خبرخوان
کاهش «۵۰ درصدی» فروش آجیل در ایران در مقایسه با سال گذشته

رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار از کاهش ۵۰ درصدی فروش خشکبار در مقایسه با سال گذشته خبر داد.
مصطفی احمدی روز جمعه، ۲۷ اسفند، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا از جمله دلایل کاهش خرید خشکبار را «کاهش قدرت خرید مردم» و «افزایش قیمت» این محصولات عنوان کرد.
به گفته آقای احمدی، تولید خشکبار در کشور در سال ۱۴۰۰، ۶۰ درصد کاهش یافته و اگر تقاضا برای خرید خشکبار مانند سال گذشته بود، کمبود شدید خشکبار در بازار به وجود میآمد.
رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار روز ۱۴ اسفند گفته بود که در سال گذشته «خریداران با ۵۰۰ هزار تومان نیاز خود را تهیه میکردند، اما در سال جاری هر خریدار برای خرید آجیل حداقل باید یک میلیون تومان هزینه کند و این میزان پول به معنی خرید در حجم قابلتوجه هم نیست».
آقای احمدی همچنین گفته بود که با توجه به روند نزولی خرید آجیل میزان سود فروشندگان خشکبار نسبت به سالهای گذشته یکپنجم شده است.
اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار پیشتر قیمت هر کیلو پسته را بین ۲۸۰ تا ۳۲۰ هزار تومان، بادام منقا پوستکاغذی ۲۳۰ هزار، بادام هندی ۳۸۰ هزار، فندق با پوست خام ۲۲۰ هزار، گردو با پوست کاغذی ۱۵۰ هزار و تخمه آفتابگردان را بین ۳۶ تا ۵۴ هزار تومان اعلام کرده بود.
در همین حال با وجود اعلام پلیس مبنی بر نظارت بر اقدامات مجرمانه مانند احتکار، گرانفروشی و قاچاق برای کنترل بازار شب عید، بسیاری از شهروندان از عدم نظارت بر بازار گلهمندند.
بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطهای در بهمن امسال به عدد ۳۵.۴ درصد رسیده است، این در حالی است که با وجود هشدارهای قبلی درباره احتمال تورم شدید و بروز بحران اقتصادی، مجلس شورای اسلامی ۱۵ اسفند با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از بودجه سال آینده موافقت کرد.
رادیوفردا روز ۱۳ بهمن سند «خیلی محرمانهای» از یک جلسه «کارگروه پیشگیری از بحرانهای امنیتی معیشتپایه» را منتشر کرد که بخش عمده آن به موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داشت.
در این جلسه «سرهنگ کاویانی از پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا» هشدار داده بود که «اگر حذف ارز ترجیحی و موج جدید افزایش قیمتها را هوشمندانه مدیریت نکنیم میتواند پیشران یک بحران اقتصادی باشد».
در دو سال گذشته و در پی بحرانیتر شدن شرایط اقتصادی و تنگناهای معیشتی در ایران تجمعهای اعتراضی اصناف مختلف و اقشار مختلف مردم افزایش قابل توجهی یافته است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران خواستار آزادی ۱۱ راننده بازداشتی شد

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در بیانیهای، خواستار آزادی ۱۱ راننده بازداشت شده در اعتصاب هفته گذشته شد.
این سندیکا با اشاره به بازداشت ۱۱ راننده خطوط بیآرتی تهران توسط نیروهای امنیتی نوشت که آنها بهرغم ارائه وثیقههای ۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومانی همچنان در زندان اوین زندانی هستند.
بر اساس این گزارش، رانندگان خطوط بی آرتی اعلام کردهاند که در صورت پاسخگو نبودن مسئولین قضایی، حق اعتراض را برای خود محفوظ میدانند.
از جمله رانندگان زندانی میتوان به وحید فریدونی، محسن قرایی، حامداصغری، جواد صادقی، احد صالحپور، فریبرز سجادپور و ابراهیم گورانی اشاره کرد.
سندیکا همچنین خواستار آزادی رضا شهابی و حسن سعیدی، دو عضو این تشکل سندیکای کارگری شد که در بند ۲۰۹ زندان اوین، زندانی هستند.
یک دیپلمات روسیه در سازمان ملل در اعتراض به جنگ اوکراین استعفاء داد

یک دیپلمات روسیه در اقدامی کمسابقه و در اعتراض به تهاجم کشورش به اوکراین از نمایندگی این کشور در دفتر سازمان ملل در ژنو سوئیس استعفاء داد.
بوریس باندارف که در صفحه شخصی لینکدین، خود را مشاور نمایندگی دائمی روسیه در دفتر سازمان ملل در ژنو معرفی کرده است، به خبرگزاری رویترز گفت که صبح دوشنبه دوم خرداد به سر کار رفته، نامه استعفایش را تحویل داده و بعد از ساختمان خارج شده است.
او علت این موضوع را مخالفت با تهاجم روسیه به اوکراین عنوان کرده است.
آقای باندارف گفته است چند سال پیش نیز موضوع تهاجم کشورش به اوکراین را تصور کرده بود، اما ابعاد این فاجعه بسیار بالاتر از آن چیزی بود که انتظارش را داشت.
او افزود: این نگرانی را بارها با دیپلماتهای ارشد روسیه در سازمان ملل مطرح کرده است اما آنها به او گفتند که «برای اجتناب از تفرقه، دهانش را ببندد».
این دیپلمات روس همچنین در صفحه لینکدین خود نوشته است وزارت خارجه روسیه تبدیل به خانه و خانواده وی شده بود، اما دیگر نمیتواند «افتضاح خونین، بیمعنی و غیرلازم» حمله به اوکراین را تحمل کند.
روسیه پنجم اسفند پارسال تهاجم نظامی علیه اوکراین را آغاز کرد که در نتیجه آن، تاکنون هزاران نفر کشته و بیش از پنج میلیون اوکراینی آواره شدهاند.
روسیه با تحریمهای شدید غرب و محکومیت مجمع عمومی سازمان ملل و نهادهای بینالمللی دیگر مواجه شده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
حبس ابد برای یک سرباز روس در نخستین پرونده «ارتکاب جنایت جنگی» در اوکراین

دادگاهی در اوکراین، در نخستین پرونده مربوط به ارتکاب جنایت جنگی، یک سرباز روس را به اتهام کشتار غیرنظامیان در این کشور به حبس ابد محکوم کرد.
وادیم شیشیماریان، سرباز ۲۱ ساله روس، متهم است که یک مرد روستایی در شمال شرق اوکراین را از پشت سر به ضرب گلوله کشته است.
این فرمانده تانک روسی با قبول اتهامات خود، از خانواده مقتول طلب بخشش کرده است.
مقامهای روسیه هنوز به صدور این حکم واکنشی نشان ندادهاند.
اوکراین، روسیه را به ارتکاب گسترده جنایت و خشونت علیه غیرنظامیان اوکراینی در جریان جنگ متهم کرده است.
علی عباسی در جشنواره کن: بهجای حجاب از نان حرف بزنید

علی عباسی، کارگردان فیلم «عنکبوت مقدس» که در بخش مسابقه جشنواره کن حضور دارد، در نشست رسانهای این فیلم با اشاره به شرایط سخت اقتصادی در ایران گفت: «بهجای صحبت درباره حجاب، باید از نان صحبت کرد.»
در این نشست که روز دوشنبه دوم خرداد برگزار شد، آقای عباسی در پاسخ به سؤال خبرنگار رادیو فردا که از او درباره ارتباط مضمون فیلمش با اظهارات اخیر احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد، مبنی بر اینکه مردم درباره حجاب منتظر نیروی انتظامی نمانند، گفت: «همیشه یک چیزهایی هست که حواس را پرت کند، یک روز فرهنگ، یک روز حجاب... نه، باید درباره نان حرف زد.»
فیلم «عنکبوت مقدس» روایتی سینمایی از ماجرای قتلهای زنجیرهای سعید حنایی در اواخر دهه ۷۰ در شهر مشهد است که روز یکشنبه یکم خرداد در بخش مسابقه جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد.
علی عباسی در این نشست همچنین گفت: «کشور در آستانه از هم پاشیدن است، قیمتها همینطور بالا میرود، کمر طبقه کارگر شکسته، ما کشور ثروتمندی هستیم با میلیاردها دلار بیرون از کشور و منابع بسیارِ داخلی، اما مشکل غذا وجود دارد.»
وی در ادامه افزود: «وقتی این وضعیت هست، همیشه یک چیزهایی هست که حواس را پرت کند، یک روز فرهنگ، یک روز حجاب... نه، باید درباره نان حرف زد.»
آقای عباسی درباره مضمون فیلمش نیز با اشاره تحقیقاتش گفت: «وقتی سعید حنایی از جنایاتش صحبت میکرد، بسیار با اتکا به نفس بود و هیچ پشیمانیای نداشت. او مردی با یک ماموریت بود.»
کارگردان فیلم «عنکبوت مقدس» درباره نتیجهگیریاش از انگیزههای سعید حنایی در ارتکاب قتل ۱۶ زن کارگر جنسی گفت: «تا موقعی که ذهن بیماری نداشته باشید، از سرکوب امیال جنسی و روانی رنج نبرید، افراطگرایی مذهبی به خودیِ خود نمیتواند کافی باشد.»
رضا شهابی با وضعیت وخیم جسمی «همچنان تحت بازجویی است»

کمپین دفاع از رضا شهابی در بیانیهای خبر داد که این عضو زندانی هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی در تماسی تلفنی با خانوادهاش، اطلاع داده که همچنان تحت بازجویی قرار دارد.
آقای شهابی در این تماس تلفنی گفته است که وضعیت جسمانیاش بد است و در روزهای گذشته فشار خون او به بیش از ۱۵ رسیده است و بیحسی در نیمی از بدنش ادامه دارد.
این فعال کارگر زندانی افزوده که سردرد، کمردرد و گردندرد کماکان او را اذیت میکند.
به گفته کمپین دفاع از رضا شهابی، این موارد عواقب شکنجههای او در دوره بازداشتهای قبلی است و رضا شهابی باید بلافاصله به بیمارستان منتقل شود.
رضا شهابی همچنین دیدارش با فعالان سندیکایی فرانسوی در تهران کاملاً عادی نامیده و تأکید کرده است که فعالان کارگری هیچ کار غیرعادی و مخفی انجام ندادهاند.
آقای شهابی در واکنش به انتشار تصاویر خود و معلمان بازداشت شده «در یک سناریوی امنیتی» در تلویزیون گفته است که «این اقدامات تنها موجبات مسخرهتر شدن صدا و سیما میشود و هرچقدر دوست دارند، فیلم پخش کنند.»
کمپین دفاع از رضا شهابی در بیانیه خود، مسئولیت جان و سلامتی رضا شهابی را بر عهده دستگاه قضایی، نیروهای امنیتی و کل حاکمیت جمهوری اسلامی دانسته است.
روز دوشنبه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در بیانیهای، خواستار آزادی ۱۱ راننده بازداشت شده در اعتصاب هفته گذشته شد.
این سندیکا با اشاره به بازداشت ۱۱ راننده خطوط بیآرتی تهران به دست عوامل امنیتی نوشت که همچنان آنها به رغم وثیقههای ۵۰ میلیون تا ۵۰۰ میلیون تومان در زندان اوین زندانی هستند.
بر اساس این گزارش، رانندگان خطوط بیآرتی اعلام کردهاند درصورت پاسخگو نبودن مسئولان قضایی، حق اعتراض را برای خود محفوظ میدانند.
از جمله رانندگان زندانی، وحید فریدونی، محسن قرایی، حامداصغری، جواد صادقی، احد صالحپور، فریبرز سجادپور و ابراهیم گورانی هستند.
سندیکا همچنین خواستار آزادی رضا شهابی و حسن سعیدی، دو عضو این تشکل سندیکای کارگری شد که در بند ۲۰۹ زندان اوین، زندانی هستند.
سفر یکروزه ابراهیم رئیسی به عمان

پس از سفر ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، به قطر در اسفند سال گذشته، روز دوشنبه دوم خرداد وی در سفری یکروزه عازم عمان، دیگر کشور حاشیه خلیج فارس که مناسبات بهنسبت نزدیکی با جمهوری اسلامی دارد، شد.
سفر رئیسی به عمان یک هفته پس از آن انجام میشود که هیئتی ۵۰ نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران به این کشور رفته بودند. همزمان جواد اوجی، وزیر نفت، از «توافق» برای تشکیل کمیتهای مشترک برای توسعه مشترک میدان نفتی هنگام که در مرز دریایی دو کشور قرار دارد، خبر داد.
در میان شش امیرنشین خلیج فارس، در حالی که عربستان، امارات متحده عربی و بحرین مناسبات پرتنشی با ایران دارند و روابط رسمی میان عربستان و ایران از سالها پیش قطع شده، قطر، کویت و عمان همواره مناسبات نسبتاً نزدیک با جمهوری اسلامی ایران را حفظ کردهاند.
این سفرها در حالی انجام میشود که مذاکرات احیای برجام در وضعیت بنبست قرار دارد و دو کشور قطر و عمان در موارد متعددی از جمله برجام نقش میانجی را میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده و برخی کشورهای دیگر ایفا کردهاند.
هنوز گزارشی از نتیجه این سفر منتشر نشده، اما ابراهیم رئیسی در مسقط گفت که «همکاریهای دو کشور در مسایل و حوزههای مختلفی که در منطقه وجود دارد نیز از موضوعات این سفر است.»
در پی دیدار روز شنبه ۳۱ اردیبهشت جواد اوجی، وزیر نفت ایران، با محمد بن حمد الرمحی، همتای عمانی خود در مسقط، خبرگزاری ایرنا از توافق دو کشور برای احیای مذاکرات احداث خط لوله برای انتقال گاز ایران به عمان و همچنین توسعه مشترک میدان نفتی «هنگام» خبر داد.
میدان هنگام تنها میدان نفتی مشترک میان ایران و عمان است.
تفاهمنامه پروژه احداث خط لوله انتقال سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ایران به عمان برای مایعسازی (الانجی) و فروش در بازارهای بینالمللی حدود دو دهه پیش امضا شد و قرار بود سال ۸۷ اجرایی شود، اما تحریمهای بینالمللی این پروژه را در حد تفاهمنامه نگه داشت و حتی قرارداد نیز امضا نشد.
برگزاری همزمان تجمعات اعتراضی بازنشستگان در چندین شهر ایران

شماری از شهرهای ایران در روز یکشنبه یکم خرداد شاهد برگزاری تجمعات اعتراضی گروههایی از بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی بود.
بر اساس ویدئوها و خبرهای ارسالی از شهروندان طی روز گذشته، بازنشستگان و مستمریبگیران تأمین اجتماعی در تهران در برابر سازمان برنامه و بودجه و در شهرهای متعددی از جمله اهواز، تبریز، کرمان، رشت، کرمانشاه، قزوین، کرج و اراک در مقابل ادارات کل تأمین اجتماعی تجمعات اعتراضی برگزار کردند
این بازنشستگان و مستمریبگیران در تجمعات اعتراضی خود خواستار رسیدگی به وضعیت دشوار معیشتی و توجه به مطالباتشان از جمله «اجرای صحیح همسانسازی حقوق» شدند.
در این تجمعات، علاوه بر شعارهای مبتنی بر درخواستها، شعارهایی نظیر «رئیسی حیا کن، مملکت رو رها کن» نیز سر دادند.
بازنشستگان و مستمریبگیران در کنار معلمان و کارگران در سالهای اخیر بارها در اعتراض به وضعیت معیشتی خود و بیتوجهی حکومت به خواستههای خود تجمعات اعتراضی برگزار کردهاند، اما اغلب این اعتراضات با برخوردهای امنیتی مواجه شده است.
تولهیوز ایران؛ سازمان دامپزشکی با دعوت دامپزشک اندونزیایی مخالفت کرد

سازمان نظام دامپزشکی ایران با حضور دامپزشک اندونزیایی به دعوت سازمان حفاظت محیط زیست برای مراقبت از تنها تولهیوز باقیمانده از یوز آسیایی موسوم به «ایران» مخالفت کرد.
محمدرضا صفری، رئیس سازمان نظام دامپزشکی، در نامهای به رئیس سازمان محیط زیست که روز یکشنبه یکم خرداد منتشر شد، ضمن درخواست مدارک صلاحیت حرفهای دامپزشک اندونزیایی «برای بررسی و تأیید»، تأکید کرد که در غیر اینصورت استفاده از خدمات این دامپزشک «مغایر قوانین و مقررات» است.
یوز ایرانی ماده که نام آن را «ایران» گذاشتهاند، ۱۱ اردیبهشت سه توله را در سایت مرکز تکثیر یوز ایرانی در پارک توران استان سمنان به روش سزارین به دنیا آورد و مقامات محیط زیست اعلام کردند هر سه تولهیوز ماده و سالم هستند.
یکی از این تولهها تنها چهار روز بعد از تولد به علت «ناهنجاری و چسبندگی ریه» تلف شد. دومین توله یوز نیز روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت در مسیر انتقال از سمنان به بیمارستان تخصصی در تهران تلف شد.
پس از تلف شدن دومین توله یوز، حسن اکبری، معاون سازمان حفاظت محیط زیست، با ادعای فقدان شیر مناسب برای تغذیه یوز آسیایی در ایران، آن را دلیل تلف شدن توله دوم «ایران» عنوان کرد و ضمن پذیرفتن تنها «بخشی از خطاها» گفت: «زمانی که تجربه کسب شود، این خطاها کم میشود.»
با همه اینها چندی بعد علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، از ورود دامپزشک اندونزیایی برای مراقبت از توله یوز سوم خبر داد که این موضوع نیز اکنون با مخالفت سازمان نظام دامپزشکی مواجه شده است.
پیش از این، ایمان معماریان، مشاور دامپزشکی سازمان نجات حیوانات، گفته بود: «توله یوز پلنگها در زمان سزارین بدون دستکش لمس شدهاند و گرفتن بوی انسان به تولهها باعث شده مادر فرزندان خود را نپذیرد.»
ایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرد.
کاهش آمار یوزپلنگ ایرانی به ۱۲ قلاده در سال ۱۴۰۰ در حالی رخ داد که شمار این گونه منحصر به فرد در اواخر دهه ۸۰ حدود صد قلاده بود.
آموزش و پرورش از وام ۳۰ میلیون تومانی برای ثبتنام در مدارس خبر داد

معاون وزیر آموزش و پرورش از طراحی وام ۳۰ میلیون تومانی برای ثبتنام دانشآموزان در مدارس خبر داد.
به گفته احمد محمودزاده، کمک هزینه تا سقف ۳۰ میلیون تومان برای شهریه مدارس، از طریق بانکهای قرضالحسنه به خانوادههای دانشآموزان اعطا میشود.
وام بانکی برای تأمین هزینه ثبتنام در مدارس در حالی اعلام شده است که بر اساس اصل ۳۰ قانون اساسی، دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه شهروندان تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد.
در ماههای گذشته معلمان نیز نسبت به عدم اجرای کامل اصل ۳۰ قانون اساسی اعتراض کردند.
طوفان در کانادا دستکم هشت کشته بر جای گذاشت

مقامات کانادا روز یکشنبه اعلام کردند که شمار قربانیان طوفان در دو استان پرجمعیت این کشور دستکم به هشت نفر رسیده است.
این طوفان که ظهر شنبه درگرفت و بیش از دو ساعت به طول انجامید، خرابیهایی در دو استان اونتاریو و کبک به بار آورد.
شرکتهای خدمات برق میگویند که باد با سرعت ۱۳۲ کیلومتر در ساعت باعث ریشهکن کردن درختان و تیرهای برق شده و بسیاری از دکلهای انتقال برق را واژگون کرده.
این شرکتها تمام روز یکشنبه تلاش کردند تا برق به خانه نیم میلیون کانادایی بازگردد. با این حال این امر ممکن است چندین روز به درازا بیانجامد.
مقامات کانادا میگویند که بیشتر قربانیان این حادثه بر اثر شکستن درختها کشته شدهاند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
دریاچه حمرین، منبع کلیدی آبیاری در عراق رو به خشک شدن است

یک مقام ارشد دولت عراق گفت، دریاچه حمرین که زمانی ذخیره آبی چشمگیری در شمال شرق بغداد بود و از آن به عنوان تنها منبع آبیاری در سراسر استان دیاله استفاده میشد، تقریبا خشک شده است.
این مقام عراقی به خبرگزاری فرانسه گفت، بارش کم باران در سالهای متمادی و کاهش شدید جریان آبی که از رودخانه سیروان در ایران به دریاچه حمرین سرازیر میشد، گستره بزرگی از این دریاچه را به یک دره پر گرد و غبار تبدیل کرده است.
عون ضیاب، مشاور ارشد در وزارت آب عراق، اظهار داشت: «کاهش شدید سطح آب را شاهدیم به طوری که ذخایر آب دریاچه از دو میلیارد متر مکعب به ۱۳۰ میلیون متر مکعب رسیده است.»
آقای ضیاب عواملی چون خشکسالی طولانی مدت و پروژههای سدسازی ایران و ایجاد انحراف در مسیر رودخانهها را دلیل این رخداد عنوان کرد.
به گفته او، دولت عراق از ایران خواسته است که جریان آب رودخانهها در سراسر مرز را افزایش دهد، و در غیر این صورت تنها کاری که میشود انجام داد این است که برای بارندگی بیشتر در سال آینده دعا کنیم.
خبرگزاری فرانسه مینویسد، کشورهای همسایه عراق مانند ایران، ترکیه و سوریه نیز شرایط مشابهی از نظر بارندگی و خشکسالی دارند و این یعنی درخواست عراق برای کمک از آنها به کلی بیهوده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن
وکیل احمدرضا جلالی: درخواست تشکیل دادگاه جدید برای موکل خود دادهایم

وکیل مدافع احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی-سوئدی و زندانی محکوم به اعدام در ایران، میگوید که «وکلای او چند روز پیش از قوه قضاییه درخواست اعاده دادرسی کردهاند».
هلاله موسویان به خبرگزاری فرانسه گفت شواهدی ارائه شده که نشان میدهد «آقای جلالی هیچ نقشی در شناسایی دانشمندان هستهای نداشته است» و از همین رو، خواستار برگزاری دادگاه جدید برای موکل خود هستند.
احمدرضا جلالی به اتهام «انتقال اطلاعات دو دانشمند هستهای ایران به موساد که منجر به ترور آنها شد» در سال ۲۰۱۷ حکم اعدام دریافت کرد. دولت سوئد و نزدیکان آقای جلالی این اتهام را رد کردهاند.
رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی موسوم به صداوسیما و دیگر رسانههای نزدیک به حکومت در ایران طی روزهای اخیر بخشهایی از «اعترافات اجباری» احمدرضا جلالی، تبعه ایرانی-سوئدی، را پخش و منتشر کردهاند.
این رسانهها پیشتر از قول مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند که حکم اعدام این زندانی دوتابعیتی تا پایان اردیبهشت امسال یعنی حداکثر تا روز شنبه (۳۱ اردیبهشت) اجرا خواهد شد.
حکومت ایران در سالهای اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانیهای دوتابعیتی را به اتهامهای انتسابی گوناگون از جمله «جاسوسی» و «همکاری با دولتهای متخاصم» بازداشت یا مبادله کرده است.
فرانسه: عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا ممکن است ۱۵ تا ۲۰ سال طول بکشد

نماینده وزیر خارجه فرانسه در امور اروپا میگوید عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا ممکن است ۱۵ تا ۲۰ سال طول بکشد.
کلمان بون روز یکشنبه اول خرداد گفت: باید صادق باشیم، «اگر میگویید اوکراین طی شش ماه، یک یا دو سال به اتحادیه اروپا میپیوندد، دروغ میگویید».
او اظهار داشت: این یک روند ۱۵ تا ۲۰ ساله خواهد بود و نباید به اوکراین وعدهای دروغ یا خیالی بدهیم.
پیشتر نیز امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه موضع مشابهی عنوان کرده بود که با محکومیت ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراینی او در روز شنبه مواجه شد.
آقای زلنسکی خواهان عضویت فوری کشورش در اتحادیه اروپا است.
برخی از مقامات اتحادیه اروپا نیز درباره شرایط اوکراین برای ورود به این اتحادیه ابراز تردید کردهاند.
اولاف شولتز صدراعظم آلمان نیز روز ۲۹ اردیبهشت گفت که هیچ راه میانبری برای ورود به اتحادیه اروپا وجود ندارد و عضویت اوکراین در این اتحادیه موضوع چند ماه نیست.
جنگ با روسیه، فساد اقتصادی و اصلاحات مالی از جمله چالشهای اوکراین برای ورود به اتحادیه اروپا است.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه/د.خ/ک.ر
الیور استون: پوتین سرطان داشت اما ظاهرا بر آن غلبه کرده است

الیور استون، فیلمساز سرشناس آمریکایی، که بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ برای ساخت یک مستند چهار قسمتی با ولادیمیر پوتین مصاحبههای متعددی داشت ادعا کرده که رئیسجمهوری روسیه در آن زمان مبتلا به سرطان بود اما حدس میزند که اکنون بهبود یافته است.
آقای استون اخیرا در یک مصاحبه صوتی (پادکست) افزود که پوتین بهخاطر همهگیری کرونا، منزوی شده و «احتمالا ارتباط خود را با مردم از دست داده است».
کارگردان فیلمهای تحسینشدهای چون «جیافکی»، «اویتا»، «متولد چهارم ژوئیه» و «جوخه»، برای ساخت مستند اپیزودیک «مصاحبههای پوتین» در طول دو سال بیش از دهها گفتوگو با رهبر روسیه انجام داد. او یکبار هم در تابستان ۲۰۱۹ با پوتین در کرملین مصاحبه کرد.
الیور استون همچنین گفت که پوتین در جریان آن مصاحبهها «چندان مطلع به نظر نمیرسید» و احتمالا برای تهاجم به اوکراین در برآوردهای خود مرتکب خطا شده است.
این نخستینبار نیست که چنین ادعایی درباره وضعیت سلامت رئیسجمهوری روسیه مطرح میشود. پیشتر هم نشریه «نیو لاینز» به نقل از یک الیگارش روس که نامش محفوظ مانده، گزارش داده بود که ولادیمیر پوتین «بهشدت بیمار و به سرطان خون» مبتلا است.
بعد از روسیه، نفت ونزوئلا هم رقیب ایران شد

در پی افت فروش نفت ایران به چین به دلیل تخفیف بالای نفت صادراتی روسیه، روزنامه شرق روز یکشنبه اول خرداد گزارش داد که نفت ارزانتر ونزوئلا هم رقیب ایران در بازار چین شده است.
بر اساس این گزارش، ونزوئلا ۲۵ دلار به نفت صادراتیاش تخفیف میدهد و صادرات نفت آن با کمک ایران به بیش از دو برابر رسیده است. ونزوئلا با دریافت میعانات گازی از ایران و رقیق کردن نفت فوق سنگین خود ظرفیت صادرات نفتش را به شدت افزایش داده است.
پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که ایران ۲۰ دلار برای نفت صادراتیاش به چین تخفیف میدهد.
حمید حسینی، عضو هیئتمدیره اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی به «شرق» گفته است: ایران روزانه ۴۰۰ هزار بشکه میعانات گازی اضافه بر مصرف داخلی تولید میکند و بازاری برای آن نداریم: مجبوریم در کشتیهای غولپیکر ذخیره کنیم و اجاره کشتی بپردازیم که رقم قابلملاحظهای میشود؛ بنابراین صادرات این میعانات به ونزوئلا مقرونبهصرفه است.
با استفاده از گزارش روزنامه شرق و سایت رادیو فردا/د.خ/ک.ر
انتخاب سردبیر
-
روایت مازیار بهاری و رؤیا کریمی مجد
سعید حنایی، قاتل زنجیرهای، در فیلمهای داخل و خارج ایران
-
انتخابات لبنان
دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقه
-
یادداشتی از علی افشاری
اصولگرایان، فقرزدایی در حرف و کوچککردن سفرهها در عمل
-
کالینینگراد
جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.