لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۳۸

خبرهای کوتاه

ویدئوی تبلیغاتی بستنی جنجال‌ برانگیز شد؛ «وزارت ارشاد برخورد می‌کند»

تصویری از ویدئوی تبلیغاتی شرکت بستنی‌سازی دومینو
تصویری از ویدئوی تبلیغاتی شرکت بستنی‌سازی دومینو

شرکت بستنی‌سازی دومنیو یک ویدئوی تبلیغاتی که در روزهای اخیر جنجال برانگیز شد را از صفحه اینستاگرامش حذف کرده است.

با وجود این موضوع، خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه نوشته است که بازیگر زن این ویدئوی تبلیغاتی «ظاهری نامناسب» و در حین بستنی خوردن «رفتارها و اداهایی کاملا اروتیک و جنسی» داشته و خواستار عذرخواهی رسمی این شرکت بابت پخش این ویدئو شده است.

وب سایت مشرق نیوز نیز به نقل از یک مقام آگاه در وزارت ارشاد نوشته که این ویدئو به صورت غیرقانونی و «بدون دریافت مجوز» در اینستاگرام منتشر شده و با سازندگان آن برخورد قانونی خواهد شد.

آگهی‌های تبلیغاتی شرکت‌های مختلف در سال‌های گذشته بارها دچار چنین حاشیه‌هایی شده است. اسفند سال ۹۷ رسانه‌های حکومت ایران یک برند شکلات را متهم به «استفاده جنسی از زنان» در تبلیغات خود کردند.

آبان سال ۹۹ نیز پس از آنکه بستنی میهن در تبلیغات خود پستان گاو را سانسور کرد، انتقادات گسترده‌ای درباره این نوع سانسور مطرح شد.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

سقوط ین ژاپن در برابر دلار آمریکا ادامه دارد

بهای ین ژاپن در برابر دلار آمریکا بامداد روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت به پایین‌ترین سطح خود از سال ۱۹۹۰ تاکنون سقوط کرد و ارزش هر دلار به ۱۶۰.۱۷ ین رسید.

دلار در معاملات صبحگاهی دوشنبه در ژاپن معادل ۱۶۰.۱۷ ین رسید و این گمانه‌زنی را تقویت کرد که مقامات ژاپنی برای حمایت از ارزش پولی ملی خود وارد عمل خواهند شد.

این در حالی است که بانک مرکزی ژاپن روز جمعه گذشته اعلام کرد که نرخ بهره را بدون تغییر نگه خواهد داشت. این تصمیم بانک مرکزی باعث شد تا کاهش ارزش ین در برابر دلار ادامه یابد و ارزش هر دلار به ۱۵۵ ین برسد.

پیشتر در اول فروردین سال جاری بهای هردلار آمریکا به حدود ۱۵۲ ین رسید که رکورد تازه‌ای از کاهش پول ملی این کشور بود. اما اظهارات مقامات این کشور باعث اندکی بهبود در بازار شد.

رکورد قبلی در اکتبر ۲۰۲۲ ثبت شده بود که هر دلار به ۱۵۱.۹۵ ین رسید و در نهایت ذولت ژاپن مجبوربه مداخله مستقیم در بازار شد.

شونیچی سوزوکی، وزیر دارایی ژاپن، روز هشتم فروردین از آمادگی دولت این کشور برای «اقدامات جسورانه» خبر داد. اشاره به «اقدامات جسورانه» معمولا به معنای مداخله مستقیم دولت در بازار ارز است.

پس از انتشار سخنان وزیر دارایی ژاپن ارزش ین اندکی بهبود یافت و بهای هر دلار به ۱۵۱.۶۳ ین رسید.

گزارش‌ها حاکی است که با وجود تصمیم ماه گذشته «بانک ژاپن» سرمایه‌گذاران انتظار دارند که تفاوت نرخ بهره بین ژاپن و سایر اقتصادهای توسعه‌یافته به ویژه آمریکا همچنان زیاد باقی بماند.

پس از آن که این گمانه زنی تقویت شد که فدرال رزرو آمریکا در نشست آینده خود در اول ماه مه نرخ بهره را به زودی کاهش نخواهد داد، کاهش ارزش ین شتاب بیشتری گرفت.

سنتکام از مقابله با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ خبر داد

مقابله یک ناو آمریکایی با پهپادهای حوثی در دریای سرخ (عکس از آرشیو)
مقابله یک ناو آمریکایی با پهپادهای حوثی در دریای سرخ (عکس از آرشیو)

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، یکشنبه ۹ اردیبهشت از مقابله با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ خبر داد.

سنتکام در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است که مقابله با این پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ حوالی ساعت ۲ بامداد یکشنبه به وقت صنعا روی داده است.

این گزارش سنتکام با این حال توضیح بیشتری در خصوص انهدام یا رهگیری این پنج پهپاد ارائه نکرده است.

سنتکام تاکید کرده است که این پهپادها تهدیدی فوری برای کشتی‌های تجاری و کشتی‌های نیروی دریایی ایالات متحده درمنطقه بودند.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در ادامه گفته است: «این اقدامات به منظور محافظت از آزادی دریانوردی و ایمن ‌تر کردن آب‌های بین‌المللی برای نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا و کشتی‌های تجاری انجام می‌شود.»

شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در ماه‌های اخیر مسیر کشتی‌رانی بین‌المللی در دریای سرخ را مورد حمله قرار داده‌اند. این حملات باعث شده است که حمل و نقل جهانی از طریق کانال سوئز دچار اختلال شود و شرکت‌ها کشتی‌رانی را مجبور کرده است که مسیرهای طولانی‌تر و گران‌تری را در اطراف جنوب آفریقا انتخاب کنند.

در همین زمینه، شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران جمعه سه موشک ضد کشتی به سمت دوکشتی تجاری در دریای سرخ شلیک کردند که‌ به یکی از این کشتی‌ها «خسارت» جزئی وارد شد.

امبری، یک شرکت امنیت دریایی بریتانیا، نیز اعلام کرده بود که یک نفتکش، از پیمورسک روسیه به وادینر هند در حرکت بود که در دریای سرخ مورد حمله قرار گرفت.

امبری تأکید کرده بود که این نفتکش به تجارت مرتبط با روسیه مشغول بوده است.

شبه‌نظامیان حوثی‌ مورد حمایت ایران مدعی هستند که در راستای حمایت از مردم فلسطین در برابر حملات اسرائیل، حمله به کشتی‌های مرتبط به اسرائیل در دریای سرخ را آغاز کرده‌اند. این در حالی است که دامنه این حملات به سایر کشتی‌های بین‌المللی نیز گسترش یافته است.

هزاران نفر در گرجستان در اعتراض به لایحه «عوامل خارجی» تظاهرات کردند

هزاران نفر از مردم گرجستان روز یکشنبه نهم اردیبهشت علیه لایحه «عوامل خارجی» در شهر تفلیس، پایتخت این کشور راهپیمایی کردند.

منتقدان این لایحه در گرجستان و کشورهای غربی گفته‌اند این طرح اقتدارگرا و الهام گرفته از روسیه است. در روسیه ا‌زچنین طرحی برای سرکوب مخالفان دولت پوتین استفاده می‌شود.

جزئیات این لایحه روز ۱۷ آوریل به تصویب رسید و پارلمان گرجستان اعلام کرده‌است که این لایحه را روز سه‌شنبه برای دومین بار به رای می‌گذارد.

در صورت تصویب این لایحه ،سازمان‌هایی را که بیش از ۲۰ درصد از بودجه خود را از خارج دریافت می کنند، ملزم می کند که به عنوان «عامل خارجی» ثبت نام کنند، در غیر این صورت جریمه خواهند شد.

معترضان در گرجستان این طرح را زمینه ساز نفوذ روسیه در کشور خود می‌دانند.

اتحادیه اروپا و کشورهای غربی هشدار داده‌اند که این لایحه می‌تواند ادغام گرجستان با اتحادیه اروپا را که در آذرماه گذشته به این کشور وضعیت نامزدی را اعطا کرده، متوقف کند.

این لایحه باید سه بار در پارلمان تصویب شود تا به قانون تبدیل شود. همچنین این لایحه باید بتوان بر حق وتوی رئیس جمهور گرجستان که با آن مخالف است ، پیروز شود.

گروه‌های مخالف این لایحه بیش از یک هفته است که هر شب در خارج از پارلمان اعتراض می‌کنند، زیرا مجلس قانونگذاری که تحت کنترل حزب حاکم «رویای گرجستان» است، اولین پیش‌نویس آن را تصویب کرده‌است.

اوکراین از سه روستا در جبهه شرقی عقب‌نشینی کرد

نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)
نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)

همزمان با درخواست مجدد ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، برای آغاز مذاکرات رسمی در جهت پیوستن کشورش به اتحادیه اروپا و ناتو گزارش‌ها حاکی از عقب‌نشینی ارتش این کشور از سه روستا در مرزهای شرقی است.

با پیشروی سربازان پوتین در امتداد خط مقدم، نیروهای ارتش اوکراین در شرق این کشور عقب نشینی کردند.

الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، روز یکشنبه نهم اردیبهشت گفت که نیروها به مواضع جدید در غرب بردیچی و سمنیوکا، در شمال آودیوکا بازگشته‌اند.

وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای این کشور روستای نووباخموتیوکا در نزدیکی بردیچی را تصرف کردند، اما ارتش اوکراین درباره این ادعا تا کنون اظهار نظری نکرده است.

منابع خبری اوکراین می‌گویند نیروهای روسیه از یک پهپاد ۱۳۱ /۱۳۶ شاهد ساخت ایران برای حمله به هتلی در میکولایف اوکراین استفاده کردند. این هتل به شدت آسیب دیده و در آتش سوخته‌است.

تهران متهم است که صدها فروند پهپاد شاهد ۱۳۶ به روسیه برای جنگ این کشور در اوکراین تحویل داده و همچنین در مظان این اتهام قرار دارد که چندی پیش نیز به روسیه پیشنهاد کرده پهپاد انفجاری دوربرد تازه‌ای از سری شاهد ۱۰۷ به آن کشور بفروشد.

این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز شنبه نیز از حملات نیروهای روسیه به تاسیسات برق و گاز این کشور خبر داد و گفت:«حمله روسیه به بخش انرژی کشورش تاسیسات گازی مهم برای عرضه به اتحادیه اروپا را هدف قرار داده است.»

رئیس جمهوری اوکراین از جامعه بین‌المللی خواسته‌است تا به تقویت سامانه‌های پدافند هوایی این کشور کمک کنند.

بسته کمکی ایالات متحده آمریکا که روز اول اردیبهشت در مجلس نمایندگان آمریکا به اتفاق آرای هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه تصویب شد، شامل ۶۱ میلیارد دلار کمک مالی به اوکراین است.

به گفته ولودیمیر زلنسکی کشورش هنوز منتظر دریافت کمک‌های تسلیحاتی وعده داده شده است و انتظار دارد حجم و گستره آنها به قدری باشد که شرایط در جبهه‌های جنگ را به نفع اوکراین تغییر دهد.

گفت‌وگوی بایدن و نتانیاهو درباره عملیات اسرائیل در رفح

همزمان با بالا گرفتن اعتراضات دانشجویی در ایالات متحده درباره ادامه جنگ در غزه،جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بار دیگر موضع روشن خود را درباره عملیات گسترده اسرائیل در رفح تکرار کرد.

