خبرهای کوتاه
واکنش شورای عالی امنیت ملی به گزارش رویترز درباره «۱۵۰۰ کشته» اعتراضها

دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران در واکنش به گزارش خبرگزاری رویترز که از کشته شدن «۱۵۰۰ نفر» در اعتراضهای هفته آخر آبان خبر داده است، مدعی شده که گزارش این خبرگزاری «کاملا بیارزش و لطمه شدیدی به اعتبار از پیش مخدوش این خبرگزاری است».
علیرضا ظریفیان یگانه، رئیس مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی این دبیرخانه، خبرگزاری رویترز را متهم کرده که «بر اساس یک برنامه از پیش تعیین شده عملیات روانی» اقدام به کنار هم چیدن «یکسری ادعاها» کرده است و گفته که «این خبرسازیهای جعلی اعتباری ندارد».
مقامهای ایران پیشتر نیز به آمار کشتهشدگان اعتراضهای آبان که از سوی نهادهای حقوق بشری از جمله سازمان عفو بینالملل یا رسانههای خارج از کشور اعلام شده بود واکنش تندی نشان داده و آنها را «بیاعتبار» دانستهاند.
حتی محمد جعفر منتظری، دادستان کل ایران، روز ۹ آذر در این زمینه گفت: «خوشبختانه افرادی که خارج از کشور هستند هیچ دسترسی به اطلاعات و آمار ندارند؛ آمارهای مختلفی میدهند و هیچ کدام از آنها اعتبار ندارد».
این در حالی است که به رغم گذشت چهل روز از این حوادث هنوز هیچ مرجع رسمی در ایران حاضر نشده است که آماری در این زمینه ارائه کند.
ارزیابیها حاکی از این است که آمار کشتهشدگان در اثر تیراندازیهای ماموران به حدی بالاست که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ناچار شدهاند با خرید زمان، افراد کشته شده را دستهبندی کرده و بیشتر آنها را در دسته افراد «عادی»، «عبوری» و «اشرار» جای دهند.
ظریفیان در این زمینه به خبرگزاری تسنیم گفته است: «یک تیم مسئول در زمینه رسیدگی به آسیبدیدگان حوادث اخیر از مدتها پیش تشکیل شده و وظیفه دارد که تمام آسیبدیدگان را جزءبهجزء بررسی کند تا کاملاً مشخص شود که آن فرد در چه وضعیتی آسیب دیده است».
مهمترین خبرهای ایران و جهان
سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی، پیشتاز تورم در ایران

استان سیستان و بلوچستان در دیماه گذشته بیشترین تورم را درایران داشته، و همزمان تورم نقطه به نقطه سالانه ۶۶ درصدی را پشت سر گذاشته است.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، پس از سیستان و بلوچستان، استانهای خراسان شمالی، آذربایجان غربی، چهارمحال و بختیاری و کردستان تورم نقطه به نقطه (در مقایسه با سال قبل) بیش از ۵۵ درصدی را پشت سر گذاشتهاند.
پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد روز جمعه، هفتم بهمن، در این باره نوشت: «مقایسه آمار تورم نقطه به نقطه بین استانهای مختلف ایران نشان میدهد که در ۲۰ استان، تورم نقطه به نقطه بیشتر از تورم کل ایران بوده و ۱۱ استان، تورمی کمتر از کل کشور داشتهاند.»
در این بین سیستان و بلوچستان «با اختلاف زیاد، تورمی بالاتر از سایر استانها داشته است. نکته جالب توجه این است که میانگین سهم از تولید کل کشور، برای استانهایی که تورمی بیشتر از تورم کل کشور داشتهاند، کمتر از یکسوم استانهایی بوده که تورمی کمتر از تورم کل کشور داشتهاند.»
تورم بالاتر در استانهای دارای سهم تولید کمتر به این دلیل است که هر چه درآمد کمتر باشد، سهم کالاهای ضروری از سبد مصرفی بیشتر است. لذا استانهای با درآمد کمتر که افراد بیشتری از دهکهای درآمدی پایین را دربرمیگیرند، سهم کالای ضروری در سبد مصرفی آنها بیشتر است.
به این ترتیب افزایش قیمت شدید در قیمت کالاهای ضروری نظیر برخی اقلام خوراکی، باعث شده است که این استانها با تورم بالاتری مواجه باشند.
در این استانها احتمالا عرضه کالاها نیز وضعیت چندان مناسبی نداشته و لذا باعث شده تورم بیشتری را تجربه کنند.
در دیماه سال جاری، بیشترین تورم ماهانه با ۱۲ درصد افزایش، مربوط به بخش حمل و نقل بوده که ناشی از افزایش نرخ کرایهها است که امسال طی دو مرحله انجام شده، به طوری که بخش اول آن در نیمه اول امسال بوده، اما بخش دوم آن از اواخر پاییز اعمال شده است.
با این حال در این بخش تورم نقطه به نقطه به حدود ۴۷ درصد رسیده است که همچنان پایینتر از تورم خوراکیها ۷۰ درصد و بهداشت و درمان ۵۸ درصد است.
در دیماه در بخش خوراکیها سبزیجات با ۱۱.۷ درصد و ماهی با ۷.۳ درصد افزایش، بیشترین رشد قیمت را تجربه کردهاند. تورم بخش مسکن و اجاره نیز در این ماه ۲.۸ درصد افزایش را تجربه کرده است.
انتقاد از بیتوجهی دولت به فرسودگی تجهیزات سوخترسانی و جایگاهها

