خبرهای کوتاه
سحر تبر به ده سال حبس محکوم شد

فاطمه خویشوند معروف به «سحر تبر» از صدور حکم محکومیت ده سال حبس خود خبر داد و گفت که به این حکم اعتراض کرده است.
خانم خویشوند روز جمعه، ۲۱ آذرماه، در گفتوگو با پایگاه خبری رکنا درباره موارد اتهام خود گفت: «چهار اتهام به من وارد شده بود که از دو مورد آن تبرئه شدهام.»
او با اشاره به این که امیدوار است مورد عفو قرار گیرد درباره عناوین اتهامی خود توضیحی ارائه نداد.
خانم خویشوند همچنین با توجه به قابل اعتراض بودن حکم صادرشده از سوی دادگاه گفت که به این حکم اعتراض کرده است.
فاطمه خویشوند معروف به سحر تبر در مهرماه ۱۳۹۸ به اتهام «معاونت در افساد فیالارض» بازداشت شد.
او که در حساب اینستاگرامش بیش از ۴۸۶ هزار دنبالکننده داشت با انتشار عکسهای متفاوت از خودش که اغلب یا گریم داشتند یا با فوتوشاپ دستکاری شده بودند، مشهور شده بود.
شبکه دوم تلویزیون حکومت ایران اواخر مهرماه سال گذشته فیلمی از «اعترافات» او پخش کرد.
در این گزارش از خانم خویشوند به عنوان «فردی قربانی که شخصیت و وضعیت روحی و روانی نابهنجار دارد»، نام برده میشد که در شبکههای اجتماعی به دنبال «ابتذال» بوده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
درخواست نمایندگان کنگره آمریکا از جو بایدن برای هدف قرار دادن صنایع پهپادی ایران

۶۱ نماینده کنگره آمریکا در نامهای به جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور، و سه عضو کابینه او، خواهان قطع زنجیره تامین نیازهای جمهوری اسلامی از جمله در تولید پهپادهایی شدند که در جنگ روسیه علیه اوگراین استفاده میشود.
این نمایندگان کنگره آمریکا با اشاره این که ۷۵ درصد از اجزای پهپادهای ایرانی که در اوکراین به کار گرفته شده، تولید ایالات متحده است، از دولت جو بایدن خواستهاند تا رویکردی هماهنگ و همه جانبه برای قطع زنجیرههای تامین نیازهای جمهوری اسلامی و توقف جریان قطعات ساخت ایالات متحده ایجاد کند.
۶۱ نماینده کنگره آمریکا، خواهان اقدام فوری دولت نه تنها برای برهم زدن روابط رو به رشد ایران با روسیه، بلکه برای کاهش توانایی ایران برای تضعیف قوانین بینالمللی، قدرتنمایی در سراسر خاورمیانه و تهدید نظامیان آمریکایی شدهاند.
این نامه علاوه بر جو بایدن، سه وزیر کابینه وی، آنتونی بلینکن وزیر خارجه، جنت یلن وزیر خزانهداری و جینا ریموندو وزیر بازرگانی را نیز خطاب قرار داده است.
هنری کوئلار، از ایالت تگزاس، دبی واسرمن شولتز، از فلوریدا و کیتی پورتر، نماینده کالیفرنیا از جمله امضاکنندگان نامه هستند.
استفاده گسترده روسیه از پهپادهای انتحاری ایران علیه اهداف غیرنظامی، بهویژه زیرساختهای انرژی و مناطق مسکونی اوکراین انتقادات گسترده جهانی را در پی داشته است.
ایران برای ماهها ارسال پهپاد به روسیه را انکار میکرد اما در نهایت، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی مدعی شد که پهپادهای ایرانی بهصورت محدود و قبل از جنگ اوکراین به روسیه تحویل داده شده است.
اوکراین اظهارات حسین امیرعبداللهیان را رد کرده و میگوید تاکنون صدها پهپاد ایرانی را ساقط کرده است.
در همین زمینه، روزنامه «وال استریت جورنال» یکشنبه از اعزام یک هیات ایرانی به روسیه برای ساخت کارخانهای با قابلیت تولید شش هزار پهپاد طراحی شده توسط جمهوری اسلامی برای استفاده در جنگ اوکراین خبر داد.
این روزنامه از قول «چند مقام رسمی کشور متحد آمریکا» که نامی از آنها نبرده، نوشت که اعزام هیات بلندپایه ایرانی برای ساخت کارخانه پهپاد در روسیه نشانه دیگری از اتحاد نظامی دو کشور است.
روسیه میگوید به ارسال جتهای جنگنده به اوکراین پاسخ میدهد

روسیه در واکنش به سخنان نخستوزیر بریتانیا، اعلام کرد در صورت ارسال جتهای جنگنده بریتانیایی به اوکراین، مسکو به این اقدام «پاسخ» خواهد داد.
سفارت روسیه در لندن در بیانیهای اعلام کرد که اگر جتهای جنگندهها به اوکراین ارسال شوند، «عواقب نظامی و سیاسی برای قاره اروپا و کل جهان» در پی خواهد داشت.
ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین روز چهارشنبه در سخنرانی خود در پارلمان بریتانیا از حامیان غربی کییف خواست به این کشور جتهای جنگنده بدهند.
ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا نیز در نشست پارلمان گفت بریتانیا خلبانان اوکراینی را برای پرواز با جنگنده های پیشرفته آموزش خواهد داد. با این حال، سخنگوی ریشی سوناک روز چهارشنبه گفت هنوز تصمیمی در مورد فرستادن جت های جنگنده به اوکراین گرفته نشده است.
کشورهای غربی از جمله آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه در هفتههای اخیر با توافق در مورد ارسال تانکهای سنگین و توپخانه و موشکاندازهای دوربرد کمکهای نظامی خود به اوکراین را به شکل قابل ملاحظهای افزایش دادهاند.
ایران آژانس بین المللی انرژی اتمی را به همکاری با مخالفان احیای برجام متهم کرد

یک روز پس از اظهارات مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اقدامات جمهوری اسلامی در تاسیسات هستهای فردو، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز چهارشنبه ۱۹ بهمن آژانس را متهم کرد که اطلاعات برنامه هستهای این کشور را به دست مخالفان احیای توافق هستهای موسوم به برجام میدهد.
محمد اسلامی به اسپوتنیک گفت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاعات برنامه هستهای ایران را به دست مخالفان مذاکرات برای ازسرگیری برجام یا توافق هستهای میدهد.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه از «رفتار سیاسی و غیرحرفهای آژانس» در ارتباط با افشای گزارشهای محرمانه برجام به مخالفان این مذاکرات» ابراز تاسف کرده است.
محمد اسلامی با این حال اشارهای به نام کشورهای مخالف احیای برجام نکرده است.
رئیس سارمان انرژی اتمی ایران همچنین در همین روز در پاسخ به اظهارات روز گذشته رافائل گروسی گفت :«از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی این انتظار را داریم که رفتار حرفهای خود را همچنان حفظ کند و بخشی از جریان فشار علیه کشور ما نباشد. »
رافائل گروسی روز سهشنبه گفت بود که اقدامات او سیاسی نیست و تنها در راستای شفاف سازی درباره برنامه هستهای ایران است.
او با اشاره تغییرات در سانتریفیوژها در فردو گفت، ایران نباید تغییرات یکجانبه اخیر را در تاسیسات اتمی فردو انجام میداد و این امر مستلزم افزایش بازرسیها است.
طی هفتههای اخیر اختلاف میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران بر سر موضوع تغییرات در تاسیسات هستهای «فردو» باعث تتنشی تازه در روابط تهران و این نهاد بینالمللی شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته در گزارشی به شورای حکام این نهاد اعلام کرد که بازرسان در بازدید از تاسیسات، متوجه اتصال دو زنجیره از سانتریفیوژهای غنیسازی ۶۰ درصدی در تأسیسات غنیسازی فردو شدند که ایران قبل از آن٬ آژانس را درباره آن مطلع نکرده بود.
ایران اصرار دارد موضوع دستکاری اتصال دو زنجیره از سانتریفیوژهای غنیسازی ۶۰ درصدی «خطای» انسانی بوده است.
رافائل گروسی در ادامه گفت، جلوگیری مقامات ایران از دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هستهای این کشور ، باعث میشود که «بازگرداندن تصویر کاملی» از آنچه در جمهوری اسلامی از نظر زیرساختهای هستهای وجود دارد، «بسیار دشوار بشود».
مریم آروین، وکیل دادگستری، دو ماه پس از آزادی از زندان درگذشت

کانون وکلای کرمان بدون اشاره به جزئیات، روز چهارشنبه از درگذشت مریم آروین، وکیل دادگستری که دو ماه پیش از زندان آزاد شد، خبر داد.
روابط عمومی کانون وکلای کرمان و همچنین وبسایت خبری وکلاپرس، اشارهای به علت مرگ این وکیل جوان نکردهاند.
خانم آروین اوایل آذرماه در جریان اعتراضات سراسری بازداشت، و پس از سه هفته به قید کفالت آزاد شد.
مقامهای قضایی جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند.
در ماههای اخیر، جان باختن چند تن دیگر از بازداشتشدگان، اندکی پس از آزادی از زندان خبرساز شده است.
انتقاد از واکنش ضعیف دولت ترکیه به زلزله و محدود شدن دسترسی به توئيتر

همزمان با افزایش انتقاد رهبران اپوزیسیون و کاربران شبکههای اجتماعی از عملکرد ضعیف دولت ترکیه در واکنش به زلزله مرگبار در این کشور روز چهارشنبه ۱۹ بهمن دسترسی به توئیتر ناممکن شد.
به گزارش خبرگزاریهای بینالمللی، دسترسی به این شبکه اجتماعی فقط با فیلترشکن (ویپیان) که بسیاری از کاربران از آن استفاده میکنند مقدور است.
«نتبلاکس» یک نهاد مدنی ناظر بر کنترل حکومتی شبکه اینترنت گفت: «فیلترینگ اینترنت روی اقدامات مردمی برای نجات قربانیان و کمک به آسیبدیدگان زلزله تاثیر منفی خواهد داشت. حکومت ترکیه در محدود کردن دسترسی به شبکههای اجتماعی در مقاطع بحرانی و حوادث ایمنی سابقه طولانی دارد.»
گزارشها حاکی است که پلیس ترکیه از روز دوشنبه که دو زلزله شدید روی داد حداقل ۱۸ نفر را به اتهام انتشار مضامین «تحریکآمیز» و انتقاد از رییس جمهوری این کشور در شبکههای اجتماعی بازداشت کرده است.
دولت ترکیه تاکنون در مورد مسدود شدن توئیتر اظهار نظر نکرده ولی با انتشار بیانیههای متعددی در مورد «نشر اطلاعات غلط» هشدار داده است.
رهبران اپوزیسیون و تعدادی از چهرههای سرشناس در ترکیه هشدار دادهاند که مسدود کردن توئیتر به فعالیت برای نجات قربانیان و کمکهای بشردوستانه لطمه خواهد زد.
کمال قلیچ داراوغلو، رهبر حزب جمهوریخواه خلق، بزرگترین نیروی اپوزیسیون ترکیه گفت: «همه چیزهایی را که می خواهند پنهان کنند میدانیم. این رسوایی را هر چه زودتر پایان دهید.»
مرال آکشنر، رهبر حزب «خوب»، یکی دیگر از احزاب مخالف دولت، نیز گفت: «توئیتر برای انعکاس نیازهای آسیبدیدگان زلزله ضروری است.»
قطع دسترسی به توئیتر همزمان با سفر رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه روی میدهد.
آقای اردوغان روز چهارشنبه در ديدار از مناطق زلزلهزده به «کاستیها» در واکنش نهادهای دولتی به زلزله اذعان کرد ولی وعده داد که اقدامات برای کمک به قربانیان دو برابر خواهد شد. او افزود: «آمادگی برای وقوع فاجعهای با این گستردگی ناممکن است.»
به گفته کارشناسان، پيامدهای زلزلههای مرگبار میتواند روی نتايج انتخابات رياست جمهوری ترکيه که روز ۱۴ مه برگزار میشود تاثير بگذارد و دليل اصلی محدود کردن دسترسی به توئيتر نگرانی آقای اردوغان از کاهش محبوبيت خود در آستانه انتخابات است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ ش.ر/س.ن
پلیس سوئد درخواست برگزاری یک تجمع دیگر برای سوزاندن قرآن را رد کرد

پلیس سوئد روز چهارشنبه ۱۹ بهمن درخواست برگزاری یک تجمع دیگر برای سوزاندن قرآن در استکهلم، پایتخت این کشور را رد کرد.
ماه گذشته برگزاری یک راهپیمایی در سوئد که در آن قرآن به آتش کشیده شد با اعتراض دولت ترکیه به یک معضل دیپلماتیک بدل شد که ممکن است پیوستن سوئد به ناتو را زیر سئوال ببرد.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه تهدید کرده است که سوئد برای پیوستن به ناتو نمیتواند روی حمایت آنکارا حساب کند.
دولت ترکیه به دلایل گوناگون از جمله درخواست استرداد فعالان کرد ساکن سوئد روند مشترک پیوستن سوئد و فنلاند به پیمان ناتو را مختل کرده است. تمامی ۳۰ کشور عضو ناتو باید درخواست پیوستن اعضای جدید را تایید کنند. درخواست عضویت سوئد و فنلاند از سوی ۲۸ عضو ناتو تایید شده و فقط ترکیه و مجارستان تاکنون این درخواست را تایید نکردهاند.
مقاات دولت سوئد گفتند که پس از مشورت با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی کشور به این نتیجه رسیدهاند که برگزاری تظاهراتی که روز چهارشنبه با تصمیم پلیس لغو شد میتوانست به منافع و امنیت ملی سوئد لطمه بزند.
به گزارش رادیوی «اسویتی» سوئد این تظاهرات قرار بود عصر روز پنجشنبه در برابر سفارت ترکیه برگزار شود.
نهادهای امنیتی و اطلاعاتی سوئد در هفتههای اخیر هشدار دادند که سوزاندن قرآن در تظاهرات ماه ژانویه تهدیدهای تروریستی این کشور را افزایش داده است. این نهادها در بخشی از بیانیه خود گفتند: «اسلامگرایان خشونت طلب در سراسر جهان اکنون بیش از گذشته روی سوئد تمرکز کردهاند.»
با استفاده از گزارش خبرگزاری آلمان؛ ش.ر/س.ن
دو استاد دانشگاه هنر تهران به دلیل همراهی با اعتراضات تعلیق شدند

امیر مازیار عضو هیات علمی دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر دانشگاه تهران از تعلیق خود و همچنین کوروش گلناری دیگر استاد این دانشگاه خبر داد.
آقای مازیار روز سهشنبه ۱۹ بهمن در شبکه اجتماعی اینستاگرام نامه تعلیق خود را که از سوی رئیس دانشگاه هنر صادر شده، منتشر کرد.
طبق این حکم، او «از کلیه ساحتهای آموزشی و پژهشی تا زمان رسیدگی در مراکز ذیصلاح، محروم» شده است.
این استاد دانشگاه نوشت: «بر اساس اطلاعاتی که دارم کوروش گلناری عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و مدیر گروه مجسمهسازی هم تعلیق شده است.»
او افزود: «برخی دیگر از همکاران نیز تحت فشارهای گوناگون، از جمله برای امضا یا نگارش نامههایی قرار دارند، امری که در دیگر دانشگاهها و موسسههای آموزشی و پژوهشی هم اتفاق افتاده است.»
او به تداوم «روند بازنشستگی اجباری استادان» در دانشگاه آزاد نیز اشاره کرد و ادامه داد: «اخیرا دکتر موسی اکرمی عضو گروه فلسفه واحد علوم و تحقیقات بازنشسته شده» است.
دانشگاه هنر تهران طی ماههای اخیر به یکی از کانونهای اعتراضات دانشجویان کشور تبدیل شده بود و تصاویر متعددی حاکی از همراهی آنها با اعتراضات مردمی سراسر کشور و مقاومت علیه سرکوب منتشر شد.
در این میان برخی اقدامات دانشجویان مجسمهسازی این دانشگاه از جمله ساخت سنگ قبرهای نمادین در محوطه دانشگاه به یاد معترضانی که به دست نیروهای امنیتی کشته شدند، بازتاب گستردهای در رسانهها داشته است.
شماری از دانشجویان دانشگاه هنر تهران در آخرین روزهای دی ماه با انتشار بیانیهای پرده از فشارهای امنیتی علیه خود برداشتند.
اوایل بهمن ماه، جمعی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در همبستگی با اعتصاب دانشجویان دانشگاه هنر اقدام به تجمع کردند.
در هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از اخراج یا تعلیق استادان دانشگاه به دلیل همراهی با دانشجویان معترض منتشر شده است.
به عنوان نمونه، پیشتر منابع دانشجویی در ایران از اخراج دستکم ۱۱ استاد مدعو دانشگاه فردوسی مشهد به دلیل حمایت از دانشجویان معترض و دفاع از حقوق آنها خبر دادهاند.
دانشگاه بهشتی تهران نیز یکی دیگر از کانونهای آموزش عالی ایران است که طی ماههای اخیر بیشترین تعداد اخراج و تعلیق اساتید را شاهد بوده است. امیر نیکپی استاد جامعهشناسی این دانشگاه، نگار ذیلابی، استاد دانشکده الهیات، محمد راغب، استاد دانشکده ادبیات، و اسلام ناظمی، استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی از جمله این اساتید تعلیقی هستند.
لبرون جیمز رکورد تاریخ لیگ بسکتبال آمریکا را فروریخت

ستاره ۳۸ ساله ورزش جهان، با کسب ۳۸ امتیاز در دیدار لیکرز مقابل تاندر، موفق شد به صدر جدول پرامتیازترین بازیکنان تاریخ لیگ بسکتبال آمریکا (NBA) صعود کند.
لبرون جیمز حالا با ۳۸۳۹۰ امتیاز، سه امتیاز بالاتر از کریم عبدالجبار است که با توجه به تداوم حضور جیمز، این فاصله افزایش خواهد یافت و چه بسا به رکورد ۴۰ هزار امتیاز هم برسد. کارل مالون، کوبی برایانت و مایکل جوردن در ردههای بعدی قرار دارند.
جیمز ملقب به پادشاه، در حالی رکورد امتیاز را در معتبرترین لیگ بسکتبال دنیا شکست که عبدالجبار ۷۵ ساله به احترام او، یکی از ۱۹ هزار نفری بود که به کریپتو آرنا آمده بودند.
کینگ جیمز پیشتر توانسته بود رکورد امتیازآورترین بازیکن تاریخ در مجموع فصل عادی و دور حذفی را هم که در اختیار عبدالجبار بود بشکند.
با وجود مهارناپذیری لبرون جیمز، تیم او که از پرطرفدارترین تیمهای ورزشی دنیاست، روزهای تلخی را سپری میکند، به نحوی که لیکرز حتی در شب رکوردشکنی کاپیتانش از پس اوکلاهما سیتی تاندر برنیامد و با نتیجه ۱۳۳ بر ۱۳۰ شکست خورد.
لس آنجلس لیکرز در رتبه نازل سیزدهم کنفرانس غرب قرار دارد و برای صعود به مرحله بعد، کار سختی پیش روی این تیم پرستاره است که علاوه بر جیمز، راسل وستبروک، آنتونی دیویس و دنیس شرودر را هم در اختیار دارد.
هر بازی که سپری میشود و با هر باخت لیکرز، احتمال قرار گرفتن یاران جیمز در جمع شش تیمی که به طور مستقیم به مرحله حذفی میرسند کاهش مییابد.
پس از درخواست جدایی کایری اروینگ از بروکلین نتس، جیمز امیدوار بود همتیمی سابقش که با کلیولند کاوالیرز قهرمان ۲۰۱۶ شدند، به لس آنجلس بیاید تا اوضاع نابسامان لیکرز را تغییر دهند. اما بروکلینیها برای معاوضه اروینگ، بسته پیشنهادی دالاس ماوریکس را ترجیح دادند.
لبرون جیمز در سه دوره از المپیکها، دو مدال طلا و یک نشان نقره را به گردن آویخته. چهار بار انگشتر قهرمانی لیگ بسکتبال آمریکا را دریافت کرده. چهار بار باارزشترین بازیکن لیگ شده. ۱۹ بار پیاپی هم در فهرست آل استار لیگ قرار گرفته که در این مورد با عبدالجبار برابر است.
عبدالجبار اسطوره لیکرز پنج بار با این تیم قهرمان شده و یک بار هم با میلواکی باکس. هر دو تیم یاد شده، پیراهن شماره ۳۳ عبدالجبار را بازنشسته کردهاند، اتفاقی که برای پیراهن لبرون نیز پس از پایان دوران حرفهای او در سه تیم هیت، کاوالیرز و لیکرز رخ خواهد داد.
او در گفتوگوی زنده در پاسخ به سوال شکیل اونیل که آیا با فروپاشی رکورد عبدالجبار بهترین بازیکن تاریخ شدهای، گفت: «انتخابم در برابر هر بازیکن دیگری، خودم هستم و این احساس همیشگی من است.»
رئیسجمهور اوکراین برای نخستینبار وارد بریتانیا شد

ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز چهارشنبه در سفری غیرمنتظره وارد بریتانیا شد تا با ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا و چارلز سوم، پادشاه آن کشور دیدار کند.
این اولین بار است که آقای زلنسکی از بریتانیا بازدید میکند و انتظار میرود در این سفر از برنامه آموزشی نیروهای اوکراینی در بریتانیا دیدن کرده و در پارلمان بریتانیا نیز سخنرانی کند.
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، روز چهارشنبه به پارلمان کشورش گفت که دولت او به حمایت از اوکراین برای تضمین «پیروزی قاطع نظامی در میدان نبرد» در سال جاری ادامه خواهد داد.
ولودیمیر زلنسکی نیز هنگام دیدار با ریشی سوناک در لندن، از بریتانیا برای «حمایت بزرگی که از اولین روزهای تهاجم تمامعیار روسیه از اوکراین کرده»، تشکر کرد.
همزمان، دولت بریتانیا روز چهارشنبه دور جدیدی از تحریمها را علیه روسیه به دلیل حمله این کشور به اوکراین اعلام کرد.
جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که این تحریمهای جدید ۶ سازمان تأمینکننده تجهیزات نظامی، ازجمله پهپاد به روسیه را هدف قرار خواهد داد.
ویکیپدیا در پاکستان رفع فیلتر شد

چند روز پس از مسدود کردن دانشنامه آنلاین ویکیپدیا توسط نهاد ناظر بر رسانهها در پاکستان، خبر رسید که این کشور دسترسی شهروندان به این دانشنامه رایگان را دوباره برقرار کرده است.
اداره نظارت رسانهای پاکستان روز ۱۴ بهمن خبر داده بود که دسترسی به این دانشنامهٔ پرمخاطب را به دلیل حذف نشدن محتوایی که «احساسات مسلمانان را جریحهدار میکند»، برای پاکستانیها قطع کرده بود.
یک سخنگوی این اداره، روز ۱۵ بهمن به «رادیو مشعل»، بخش پاکستان رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، گفت که ویکیپدیا بهدلیل نادیدهگرفتن مهلت ۴۸ساعته برای حذف محتوای مورد نظر این اداره مسدود شد.
اکنون خبر میرسد که مؤسسه ویکیپدیا محتوای مورد نظر مقامات پاکستانی را حذف کرده و در پی آن، با دستور شهباز شریف، نخستوزیر کشور، دسترسی به این دانشنامه باز شده است.
اما در عین حال، اداره نظارت رسانهای پاکستان گفته که قصد دارد با «بهکارگیری فناوریهای جدید» به سانسور محتوای این دانشنامه آزاد روی بیاورد.
شبکه خبری الجزیره میگوید که از سال ۱۹۹۰ میلادی به این سو، دستکم ۸۰ نفر در پاکستان در ارتباط با اتهام «توهین به مقدسات» کشته شدهاند.
گروههای حقوق بینالملل و داخلی میگویند که اتهامات «توهین به مقدسات» در پاکستان اغلب برای ارعاب اقلیتهای مذهبی و تسویه حسابهای شخصی مورد استفاده قرار گرفته است.
رئیس سازمان سینمایی: اگر بعد از کشف حجاب حاضرید با حجاب بازی کنید، مانع نمیشویم

چند روز پس از آنکه یک مدیر سازمان سینمایی وزارت ارشاد گفت تحریمکنندگان جشنواره حکومتی فجر حق فعالیت ندارند، رئیس سازمان سینمایی اعلام کرد مانع فعالیت «خانمی که کشف حجاب کرده اما حاضر است با حجاب در یک فیلم حضور داشته باشد» نخواهند شد.
محمد خزائی، رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد، در گفتوگو با خبرگزاری مهر همچنین حضور بازیگران در فیلمهای تولیدشده در جمهوری اسلامی را نشانه «اعتقاد به نظام» دانست و مدعی شد «اگر بازیگران میخواستند سینما را تحریم کنند، در فیلمها هم حاضر نمیشدند. حضور در این فیلمها یعنی بازیگر میگوید من به این نظام اعتقاد دارم».
رئیس سازمان سینمایی در ادامه با اشاره به تحریم جشنواره از سوی برخی سینماگران اعلام کرد: «تحریم نشانه ضعف است. تمام کشورهای خارجی که دارند علیه جمهوری اسلامی تحریمهایی را اعمال میکنند، از سر ضعفشان است، چرا که نمیتوانند رودررو با نظام جمهوری اسلامی باشند.»
این اظهارات رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد درباره تحریم در حالی بیان شده که جمهوری اسلامی نیز در اقدامی متقابل، اقدام به تحریم سازمانها، نهادها و افراد متعددی از کشورهای گوناگون و حتی ایرانی کرده است.
برگزاری چهل و یکمین دوره جشنواره فجر با چالشهای متعددی همراه بوده؛ در این دوره سینماگران مطرحی در بخش مسابقه حضور ندارند و نشستهای رسانهای فیلمها نیز عموماً بدون حضور بازیگران و عوامل سرشناس برگزار میشود.
چند روز پیش، روحالله سهرابی، مدیرکل نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی، با انتشار یادداشتی، تحریمکنندگان چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر را تهدید کرد و گفت این افراد «مادامی که جمهوری اسلامی برقرار و چراغ سینمایش روشن است و جشنواره فیلم فجر در دایره فرهنگی و هنریاش برگزار میشود، نه باید فیلمی بسازند یا بازی کنند و نه در جشنوارهای شرکت کنند».
حالا اما، رئیس سازمان سینمایی با لحنی متفاوت گفته است «اینگونه نیست که ما کسی را مجبور کنیم و بگوییم شما حق ندارید کار کنید».
این در حالی است که مرداد امسال و پس از حواشی جشنواره کن و همچنین بیانیه برخی سینماگران که به «تفنگت را زمین بگذار» معروف شد، رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد از کار روی فهرستی از سینماگران ایران خبر داده بود که قرار است به دلایل گوناگون از فعالیت در حوزه کاری خود منع شوند.
همان زمان، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد جمهوری اسلامی، نیز از اقدام سازمان سینمایی برای تهیه فهرست هنرمندان ممنوعشده از کار دفاع کرد و بار دیگر هنرمندان را تهدید کرد که اگر «خلاف منافع ملی کار کنند» یا علیه جمهوری اسلامی سخن بگویند، دچار ممنوعیت فعالیت هنری خواهند شد.
ادعای وزیر ارشاد: جشنواره فجر «با رونق بسیار بیشتر از سالهای گذشته» در حال برگزاری است

وزیر ارشاد دولت جمهوری اسلامی بار دیگر ادعایش در مورد جشنواره حکومتی فیلم فجر را تکرار کرد و گفت «همه تحلیلگران و کسانی که مسائل سینمای ایرانی را دنبال میکنند، اذعان دارند امسال جشنواره فیلم فجر با رونقی بسی بیشتر از سالهای گذشته در حال برگزاری است».
محمدمهدی اسماعیلی که شامگاه سهشنبه ۱۸ بهمن در یک برنامه تلویزیونی حرف میزد، توضیح نداد منظورش از «همه تحلیلگران» چه کسانی هستند، اما افزود: «خوشحالیم که اهالی هنر و سینما در جشن بهاره فرهنگ و هنر کشور اینطور با نشاط در صحنه حضور دارند.»
این ادعاها در حالی مطرح میشود که از پیش از شروع جشنواره شمار چشمگیری از اهالی سینما آن را تحریم کردهاند و در روزهای اخیر نیز شماری از آنان از حضور در برنامهها و نشستهای جشنواره فیلم فجر اجتناب کردهاند.
تا جایی که روحالله سهرابی، مدیرکل نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی، روز یکشنبه ۱۶ بهمن با انتشار یادداشتی تحریمکنندگان جشنواره فیلم فجر را تهدید کرد.
آقای سهرابی در این یادداشت نوشت این افراد «مادامی که جمهوری اسلامی برقرار و چراغ سینمایش روشن است و جشنواره فیلم فجر در دایره فرهنگی و هنریاش برگزار میشود، نه باید فیلمی بسازند یا بازی کنند و نه در جشنوارهای شرکت کنند».
با این حال وزیر ارشاد در اظهارات خود مدعی شد جمهوری اسلامی «مخالف خطکشی و دوقطبیسازی در سینما»ست و حتی از «افراد باتجربه و افرادی که نگاه متفاوت دارند» درخواست کرد «مسائل اختلافی را کنار بگذارند و وارد سینما شوند».
وزیر ارشاد همچنین ادعا کرد «ریل سینما به سمت پاسخگویی و انعکاس مسائل اصلی و واقعیات جامعه ایران تغییر کرده» و جشنواره امسال فیلم فجر «بهار سینمای ایران» است.
موج تحریم جشنوارههای حکومتی فجر پس از سرکوب خونین و خشونتبار اعتراضات «زن زندگی آزادی» شکل گرفت.
صنفهای گوناگون سینمایی در بیانیههای گوناگون در چند ماه اخیر، ضمن اعتراض به سرکوب مردم و بهخصوص تهدید و بازداشت سینماگران معترض، بارها تأکید کردهاند که سینما در سیطره نهادهای امنیتی و حکومتی قرار گرفته است.
در تازهترین واکنش اعتراضی سینماگران به جشنواره حکومتی فجر، روز سهشنبه ۱۸ بهمن کاوه مظاهری، فیلمساز برنده دو سیمرغ جشنوارههای پیشین، سیمرغهایش را دور انداخت و اعلام کرد «دیگر در این سیستم تمامیتخواه، آدمکش و جنایتکار فیلم نمیسازم و هیچوقت در هیچ جشنوارهای که این سیستم بخواهد برگزار کند، شرکت نخواهم کرد».
نماینده مجلس: قرار نبود طرح فروش اموال دولتی و ملی به اطلاع مرم برسد

یک نماینده مجلس در یک بحث زنده تلویزیونی با حضور رئیس سازمان خصوصیسازی که به ترک استودیو وسط برنامه منجر شد، اعلام کرد طرح موسوم به «مولدسازی» قرار نبود به اطلاع مردم برسد و «فشار رسانهای و فضای مجازی سبب شد که مصوبه و سپس آییننامه آن منتشر شود».
بهگزارش ایلنا، احمد علیرضابیگی نماینده تبریز در مجلس، در مناظرهای که شامگاه سهشنبه ۱۸ بهمن از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش میشد گفت از آذر ۹۹ تا آبان ۱۴۰۱ که این مصوبه تاییدیه رهبر جمهوری اسلامی را گرفت و «از آبان ۱۴۰۱ تا دی ۱۴۰۱ طی دو ماهی که آییننامه تنظیم شد، همه چیز در اندرونی و در محرمانگی سپری شد».
بهگفته این نماینده مجلس، این وضعیت «ایجاد سؤال و نگرانی کرده که کار به این بزرگی و با این وسعت در مورد دهها هزار میلیارد ثروت کشور در اختیار یک گروه هفتنفرهای قرار میگیرد که بنا ندارند بگویند میخواهند چه کنند».
در این برنامه حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصیسازی، هم بهعنوان طرف مناظره حضور داشت که در پاسخ به سؤالات آقای علیرضا بیگی «پاسخها را حواله میکرد به اینکه رهبری باید بیاید اینجا جواب بدهد».
بر اساس مصوبهای با مجوز علی خامنهای که در وبسایت رسمی دولت ابراهیم رئیسی منتشر شده، یک گروه هفتنفره با اختیاراتی گسترده، همچون «مصونیت قضایی» و «توقف دیگر قوانین»، اموال دولتی را که مازاد تشخیص بدهند، قیمتگذاری میکنند و به فروش میرسانند.
بهگفته نماینده تبریز در مجلس، رئیس سازمان خصوصیسازی پس از طرحشدن ابهاماتی درباره جزئیات شیوه کار گروه مشاوران این سازمان برای اجرای مصوبه «تاب نیاورد و جلسه را ترک کرد».
این طرح که با مجوز علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، برای جبران کسری بودجه دولت مصوب شده و همچنین شیوهٔ اجرای آن با انتقادهای گستردهای حتی در میان برخی چهرههای نزدیک به حکومت مواجه شده است.
در یکی از این واکنشها، احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نامهٔ سرگشادهای به سران سه قوه نوشت: «این روش ادارهٔ دولت، ضمن آنکه با اصول ۵۲ و ۵۳ قانون اساسی تعارض دارد، بسیار شباهت به رفتار معتادی دارد که نیازمند تهیه هزینهٔ موادش است.»
آقای توکلی اما در نامهٔ خود هشدار داد که «اگر این مصوبه به همین ترتیب به اجرا گذاشته شود، آنچه تا کنون با سوءتدبیرها یا سوءنیتها بر سر منابع نقدی آوردهاند، بهزودی بر سر منابع غیرنقدی نیز خواهند آورد».
با این حال، مقامات دولتی و نیز رئیس مجلس شورای اسلامی از این طرح دفاع کردهاند.
اتحادیه اروپا قصد دارد «مواد شیمیایی ابدی» را ممنوع کند

اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۱۸ بهمن بررسی طرحهای مربوط به ممنوع کردن مصرف «مواد شیمیایی ابدی» یا پیافایاس را که مصارف فراوانی دارد آغاز کرد. این طرح در صورت تصویب پردامنهترین مقررات اتحادیه اروپا در رابطه با صنایع شیمیایی خواهد بود.
این ماده شیمیایی که به صورت مصنوعی و با ترکیباتی شامل پیوند کربن- فلوئور و آلکیل تولید میشود مصارف بسیار متنوعی دارد و از چندین دهه پیش علاوه بر وسایل و تجهیزات پزشکی به دلیل استحکام و مقاومت آن در برابر حرارت بالا و پوسیدگی در هواپیما، قطار و اتومبیل و پارچه و پوشش مبلمان به کار برده میشود.
اما پژوهشهای چند دهه اخیر به خطرات این ماده برای سلامتی انسان اشاره کرده و در سالهای اخیر مشخص شده است که میتواند سرطانزا باشد، روی فعالیت هورمونها تاثیر منفی بگذارد و سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند. موضوع دیگر تاثیر مخرب آن بر محیط زیست است.
پنج کشور آلمان، هلند، سوئد، دانمارک و نروژ که این طرح را ارائه دادهاند روز سهشنبه در بیانیه مشترکی گفتند: «ممنوع کردن پیافایاس در درازمدت میزان این ماده را در محیط زیست کاهش خواهد داد و در عین حال کالاها و روند تولید آنها را برای انسان امنتر خواهد کرد.»
بر مبنای این طرح در صورت تصویب مقررات جدید به شرکتهای تولیدی بین ۱۸ ماه تا ۱۲ سال فرصت داده خواهد شد که به جای حدود ۱۰ هزار کالا و محصول که در حال حاضر با پیافایاس ساخته می شوند جایگزینهای سالم و امنی پیدا کنند.
پنج شرکت بزرگ از تولیدکنندگان محصولات شیمیایی در اروپا به نمایندگی از سوی اتحادیه این صنعت میگویند که در حال حاضر برای بسیاری از محصولاتی که با پیافایاس ساخته میشوند جایگزین مناسبی وجود ندارد و برای برخی از آنها ممکن است هیچگاه جایگزینی پیدا نشود.
یک مقام اداره محیط زیست نروژ گفت ذرات، «مواد شیمیایی ابدی» اکنون در سراسر محیط زیست پخش شده و آنها را میتوان در پنگوئنهای قطب جنوب، خرسهای قطب شمال و آب باران در تبت مشاهده کرد.
بر اساس توصیههایی که در این طرح گنجانده شده قانون ممنوعیت استفاده از پیافایاس احتمالا از سال ۲۰۲۶ یا ۲۰۲۷ به اجرا گذاشته خواهد شد.
برخی از اقلام نظیر دارو، محصولات مربوط به سلامتی حیوانات، مواد شیمیایی لازم برای کشاورزی و مواد پاککننده به دلیل این که تابع سایر مقررات اتحادیه اروپا هستند فعلا مشمول این ممنوعیت نخواهند شد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/ک.خ
دادستان زاهدان از آزادی «تعدادی» از بازداشتشدگان اعتراضات در سیستان و بلوچستان خبر داد

دادستان زاهدان روز سهشنبه ۱۸ بهمن گفت که «جمعی از بازداشتشدگان» اعتراضات سراسری در استان سیستان و بلوچستان آزاد شدهاند.
به گزارش ایرنا، مهدی شمسآبادی اضافه کرد: «امشب تعدادی از این افراد که مشمول عفو بودند در زاهدان آزاد شدند و روند بررسی پروندهها ادامه دارد.»
او وعده داد تا در فاصله یک هفته آینده همه افرادی که در این استان مشمول بخشنامه «عفو» رهبر جمهوری اسلامی میشوند، آزاد شوند.
دادستان زاهدان تعداد و هویت زندانیانی را که آزاد شدهاند مشخص نکرد. زاهدان از «جمعه خونین» هشتم مهرماه تاکنون شاهد اعتراضات گستردهای بوده است.
یک روز پس از اعلام خبر «عفو» بازداشت شدگان اعتراضات اخیر، غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد با کسانی که «توبه» نکردهاند٬ «قاطعانه برخورد» خواهیم کرد.
در همین حال، شماری از وکلا، فعالان حقوق بشر، معترضان زندانی و زندانیان سیاسی سابق، در واکنش به آنچه قوه قضائیه جمهوری اسلامی «عفو معترضان از سوی علی خامنهای» عنوان کرده است، آن را «عفو تبلیغاتی» با هدف «تحمیل روایت دروغین نظام» و «تعویض وقیحانه جایگاه شاکی و متهم» خواندند.
سازمان حقوق بشر ایران نیز پیش از این اظهارات مقامهای قوه قضائیه درباره «عفو معترضان از سوی علی خامنهای» را اقدامی «ریاکارانه» و «تبلیغی» خوانده بود.
جرقه اعتراضات سراسری و ادامهدار در ایران از روز ۲۶ شهریور، همزمان با خاکسپاری مهسا (ژینا) امینی در سقز زده شد و دامنه آن به سرعت افزایش یافت.
اعترضات در زاهدان نیز به دنبال «جمعه خونین» هشتم مهر ماه گسترش یافت. اعتراضات در این روز با تجمع شماری از مردم زاهدان در روز جمعه هشتم مهر ماه پس از خطبههای مولوی عبدالحمید در اعتراض به موضوع «تجاوز یک سرهنگ نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ» در چابهار آغاز شد. اما حاضران در این تجمع اعتراضی با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند.
به گفته سایتهای محلی و سازمانهای حقوق بشری، نزدیک به یکصد نفر در «جمعه خونین» زاهدان کشته شدند.