لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۸ آذر ۱۴۰۲ تهران ۱۸:۰۳

خبرهای کوتاه

تلویزیون منوتو از احتمال تعطیلی خود در پایان ژانویه ۲۰۲۴ خبر داد

پخش ماهواره‌ای تلویزیون منوتو از اکتبر سال ۲۰۱۰ آغاز شد
پخش ماهواره‌ای تلویزیون منوتو از اکتبر سال ۲۰۱۰ آغاز شد

شبکه تلویزیونی خصوصی منوتو، مستقر در لندن، با انتشار بیانیه‌ای با اشاره به مشکلاتی که در تأمین بودجه با آن روبه‌روست، از احتمال تعطیلی فعالیت خود تا پایان ژانویه ۲۰۲۴، اوائل بهمن ماه، خبر داد.

در بیانیه‌ای که به امضای کیوان و مرجان عباسی، بنیانگذاران این شبکه در روز ۱۳ نوامبر، ۲۲ آبان، منتشر شد، به طور قطعی به تعطیلی این شبکه اشاره نشده ولی آمده است که در صورتی که این شبکه «مجبور به پایان کار خود باشد»، چنین اتفاقی «زودتر از آخرین روز ماه ژانویه سال آینده نخواهد افتاد».

پخش ماهواره‌ای تلویزیون منوتو از اکتبر سال ۲۰۱۰ آغاز شد. این شبکه تلویزیونی که محور اصلی آنها تولید برنامه‌های سرگرم‌کننده بود، خیلی زود جای خود را بین مخاطبان داخل ایران باز کرد.

«بفرمایید شام»، «آکادمی گوگوش»، و «استیج» چند نمونه از برنامه های این شبکه تلویزیونی در سال‌های گذشته بود که توجه بسیاری از مخاطبان ایرانی را به خود جلب کرد، اما این شبکه فعالیت خود را تنها به تولید برنامه‌های سرگرم‌کننده محدود نکرد، و مستندهای تاریخی تولیدشده در این شبکه هم بسیار مورد توجه بود.

هنوز مشخص نیست در صورت تعطیلی فعالیت‌های این شبکه تلویزیونی، آیا فعالیت منوتو در شبکه‌های اجتماعی هم ادامه خواهد یافت یا نه.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

امیرعبداللهیان می‌گوید به‌دلیل «تاخیر در صدور روادید» نتوانست در نشست شورای امنیت شرکت کند

حسین امیرعبداللهیان قرار بود همراه با هیئتی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ حماس و اسرائیل به نیویورک سفر کند
حسین امیرعبداللهیان قرار بود همراه با هیئتی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ حماس و اسرائیل به نیویورک سفر کند

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران می‌گوید به خاطر «تاخیر آمریکا در صدور روادید» برای او و هیئت ایرانی، نتوانست که در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل درباره غزه شرکت کند.

حسین امیرعبداللهیان قرار بود همراه با هیئتی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ حماس و اسرائیل به نیویورک سفر کند.

او روز چهارشنبه هشتم آذر در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «آمریکا ساعت یک بامداد روادید برایش صادر کرده و عملا امکان حضور در نشستی که صبح امروز برگزار می‌شود، فراهم نشد».

وزیر خارجه ایران در ادامه تصریح کرده که به‌رغم غیبت در این نشست، جمهوری اسلامی تمام تلاش خود را برای تمدید آتش‌بس بشردوستانه در غزه انجام خواهد داد: «در حال حاضر تلاش‌ها برای یافتن راه‌حلی است که از طریق آن با آزادی و تبادل همه اسرای فلسطینی در مقابل اسرای اسرائیل به آتش‌بسی پایدار برسند».

آمریکا هنوز به ادعای آقای امیرعبداللهیان واکنش نشان نداده است.

گروه افراطی حماس قرار است چهارشنبه شب شش گروگان دیگر اسرائیلی را در مقابل آزادی چند زندانی فلسطینی آزاد کند.

توافق آتش‌بس از روز سوم آذر اجرایی شده، اما تلاش می‌شود که مدت زمان آن تمدید شود.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو در بروکسل اعلام کرد آمریکا همه روزه برای تمدید وقفه تلاش می‌کند.

او تأکید کرد که ادامه وقفه به معنای آزادی تعداد بیشتری از گروگان‌ها و رسیدن میزان بیشتری از کمک‌های بشردوستانه به غزه خواهد بود.

آقای بلینکن در ادامه گفت معتقدم اسرائیل هم همین را می‌خواهد.

یک مقام حماس به خبرگزاری فرانسه گفته که این گروه خواهان تمدید آتش‌بس است.

افزایش فشار بر خانواده‌های پرواز اوکراینی؛ انجمن پرواز خواستار اقدام دولت کانادا شد

پرواز سرنگون‌شده اوکراینی توسط موشک‌های سپاه
پرواز سرنگون‌شده اوکراینی توسط موشک‌های سپاه

همزمان با افزایش فشارهای جمهوری اسلامی بر بازماندگان قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی، انجمن خانواده‌های جان‌باختگان پرواز پی‌اس ۷۵۲ خواستار اقدام دولت کانادا به‌دلیل «نقض حقوق خانواده‌های مسافران» در این زمینه شد.

این درخواست پس از آن صورت می‌گیرد که در هفته‌های اخیر گزارش‌هایی از «تهدید، توقیف گذرنامه، ضرب و شتم و احضار» خانواده‌های هواپیمای مسافربری سرنگون‌شده اوکراینی توسط موشک‌های سپاه پاسداران منتشر شد.