رئیس صنف صاحبان پمپهای بنزین در ایران روز جمعه، هفتم بهمن، از بیتوجهی دولت به تجهیزات سوخترسانی در عین «اصرار برای تسلط بر سامانه هوشمند سوخت» انتقاد کرد.
خبرگزاری ایسنا به نقل از رئیس صنف جایگاهداران کشور نوشت: «طی چند سال اخیر متاسفانه به سامانه هوشمند سوخت و خصوصا تجهیزات مربوطه در جایگاهها توجه نشده، به حدی که مستهلک شدهاند و هم اکنون خرابیهای زیادی در کارتخوانها داریم و همه نازِلها فعال نیستند.»
اسدالله قلیزاده گفت: «ما احتمال میدهیم برخی تصمیمگیران احساس میکنند که به این خرابیهای نازلها عادت شده و نیازی نیست تلاش زیادی بکنند.»
آقای قلیزاده توضیح داد: «بیش از ۶۰ هزار نازل عرضه فراوردههای نفتی در جایگاههای سوخت کشور داریم که قطعا باید برای کیفیت پایدار خدمات توزیع سوخت، کاهش مدت زمان سوختگیری و جلوگیری از زیان جایگاهداران همه نازلها فعال باشند، ولی در اثر تاخیرها و ترک فعلها شاهدیم که مردم و جایگاهداران با مشکل مواجهند.»
وی با اشاره به «خرابی بسیاری از کارتخوانهای هوشمند» گفت: «خصوصا بعد از حمله سایبری تلاشهای بسیاری کردیم که برای حل مشکل کمک کنیم ولی متاسفانه برخی نگاه بسته و تعصبی به موضوع دارند و کار پیش نمیرود.»
به گفته رئیس این صنف، جایگاهداران «نه تنها توان مالی بابت تعمیرات و نگهداری تجهیزات سامانه هوشمند ندارند، بلکه تعهدی هم ندارند و اصولا شرکتهای تابعه وزارت نفت باید پاسخگو باشند و وظیفه آنهاست که این کارتخوانها را در سرویس نگه دارند.»
اما، به گفته او، «با اصراری که بر تسلط دولتی روی همه بخشهای سامانه هوشمند سوخت وجود دارد، ولی حاضر به اقدامات پایدار نیستند.»
هم اکنون در ایران گذشته از خراب بودن بسیاری از جایگاههای سوختگیری، بنزین توزیع شده هم استاندارد لازم را ندارد و سبب آسیب به موتور خودروهای جدید میشود. از طرفی طی چند ماه گذشته توزیع بنزین سوپر در ایران با مشکلات فراوانی روبهرو بوده است.
به گفته داریوش گلعلیزاده، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، «تنها ۳۸ درصد» بنزین تولیدی در کشور استاندارد است.
بازیگران فیلم «چرا گریه نمیکنی؟»: از دیدن نام خود در جشنواره فجر ننگ داریم

هفت بازیگر فیلم «چرا گریه نمیکنی؟» روز جمعه، هفتم بهمن، در بیانیهای گفتند که حضور این فیلم در جشنواره فجر با هدف «سوء استفاده» از نام بازیگرانی است که پیشتر مخالفت خود را با حضور در این رویداد اعلام کردهاند.
در این بیانیه که به امضای باران کوثری، مانی حقیقی، هانیه توسلی، علی مصفا، فرشته حسینی، نهال دشتی و امیرحسین فتحی رسیده، آمده است: «اگر در چند سال اخیر از جشنواره فجر پرهیز میکردهایم، امسال از دیدن نام خود در آن ننگ داریم و اگر در ارائه فیلم به جشنواره اختیاری داشتیم، مانع از حضور آن میشدیم.»
بازیگران این فیلم ساخته علیرضا معتمدی در بیانیه خود از برگزارکنندگان مهمترین جشنواره فیلم جمهوری اسلامی با عنوان «اربابان فجر» نام برده و گفتهاند که شرکت دادن فیلمی که در آن نقشآفرینی کردهاند، به دلیل حضور در چند فستیوال خارجی پیش از جشنواره فجر، اصلا خلاف قانون است.
پیش از این هانیه توسلی، از بازیگران «چرا گریه نمیکنی؟» در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشته بود که «در چند ماه گذشته برخلاف نام فیلم، خیلی گریه کردهام و توان روحی و روانی شرکت و حضور در جشنواره را ندارم».
فیلم «چرا گریه نمیکنی؟» به کارگردانی علیرضا معتمدی در اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱ فیلمبرداری شده است. بازیگران این فیلم از رضا محقق، تهیهکننده این فیلم با عنوان فردی «تازهکار» نام بردهاند که شناختی از او نداشته و تنها به دلیل «رفاقت» با کارگردان، به نقشآفرینی در این فیلم پرداختهاند.
پیش از این کیومرث پوراحمد، کارگران شناختهشده سینمای ایران، نیز در واکنش به اعلام حضور فیلمش در جشنواره نوشته بود: «مالک فیلم تهیهکننده است و مثل همه جاى دنيا فقط او مىتواند درخواست حضور یا عدم حضور در جشنواره را داشته باشد».
آقای پوراحمد در پایان پیامش هم تأکید کرده بود: «با اين همه داغى كه بر دل داريم، ديگر چه جشنى! چه جشنوارهاى!؟»
پیش از اعلام نام فیلمها، سینماگران بسیاری در واکنش به سرکوب خونین اعتراضات «زن زندگی آزادی» خواستار تحریم شرکت در این دوره از جشنواره فیلم فجر شده بودند.
بر اساس گزارشها حدود نیمی از فیلمهای حاضر در جشنواره حکومتی فیلم فجر، تولید اول سازندگان آنها است و شمار بسیاری از آنها با سرمایهگذاری نهادهای حکومتی و دولتی جمهوری اسلامی ساخته شدهاند.
سازمان منع تسلیحات شیمیایی: حکومت اسد عامل حمله شیمیایی دوما در سال ۲۰۱۸ است