در بیانیه‌ای که کاخ سفید منتشر کرده‌است، جزئیات بیشتری از این گفت‌وگو ارائه نشده‌است . با این حال واشینگتن می‌گوید که نمی‌تواند از عملیات رفح بدون یک طرح انسانی مناسب و معتبر حمایت کند.

ایالات متحده بارها از اسرائیل خواسته است که در حال حاضر به پایگاه‌های حماس در جنوب غزه حمله نکند، زیرا نگران این است که غیرنظامیان که اکنون و پس از تخلیه غزه در شمال در این منطقه زندگی‌ می‌کنند ، نتوانند از این منطقه خارج شوند.

با وجود مخالفت واشینگتن با این حمله، اسرائیل طرح‌ حمله به رفح را تأیید کرده است، اما تمایل خود را برای لغو یا به تعویق انداختن عملیات در صورت آزاد کردن گروگان‌های اسرائیلی توسط حماس اعلام کرده‌است.

پیشتر کاخ سفید روز پنجشنبه ۳۰ فروردین ماه پس از گفت‌وگو با مقامات اسرائيلی در واشینگتن اعلام کرد که اسرائیل نگرانی‌های دولت بایدن را در مورد تهاجم تمام عیار به رفح، در نظر خواهد گرفت.

بنابر بیانیه‌ای که کاخ سفید آن را منتشر کرد، مقامات ارشد دو کشور روز یکشنبه، همچنین درباره آزادی گروگان‌های اسرائیلی که از ۱۵ مهرماه در اسارت حماس بسر می‌برند، رایزنی کردند.

طبق این گزارش، آنها همچنین درباره افزایش سرعت ارسال کمک‌ها، از جمله آماده‌سازی برای باز کردن گذرگاه‌های جدید به غزه، بحث کردند.

جو بایدن در این تماس تلفنی بر لزوم تداوم و تقویت ارسال کمک‌ها در هماهنگی کامل با سازمان‌های بشردوستانه تأکید کرد.

بنیامین نتانیاهو و جو بایدن آخرین بار در ۲۵ فروردین و پس از حمله تهران به اسرائیل درباره این حمله موشکی و پهپادی، گفت‌وگو کرده‌ بودند.

سازمان بهزیستی «پناهگاه زنان خشونت‌دیده» در ارومیه را تعطیل کرد

فاطمه باباخانی، مدیر مرکز حمایت از زنان و دختران خشونت‌دیده «مهرشمس آفرید» از تعطیلی این مرکزِ واقع در ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی، خبر داد.

این پژوهشگر حوزه زنان و فعال حقوق بشر، روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه در حساب ایکس خود نوشت: «پناهگاه کوچک برای زنان خشونت‌دیده، پناهگاه عزیزتر از جانمان، خانه امن غیردولتی مهر شمس‌آفرید با بدترین شکل ممکن، تعطیل شد».

خانم باباخانی، ساعتی پیشتر در حساب کاربری خود در این شبکه اجتماعی توضیح داده بود که «یک قشون کشی تمام عیار علیه پناهگاه راه انداخته‌اند و با کلی مسئول و مدیر و حراست ریختن توی پناهگاه».

او تاکید کرده است که این افراد، بدون مجوز قانونی و نامه رسمی اقدام به این عمل کرده‌اند.

فاطمه باباخانی یک روز پیشتر نیز از احتمال تعطیلی خانه امن موسسه «مهرشمس آفرید» با فشارهای بیرونی خبر داده و گفت‌و‌گو با شبکه شرق گفته بود که هشت تا ۹ نفر از بهزیستی استان آذربایجان غربی برای بازرسی این موسسه آمده‌اند.

او در این گفت‌وگو تاکید کرده که طی این بازرسی تمام اسناد و مدارک مالی موسسه را در اختیار افراد بهزیستی قرار داده است اما سپس متوجه شده‌ است که این افراد با خودرو اورژانس اجتماعی می‌خواهند همه زنانی که در خانه امن هستند را ببرند و به محل اورژانس اجتماعی منتقل کنند».

به گفته مدیر موسسه «مهرشمس افرید» از سوی بازرسان حکم و دستور مکتوبی به اوابلاغ نشده است.

اقدام به تعطیلی موسسه غیرانتفاعی و غیردولتی «مهرشمس آفرید» در حالی روی داده که این مرکز حمایت از زنان خشونت دیده از سال ۱۳۹۹ با اخذ مجوزهای قانونی کار خود را آغاز کرده بود؛ موسسه‌ای که به همت افراد پژوهشگر و فعال مدنی و دغدغه مند در حوزه زنان و کودکان توسط فاطمه باباخانی، فعال مدنی حوزه زنان و تیم ۲۰ نفره متخصص فعالیت می‌کرد.

این مرکز با گرفتن مجوزهای لازم از سازمان بهزیستی، خانه امن غیردولتی ویژه حمایت از زنان و دختران و کودکان خشونت دیده را راه اندازی کرده بود و به زنان تحت «خشونت خانگی شدید» امکانات و خدماتی مانند اسکان شبانه روزی و حمایت‌های قضایی و شغلی و درمانی ارائه می‌کرد.

رئیس پلیس آگاهی تهران از شهروندان خواست از مجرمان «تصویربرداری» کنند

علی ولی‌پور گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران
علی ولی‌پور گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران

رئیس پلیس آگاهی تهران با وجود انتقادات زیاد از عملکرد نهاد تحت مدیریتش، از شهروندان خواست در مورد «جرائم و قانون‌شکنی‌ها» بی‌تفاوت نباشند و با «تصویربرداری» از مجرمان و اقدامات آنها، این موارد را «مستندسازی» کنند.

علی ولی‌پور گودرزی روز یکشنبه، نهم اردیبهشت‌ماه، با اشاره به بازداشت فردی که در اتوبوس بی‌آرتی اقدام به «ضرب‌وشتم»‌ مسافران کرده بود، با انتشار یادداشتی اعلام کرد که عملکرد پلیس تهران در این پرونده و بسیاری از موارد دیگر «درخشان» است.

اواخر اسفندماه گذشته ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن فردی با زنجیر به یک مسافر در اتوبوس بی‌آرتی حمله کرد و سپس از محل متواری شد.

روز یکشنبه، نهم اردیبهشت، نیروی انتظامی تهران اعلام کرد که تصویر ثبتا‌شده توسط شهروندان از این واقعه منجر به بازداشت این فرد شد که به یکی از استان‌های غرب ایران گریخته بود.

رئیس پلیس آگاهی تهران در حالی اقدامات پلیس را «درخشان» خوانده است که شهروندان پایتخت نسبت به عملکرد این نهاد و ناتوانی آن در پیشگیری و کنترل جرائم انتقادات زیادی را مطرح می‌کنند.

همچنین شدت عمل نیروی انتظامی و لباس‌شخصی در برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری با عنوان «طرح نور» به گونه‌ای بوده که حتی اعتراض برخی از نیروهای هوادار جمهوری اسلامی را نیز برانگیخته است.

در همین زمینه برخی نیروی انتظامی ایران را متهم کرده‌اند با وجود آمار بالای جرائم در شهرهای ایران به خصوص تهران نیروهای خود را در خیابان‌ها صرف مبارزه با زنان مخالف با حجاب اجباری کرده است.

بر اساس گزارش‌‌های رسمی آمار سرقت در ایران در سال‌های گذشته افزایش قابل توجهی یافته است.

اصغر جهانگیر، معاون اجتماعی قوه‌ قضائیه، دی‌ماه ۱۴۰۱ گفته بود که در طول پنج سال سرقت به عنوان اولین جرم کشور مطرح شده است.

پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، برای تحمل حبس به زندان کچوئی کرج منتقل شد

پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، پیش از معرفی خود به اجرای احکام برای پنج ماه حبس
پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، پیش از معرفی خود به اجرای احکام برای پنج ماه حبس

پریسا صالحی، روزنامه‌نگار و دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران، برای اجرای حکم صادر شده برایش به زندان کچوئی کرج منتقل شد.

پری‌ناز صالحی، خواهر این روزنامه‌نگار، روز یکشنبه، نهم اردیبهشت‌ماه،‌ در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با انتشار این خبر نوشت که خواهرش به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به حبس محکوم شده است.

پریسا صالحی دیروز با اعلام اینکه روز یکشنبه خود را برای اجرای حکم به اجرای احکام معرفی می‌کند با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «ما مجرم نیستیم، ما عاشق ایران و عاشق ملت ایرانیم. ما فقط به این امید زنده‌ایم که یک روز شادی و آزادی مردممان را ببینیم.»

خانم صالحی در ادامه با اشاره به حکم اعدام علیه توماج صالحی، رَپِر زندانی گفت:‌ «زندگی توماج و بسیاری از مبارزان راه آزادی به ما نشان داده، مقاومت تنها واکنشی نسبت به امکان‌های موجود نیست، من معتقدم این امکان است که از دل مقاومت بیرون می‌آید.»

او در ادامه اعلام کرد: «این مقاومت را این روزها به طور گسترده در میان زنان سرزمینم می‌بینم، با وجود جنگ تمام عیاری که حکومت علیه آن‌ها به راه انداخته است.»

دادگاه انقلاب کرج بهمن‌ماه سال گذشته خانم صالحی را به یک سال حبس، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی و دو سال تبعید به زنجان محکوم کرد.

این حکم در دادگاه تجدید نظر به پنج ماه حبس کاهش پیدا کرد.

ایران یکی از بزرگ‌ترین زندان‌های روزنامه‌نگاران محسوب می‌شود و فعالان رسانه‌ای ایرانی همواره با فشار، تهدید و سرکوب نهادهای امنیتی روبرو بوده‌اند.

حسین شریعتمداری خواستار کنار گذاشتن لایحه «حجاب و عفاف» و ادامه حضور گشت‌های ارشاد شد

حسین شریعتمداری
حسین شریعتمداری

نماینده علی خامنه‌ای در موسسه کیهان می‌گوید از ابتدای تدوین لایحه موسوم به حجاب و عفاف، «ناهنجاری کشف حجاب» گسترده‌‌تر شده و شورای نگهبان باید آن را کنار بگذارد و در عوض «طرح نور» شامل برخورد پلیس با زنان مخالفان حجاب اجباری ادامه یابد.

حسین شریعتمداری در یادداشتی که روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه در روزنامه کیهان به چاپ رسید، نوشته است بر اساس ماده ۴۹ لایحه موسوم به حجاب و عفاف، پلیس از برخورد قانونی با «کشف حجاب» منع شده، در حالی که این کار به ادعای او «‌جرم‌ مشهود» است و باید بلافاصله از آن جلوگیری شود.

او سپس اقدام نیروی انتظامی در قالب «‌طرح نور‌» را تنها طرح «موفق» و «کارساز» طی یک سال گذشته خوانده که «نه تنها ربطی به لایحه حجاب ندارد بلکه اجرای قوانین موجود است».

مدیرمسئول کیهان همچنین نوشته است که اگر لایحه حجاب به تصویب شورای نگهبان برسد از ادامه طرح نور جلوگیری می‌شود و خطاب به این شورا نوشته است «بهتر آن است» که لایحه حجاب و عفاف «از اساس کنار گذارده شود.»

همزمان بیش از ۱۶۰ تن از نمایندگان مجلس در روز یکشنبه، با امضای بیانیه‌ای از فرماندهی فراجا برای اجرای طرح جدید گشت ارشاد موسوم به «طرح نور» قدردانی کردند.

مقامات جمهوری اسلامی با هدف بازگرداندن گشت ارشاد به خیابان‌های ایران، از روز شنبه ۲۵ فروردین برخورد خشن با شهروندان را دوباره آغاز کرده‌اند و نام این برنامه را «طرح نور» گذاشته‌اند.

این در حالی‌ است که لایحه موسوم به «حجاب و عفاف» که در واکنش به موج مخالفت زنان با حجاب اجباری سال گذشته در مجلس شورای اسلامی بدون طرح در صحن علنی به تصویب رسید، همچنان بین این مجلس و شورای نگهبان در رفت‌وآمد است و ایراداتی که شورای نگهبان به این مصوبه پرحاشیه گرفته، هنوز مرتفع نشده است.

در این میان کشمکش‌ها و جدال لفظی ميان طيف‌های مختلف سیاسی در ایران بر سر مكانيسم برخورد با افرادی که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند نیز ادامه دارد.

روز شنبه ۶١ وکیل دادگستری در بیانیه‌ای برخورد نیروهای «گشت ارشاد»‌ جمهوری اسلامی با زنان مخالف حجاب اجباری را محکوم کردند و اجرای طرح‌های «حجاب و عفاف» و «نور» را خارج از حیطه صلاحیت پلیس و برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری را «خلاف قانون و آزادی های عمومی» خواندند.

سفر غیرمنتظره ایلان ماسک به چین برای مذاکره درباره انتقال فن‌آوری رانندگی خودکار

ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا، در سفری از پیش اعلام نشده به پکن رفته است تا با مقام‌های ارشد این کشور مذاکره کند.

رویترزدر گزارشی اعلام کرد که او روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه با یک جت شخصی که به نام شرکت مرتبط با اسپیس ایکس و تسلا ثبت شده در فرودگاه بین‌المللی پکن فرود آمد.

این خبرگزاری به نقل از یک مقام آگاه گفته که آقای ماسک قرار است با مقامات ارشد چینی از جمله لی چیانگ، نخست وزیر، در مورد عرضه نرم‌افزار رانندگی خودکار کامل، «اف‌اس‌دی» و مجوز انتقال داده به خارج از کشور گفت‌وگو کند.

در گزارشی که شبکه تلویزیونی دولتی چین، سی‌سی‌تی‌وی، از دیدار ایلان ماسک با لی چیانگ منتشر شد اما اشاره‌ای موضوع فن‌آوری «اف‌اس‌دی» به عنوان یکی از موضوعات مورد گفت‌وگوی دو طرف نشد.

تسلا، شرکت آمریکایی تولید کننده خودروهای برقی، چهار سال پیش نرم افزار «اف‌اس‌دی» را که مستقل‌ترین نسخه از نرم افزار اتوپایلوت این شرکت است، عرضه کرده بود اما با وجود درخواست مشتریان چینی این فن‌آوری هنوز به چین نرسیده است.

«اف‌اس‌دی» از جمله طرح‌های در دست تکمیل شرکت تسلا برای خودروهای الکتریکی است و امکان «رانندگی خودکار در خیابان‌های شهر» را به رانندگان می‌دهد.

اما به تازگی در پی نگرانی از احتمال تصادف، تسلا در فراخوانی به مالکان حدود دو میلیون خودرو تسلا در آمریکا، از آنها خواست تا اقدامات امنیت جدیدی را در یک بسته آزمایشی نرم افزار اف‌اس‌دی‌ بتا به شکل رایگان و از طریق اتصال بی‌سیم نصب کنند.

پیش از آن اداره ملی ترافیک ایمنی بزرگراه‌های آمریکا اعلا کرده بود که سیستم «اف‌اس‌دی» ممکن است موجب تصادف خودروها شود.

با وجود این نگرانی‌ها آقای ماسک در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که تسلا به زودی قابلیت «اف‌اس‌دی» را در اختیار مشتریان در چین قرار خواهد داد.

او حتی در ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد گفت که در آینده همه خودروها در دنیا برقی خواهند شد.

سفر مدیرعامل تسلا به چین یک هفته پس از به تعویق افتادن سفر او به هند انجام می‌شود؛ سفری که گفته شد به دلیل مشکلات اخیر شرکت تسلا لغو شده‌ است.

غول خودروسازی آمریکایی در ماه‌های گذشته با مشکلاتی ازجمله رشد رقیبان خود و نیز اخراج کارمندان مواجه شده و هفته گذشته نیز تحویل خودروهای سایبرتراک خود را به‌دلیل مشکل در پدال گاز متوقف کرده بود.

ارزش سهام تسلا، بزرگترین تولید کننده خودروهای برقی در جهان از ابتدای سال جاری میلادی، طی حدود ۴ ماه، تقریبا یک سوم کاهش یافته است.

مقام اتاق بازرگانی عراق تأیید کرد ایران ۱۱ میلیارد دلار پول بلوکه‌شده در کشورش دارد

نایب رئیس اتاق بازرگانی عراق می‌گوید «ایران ۱۱ میلیارد دلار پول بلوکه شده در عراق دارد».

طارق الهاشم الفیهان روز یکشنبه، نهم اردیبهشت‌ماه، در همایشی به منظور توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و عراق گفت: «تبادلاتی با واحد پول ملی دو کشور صورت می‌گیرد تا بتوانیم تحریم‌ها را دور بزنیم.»

او در ادامه اعلام کرد: «مشکل عمده ما تبدیل ارز است، که البته سعی کردیم از طریق تهاتر حل کنیم.»‌

پیش از این مقامات ایران نیز اعلام کرده بودند که عراق ۹ تا ۱۱ میلیارد دلار از بابت خرید گاز و برق جمهوری اسلامی بدهکار است.

مقام اتاق بازرگانی عراق درحالی صحبت از «تهاتر» کرده است که اسفند سال گذشته وزیر برق عراق گفت این کشور در ازای دریافت گاز ایران برای استفاده در نیروگاه‌های برق خود، «نفت سیاه» به این کشور تحویل می‌دهد.

زیاد علی فاضل دقیقا مشخص نکرد منظورش از «نفت سیاه» چیست، اما این اصطلاح معمولا برای مازوت، به عنوان آلاینده‌ترین سوخت فسیلی، به کار می‌رود.

او همچنین در واکنش به اظهارات مقام‌های ایرانی اعلام کرد که عراق هیچ بدهی به ایران ندارد.

وزیر برق عراق گفته بود پول گاز و برق وارداتی ایران طبق توافق، به حساب جمهوری اسلامی در بانک تجارت عراق واریز شده، اما به خاطر تحریم‌های آمریکا فرآینده پرداخت تکمیل نشده است.

آمریکا تابستان امسال مجوز استفاده ایران از منابع مسدود شده مالی در عراق برای خرید کالاهای غیرتحریمی از کشورهای ثالث را صادر کرد.

بر اساس تحریم‌های آمریکا، عراق تنها مجاز است پول برق و گاز وارداتی از ایران را با دینار عراق به حساب ایران در بانک تجارت عراق واریز کند و جمهوری اسلامی نیز تنها مجاز است از این منابع برای واردات اقلام بشردوستانه از خود عراق استفاده کند.

واردات اقلام بشردوستانه ایران از عراق به شدت اندک است و از طرفی صادرات غیرنفتی (بدون محاسبه برق و گاز) ایران به عراق ۱۰ برابر وارداتش از این کشور است و عملاً جایی برای استفاده از پول برق و گاز صادراتی ایران برای واردات کالاهای بشردوستانه باقی نمی‌ماند.

پخش سریال مصری «حشاشین» درباره حسن صباح در ایران ممنوع شد

قلعه الموت که مقر اصلی حشاشین بود
قلعه الموت که مقر اصلی حشاشین بود

رسانه‌های دولتی ایران روز یکشنبه اعلام کردند که مسئولان در ایران، پخش سریال تلویزیونی مصری «حشاشین» در مورد حسن صباح را در شبکه نمایش خانگی ایران ممنوع کرده‌اند.

به نوشته خبرگزاری ایرنا، مهدی سیفی، مدیرکل نظارت سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا)، روز یکشنبه ۹ اردیبهشت گفت که «روایت این سریال از تاریخ اسلام متضمن تحریف‌های فراوانی است که به نظر می‌رسد با رویکرد سیاسی مغرضانه تولید شده است.»

او بدون ارائه جزئیات بیشتر در مورد محتوای این سریال گفت که «بر همین اساس طبق نظر شورای صدور مجوز ساترا انتشار سریال حشاشین، در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر ایران مورد تأیید نیست».

مجموعه ۳۰ قسمتی «حشاشین» در مورد حسن صباح و گروه او است که به عنوان فرقه‌ای از شیعیان در قرن پنجم قمری از قلعه‌های کوهستانی در شمال و غرب ایران فعالیت می‌کردند و به سوءقصدهای سیاسی خشن مشهور بودند.

در مورد حسن صباح طی قرن‌ها داستان‌های زیادی نقل شده و بقایای قلعه الموت که محل اصلی اسقرار او بود امروزه از مکان‌های گردشگری در شمال ایران است.

مجموعه تلویزیونی «حشاشین» از آغاز ماه رمضان در مصر پخش شد و در حال حاضر در سرتاسر خاورمیانه محبوبیت کسب کرده است.

امید علی مسعودی، عضو شورای سواد فضای مجازی ساترا روز یک‌شنبه به ایرنا گفت که «سریال حشاشین با بودجه‌ای ۱۲ میلیون دلاری ساخته شده و یکی از پرخرج‌ترین سریال‌های تاریخ کشورهای عرب زبان به‌شمار می‌رود.»

او اضافه کرد که به باور او، «یکی از اهداف سریال حشاشین این بود که ترور و سرآغاز ترور را به ایرانی‌ها ربط دهد. شاهد این نظریه آن است که در این سریال شهرهای ری، قم و اصفهان را منشأ تروریست معرفی می‌کند.»

خبرگزاری ایسنا هم در گفت‌وگو با برخی افراد، این سریال نمونه‌ای «کامل» از «تغییر و جعل حقیقت» اعلام کرده است.

رونمایی از پهپاد انتحاری جدید سپاه؛ «شبیه به پهپاد لنست روسیه»

تصویر خبرگزاری تسنیم از پهپاد جدید سپاه
تصویر خبرگزاری تسنیم از پهپاد جدید سپاه

سپاه پاسداران از یک پهپاد انتحاری جدید رونمایی کرده که ظاهری شبیه پهپاد نوع «لنست» روسیه دارد.

خبرگزاری تسنیم نیز روز یکشنبه ۹ اردیبهشت با انتشار ویدیویی از این پهپاد «پرسه‌زن» گزارش داد که هنوز نام آن اعلام نشده، اما گزارش داد که ساختاری مشابه پهپاد انتحاری «لنست» روسی دارد.

این گزارش می‌افزاید چنانچه این پهپاد جدید با الگوگیری از پهپاد لنست روس‌ها ساخته شده باشد، می‌بایست مشخصاتی شامل مداومت پروازی ۳۰ الی ۶۰ دقیقه، وزن محموله ۳ الی ۶ کیلوگرم و حداکثر برد ۴۰ کیلومتر داشته باشد کع «آن را به سلاحی کارآمد برای نیروهای زمینی» جمهوری اسلامی بدل می‌کند.

خبرگزاری آلمان هم‌زمان با پوشش خبر رونمایی از پهپاد جدید ایران گزارش داده است که پهپاد لنست روسی «زالا لنست» برای اولین بار در سال ۲۰۲۰ ساخته شده بود.

این خبرگزاری می‌نویسد کاربرد این نوع تسلیحات به‌خصوص در جریان جنگ اوکراین و توانایی آنها برای هدف قرار دادن انواع ادوات زرهی، تجمع نیروها و حتی تسلیحات پشتیبانی آتش مانند توپخانه‌ها و سامانه‌های پدافندی بیش از پیش نمایان شده است.

ایران طی سال‌های گذشته انوع پهپادها را رونمایی کرده و به‌صورت گسترده‌ای پهپادهای نوع «شاهد» را در اختیار روسیه برای حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین قرار داده است.

البته ایران اخیراً صدها موشک و پهپاد انتحاری به خاک اسرائیل پرتاب کرد که همه آنها رهگیری شدند به هدف نخوردند.

با این‌حال، پهپادهایی که ایران در اختیار گروه‌های نیابتی خود در عراق، یمن و لبنان قرار داده، تاکنون بارها علیه مواضع نیروهای آمریکایی در منطقه، خاک اسرائیل و کشتی‌ها در دریای سرخ و باب‌المندب به کار گرفته شده و خساراتی برجای گذاشته است.

رونمایی از پهپاد جدید چند روزی بعد از اعمال تحریم اتحادیه اروپا، بریتانیا و آمریکا علیه برنامه تولید پهپاد و موشک ایران انجام می‌شوند.

برایان نلسون، معاون وزیر خزانه‌داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی آمریکا گفت: «وزارت دفاع ایران با حمایت از جنگ روسیه در اوکراین، حمله بی‌سابقه به اسرائیل و تکثیر پهپادها و سایر سخت‌افزارهای نظامی خطرناک برای تروریست‌های نیابتی به بی‌ثبات کردن منطقه و جهان ادامه می‌دهد».

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ایران با محکوم کردن تحریم‌های جدید گفته است این اقدامات مانع توسعه صنعت تولید پهپاد ایران نخواهد شد.

ادامه اعتراض به جنگ غزه در آمریکا؛ بازداشت ده‌ها دانشجوی دیگر

اعتراض دانشجویان دانشگاه جورج واشنگتن به جنگ غزه، شنبه ۸ اردیبهشت
اعتراض دانشجویان دانشگاه جورج واشنگتن به جنگ غزه، شنبه ۸ اردیبهشت

اعتراض و تحصن علیه ادامه جنگ غزه در دانشگاه‌های آمریکا گسترش یافته و در ادامه بازداشت‌ها روز شنبه حتی جیل استاین، یک نامزد ریاست‌ جمهوری، هم در این اعتراضات بازداشت شد.

به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان، ده‌ها خودروی پلیس بامداد یک‌شنبه محوطه دانشگاه کالیفرنیای جنوبی را احاطه کرده‌اند.

این دانشگاه شنبه شب در بیانیه‌ای گفته بود: «تخریب اموال دانشگاه قابل تحمل نیست و ورود به آن تنها برای دانشجویان ساکن مجاز است.»

جوئل کوران، یکی از معاونان دانشگاه گفت با وجود هشدارهای مکرر، شرکت‌کنندگان در تظاهرات «همچنان به اخلال در فعالیت دانشگاه و اذیت و آزار دانشجویان ادامه داده‌اند.»

کوشش کرول فولت، رئیس دانشگاه، برای دیدار با دانشجویان از سوی معترضان رد شده است.

در همین حال، عبارت «به نسل‌کشی نه بگو» با اسپری رنگی به روی پایه یک تندیس در پارک این دانشگاه نقش بسته است.

آن چه در دانشگاه کلمبیا در نیویورک آغاز شد به تقابل سراسری میان دانشجویان و هیئت مدیره در ایالات متحده بر سر اعتراضات ضد جنگ و محدودیت‌های آزادی بیان تبدیل شده است.

در ۱۰ روز گذشته، صدها دانشجو دستگیر، تعلیق یا مشروط شده‌اند و در موارد نادری، از دانشگاه‌هایی مانند دانشگاه ییل، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، دانشگاه وندربیلت و دانشگاه مینه‌سوتا اخراج شده‌اند.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، در روزهای اخیر، مشکلات دانشجویان بازداشت‌شده و خواسته بخشش آن‌ها، به نقطه محوری اعتراضات تبدیل شده است.

به نوشته این خبرگزاری، شرایط تعلیق، از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است. در دانشگاه کلمبیا و کالج بارنارد وابسته به آن که مختص زنان است، ده‌ها نفر از دانشجویان در ۱۸ آوریل دستگیر شدند و بلافاصله ورود آنها به دانشگاه و کلاس‌ها ممنوع شد. آنها از شرکت حضوری یا مجازی در کلاس‌ها، و همچنین از استفاده از غذاخوری دانشگاه منع شدند.

همزمان مقامات دانشگاه آریزونا گفتند پلیس در این ایالت روز شنبه ۷۲ نفر شامل ۱۵ دانشجو را در ارتباط با اعتراضات و تحصن در محوطه دانشگاه دستگیر کرد.

معترضان از جمعه گذشته در محوطه دانشگاه آریزونا چادر زده‌اند در حالی که چنین اقدامی ممنوع بود.

به گزارش سی‌ان‌ان، در رویدادهای مشابه در کالج امرسون در بوستون در ایالت ماساچوست، دانشگاه اموری در ایالت آتلانتا و دانشگاه‌های نیویورک و ییل ده‌ها تن در روز شنبه بازداشت شدند.

شمار بازداشتی‌های روز شنبه در دانشگاه واشینگتن در سنت لوئیس نیز ۸۰ تن اعلام شد. یکی از این بازداشتی‌ها، جیل استاین، نامزد حزب سبزها برای انتخابات ریاست‌ جمهوری امسال آمریکا است.

معترضان در سنت لوئیس گفته‌اند تا زمانی که این دانشگاه سهام خود را از شرکت هواپیماسازی بوئینگ به دلیل قراردادهای این شرکت با ارتش اسرائیل بیرون نیاورد و تحریم مراکز دانشگاهی اسرائیل را اعلام نکند، به بست‌نشینی خود ادامه خواهند داد.

خانم استاین که همواره مواضع ضد سیاست‌های اسرائیل داشته، در جمع دانشجویان گفته بود آن‌ها «برای دموکراسی، حقوق بشر و پایان دادن به نسل‌کشی» اعتراض کرده‌اند.

در دانشگاه ایندیانا در شهر بلومینگتون در ایالت ایندیانا نیز پلیس ۲۳ معترض را که در برابر تخلیه چادرهای تحصن مقاومت نشان دادند، بازداشت کرد.

رویدادهای این دانشگاه‌ها در حالی جریان داشت که دانشگاه کلمبیا که هفته گذشته در کانون این نوع اعتراضات بود، در پی مذاکرات میان رهبران معترضان و مدیریت دانشگاه فعلاً اندکی فروکش کرده و معترضان منتظر نتیجه گفت‌وگوها تا روز دوشنبه این هفته هستند.

معترضان در کلمبیا و ییل نیز خواهان آتش‌بس فوری در غزه، تحریم اسرائیل و بیرون کشیدن سرمایه مالی دانشگاه‌ها از آن دسته از شرکت‌های آمریکایی هستند که با اسرائیل دادوستد دارند.

رئیس‌جمهور آمریکا هفته گذشته «اعتراضات یهودستیزانه» و «کسانی را که نمی‌دانند چه بر فلسطینی‌ها می‌گذرد» محکوم کرد.

نشریه دِ هیل شنبه نوشت در کشاکش اعتراضات در دانشگاه‌های آمریکا، دولت جو بایدن حمایت از اسرائیل را دو چندان کرده است. این نشریه به تصویب نهایی قانون کمک مالی جدید که بیش از ۱۴ میلیارد دلار آن مستقیم برای اسرائیل است، اشاره کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل که خود دانش‌آموخته دانشگاه‌های آمریکا است، تظاهرات دامنه‌دار در دانشگاه‌های این کشور متحد اسرائیل را رویدادهایی «هولناک» و «ضدیهودی» نامیده و در یک ویدئو گفت باید جلوی این اقدامات که او آن را «به‌دور از وجدان» نامید، گرفته شود.

در مقابل برنی سندرز، سناتور آمریکایی که خود یهودی است، در پیامی نتانیاهو را متهم کرد که از بهانه یهودستیزی سوء‌استفاده می‌کند و با این کار به شعور آمریکایی‌ها توهین کرده است.

بازداشت دو خبرنگار در روسیه به اتهام همکاری با بنیاد ناوالنی

یادبود آلکسی ناوالنی
یادبود آلکسی ناوالنی

دو روزنامه‌نگار در روسیه به اتهام «افراط‌گرایی» از طریق همکاری با بنیاد الکسی ناوالنی، سیاستمدار فقید و از رهبران سابق اپوزیسیون روسیه، بازداشت شدند.

دادگاهی در مسکو حکم به بازداشت دو ماهه آنها تا زمان تکمیل تحقیقات داده است.

کنستانتین گابوف و سرگئی کارلین اتهامات مطرح شده علیه خود را رد کرده‌اند، اما در صورتی که دادگاه مسکو آنها را در همکاری با «نهادهای افراط‌گرا» مجرم بشناسد، هر یک با دست‌کم دو سال زندان مواجه خواهد شد.

کرملین از زمان آغاز تهاجم نظامی به اوکراین در دو سال گذشته به شدت سرکوب خبرنگاران و فعالان سیاسی و مدنی مستقل را افزایش داده و قوانینی را درباره آن چه انتشار «اطلاعات نادرست نظامی یا بی‌اعتبار کردن ارتش» عنوان می‌کند وضع کرده است، اقداماتی که عملا راه را برای هرگونه انتقاد از جنگ مسدود کرده است.

کرملین همچنین ده‌ها نهاد حقوق بشری، مدنی و رسانه‌ای جهان را در لیست «نهادهای افراطی» قرار داده و همکاری با آنها را ممنوع کرده است.

روز جمعه نیز وکیل سرگئی مینگازوف خبرنگار نشریه معتبر فوربز اعلام کرد که این خبرنگار به اتهام «انتشار اطلاعات نادرست درباره ارتش روسیه» بازداشت شده است.

گابوف و کارلین نیز متهم به تهیه اطلاعات برای یک کانال یوتیوب مرتبط با «بنیاد مبارزه با فساد الکسی ناوالنی» هستند. روسیه این بنیاد را غیرقانونی اعلام کرده و در لیست «نهادهای افراط‌گرا» قرار داده است.

الکسی ناوالنی، سرشناس‌ترین چهره سیاسی مخالف ولادیمیر پوتین، روز ۲۷ بهمن در يک زندان امنیتی در مناطق قطبی شمال روسیه در سن ۴۷ سالگی درگذشت.

او پس از بازگشت از آلمان در ژانویه ۲۰۲۱ به زندان افتاد، و در حال گذراندن محکومیت ۱۹ ساله خود به اتهام «افراط‌گرایی» بود.

دادگاه مسکو می‌گوید آقای گابوف برای چند سازمان، از جمله خبرگزاری رویترز کار کرده و آقای کارلین که تابعیت دوگانه روسی-‌اسرائیلی دارد نیز با شماری از رسانه‌ها از جمله آسوشیتدپرس همکاری داشته است.

او همچنین با رسانه آلمانی «دویچه وله» همکاری داشته، رسانه‌ای که فعالیت آن در خاک روسیه، همزمان با حمله فوریه ۲۰۲۲ روسیه به اوکراین ممنوع شد.

فروردین امسال ولادیمیر کارا مورزا، روزنامه‌نگار دوتابعیتی روسی-‌بریتانیایی و از چهره‌های سیاسی مخالفِ کرملین، در یک محاکمه غیرعلنی به اتهام «خیانت به میهن» و دیگر اتهام‌های انتسابی به ۲۵ سال زندان محکوم شد.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG