواستار گزارش کتبی ایران درباره نگرانیها از وضعیت زنان ورزشکار، تبعیض در مسابقات بینالمللی، رعایت کامل منشور المپیک و نقش کمیته ملی المپیک ایران در حفاظت از ورزشکاران در شرایط فعلی این کشور شد.
وبسایت کمیته بینالمللی المپیک با انتشار گزارشی از دیدار آقای باخ و محمود خسروی وفا رئیس کمیته ملی المپیک ایران نوشت که رئیس کمیته بینالمللی المپیک نگرانی شدید خود را با توجه به وضعیت تعدادی از ورزشکاران و ضمانتهای مالی که ورزشکاران و تیمها باید قبل از سفر به خارج از کشور برای شرکت در مسابقات بینالمللی ورزشی به فدراسیونهای ملی خود ارائه دهند، بیان کرد.
رئیس کمیته بینالمللی المپیک همچنین بر اهمیت عدم تبعیض از هر نظر و بر رعایت کامل منشور المپیک توسط کمیته ملی المپیک تاکید کرد.
باخ در این نشست بر رعایت منشور المپیک و موضوع حضور ورزشکاران ایرانی در مسابقات بینالمللی بدون هیچ گونه تبعیض اشاره کرد و از خسرویوفا خواست تا پیش از جلسه هیات اجرایی کمیته بینالمللی المپیک در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۱) درباره نگرانی این کمیته پاسخ کتبی دهد.
پیشتر و در زمان ریاست رضا صالحی امیری بر کمیته ملی المپیک ایران، جمهوری اسلامی درباره رویارویی تیمهای ورزشی و ورزشکاران ایرانی مقابل حریفانی از اسرائیل تعهد کتبی داده بود اما این موضوع هیچوقت اجرایی نشد.
بر اساس گزارش وبسایت کمیته بینالمللی المپیک، ایران متعهد شده که تلاشهای خود را برای حفظ حقوق ورزشکاران، هم از نظر انسانی و هم از نظر ورزشی، پیگیری و گسترش داده و به تعهد خود مطابق با منشور المپیک و رعایت کامل اصل عدم تبعیض ادامه دهد.
محمود خسروی وفا، بادیگارد سابق خامنهای که هم اکنون ریاست کمیته ملی المپیک ایرن را بر عهده دارد برای دیدار با توماس باخ به لوزان سوئیس سفر کرده است.
خسروی وفا پیشتر و همزمان با سرکوب ورزشکاران معترض در اعتراضات سراسری ایران، نامهای از عالیترین نهاد ورزشی جهان دریافت کرده بود و با درخواست کمیته بینالمللی المپیک به مقر این کمیته سفر کرد.
توافق سودان و اسرائیل برای عادیسازی روابط

وزیر خارجه اسرائیل اعلام کرد که کشورش و سودان کار بر توافق عادیسازی روابط را کامل کردند.
به گزارش رویترز، الی کوهن شامگاه ۱۳ بهمن در پایان سفر به خارطوم، پایتخت سودان، ارزیابی کرد که این توافق پس از انتقال قدرت در سودان امضاء شود. علی صادق، همتای سودانی او این امر را تایید کرد.
آقای کوهن در سفر چند ساعته روز پنجشنبه با ژنرال عبدالفتاح برهان، رئیس شورای حاکمیت سودان نیز دیدار کرد.
پس از عادیسازی مناسبات میان امارات متحده عربی، بحرین و مراکش با اسرائیل در پاییز سه سال پیش، نام سودان به عنوان کشوری که در این مسیر گام برخواهد داشت، عنوان شده بود.
با این حال، حاکمیت نظامی سودان در نتیجه مخالفتها و انتقادهای شدید داخلی و کودتا به رهبری ژنرال برهان در مهر سال ۱۴۰۰، نتوانست عادیسازی رابطه با اسرائیل را اعلام کند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه اسرائیل، پس از انتقال قدرت در سودان به یک دولت غیر نظامی، به عنوان بخشی از روند داخلی این کشور، مراسم امضای توافق بین دو کشور برگزار خواهد شد.
برخی از سیاستمداران سودانی که هنوز با هرگونه رابطه با اسرائیل مخالف هستند، کماکان تاکید دارند که هر توافقی از این دست باید به تایید مجلس برسد.