سازمان منع سلاحهای شیمیایی روز جمعه هفتم بهمن پس از دو سال تحقیق اعلام کرد، «مستندات منطقی» نشان میدهد که دستکم در یک مورد حکومت بشار اسد مسئول حمله شیمیایی به دوما در سال ۲۰۱۸ میلادی است.
این حمله زمانی روی داد که نیروهای ارتش سوریه در هفتم آوریل ۲۰۱۸ (۱۸ فروردین ۱۳۹۷) شهرک دوما که آن زمان در اختیار شورشیان بود را محاصره کرده بودند.
به گزارش رویترز، سازمان منع تسلیحات شیمیایی میگوید دستکم یک هلیکوپتر حکومت سوریه در جریان جنگ در این منطقه مخازن حاوی گازهای سمی را در دوما روی ساختمانهای مسکونی پرتاب کرد. این حمله ۴۳ کشته برجای گذاشت.
بازرسان سازمان منع تسلیحات شیمیایی به دنبال این حمله برای نمونهبرداری و مصاحبه با شاهدان از دو منطقه در دوما بازدید کردند و سپس نمونهها را در آزمایشگاههای این سازمان مورد بررسی قرار دادند.
شهر دوما آخرین سنگر مخالفان دولت بشار اسد در منطقهای وسیع در حومه دمشق به نام غوطه شرقی بود که مخالفان دولت در این نواحی طی هفت سال مبارزه خود کنترل آن را در دست داشتند.
چند روز پس از حمله یادشده، هزاران نفر از جنگجویان ساکن دوما همراه با خانوادههای خود با اتوبوس به شمال سوریه منتقل شدند.
فاطمه سپهری به «یکسال زندان و پرداخت جریمه نقدی محکوم شد»

گزارشها حاکی است که دادگاه کیفری مشهد در حکمی فاطمه سپهری، فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی، را به یکسال زندان و پرداخت ۲۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرده است.
اصغر سپهری، برادر فاطمه سپهری، تصویری از حکم صادره برای خواهرش را در حساب توییتری خود منتشر کرده است.
براساس این حکم، خانم سپهری به «توهین» به روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، و «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی بهوسیله سامانههای مخابراتی، همکاری با دول متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران، اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام و بهنفع گروههای مخالف نظام» متهم شده است.
فاطمه سپهری، کنشگر سیاسی، فعال حقوق بشر، دموکراسیخواه و زندانی سیاسی از جمله امضاکنندگان نامهٔ درخواست استعفای رهبر جمهوری اسلامی است.
خانم سپهری روز ۱۳ مرداد ۹۸ به همراه ۱۳ نفر از فعالان زن نامهای را امضا و منتشر کرد و در آن با انتقادات گسترده از دوران حکومت رهبر جمهوری اسلامی، خواستار «استعفای خامنهای» و «گذار از جمهوری اسلامی» شد.
یک هفته بعد از امضای این نامه، خانم سپهری در حالی که در یک تجمع اعتراضی مقابل دادگستری مشهد شرکت کرده بود، بازداشت شد و پس از حدود ۹ ماه آزاد شد. او باردیگر ۳۰ شهریور سالجاری و در آغازین روزهای اعتراضات سراسری بازداشت شد.
برگزاری چهلم حسین سعیدی در میان شعارهای ضد حکومتی در ایذه

جمعی از معترضان در ایذه نیز روز جمعه با وجود استقرار نیروهای یگان ویژه و محدودیتهای اعمال شده برای جلوگیری از برگزاری چهلم حسین سعیدی، از مسیرهای کوهستانی خود را به مزار او در روستای سعیدی ایذه رسانده و این چهلم را به تجمع اعتراضی تبدیل کردند.
در شهر ایذه نیز روز جمعه با وجود استقرار گسترده نیروهای امنیتی و یگان ویژه و مسدود کردن جادهها، جمعی از مردم معترض از مسیرهای کوهستانی خود را مزار حسین سعیدی در روستای سعیدی ایذه رسانده و چهلم او شرکت کردند.
معترضان در مراسم چهلم حسین سعیدی از جمله شعار «مرگ بر خامنهای»، «این همه سال جنایت، مرگ بر این ولایت» سردادند.
در بخشی از مراسم چهلم حسین سعیدی نیز مردم معترض اقدام به سردادن شعار «حسین سعیدی، سردار بختیاری»، «محمود احمدی، سردار بختیاری» کرده و اظهارات مقامهای محکومتی درباره این دو جوان کشته شده را رد کردند.
حسین سعیدی و محمود احمدی، روز بیستم آذر ماه در اثر حمله دهها نفر از نیروی امنیتی جمهوری اسلامی به روستای پرسوراخ شهر ایذه و در اثر شلیک ممتد و گسترده دهها گلوله کشته شدند. این نیروها همچنین اقدام به بازداشت جوانی به نام «مجاهد کورکور» کردند.
مقامهای جمهوری اسلامی در صدد معرفی محمود احمدی و حسن سعیدی دو جوان کشته شده و «مجاهد کورکور» به عنوان عاملان شلیک به سوی مردم در شامگاه ۲۵ آبان ایذه هستند اما خانوادههای کشتهشدگان ایذه اعلام کردهاند که خود نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی عاملان شلیک و کشتار کیان پیرفلک و چند تن از دیگر مردم ایذه از بودهاند و با «جعل روایت» و غیر قابل تغییرند.
مادر میلاد سعیدیان، از کشته شدگان ۲۵ آبان ایذه، که روز پنجشنبه با وجود محدودیتهای اعمال شده خود را به چهلم محمود احمدی رسانده بود، روز جمعه نیز در مراسم چهلم حسین سعیدی شرکت کرده بود.
شهر ایذه در استان خوزستان از جمله شهرهای است که در جریان اعتراضات سراسری، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در آن دست به سرکوب شدید زدند. از جمله در جریان تیراندازی نیروهای امنیتی در ۲۵ آبان ماه هفت تن از جمله کیان پیرفلک ۹ ساله، آبتین رحمانی ۱۳ ساله، سپهر مقصودی ۱۴ ساله، و رضا شریعتی، اشرف نیکپور، علی مولایی، و میلاد سعیدیان کشته شدند.
آمریکا حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد

وزارت خارجه آمریکا حمله صبح روز جمعه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم و اعلام کرد که «همصدا با» الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، خواستار «تحقیقات فوری» در مورد این «خشونت غیرقابل قبول» است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، شامگاه جمعه هفتم بهمن با انتشار بیانیهای ضمن ابراز همدردی با خانواده قربانی و مجروحان این حادثه تاکید کرد: «هرگونه حمله به دیپلماتها یا مراکز دیپلماتیک در هر جایی غیرقابل قبول است.»
این سخنگو افزود: «ما به دولت ایران مسئولیت خود را بر اساس کنوانسیون ژنو برای حفاظت از دیپلماتهای خارجی در ایران یادآوری میکنیم.»
حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در صبح روز جمعه با واکنش گسترده دولتها روبهرو شده است؛ از سفارتخانههای اروپایی در تهران تا دولت ترکیه، مصر، عراق، شورای همکاری خلیج فارس و دیگر کشورهای مسلمان به همراه اسرائیل و ژاپن این «حمله تروریستی» را محکوم کردهاند.
در جریان این حمله یک مامور آذربایجانی حفاظت سفارت باکو در تهران کشته و دو تن دیگر مجروح شدند. به گزارش رسانههای حکومتی در ایران فرد ضارب دستگیر شده است.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، این حمله را «اقدام تروریستی» توصیف کرد.
روابط تهران و باکو در سالهای اخیر پرتنش بوده و حمله روز جمعه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران به تشدید تنشها بین دو کشور دامن زده است.
فرد ضارب به عنوان تبعه ایران معرفی شده و مقامات امنیتی و دیپلماتیک ایران مدعی هستند که او به خاطر «مناقشه خانوادگی» وارد ساختمان سفارت شده است.
ادعای جمهوری اسلامی مبنی بر «شخصی» بودن انگیزه این حمله در شرایطی است که منابع موثق مستقل هنوز گزارشی در این زمینه ارائه نکردهاند.
واکنش وزیر ارشاد به ممنوعیت حضور نمایندگان جمهوری اسلامی در جشنواره فیلم برلین

وزیر فرهنگ و ارشاد حکومت جمهوری اسلامی تصمیم جشنواره فیلم برلین مبنی بر عدم اجازه حضور نمایندگان بخش حکومتی سینمای ایران در این رخداد را «سیاسی» و متأثر از رسانههای مخالف حکومت ایران دانست.
محمدمهدی اسماعیلی روز جمعه هفتم بهمن به خبرگزاری ایلنا گفت: «جشنوارهها با موضوعات فرهنگی و هنری سیاسی برخورد میکنند. ادعایشان این است که مسائل فرهنگی باید فرهنگی باشند اما در عمل مشاهده میکنیم سیاسیترین اتفاقات رخ میدهد.»
جشنواره بینالمللی فیلم برلین اواخر دی امسال در بیانیهای بیسابقه حضور همه نهادهای حکومت جمهوری اسلامی و فیلمها و نمایندگان آنها را در این جشنواره ممنوع کرد؛ اقدامی که دلیل آن حمایت از معترضان ایرانی عنوان شده است.
در این بیانیه آمده است جشنواره برلین «در کنار معترضان شجاع ایران میایستد که از خود در برابر یک رژیم خشن و غیر دموکراتیک دفاع میکنند».
آقای اسماعیلی در بخش دیگری از گفتوگو با ایلنا اظهار داشت که این موضعگیری جشنواره فیلم برلین «متأثر از سیاستهای رسانههای متخاصم با جمهوری اسلامی بوده است».
او افزود: «ما این مسئله را سیاسی میدانیم. دوست داریم در مجامع مختلف حضور داشته باشیم و هنرمندان ما حاضر باشند. البته این به آن معنا نیست که بخواهیم برای این کار از قواعد و قوانین خودمان تخطی کنیم.»
جشنواره فیلم برلین در این دوره نام چندین اثر از سینماگران ایرانی را که در داخل یا خارج کشور ساخته شدهاند اعلام کرده است.
این آثار قرار است در بخشهای مختلف برلیناله به نمایش در آیند، اما هیچیک این فیلمها از طریق کانالهای حکومتی به جشنواره برلین ارسال نشدهاند.
فیلمهایی چون «آژیر/ پری آبادان» ساخته سپیده فارسی، «دشمن» ساخته میلاد عالمی، «جایی که خدا نیست» ساخته مهران تمدن، «دروازه رویاها» ساخته نگین احمدی، «هفت زمستان در تهران» ساخته استفی نیئدرزول، «و به سمت کوچههای شاد» ساخته سرومویه سینگ و فیلم کوتاه «من خود، من هم میرقصم» ساخته محمد ولیزادگان از جمله آثار راهیافته به برلیناله ۲۰۲۳ هستند.
هفتاد و سومین جشنواره فیلم برلین از ۲۷ بهمن تا ۷ اسفند در آلمان برگزار میشود.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری ایلنا و رادیو فردا؛ س.ن/آ.ت
شکست پرسپولیس در اهواز؛ بدون تماشاگر اما جنجالی

در آخرین بازی از هفته هفدهم لیگ برتر فوتبال ایران، فولاد خوزستان موفق شد با نتیجه ۱-۰ صدرنشین رقابتها را شکست دهد.
برخلاف سایر دیدارهای این هفته که تعداد کنترل شدهای از تماشاگران اجازه ورود به ورزشگاهها را پیدا کردند، این مسابقه روز دوشنبه هفتم بهمن در میان سکوهای خالی برگزار شد.
باشگاه فولاد در بیانیه خود تصمیم «مسئولان ذیربط» را دلیل ممانعت از حضور تماشاگران عنوان کرد. این تصمیم در شرایطی اتخاذ میشود که ایران در بیش از چهار ماه گذشته صحنه اعتراضات گسترده مردمی و شعارهای ضدحکومتی بوده و احتمالا هراس مقامات از شکلگیری اعتراضات در فضای ورزشگاه به برگزاری رقابت بدون تماشاگر منجر شده است.
پرسپولیس که ۱۱۸ روز نباخته بود، دومین باخت را در فصل جاری متحمل شد. شکست در برابر تراکتور تنها ناکامی این تیم در ۲۵۹ روز اخیر بود اما حالا فولاد هم توانست شاگردان یحیی گلمحمدی را با دست خالی روانه تهران کند.
این مسابقه، بازی رونمایی از روبرتو تورس بود. کاپیتان و رکورددار بازی در اوساسونا که همه دوران فوتبالش را در این تیم لالیگایی گذرانده و سالها همبازی نکونام بوده است. او توانست در نخستین مسابقه، سرنوشت بازی را رقم بزند.
در دقیقه ۲۳ سانتر پهلوان در محوطه جریمه روی پای تورس نشست تا با والی دقیق و سنگینی که نواخت، دروازهبان تیم ملی ایران در دو دوره اخیر جام جهانی را تسلیم کند.
در نیمه دوم اعتراضات جواد نکونام، با کارت زرد و سپس کارت قرمز موعود بنیادیفر همراه شد تا تنش و التهاب بین نیمکت نشینان فولاد و کادر داوری، بر خط طولی زمین حکمفرما شود.
سرمربی فولاد که همچنان نارضایتی خود را بروز میداد، ناگزیر نیمکت را ترک کرد و روی سکوها رفت.
در ادامه و با کارت زرد داور به حزباوی پدیده ۱۹ ساله میزبان، بار دیگر منجر به مشاجره برخی از بازیکنان دو تیم شد. از روی نیمکت پرسپولیس هم افشین پیروانی کارت زرد گرفت.
نوذر رودنیل کارشناس داوری درباره جنجالیترین تصمیم داور، به خبرگزاری ایسنا گفت مدافع فولاد در محوطه جریمه روی دیاباته مرتکب خطا شد زد و داور «باید پنالتی میگرفت».
حملات مکرر پرسپولیس که در نیم ساعت پایانی صاحب توپ و میدان بود، با مقاومت مدافعین فولاد و دروازهبان اتریشی این تیم مواجه شد تا در نهایت فولاد که تنها نماینده باقی مانده ایران در لیگ قهرمانان آسیاست، ضمن کسب سه امتیاز، رقبای پرسپولیس را هم در صدر جدول خوشحال کند.
پس از سوت پایان، تعدادی از اعضای کادرفنی و بازیکنان دو تیم با یکدیگر درگیر شدند که دخالت ماموران نیروی انتظامی را در پی داشت.
سرخپوشان تهران کماکان با ۳۵ امتیاز صدرنشینند اما این هفته، هم سپاهان پیروز شد و هم استقلال. سپاهان با ۳۳ امتیاز در کمین لغزشی دیگر از سوی پرسپولیس است.
گل گهر و استقلال با ۳۰ امتیاز در ردههای سوم و چهارم قرار دارند. تراکتور با هتتریک رضا اسدی از سد ذوب آهن گذشت تا با ۲۶ امتیاز به رتبه پنجم صعود کند. مس رفسنجان، آلومینیوم اراک و فولاد خوزستان در ردههای بعدی قرار دارند.
کریستوفر کنت، مهدی شیری، ساسان انصاری، حمید بوحمدان، احسان پهلوان (علیرضا کوشکی) امین حزباوی (ایوب والی) سعید واسعی، سینا مریدی، سعید آقایی (وحید حیدریه) روبرتو تورس و عارف آقاسی بازیکنان فولاد در این مسابقه بودند.
برای پرسپولیس علیرضا بیرانوند، گئورگی گولسیانی، مرتضی پورعلیگنجی، دانیال اسماعیلیفر (مهدی عبدی) علی نعمتی (شیخ دیاباته) سینا اسدبیگی، میلاد سرلک، وحید امیری، مهدی ترابی، محمد عمری (فرشاد فرجی) و امید عالیشاه به میدان رفتند.
شروع قدرتمند تیم ملی فوتسال زنان ایران در کافا ۲۰۲۳

تیم ملی فوتسال زنان ایران در اولین بازی از رقابتهای کافا ۲۰۲۳ (ازبکستان) با نتیجه ۵-۰ مقابل قرقیزستان پیروز شد.
تیمهای ملی فوتسال زنان ایران و قرقیزستان روز جمعه هفتم بهمن در حضور ۱۰ هزار تماشاگر مقابل یکدیگر قرار گرفتند.
تیم ایران با گلهای فرشته کریمی (۲ گل)، مارال ترکمان، مهسا کمالی(پنالتی) و فاطمه رحمتی، اولین دیدار خود در رقابتهای کافا را با پیروزی پشتسر گذاشت.
فروزان سلیمانی، سرمربی تیم ملی فوتسال زنان ایران، در پایان این بازی و با اشاره به جوانگرایی در ترکیب تیم خود گفت: «ما تمام این بازیکنان را یک به یک آنالیز کرده و نقاط ضعف و قوتشان را به ملیپوشان گوشزد کرده بودیم. در طول بازی شاهد مسابقه پایاپای بوده و دیدیم که قرقیزستان بسیار فیزیکی و پرتنش بازی میکرد.»
دومین دیدار تیم ملی فوتسال زنان ایران در تورنمت بینالمللی کافا ۲۰۲۳، فردا (شنبه) ساعت ۱۲:۳۰ به وقت تهران مقابل ازبکستان، میزبان این دوره از رقابتهای برگزار خواهد شد.
رئیس پلیس تهران بزرگ با حکم رادان تغییر کرد

احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروی انتظامی، حسین رحیمی فرمانده انتظامی تهران بزرگ را برکنار و عباسعلی محمدیان را جایگزین او کرد.
رسانههای ایران روز جمعه، هفتم بهمن، گزارش دادند که آقای رحیمی پس از برکناری از فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، به عنوان رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا منصوب شده است.
محمدیان نیز پیش از این فرمانده انتظامی استان البرز و رئیس پیشین پلیس آگاهی تهران بود.
دلیل تغییر رئیس پلیس تهران مشخص نیست، اما این تغییر حدود سه هفته پس از آن رخ میدهد که با حکم علی خامنهای، رادان به جای حسین اشتری به عنوان فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی منصوب شد.
پیشتر مولوی عبدالمجید مرادزهی، مشاور و از اعضای دفتر مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در گفتوگو با رادیوفردا گفته بود حکومت با انتصاب رادان به فرماندهی نیروی انتظامی، میخواهد «ایجاد رعب و وحشت» کند.
حسین رحیمی که اکنون فرمانده سابق پلیس شمرده میشود ساعتی پیشتر درباره حمله به سفارت آذربایجان مدعی شده بود که فرد حملهکننده «به همراه دو فرزند خردسال خود وارد سفارت شد».
اما تصویری که خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی از این حمله منتشر کرد، کودک یا کودکانی را همراه با فرد ضارب نشان نمیدهد.
رحیمی و محمدیان هر دو در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ایران به دلیل نقض حقوق بشر از سوی کشورهای غربی تحریم شدهاند.
نظر فرمانده دریایی پیشین اسرائیل درباره حمله به ایران همزمان با رزمایش بزرگ

فرمانده پیشین نیروی دریایی اسرائیل پنجشنبه، ششم بهمن، چنین اظهار نظر کرد که کشورش «باید هر چه زودتر» به ایران حمله کند.
به گزارش شبکه آی۲۴ اسرائیل، ژنرال الیعزر ماروم افزود که زمان در گذر است و «ما باید این کار را زودتر انجام دهیم تا قبل از اینکه دیر شده باشد، زودتر یعنی همین سال آینده».
به گفته او، ایران در آستانه دستیابی به سلاح هستهای است و اسرائیل باید سال آینده به تاسیسات هستهای ایران حمله کرده و برنامه ایران را خنثی کند.
ژنرال ماروم با اشاره به این که ایران دوربینهای نظارتی را قطع کرده و همچنان اورانیوم را در غلظت بالا غنی میکند گفت که از برنامه تسلیحات (هستهای) ایران «اطلاع دقیقی نداریم» و زمانی که این دو به یکدیگر نزدیک شود، لحظه عبور از آستانه تا دستیابی به خود سلاح هستهای، «بسیار بسیار کوتاه خواهد بود».
پیشتر زاخی هانگبی، مشاور جدید امنیت ملی اسرائیل، گفته بود که اگر برنامه حمله به ایران به مرحله اجرایی برسد، در این دولت بنیامین نتانیاهو خواهد بود.
آویو کوخاوی، دو هفته پیش در آخرین روزهای ریاست ستاد ارتش اسرائیل، در گفتوگوهای خبری با رسانههای کشورش شرح داد که ارتش سه برنامه را برای «خنثی کردن» برنامه هستهای ایران طراحی کرده و آمادگی برای اجرای آن را در سال میلادی جاری ادامه میدهد.
او از «سه طرح» با عناوین حملات تلافیجویانه، حمله غیر مرتبط با برنامه هستهای و حمله برای تخریب تاسیسات هستهای نام برد.
آویو کوخاوی همچنین ظاهرا برای نخستین بار آشکارا تایید کرد که منظور اسرائیل از حمله به سایتهای هستهای ایران، تنها این تاسیسات نیست، بلکه در چنین عملیاتی «سایتهای نظامی و تاسیسات دیگر» ایران هم در فهرست هدفهای حمله اسرائیل خواهند بود.
ارتشهای آمریکا و اسرائیل روز جمعه، هفتم بهمن، رزمایش پنج روزهای را در دریای مدیترانه به پایان میبرند که یک مقام ارشد دفاعی آمریکا آن را «مهمترین» مانور دو کشور متحد تاکنون نامید.
مقام آمریکایی افزوده بود: «ایران قدرت و بزرگی رزمایش را خواهد دید و درک خواهد کرد که دو کشور متحد قادر به انجام چه کارهایی هستند.»
قیمت دلار در ایران هفته را همچنان بالای ۴۴ هزار تومان به پایان رساند

قیمت دلار آمریکا در بازار ایران در پایان هفته جاری به ۴۴ هزار و ۴۵۰ تومان رسید، نشانهای دیگر از آن که دولت ابراهیم رئیسی هنوز از کنترل قیمت ارز ناتوان است.
قیمت دلار آمریکا طی یک هفته گذشته بیش از هزار تومان افزایش داشت.
بر اساس گزارش وبسایتهایی غیررسمی که بهای ارزهای خارجی در ایران را ثبت میکنند، نرخ برابری پوند
بریتانیا در روز تعطیل جمعه، هفتم بهمنماه، ۵۵ هزار و ۲۰ تومان، و هر یورو با قیمت ۴۸ هزار و
۳۴۵ تومان ثبت شده است.
قیمت این دو ارز نیز طی یک هفته اخیر حدود دو هزار تومان افزایش پیدا کرده است.
گزارشهای غیررسمی همچنین حاکی است که هر سکه به قیمت ۲۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله میشود. سکه
طرح قدیم نیز ۲۳ میلیون تومان فروخته شد و بهای هر قطعه نیمسکه نیز ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد.
جدیدترین پیشبینیها حکایت از آن دارد که اگر روند شاخصهای اقتصادی تا یک سال آینده به این صورت ادامه یابد قیمت دلار در سال آینده به ۵۵ هزار تومان و قیمت سکه به حدود ۳۰ میلیون تومان خواهد رسید.
با وجود این، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، با اعلام این که در عملیات احیای ثبات ارزی در هفته گذشته یک «روز خوب، معمولی و ناپایداری را گذراندیم» تاکید کرد: «تیم بانک مرکزی با بررسی عوامل و رفع اشکالات به مداخله و نرخسازی خود ادامه خواهد داد.»
وی در توییتی دیگر نوشت: «بانک مرکزی با حذف دلار توافقی به دنبال برچیدن رانت بهوجود آمده بوده است.
از این به بعد از تمامی صرافیها بدون انجام ثبتنام، ارز خود را دریافت کنید؛ به نرخ تابلو، بدون صف.»
کشف «سردترین یخ» در فضا به کمک تلسکوپ جیمز وب

دانشمندان آمریکایی موفق شدند با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وِب «سردترین یخ بینستارهای» را که تاکنون دیدهشده با دمای منفی ۲۶۳ درجه سانتیگراد کشف کنند.
تلسکوپ فضایی جیمز وب، قدرتمندترین رصدخانه فضایی دنیا، به اعماق یک ابر مولکولی متراکم نگاه کرده و «انواعی غنی از یخ بینستارهای» را یافته است.
دمای این یخ به منفی ۲۶۳ درجه سانتیگراد میرسد که سردترین یخی است که تاکنون شناسایی شده است.
این یخ در صورت فلکی جنوبی آفتابپرست، حدود ۵۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و یکی از نزدیکترین مناطق با ستارههای جوان به زمین است.
نکته مهمی که در این کاوش مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است مشاهده ترکیبات اصلی حیاتی در این بخش از فضاست.
در این نقطه از فضا دانشمندان توانستهاند آب، دی اکسید کربن، مونوکسید کربن، متان و آمونیاک را مشاهده کنند.
این مشاهدات همچنین نشانههایی از یخ کربونیل سولفید را نشان داده است.
محققان همچنین سادهترین مولکول آلی پیچیده متانول را شناسایی کردند که گمان میرود یک شاخص واضح از فرایندهای شیمیایی پیچیده و اولیه باشد که در مراحل اولیه تشکیل ستاره و سیاره اتفاق میافتد. مواد مشاهده شده را میتوان بخشهایی از کلیدهای حیات در جهان دانست.
این اولین باری است که محققان توانستند ترکیب یخهای به اصطلاح پیشستارهای را در نزدیکی مرکز یک ابر مولکولی مطالعه کنند.
به ابرهای مولکولی زادگاه ستارهها گفته میشود. این ابرها در نهایت به تولد ستارهها و منظومههای سیارهای منجر میشود.
این مشاهدات توسط ابزار قدرتمند جیمز وب از جمله دوربین مادون قرمز صورت گرفته است. با این ابزار قلب این غبار فضایی بررسی شده است.
جیمز وب با استفاده از اشعه مادون قرمز قادر به دیدن و بررسی درون ابرهای فضایی است، تواناییای که به شناخت چگونگی شکلگیری ستارهها کمک میکند.
دانشمندان امیدوارند به کمک این تلسکوپ بتوانند به سرنخهایی درباره مِهبانگ یا انفجار بزرگ دست یابند.
وزیر دفاع آمریکا مرگ یک رهبر داعش در سومالی را تایید کرد

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز پنجشنبه، ششم بهمن، تایید کرد که در عملیات نظامی آمریکا در سومالی بلال السودانی، رهبر داعش در این بخش از آفریقا، کشته شده است.
به گزارش شبکه سیانان و خبرگزاریها، آقای آستین از جامعه اطلاعاتی آمریکا و «سایر شریکان بینالمللی به خاطر حمایت از این عملیات موفق ضد تروریستی» سپاسگزاری کرد.
پیش از بیانیه ژنرال آستین، یک مقام ارشد در دولت جو بایدن گفته بود که هدف نیروهای آمریکا در این عملیات دستگیری زنده السودانی بود، اما در جریان عملیات متوجه شدند که این هدف قابل اجرا نیست.
دو منبع از مقامات ارشد آمریکایی به سیانان گفتند که همراه با بلال السودانی ده تن دیگر از نیروهای داعش نیز از پای درآمدند. فرماندهی نیروهای آمریکا در آفریقا، شاخه سومالی، مجری عملیات بود.
به گفته آنها، غیرنظامیان محلی در جریان عملیات از لطمه در امان ماندند و کسی از نظامیان آمریکایی نیز آسیب ندید.
یکی از این منابع گفت که آمریکا از ماهها پیش به اطلاعاتی که این عملیات بر اساس آن طراحی شد، دست یافته بود.
این طرح نظامی با تایید جو بایدن، رئیس جمهور، در غارهای واقع در شمال سومالی انجام شد و آمریکا سومالی و «یک شریک دیگر ضد تروریسم» را در جریان آن قرار داده بود. نام کشور سوم «شریک» اعلام نشد.
آمریکا باور داشت که بلال السودانی حامی گسترش فعالیت داعش در آفریقا و فراتر از این قاره بود.
او از ۱۱ سال پیش در پی کمک به جنگجویان خارجی که بتوانند برای آموزش به اردوگاههای گروه الشباب بروند، از سوی آمریکا تحریم مالی شده بود.
به نوشته سیانان، انجام عملیات از سوی آمریکا علیه داعش در سومالی امری غیر عادی است و اقدامات مشابه تاکنون نیروهای گروه الشباب را هدف قرار میداد.
از زمان خروج آمریکا از افغانستان در تابستان پارسال، آمریکا تعقیب و کشتن سران و اعضای گروههای مسلح مرتبط با داعش و القاعده را در غرب آسیا و آفریقا، به عنوان یک راهبرد، پیگیرانه اجرایی کرده است.
انتخاب سردبیر
-
پرونده هواپیمای اوکراینی
سقوط بالگرد در اوکراین و اهمیت آن برای ایران
-
بحران گاز در ایران
ادعاهای وزیر نفت ایران در آینه آمار
-
غولی که تهران از شیشه درآورد
عربستان به دنبال چرخه سوخت هستهای
-
همه چیز درباره شارلی ابدو
از «زندگی جنسی آیتالله» تا کاریکاتور خامنهای