خبرخوان
انتقاد از بیانیه خانه سینما درباره جان باختن بکتاش آبتین؛ برگزاری مراسم یادبود در بند زنان اوین

با شدت گرفتن انتقادها از بیانیه خانه سینما درباره بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز زندانی که دو روز پیش جان باخت، تعدادی از سینماگران ایرانی از جمله مهناز محمدی و فرحناز شریفی عضو این نهاد صنفی خواستار استعفای هیئت مدیره این نهاد شدهاند.
خانه سینما در بیانیه خود درباره جان باختن آقای آبتین هیچ اشارهای به دلیل مرگ آقای آبتین نکرده است. علاوه بر این چهرههایی چون مجتبی میرطهماسب، سپیده ابطحی، مریم پالیزبان، محمد رسولاف، اشکان اشکانی و مصطفی آلاحمد هم به شدت از بیانیه خانه سینما انتقاد کردهاند.
در همین حال منابع حقوق بشری گزارش دادهاند که شامگاه یکشنبه ۱۹ دیماه در بند زنان زندان اوین، مراسمی به یاد بکتاش آبتین برگزار کرده بودند و پس از برگزاری این مراسم، مقامهای زندان قصد انتقال عالیه مطلبزاده، روزنامهنگار زندانی در اوین به زندان قرچک را داشتهاند که با مقاومت زنان زندانی روبرو شدهاند.
کانون نویسندگان ایران پیشتر اعلام کرده بود که مقامهای قوه قضاییه با وجود آگاهی از بیماری زمینهای بکتاش آبتین، مهرماه سال ۹۹ در اوج شیوع کرونا در ایران، او را برای اجرای حکم پنج سال زندان بازداشت کردند.
همچنین به گفته کانون نویسندگان در ماههای اخیر پس از ابتلای این شاعر زندانی به کرونا، تاخیر عامدانه ده روزه در روند درمان او ایجاد شد که روند درمان او را دشوار کرد و حکومت ایران در جان باختن بکتاش آبتین مسئولیت مستقیم دارد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
وضعیت بلاتکلیف حبس ریحانه طراوتی، عکاس و فعال مدنی

بنابر گزارشها، ریحانه طراوتی، عکاس و فعال مدنی، همچنان محبوس و بلاتکلیف در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین بهسر میبرد.
پایگاه خبری «امتداد» روز شنبه ۳۱ اردیبهشت نوشت این فعال حقوق زنان که از تاریخ ۱۹ اردیبهشت ماه در بازداشت است، بهرغم اتمام بازجوییها، با تمدید مجدد قرار بازداشت، بهطور بلاتکلیف محبوس شده است.
محمود بهزادی راد، وکیل این عکاس، اعلام کرده است که پرونده موکلش را «به بازپرسی ارجاع دادند که بازپرس، قرار بازداشت او را صادر کرد.»
وکیل خانم طراوتی گفت: «در ابتدای بازداشت، ما اطلاع دقیقی از محل نگهداری ریحانه طراوتی نداشتیم. پرونده در مرحله بازپرسی بوده و ما همچنان این پرونده را مطالعه نکردهایم. در حال حاضر، بنده به عنوان وکیل، نه موفق به مطالعه پرونده شده و نه با موکلم دیدار داشتهام.»
او افزود که «هنوز از اتهامات موکل و دلایل دستگیری او هیچ اطلاعی نداریم. حتی هیچ اطلاعی از اینکه آیا چه مواردی به موکلم تفهیم اتهام شده، هیچ اطلاعی نداریم.»
ریحانه طراوتی، در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، در پی یورش مأموران وزارت اطلاعات به خانه او پس از تفتیش منزل و ضبط برخی وسائل شخصی، بازداشت و به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات منتقل شد.
ریحانه طراوتی از امضاکنندگان بیانیه اعتراض به خشونت علیه زنان در عرصه سینما و تئاتر بود. او پیشتر در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳، در پی انتشار نسخه ایرانی آهنگ «هپی» به همراه گروهی بازداشت و پس از چند هفته آزاد شده بود.
خانواده رضا شهابی از بیخبری از وی ابراز نگرانی کردند

خانواده رضا شهابی میگویند پس از بازداشت این عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، هیچ تماسی با او نداشتهاند.
به گفته خانواده آقای شهابی، آنها به دلیل بیماریهای متعدد وی، نگران سلامتی او هستند.
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت جسمانی این فعال سندیکایی در بیانیهای نوشته است که بیخبر نگاه داشتن خانواده شهابی و دیگر فعالان کارگری بازداشت شده، از جمله ریحانه انصارینژاد، آنیشا اسداللهی، و کیوان مهتدی، مصداق اذیت و آزار روحی و شکنجه روانی است و باید فوراً متوقف شود.
رضا شهابی که عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران است، روز ۲۲ اردیبهشت توسط ماموران وزارت اطلاعات در خانه خود بازداشت شد.
آقای شهابی پیش از این نیز بارها بازداشت و به اتهامهای امنیتی سالهای طولانی را در زندان سپری کرده بود.
توافق ایران و عمان برای احیای مذاکرات احداث خط لوله گازی

خبرگزاری دولتی ایران از احیای مذاکرات احداث خط لوله گازی با عمان خبر داده است.
در پی دیدار روز شنبه ۳۱ اردیبهشت جواد اوجی وزیر نفت ایران با محمد بن حمد الرمحی، همتای عمانی خود در مسقط، ایرنا از توافق دو کشور برای احیای مذاکرات احداث خط لوله برای انتقال گاز ایران به عمان و همچنین توسعه مشترک میدان نفتی «هنگام» خبر داد.
میدان هنگام تنها میدان نفتی مشترک میان ایران و عمان است.
تفاهمنامه پروژه احداث خط لوله انتقال سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ایران به عمان برای مایعسازی (الانجی) و فروش در بازارهای بینالمللی حدود دو دهه پیش امضا شد و قرار بود سال ۸۷ اجرایی شود، اما تحریمهای بینالمللی این پروژه را در حد تفاهمنامه نگه داشت و حتی قرارداد نیز امضا نشد.
حدود دو دهه پیش هزینه احداث خط لوله دریایی ایرانعمان، حدود ۱.۲ میلیارد دلار برآورد میشد.
عمان ظرفیت مایعسازی سالانه بیش از ۱۰.۵ میلیون تن (معادل حدود ۱۵ میلیارد متر مکعب) گاز را دارد و میخواهد در سال جاری این رقم را به ۱۱.۴ میلیون تن برساند. با اینحال طی سالهای گذشته به خاطر کمبود گاز، بخشی از ظرفیت مایعسازی گاز کشور بیاستفاده مانده است. طی یک دهه گذشته تولید سالانه گاز عمان ۴.۴ درصد افزایش یافته، اما مصرف گاز رشدی ۶.۳ درصدی داشته است.
با استفاده از گزارشهای ایرنا، شرکت عمانانرژی، بیپی و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
همسر احمدرضا جلالی خواستار تلاش اتحادیه اروپا برای آزادی او شد

همسر احمدرضا جلالی، پزشک و محقق ایرانی – سوئدی که به اتهام جاسوسی در ایران محکوم به اعدام شده است، از اتحادیه اروپا خواست که برای آزادی او تلاش کند.
ویدا مهراننیا در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی زددیاف آلمان گفت: «امیدوارم اتحادیه اروپا بتواند قاطعانه عمل کند و احمدرضا را به خانه بازگرداند.»
وی افزود که اتحادیه اروپا «نباید اجازه دهد که یک مرد بیگناه به چنین شیوه غیرانسانی کشته شود».
آقای جلالی سال ۲۰۱۷ به اتهام جاسوسی در ایران به اعدام محکوم شد، اتهامی که دولت سوئد و حامیان او آن را رد کردهاند.
رسانههای ایران گزارش داده بودند که او احتمال دارد روز شنبه اعدام شود، حکمی که مقامات ایران بر اجرای آن تاکید کردهاند. همسر احمدرضا جلالی میگوید که اما حکم اجرا نشد.
وی افزود که وزیر دادگستری ایران در حال بررسی تعویق این حکم است.
دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز سهشنبه از تهران خواست که حکم اعدام وی را به حالت تعلیق دربیاورد و در نهایت آن را لغو کند.
حکومت ایران در سالهای اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانیهای دوتابعیتی را به اتهامهای انتسابی گوناگون از جمله «جاسوسی» و «همکاری با دولتهای متخاصم» بازداشت یا مبادله کرده است.
این رویه حکومت بارها از سوی دولتها و سازمانهای حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگانگیری» و «باجخواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛ س.ن
پنج کشته در حملات پهپادی ترکیه به شمال عراق

مقامات شمال عراق میگویند که حملات پهپادی ترکیه به شورشیان کرد در روز شنبه دستکم پنج کشته بر جای گذاشته است که دو نفر آنها غیرنظامی هشتند.
ترکیه بهطور متناوب شمال عراق را هدف حملات خود قرار میدهد، منطقهای که پایگاه حزب غیرقانونی اعلام شده کارگران کردستان (پکاکا) و کمپهای آموزشی آن است.
به گفته مقامات محلی، حملات پهپادی روز شنبه در مناطق کوهستانی چمچمال، واقع در غرب شهر سلیمانیه انجام شده است.
هیمین بهجت، شهردار آجالار، گفت: «دو پهپاد ترکیهای دو بار حمله کردند. در حمله دوم یک وانت هدف قرار گرفت که این رویداد پنج کشته بر جای گذاشت، از جمله دو غیرنظامی.»
یک مقام درمانی نیز در گفتوگویی با خبرگزاری فرانسه تایید کرده که اجساد دو شهروند غیرنظامی به بیمارستان چمچمال منتقل شده است.
عملیاتهای نظامی مکرر ترکیه علیه شورشیان کرد در شمال عراق، روابط بغداد و آنکارا، دو شریک تجاری، را تحت تاثیر خود قرار داده است. همچنین روابط ترکیه با مقامات اقلیم خودمختار کردستان نیز سر این موضوع پیچیده شده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن
محرومیت هواداران تراکتورسازی در هفته ۲۹ لیگ برتر

کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران تماشاگران تیم تراکتورسازی تبریز را از حضور در ورزشگاه این شهر برای بازی بعدی لیگ برتر محروم کرد.
این نهاد با صدور اطلاعیهای پس از رویدادهای اخیر در ورزشگاه «یادگار امام» شهر تبریز که موجب شد بازی پرسپولیس تهران و تراکتورسازی تبریز نیمهتمام بماند، اعلام کرد که «با توجه به بیم تجری و تکرار این رفتار در بازی هفته ۲۹ لیگ برتر... قرار دستور موقت مبنی بر جلوگیری از حضور تماشاگران در محل برگزاری مسابقه مذکور صادر میشود.»
هواداران تراکتورسازی تبریز روز پنجشنبه در دیدار این تیم با پرسپولیس تهران اقدام به سنگپراکنی کردند که موجب شد داور این بازی را متوقف کند. همچنین گزارشهایی از شعارهایی با مضامین قومی و نژادی نیز منتشر کرده است که هواداران تراکتورسازی تبریز در ورزشگاه سر دادهاند.
تراکتورسازی تبریز در هفته ۲۹ لیگ تبریز روز سوم خرداد برابر فجر سپاسی به میدان خواهد رفت.
با استفاده از گزارش خبرگزاری ایسنا؛ س.ن
روسیه ورود بایدن و بلینکن به این کشور را ممنوع کرد

روسیه روز شنبه اعلام کرد که ورود ۹۶۳ شهروند آمریکایی از جمله جو بایدن و آنتونی بلینکن، رئیس جمهور و وزیر خارجه ایالات متحده، و ویلیام برنز، رئیس سازمان سیآیای، به این کشور را ممنوع میکند.
این ممنوعیت سفر گرچه تاثیری صرفا نمادین دارد، اما گویای روند نزولی روابط میان مسکو و واشینگتن است که از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بسیار بغرنج شده است.
روز شنبه همچنین وزارت خارجه روسیه بهطور جداگانه ۲۶ اسم را به فهرست کاناداییهای که از سفر به روسیه منع شدهاند اضافه کرد که در بین آنها نام مقامات دفاعی، مدیران صنایع دفاعی و سوفی ترودو، همسر نخست وزیر کانادا، دیده میشود.
مسکو پیش از این در واکنش به تحریمهای کانادا، جاستین ترودو و کریستیا فریلند، نخست وزیر و وزیر اقتصاد این کشور را به همراه صدها کانادایی دیگر از ورود به روسیه منع کرده بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
بایدن در سئول؛ ابلاغ کمک ۴۰ میلیاردی به اوکراین، دیدار با همتای کرهای برای مقابله با تهدید پیونگیانگ

در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین به زودی وارد ماه چهارم میشود، کاخ سفید روز شنبه، ۳۱ اردیبهشت، اعلام کرد که جو بایدن بسته جدید کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را با هدف تامین منابع امنیتی و اقتصادی مورد نیاز این کشور جنگزده امضا کرده است.
این لایحه که بزرگترین کمک مالی آمریکا به اوکراین به شمار میرود روز پنجشنبه در سنای آمریکا با ۸۶ رای موافق و ۱۱ رای مخالف به تصویب رسید. تمام آرای مخالف متعلق به جمهوریخواهان بود.
به این ترتیب، مجموع کل کمکهای ارائه شده توسط دولت بایدن به اوکراین از آغاز تهاجم روسیه به این کشور به ۵۳ میلیارد دلار میرسد.
به گزارش آسوشیتدپرس، لایحه مزبور همچنین شامل ۲۰ میلیارد دلار کمک نظامی واشینگتن به کییف است که جریان ثابت انتقال سلاحهای پیشرفته به اوکراین را تضمین میکند، همان روندی که تاکنون مانع پیشروی بیشتر نیروهای روسی شده است.
امضای این لایحه توسط رئیس جمهوری آمریکا همزمان با سفر او به شرق آسیا از جمله سئول، پایتخت کره جنوبی، انجام گرفت.
در همین زمینه، آقای بایدن و یون سوک یول روز شنبه در نخستین دیدار و تعامل دیپلماتیک خود از زمان روی کار آمدن رئیس دولت جدید کره جنوبی، با یکدیگر دیدار کردند.
در جریان این دیدار، دو رئیس جمهوری با اشاره به بررسی گسترش رزمایشهای مشترک نظامی دو کشور، بر ضرورت افزایش بازدارندگی در برابر «تهدیدهای» کره شمالی تاکید کردند، اقدامی که احتمال میرود خشم مقامهای پیونگیانگ را برانگیزد.
کره شمالی با نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا و همچنین ممنوعیتهایی که سازمان ملل علیه فعالیت هستهای نظامی این کشور وضع کرده، چندین آزمایش نظامی در سال جاری میلادی انجام داده است.
«وخامت وضعیت جسمی» فرهاد میثمی در شانزدهمین روز از اعتصاب غذا

گزارشها از ایران حاکی است که فرهاد میثمی در شانزدهمین روز اعتصاب غذا، به دلیل وخامت وضعیت جسمانی قرار است به بیمارستانی خارج از زندان اعزام شود.
رضا خندان، فعال مدنی، با اعلام خبر وخامت حال فرهاد میثمی در توییتی نوشت که «او در حال اعزام به بیمارستانی خارج از زندان است»، اما به جزئیات بیشتری اشاره نکرد.
این زندانی سیاسی پیشتر با ارسال نامهای از زندان رجایی شهر اعلام کرده بود تا زمانی که اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر دوتابعیتی زندانی، لغو نشود به اعتصاب غذا ادامه خواهد داد.
محمد مقیمی، وکیل فرهاد میثمی، روز ۲۰ اردیبهشتماه در گفتوگو با رادیوفردا هشدار داد که موکلش به دلیل اعتصاب غذای خشک و بیماری گوارشی در «وضعیت نامساعدی» به سر میبرد.
وکیل فرهاد میثمی به رادیوفردا گفته است که موکلش در زندان، احمدرضا جلالی را دیده و در جریان «روند ناعادلانه» دادرسی و «حکم ظالمانه» اعدام او قرار گرفته و از همین رو، در اعتراض به فرآیند ناعادلانه محاکمه آقای جلالی و احتمال اجرای حکم اعدام او دست به اعتصاب غذا زده است.
آقای میثمی از مردادماه ۱۳۹۷ به خاطر کنشهای مدنی خود در مخالفت با حجاب اجباری به پنج سال زندان محکوم شده و بیش از چهار سال است که بدون مرخصی در زندان به سر میبرد.
احمدرضا جلالی، پزشک و استاد دانشگاه ایرانیتبار و شهروند سوئد است که در سال ۱۳۹۵ در حالی که برای شرکت در یک کنفرانس علمی به ایران سفر کرده بود توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و در دادگاه انقلاب تهران به اتهام «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» و «فساد فیالارض» به اعدام محکوم شد.
همزمان با اعتصاب غذای آقای میثمی و شمار دیگری از فعالان مدنی و اجتماعی داخل یا خارج زندان، کاربران شبکههای اجتماعی نیز از روز ۲۱ اردیبهشت با هشتگ «جان، سپر جان» خواستار توقف حکم اعدام احمدرضا جلالی و نجات جان زندانیانی شدهاند که دست به اعتصاب غذا زدهاند.
تلاش بریتانیا برای مسلح کردن مولداوی «در استانداردهای ناتو»

وزیر امور خارجه بریتانیا روز جمعه از تلاش برای رساندن سلاح و مهمات به کشور مولداوی در غرب اوکراین در حد «استانداردهای سازمان ناتو» خبر داد.
لیز تراس، وزیر خارجه، در گفتوگویی با روزنامه تلگراف، چاپ لندن، گفت دولت بریتانیا علاقه دارد مولداوی با استانداردهای ناتو مسلح شود و در ادامه فاش کرد که کشورش گفتوگو در این باره را با متحدانش «آغاز کرده است».
مولداوی در ماه مارس گذشته یعنی در همان هفتههای آغازین تهاجم روسیه به خاک اوکراین، درخواست پیوستن به اتحادیه اروپا را داد و، به نوشته رویترز، مسیری غربگرایانه را برای خود ترسیم کرد.
این کشور در عین حال عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، نیست و در حال حاضر این نگرانی هست که پس از اوکراین هدف ولادیمیر پوتین قرار بگیرد. خانم تراس در همین زمینه بر «جاهطلبی» رئیس جمهور روسیه تاکید کرده است.
مولداوی همچنین دارای ناحیهای مرزی است که به نگرانی در این زمینه دامن میزند: ناحیه ترانسنیستریا، نوار باریکی از شرق مولداوی و هممرز با غرب اوکراین که از زمان پایان جنگ با حکومت مرکزی مولداوی در سال ۱۹۹۲ توسط جداییطلبان اداره میشود.
حدود ۱۵۰۰ نیروی ارتش روسیه تحت عنوان «نیروی حافظ صلح» در این ناحیه مستقر هستند، ولی از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه نگرانی در مورد به کارگیری این نیروها در جنگ اوکراین افزایش یافته است.
به نوشته روزنامه گاردین، معاون نخست وزیر مولداوی ماه گذشته با اشاره به این که کشورش در «لحظهای نو و بسیار خطرناک» قرار گرفته هشدار داده است که نیروهای حاضر در ترانسنیستریا در پی وقوع یک سلسله انفجار در این ناحیه «در پی دامن زدن به تنش هستند».
انتقاد از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل بهخاطر سفر برنامهریزی شده به سینکیانگ چین

یک گروه ۴۰ نفره از سیاستمداران ۱۸ کشور با انتقاد از سفر برنامهریزی شده میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، به ایالت مسلماننشین سینکیانگ چین، هشدار دادند که این سفر میتواند «خدشهای دائمی» به اعتبار و حیثیت این سازمان وارد کند.
در بیانیهای که پیش از انتشار به رویت روزنامه بریتانیایی گاردین رسیده است، سیاستمداران اتحاد بین پارلمانی چین موسوم به «آیپاک»، پکن را به سازماندهی «یک تور نمایشی» متهم کردند.
آنها بهویژه از اینکه دولت چین از محدودیتهای همهگیری کرونا به عنوان پوششی برای جلوگیری از بازدید آزادانه استفاده کند، ابراز نگرانی کردهاند.
خانم باشله قرار است بازدید خود از شهر کاشغر و اورومچی در سینکیانگ را از دوشنبه ۲۳ ماه مه (دوم خرداد) آغاز کند.
بنا بر برآوردهای سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای حقوق بشری، دستکم یک میلیون نفر از جامعه اویغورها و دیگر اقلیتهای مسلمان در سینکیانگ در زندانها یا اردوگاههای این منطقه نگهداری میشوند.
ایالات متحده و شماری دیگر از کشورهای غربی رفتار چین با اقلیت اویغور ساکن آنجا را «نسلکشی» خواندهاند، اتهامی که پکن «دروغ قرن» مینامد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بیش از یک سال قبل از دولت چین خواسته بود که به کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اجازه دهد در مورد اتهام بدرفتاری با مسلمانان اویغور ایالت سینکیانگ و مردم تبت تحقیق کند.
رئیسی برای دیدار با سلطان عمان به مسقط سفر میکند

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، روز شنبه، ۳۱ اردیبهشت، خبر داد که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، روز دوشنبه برای دیدار با سلطان عمان به پایتخت این کشور، مسقط، سفر میکند.
به نوشته ایرنا، ملاقات رسمی در کاخ العلم، دیدار دوجانبه با هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان، امضای چند سند همکاری، دیدار با ایرانیان مقیم و دیدار با تجار و فعالان اقتصادی عمانی از جمله برنامههای سفر یکروزه آقای رئیسی به این کشور است.
در میان شش امیرنشین خلیج فارس، در حالی که عربستان، امارات متحده عربی و بحرین مناسبات پرتنشی با ایران دارند و روابط رسمی میان عربستان و ایران از سالها پیش قطع شده، قطر، کویت و عمان همواره دوستی نزدیک با جمهوری اسلامی ایران را حفظ کردهاند.
اوایل اردیبهشتماه نیز سخنگوی وزارت خارجه ایران تایید کرد که گفتوگوهای ایران با عربستان سعودی پس از سالها جدایی «با تلاش و تمهید کشورهای عراق و عمان در جریان است».
مناسبات رسمی ایران و عربستان سعودی در سال ۱۳۹۵ قطع شد و تنش بین دو کشور در سال ۱۳۹۸ در پی حملات موشکی شبه نظامیان حوثی به تاسیسات نفتی عربستان به اوج رسید. ریاض، ایران را به پشتیبانی از این حملات معرفی میکند ولی تهران همواره هر گونه اتهام مداخله در این زمینه را رد کرده است.
ابراهیم رئیسی در راس هیئتی بلندپایه و یک هفته پس از آن به عمان سفر میکند که هیئتی ۵۰ نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران به این کشور رفتند.
رشد چشمگیر تجارت ایران و اتحادیه اروپا در سه ماهه اول ۲۰۲۲

مرکز آمار اتحادیه اروپا، یورواستات، در تازهترین گزارش خود از رشد چشمگیر تجارت با ایران خبر داده است.
بر اساس آمارهای این نهاد رسمی اتحادیه اروپا، ۲۷ عضو این اتحادیه طی سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۲ حدود ۲۷۷ میلیون یورو واردات از ایران داشتهاند که نسبت به دور مشابه پارسال حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است.
همچنین صادرات اتحادیه اروپا به ایران با رشدی بیش از ۱۸ درصدی به یک میلیارد و ۵۴ میلیون یورو رسیده است.
آلمان سهمی بیش از ۳۰ درصدی در کل تجارت ایران با اتحادیه اروپا دارد.
این کشور در سه ماهه ابتدایی امسال ۴۱۶ میلیون یورو صادرات به ایران داشته و ۸۷ میلیون واردات از ایران انجام داده است.
شرکای اصلی دیگر به ترتیب ایتالیا، اسپانیا و رومانی هستند.
به رغم رشد چشمگیر تجارت اتحادیه اروپا با ایران در سه ماهه ابتدایی امسال نسبت به دور مشابه پارسال، هنوز تجارت ایران با ۲۷ عضو این اتحادیه بسیار کمتر از دوران قبل از تحریمهای آمریکا است.
ایران در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۸ که هنوز تحریمهای آمریکا علیه ایران به اجرا گذاشته نشده بود، بیش از ۲.۳ میلیارد یورو واردات و ۲.۹ میلیارد یورو صادرات به اتحادیه اروپا داشت.
با استفاده از گزارش یورواستات و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
خوان کارلوس، پادشاه سابق اسپانیا پس از دو سال به کشور بازگشت

خوان کارلوس، پادشاه سابق اسپانیا بعد از حدود دو سال اقامت در ابوظبی غروب پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت برای ديداری کوتاه به کشور بازگشت.
به گفته نزدیکان خوان کارلوس او برای شرکت در مراسم مسابقه قایقهای بادبانی که هر سال در سواحل شمال غربی اسپانیا برگزارمی شود به کشور بازگشته است. قایق بادبانی خوان کارلوس به نام «ال بریبون» در این مسابقات شرکت دارد.
پس از مدتها اقامت در خارج از کشور او روز جمعه برای اولین بار در یک مناسبت عمومی در شهر سنخنخو ظاهر شد. چند صد نفر از مردم که در اطراف باشگاه قایقرانی این شهر اجتماع کرده بودند برای پادشاه سابق اسپانیا هورا کشیده و شعار «زنده باد پادشاه» سر دادند.
در گزارشهای تصویری که رسانههای اسپانیا از این رویداد منتشر کردهاند میتوان دید خوان کارلوس که ظاهرا بسیار ضعیف است و با کمک عصا حرکت میکند از دیدن جمعیت هواداران خود به وجد آمده بود.
خوان کارلوس که اکنون ۸۴ سال دارد در سال ۱۹۷۵ میلادی و همزمان با افول دوران زمامداری طولانی ژنرال فرانکو، دیکتاتور اسپانیا به پادشاهی رسید. او به دلیل نقش مهم و مثبتی که در سالهای انتقال به دمکراسی ایفا کرد در اسپانیا محبوبیت فراوانی داشت و با رهبران بسیاری از کشورهای جهان چه نظامهای دمکراتیک و چه نظامهای پادشاهی و خودکامه مناسبات خوبی را برقرار و حفظ کرد.
از سالهای ۲۰۰۰ به این سو به دلیل اشتباهاتی که منتقدان آن را رسواییهای بزرگ تلقی میکردند میزان محبوبیت خوان کارلوس به شدت کاهش یافت و بالاخره او در سال ۲۰۱۴ از سلطنت کنارهگیری کرد و پسرش فیلیپه ششم به پادشاهی رسید.
خوان کارلوس در اوت سال ۲۰۲۰ اسپانیا را ترک کرد و به ابوظبی رفت. او در ماه مارس اعلام کرد که برای همیشه در ابوظبی سکونت خواهد کرد ولی در هر فرصتی که فراهم شود به اسپانیا سفر میکند.
در سالهای اخیر اتهامات جدیتری از جمله دریافت پول نقد از عربستان سعودی به عنوان «رشوه» برای تسهیل قراردادهای تجاری بین جده و شرکتهای اسپانیایی علیه خوان کارلوس مطرح شده است. دادستانی سوئیس، کشوری که خوان کارلوس حساب بانکی دارد و دادستانی اسپانیا پس از چند سال تحقیق به دلیل فقدان شواهد کافی و مصونیت خوان کارلوس در دوران پادشاهی این پرونده را مختومه اعلام کردند.
صاحبنظران معتقدند که یکی از دلایل سفر خوان کارلوس به اسپانیا این است که چند ماه از پایان تحقیقات میگذرد.
سفر او واکنشهای گوناگونی برانگیخته است. هواداران سلطنت و احزاب و سیاستمداران دست راستی از این موضوع ابراز خوشحالی میکنند ولی احزاب چپ که اکنون دولت اسپانیا را در دست دارند سفر او به کشور را یک تصمیم و مسئله شخصی میدانند.
سخنگوی دولت اسپانیا که ائتلافی از حزب سوسیالیست و گروه چپ رادیکال به نام «پودموس» است روز جمعه گفت: «دولت به تصمیم پادشاه سابق احترام میگذارد و این یک امر و تصمیم شخصی است.»
اما یولاندا دیاز، وزیر کار و امور اجتماعی که از اعضای گروه چپ رادیکال است گفت خوان کارلوس نیز مثل هر شهروند دیگر باید در مورد اتهاماتی که علیه او مطرح شده است توضیح بدهد.
سفر خوان کارلوس به اسپانیا روز دوشنبه پس از دیدار کوتاه با اعضای خانوادهاش در مادرید، از جمله پسرش که پادشاه فعلی اسپانیاست به پایان میرسد.
شهردار سنخنخو روز جمعه به خبرنگاران گفت خوان کارلوس روز دوشنبه به دوبی برمیگردد ولی ماه آينده برای شرکت در يک مراسم قايقرانی ديگر به اين شهر باز خواهد گشت.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن
ابراز امیدواری امیر قطر به توافق ایران و آمریکا برای احیای برجام

تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر روز جمعه ۳۰ اردیبهشت در مورد توافق ایران و آمریکا نسبت به احیای برجام ابراز امیدواری کرد و گفت قطر آماده است در این زمینه کمک کند.
مذاکرات مربوط به احیای برجام از فروردین امسال متوقف شده است و به نظر میرسد که مانع اصلی برای توافق، اصرار ایران بر حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی دولت آمریکاست.
امیر قطر در جریان دیدار از برلین در یک نشست خبری مشترک با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت: «ما امیدواریم که طرفهای توافق هستهای به زودی به توافق برسند و قطر حاضر است در حل اختلاف مشارکت کند.»
به گزارش رسانههای آلمانی تمیم بن حمد آل ثانی در ملاقات با مقامات ارشد آلمان به آنها تضمین داده که انتقال گاز مایع قطر به آن کشور از سال ۲۰۲۴ آغاز خواهد شد.
آلمان که بخش زيادی از سوختهای فسیلی مورد نیاز کشور را از روسیه وارد میکند در پی حمله نظامی آن کشور به اوکراین قصد دارد از وابستگی خود به انرژی صادراتی روسیه بکاهد. آلمان واردات ذغال سنگ از روسیه را متوقف کرده و قصد دارد واردات نفت را نیز قبل از پایان سال جاری میلادی متوقف کند.
همزمان احداث تاسیسات برای بارگیری گاز مایع که قرار است از قطر و کشورهای دیگر وارد شود تسریع شده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن
انتخاب سردبیر
-
روایت مازیار بهاری و رؤیا کریمی مجد
سعید حنایی، قاتل زنجیرهای، در فیلمهای داخل و خارج ایران
-
انتخابات لبنان
دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقه
-
یادداشتی از علی افشاری
اصولگرایان، فقرزدایی در حرف و کوچککردن سفرهها در عمل
-
کالینینگراد
جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.