بر اساس گزارشهای پیشینِ رسانههای اسرائیلی، الی کوهن زمانی که وزیر اطلاعات بود، از سودان دیدار کرد اما سفر او در روز ۱۳ بهمن از خارطوم، نخستین بازدید علنی او از سودان محسوب شد.
آقای کوهن در بازگشت به تلآویو گفت «اسرائیلیها خارطوم را به عنوان شهری که "سه نه" خود را به اسرائیل اعلام کرد، به یاد دارند ولی ما در حال ساختن واقعیت جدید با سودانیها هستیم که "سه نه" به "سه بله" تبدیل میشود».
اشاره او به نشست اتحادیه عرب در ۵۶ سال پیش، پس از جنگ آن سال میان اسرائیل و اعراب، بود که در قطعنامه آن «سه نه» به اسرائیل گفته شد؛ نه در به رسمیت شناختن اسرائیل، نه به صلح با اسرائیل و نه به مذاکره با اسرائیل.
اسرائیل از زمان تاسیس سودان جنوبی در تابستان ۱۳۹۰، با آن کشور که از پیکره سودان جدا شد، رابطه رسمی دارد.
تهدید غضنفرآبادی: بر اساس طرحی جدید، کارت ملی «بیحجابها» مسدود میشود

یک نماینده مجلس ایران، از تدوین طرحی خبر داد که بر اساس آن، کارت ملی کسانی که حجاب اجباری را رعایت نکنند، مسدود و ارائه خدمات اجتماعی به آنها قطع خواهد شد.
بر اساس گفته موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی، هدف نهایی از طرح جدید، افزایش فشارهای اجتماعی و محروم کردن شهروندان از خدمات اجتماعی با هدف مجبور کردن آنها به رعایت پوشش مورد تایید حکومت است.
آقای غضنفرآبادی روز جمعه، ۱۴ بهمن به سایت «رویداد ۲۴» گفت که در این طرح کسانی که در مراکز عمومی «کشف حجاب» میکنند از طریق سیستم شناسایی و برای آنها پیامک ارسال میشود.
به گفته وی، این افراد در صورت «اصرار بر بیحجابی» جریمه خواهند شد و در صورت عدم پرداخت جریمه، کارت ملی آنها مسدود و در پی آن از خدمات اجتماعی مانند امکان استفاده از سیستم بانکی محروم میشوند.
به گفته رئیس کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی طرح اخیر، «خام» است و هنوز کمیسیونی که باید به بررسی آن بپردازد هم مشخص نشده است.
علاوه بر آقای غضنفرآبادی شمار دیگری از مسئولان و نمایندگان مجلس در ماههای اخیر و در جریان اعتراضات سراسری پس از کشته شدن مهسا امینی توسط ماموران گشت ارشاد، به شدت پیگیر طرحهای ابداعی برای اجرای قانون حجاب اجباری هستند.
نقطه اشتراک این طرحها، حذف «مواجهه فیزیکی با بیحجابی» و استفاده از تکنولوژی و به قول حسین جلالی، نماینده رفسنجان در مجلس «مدیریت هوشمند» در این زمینه است.
سوریه؛ شبهنظامیان ایرانی، ۱۱ نیروی سوری را به اتهام ارتباط با اسرائیل بازداشت کردند

در پی دو حمله پهپادی به کاروان حامل تجهیزات که ایران از راه عراق به سوریه منتقل میکرد، یک گروه سوری مخالف حکومت دمشق گفته که نیروهای ایران و حزبالله، ۱۱ تن را به ظن «همکاری با اسرائیل و قوای بینالمللی» بازداشت و بازجویی کردهاند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه، افراد بازداشتی در بوکمال و منطقه المیادین در استان دیرالزور، جنگجویان سوری هستند که تا کنون در صفوف متحدین ایران در منطقه حضور داشتند، اما شبهنظامیان وفادار به ایران و حزبالله اعتماد به آنها را از دست دادهاند.
دو کاروان از کامیونهایی که کالاهایی از ایران و متحدین آنها را از عراق به سوریه میبرد، در روزهای گذشته در مرز بوکمال مورد حمله قرار گرفت و بر اساس گزارشهای مختلف، شماری از افراد کشته شدند.
هر چند کسی مسئولیت این حملات را برعهده نگرفته اما احتمال انجام آن از سوی اسرائیل در گمانهزنیهای رسانهای عنوان شده است.
اسرائیل در دهه گذشته همواره از احتمال انتقال سلاح از عراق به سوریه و لبنان، ابراز نگرانی کرده است.
آویو کوخاوی، رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل، ماه گذشته در ارتباط با یک حمله مشابه گفت اطلاعات دقیق کشورش حاکی بود که در یک کاروان، «کامیون شماره هشت» حامل اسلحه بود.
تسنیم، خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران ایران، پس از حملات روزهای گذشته در بوکمال نوشته بود که کامیونها حامل کالاهای اساسی، آذوقه، تجهیزات بیمارستانی و اسباببازی برای کودکان بیمار بود. این خبرگزاری تصاویری از کودکان مناطق این بخش از مرز عراق و سوریه را در میان اسباببازیهای به جای مانده از انفجار کامیونها منتشر کرده بود.
اما آوی دیختر، عضو کابینه امنیتی- سیاسی اسرائیل، در واکنش به دو حمله اخیر، به شبکه اسرائیلی «کان» گفت که کشورش کامیونهای حامل آذوقه و غذا را هدف قرار نمیدهد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته است هیئت تحقیق نیروهای متحد ایران در سوریه که به منطقه رفته، قصد دارد فرماندهان گذرگاه بوکمال را تغییر دهد و تدابیر دیگری برای جلوگیری از تکرار حملات در نظر گرفته است.
ایران یا سوریه به این گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه که از بریتانیا فعالیت میکند، واکنش نشان ندادهاند.
رییس سازمان سیا: اعتراضات، جمهوری اسلامی را پریشان کرده است

رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا روابط نظامی «عمیق» ایران و روسیه را «نگرانکننده» نامید و گفت بیثباتی داخلی ایران نیز جمهوری اسلامی را «به طرز فزایندهای پریشان کرده است.»
به گزارش شبکه سیبیاس و خبرگزاری رویترز، ویلیام برنز در مراسمی در دانشگاه جرج تاون در واشینگتن، در ارتباط با ایران گفت بیثباتی داخلی ناشی از تظاهرات گسترده، موجب «پریشانی» حکومت ایران شده است.
به گفته آقای برنز، رویدادهای داخلی ایران منجر به «رفتارهای تهاجمیتر» حکومت در خارج از مرزها میشود.
ویلیام برنز که در دولت باراک اوباما معاون وزیر خارجه و از حامیان دستیابی به برجام بود، از آغاز اعتراضات ایران کمتر سخنانی در ملا عام در این باره بیان کرده است. او در سخنرانی روز پنجشنبه به «شهامت» زنان ایران که از وضعیت کشورشان سرخورده هستند، اشاره کرد.
رئیس سیا همچنین شش ماه آینده را برای جنگ روسیه در اوکراین «بسیار حیاتی» دانست و با اشاره به اقدام ایران در تجهیز روسیه به پهپادهای تهاجمی گفت روابط روسیه و ایران عمیقتر شده که نگران کننده است.
آقای برنز اظهار داشت که حملات موشکی و پهپادی روسیه به اوکراین افزایش یافته و در سفر ۳۰ ساعته ماه گذشتهاش به کییف برای دیدار با رئیس جمهور اوکراین، ناچار شد دستکم شش ساعت را در پناهگاه بگذراند.
او که به تازگی از سفر به غرب آسیا، شامل اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی، به واشینگتن بازگشته، گفت سال ۲۰۲۳، سالی با چالشهای بسیار پیچیده برای سیاستگذاران آمریکایی خواهد بود.
اخراج ایلهان عمر از کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا

مجلس نمایندگان آمریکا ایلهان عمر، نماینده دموکرات را به دلیل اظهارات او درباره اسرائیل از عضویت در کمیته امور خارجی اخراج کرد.
به گزارش شبکه سیانان، برکناری خانم عمر با ۲۱۸ رای جمهوریخواهانی که از بعد از انتخابات میاندورهای کنگره اکثریت مجلس نمایندگان را دوباره به دست گرفتهاند، عملی شد؛ ۲۱۱ نماینده مخالف این پیشنهاد بودند.
طرد او از این کمیسیون وعدهای بود که کوین مککارتی، رئیس جمهوریخواه کنگره، در جریان کارزار انتخاباتی داده بود. خانم عمر در زمانی که دموکراتها اکثریت را در دست داشتند، به عضویت کمیته مناسبات خارجی برگزیده شد.
ایلهان عمر که پیشتر گفته بود جمهوریخواهان با کمکهای مالی یک گروه طرفدار اسرائیل تقویت شدهاند، از سخنانش پوزش خواسته بود.
او از جنبش بیدیاس برای تحریم و منزوی کردن اسرائیل حمایت کرده و رفتار اسرائیل با فلسطینیان را به حکومت دوران تبعیض نژادی آفریقای جنوبی تشبیه کرده بود.
به گزارش شبکه اسرائیلی آی۲۴، او پیش از برکناری از عضویت در این کمیته گفت «من یک مسلمان، یک مهاجر و یک اهل آفریقا هستم. آیا کسی باید تعجب کند که فردی با مشخصات من هدف قرار گیرد؟ آیا کسی باید تعجب کند که من را لایق صحبت کردن در باره سیاست خارجی آمریکا ندانند؟»
همحزبیهای خانم عمر گفتند «تلافیجویی» جمهوریخواهان از اخراج دو نماینده آنها در کمیتههای مجلس نمایندگان در دوران تسلط دموکراتها بر کنگره، انگیزه اصلی اخراج خانم عمر از عضویت در کمیته مناسبات خارجی مجلس بود نه اظهارات او در مورد اسرائیل.
گرگوری میکس، نماینده دموکرات، با انتقاد از جمهوریخواهان گفت دیدگاهها و بینش خانم عمر «یک دارایی ارزشمند برای کار مهم کمیته بود.»
ایلهان عمر، ۴۰ ساله، زاده سومالی که در ۱۲ سالگی به آمریکا رسید، از سال ۲۰۱۹ به نمایندگی از ایالت مینهسوتا به عضویت مجلس نمایندگان انتخاب شده است. او و رشیده طلیب، آمریکایی فلسطینیالاصل، دو عضو مسلمان کنگره هستند.
انتقاد گزارشگران سازمان ملل از کندی روند تحقیقات درباره ترور مخالف سرشناس حزبالله لبنان

گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد از «پیشرفت کند» تحقیقات در پرونده ترور لقمان سلیم، فعال و روشنفکر لبنانی انتقاد کردند.
چهار کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۱۳ بهمن با انتشار بیانیهای نوشتند: «دو سال پس از قتل آقای سلیم، هیچکس به عنوان مسئول قتل او شناسایی نشده و احتمال کمی وجود دارد که تحقیقات در حال انجام در آینده نزدیک موفقیتآمیز باشد».
موریس تیدبال بینز، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه اعدامهای خودسرانه از جمله امضاکنندگان این بیانیه است.
لقمان سلیم، نویسنده، روشنفکر، ناشر و مدیر سازمان غیردولتی «امم، برای پژوهش و اسناد» که به صراحت لهجه و موضعگیری تند علیه گروه شبهنظامی شیعی حزبالله تحت حمایت جمهوری اسلامی شهرت داشت، بهمن ۱۳۹۹ در لبنان کشته شد.
جسد آقای سلیم ۵۸ ساله در حالی که گلوله به سرش اصابت کرده بود، یک روز پس از ناپدید شدن، در خودرو او در منطقه العدوسیه در جنوب لبنان پیدا شد.
بیانیه گزارشگران سازمان ملل میافزاید: «بر عهده مقامات لبنانی است که تحقیقات کاملی را انجام دهند و عامل یا عاملان این جنایت شنیع را به دست عدالت بسپارند. عدم شروع تحقیقات سریع و موثر ممکن است به خودی خود نقض حق زندگی باشد.»
ترور این فعال سیاسی و پژوهشگر که آثار مختلفی به ویژه در زمینه جنگ داخلی لبنان (۱۹۷۵-۱۹۹۰) نوشته بود، لبنان را شوکه کرد.
او با وجود آن که برآمده از اقلیت شیعه لبنان بود، از طرفداران سرسخت سکولاریسم در این کشور به شمار میرفت و یکی از معدود صداهای مخالف جامعه لبنان بود.
او مدتی قبل از ترورش در مصاحبههای تلویزیونی خود تاکید کرده بود که حزبالله، لبنان را به نمایندگی از ایران گروگان میگیرد.
کارشناسان سازمان ملل که از سوی شورای حقوق بشر این سازمان ماموریت یافتهاند، اما رسما از طرف سازمان ملل موضع نمیگیرند، تأکید کردهاند که قبل از مرگ لقمان سلیم، او و خانوادهاش مورد ارعاب، آزار و اذیت و تهدید قرار گرفته بودند.
آنان یادآوری کردند: «روشن کردن شرایط مربوط به مرگ خشونتآمیز آقای لقمان سلیم و سپردن افراد مسئول به عدالت نیز بخشی از تعهدات دولت برای حمایت از آزادی بیان است.»
این کارشناسان نوشتند: «فرهنگ معافیت از مجازات نه تنها قاتلان آقای سلیم را از مسئولیتشان تبرئه میکند، بلکه به دلیل اخطاری که به دیگر فعالان و روشنفکران متعهد داده میشود، خودسانسوری را بیشتر میکند و بر جامعه مدنی نیز اثر وحشتناکی میگذارد.»
پوتین: تانکهای آلمانی دوباره ما را تهدید میکنند

ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه کشورهای غربی را تهدید کرد که به تحویل سلاح به اوکراین واکنش نشان خواهد داد و با اشاره به تحویل تانکهای آلمانی به اوکراین مدعی شد که تاریخ در حال تکرار است.
پوتین روز پنجشنبه ۱۳ بهمن در سخنرانی خود در مراسم هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی سابق در استالینگراد (ولگوگراد کنونی) تلاش کرد تهاجم روسیه به اوکراین را با جنگ جهانی دوم مقایسه کند.
او مدعی شد که درگیری نظامی روسیه در اوکراین بخشی از میراث پیروزی اتحاد جماهیر شوروی بر هیتلر است.
رئیسجمهور روسیه بار دیگر مقامات اوکراینی را متهم کرد که «نئونازی» هستند و «نسلکشی» مردم روسیزبان اوکراین را سازماندهی میکنند.
پوتین درباره تحویل تانکهای لئوپارد آلمانی به اوکراین گفت: «این باورنکردنی است اما تانکهای لئوپارد آلمانی دوباره ما را تهدید میکنند».
او تهدید کرد که روسیه تانک به مرزهای کشورهای غربی نمیفرستد، بلکه برای پاسخ به تهدیدها چیزی بیش از خودروهای زرهی دارد.
پوتین گفت: «کسانی که کشورهای اروپایی از جمله آلمان را به جنگ دیگری علیه روسیه میکشانند و اظهارات غیرمسئولانهای میکنند و به دنبال شکست روسیه در میدان نبرد هستند، ظاهرا نمیدانند که جنگ مدرن علیه روسیه برای آنان کاملا متفاوت خواهد بود.»
پیشتر نیز پوتین اظهارات مشابهی را مطرح کرده بود که به عنوان اشارهای به استفاده احتمالی روسیه از سلاح هستهای تعبیر شد.
همچنین دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در این باره گفت که روسیه از تمام پتانسیل خود برای واکنش به تحویل تسلیحات غربی استفاده خواهد کرد.
پسکوف گفت: «زمانی که تسلیحات جدید ارائه شده توسط "غرب جمعی" ظاهر شود، روسیه به طور کامل از پتانسیل موجود خود برای پاسخ استفاده خواهد کرد.»
پس از مدتها تاخیر به دلیل نگرانی از تشدید درگیریها در اوکراین، سرانجام غرب با ارسال تانکهای مدرن لئوپارد آلمانی، آبرامز آمریکایی و چلنجر بریتانیا به اوکراین موافقت کرد.
اما کییف هنوز موشکهایی با برد بیش از صد کیلومتر را که ارتش اوکراین میگوید برای ضربه زدن به خطوط لجستیکی روسیه به آنها نیاز دارد، به دست نیاورده است.
همزمان با این تهدید روسیه، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین روز پنجشنبه پیشبینی کرد که روسیه در حال آمادهسازی یک حمله بزرگ جدید است.
او همچنین در ملاقات با رهبران اتحادیه اروپا در کییف از آنها خواست تحریمهای شدیدتری علیه روسیه وضع کنند.
حملات زمینی ارتش روسیه در جبهههای شرقی، به خصوص در ایالت دونتسک ادامه دارد و شهر کراماتورسک در مجاورت این جبهه هدف حملات موشکی روسیه قرار گرفته است.