از جمله حامد اسماعیلیون، از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی که همسر و دخترش را در جریان سرنگونی این هواپیما از دست داد، خبر داده که به تازگی مأموران با توقیف پاسپورت مادرش در گیت سپاه فرودگاه بین‌المللی تهران از خروج او از کشور جلوگیری کرده‌اند.

آقای اسماعیلیون پنجم آذرماه در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که مادرش قصد داشته برای شرکت در چهارمین سالگرد سرنگون کردن پرواز «پی‌اس۷۵۲» به کانادا سفر کند.

انجمن خانواده‌های پرواز ۷۵۲ در اطلاعیه‌ای نوشته‌اند: «موارد متعددی در هفته‌های جاری در ایران اتفاق افتاده است که نمی‌تواند به ارجاع پرونده به لاهه و تلاش انجمن خانواده‌های پرواز برای یافتن حقیقت و عدالت و همچنین تقاضای قرار دادن سپاه پاسداران در لیست گروه‌های تروریستی و تقاضای اخراج عوامل جمهوری اسلامی از کانادا نامرتبط باشد.»

در این اطلاعیه به صورت جداگانه به «موارد متعددِ» یادشده اشاره‌ای نشده، اما از دولت کانادا خواسته شده «موارد نقض حقوق خانواده‌های مسافرین را در نظر بگیرد و در اسرع وقت خواسته‌های انجمن را به اجرا دربیاورد.»

خواسته‌های انجمن نیز به این صورت اعلام شده است: «در نظر گرفتن اجرای دادگاه ویژه در روند رسیدگی پرونده در لاهه بر اساس نقض حقوق قربانیان، قرار دادن سپاه پاسداران در لیست گروه‌های تروریستی و اخراج عوامل وابسته به جمهوری اسلامی و خانواده‌های آن‌ها از کانادا.»

پرواز پی‌اس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین سحرگاه ۱۸ دی ۱۳۹۸ تنها سه دقیقه پس از برخاستن از باند فرودگاه بین‌المللی امام خمینی در تهران با شلیک دو موشک پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی سرنشینان آن که شهروندان ایران، کانادا، بریتانیا، سوئد، اوکراین و افغانستان بودند، کشته شدند.

مقام‌های جمهوری اسلامی و به‌ویژه فرماندهان سپاه پاسداران پس از سه روز انکار سرانجام اذعان کردند که هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه سرنگون شده، اما دلیل وقوع آن را «خطای انسانی» اعلام کردند.

هشدار رئیس سازمان امنیت آلمان: جنگ در غزه به ائتلاف گروه‌های یهودستیز دامن زده است

بعد از حمله به یک کنیسه در برلین در اواخر مهرماه، دو هفته پس از حمله حماس، اقدامات امنیتی پلیس تشدید شد
بعد از حمله به یک کنیسه در برلین در اواخر مهرماه، دو هفته پس از حمله حماس، اقدامات امنیتی پلیس تشدید شد

رئیس سازمان امنیت داخلی آلمان روز چهارشنبه، هشت آذر، هشدار داد که جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس باعث اتحاد «گروه‌های یهودی‌ستیز» در این کشور شده و خطر حمله به یهودیان را بالاتر برده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، توماس هالدِن‌وانگ گفت که «یهودی‌ستیزی و خصومت با اسرائیل» به عنصر ارتباط‌دهنده گروه‌های «اسلام‌گرا، چپ‌گرایان آلمانی و ترک‌تبار، راست‌گرایان افراطی و افراد عضو سازمان‌های تندرو فلسطینی» تبدیل شده است.

او افزود: «مفهوم مشترک اسرائیل به عنوان دشمن، ارتباطات قدیمی و جدیدی میان این گروه‌ها ایجاد می‌کند که در آینده می‌تواند باعث همکاری‌های جدی‌تر میان آنها شود.»

در عین حال سازمان امنیت داخلی آلمان می‌گوید فعالیت چپ‌گرایان افراطی و راست‌گرایان افراطی در داخل آلمان میان طرفداران اسرائیل و فلسطین تقسیم شده و برخی راست‌گرایان افراطی از موقعیت فعلی برای تحریک احساسات عمومی علیه مسلمانان و مهاجران استفاده می‌کنند.

به گفته آقای هالدن‌وانگ، مقام‌های امنیتی آلمان با موقعیت‌های تهدیدآمیز موازی مواجه شده‌اند که بعد از حمله روز ۱۵ مهر گروه حماس به اسرائیل و جنگی که به دنبال آن درگرفت، تشدید شده است.

او با تأکید ‌بر این که «خطر واقعی است و بعد از مدت‌ها از همیشه بیشتر شده است»، وعده داد مسئولان آلمانی «با سرعت تمام» کار می‌کنند تا امنیت یهودیان و سازمان‌های اسرائیلی را تصمین کنند.

چند روز بعد از آغاز جنگ غزه، یک کنیسه یهودیان در برلین با دو کوکتل مولوتف مورد حمله قرار گرفت و اولاف شولتز، صدراعظم آلمان قول داد که با یهودی‌ستیزی در خاک آلمان مبارزه کند.

در سایر کشورهای اروپایی نیز گزارش‌هایی درباره افزایش یهودی‌ستیزی بعد از حمله گروه حماس به اسرائیل و عملیات متقابل ارتش اسرائیل در نوار غزه منتشر شده است.

حمله گروه حماس که آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی قلمدادش می‌کنند در خاک اسرائیل ۱۲۰۰ کشته بر جای گذاشت و به حمله متقابل اسرائیل به باریکه غزه منجر شد که تاکنون بیش از ۱۵ هزار کشته داشته است.

افزایش حملات نیروهای روسیه به شهر صنعتی آودیوکا در اوکراین

تخریب بخش‌های زیادی از آودیوکا در شرق منطقه دونتسک بر اثر حملات نیروهای روسیه
تخریب بخش‌های زیادی از آودیوکا در شرق منطقه دونتسک بر اثر حملات نیروهای روسیه

اوکراین روز چهارشنبه، هشتم آذر، اعلام کرد که در دور جدید تهاجم نیروهای روسیه علیه اوکراین، حملات به شهر صنعتی تقریباً محاصره‌شده آودیوکا در شرق منطقه دونتسک افزایش یافته است.

آودیوکا که روزگاری محل زندگی ۳۰ هزار نفر بود، از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، بارها هدف حمله شدید قرار گرفته و روسیه از ماه گذشته تلاش می‌کند که این شهر را اشغال کند.

آن‌ طور که ناظران جنگ روسیه علیه اوکراین گزارش می‌کنند، نیروهای روسی از ماه گذشته تاکنون در این زمینه دستاوردهای فزاینده‌ای داشته‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یکی از فرماندهان اوکراینی که مسئولیت امنیت این منطقه را بر عهده دارد، گفت: «نیروهای دشمن از روز گذشته فعالیت‌های خود را به شدت افزایش داده‌ است.»

الکساندر تارناوسکی همچنین افزود که نیروهای روسیه «نزدیک به ۲۰ حمله هوایی انجام داده‌اند، چهار موشک و بیش از یک‌هزار گلوله توپ شلیک کرده‌اند.»

او از نگه‌ داشتن سنگرها از سوی نیروهای اوکراینی خبر داده، موضوعی که خبرگزاری‌ فرانسه نوشته قادر به تأیید آن نیست.

در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین ۲۲ ماه است ادامه دارد، گزارش‌ها حاکی است که هیچ یک از طرفین طی هفته‌های اخیر به موفقیت قابل توجهی دست نیافته‌اند.

با این حال حملات روسیه به اوکراین، به ویژه حملات پهپادی علیه این کشور به شدت افزایش یافته و گزارش‌هایی هم از تلاش مسکو برای از کار انداختن تأسیسات کلیدی انرژی اوکراین که کاملاً بازسازی نشده‌اند منتشر شده است.

روسیه زمستان گذشته با حملات گسترده علیه زیرساخت انرژی اوکراین باعث شد که میلیون‌ها اوکراینی از قطع برق، آب و گرمایش رنج ببرند.

وزیران خارجه اوکراین و سه کشور بالتیک در اجلاس «سازمان امنیت و همکاری اروپا» شرکت نمی‌کنند

اوکراین و سه کشور حوزه دریای بالتیک شامل لتونی، استونی و لیتوانی اعلام کردند وزاری خارجه‌شان اجلاس آتی سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) را به دلیل حضور وزیر امور خارجه روسیه بایکوت می‌کنند.

این نشست قرار است روزهای ۹ و ۱۰ آذر در اسکوپیه، پایتخت مقدونیه شمالی، برگزار شود و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، برای اولین بار بعد از آغاز حمله نظامی این کشور به اوکراین قرار است در آن شرکت کند.

آقای لاوروف گفته است اگر بلغارستان، همسایه شرقی مقدونیه شمالی، حریم هوایی خود را برای هواپیمای او باز کند، در اجلاس سازمان امنیت و همکاری اروپا شرکت می‌کند.

او همچنین ادعا کرده است که برخی از کشورهای غربی خواستار دیدار با او شده‌اند.

بلغارستان در قالب تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه مسکو به دلیل حمله نظامی به اوکراین، حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسی بسته است.

سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرد که هیئت نمایندگی این کشور در اجلاس وزرای سازمان امنیت و همکاری اروپا «در سطح وزیر امور خارجه شرکت نخواهد کرد.»

اوله نیکولنکو افزود که روسیه از مقررات اجماع در این سازمان سوء استفاده کرده و به «اخاذی و تهدیدهای آشکار» پناه برده و سه نماینده اوکراینی OSCE را به مدت ۵۰۰ روز در زندان حبس کرده است.

در پی این موضع‌گیری، وزرای خارجه سه کشور دریای بالتیک در همبستگی با اوکراین در بیانیه مشترکی خبر دادند که در صورت حضور سرگئی لاوروف، وزرای خارجه این کشورها نیز در این اجلاس شرکت نمی‌کنند.

این در حالی است که یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، طبق برنامه قبلی در این اجلاس شرکت خواهد کرد تا همبستگی خود با میزبانان و خود این سازمان را به عنوان «نهادی مهم که با مسائل سیاسی و حقوق بشری در سراسر اروپا سروکار دارد» نشان دهد.

کشورهای بالتیک می‌گویند روسیه پیش از این مانع فعالیت این سازمان در اوکراین شده و از ریاست استونی بر آن برای سال ۲۰۲۴ جلوگیری کرده بود.

وزیر خارجه مقدونیه شمالی که ریاست دوره‌ای سازمان امنیت و همکاری اروپا را برعهده دارد، روز ۲۴ مهر در یک نشست خبری در کی‌یف گفت ۵۷ کشور عضو این سازمان در ماه‌های آینده فشار دیپلماتیک خود را بر روسیه افزایش خواهند داد.

او از مسکو خواست حملات به اوکراین را متوقف کرده و نیروهای خود را از مناطق اشغالی خارج کند.

منابع: رویترز، رادیوفردا/ ع. م./ ف. دو.

ایلان ماسک، مالک شبکه ایکس، دعوت حماس برای سفر به غزه را رد کرد

ایلان ماسک در جریان سفر به اسرائیل در کنار بنیامین نتانیاهو
ایلان ماسک در جریان سفر به اسرائیل در کنار بنیامین نتانیاهو

ایلان ماسک، میلیاردر مشهور آمریکایی و مالک شبکه ایکس، توییتر سابق، دعوت مقام‌های گروه افراطی حماس برای سفر به نوار غزه و بازدید از ویرانی‌های ناشی از جنگ با اسرائیل را رد کرد.

آقای ماسک که روز ششم آذر به اسرائیل سفر کرده بود، شامگاه هفتم آذر در همین شبکه و در پاسخ به یک روزنامه‌نگار که خبر درخواست حماس را منتشر کرده بود، نوشت: «در حال حاضر کمی خطرناک به نظر می‌رسد، اما اعتقاد دارم رونق و موفقیت بلندمدت غزه برای همه طرف‌ها خوب است.»

اسامه حمدان، از مسئولان ارشد حماس، روز سه‌شنبه در یک نشست خبری در بیروت، پایتخت لبنان، گفت این گروه از ایلان ماسک دعوت می‌کند از غزه بازدید کند تا «عمق کشتار و ویرانی اعمال شده علیه مردم غزه» را از نزدیک و به شکل ملموس ببیند.

آقای ماسک روز ششم آذر بعد از سفر به اسرائیل از یک کیبوتص که مورد حمله حماس قرار گرفته بود بازدید کرد.

او که در هفته‌های گذشته به‌دلیل افزایش مضامین یهودی‌ستیزانه در شبکه اجتماعی ایکس مورد انتقاد بسیار قرار گرفته پس از بازدید از کیبوتص «کفار عزه» همراه با بنيامين نتانياهو، با رئیس‌جمهور اسرائیل و بنی گانتز، وزیر دفاع سابق و عضو فعلی کابینه جنگ اسرائیل، نيز دیدار کرد.

وزیر ارتباطات اسرائیل روز دوشنبه در پیامی در شبکه ایکس نوشت دولت این کشور با شرکت اینترنتی ماهواره‌ای «استارلینک» که مالک آن ایلان ماسک است یک قرارداد امضا کرده است.

ابراز همدردی ۱۴ زندانی زن با خانواده بهاییِ درگذشته و تقدیر از «ستیز او با بی‌عدالتی»

آفاق خسروی زند روز ۳۰ آبان درگذشت
آفاق خسروی زند روز ۳۰ آبان درگذشت

در پی مرگ آفاق خسروی زند، همسر یکی از بهائی‌های اعدام‌شده، ۱۴ زندانی سیاسی زن در اوین ضمن ابراز همدردی با خانواده‌اش، «ستیز او با بی‌عدالتی و خشونت» را ستودند.

خانواده خانم خسروی زند به دنبال درگذشت او تصمیم گرفتند پیکرش را برای آموزش پزشکی در اختیار دانشجویان پزشکی بگذارند.

آفاق خسروی زند، همسر رحیم رحیمیان، شهروند بهائی اعدام شده در سال ۱۳۶۳، روز ۳۰ آبان درگذشت و مسئولان امنیتی جمهوری اسلامی مجوز دفن او در «گلستان جاوید تهران»، آرامگاه بهائیان، را صادر نکردند و خواستار خاکسپاری او در گورستان جمعی خاوران شدند.

در پی صدور این حکم، خانواده این شهروند بهائی روز ششم آذر اعلام کردند پیکر او را به دانشکده پزشکی دانشگاه تهران اهدا می‌کنند. آنها دلیل این تصمیم را «حفظ استقلال جامعه بهائی» و همچنین «احترام به حریم روح خاوران» عنوان کردند.

کامران رحیمیان، یکی از فرزندان خانم خسروی زند، در اینستاگرام نوشت تصمیم برای اهدای پیکر مادرش بر اساس «میل آفاق به یادگیری و حمایت بی‌دریغ» از فرزندانش در مسیر یادگیری گرفته شده است.

روز هفتم آذر، ۱۴ زندانی زن محبوس در زندان اوین در نامه‌ای با اشاره به «رنج و استقامت» آفاق خسروی زند بعد از تیرباران همسرش در سال ۶۳ و در طول زندگی، ستیز او با «ضعف و زبونی» و «بی‌عدالتی و خشونت» را ستایش کردند.

آنها درگذشت او را به خانواده‌اش، از جمله کیوان رحیمیان، فرزندش که خود در زندان اوین در بند است، تسلیت گفتند.

کیوان رحیمیان در چند نوبت توسط مقام‌های امنیتی و قضائی ایران بازداشت شده و آخرین بار ۲۷ تیرماه سال جاری دستگیر و به زندان اوین منتقل شد.

مهوش ثابت، فریبا کمال‌آبادی، نرگس محمدی، گلرخ ایرایی، سپیده کشاورز، مهوش عدالتی، سپیده قلیان، فائزه هاشمی، ناهید تقوی، شکیلا منفرد، محبوبه رضایی، رضوانه خان‌بیگی، زهرا توحیدی و هدا توحیدی این نامه را امضا کرده‌اند.

از ابتدای امسال، دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی در ادامه روند آزار شهروندان بهائی ایران، با حفر چندین قبر تازه در گورستان جمعی خاوران، این شهروندان را به دفن پیکر درگذشتگان خود در این بخش مجبور کرد.

در همین زمینه آتنا دائمی، کنشگر مدافع حقوق بشر، در متنی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد نوشت که «شهروندان بهائی تحت شدیدترین اعمال فشارها» توسط نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی قرار دارند تا پیکر عزیزان درگذشته خود را در «گلستان جاوید» آرامستان ویژه بهائیان دفن نکنند.

سیمین فهندژ، سخنگوی جامعه جهانی بهائی در دفتر سازمان ملل در ژنو اوایل اردیبهشت اعلام کرد که بهائیان تهران از دفن مردگان‌شان در بخشی از گورستان خاوران که مربوط به گورهای دسته‌جمعی نیست، منع شده‌اند.

خانم فهندژ در توئیتر خود با ذکر این‌که نمایندگان بهشت زهرا می‌خواهند بهاییان را «مجبور» کنند به‌جای قسمت معمول در گورستان خاوران (معروف به گلستان جاوید)، درگذشتگان خود را در بخش گورهای دسته‌جمعی اعدام‌شدگان زمان انقلاب دفن کنند گفته است این در حالی است که آن قسمت معمول «حداقل برای ۵۰ سال آینده جا دارد.»

چند روز بعد، جمعی از خانواده‌های زندانیان سیاسی کشته شده در دهه شصت و بهائیان شامگاه پنج‌شنبه ضمن برگزاری نشستی مجازی برای آغاز «کارزار ماندگاری خاوران»، اقدام وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در فشار بر خانواده‌های بهائی برای دفن درگذشتگان خود در محل گورهای دسته‌جمعی زندانیان اعدام شده در کشتار ۱۳۶۷ را محکوم کردند.

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی روز ۱۱ اردیبهشت چهار شهروند بهایی شامل شادی شهیدزاده، عطاءالله ظفر، ولی‌الله اقدمیان و منصور امینی را در ارتباط با محدودیت‌های آرامستان بهاییان تهران موسوم به گلستان جاوید بازداشت کرد.

این نهاد امنیتی روز ۹ اردیبهشت جسد دو شهروند بهایی به نام‌های فیروزه اخترخاوری و عزت ضرغامی را بدون اطلاع خانواده و رعایت مراسم آئینی بهاییان در گورستان خاوران دفن کرده بود.

با استفاده از گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت هه‌نگاو و رادیوفردا/ ع. م./ ف. دو.

ریاض میزبان «اکسپو ۲۰۳۰» شد

ولیعهد عربستان ٬میزبانی ریاض را موفقیتی مهم برای این کشور خوانده است.
ولیعهد عربستان ٬میزبانی ریاض را موفقیتی مهم برای این کشور خوانده است.

ریاض، پایتخت عربستان سعودی، روز سه‌شنبه هفتم آذر توانست با کسب آرا لازم میزبانی نمایشگاه جهانی «اکسپو ۲۰۳۰» را کسب کند.

ریاض با ۱۱۹ رای در رقابت برای میزبانی نمایشگاه جهانی «اکسپو ۲۰۳۰» موفق شد شهرهای بوسان کره جنوبی ۲۹ و رم، پایتخت ایتالیا با ۱۷ رای را پشت سر بگذارد.

به گزارش رویترز، این نمایشگاه بین‌المللی که هر ۵ سال یک بار برگزار می‌شود، میلیون‌ها بازدید کننده و میلیاردها دلار سرمایه را جذب خواهد کرد.

پس از رای گیری در پاریس، یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی به عربستان سعودی برای برنده شدن در این رقابت، تبریک گفت و این کشور خلیج فارس را «یک شریک کلیدی» خواند.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان٬ نیز پس از پیروز ریاض، این موفقیت را دستاوردی مهم در راستای تحکیم نقش محوری و پیشگامانه عربستان و نشانه اعتماد بین‌المللی به آن کشور دانست.

کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی فوتبال که در تیم النصر عربستان بازی می‌کند در پیام ویدئویی از میزبانی ریاض حمایت کرده بود.

هشدار آمریکا به کشتی‌های تجاری در حال عبور از اقیانوس هند

شبه‌نظامیان حوثی هفته گذشته کشتی گالاکسی لیدر را توقیف کردند
شبه‌نظامیان حوثی هفته گذشته کشتی گالاکسی لیدر را توقیف کردند

اداره دریانوردی وزارت حمل و نقل آمریکا به کشتی‌های تجاری که از اقیانوس هند عبور می‌کنند، نسبت به تهدیدهای احتمالی در این منطقه هشدار داد.

این بیانیه به دنبال حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و اقیانوس هند صادر شده است.

اداره دریانوردی آمریکا از همه کشتی‌ها خواسته است به هنگام عبور از این مناطق احتیاط کنند و نسبت به تهدیدات در حال وقوع این منطقه آگاه باشند.

در این بیانیه خواسته شده است که کشتی‌های تجاری در مناطقی مانند خلیج فارس، تنگه هرمز، خلیج عمان، دریای عرب، خلیج عدن، تنگه باب المندب، دریای سرخ و سواحل سومالی احتیاط کنند.

در بیانیه به کشتی‌های تجاری توصیه شده است در صورت بروز هرگونه خطر با ناوگان پنجم ایالات متحده در منطقه تماس بگیرند.

این در حالی است که یک منبع امنیتی آمریکایی روز یکشنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت٬ یک «کشتی اسرائیلی» بامداد جمعه سوم آذر در اقیانوس هند ظاهراً توسط یک پهپاد ایرانی مدل «شاهد ۱۳۶» مورد حمله قرار گرفته‌است.

شبه نظامیان حوثی هفته گذشته مسئولیت ربودن کشتی گالاکسی لیدر را در آب‌های منطقه با این ادعا که مالک این شناور «اسرائیلی» است، بر عهده گرفتند.

تحقیقات آمریکا درباره نقش «هکرهای مرتبط با ایران» در حمله به یک تاسیسات آب در پنسیلوانیا

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

مدیر یک شرکت آب در ایالت پنسیلوانیا روز سه‌شنبه به سی‌ان‌ان گفت٬ حمله سایبری یک گروه هکری مرتبط با ایران در چهار روز پیش باعث اختلال در فعالیت‌های این شرکت شده است.

رابرت بیبل تصریح کرد، به دنبال این حمله سایبری همچنان یک ایستگاه‌ تقویت فشار این شرکت نتوانسته است به مدار باز گردد و فعالیت آن به صورت دستی صورت می‌گیرد.

مدیر کل سازمان آب شهری آلیکویپپا تاکید کرد، هکرها جمعه شب پس از عید شکرگزاری به تجهیزات این شرکت آب و برق در منطقه پیتزبورگ که از آن برای مدیریت فشار آب استفاده می‌شود، نفوذ کردند.

طبق این گزارش، هکرها پیامی را بر روی مانیتور گذاشتند حاکی از این که تجهیزات ساخت اسرائیل در این تاسیسات استفاده شده است.

سی‌ان‌ان می‌گوید مقامات فدرال آمریکا تحقیقات درباره این حمله سایبری را آغاز کرده‌اند.

سازمان آب شهری آلیکوپپپا به حدود ۱۵ هزار نفر در منطقه پیتزبرگ در ایالت پنسیلوانیا خدمات ارائه می‌کند.

در سال‌های اخیر، گزارش‌های متعددی از تلاش هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی برای رخنه در سیستم کامپیوتری شرکت‌ها و نهادهای اسرائیل، اروپا و آمریکا منتشر شده است.

در مقابل، زیرساخت‌های ایران نیز هدف حملات سایبری قرار گرفته است؛ حمله بزرگ به سامانه سوخت در ایران که موجب اختلال در ۴۳۰۰ سامانه سوخت ایران و حمله سایبری به سامانه‌های شرکت راه‌آهن در تیرماه ۱۴۰۰ نیز از جمله مواردی بوده که به اسرائیل نسبت داده شده‌اند.

تا کنون برخی گروه‌های هکری مرتبط با جمهوری اسلامی از جمله «بچه گربه ملوس» و «ای‌پی‌تی۳۵» افشا شده‌اند.

اردیبهشت‌ماه امسال نیز یک شرکت امنیت سایبری به نام «چک‌پوینت» گزارش داد هکرهای مرتبط با جمهوری اسلامی حمله سایبری جدید و پیچیده‌ای را علیه افرادی در اسرائیل آغاز کرده‌اند.

در این گزارش آمده بود که یک گروه هکری موسوم به «اجوکیتد منتیکور» با تاکتیک‌ها و ابزارهای جدید افراد را در اسرائیل و همچنین عراق هدف قرار می‌دهد و اسناد کشف‌شده از فعالیت‌های رخنه رایانه‌ای این گروه «به زبان‌های عبری و عربی است».

پنتاگون: از زمان آتش‌بس در غزه، حمله‌ای به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه صورت نگرفته است

پت رایدر، سخنگوی پنتاگون
پت رایدر، سخنگوی پنتاگون

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون روز سه‌شنبه هفتم آذر اعلام کرد از آغاز زمان آتش‌بس بین اسرائیل و حماس در جنگ غزه ، هیچ حمله‌ای علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه صورت نگرفته است.

نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه از اواخر مهرماه تا زمان آتش‌بس ده‌ها بار با راکت و پهپاد انتحاری توسط شبه نظامیان تحت حمایت ایران مورد حمله قرار گرفتند.

پت رایدر، سخنگوی پنتاگون روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: از ۲۳ نوامبر، از زمان توقف عملیات(در غزه)، هیچ حمله‌ای به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه صورت نگرفته است.

سخنگوی پنتاگون در پاسخ به این پرسش که چرا نیروهای نیابتی ایران حملات را متوقف کرده‌اند، گفت، بهتر است از خود آنها بپرسید.

پت رایدر با این حال تصریح کرد: «حفاظت از نیروها همچنان اولویت ما است و اگر زمانی به ما حمله شود، پاسخ مناسبی خواهیم داد.»

آمریکا در واکنش به حملات نیروهای شبه‌نظامی در جریان جنگ غزه، پنج بار به طور جداگانه حملاتی را در عراق و سوریه انجام داده و مواضع گروه‌های مرتبط با ایران را هدف گرفته است.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، بامداد چهارشنبه اول آذر اعلام کرد در پاسخ به حملات به نیروهای آمریکایی، برای دومین بار طی ۲۴ ساعت مواضع شبه نظامیان مورد حمایت ایران در عراق را مورد حمله قرار داده است.

بر اساس آخرین گزارش مقام‌های آمریکایی، واشینگتن در مجموع ۷۲ حمله به نیروهای خود در منطقه را از روز ۱۷ اکتبر، ده روز پس از آغاز جنگ حماس و اسرائیل، تاکنون ثبت کرده است.

جوایز بهترین فیلم و بازیگر مرد جشنواره هند به فیلم ایرانی «مرزهای بی‌پایان» اهدا شد

نمایی از فیلم «مرزهای بی‌پایان» به کارگردانی عباس امینی
نمایی از فیلم «مرزهای بی‌پایان» به کارگردانی عباس امینی

فیلم «مرزهای بی‌پایان» روز سه‌شنبه هفتم آذر جایزه «طاووس طلایی» بهترین فیلم پنجاه‌وچهارمین دوره جشنواره فیلم هند را از آن خود کرد و پوریا رحیمی سام هم برای همین فیلم جایزه بهترین بازیگر مرد را به دست آورد.

تهیه‌کنندگان این فیلم که محصول مشترک ایران، جمهوری چک و آلمان است، کاوه فرنام و فرزاد پاک هستند و فیلم ساخته عباس امینی،‌ کارگردان ایرانی، است.

هیئت داوران جشنواره به ریاست شِکار کاپور،‌ کارگردان شناخته‌شده هندی، در بیانیه خود نوشت که این فیلم درباره پیچیدگی مرزهای فیزیکی است و در عین حال نشان می‌دهد که «مرزهای عاطفی و اخلاقی» که انسان‌ها بر خود تحمیل می‌کنند، پیچیده‌تر هستند.

«مرزهای بی‌پایان» درباره یک معلم تبعیدی ایرانی در دهکده‌ای دورافتاده در نزدیکی مرز ایران و افغانستان است که با خانواده‌ای پناهجو آشنا می‌شود که از حکومت طالبان گریخته‌اند.

این جشنواره که از قدیمی‌ترین رویدادهای سینمایی هند است، هر سال حدود ۱۵۰۰ فیلم را به نمایش می‌گذارد و در شهر ساحلی گوا برگزار می‌شود.

در مراسم اختتامیه این دوره، جایزه «ساتیاجیت رای» برای یک عمر دستاورد هنری به مایکل داگلاس،‌ بازیگر سرشناس و ۷۹ ساله هالیوود،‌ اهدا شد.

همچنین استفان کوماندارف،‌ فیلمساز بلغارستانی، جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم هند را برای فیلم «درس‌های بلاگا» گرفت و ملانی تیه‌ری،‌بازیگر فرانسوی،‌ برنده جایزه بهترین بازیگر زن برای فیلم «مهمانی ابله‌ها» شد.

دولت هند این جشنواره سینمایی را برگزار می‌کند و امسال در جریان برگزاری آن اعلام کرد برنامه‌ای تشویقی را برای تولید فیلم‌های خارجی اجرا می‌کند که هدف آن توسعه همکاری‌های بین‌المللی است.

«عزیز»، دیگر فیلم ایرانی حاضر در جشنواره فیلم هند بود و روز ۲۹ آبان رسانه‌های ایران خبر دادند آزاده صمدی،‌ بازیگر این فیلم، که قصد داشت همراه با کارگردان آن به هند برود،‌ با ممانعت نیروهای امنیتی مواجه شد و گذرنامه‌اش توقیف شد.

خسرو علی‌کردی، وکیل دادگستری، به «یک سال حبس و دو سال محرومیت از وکالت» محکوم شد

خسرو علی‌کردی می‌گوید قاضی پرونده مصاحبه‌های او با شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از جمله رادیو فردا را مصداق جرم دانسته است
خسرو علی‌کردی می‌گوید قاضی پرونده مصاحبه‌های او با شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از جمله رادیو فردا را مصداق جرم دانسته است

خسرو علی‌کردی، وکیل دادگستری، می‌گوید از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران به «یک سال زندان، دو سال تبعید به شهرستان نهبندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال محرومیت از اشتغال به وکالت و دو سال ممنوعیت از فعالیت در شبکه‌های اجتماعی محکوم شده است».

آقای علی‌کردی روز سه‌شنبه هفتم آذر با انتشار ویدئویی در اینستاگرام، گفت که شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری این حکم را به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه جمهوری اسلامی به نفع گروه‌های مخالف نظام» صادر کرده است.

او افزود: قاضی پرونده مصاحبه‌های او با شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از جمله رادیو فردا و نظرات او در شبکه‌های اجتماعی را مصداق «فعالیت تبلیغی علیه نظام» دانسته است.

این وکیل دادگستری همچنین گفت دلیل صدور این حکم برای او قبول پرونده خانواده‌های جانباختگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» از جمله خانواده ابوالفضل آدینه‌زاده، عرفان رضایی و همچنین فاطمه، محمدحسین و حسین سپهری است.

آقای علی‌کردی روز ۲۲ آبان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از برگزاری دادگاه خود خبر داده بود.

این وکیل دادگستری گفته بود که در پاسخ به اتهام همکاری با «رسانه‌های خارجی معاند» در جلسه دادگاه گفته است: «به عقیده من رسانه رکن چهارم دموکراسی است.»
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اوایل خردادماه امسال با انتشار گزارشی اعلام کرد که از آغاز اعتراضات سراسری در شهریور ۱۴۰۱ تاکنون، دست‌کم ۱۲۹ وکیل در ایران با «برخورد قضایی» مواجه شده‌اند.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی به وکلای مستقل اجازه ورود به پرونده‌های معترضان در مرحله بازداشت تا صدور حکم بدوی را نمی‌دهد و در مواردی فقط وکالت تعداد معدودی از وکلای مورد تایید شخص رئیس قوه قضائیه را می‌پذیرد.
با این حال وکلای مستقل در مواردی توانسته‌اند با ورود به پرونده در مرحله تجدیدنظر، احکام سنگینی چون «اعدام» به اتهام «محاربه» و «افساد فی‌الارض» را لغو کنند.

همسر رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین با «فلزات سنگین مسموم شده است»

کیریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین، همراه با همسرش ماریانا
کیریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین، همراه با همسرش ماریانا

یک مقام امنیتی اوکراین اعلام کرد همسر رئیس سازمان اطلاعات ارتش این کشور با «فلزات سنگین» دچار مسمومیت شده و در بیمارستان تحت مداوا قرار گرفته است.

سخنگوی این سازمان روز سه‌شنبه هفتم آذر در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز بدون آن‌که به زمان این اتفاق اشاره کند، تأیید کرد که ماریانا بودانوف، همسر کیریلو بودانوف، ‌رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین (GUR)، به علت مسمومیت در بیمارستان بستری شده بود.

آقای بودانوف و سازمان تحت امرش نقش مهمی در جنگ اطلاعاتی و جاسوسی با روسیه از زمان یورش نظامی این کشور به اوکراین داشته‌اند.

در حالی که محبوبیت او در اوکراین در ۲۱ ماه گذشته و طی دوران جنگ به‌شدت افزایش یافته و در غرب نیز مورد توجه قرار گرفته است،‌ کیریلو بودانوف در روسیه یک چهره منفور است.

این ژنرال ۳۷ ساله چند بار هدف سوءقصد قرار گرفته است،‌ ازجمله یک انفجار خرابکارانه خودرو که به قصد کشتن او طراحی شده بود اما ناکام ماند.

اگر مسمومیت همسر او تأیید شود، این نخستین بار است که اعضای خانواده مقام‌های ارشد اوکراین از زمان آغاز حمله روسیه مورد سوءقصد قرار می‌گیرند.

آندری یوسوف، سخنگوی سازمان اطلاعات ارتش اوکراین، در پاسخ به این پرسش خبرگزاری فرانسه که آیا روسیه در این سوءقصد دست داشته است، گفت: «تحقیقات این مسئله را نشان خواهد داد، اما فرضیه اصلی همین است».

حکومت روسیه در چند نوبت اقدام به کشتن یا تلاش برای کشتن مخالفان یا دشمنان خود با استفاده از مواد رادیواکتیو کرده است.

خبر مسمومیت خانم بودانوف را ابتدا روزنامه‌های اوکراینی فاش کردند و روزنامه «بابل» به نقل از یک منبع بی‌نام نوشت او مدتی در بیمارستان بوده و یک دوره درمان اثرات مسمومیت را پشت سر گذاشته است.

روزنامه «اوکرانیسکا» نیز به نقل از منبعی دیگر اعلام کرد زهر احتمالا در غذای همسر آقای بودانوف بوده و چند تن دیگر از کارکنان سازمان اطلاعات ارتش اوکراین نیز مسموم شدند.

مسکو پیش از این سازمان جاسوسی اوکراین را به قتل یک وبلاگ‌نویس طرفدار روسیه و یک روزنامه‌نگار حامی جنگ اوکراین در خاک روسیه متهم کرده بود،‌ اما کی‌یف نقش خود در مرگ این دو نفر را رد کرد.

رسانه‌های روسیه پیش‌تر اعلام کرده بودند دادگاهی در مسکو در ماه آوریل حکم بازداشت غیابی آقای بودانوف به «اتهامات تروریستی»‌را صادر کرده است.

قوه قضائیه خانهٔ عمه پویا بختیاری را «به مزایده گذاشته است»

مهرداد بختیاری می‌گوید این اقدام بدون اطلاع قبلی از سوی قوه قضائیه صورت گرفته است
مهرداد بختیاری می‌گوید این اقدام بدون اطلاع قبلی از سوی قوه قضائیه صورت گرفته است

مهرداد بختیاری، عموی پویا بختیاری، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، می‌گوید قوه قضائیه جمهوری اسلامی خانه خواهرش را «به مزایده گذاشته است».

آقای بختیاری روز سه‌شنبه هفتم آذر در ویدئویی از روبروی دادگاه انقلاب کرج که در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر شد،‌ گفت: «یک ابلاغیه‌ به دست ما رسیده که خانه خواهرم که برای ما به وثیقه گذاشته شده، رفته برای مزایده تا به نفع رژیم ضبط شود.»

او در ادامه با اشاره به این‌که این اقدام بدون ارائه حکم از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب کرج انجام شده است، گفت: «در این چهار سال جز بیداد و ظلم چیزی از دستگاه قضایی و جمهوری اسلامی ندیده‌ایم.»

آقای بختیاری در این ویدئو اعلام نکرده که خانه کدام یک از خواهرانش به مزایده گذاشته می‌شود.

پویا بختیاری، معترض ۲۷ ساله در ۲۵ آبان ۱۳۹۸ در جریان اعتراضات مهرشهر کرج بر اثر شلیک مستقیم نیروهای حکومتی و اصابت گلوله جنگی به جمجمه‌اش کشته شد.

پس از آن منوچهر بختیاری و ناهید شیرپیشه، پدر و مادر او به‌دلیل دادخواهی بارها تهدید و بازداشت شدند و هم‌اکنون آقای بختیاری در زندان قزوین و خانم شیرپیشه در زندان زنجان دوران محکومیت خود را سپری می‌کنند.

مهرداد بختیاری بیستم تیرماه پارسال در پی انتشار ویدئویی در خصوص نحوه بازداشت ناهید شیرپیشه، مادر پویا بختیاری، و انتشار تصاویری از منزل خانواده بختیاری پس از ورود مأموران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شد.

او ۱۲ شهریور همان سال به‌طور موقت و با قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG