لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ تهران ۰۵:۲۸

خبرهای کوتاه

۲۲۷ نماینده مجلس شورای اسلامی خواستار اعدام معترضان شدند

در حالی که مردم معترض به دفتر یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی حمله کرده‌اند و برخی نمایندگان دیگر از ضرب‌وشتم خود توسط مردم خبر می‌دهند، ۲۲۷ نفر از نمایندگان در بیانیه‌ای، با «محارب» خواندن معترضان در ایران، از قوه قضائیه خواستند حکم «قصاص» (اعدام) را در مورد آنان اجرا کند.

در این بیانیه که روز یکشنبه ۱۵ آبان در جلسه علنی مجلس خوانده شد، معترضان ایران به «داعش» تشبیه شده‌اند که به ادعای این نمایندگان، «با سلاح‌های سرد و گرم به جان و مال مردم تعرض» می‌کنند.

روز یکشنبه گزارش شد که همزمان با اعتصاب و تجمع مردم مریوان، معترضان به دفتر شیوا قاسمی، نماینده مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی حمله کرده‌اند.

در همین روز، جواد نیک‌بین، نماینده کاشمر در مجلس که حجت‌الاسلام نیز هست، از ضرب‌وشتم خود توسط ۳۰ تا ۴۰ نفر از جوانان،‌ پس از گیر کردن با خودروی خود در ترافیک خبر داد. وی البته به رسانه‌ها گفت که «بعضی از این رفتار حق ماست و باید سیلی بخوریم.»

در جریان اعتراضات جاری در ایران، علاوه بر کشته و زخمی شدن صدها معترض، هزاران معترض نیز بازداشت شده‌اند که برای بسیاری از آنان کیفرخواست از جمله با اتهام «محاربه» صادر شده است.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، اتهام سیاسی امنیتی «محاربه» علیه افراد خطر صدور حکم اعدام را در پی دارد.

پیشتر احمد خاتمی،‌ از چهره‌های تندرو جمهوری اسلامی، دربارهٔ معترضان بازداشتی، خطاب به مقام‌های قوه قضائیه گفته بود باید طوری با «این اغتشاشگران» برخورد شود «که دیگر هوس اغتشاش مجدد رخ ندهد.»

همچنین غلامحسین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز از قضات مسئول رسیدگی به پرونده بازداشتی‌های تجمعات اخیر خواست از صدور «احکام ضعیف» برای افرادی که او آنها را «عناصر اصلی» اعتراضات نامید، خودداری کنند.

۲۲۷ نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین بدون ذکر نام فرد یا گروه خاصی، از قوه قضاییه خواستند «با مباشرین این جنایت‌ها» و کسانی که «سبب تحریک آشوبگران شده‌اند مانند برخی سیاسیون» برخورد کند.

پیش از قرائت بیانیه این نمایندگان، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز این ادعا را مطرح کرد که «سیا، موساد و گروهک‌های پیرو آن‌ها»، «داعش‌سازی نوین» را در دستور کار خود قرار داده‌اند.

پیشتر در روز چهلم مهسا امینی که اعتراضات ضدحکومتی در ایران افزایش و گسترش یافته بود، تیراندازی مرگباری در شاهچراغ شیراز به وقوع پیوست که جمهوری اسلامی مدعی شد کار «داعش» بوده‌است.

اما معترضان با مقایسه این واقعه با واقعه سینما رکس در پیش از انقلاب، این تیراندازی را کار خود حکومت برای بدنام کردن معترضان دانستند.

در حالی که به گزارش سازمان‌های حقوق بشری بیش از سیصد نفر از معترضان بر اثر سرکوب خشونت‌بار نیروهای امنیتی جان خود را از دست داده‌اند، قالیباف همچنین مدعی شد که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «از سلاح گرم استفاده نمی‌کنند تا مردم در این میان آسیبی نبینند.»

همچنین حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان و از چهره‌های تندرو نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، خواهان پایان آنچه «مماشات» نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در مقابل معترضان نامیده، شده است.

او تأکید کرده که خواسته نمایندگان برای مقابله با معترضان باید «بدون فوت وقت» اجرا شود.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

بایدن و زلنسکی در کاخ سفید دیدار می‌کنند

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، برای دیداری در کاخ سفید که روز سه‌شنبه ۲۱ آذر انجام خواهد گرفت، دعوت کرد.

کاخ سفید روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که رهبران دو کشور در این دیدار درباره «نیازهای فوری» اوکراین در جنگ روسیه، آخرین تحولات این جنگ و «اهمیت حیاتی» ادامه کمک‌های آمریکا به اوکراین گفت‌وگو خواهند کرد.

این دیدار در حالی انجام می‌گیرد که دولت بایدن تلاش می‌کند با کنگره ایالات متحده بر سر کمک‌های نظامی به اوکراین و اسرائیل به توافق دست یابد.

دفتر آقای زلنسکی نیز روز یکشنبه اعلام کرد که رئیس جمهوری اوکراین روز دوشنبه وارد واشینگتن می‌شود و با آقای بایدن دیدار می‌کند. طبق بیانیه این نهاد، ولودیمیر زلنسکی همچنین برای یک سخنرانی در سنای ایالات متحده دعوت شده است که این سخنرانی صبح سه‌شنبه انجام می‌گیرد.

خبرگزاری رویترز در گزارش خود به نقل از سخنگوی مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده، نوشت که آقای زلنسکی روز سه‌شنبه یک جلسه خصوصی نیز با آقای جانسون خواهد داشت.

جو بایدن در آخرین تلاش‌های خود برای کمک به اوکراین در جنگ روسیه لایحه‌ای را به کنگره ایالات متحده ارائه کرد، اما این لایحه شامگاه چهارشنبه ۱۵ آذرماه در مجلس سنای آمریکا آرا لازم را کسب نکرد.

جمهوری‌خواهان در سنای آمریکا خواستار اضافه شدن تدابیر سخت‌تر برای مقابله با ورود مهاجران غیرقانوین از مرز مکزیک، به این لایحه هستند.

این لایحه با ۵۱ رای مخالف در مقابل ۴۹ رای موافق نتوانست آرای لازم در سنای آمریکا را کسب کند. سنای آمریکا ۱۰۰ عضو دارد و برای تصویب این لایحه نیاز بود ۶۰ سناتور از آن حمایت کنند.

آقای بایدن هشدار داده بود که عدم تصویب این بسته کمکی باعث خواهد شد که روسیه در جنگ با اوکراین به موقعیت برتر دست پیدا کند.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری رویترز و رادیو فردا؛ س.ن

زهرا سعیدیان‌جو، از اعضای خانواده‌های دادخواه آزاد شد

زهرا سعیدیان‌جو پس از آزادی در برابر زندان سپیدار اهواز
زهرا سعیدیان‌جو پس از آزادی در برابر زندان سپیدار اهواز

زهرا سعیدیان‌جو، خواهر میلاد سعیدیان‌جو، از جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایذه، حدود یک ماه بعد از بازداشت توسط نیروهای امنیتی، به قید وثیقه از زندان آزاد شد.

