خبرخوان
تداوم اعتصاب غذای بهنام موسیوند، کنشگر مدنی، در زندان

بهنام موسیوند، کنشگر مدنی زندانی، در اعتراض به وضعیت خود در زندان و نحوه برخورد ماموران زندان رجاییشهر اعتصاب غذا کرده است.
آرش صادقی، زندانی سیاسی پیشین، در توییتی خبر داده است که آقای موسیوند از روز سهشنبه، ۳۰ فروردین، به دلیل امتناع از زدن دستبند و پابند (برای اعزام به مراکز درمانی) مورد ضرب و شتم قرار گرفته و از همان روز دست به اعتصاب غذا زده است.
سایت حقوق بشری هرانا در آذرماه پارسال در گزارشی از تداوم مشکلات جسمانی آقای موسیوند در ناحیه کلیه و پروستات خبر داده و به نقل از یک منبع آگاه گفته بود که این کنشگر مدنی زندانی از «تکرر ادرار» رنج میبرد و «برخی شبها تا ۱۳ بار هم به دستشویی میرود».
بهنام موسیوند بهمن ۱۳۹۶ توسط ماموران اداره اطلاعات در خانه خود بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و کمی بعد با تودیع قرار وثیقه از زندان آزاد شد.
او شهریور ۱۳۹۸ از سوی دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه بابت اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» به ۵ سال حبس و بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس محکوم شد.
این حکم در مرحله تجدید نظر عینا تایید شد و با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۵ سال حبس برای او قابل اجرا شد.
این کنشگر مدنی زندانی در شهریور ۱۳۹۹ به زندان رجاییشهر کرج تبعید شد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
وزارت اطلاعات ایران مانع برگزاری مراسم گرامیداشت سالگرد تشکیل نهضت آزادی شد

نهضت آزادی ایران روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت اعلام کرد که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مانع برگزاری برنامه بزرگداشت شصتویکمین سالگرد تاسیس این حزب شده است.
در بیانیه این حزب آمده که امسال قرار بود «طبق سنوات گذشته» عصر روز جمعه ۳۰ اردیبهشت «برنامه بزرگداشت سالگرد نهضت آزادی ایران» و همزمان تقدیر از هاشم صباغیان عضو این تشکیلات در منزل وی بهطور داخلی و محدود برگزار شود.
نهضت آزادی میگوید امروز «مقامات وزارت اطلاعات» در تهران و برخی استانها در تماسهای تلفنی تاکید داشتند که «این برنامه نباید برگزار شود و در غیر این صورت برخورد خواهد شد».
این تشکیلات ابراز تاسف کرده است که مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی «حتی برگزاری یک دیدار محدود داخلی اعضای نهضت آزادی ایران را هم بر نمیتابند».
نهضت آزادی ایران در ۲۷ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ توسط مهدی بازرگان و برای مبارزه با حکومت محمدرضا پهلوی تشکیل شد. این حزب گرچه در چهار دهه گذشته زیر ضربات امنیتی بوده است ولی همواره رویکرد «میانهروانه» را در برخورد با حکومت جمهوری اسلامی در پیش گرفته است.
عثمان محمدپرست، استاد برجسته دو تار نوازی، درگذشت

ترانه «نوایی» عثمان محمدپرست به یکی از ترانههای ماندگار ایران تبدیل شده است
عثمان محمدپرست، از اساتید مشهور دوتار نوازی در خواف، استان خراسان رضوی، دو روز پس از انتقال به بیمارستان درگذشت.
عثمان محمدپرست از معدود اساتید بازمانده موسیقی مقامی بود که ترانه «نوایی» او به یکی از ترانههای ماندگار ایران تبدیل شده است.
آقای محمدپرست در سال ۱۳۰۷ در خواف متولد شد و بیشتر عمر خود را آنجا گذراند.
او با بسیاری از اساتید موسیقی سنتی ایران از جمله جلیل شهناز، محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، فرهنگ شریف، اکبر گلپایگانی و اصغر بهاری همکاری کرده بود.
وی در امور خیریه بویژه ساخت مدرسه نیز فعال بود.
وزیر اطلاعات ایران مدعی «ارتباط» برخی کانونهای صنفی با «گروهکهای تروریستی» شد

اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، در توضیحِ علت بازداشت دو شهروند فرانسوی در ایران گفت که این دو نفر توریست «نبودند» و در ایران با «چند کانون» صنفی «قرار تشکیلاتی» داشتند.
اسماعیل خطیب همچنین این اتهام را مطرح کرد که برخی از اعضای این کانونهای صنفی با «گروهکهای تروریستی شناختهشده و برخی جواسیس شناساییشده خارجنشین» ارتباط داشتهاند.
او شواهدی برای این مدعای خود ارائه نکرد و تنها گفت: «به زودی اطلاعات بیشتری درخصوص این پرونده منتشر خواهد شد.»
دو شهروند فرانسوی بازداشتشده در ایران سسیل کوهلر و ژاک پاری نام دارند که به گفته اتحادیه آموزشی و تحصیلی فرانسه کارمند این نهاد هستند و برای تعطیلات به ایران سفر کرده بودند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی هفته گذشته در بیانیهای ادعا کرد که این دو نفر به تشکلهای صنفی در داخل کشور «خط عملیاتی» دادهاند. از جمله این تشکلها مشخصاً به «شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان» ایران اشاره شده بود.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، وابسته به صنف معلمان، تشکلی است که در یک سال گذشته کار هماهنگی اعتراضات گسترده معلمان را انجام داده و در یکی از آخرین بیانیههای خود در روز ۱۷ اردیبهشت اخطار کرده بود که «اگر معلمان بازداشت شده طی دو هفته گذشته آزاد نشوند، تجمع سراسری برگزار خواهد شد».
خبر دستگیری این دو تبعه فرانسه درست یک روز پیش از پایان ضربالاجل این شورا منتشر شد.
تلویزیون حکومتی ایران نیز درباره بازداشت دو فرانسوی به اتهام «ارتباطگیری» با فعالان صنفی معلمان برنامهای پخش کرده است و کانون صنفی معلمان ایران در بیانیهای که روز ۲۸ اردیبهشت منتشر کرد این برنامه را از جمله «سناریوهای نخنمایی» خواند که با هدف «فریب افکار عمومی» و سرکوب جنبش دادخواهی معلمان تهیه شده است.
در بیانیه کانون صنفی معلمان آمده است: «اعتراضات معلمان ریشهها و زمینههای واقعی و چنددههای دارد و لجنپراکنی تهیهکنندگان این گزارش تنها پاک کردن صورت مسئله است.»
جداییطلبان دونباس میگویند «نیمی» از مدافعان اوکراینی آزوفاستال تسلیم شدهاند

جداییطلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، گفتند که «بیش از نیمی» از مدافعان اوکراینی کارخانه فولاد آزوفاستال در شهر ماریوپل اوکراین اکنون تسلیم شدهاند.
وزارت دفاع روسیه نیز در همین روز اعلام کرد که تعداد افراد مسلح اوکراینی پناهگرفته در این کارخانه که اکنون «سلاح خود را به زمین گذاشتهاند» به ۱۷۳۰ نفر رسیده و کمیته بینالمللی صلیب سرخ در حال ثبت نام آنها است.
این کمیته سربازان تسلیمشده را «اسیر جنگی» نامیده که تحت کنوانسیون ژنو دارای حقوق خاص خود هستند.
گزارشها حاکی است شمار زیادی از این افراد در حال انتقال به مناطق تحت کنترل روسیه هستند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، مدافعان ماریوپل را که شامل سربازان ارتش اوکراین و اعضای «هنگ آزوف» میشود، «مدافعان قهرمان سرزمین مادری در برابر اشغالگران خارجی» نامیده و مقامات اوکراینی از قصد خود برای تبادل اسرا با روسیه خبر دادهاند.
تسلیم شدن نظامیان اوکراینی در کارخانه فولاد آزوفاستال به معنی سقوط این شهر ۴۰۰ هزار نفری پس از سه ماه مقاومت است.
این شهر طی سه ماه گذشته زیر بمباران شدید نیروهای روسیه ویران شده و باقیمانده شهروندان نیز طی هفتههای گذشته این شهر را ترک کردند.
دستور جدید طالبان: مجریان زنِ تلویزیون روی خود را بپوشانند

شبکه خبری «طلوع» در افغانستان خبر میدهد که طالبان در دستوری تازه مقرر کردهاند که در تمامی شبکههای دیداری «گروه موبی»، ازجمله طلوعنیوز، مجریان زن از این پس در برنامههای تلویزیونی روی خود را بپوشانند.
مجموعه رسانهای «گروه موبی» در افغانستان شامل شبکههای تلویزیونی طلوع، تلویزیون لمر، طلوعنیوز، تلویزیون فارسی ۱، رادیو آرمان، استودیوی موسیقی باربد میوزیک، کابورا پروداکشن، رادیو ارکوزیا و اپ دریا است.
این دستور پس از آن صادر میشود که در دستوری دیگر که روز ۱۷ اردیبهشت از سوی هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان، صادر و توسط سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر خوانده شد، به زنان هشدار داده شد که در صورت سرپیچی از فرمان پوشش اجباری چهرهشان در خیابان، پدر یا نزدیکترین عضو مرد در خانواده آنها احضار و در نهایت زندانی یا از مشاغل دولتی اخراج میشوند.
درپی واکنش گسترده جهانی علیه دستور طالبان برای اجباری بودن پوشش صورت زنان افغان در انظار عمومی، کمی بعد عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفت که در طرح تازه حجاب زنان، «حجاب عربی» و «حجاب روستایی افغانستان» هم پذیرفته است.
گروه طالبان برخلاف قولهای اولیه در مورد رعایت برخی از حقوق زنان، از زمان بازگشت به قدرت در اوت ۲۰۲۱، با صدور احکام مختلف، زنان را از بیشتر مشاغل دولتی، تحصیلات متوسطه و سفر طولانیتر از حدود ۷۰ کیلومتر بدون «محرم» منع کرده است.
عفو بینالملل حکومت ایران را در پرونده احمدرضا جلالی به «گروگانگیری» متهم کرد

سازمان عفو بینالملل روز پنجشنبه در بیانیهای حکومت جمهوری اسلامی را متهم کرد که احمدرضا جلالی، تبعه ایران و سوئد، را «گروگان» گرفته و به «مهرهای در یک بازی سیاسی بیرحمانه» تبدیل کرده است.
درست در آخرین روز دادگاه حمید نوری در سوئد، خبرگزاری ایسنا از اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی زندانی ایرانی-سوئدی، تا پایان ماه جاری خبر داد، اما مسئولان ایرانی همچنان میگویند که ارتباطی بین این دو موضوع «نیست».
در حالی که قوه قضاییه ایران اعلام کرده است که حکم اعدام برای آقای جلالی «قطعی است» و حتما اجرا خواهد شد، وزارت خارجه ایران از بررسی به تعویق افتادن اجرای حکم خبر داده است.
عفو بینالملل، سازمان مدافع حقوق بشر، میگوید که حکومت احمدرضا جلالی را به «گروگان گرفته» تا دو کشور سوئد و بلژیک را به معامله در پرونده دو مقام سابق جمهوری اسلامی وادار کند.
به گفته دیانا الحاوی، مدیر بخش خاورمیانه در این سازمان، حکومت ایران از آقای جلالی به عنوان «مهرهای در یک بازی سیاسی بیرحمانه» بهره میگیرد تا «بر روند قانونی در سوئد و بلژیک اثر بگذارد».
خانم الطحاوی در ادامه ایران را به «جنایت گروگانگیری» متهم کرده و خواستار تحقیقات در این زمینه شده است.
اشاره این مدیر عفو بینالملل از دو مقام سابق به حمید نوری، دادیار سابق، و اسدالله اسدی، دیپلمات سابق، است.
حمید نوری متهم است که در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج در سال ۱۳۶۷ مشارکت داشته است. دادگاههای رسیدگی به اتهامات او در ماههای گذشته با شهادت دهها شاهد در سوئد برگزار شد.
اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانیِ حدوداً ۵۰ ساله که در سفارت ایران در اتریش شاغل بود، هم در دادگاه ثابت شده است که مادهای انفجاری به وزن نیم کیلوگرم را در اختیار یک زوج ایرانی ساکن در بلژیک قرار داده تا همایش سازمان مجاهدین خلق را هدف حمله قرار دهند. او هماکنون در حال گذراندن ۲۰ سال حبس خود در بلژیک است.
افزایش ۲۵ درصدی اجارهبها در تهران به تصویب رسید

روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، ستاد تنظیم بازار در ایران افزایش اجارهبهای مسکن در تهران و کلانشهرها را تصویب کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، در جلسه این ستاد، سقف افزایش اجارهبهای مسکن نسبت به سال ۱۴۰۰، در تهران حداکثر ۲۵ درصد، کلانشهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت ۲۰ درصد و سایر شهرها ۱۵ درصد به تصویب رسید.
این جلسه به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور، تشکیل شد و در این جلسه همچنین وزارت راه و شهرسازی موظف شد به انعکاس و معرفی واحدهای مسکونی خالی از سکنه به سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات اقدام کند.
پارسال نیز نرخ افزایش اجاره خانه به همین میزان تصویب شده بود، اما حتی آمارهای رسمی کشور نشان میدهد که افزایش نرخ اجاره مسکن در تهران و کلانشهرها بیش از دو برابر این میزان بوده است.
بانک مرکزی ایران ۱۸ اردیبهشتماه از جزئیات وام ودیعه مسکن برای سال جاری خبر داده و گفته بود ۴۰ هزار میلیارد تومان برای این کار اختصاص یافته است.
این تسهیلات تنها برای خانوادههایی که «فرزندآوری» داشته باشند اختصاص مییابد و هر چه فرزند بیشتر باشد، کمک ودیعه بیشتری تعلق میگیرد.
اذعان یک مقام محیط زیست ایران به خطا درباره توله یوزهای تلفشده

یک مقام سازمان حفاظت از محیط زیست ایران با اشاره به تلف شدن دو توله یوز آسیایی در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران اذعان داشت که این سازمان دچار خطاهایی شده است.
حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست، دلیل این خطاها را «نداشتن تجربه لازم و متخصص نگهدارنده یوزپلنگ» عنوان کرد و گفت: «پیش بینی سزارین ایران داده نمیشد.»
ایران نام یوزپلنگ مادهای است که روز ۱۱ اردیبهشت در سایت مرکز تکثیر یوز ایرانی در پارک توران، استان سمنان، با عمل سزارین صحرایی سه قلو زایید. یکی از این تولهها تنها چهار روز بعد از تولد به علت «ناهنجاری و چسبندگی ریه» تلف شد. دومین توله یوز نیز روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت در مسیر انتقال از سمنان به بیمارستان تخصصی در تهران تلف شد.
آقای اکبری انتخاب سایت توران برای نگهداری از یوزپلنگها را «اشتباه» خواند و گفت: «اگر در زمان مدیریت حاضر قرار بود برای این سایت تکثیر تصمیمگیری شود، من هرگز این کار را نمیکردم.»
وی افزود: «انتخاب زیستگاه طبیعی برای سایت تکثیر خود به خود باعث کم توجهی و بازماندن از حفاظت از زیستگاه میشود.»
ایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرد.
کاهش آمار یوزپلنگ ایرانی به ۱۲ قلاده در سال ۱۴۰۰ در حالی رخ داد که شمار این گونه منحصر به فرد در اواخر دهه ۸۰ حدود صد قلاده بود.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فارس و رادیو فردا؛ س.ن
کیوان صمیمی پس از مراجعه به پزشکی قانونی، «بازداشت و شبانه به زندان سمنان فرستاده شد»

وکیل کیوان صمیمی، کنشگر سیاسی و فعال مدنی، میگوید که موکلش پس از مراجعه به پزشکی قانونی، بازداشت و شبانه به زندان سمنان فرستاده شد.
مصطفی نیلی روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت در توئیتی نوشت: «امروز بعد از ساعت اداری از اجرای احکام دادسرای مقدس با آقای کیوان صمیمی تماس گرفتند و گفتند که برای ابلاغ نظریه پزشکی قانونی باید به آنجا مراجعه کند».
او افزود: «بعد از مراجعه و اعلام نظر پزشکی قانونی، ایشان را بازداشت و با یگانِ اعزام شبانه به زندان سمنان فرستادند».
کیوان صمیمی ۱۲ بهمن پارسال با توجه به «گزارش پزشکی قانونی» به طور موقت از زندان سمنان آزاد شده بود. مشخص نیست پزشکی قانونی به چه دلیلی گزارش خود را پس گرفته است.
این فعال مدنی ۷۳ ساله چند روز قبل از آزادی از زندان اوین به زندان سمنان تبعید شده بود. او بهدنبال این تبعید، در نامهای نوشت که مسئولان زندان با فریب و دروغ باعث «فشار روانی و قلبی زیادی» به او شدند و احتمالا دنبال «پروژهی فرسودهسازی و حتی قتل تدریجی» او هستند.
تبعید پارسال آقای صمیمی از زندان اوین به زندان سمنان پس از آن صورت گرفت که او جان باختن بکتاش آبتین، عضو کانون نویسندگان، در زندان را «قتل شبهعمد» خوانده بود.
روسیه ۸۵ دیپلمات اروپایی را اخراج کرد

با تشدید تنش بین کرملین و اتحادیه اروپا بر سر جنگ در اوکراین، مسکو روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد که در اقدامی تلافیجویانه ۸۵ دیپلمات فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی را از روسیه اخراج میکند.
بنابر اعلام وزارت خارجه روسیه، دستور اخراج ۳۴ دیپلمات از سفارت فرانسه، ۲۷ دیپلمات از سفارت اسپانیا و ۲۴ دیپلمات هم از سفارت ایتالیا در مسکو صادر شده است.
کشورهای اروپایی از جمله سه کشور یاد شده، از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند) صدها دیپلمات روس را اخراج کردهاند.
معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجم اردیبهشت تایید کرد که بعد از تهاجم نظامی به اوکراین بیش از ۴۰۰ دیپلمات روس از ۲۸ کشور اخراج شدهاند.
بسیاری از کشورهای اروپایی علاوه بر تهاجم روسیه به اوکراین و کشتار غیرنظامیان اوکراینی در برخی نواحی به دست نیروهای روسی، موضوع «جاسوسی و پروپاگاندای» دیپلماتهای روسیه را دلیل اخراج آنها عنوان کردهاند؛ اتهامی که مسکو رد میکند.
روسیه پیشتر نیز به تلافی اخراج دیپلماتهای خود از کشورهای اروپایی، دهها دیپلمات لهستانی و آلمانی را ماه گذشته از سفارت این دو کشور در مسکو اخراج کرده بود.
مسکو همچنین تهدید کرده است که اقدامهای تلافیجویانه مشابهی در انتظار فنلاند، رومانی، دانمارک، سوئد، نروژ، و ژاپن خواهد بود.
ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا، اطلاعیه اخیر مسکو مبنیبر اخراج دیپلماتهای سه کشور اروپایی را «اقدامی خصمانه» خواند و تاکید کرد که نباید در «مجاری دیپلماتیک» خللی وارد شود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس/ آ.ت/ ک.ر
ایران از توقیف یک کشتی حامل «۵۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» خبر داد

رئیس کل دادگستری استان هرمزگان از توقیف یک فروند کشتی خارجی حامل «۵۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» در آبهای خلیج فارس خبر داد.
مجتبی قهرمانی روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت گفت هفت خدمه این کشتی نیز پس از دستگیری، جهت تکمیل روند تحقیقات در بازداشت به سر میبرند.
او توضیح نداد که این کشتی خارجی با پرچم چه کشوری تردد میکرد و خدمههای بازداشت شده اتباع چه کشورهایی هستند.
ارزان بودن سوخت در ایران یکی از دلایل اصلی قاچاق آن به خارج از مرزها عنوان میشود. مقامهای انتظامی و امنیتی در ماههای اخیر بر شدت مبارزه با این قاچاق افزوده و بازداشتهایی را در این زمینه چه در مرزهای خاکی و چه آبی انجام دادهاند.
ایران طی هفتههای گذشته از توقیف چند کشتی خارجی حامل سوخت قاچاق خبر داده است.
آخرین نمونه آن، توقیف یک «کشتی خارجی حامل ۲۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» و بازداشت هشت خدمه آن توسط سپاه پاسداران در چهارم اردیبهشت بود. همزمان، محمد نوذری فرمانده پایگاه مستقل امام علی نیروی دریایی سپاه چابهار از توقیف «سه محموله سوخت به میزان ۱۵۰ هزار لیتر» خبر داده بود.
سپاه پاسداران روز ۲۶ فروردین نیز از توقیف یک کشتی حامل ۲۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در خلیج فارس خبر داده و گفته بود که هفت خدمه این کشتی بازداشت شدهاند.
رئیس کل دادگستری هرمزگان هم روز ۲۰ فروردین اعلام کرده بود که سپاه پاسداران یک کشتی خارجی «حامل ۲۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» را توقیف و ۱۱ خدمه خارجی آن را بازداشت کرده است.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری دانشجو و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
آمریکا کنترل سفارت افغانستان در واشینگتن و کنسولگریهای آن کشور را در اختیار گرفت

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور کنترل سفارت افغانستان در واشینگتن و دو کنسولگری آن در دو ایالت دیگر را در اختیار گرفته است.
وزارت خارجه آمریکا میگوید «تنها مسئولِ» برقراری امنیت و حفظ این دفاتر دیپلماتیک و «مبلمان، آرشیوها و اموال» این دفاتر است و تا اطلاع ثانوی اجازه ورود کسی به این اماکن را نخواهد داد.
این تصمیم پس از آن اعلام شد که وزارت خارجه آمریکا اطمینان یافت که سفارت و کنسولگریهای افغانستان در نیویورک و کالیفرنیا، به صورت رسمی فعالیت دیپلماتیک و کنسولی خود را در روز دوشنبه متوقف کردهاند.
ایالات متحده، همانند سایر کشورهای جهان، حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد و با این حکومت روابط دیپلماتیک ندارد.
وزارت خارجه آمریکا میگوید افغانستان، یک کشور ثالث را به عنوان حافظ منافع اعلام نکرده است. از زمان بسته شدن سفارت آمریکا در کابل، در اواسط تابستان گذشته، قطر به عنوان حافظ منافع واشینگتن در افغانستان برگزیده شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل: ۱۲۰ میلیارد دلار از داراییهای ایران بر اثر تحریمها مسدود شده است

گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمهای یکجانبه در یک نشست خبری با خبرنگاران در تهران گفت ۱۲۰ میلیارد دلار از داراییهای ایران بر اثر تحریمها مسدود شده است.
آلِنا دوهان که سفر او به تهران با واکنشهای مختلفی روبرو شده است، روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت از «تاثیر منفی» تحریمها بر زندگی مردم عادی سخن گفت.
او با انتقاد از تحریمهای آمریکا، از کشورهای مختلف خواست که «درآمدهای بلوکه شده ایران را آزاد کنند» تا به گفته خانم دوهان، «دولت ایران بتواند به تعهدات خود در زمینه حقوق بشر عمل کند».
پیشتر برخی فعالان حقوق بشر خواستار سفر او به شرط همراهی گزارشگر ویژه حقوق بشر بودند و چند تن از فعالان جامعه مدنی در ایران هم از این نماینده سازمان ملل خواسته بودند که در این سفر با آنها دیدار کند.
بر اساس گزارش رسانههای رسمی در ایران، آلِنا دوهان در نشست خبری خود گفته است که با نمایندگان دولت و همچنین جوامع مختلف از جمله بخش سلامت و دانشگاهیان و نمایندگانی از نهادهای مدنی دیدار کرده اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.
یک روز پیش از سفر گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمها به ایران، ۱۱ سازمان حقوق بشری با انتشار بیانیهای، جمهوری اسلامی ایران را متهم کردند که «با هدف دور کردن توجه جهانی از موارد متعدد نقض حقوق بشر در ایران» به این گزارشگر اجازه سفر به کشور را داده است.
اوجی رقابت روسیه برای تخفیف بیشتر به مشتریان نفتی ایران را تلویحا تایید کرد

وزیر نفت ایران روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد خبر تلاش روسیه برای تصاحب بخشی از بازار نفت ایران از طریق دادن تخفیفهای بیشتر، این مسئله را انکار نکرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، جواد اوجی در حاشیه جلسه هیئت دولت در پاسخ به این سوال گفت که «روسیه تخفیفهایی برای خریداران نفت در نظر گرفته، اما با توجه به تحریمهایی که از طرف غربیها علیه این کشور اعمال شده، پیدا کردن مشتری برای روسها زمان میبرد.»
این سخنان وزیر نفت ایران در حالی بیان میشود که ایران نیز خود تحت تحریمهای سنگین مشابهی برای صادرات نفت قرار دارد.
خبرگزاری بلومبرگ به تازگی خبر داد که ایران نفت خود را با ۲۰ دلار تخفیف ارائه میدهد، اما روسیه ۳۰ دلار برای مشتریان نفتی تخفیف میدهد.
جواد اوجی روز چهارشنبه گفت که «بازارهای جدیدی هم برای نفت ایران شناسایی شده است» اما توضیحی در مورد این بازارها و علت نیاز ایران به بازارهای جدید نداد.
مقامات ایران که طی هفتههای گذشته مدعی افزایش چشمگیر صادرات نفت به حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز و ورود درآمدهای نفتی به کشور شده بودند، هنوز توضیحی درباره افزایش پیاپی نرخ ارز در کشور ندادهاند.
در همین زمینه شرکت اطلاعات کالا، کپلر، که ردیابی نفتکشها را نیز انجام میدهد به رادیوفردا گفته است که میانگین صادرات روزانه نفت ایران در سال گذشته میلادی حدود ۶۶۰ هزار بشکه بود، اما در سه ماهه ابتدایی امسال به ۸۴۰ هزار بشکه و احتمالا بیشتر از این رقم رسیده، اما برآوردهای اولیه نشان میدهد که بارگیری نفت ایران در ماه گذشته به حدود ۵۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
پرویز پرستویی پیام اینستاگرامی خود در دفاع از مردم معترض را حذف کرد

پرویز پرستویی، هنرپیشه سرشناس ایرانی، روز چهارشنبه پیام اینستاگرامی اخیر خود در دفاع از مردم معترض به گرانی را حذف کرد.
آقای پرستویی در این پیام که روز سهشنبه منتشر کرده بود خطاب به رهبر جمهوری اسلامی، در حمایت از مردم معترض ایران، نوشته بود: «حکم رفاه ملت را با خون بنده امضا کنید.»
این بازیگر همچنین با اشاره به موج گرانیها و اعتراضات به وضعیت اقتصادی گفته بود: «روا نیست مردم از نداری و تنگدستی در خیابانها گاز اشکآور بخورند و گلوله.»
حال این پیام اینستاگرامی بدون ذکر دلیل حذف شده است.
اما در روزهای اخیر گزارشهایی منتشر شده است حاکی از این که علاوه بر سرکوب معترضان در خیابانها، رسانهها و بهویژه روزنامهها در کشور تحت فشار قرار گرفتهاند تا از انتشار اخبار اعتراضات و گرانی خودداری کنند.
اعتراضات مردمی اخیر در ایران از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و در واکنش به افزایش شدید قیمت مواد غذایی در شماری از شهرهای خوزستان زده شد، اعتراضاتی که هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
مواجهه حکومت ایران با این اعتراضات همچون دیگر اعتراضات در سالهای گذشته بهشکل سرکوب و بازداشت شهروندان توسط نیروهای امنیتی و انتظامی است.
انتخاب سردبیر
-
روایت مازیار بهاری و رؤیا کریمی مجد
سعید حنایی، قاتل زنجیرهای، در فیلمهای داخل و خارج ایران
-
انتخابات لبنان
دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقه
-
یادداشتی از علی افشاری
اصولگرایان، فقرزدایی در حرف و کوچککردن سفرهها در عمل
-
کالینینگراد
جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.