رضا شفاخواه، وکیل خانم سعیدیان‌جو، روز یکشنبه ۱۹ آذرماه در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت که موکلش «ساعتی پیش با قبول قرار وثیقه از سوی شعبه دوم بازپرسی دادسرای ایذه، به طور موقت از زندان سپیدار اهواز آزاد شد».

این عضو خانواده‌های دادخواه روز ۲۲ آبان‌ماه امسال، سه روز مانده به سالگرد کشته‌شدن برادرش توسط نهادهای امنیتی در ایذه بازداشت شده بود.

در اواخر مهرماه امسال نیز اخباری مبنی بر «اخراج» زهرا سعیدیان‌جو از محل کار و «تهدید به مرگ» شدن او از سمت چند موتورسوار منتشر شد.

خانم سعیدیان‌جو روز ۳۰ مهرماه در یک پست اینستاگرامی نوشته بود که «هیچ مشکل جسمی و روانی ندارم» و «هیچ‌وقت بیماری خاصی نداشتم» و «قصد خودکشی ندارم».

بازداشت او همزمان با انتشار اخبار زیادی مبنی بر فشار نیروهای امنیتی بر خانواده‌های دادخواه برای جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد کشته‌شدن اعضای خانواده‌شان،‌ انجام شد.

شماری از خانواده‌های دادخواه در حال حاضر تحت بازداشت قرار دارند؛ از جمله ماشاالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی معترض اعدام شده، که از سه‌شنبه ۳۱ مرداد ماه بازداشت شده و با گذشت بیش از سه ماه همچنان تحت بازداشت قرار دارد.

زندانی کردن ناهید شیرپیشه و منوچهر بختیاری پدر و مادر پویا بختیاری معترض کشته شده در اعتراضات آبان ۹۸ و مریم اکبری منفرد، از خانواده‌های دادخواه اعدام شدگان دهه شصت، از دیگر نمونه‌های برخورد دستگاه‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی با خانواده‌های دادخواه است.

جمهوری آذربایجان به عنوان جایگزین روسیه صادرات گاز به هفتمین کشور اروپایی را آغاز کرد

نقشه خط لوله انتقال گاز جمهوری آذربایجان به سه کشور اروپایی
نقشه خط لوله انتقال گاز جمهوری آذربایجان به سه کشور اروپایی

یک روز پس از آن که جمهوری آذربایجان به عنوان میزبان کنفرانس بین‌المللی تغییرات اقلیمی سازمان ملل در سال آینده معرفی شد، باکو صادرات گاز به صربستان، هفتمین مشتری اروپایی خود، را آغاز کرد.

الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان روز یکشنبه ۱۹ آذرماه همراه با همتایان بلغاری و صرب خود در مراسم افتتاح بخش صربستانی خط لوله یونان-‌بلغارستان-‌صربستان شرکت کرد و از همین روز صادرات گاز جمهوری آذربایجان به این کشور نیز آغاز شد.

این در حالی است که بحث درباره آینده استفاده از سوخت‌های فسیلی به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل گرمایش زمین، در کتفرانس تغییرات اقلیمی امسال موسوم به «کاپ ۲۸» در دبی، یکی از چالش‌های اصلی در تصمیم‌گیری میان کشورهای جهان است.

جمهوری آذربایجان از سال ۲۰۲۰ صادرات گاز به اروپا را آغاز کرد و هم‌اکنون به غیر از گرجستان و ترکیه، کشورهای اروپایی یونان، ایتالیا، رومانی، بلغارستان و صربستان را نیز با گاز تامین می‌کند.

آقای علی‌یف اعلام کرد کشورش امسال ۲۴ میلیارد متر مکعب صادرات گاز خواهد داشت که نیمی از آن تحویل پنج مشتری اروپایی می‌شود و تا چند سال آینده این رقم دو برابر خواهد شد.

گاز جمهوری آذربایجان جایگزین گاز روسیه در این کشورها می‌شود.

بر اساس توافقنامه‌ای که میان کمیسیون اروپایی و دولت باکو در تابستان سال گذشته امضا شد، آذربایجان صادرات گاز به کشورهای اروپایی را تا سال ۲۰۲۷ به ۲۰ تا ۲۵ میلیارد متر مکعب خواهد رساند.

آذربایجان با پنج کشور اروپایی دیگر تفاهم‌نامه‌های صادرات گاز امضا کرده یا در حال مذاکره است.

این کشور با توجه به افت تولید نفت خود، کارزار گسترده‌ای را برای تنوع‌بخشی به اقتصاد کشور، از جمله توسعه کریدورهای ترانزیت کالاهای خارجی، صادرات برق و گاز، همچنین توسعه کشاورزی و بخش گردشگری آغاز کرده است.

الهام شبان، مدیر مرکز مطالعات نفت خزر در باکو، به رادیو فردا می‌گوید پارسال برای اولین بار درآمدهای صادرات گاز جمهوری آذربایجان از صادرات نفت پیشی گرفت.

به گفته او، جمهوری آذربایجان و ایالات متحده آمریکا، حدود ۱۷۰ سال پیش برای اولین بار در جهان تولید صنعتی نفت را آغاز کردند و باکو در سال ۱۹۰۰ میلادی نیمی از نفت جهان را تولید می‌کرد: «ذخایر نفت این کشور در حال اتمام است و طی ۱۰ سال گذشته، تولید نفت خام این کشور نصف شده است. جمهوری آذربایجان برای گذر از دوران نفت به گاز و انرژی‌های خورشیدی و بادی تلاش می‌کند».

جمهوری آذربایجان همچنین صادرات برق خود را به شدت افزایش داده و قراردادهای کلانی با غول‌های بین‌المللی مانند توتال فرانسه، بی‌پی بریتانیا و حتی «مصدر» امارات برای راه‌اندازی نیروگاه‌های برقی خورشیدی و بادی با ظرفیت ۱۰ هزار مگاوات، معادل ۱۰ برابر نیروگاه اتمی بوشهر، امضا کرده تا برق پاک به اروپا صادر کند.

آبان امسال شرکت مصدر امارت یک نیروگاه خورشیدی ۲۳۰ مگاواتی در آذربایجان را افتتاح کرد و همزمان دو قرارداد بزرگ برای ساخت چند نیروگاه بادی و خورشیدی با ظرفیت هزار مگاوات تولید برق امضا شد.

آذرماه پارسال نیز رهبران جمهوری آذربایجان، گرجستان، مجارستان و رومانی قرارداد ۱۱۰۰ کیلومتر کابل‌گذاری در بستر دریای سیاه برای انتقال هزار مگاوات برق از منابع پاک جمهوری آذربایجان از طریق گرجستان به اروپا را امضا کردند.

این کشور پارسال بیش از سه تراوات ساعت صادرات برق داشت که معادل سه برابر صادرات خالص برق ایران بود.

جمهوری آذربایجان متعهد شده است تا سال ۲۰۳۰ حدود ۶۰ درصد از برق کشور از منابع پاک غیرفسیلی تامین شود و تا ۲۰۵۰ تولید گازهای گلخانه‌ای را به صفر برساند.

در پیش‌نویس قطعنامه کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل، کاپ ۲۸، جمهوری آذربایجان میزان کنفرانس سال آینده تغییرات اقلیمی معرفی شده است. پیشتر بلغارستان نامزد میزبانی کاپ ۲۹ شده بود، اما با مخالفت روسیه مواجه شد.

با استفاده از گزارش‌های سایت ریاست جمهوری، خبرگزاری آپا آذربایجان و رادیو فردا؛ د.خ/ ع.م

پالایشگاه بیرجند کمتر از یک سال بعد از افتتاح دچار «انفجار و آتش‌سوزی» شد

در سال‌های اخیر آتش‌سوزی‌های زیادی در تاسیسات نفتی و مراکز صنعتی ایران رخ داده است
در سال‌های اخیر آتش‌سوزی‌های زیادی در تاسیسات نفتی و مراکز صنعتی ایران رخ داده است

رسانه‌های ایران از انفجار «مهیب» در مخازن پالایشگاه هیدروکربن بیرجند خبر داده‌اند و فرماندار این شهر می‌گوید آتش به همه مخازن این پالایشگاه رسیده است.

علی فاضلی فرد روز یکشنبه به خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، گفت آتش به همه ۱۸ مخزن سرایت کرده است.

به گفته او همه این مخازن در آتش شعله‌ور شدند و به دلیل آن که هرلحظه احتمال انفجارهایی وجود دارد، نیروهای امدادی از صحنه خطر «عقب رفته‌اند.»

فرماندار بیرجند درباره این حادثه همچنین گفت که «با این نوع مواد سوختی که در مخازن است، ریختن آب کاربرد ندارد».

محمدعلی آخوندی مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی نیز گفت شرایط آتش سوزی در منطقه وارد مرحله‌ای شده که باید اجازه دهیم «خودسوزی» انجام شود و به فکر حفظ جان امدادگران و افرادی باشیم که در منطقه حضور دارند.

او با ناممکن خواندن مهار آتش مخازن ۲۵۰ تنی این پالایشگاه گفت دستور تخلیه داخل و اطراف مینی پالایشگاه منطقه ویژه اقتصادی بیرجند به منظور حفظ جان افراد صادر شده است.

استاندار خراسان جنوبی شامگاه یکشنبه خبر داد که ۱۵ مخزن این پالایشگاه دچار انفجار شدند و به شکل کامل سوختند و آتش به شکل نسبی مهار شد.

تصاویر منتشر شده حاکی از فوران آتش و بلند شدن دود غلیظ از مخازن این پالایشگاه کوچک بود، اما گزارشی درباره تلفات یا مصدومیت کارکنان آن منتشر نشده است.

انفجار و آتش‌سوزی در این پالایشگاه در حالی است که کمتر از یک سال از راه‌اندازی این پروژه ۲۵ میلیارد تومانی توسط صولت مرتضوی، وزیر کار و رفاه ایران، می‌گذرد.

در سال‌های اخیر حوادث زیاد آتش‌سوزی در تاسیسات نفتی، پتروشیمی و مراکز صنعتی ایران اتفاق افتاده که بخش عمده آن به خاطر تکنولوژی پایین، استفاده از تجهیزات بی‌کیفیت چینی، همچنین کهنگی و فرسودگی سازه‌ها عنوان شده است.

گزارش‌ها درباره بازداشت رضا ثقتی، حدود پنج ماه بعد از انتشار فیلم جنجالی

رضا ثقتی
رضا ثقتی

حدود پنج ماه بعد از جنجال فاش شدن ویدئویی جنجالی منسوب به رضا ثقتی، مدیرکل پیشین ارشاد اسلامی گیلان و مؤسس کارگاه حجاب و عفاف در این استان، قوه قضائیه از بازداشت فردی در این پرونده خبر داده که رسانه‌های ایران می‌گویند ثقتی است.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، روز یکشنبه ۱۹ آذرماه بدون اشاره به نام او گزارش داد پس از انتشار «یک فیلم غیراخلاقی از یک مقام مسئول و فرد دیگری» در فضای مجازی، تحقیقات پیرامون این پرونده آغاز شد و آنها امروز بازداشت شدند.

تعدادی از رسانه‌های ایران نام یکی از افراد بازداشت شده را رضا ثقتی عنوان کرده‌اند.

اواخر تیرماه فیلمی از رضا ثقتی منتشر شد که منتشرکنندگان آن مدعی بودند که او با مردی که در این فیلم صدایش شنیده می‌شود رابطه جنسی داشته است و حالا اعلام شده فرد دوم نیز بازداشت شده است.

تعلل در رسیدگی به این پرونده مقام جمهوری اسلامی در حالی است که وزارت ارشاد ۱۵ آبان‌ماه تأیید کرده بود که آقای ثقتی همچنان کارمند دولت است.

این وزارتخانه گفته بود که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی هنوز در مورد او تعیین تکلیفی نکرده و حکمی برای انفصال از خدمات دولتی برای او صادر نشده است.

پژمان موسوی، سردبیر ماهنامه «تجربه» ماه گذشته در توئیتی گفته بود رضا ثقتی مجدداً در وزارت ارشاد حکم گرفته و در دفتر هماهنگی امور استان‌های وزارت ارشاد مشغول به کار شده است.

رئیس قوه قضائیه ایران مدتی بعد از افشای ویدئوی منسوب به رضا ثقتی، در واکنشی تلویحی مدعی شد که «دشمنان» قصد «تخریب اشخاص و نهادهای جمهوری اسلامی» را دارند.

مدیرکل پیشین اداره ارشاد گیلان در بحبوحه اعتراضات سال گذشته از جمله مدیرانی بود که خواستار برخورد با مخالفان حجاب اجباری شده بودند.

او اردیبهشت امسال نیز از راه‌اندازی هایپرمارکت حجاب در گیلان خبر داده و همچنین دستور به تشکیل نمایشگاه عفاف و حجاب در تالار مرکزی رشت برای تولید البسه متناسب با فرهنگ ایرانی‌اسلامی داده بود.

خبرگزاری دولتی ایرنا هم در خردادماه خبر داده بود که ثقتی قرارگاه فرهنگی عفاف و حجاب محله‌محور در گیلان تشکیل داده است.

احضار بیش از ۳۰ دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران یک ماه بعد از «فحاشی» رئیس دانشکده

رئیس دانشکده علوم دانشگاه تهران علناً دانشجویان را «فاحشه» و دانشکده علوم اجتماعی را «فاحشه‌خانه» خوانده بود
رئیس دانشکده علوم دانشگاه تهران علناً دانشجویان را «فاحشه» و دانشکده علوم اجتماعی را «فاحشه‌خانه» خوانده بود

کمیته انضباطی دانشگاه تهران برای دست‌کم ۳۰ دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه‌ پرونده انضباطی تشکیل داده است.

کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز یکشنبه ۱۹ آذرماه نوشت که این دانشجویان به اتهام «شرکت در تجمع اعتراضی روز دانشجو» به کمیته انضباطی احضار شده‌اند.

این نهاد مستقل دانشجویی نوشته احضار دانشجویان در حالی انجام شده که پس از گذشت یک ماه از انتشار ویدئو «فحاشی»‌ و «حمله فیزیکی» غلامرضا جمشیدی‌ها، رئیس دانشکده علوم دانشگاه تهران به دانشجویان، هیچ برخوردی با این مدیر دانشگاه صورت نگرفته است.

بر اساس گزارش شوراهای صنفی دانشجویان پس از انتشار این ویدئو و تجمع و تحصن دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی، «برخلاف وعده حراست هیچ‌گونه پذیرش مسئولیت و عذرخواهی» از طرف آقای جمشیدی‌ها صورت نگرفته است.

روز ۱۶ آبان، کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور ویدئویی را از رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران منتشر کرد که نشان می‌داد او پس از انتقاد دانشجویان از ضبط کارت یک دانشجو، علناً دانشجویان را «فاحشه» و دانشکده علوم اجتماعی را «فاحشه‌خانه» می‌نامد.

بر اساس این گزارش به دنبال این درگیری، شماری از دانشجویان در حیاط دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند و خواهان پس دادن کارت دانشجویی ضبط شده و عذرخواهی رسمی غلامرضا جمشیدی‌ها شدند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان نیز در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: «پس از حضور پرتعداد نیروهای حراست، با ایستادگی دانشجویان کارت دانشجویی ضبط‌ شده پس گرفته شد و حراست دانشگاه به دانشجویان قول داد با بازبینی فیلم دوربین‌های مداربسته به رفتار توهین‌آمیز رئیس دانشکده رسیدگی کند.»

دانشگاه‌های مختلف ایران از زمان آغاز اعتراضات سال ۱۴۰۱، شاهد گسترده‌ترین تجمعات اعتراضی و مخالفت علنی با حجاب اجباری بوده است.

طی این مدت نه تنها تصاویر و ویدئوهای متعددی از حضور نیروهای امنیتی برای برخورد با دانشجویان منتشر شد، بلکه شماری زیادی از آنها بازداشت، تعلیق و از دانشگاه اخراج شدند.

محمد صادقی، بازیگر، به حبس محکوم شد

محمد صادقی، بازیگر
محمد صادقی، بازیگر

محمد صادقی، بازیگری که به دلیل اظهاراتش درباره حمایت از زنان چند ماه پیش بازداشت شده بود، می‌گوید که به پنج سال حبس محکوم شده است.

این بازیگر جوان در ویدئویی که روز یک‌شنبه ۱۹ آذر در حساب کاربری خود در اینستاگرام منتشر کرده، گفته است که دادگاه انقلاب شعبه ۲۸ او را به اتهام «تشویق مردم به جنگ و کشتار علیه بر هم زدن امنیت کشور» به پنج سال زندان محکوم کرده است و این حکم به تایید شعبه ٣۶ نیز رسیده است.

آقای صادقی، ۲۵ تیر امسال با یورش مأموران انتظامی به خانه‌اش بازداشت شد.

او یک روز پیش از آن با انتشار ویدئویی در اینستاگرام خود از حجاب اجباری و سخت‌گیری‌های دوباره در سطح شهرها درباره زنان با پوشش اختیاری انتقاد کرده بود.

مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی پلیس تهران هم‌زمان با انتشار بیانیه‌ای این بازیگر را «به ترویج خشونت و فحاشی علیه حافظان نظم و امنیت جامعه» متهم کرده و نوشته بود که او بعد از «هماهنگی با مرجع قضایی» بازداشت شده است.

خانواده محمد صادقی ۲۳ مرداد اعلام کرده بودند که او از زمان بازداشت تاکنون از دسترسی به وکیل «محروم» بوده و مسئولان مربوطه با آزادی او با تودیع وثیقه «موافقت نکرده‌اند.»


با استفاده از اینستاگرام و گزارش‌های رادیوفردا؛ ف.ع/پ.پ

صدور کیفرخواست متهمان پرونده قتل مهرجویی و محمدی‌فر

داریوش مهرجویی کارگردان مطرح سینمای ایران و وحیده محمدی‌فر، فیلمنامه‌نویس و همسرش که هر دو به قتل رسیده‌اند
داریوش مهرجویی کارگردان مطرح سینمای ایران و وحیده محمدی‌فر، فیلمنامه‌نویس و همسرش که هر دو به قتل رسیده‌اند

رئیس کل دادگستری استان البرز از صدور کیفرخواست متهمان پرونده قتل داریوش مهرجویی و وحیده محمدی‌فر و ارسال آن به دادگاه خبر داد.

داریوش مهرجویی کارگردان مطرح سینمای ایران و وحیده محمدی‌فر، فیلمنامه‌نویس و همسرش، شامگاه شنبه ۲۲ مهر در محل سکونتشان در کرج به قتل رسیدند.

حسین فاضلی هریکندی، رئیس کل دادگستری استان البرز روز یک‌شنبه در این باره گفت: چهار متهم پرونده با انگیزه «انتقام به جهت خصومت و اختلافات شخصی» و «سرقت» وارد منزل داریوش مهرجویی شدند.

رئیس دادگستری استان البرز همچنین اظهار داشت: قاتل هر دو نفر یک شخص بوده و نقش سایر متهمان در حد معاونت در قتل یا شروع به قتل است، وی افزود: اتهامات دیگر نظیر «مشارکت در سرقت با سلاح سرد» منتسب به همه متهمان است.

بنا بر اظهارت این مقام قضایی پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش جهت رسیدگی و صدور حکم به دادگاه کیفری یک استان البرز ارسال شده است.

اتحادیه اروپا با تأیید محاکمه کارمند سوئدی خود در ایران خواستار آزادی او شد

یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا زندانی در ایران
یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا زندانی در ایران

همزمان با آغاز محاکمه یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا زندانی در ایران، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه خواستار آزادی فوری این شهروند سوئدی شد.

جوزپ بورل روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای خبر آغاز محاکمه آقای فلودروس را تایید کرد و نوشت که او «بی‌گناه است. مطلقاً هیچ دلیلی برای نگهداری یوهان فلودروس در بازداشت وجود ندارد.»

این مقام بلندپایه اتحادیه اروپا افزود که از زمان بازداشت این کارمند اتحادیه در ایران «در هر مناسبت و تماس با مقامات ایرانی، مصرانه این پرونده را مطرح» کرده و «تقاضای آزادی او را» داشته است.

بورل نوشت: «ما در هماهنگی نزدیک با مقامات سوئدی که مسئولیت کنسولی را بر عهده دارند، به دنبال توضیح و اطلاعات بیشتر از آنها [مقام‌های جمهوری اسلامی] هستیم.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تاکید کرد که «به تلاش خستگی‌ناپذیر خود برای آزادی همکارمان یوهان و سایر اتباع اتحادیه اروپا که مانند او خودسرانه در ایران بازداشت شده‌اند، ادامه خواهد داد.»

پیشتر توبیاس بیلستروم، وزیر خارجه سوئد از آغاز محاکمه یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا زندانی در ایران خبر داده است.

وزیر امور خارجه سوئد روز شنبه ۱۸ آذرماه گفت که کاردار این کشور درخواست شرکت در جلسه بعدی رسیدگی به پرونده یوهان فلودروس را ارائه کرده است.

یوهان فلودروس، دانش‌آموخته دانشگاه‌های اوپسالا در سوئد و آکسفورد و دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی در بریتانیا است.

دستگیری این شهروند سوئدی در شرایطی صورت گرفت که روابط تهران و استکهلم در سال‌های اخیر پرتنش شده است.

تهران خواهان آزادی حمید نوری است که به دلیل دست داشتن در اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در ایران، از سوی دستگاه قضایی سوئد به حبس ابد محکوم شده است.

پیشتر، ایران نیز حبیب اسیود، شهروند دوتابعیتی ایرانی-سوئدی که در ترکیه ربوده شده بود را اعدام کرد.

همچنین یک پزشک دوتابعیتی به نام احمدرضا جلالی در ایران به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده است.

تصویب یک توافق «امنیت اطلاعات» بین ایران و روسیه، بدون ارائه جزئیات

در سال‌های اخیر جمهوری اسلامی به رهبری خامنه‌ای روابط خود را با روسیه تقویت کرده است
در سال‌های اخیر جمهوری اسلامی به رهبری خامنه‌ای روابط خود را با روسیه تقویت کرده است

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با وجود آنچه «ایرادهای اساسی و مهم» خوانده شد، توافق همکاری در حوزه امنیت اطلاعات بین ایران و روسیه را به تصویب رساندند و به این ترتیب همکاری‌های تهران و مسکو را که در برخی زمینه‌ها موجب نگرانی‌های بین‌المللی شده، افزایش دادند.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران، کلیات این توافق که در قالب لایحه‌ای از سوی دولت ابراهیم رئیسی به مجلس ارائه شده بود، در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۹ آذر مجلس با ۱۸۰ رأی موافق در برابر ۲۷ رأی مخالف و و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۹ نماینده حاضر به تصویب رسید.

تصویب این توافق‌نامه درحالی صورت گرفت که جزئیات آن به طور شفاف اعلام نشد و شماری از نمایندگان نسبت به نامشخص بودن اعطای دسترسی به روس‌ها برای ورود به «حوزه‌های مختلف» ابراز نگرانی کردند.

در این جلسه همچنین، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره این لایحه در دستور کار قرار گرفت و بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این لایحه، شامل «یک مقدمه، ۹ ماده و یک ضمیمه» است.

توافق کنونی سه روز پس از سفر ابراهیم رئیسی به مسکو و دیدارش با ولادیمیر پوتین صورت گرفته که در جریان آن بر افزایش همکاری‌ها میان دو کشور تأکید شد.

جزئیات این توافق به صورت علنی منتشر نشده، اما پیش از رأی‌گیری، ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در دفاع از این لایحه گفت که این توافق درباره «تهدیدات در فضای سایبری» و «راهکارهای مقابله با این تهدیدات» است.

عمویی افزود که با توجه به دیگر توافق‌ها میان تهران و مسکو «باید از افزایش تنوع‌بخشی به این همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه در امنیت اطلاعات هم استقبال کرد».

همچنین نماینده دولت ابراهیم رئیسی در این جلسه از این توافق دفاع کرد و گفت که مذاکرات برای این توافق در سال ۹۷ آغاز شد.

او به بلندپروازی‌های جمهوری اسلامی در زمینه همکاری با روسیه اشاره کرد و افزود: «همکاری‌های ایران و روسیه در چارچوب‌های اطلاعات سایبری می‌تواند به بستری برای تعمیق روابط کاربردی و امنیتی، تقویت امنیت ملی و در نهایت افزایش توان بازدارندگی توان دو کشور تبدیل شود.»

تهران و مسکو در سال‌های اخیر همکاری‌های خود به ویژه در حوزه نظامی را افزایش داده‌اند و کی‌یف و کشورهای غربی با ابراز نگرانی در این زمینه، ایران را به تأمین پهپادهای روسیه برای تهاجم علیه اوکراین متهم کردند.

همچنین توافق درباره همکاری‌های سایبری میان تهران و مسکو در شرایطی است که بارها گزارش‌هایی از حملات سایبری ایران و روسیه و چین علیه زیرساخت‌های حیاتی در کشورهای غربی منتشر شده است.

جان کربی٬ هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز چهارشنبه ۱۵ آذرماه گفت که آمریکا همچنان با نگرانی روابط نظامی مسکو و تهران را زیر نظر دارد.

نماینده دولت ابراهیم رئیسی با اشاره به «شرایط جهانی» افزود که به دلیل همین شرایط «میل برای توسعه روابط بین دوکشور در حوزه سایبری ایجاد شده است.»

«اشکالات توافق» از زبان مخالفان این توافق

تعداد نسبتاً اندکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب توافق میان ایران و روسیه در زمینه امنیت سایبری مخالفت کرده‌اند.

غلامرضا نوری قزلجه، نماینده بستان‌آباد در مجلس گفت: «این موافقت‌نامه در متن دارای اشکالات و ایرادات اساسی و مهم است.»

او افزود: «اینکه اطلاعات در کدام حوزه مبادله خواهد شد باید مشخص شود و با توجه به اینکه در این موافقت‌نامه اجازه دسترسی می‌دهیم باید مشخص شود که به کدام حوزه‌ها ورود دارد.»

مقام‌های نظارتی جمهوری اسلامی صلاحیت نوری قزلجه را برای نامزدی در انتخابات پیش روی مجلس رد کرده‌اند.

همچنین حسینعلی حاجی دلیگانی، دیگر نماینده مخالف این لایحه نیز وجود «اشکالات» در این توافق را تأیید کرد.

او گفت: «در جایی از این موافقت‌نامه آمده است که دو کشور می‌توانند اطلاعات مربوط به هم را به کشور ثالث بدهند. اگر قرار باشد اطلاعاتی از ما در اختیار طرف ثالث قرار گیرد چرا ما خودمان آن را ندهیم.»

این نماینده ادامه داد: «از سویی دیگر واژگانی در این موافقت‌نامه آمده که با تعاریف بین‌المللی در تضاد است.»

او به این واژگان اشاره‌ای نکرد.

محمدرضا صباغیان نیز در تذکری با اشاره به پیشینه روابط ایران و روسیه نسبت به اعتماد به مسکو هشدار داد.

او گفت: «تاریخ نشان داده تا هر وقت که مسائل روسیه در اروپا رفع می‌شود در روابط خود با کشورهای همسایه تغییر موضع می‌دهد. در این شرایط ما باید آینده را در نظر بگیریم اگر فردا موضوع اوکراین برطرف شد نباید اجازه دهیم که حقی از مردم ایران ضایع شود.»

این اولین بار نیست که توافق‌ها میان تهران و مسکو با انتقادهایی در ایران مواجه می‌شود.

پیشتر امضای کنوانسیونی از جمله از سوی ایران و روسیه در مورد سهم کشورهای حاشیه دریای خزر از این دریا، نگرانی‌هایی را در ایران در پی داشت.

بر اساس گزارش‌های رسانه‌های ایران و رادیو فردا؛ م.ت / پ.پ

نظرسنجی وال‌استریت جورنال؛ محبوبیت انتخاباتی ترامپ از بایدن «پیشی گرفت»

۱۱ ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، نتایج یک نظرسنجی صورت گرفته در سطح کشوری نشان داده که دونالد ترامپ، به عنوان نامزد احتمالی نهایی جمهوری‌خواهان، از جو بایدن، نامزد احتمالی حزب رقیب دموکرات، به میزان ۴ درصد پیشی گرفته است.

نظرسنجی صورت گرفته از سوی روزنامه آمریکایی وال‌استریت جورنال که نتایج آن شنبه ۱۸ آذر منتشر شد، نخستین بار است که برتری آقای ترامپ در سطح ملی در قیاس با جو بایدن را نشان می‌دهد.

براساس این نتایج، در وضعیت فعلی آقای ترامپ از بخت کسب آرای ۴۷ درصد از رأی‌دهندگان برخوردار است و جو بایدن اقبال ۴۳ درصدی مردم را با خود دارد.

اگر ۵ نامزد بالقوه دیگر جمهوری‌خواهان که مورد حمایت ۱۷ درصد از رأی‌دهندگان این حزب هستند، از این نظرسنجی حذف شوند، برتری محبوبیت دونالد ترامپ در برابر جو بایدن به ۶ امتیاز افزایش خواهد یافت.

هرچند آقای بایدن تمایل خود را برای دور دوم ریاست‌جمهوری ابراز کرده، اما بسیاری از هم‌حزبی‌های او با نگرانی از سن بالای رئیس‌جمهور مایل به کناره‌گیری وی از کارزار انتخاباتی هستند.

با این حال، دموکرات‌ها گفته‌اند در صورت قطعیت نامزدی آقای بایدن، و مخصوصاً اگر دونالد ترامپ نامزد نهایی حزب رقیب باشد، از انتخاب دوباره رئیس‌جمهور کنونی پشتیبانی خواهند کرد.

به نوشته گاردین، ارائه کیفرخواست علیه هانتر بایدن، پسر جو بایدن در ارتباط با ظن به ارتکاب تخلفات مالی، ممکن است رئیس‌جمهور را در مسیر ابقا در کاخ سفید با موانعی روبه‌رو کند.

دونالد ترامپ نیز که سه سال و نیم فاصله سنی با جو بایدن دارد، هر چند نامزد برتر در میان جمهوری‌خواهان محسوب می‌شود، اما هنوز با ۴ پرونده اتهامی دست و پنجه نرم می‌کند.

یکی از پرونده‌های گشوده‌شده در سال جاری علیه آقای ترامپ «تلاش غیرقانونی» او برای عدم پذیرش پیروزی جو بایدن در انتخابات سه سال پیش است.

دونالد ترامپ در آغاز هفته در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت انتخاب مجدد برای انتقام‌گیری از رقبای سیاسی از قدرت خود سوء استفاده خواهد کرد یا نه، اظهار داشت تنها برای یک روز هم که شده، «دیکتاتور می‌شود».

جو بایدن شنبه‌شب در یک سخنرانی در کارزار انتخاباتی‌اش حول «تهدیدی که دونالد ترامپ برای دموکراسی آمریکا ایجاد می‌کند»، گفتهٔ آقای ترامپ در مصاحبه با فاکس‌نیوز را «نفرت‌انگیز» نامید و گفت او به جای رد خشونت سیاسی، آن را می‌پذیرد.

حوثی‌ها: به همه کشتی‌های به مقصد اسرائیل حمله می‌کنیم

صحنه‌ای از یکی از حملات اخیر نیروهای حوثی به یک کشتی تجاری در دریای سرخ
صحنه‌ای از یکی از حملات اخیر نیروهای حوثی به یک کشتی تجاری در دریای سرخ

شاخه نظامی گروه حوثی‌های یمن روز شنبه ۱۸ آذر به همه شرکت‌های کشتیرانی هشدار داد اگر با اسرائیل همکاری کنند، در دریای سرخ هدف حمله قرار می‌گیرند.

یک سخنگوی این گروه با اعلام «ممنوعیت» در خصوص حرکت «تمامی کشتی‌ها» به سمت اسرائیل، گفت اگر مواد غذایی و داروهای مورد نیاز به نوار غزه نرسد، کشتی‌هایی که در دریای سرخ به سوی بنادر اسرائیل می‌روند، «صرف‌نظر از ملیت‌شان، هدف نیروهای نظامی ما قرار می‌گیرند».

هشدار انصارالله، شاخه نظامی شورشی‌های حوثی یمن، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد.

این گروه تهدید ماه گذشته خود را نیز تکرار کرد که چه کشتی‌ها در مالکیت اسرائیل باشند، چه مدیریت آن‌ها اسرائیلی باشد یا خدمه آن اسرائیلی باشد، برای انصارالله «هدف مشروع» به حساب خواهند آمد.

انصارالله همچنین خطاب به کشورهای عربی و مسلمان نوشت: «بر اساس مسئولیت تاریخی و با روحیه جوانمردی برای رفع محاصره غزه، از تمامی ظرفیت خود استفاده کنید».

شورشی‌های حوثی تهدید علیه کشتیرانی آزاد در آب‌های دریای سرخ را در بحبوحه جنگی تکرار کرده‌اند که با حمله گروه افراطی حماس به مردم اسرائیل در روز ۱۵ مهر آغاز شد و اعلان جنگِ اسرائیل علیه این گروه در باریکه غزه را در پی آورد. این جنگ اکنون وارد دهمین هفته خود شده است.

حماس که در آغاز ماه نخست حمله به اسرائیل از عدم حمایت «کافی» حزب‌الله و جمهوری اسلامی ایران از عملیات خود انتقادهایی بیان کرده بود، بیانیه روز شنبه انصارالله را «شجاعانه» نامید.

تساخی هانگبی، مشاور امنیت ملی اسرائیل، شنبه شب ۱۸ آذر در گفت‌وگو با شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت کشورش محاصره دریایی را تحمل نخواهد کرد و «اگر دنیا به آن رسیدگی نکند، اسرائیل خود برای رفع این حصر اقدام خواهد کرد».

آقای هانگبی افزود بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و رهبران اروپایی خواسته برای رسیدگی به این تهدید گام‌های مشترکی بردارند.

وزیران خارجه هفت کشور صنعتی در گروه جی۷ اوایل این ماه در نشست خود تأکید کردند که تهدید دریایی از ناحیه حوثی‌ها کشتیرانی برای همه جهان را با خطر روبه‌رو می‌کند و تحمل نخواهد شد.

در این میان، ارتش فرانسه اعلام کرد یکی از ناوچه‌های نظامی آن کشور دو فروند پهپاد برخاسته از سواحل یمن را بر فراز دریای سرخ «سرنگون کرد» زیرا به سوی این ناوچه در حرکت بود.

براساس بیانیه فرانسه، ناوچه لانگدوک این کشور که در دریای سرخ فعالیت می‌کند، دو تهدید را شامگاه شنبه ۱۸ آذر شناسایی و آن را در ۱۱۰ کیلومتری از سواحل یمن رهگیری و منهدم کرد.

از آغاز بحران جنگی بین اسرائیل و حماس (گروهی که از سوی آمریکا، اروپا و شمار دیگری از کشورها به عنوان تشکل تروریستی شناخته شده)، حوثی‌ها نیز که به عنوان متحد جمهوری اسلامی ایران، برای یاری دادن به حماس دست به یک رشته‌تحرکات دریایی در آب‌های دریای سرخ زده‌اند.

حوثی‌ها ماه گذشته ابتدا با بالگرد بر عرشه کشتی گالاکسی لیدر فرود آمده، آن را به کنترل خود درآوردند و هنوز نیز آن را در اختیار دارند.

حملات پیاپی حوثی‌ها به چند کشتی دیگر از جمله با اقدام سریع ناوهای آمریکایی فعال در منطقه خنثی شد.

اسرائیل از نخستین هفته‌های بحران جاری، حملات متحدان ایران در آب‌های دریای سرخ را تهدیدی برای کشتیرانی آزاد دانسته و توجه دولت‌های متحد خود در دنیا را به این امر جلب کرده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در هفته ششم از جنگ حماس و اسرائیل گفت محکومیت اسرائیل از سوی کشورهای مسلمان کافی نیست و کار «اصلی» آن است که «شریان و جریان حیاتی» اسرائیل قطع شده و از رسیدن انرژی و کالا به آن جلوگیری شود.

صدور «بیش از ۵۰۰ سال» حکم زندان برای فعالان حقوق بشر در ایران طی یک سال

زندان اوین محل بازداشت بسیاری از فعالان حقوق بشر در ایران است
زندان اوین محل بازداشت بسیاری از فعالان حقوق بشر در ایران است

سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی، شرح حال بیش از ۱۵۰ مدافع حقوق بشر در ایران را منتشر کرد و نوشت که این افراد طی یک سال از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به دست‌کم ۵۴۱ سال زندان و ۵۷۷ ضربه شلاق محکوم شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران در این گزارش که روز شنبه منتشر شد، نام وکلا، معلمان، فعالان حقوق اقلیت‌ها، فعالان حقوق زنان، خبرنگاران، فعالان حقوق کارگران، مدافعان محیط‌زیست‌، خانواده‌های دادخواه، فعالان حقوق مدنی و هنرمندانی را که به خاطر دفاع از حقوق بشر هدف آزار نظام‌مند جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند، فهرست کرده است.

بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران، افرادی که نامشان در این فهرست ذکر شده، «در مجموع به بیش از ۵۴۱ سال زندان و ۵۷۷ ضربه شلاق محکوم شده‌اند».

این افراد بین ۱ دسامبر ۲۰۲۲ تا ۱ دسامبر ۲۰۲۳ زندانی شده‌اند یا پرونده‌های حقوقی آن‌ها در این مدت در جریان بوده است.

این سازمان حقوق بشری با اشاره شدت گرفتن سرکوب مدافعان حقوق بشر با آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» و تداوم آن تاکنون، نوشت: «مدافعان حقوق بشر در ایران به خاطر تعهد خستگی‌ناپذیر خود به حمایت از حقوق بنیادین انسان‌ها، با زندان، آزار و مجازات‌های سنگین روبه‌رو می‌شوند.»

با این حال، این نهاد غیردولتی تاکید کرده که «این فهرست تنها بخشی کوچک از وضعیت رو به وخامت مدافعان حقوق بشر در ایران را به نمایش می‌گذارد» و «نمونه‌هایی روشن از سرکوب مداوم کسانی هستند که بی‌وقفه برای ترویج عدالت، برابری، و آزادی در ایران تلاش می‌کنند.»

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان سازمان حقوق بشر ایران در بیانیه‌ای که در وب‌سایت این سازمان منتشر شد، گفت: «در حالی که جامعه بین‌الملل شاهد افزایش نگران‌کننده نقض حقوق بشر در ایران است، شناخت بیشتر مدافعان ایرانی حقوق بشر و حمایت بی‌وقفه‌ از آن‌ها ضروری است».

او افزود: «اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی صدای او را تقویت کرده و توجه جهان را بار دیگر به‌سوی وضعیت بحرانی حقوق‌بشر در ایران جلب می‌کند. در عین حال، پیام این جایزه، درخواست همبستگی جامعه بین‌الملل با همه مدافعان حقوق‌بشر در ایران‌ است که شجاعانه برای جامعه‌ای عادلانه و آزاد مبارزه می‌کنند.»

این گزارش سازمان حقوق بشر ایران در آستانه ۱۰ دسامبر (۱۹ آذر)، روز جهانی حقوق بشر منتشر ‌شد.

امسال همزمان با این روز مراسم اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی، یکی از مدافعان معرفی‌شده در این گزارش، نیز برگزار می‌شود.

سازمان حقوق بشر ایران با استقبال از این جایزه نوشت: «اهدای جایزه نوبل صلح به نرگس محمدی اهمیت ویژه‌ای برای جلب توجه به وضعیت مدافعان حقوق بشر در ایران دارد. به عنوان یک مدافع برجسته حقوق بشر، نرگس بی‌باکانه از حقوق افراد بی‌صدا دفاع کرده است. او از جمله برای حقوق اقلیت‌ها، حقوق زنان، و لغو مجازات اعدام در ایران کوشیده است.»

این سازمان از جامعه بین‌الملل خواست که «حمایت فعال‌تر و قاطعانه‌تری از مدافعان ایرانی نشان دهد».

در همین حال صدور احکام سنگین از جمله حبس برای فعالان رسانه‌ای هم‌چنان ادامه دارد.

خسرو علیکردی، وکیل نسرین حسنی، روزنامه‌نگار ساکن بجنورد، روز یک‌شنبه خبر داد که موکلش با رأی دادگاه انقلاب بجنورد به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال زندان و با رأی دادگاه کیفری این شهر به اتهام «نشر اکاذیب در سامانه‌های رایانه‌ای» به هفت ماه زندان و به دلیل «ظاهر شدن» بدون حجاب اجباری به ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم شده است.

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران نیز اعلام کرده است که سلطانعلی عابدی، سردبیر پایگاه خبری «دیار عیار»، که اخبار استان سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، برای اجرای حکم یک سال حبس خود از ۱۳ آذر به زندان زاهدان منتقل شده است.

هشدار گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد

همزمان با انتشار این گزارش، جاوید رحمان گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه نقض حقوق بشر در ایران نسبت به میزان کشتار، شکنجه و سرکوب اقلیت‌ها در ایران هشدار داد.

رحمان روز شنبه در یک مراسمی که در لندن برگزار شد گفت که بیش از نیمی از کل افرادی که از آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در ایران کشته شده‌اند از مناطق بلوچ‌نشین و کردنشین ایران بوده‌اند.

در مهرماه سال گذشته، حمله نیروهای امنیتی به نمازگزاران در زاهدان که به «جمعه خونین» معروف شد، حدود صد کشته برجای گذاشت.

با وجود درخواست‌های متعدد برای پیگرد قضایی عاملان این کشتار، هنوز مقام‌های جمهوری اسلامی فرد یا مقامی را در این زمینه محاکمه نکرده‌اند.

با استفاده از سازمان حقوق بشر ایران و حال‌وش؛ م.ت / پ.پ

وزیر خارجه سوئد از آغاز محاکمه کارمند سوئدی اتحادیه اروپا در ایران خبر داد

پدر یوهان فلودروس می‌گوید پسرش بیش از ۶۰۰ روز است که در زندان اوین بسر می برد.
پدر یوهان فلودروس می‌گوید پسرش بیش از ۶۰۰ روز است که در زندان اوین بسر می برد.

وزیر خارجه سوئد روز شنبه ۱۸ آذرماه از آغاز محاکمه یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا زندانی در ایران٬ خبر داد.

توبیاس بیلستروم، وزیر امور خارجه سوئد به خبرگزاری سوئدی «تی‌تی» گفت: «به من اطلاع دادند که محاکمه یوهان فلودروس در تهران آغاز شده است. کاردار سوئد در دادگاه حضور داشت، اما به او اجازه شرکت در جلسه دادگاه داده نشد.»

وزیر امور خارجه سوئد تصریح کرد که کاردار این کشور درخواست شرکت در جلسه بعدی رسیدگی به پرونده یوهان فلودروس را ارائه کرده است.

یوهان فلودروس، فارغ التحصیل دانشگاه‌های اوپسالا در سوئد و آکسفورد و دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی در بریتانیا است.

او قبل از بازداشت در ایران در اواخر فروردین ۱۴۰۱ در بخش افغانستان اداره سیاست خارجی اتحادیه اروپا کار می‌کرد.

هویت یوهان فلودروس تا حدود سه ماه پیش که خانواده‌اش نهایتا به این نتیجه رسیدند که اقدامات دیپلماتیک پشت پرده به نتیجه نخواهد رسید آشکار نشده بود. از آن زمان اتحادیه اروپا نیز سیاست خود را تغییر داده و نام و شغل این زندانی را در روز ۱۳ شهریور سال جاری اعلام کرد.

در همین زمینه، پدر یوهان فلودِروس، وضعیت پسرش در زندان ایران را «جهنمی» توصیف کرده و خواستار آزادی او شد.

ماتس فلودروس در گفت‌وگو با روزنامه بریتانیایی گاردین خاطرنشان کرد که روز جمعه، ۱۷ آذرماه، دقیقا ۶۰۰ روز از بازداشت و حبس پسرش در زندان اوین در تهران می‌گذرد.

به گفته آقای فلودروس، پسرش در این مدت نتوانسته است از طریق ملاقات حضوری یا تماس تلفنی به طور مرتب با کنسولگری سوئد در ارتباط باشد و تاکنون پنج بار اعتصاب غذا کرده است.

به گفته ماتس فلودروس، حدس می‌زنند که محاکمه فرزندشان در ماه جاری آغاز شود، ولی «تاریخ دقیق آن را نمی‌دانند».

او افزود که پسرش با یک زندانی دیگر در سلولی نگهداری می‌شود که تختخواب ندارد و ناگزیر است زیر نوری که ۲۴ ساعته روشن است بخوابد. او از داشتن تلفن همراه، دریافت کتاب یا مواد غذایی که برای او ارسال می‌شود نیز محروم نگه داشته شده است.

پنج کارگر محبوس در ایستگاه پمپاژ نفت کوهدشت جان باختند

مقامات وزارت کار می‌گویند در ایران سالانه بین ۹ تا ۱۰ هزار مورد حوادث ناشی از کار رخ می‌دهد
مقامات وزارت کار می‌گویند در ایران سالانه بین ۹ تا ۱۰ هزار مورد حوادث ناشی از کار رخ می‌دهد

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گزارش می‌دهد که مرگ پنج کارگر محبوس در انبار ایستگاه پمپاژ مرکز نفت «برد اسپی گندابه» شهرستان کوهدشت لرستان تأیید شده و تلاش برای بیرون آوردن اجساد این کارگران ادامه دارد.

این خبرگزاری به نقل از شاهدان عینی می‌نویسد که در ابتدا دو نفر از کارگران که بدون تجهیزات ایمنی برای لایروبی به داخل مخازن تلمبه‌خانه ایستگاه پمپاژ نفت برای پاکسازی رفته بودند، به دلیل استشمام گاز سمی ناشی از مواد داخل مخازن دچار گازگرفتگی می‌شوند.

این گزارش می‌افزاید که «سپس سه نفر از کارگران که خارج از مخازن بودند با مشاهده این اتفاق سریعاً برای نجات دو همکار اقدام کرده به ترتیب وارد مخازن می‌شوند که آن‌ها نیز بر اثر استنشاق گازهای سمی بیهوش می‌شوند.»

در نهایت نیز بعد از اعلام گرفتاری آن‌ها تیم‌های امدادی تخصصی شرکت نفت از استان‌های مرکزی و کرمانشاه به محل اعزام و عملیات خارج کردن آن‌ها را آغاز می‌کنند که بعد از چندین ساعت تلاش مرگ آنها تأیید شد.

مرکز انتقال نفت «برد اسپی» در جنوب غرب شهرستان کوهدشت و در منطقه شیراوند واقع شده است.

محمد مرادی کفراج، فرماندار کوهدشت نیز بامداد یکشنبه در مورد این حادثه گفت که «عملیات تخلیه نفت تا صبح یکشنبه طول می‌کشد و پس از آن وارد مخزن خواهند شد و حتی بعد از تخلیه هم ورود به سادگی نیست زیرا همراه با گاز سمی بوده و باید با اکسیژن وارد شد.»

مسعود قادی پاشا، معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور، روز ۱۱ اردیبهشت اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱ در مجموع «۱۹۰۰ نفر» در جریان حوادث ناشی از کار، جان خود را از دست داده‌اند.

مقامات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گویند در ایران سالانه بین ۹ تا ۱۰ هزار مورد حوادث ناشی از کار رخ می‌دهد.

بنابر اعلام معاونت روابط کار وزارت کار ۳۸ درصد حوادث ناشی از کار در صنعت ساختمان و ۳۶ درصد در صنایع دیده می‌شود.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG