لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ آذر ۱۴۰۲ تهران ۱۴:۱۲

خبرهای کوتاه

وزیر کشور می‌گوید دیگر با معترضان در خیابان‌ها «مدارا» نمی‌شود

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور

با تداوم اعتراضات به سه برابر شدن بهای بنزین در بسیاری از شهرهای ایران، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، تهدید کرد که نیروهای امنیتی با معترضانی که در خیابان‌ها حضور می‌یابند، برخورد خواهند کرد.

عبدالرضا رحمانی فضلی با اشاره به این که تاکنون با معترضان «مدارا» شده، اظهار داشت: «تذکرات لازم داده شد و انتظار ما این بود که این موضوع با اعلام نظر، به عنوان اعتراض پایان پذیرد، اما عده اندکی از این فضای عمومی سوء استفاده کردند و موجب ارعاب، وحشت، ناراحتی و رنجش مردم شدند».

وزیر کشور تاکید کرد:«تاکنون با این افراد مدارا شده است و به‌گونه‌ای رفتار شده که توجیه بشوند و منجر به ناراحتی مردم نشوند اما امروز عده‌ای واقعا قلیل کارهایی در برخی شهرها انجام دادند که تصمیم بر این شد اگر این موضوع ادامه پیدا کند، با وجود خویشتن‌داری نیروهای انتظامی و امنیتی طبعا این نیروها وظیفه خود را انجام دهند.»

ادعای وزیر کشور ایران درباره «مدارا» با معترضان در حالی بیان شده است که بر اساس گزارش‌های غیر رسمی حداقل ۱۰ نفر از معترضان کشته شده‌اند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

دادگاه روسیه بازداشت خبرنگار رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی را بار دیگر تمدید کرد

 آلسو کورماشِوا، خبرنگار بازداشت‌شده رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در روسیه
آلسو کورماشِوا، خبرنگار بازداشت‌شده رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در روسیه

دادگاهی در روسیه بازداشت آلسو کورماشِوا، از خبرنگاران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، را بیش از دو ماه دیگر تمدید کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دادگاهی در شهر کازان روز جمعه دهم آذر (یکم دسامبر) بازداشت پیش از محاکمه خانم کورماشِوا را تا میانه بهمن‌ماه آینده تمدید کرد.


این خبرنگار بخش تاتار رادیو اروپای آزاد که ملیت روس- آمریکایی دارد، اردیبهشت امسال (ماه مه) برای رسیدگی به یک موضوع اضطراری خانوادگی به روسیه سفر کرد اما حدود یک ماه بعد هنگام خروج از این کشور در فرودگاه شهر کازان به‌صورت موقت بازداشت و هردو گذرنامه‌اش ضبط شد.

به گزارش رسانه‌های روسیه، خانم کورماشِوا روز ۱۹ مهر به‌دلیل آن که گذرنامه آمریکایی خود را ثبت نکرده بود، مبلغ ده هزار روبل جریمه شد.

یک هفته بعد او به این اتهام که نام خود را به عنوان «عامل خارجی» ثبت نکرده است، بار دیگر بازداشت شد. این اتهام می‌تواند تا پنج سال زندان در پی داشته باشد.

هیئت تحقیق روسیه مدعی شده است که خودداری این خبرنگار از ثبت نکردن نام خود به عنوان «عامل خارجی» می‌تواند تهدیدی علیه «امنیت فدراسیون روسیه» باشد.

قانون «عامل خارجی» روسیه قانونی است که به گروهی از رسانه‌ها در این کشور عنوان «رسانه‌های نماینده کشورهای خارجی» را می‌دهد.

طبق این قانون «عوامل خارجی» باید در هر مطلبی که منتشر می‌کنند خود را به عنوان «عامل خارجی» معرفی کنند، باید نام خود را در اداره‌ای دولتی به ثبت برسانند و از منبع درآمد و اهداف خود به‌طور منظم گزارش دهند.

گروه حقوق بشر «مِموریال» به‌تازگی، آلسو کورماشوا را به‌ عنوان یک «زندانی سیاسی» به رسمیت شناخت.


با استفاده از گزارش‌های رادیو اروپای آزاد، رویترز، رادیوفردا/ ف. ع./ ف. دو.

سه زن ایرانی در فهرست زنان قدرتمند کانادا قرار گرفتند

لیلی پورزند، عاطفه مشاطان و آتوسا محمودپور در فهرست یکصد زن قدرتمند کانادا قرار گرفته‌اند
لیلی پورزند، عاطفه مشاطان و آتوسا محمودپور در فهرست یکصد زن قدرتمند کانادا قرار گرفته‌اند

در فهرست یکصد زن قدرتمند کانادا که به وسیله شبکه مدیران زن این کشور (دبلیو. ایکس. اِن) منتشر شده، نام سه زن ایرانی‌الاصل هم دیده می‌شود.

لیلی پورزند، فعال حقوق زنان، عاطفه مشاطان،‌ استاد دانشگاه متروپولیتن تورنتو و آتوسا محمودپور، حقوقدان، سه زن ایرانی هستند که نام‌شان در این فهرست گنجانده شده است.

خانم پورزند، فرزند مهرانگیز کار، حقوقدان و سیامک پورزند، روزنامه‌نگاری است که پس از سال‌ها بازداشت و حبس خانگی از سوی جمهوری اسلامی، بر اثر فشارهای روحی، به زندگی خود پایان داد.

پورزند، مشاطان و محمودپور سه تن از ۱۰۳ زنی هستند که در سال ۲۰۲۳ از طرف شبکه مدیران زن کانادا تقدیر شده‌اند.

شبکه مدیران زن کانادا از این زنان به عنوان افرادی نام برده که در حوزه فعالیت خود تغییراتی ایجاد کرده‌ و به فراگیرشدن نقش زنان کمک کرده‌اند.

معرفی و اهدای جایزه به زنان قدرتمند کانادا از سال ۲۰۱۲ آغاز شده و تاکنون در مجموع، از ۱۶۲۸ زن در حوزه‌های کاری مختلف تجلیل شده است.

شبکه مدیران زن کانادا که در ایالات متحده و کانادا فعالیت می‌کند، به طور معناداری پیشرفت زنان فعال را در همه سطوح، در بخش‌ها و سنین بررسی و با تقدیر از زنان موفق، موفقیت‌های آنها را به جامعه نشان می‌دهد.

ابراز نگرانی کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران از وضعیت خبرنگار بازداشتی در گیلان

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران می‌گوید محمد میرقاسم زاده در حال کار بر گزارش‌هایی درباره «فساد مالی یکی از نمایندگان استان گیلان در مجلس» بوده است.
کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران می‌گوید محمد میرقاسم زاده در حال کار بر گزارش‌هایی درباره «فساد مالی یکی از نمایندگان استان گیلان در مجلس» بوده است.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران با اشاره به افزایش فشار بر رسانه‌ها و خبرنگاران در ایران، نسبت به وضعیت محمد میرقاسم‌زاده، خبرنگار بازداشت شده در استان گیلان، ابراز نگرانی کرد و خواهان آزادی او و همه روزنامه‌نگاران زندانی در ایران شد.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران (CPJ) روز پنجشنبه گزارش داد که نیروهای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ششم آذر محمد میرقاسم زاده، خبرنگار محلی در شهر صومعه‌سرا در استان گیلان را بازداشت و به بازداشتگاهی در شهر رشت منتقل کرده‌اند.

در گزارش این کمیته عنوان شده که محمد میرقاسم‌زاده هنگامی بازداشت شده که در حال کار بر گزارش‌هایی درباره «فساد مالی یکی از نمایندگان استان گیلان در مجلس» بوده است.

کمیته کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران همچنین با اشاره به «گزارش‌هایی مبنی بر ضرب و شتم این خبرنگار در بازداشتگاه»، نسبت به وضعیت سلامتی میرقاسم‌زاده ابراز نگرانی کرد.

شریف منصور، هماهنگ‌کننده برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، گفت مقام‌های ایران که از ساکت کردن منتقدان ناامید شده‌اند، اقدام به بازداشت محمد میرقاسم‌زاده کرده‌اند.

این مقام کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران تاکید کرد که مقام‌های ایران باید بدانند که زندانی کردن خبرنگاران به آنها در پنهان کردن واقعیت‌های بغرنج ایران کمکی ننمی‌کند و باید محمد میرقاسم زاده و همه روزنامه‌نگاران زندانی را فورا آزاد کنند.

در این گزارش همچنین از انتقال نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی، دو روزنامه‌نگار زن، به زندان برای تحمل «سه سال و نیم حبس» به عنوان بخشی از تشدید فشار بر روزنامه‌نگاران در چند هفته اخیر یاد شده است.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران از احضار پریسا صالحی و بازداشت یک ماهه شقایق مرادی، ویراستار و همکار پیشین مجله بخارا و چند نشریه دیگر، نیز به عنوان بخشی از این فشارها اشاره کرده است.

حذف «سفر از سبد خانوارها» با افزایش هزینه سفر استانی به بیش از ۶۰ میلیون تومان

مرکز آمار ایران در گزارش اخیر خود تورم سالانه «هتل و رستوران» در آبان ماه را ۶۸.۱ درصد اعلام کرد. (عکس از آرشیو)
مرکز آمار ایران در گزارش اخیر خود تورم سالانه «هتل و رستوران» در آبان ماه را ۶۸.۱ درصد اعلام کرد. (عکس از آرشیو)

رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان فارس با بیان اینکه یک سفر استانی بالغ بر ۶۰ میلیون تومان برای خانواده‌ها هزینه دارد، تاکید کرد که در شرایط کنونی «سفر در سبد خانوارها» رنگ باخته است.

محمود فخری روز پنج‌شنبه با اشاره به افزایش هزینه‌های سفر استانی برای خانوارها در ایران، گفت که چنین سفری برای هر عضو خانواده حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان و برای یک خانوار دست‌کم ۶۰ میلیون تومان هزینه دارد.

او با اشاره به گرانی‌ها و افزایش هزینه خوراک و اقامت و هزینه‌های جانبی سفر گفت که در حال حاضر «تنها افرادی می‌توانند مسافرت کنند که از شرایط مالی مناسبی برخوردار باشند و آنهایی که تمکن مالی ندارند، مجبورند سفر را از سبد خانوار خود حذف کنند».

همزمان با با این اظهارات، مرکز آمار ایران نیز در گزارش اخیر خود تورم سالانه «هتل و رستوران» در آبان ماه را ۶۸.۱ درصد اعلام کرد.

طبق گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه گروه «حمل و نقل» نیز در آبان ماه ۴۷.۵ درصد بوده است.

رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان فارس، پیشتر در روز سه‌شنبه اول آذر نیز خواهان توضیح مقام‌های مسئول درباره «هزینه‌های گزاف سفرهای استانی، کشوری و خارجی» شد که آنها «به بهانه توسعه گردشگری» انجام می‌دهند.

فخری با انتقاد از عملکرد وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، افزود که «عملکرد وزیر گردشگری نه تنها تخصصی نیست بلکه از نظر کارشناسان بسیار ضعیف است.»

رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان فارس با تاکید بر اینکه «هم اکنون گردشگری در وضعیت خطر» قرار دارد، هشدار داد که احتمال افزایش «تعطیلی همیشگی بسیاری از واحدهای صنفی گردشگری» وجود دارد.

نماینده مجلس، خواهان گسترش فعالیت نیروهای حجاب‌بان «از مترو به همه نقاط» شد

شمار نیروهای «حجاب‌بان» در تهران «بیش از دو هزار و ۸۵۰ نفر» اعلام شده است.
شمار نیروهای «حجاب‌بان» در تهران «بیش از دو هزار و ۸۵۰ نفر» اعلام شده است.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس پنجشنبه ضمن تاکید بر برخورد با زنان بدون حجاب اجباری، استقرار نیروهای حجاب‌بان در ایستگاه‌های مترو را «براساس بخشنامه وزیر کشور» خواند و گفت که نیروهای حجاب‌بان باید در همه جا مستقر شوند.

با وجود انتشار تصویر بخشنامه وزیر کشور برای برخورد با زنان، احمد وحیدی روز چهارشنبه هشتم آذر ماه بار دیگر از پذیرش مسئولیت اظهارات خلاف واقع خود مبنی بر «عدم صدور مجوز برای نیروهای حجاب‌بان» امتناع کرد و مدعی شد که پیشتر گفته «اساساً این نیروها مجوز نیاز ندارند.»

علی یزدی‌خواه، نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با حمایت از بخشنامه ۹ خرداد ماه احمد وحیدی، وزیر کشور، برای برخورد با زنان در حالی که لایحه حجاب هنوز به تصویب نهایی نرسیده است، گفت: «ما خلا قانونی نداریم منتهی دارند با شرایط روز آن را بازنگری می‌کنند.»

این عضو هیات رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس روز پنج‌شنبه۹ آذر ماه در مصاحبه با سایت دیده‌بان ایران تاکید کرد که استقرار حجاب‌بانان در ایستگاه‌های مترو از جمله ایستگاه‌های تئاتر شهر و میدان انقلاب، «براساس بخشنامه وزارت کشور بوده» است.

علی یزدی‌خواه گفت: «محدودیت قانونی درباره حضور حجاب‌بانان وجود ندارد» و «حجاب‌بانان باید در همه نقاط مستقر شوند، نه فقط در مترو.»

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید بر اینکه در جمهوری اسلامی «موضوع شرع بالاتر از قانون است»، افزود: «در برخورد با زنان بی‌حجاب و یا بدحجاب شرع مقدس حکم می‌کند نه قانون.»

هفته گذشته و به‌دنبال واکنش‌های گسترده به تصاویر منتشر شده از حضور گسترده نیروهای «حجاب‌بان» در ایستگاه‌های مترو تهران، احمد وحیدی ادعا کرده بود که وزارت کشور برای استقرار این نیروها «مجوزی» صادر نکرده است.

در پی این ادعا بود که روزنامه اعتماد و سپس روزنامه توسعه ایرانی تصویر بخشی از بخشنامه وزیر کشور به تاريخ ۹ خرداد ۱۴۰۲ را منتشر کردند که دارای مُهر «خیلی محرمانه» بوده و در آن بر «بازداشت» و «برخورد» با زنان بدون حجاب اجباری تأکید شده است.

پس از انتشار تصویر این بخشنامه، دادستانی تهران علیه روزنامه اعتماد به اتهام «انتشار سند محرمانه» اعلام جرم کرد.

در مقابل شماری از وکلا و حقوقدانان گفتند که بنابر ماده ۱۱«قانون انتشار و دسترسی آزاد» مصوب سال ۱۳۸۷، «مصوبه و تصمیمی که موجد حق یا تکلیف عمومی است، قابل طبقه‌بندی به عنوان اسرار دولتی نمی‌باشد و انتشار آن‌ها الزامی» است.

همچنین شماری از احزاب ، رسانه‌ها و فعالان سیاسی در ایران خواهان «برکناری» احمد وحیدی شدند و حزب ندای ایرانیان نیز در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه، وزیر کشور را «دروغگو» خواند.

احمد وحیدی، وزیر کشور، اما روز چهارشنبه ۸ آذر ماه گفت که این روزنامه‌ها باید پاسخ دهند «چرا تلاش کردند بخشنامه‌ای که به هر حال مهر طبقه‌بندی خورده را از درون دستگاهی بگیرند، چرا آن را منتشر کردند و چرا تلاش دارند انتشار آن را یک کار درست معرفی کنند.»

وزیر کشور همچنین ادعا کرد که نیروهای حجاب‌بان براساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و «قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» مجوز دارند و گفت که آنها «به مجوز نیازی ندارند» اما «هرکسی مانع آن‌ها شود، مجرم است.»

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، هفته گذشته شمار نیروهای «حجاب‌بان» در تهران را «بیش از دو هزار و ۸۵۰ نفر» اعلام کرد.

محمدحسین طاهری آکردی گفت که «سپاه پاسداران، بسیج، فراجا، شهرداری تهران، و دادستانی» نیز در استقرار نیروهای حجاب‌بان، نقش دارند.

برگزاری سالگرد مهران سماک در بندر انزلی در میان شعار «آزادی، آزادی، آزادی»

آرامگاه مهران سماک
آرامگاه مهران سماک

گزارش‌ها در شبکه‌های اجتماعی حاکی است که مراسم سالگرد مهران سماک، عصر پنج‌شنبه با حضور «گسترده و پر شمار شهروندان» در آرامستان بندر انزلی و در میان شعار «آزادی، آزادی، آزادی» برگزار شد.

این مراسم قرار بود از ساعت سه و نیم عصر پنج‌شنبه در آرامستان بندر انزلی برگزار شود اما یک روز پیش از برگزاری، خانواده این معترض کشته شده اعلام کردند که این مراسم با تاخیر نیم ساعته برگزار می‌شود.

شماری از مردم بندر انزلی به ویژه جوانان و زنان عصر پنج‌شنبه ۹ آذر ماه از ساعتی پیش از مراسم سالگرد در کنار آرامگاه مهران سماک در آرامستان این شهر حضور یافتند.

در جریان مراسم سالگرد مهران سماک علاوه بر مراسم سنتی سوگواری، جمعی از حاضران اقدام به سر دادن شعارهایی چون «مهران جان روحت شاد» و همچنین شعار «آزادی، آزادی، آزادی» کردند.

مهران سماک، شامگاه ۸ آذر پارسال در جریان اعتراضاتی که پس از بازی تیم ملی فوتبال ایران و آمریکا شکل گرفت، در حالی که در خودروی شخصی خود بوق اعتراضی می‌زد، هدف شلیک گلوله ساچمه‌ای از ناحیه سر قرار گرفت و کشته شد.

دادستان رشت دو روز بعد تایید کرد که مهران سماک «پس از بازی تیم ملی فوتبال ایران مقابل آمریکا، بر اثر اصابت گلوله ساچمه‌ای در بندرانزلی» کشته شده اما همزمان آن را «حادثه مشکوک» خواند.

با این حال مجید احمدی، وکیل خانواده مهران سماک، یک هفته بعد اعلام کرد که «با پی‌گیری‌های مستمر و بررسی دلایل و مستندات در نهایت جعفر جوانمردی، فرمانده منطقه انتظامی بندر انزلی» به عنوان عامل شلیک به این جوان ۲۷ ساله بازداشت شده است.

این وکیل در صفحه اینستاگرام خود نوشت که حکم بازداشت موقت «جعفر جوانمردی به اتهام عدم رعایت قانون به‌کارگیری سلاح منجر به قتل مهران سماک» توسط شعبه اول بازپرسی دادسرای نظامی گیلان صادر شده است.

پس از آن در خرداد سال جاری، وکیل خانواده مهران سماک گفت که جعفر جوانمردی، فرمانده وقت نیروی انتظامی بندر انزلی در پرونده کشته شدن مهران سماک «همچنان در بازداشت موقت» بوده و دادگاه برای او «حکم قتل عمد» صادر کرده است.

با این حال، در تابستان سال جاری، پدر مهران سماک در صفحه اینستاگرام خود هشدار داد که برخی به دنبال «آزادی» عامل قتل فرزندش هستند.

مجید احمدی، وکیل خانواده مهران سماک، روز ۲۱ آبان ماه نیز عکسی در شبکه اجتماعی اینستاگرام، از خودش در کنار مادر و پدر مهران سماک مقابل در دادگاه نظامی گیلان منتشر کرد.

این وکیل بدون ذکر جزییات نوشت که در این روز «به همراه اولیای دم مهران سماک» در «آخرین جلسه رسیدگی دادگاه نظامی یک گیلان» به این پرونده شرکت کرده است.

پرونده کشته شدن مهران سماک از معدود پرونده‌های معترضان کشته شده است که به بازداشت و محاکمه یک مقام امنیتی- انتظامی جمهوری اسلامی منجر شده است اما تاکنون حکم نهایی این پرونده در مورد فرمانده انتظامی وقت بندر انزلی اعلام نشده است.

رئیس مایکروسافت: خلق هوش مصنوعی «ابر هوشمند» در آینده نزدیک ناممکن است

رئیس شرکت مایکروسافت روز پنجشنبه ۹ آذر گفت خلق هوش مصنوعی «ابرهوشمند» در ۱۲ ماه آینده ناممکن است و افزود که تولید این فناوری ممکن است دهه‌ها طول بکشد.

سم آلتمن، مدیر عامل و یکی از بنیانگذاران شرکت «اوپن‌ای آی» خالق چت جی‌پی‌تی حدود ۱۰ روز پیش توسط هیئت مدیره از مقامش برکنار شد ولی پس از چند روز در پی اعتراض یکپارچه کارمندان و سهامداران در اين مقام ابقاء شد.

خبرگزاری رویترز هفته پیش در یک گزارش اختصاصی نوشت که برکناری سم آلتمن پس از آن روی داد که پژوهشگران شرکت «اوپن‌ای آی» در مورد یافته‌های خطرناکی که می‌تواند پیامدهای ناخواسته داشته باشد به هیئت مدیره این شرکت هشدار دادند.

یکی از منابع مطلع که در گزارش رویترز به آن استناد شده است گفت موضوع هشدار پژوهشگران پروژه‌ای در شرکت «اوپن‌ای آی» به نام هوش عمومی مصنوعی است که «کیو استار» نام گذاری شده است. شرکت «اوپن‌ای آی» هوش عمومی مصنوعی یا «ای‌جی‌آی» را سیستمی خودگردان می‌داند که قادر است از قابلیت انسان در اکثر کارها و مشاغل با ارزش اقتصادی پیشی بگیرد.

با این همه، برد اسمیت، رئیس مایکروسافت روز پنجشنبه در یک نشست خبری در لندن ادعاهای مربوط به اکتشافات خطرناک در آینده نزدیک را رد کرد.

او گفت:«تولید فناوری که هوش عمومی مصنوعی (ای‌جی‌آی) نام گرفته که کامپیوترهای از انسان قدرتمندتر هستند در ۱۲ ماه آینده به هیچ وجه محتمل نیست. تولید چنین فناوری ممکن است سال‌ها و حتی دهه‌ها طول بکشد ولی با این همه معتقدم که از هم اکنون باید روی ایمنی این فناوری تمرکز کرد.»

منابع مطلع به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که دلیل برکناری سم آلتمن از مقام مدیریت شرکت «اوپن‌ای آی» علاوه بر هشدار پژوهشگران، مجموعه‌ای نارضایتی از جمله نگرانی در مورد عرضه تجاری برخی از پیشرفت‌های فناوری محصول این شرکت قبل از ارزیابی دقیق از میزان ایمنی آنها بوده است.

در بخشی از نشست خبری روز پنجشنبه از رئیس مایکروسافت سئوال شد که آیا برملا شدن این موارد دلیل برکناری سم آلتمن بوده است؟ او در پاسخ گفت:«به نظرم اصلا این طور نبوده است. شکی نیست که بین هیئت مدیره و دیگران اختلاف نظرهایی وجود داشته ولی مبنای اصلی آن این نوع نگرانی‌ها نبود.»

برد اسمیت افزود:«آنچه که به آن نیاز داریم ترمزهای ایمنی است. درست مثل ترمزهای ایمنی در یک اتوبوس و یا یک آسانسور در عرصه فناوری هوش مصنوعی نیز باید ترمزهای ایمنی وجود داشته باشد که همواره کنترل زیر ساخت‌های حساس این فناوری توسط انسان را تضمین کند.»

هندبال زنان جهان: ایران به لهستان باخت اما فاطمه مریخ، بهترین بازیکن زمین شد

فاطمه مریخ پدیده هندبال زنان ایران، با ثبت ۶ گل جایزه بهترین بازیکن زمین را به دست آورد
فاطمه مریخ پدیده هندبال زنان ایران، با ثبت ۶ گل جایزه بهترین بازیکن زمین را به دست آورد

تیم ملی هندبال زنان ایران در اولین بازی‌اش از مسابقات جهانی ۲۰۲۳ با نتیجه ۳۵ بر ۱۵ مقابل لهستان شکست خورد.

در این بازی به قضاوت کریستوف آلتمار از مجارستان، فاطمه مریخ پدیده هندبال زنان ایران، با ثبت ۶ گل جایزه بهترین بازیکن زمین را به دست آورد.

بیست و ششمین دوره مسابقات جهانی هندبال زنان جهان در اسکاندیناوی، با میزبانی مشترک نروژ، دانمارک و سوئد آغاز شده است.

بازی‌های گروه ایران با حضور آلمان، ژاپن و لهستان در یوسکه بانک هرنینگ دانمارک برگزار می‌شود. مسابقات جهانی ۲۰۰۹ کشتی نیز در همین سالن برگزار شد.

زنان ایران برای دومین دوره جواز شرکت در مسابقات جهانی را به دست آورده‌اند. در حالیکه لهستان تجربه ۱۸ دوره حضور را دارد و دو بار به جمع چهار تیم برتر جهان راه یافته است.

نسترن گودرزی فراهانی ۳ گل وارد دروازه لهستان کرد. عطیه شهسواری دو گل زد. ستاره رحمانیان، بهار ایزدگشسب، آرزو کیانی‌آرا و زهرا فقیهی نیز هر کدام یک گل به ثمر رساندند.

در ترکیب ایران با سرمربیگری غلامعلی اکبرآبادی، فقط فاطمه خلیلی بهفر در خارج از ایران بازی می‌کند. دروازه‌بان ۲۷ ساله‌ای که در باشگاه CSM رومانی عضویت دارد.

مینا وطن‌پرست، هانیه لک، آرزو محمدی، ساناز رجبی، مائده عشاقی، اسراء زندی، حدیث نوروزی و مهربان بدوی سایر بازیکنان ایران در این مسابقاتند.

در دیگر بازی گروه ایران، هندبالیست‌های آلمانی در مصافی نزدیک با نتیجه ۳۱ بر ۳۰ از سد ژاپن گذشتند.

خدیجه قانع مربی ایران پیش از آغاز مسابقات گفته بود: «میانگین قدی‌ تیم‌مان کوتاه‌تر از دوره قبل است اما بچه‌ها جسورتر شده‌اند چون چند تجربه جهانی در رده‌های مختلف سنی داشته‌اند. قبلاََ فضای سالن جهانی و دیدن بازیکنان مطرح خارجی را تجربه نکرده بودند اما در این دوره استرس کمتر است.»

در دوره قبلی این مسابقات به میزبانی اسپانیا، شقایق باپیری با خروج از هتل محل اقامت تیم ملی و با هدف ارائه درخواست پناهندگی، حاضر نشد همراه تیم ملی به ایران برگردد.

او با انتقاد از تبعیض‌های گسترده علیه زنان، به صدای آمریکا گفت: «اگر وثیقه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیونی را نمی‌گرفتند، همه بازیکنان می‌ماندند.»

باپیری پرسابقه‌ترین بازیکن ایران بود و در مسابقات جهانی ۲۰۲۱ دو گل به نروژ (قهرمان جهان و المپیک) زد و دو بار هم دروازه ازبکستان را باز کرد.

از ۲۶ دوره مسابقات جهانی، جام قهرمانی ۲۴ دوره نصیب اروپا شده است. در جمع کشورهای غیر اروپایی فقط کره جنوبی در سال ۱۹۹۵ و برزیل در مسابقات جهانی ۲۰۱۳ توانسته‌اند روی سکوی نخست بایستند.

ایران در دوره قبلی، هر سه دیدار گروهی را به رومانی، نروژ و قزاقستان واگذار کرد. در مرحله بعد نیز مغلوب ازبکستان، آنگولا و کامرون شد و با توجه به کناره‌گیری چین، بین ۳۲ تیم در رده سی و یکم قرار گرفت.

الناز قاسمی با ۱۸ گل زده، برترین گلزن ایران در مسابقات جهانی ۲۰۲۱ بود.

فرانسه، بریتانیا و آلمان رونمایی از موشک جدید «فتاح- ۲» ایران را محکوم کردند

فرانسه، بریتانیا و آلمان با انتشار بیانیه مشترکی رونمایی اخیر از موشک بالستیک «فتاح-۲» توسط جمهوری اسلامی ایران را محکوم کردند.

این بیانیه که روز پنج‌شنبه ۹ آذر در سایت وزارت خارجه آلمان منتشر شد، می‌افزاید ایران به‌رغم درخواست‌های بین‌المللی برای توقف برنامه موشکی خود و رعایت محدویت‌های سازمان ملل، به توسعه موشک‌های بالستیک ادامه می‌دهد.

رسانه‌های ایران ۲۸ آبان از رونمایی موشک «هایپرسونیک فتاح-۲» در جریان بازدید علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی از دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر دادند.

بیانیه سه کشور اروپایی عضو برجام در ادامه می‌افزاید: «ادامه توسعه برنامه موشکی بالستیک ایران به‌دنبال تشدید تنش هسته‌ای و بدون هیچ توجیه غیرنظامی معتبر، همچنین تحقیقات پیشین ایران برای تولید موشک‌های با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای صورت می‌گیرد».

این بیانیه می‌افزاید این تشدیدها همچنین نشان‌دهنده تهدید جدی ایران برای امنیت جهانی و منطقه‌ای است.

سه قدرت اروپایی در ادامه بر تعهد خود به انجام اقدامات دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای و پاسخگو کردن آن در قبال فعالیت‌های بی‌ثبات کننده خود در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید کرده‌اند.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱، تحریم‌های موشکی ایران در چارچوب برجام روز ۲۶ مهرماه به پایان رسید، اما کشورهای اروپایی و آمریکا می‌گویند ایران اصولا به برجام عمل نکرده است تا طبق قطعنامه یاد شده، تحریم‌های موشکی علیه جمهوری اسلامی لغو شود.

این کشورها تصمیم گرفته‌اند که تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران را حفظ کنند.

ایران در بیش از یک سال گذشته با انتقادات گسترده‌ای از سوی کشورهای غربی به‌دلیل ارسال صدها پهپاد به روسیه برای جنگ اوکراین و مسلح کردن نیروهای نیابتی خود در عراق، یمن، سوریه، غزه و لبنان مواجه بوده و چندین بسته تحریمی علیه آن وضع شده است.

منابع اروپایی پیشتر به به رویترز گفته بودند به سه دلیل تحریم‌های موشکی ایران باید ادامه یابد؛ «استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین، احتمال انتقال موشک‌های بالستیک ایران به روسیه، و نهایتا محروم کردن ایران از مزایای توافق هسته‌ای با توجه به عدم پای‌بندی جمهوری اسلامی به برجام».

یک پناهجوی ایرانی پس از ۱۰ سال بازداشت در اردوگاه پناهجویان استرالیا آزاد شد

یکی از بازداشتگاه‌های استرالیا برای پناهجویان غیرقانونی
یکی از بازداشتگاه‌های استرالیا برای پناهجویان غیرقانونی

یک پناهجوی ایرانی پس از سپری کردن ۱۰ سال در اردوگاه‌های ویژه پناهجویان و مهاجران استرالیا آزاد شد.

دادگاه فدرال استرالیا روز پنجشنبه ۹ آذر در پايان بررسی پرونده او با صدور حکمی اعلام کرد که بازداشت نامحدود این مرد پناهجو غیرقانونی است.

به گزارش خبرگزاری آلمان، پناهجوی ایرانی پس از صدور حکم دادگاه گفت: «بیش از ۱۰ سال قبل برای فرار از شکنجه در کشورم به استرالیا آمدم ولی این‌جا نیز شکنجه شدم. هیچ راهی برای گریز از این وضعیت نداشتم.»

او به شیوه‌ای قانونی نام خود را به «ند کلی امرالدز» تغییر داده است که یک یاغی مشهور در تاریخ استرالیا و نمادی از مقاومت در برابر حکومت تلقی می‌شود.

دیوان عالی استرالیا روز هشتم نوامبر با صدور حکمی اعلام کرد که بازداشت نامحدود پناهجویان در اردوگاه‌ها برخلاف قانون اساسی است. پرونده این پناهجوی ایرانی اولین موردی است که پس از صدور این حکم در دادگاه فدرال بررسی شد.

در پی صدور حکم دیوان عالی استرالیا بیش از ۱۴۰ مهاجر و متقاضی پناهندگی از بازداشتگاه آزاد شده‌اند.

مورد این پناهجوی ایرانی به‌دلیل مدت طولانی حبس او در اردوگاه از سال‌ها پیش خبرساز شده بود. گفته می‌شود که او در اين مدت بارها اقدام به خودکشی کرده بود.

استرالیا از حدود ۳۰ سال پیش با تصویب قوانین سختگیرانه تلاش کرد که مهاجرت و ورود پناهجویان به این کشور را مهار کند.

بر اساس این قوانین هر فرد غیراسترالیایی که بدون روادید وارد قلمرو این کشور شود به اردوگاه‌های ویژه در جزایر دور افتاده منتقل می‌شود.

سانماتی ورما، وکیل و فعال حقوق بشر، می‌گوید: «اردوگاه‌های پناهجویان و مهاجران شبیه بازداشتگاه و بسیار بی‌رحمانه هستند. اعمال خشونت در آن‌ها دائمی است. دستبند زدن به ساکنان و یا نگهداری آن‌ها در سلول‌های انفرادی بارها اتفاق می‌افتد. افراد را از اعضای خانواده و یا هم وطنان خود جدا می‌کنند و خدمات پزشکی در اختیار آن‌ها قرار نمی‌دهند.»

قاضی دادگاه فدرال در طول دادرسی گفت مورد این پناهجوی ایرانی «بسیار دلخراش» بوده است.

او در حکم خود تصریح کرد: «چون هیچ احتمال واقعی برای دیپورت اين پناهجو وجود نداشته، لذا نگهداری نامحدود او در اردوگاه برخلاف قانون است.»

اوپک و کشورهای هم‌پیمان بر سر کاهش داوطبانه تولید «دو میلیون بشکه نفت» به توافق رسیدند

برخی از کشورهای عضو اوپک و کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه روز پنج‌شنبه ۹ آذر توافق کردند که تولید روزانه نفت خود را تا ماه مارس سال آینده، دو میلیون بشکه کاهش دهند.

این تصمیم برای تقویت قیمت نفت در فصل زمستان اتخاذ شده است. قیمت نفت شاخص برنت هم‌اکنون حدود ۸۳ دلار است.

خبرگزاری دولتی عربستان گزارش داده که این کشور کاهش داوطلبانه تولید روزانه یک میلیون بشکه نفت خود را در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد داد.

روسیه که تاکنون ۳۰۰ هزار بشکه از صادرات خود کاسته بود، می‌گوید این رقم را به ۵۰۰ هزار بشکه کاهش خواهد داد.

امارات نیز هم‌زمان اعلام کرد که تولید روزانه نفت خود را تا پایان ماه مارس ۲۰۲۴ حدود ۱۶۳ هزار بشکه کاهش می‌دهد و کویت نیز متعهد به کاهش داوطبانه ۱۳۵ هزار بشکه نفت شده است.

در این میان، عراق که پیشتر با کاهش تولید نفت خود مخالفت کرده بود، می‌گوید تا پایان سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ تولید روزانه خود را ۲۱۱ هزار بشکه کاهش خواهد داد.

قراقستان، الجزایر و عمان نیز تولید خود را اندکی کاهش خواهند داد.

الکساندر نواک معاون اول رئیس‌جمهور روسیه گفته است در مجموع به غیر از عربستان و روسیه، دیگر اعضای اوپک و کشورهای هم‌پیمان ۷۰۰ هزار بشکه در سه ماهه ابتدایی سال آینده میلادی افت تولید نفت خواهند داشت.

در اجلاس روز پنج‌شنبه این مجموعه با مشارکت ۲۳ کشور عضو، وزیر نفت برزیل نیز حضور داشت و اظهار امیدواری کرد کشورش از سال آینده به مجموعه اوپک و کشورهای هم‌پیمان بپیوندد، اما درباره میزان کاهش تولید نفت باید بررسی بیشتری کند.

برزیل در میان ۱۰ کشور بزرگ تولیدکننده نفت جهان و بزرگترین تولیدکننده نفت‌وگاز در میان کشورهای آمریکای لاتین است و روزانه ۳.۷ میلیون بشکه تولید نفت دارد.

۲۳ کشور عضو مجموعه اوپک و کشورهای هم‌پیمان از اواخر سال ۲۰۲۲ برای افزایش قیمت نفت، تولید روزانه خود را پنج میلیون بشکه کاهش داده‌اند.

این مجموعه در سال ۲۰۱۶ برای تقویت قیمت‌های جهانی نفت ایجاد شد و حتی در سال ۲۰۲۰ و شیوع کرونا، تولید روزانه خود را نزدیک به ۱۰ میلیون بشکه کاهش دادند.

نرگس محمدی یکی از ۲۵ زن تاثیرگذار ۲۰۲۳ روزنامه «فایننشال تایمز» معرفی شد

نرگس محمدی در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که پس از جان باختن مهسا امینی به راه افتاد، یکی از حامیان این جنبش بود
نرگس محمدی در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که پس از جان باختن مهسا امینی به راه افتاد، یکی از حامیان این جنبش بود

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، که در زندان اوین محبوس است، از سوی روزنامه بریتانیایی «فایننشال تایمز» به عنوان یکی از ۲۵ زن تاثیرگذار در سال ۲۰۲۳ شد.

روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز روز پنجشنبه ۹ آذر با انتشار اسامی و تصاویر این زنان منتخب و یادداشت‌های کوتاهی درباره آنان، نوشت: در سال میلادی جاری که رو به پایان است، زنان در مرکز عمیق‌ترین تحولات جهان بوده‌اند.

این روزنامه افزود که تاثیرگذاری اشکال مختلفی دارد، از قدرت متقاعد کردن و حمایت از تغییر تا تصور روش‌های بهتر برای انجام کارها.

در میان چهره‌هایی که فایننشال تایمز به عنوان زنان تاثیرگذار سال جاری میلادی انتخاب کرده، علاوه بر نرگس محمدی، نام مارگو رابی بازیگر استرالیایی، بیانسه خواننده آمریکایی و باربارا کینگسالور نویسنده آمریکایی نیز به چشم می‌خورد.

فایننشال تایمز نوشت که انتخاب این زنان، طی چند ماه و پس از مشورت با صدها روزنامه‌نگار این روزنامه در ده‌ها دفتر آن صورت گرفته است.

زنانی که این روزنامه به عنوان زنان تاثیرگذار سال جاری میلادی انتخاب کرده است، برنده جوایز معتبری چون نوبل، پولیتزر، گرمی و دیگر جوایز شده‌اند.

در یادداشت کوتاهی که مرجان ساتراپی، سینماگر ایرانی-فرانسوی، درباره خانم محمدی برای فایننشال تایمز نوشته، آمده است: «نرگس مظهر شجاعت است، انتخاب روشن برای جایزه نوبل صلح».

خانم ساتراپی افزوده است: «او برای حقوق بشر، برای حق زنان در کنترل بدن خود و علیه آنچه که او "شکنجه سفید" می‌خواند مبارزه می‌کند؛ مجازات سلول انفرادی و انزوای شدید که توسط جمهوری اسلامی تداوم یافته است.»

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، ۲۳ فروردین پارسال با هجوم نیروهای امنیتی به خانه‌اش بازداشت و برای تحمل حبس به زندان قرچک ورامین فرستاده و اواخر تیرماه به زندان اوین منتقل شد.

او در دو پرونده جداگانه به‌دلیل فعالیت‌های حقوق بشری، در مجموع به ۱۰ سال و هشت ماه زندان و ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم شده است.

چند ماه پس از زندانی شدن خانم محمدی، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران در پرونده‌ دیگری که برای او تشکیل داد، از بابت «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، او را به ۱۵ ماه حبس تعزیری محکوم کرد.

مرجان ساتراپی در یادداشت خود با یادآوری این‌که نرگس محمدی پس از شیرین عبادی، دومین زن ایرانی است که برنده جایزه نوبل شده، گفته است: «این یک پیام قوی برای جهان است. او نماینده همه ماست. ما تسلیم شدن را نمی‌پذیریم! ما نافرمانی می‌کنیم!»

این سینماگر همچنین در یادداشت خود تاکید کرده که زنان باید به عنوان «یک انسان» مورد احترام باشند، «نه فقط به عنوان یک زن که تنها وظیفه‌اش اغوا کردن مردان و زایمان است.»

نرگس محمدی در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که پس از جان باختن مهسا امینی به راه افتاد، یکی از حامیان این جنبش بود و بارها پیام‌هایی را از زندان صادر و نسبت به آزار و شکنجه زندانیان هشدار داد.

او اخیرا در گفت‌وگو با آنجلینا جولی گفته است: «زنان و جوانان در ایران رادیکال‌ترین، گسترده‌ترین و تاثیرگذارترین نیروها برای تغییر و گذار عمیق در جامعه هستند.»

خانم ساتراپی در فایننشال تایمز افزوده است: «فقط یک چیز زیباتر از آزادی وجود دارد: مبارزه برای آزادی. و این چیزی است که او [نرگس محمدی] را برای من الهام بخش‌ترین فرد روی زمین می‌کند.»

مرجان ساتراپی که پیشتر با کتاب مصور «پرسپولیس» به شهرت رسیده، پس از اعتراضات اخیر سراسری در ایران، کتاب جدیدی با عنوان «زن، زندگی، آزادی» منتشر کرد.

خانم محمدی که امسال برنده جایزه نوبل صلح شده به‌دلیل زندانی بودن نمی‌تواند در مراسم اهدای این جایزه که روز دهم دسامبر در اسلو، پایتخت نروژ برگزار می‌شود، شرکت کند.

او پیشتر در نامه‌ای به کمیته نوبل نسبت به آینده ایران ابراز خوش‌بینی کرده و گفته است که پیروزی مردم ایران بر جمهوری اسلامی «آسان نیست، اما حتمی است.»

بر اساس گزارش‌ روزنامه فایننشال تایمز و رادیو فردا/م.ت/ک.ر

ابراهیم رئیسی در اعتراض به «حضور اسرائیل» در کاپ۲۸ به دوبی نمی‌رود

کنفرانس سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیمی که در دوبی برگزار می‌شود
کنفرانس سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیمی که در دوبی برگزار می‌شود

رسانه‌های دولتی ایران روز پنجشنبه ۹ آذر اعلام کردند ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور اسلامی، در اعتراض به حضور اسحاق هرتزوگ همتای اسرائیلی خود در کنفرانس امسال سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی (کاپ۲۸)، به دوبی نمی‌رود.

خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه پاسداران در این زمینه گزارش داد که «نه تنها رئیس‌جمهور [رئیسی] در این کنفرانس شرکت نمی‌کند، بلکه نماینده‌ای هم از سوی او در این اجلاس حضور نخواهد یافت.»

بر اساس این گزارش، ایران تنها در سطح وزیر نیرو در کنفرانس کاپ۲۸ شرکت می‌کند.

رسانه‌های ایران پیشتر از برنامه‌ریزی برای سفر ابراهیم رئیسی به امارات متحده عربی برای شرکت در این کنفرانس خبر داده بودند.

کنفرانس سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیمی روز پنجشنبه کار خود را آغاز کرده و تا ده روز دیگر ادامه دارد.

سفر رئیس‌جمهور اسرائیل به امارات در حالی است که دو کشور در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا توافق عادی‌سازی روابط دو کشور را امضا کردند.

مدیرکل آژانس: ایران و قدرت‌های جهانی باید درباره یک توافق تازه‌ مذاکره کنند

رافائل گروسی می‌گوید قدرت‌های جهانی نباید از خطرات جاه‌طلبی‌های جمهوری اسلامی غافل شوند
رافائل گروسی می‌گوید قدرت‌های جهانی نباید از خطرات جاه‌طلبی‌های جمهوری اسلامی غافل شوند

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داد که جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران نباید نادیده گرفته شود و تاکید کرد احیای برجام شاید دیگر کارساز نباشد و تهران و قدرت‌های جهانی باید درباره یک توافق تازه‌ مذاکره کنند.

رافائل گروسی در مصاحبه با روزنامه «فایننشال تایمز» که روز پنج‌شنبه ۹ آذر منتشر شد، گفت جامعه جهانی نباید به خاطر تمرکز بر جنگ اسرائیل و حماس از جنبه‌های خطرآفرین برنامه هسته‌ای ایران غافل شود.

او از قدرت‌های جهانی خواست مذاکرات هسته‌ای با ایران را از سر بگیرند و از خطرات جاه‌طلبی‌های جمهوری اسلامی، خصوصا حجم ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده این کشور غافل نشوند.

آقای گروسی تصریح کرد احتمالا اکنون تمرکز روی جنگ در غزه است، اما این نه تنها مشکلی از برنامه هسته‌ای ایران حل نمی‌کند، بلکه ممکن است آن را حادتر کند؛ به این معنی که ایران فکر کند یک حس بی‌تفاوتی در جامعه جهانی نسبت به برنامه هسته‌ای این کشور به وجود آمده است.

گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید حجم اورانیوم با غلظت ۶۰ درصدی ایران نسبت به گذشته افزایش یافته و به حدود ۱۲۸ کیلوگرم رسیده که برای ساخت سه بمب اتمی کافی است.

آمریکا و ایران سپتامبر پارسال به توافقی برای تبادل زندانیان و آزادی شش میلیارد دلار از دارایی‌های جمهوری اسلامی در کره جنوبی رسیدند و این موضوع امیدها به رسیدن دو کشور به توافق هسته‌ای را افزایش داد.

فایننشال تایمز در گزارش خود با اشاره به حمایت ایران از گروه افراطی حماس و دیگر گروه‌های نیابتی برای هدف قرار دادن اسرائیل و نیروهای آمریکایی در منطقه می‌گوید جنگ غزه مذاکرات هسته‌ای میان واشینگتن و تهران را متوقف کرده است.

آقای گروسی در مصاحبه خود گفته که توافق هسته‌ای با ایران ممکن است به یک چارچوب جدید نیاز داشته باشد و احیای برجام سال ۲۰۱۵ شاید دیگر کارساز نباشد: «باید مذاکرات بر سر توافقی تازه باشد و کشورها خود را با شرایط جدید وفق دهند. وضعیت پیرامون برنامه هسته‌ای ایران بسیار نامشخص است و قدرت‌های جهانی باید بنشینند و دوباره تعامل کنند».

آقای گروسی گفته است اگرچه شتاب رشد حجم اورانیوم ۶۰ درصدی ایران کاهش یافته، اما کماکان این رشد ادامه دارد.

به گفته او، ایران پیشتر ماهانه ۱۵ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصدی تولید می‌کرد، اما در چند ماه گذشته این رقم ماهانه حدود هفت کیلوگرم بوده است.

مقامات آمریکایی پیشتر اعلام کرده بودند که ایران تنها دو هفته برای افزایش غلظت اورانیوم ۶۰ درصدی به غلظت ۹۰ درصدی مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای نیاز دارد.

آقای گروسی در ادامه تصریح کرده است در کنار مشکلات دیگر، تمرکز کشورها بر امور داخلی خود نیز یکی از موانع احیای مذاکرات هسته‌ای است.

او به انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران در ماه‌های پیش رو و انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده آمریکا اشاره کرده و گفته که این موضوعات نیز تمرکز دولت‌ها بر امور داخلی خود را افزایش داده است.

گروسی گفت ما از قدرت‌های جهانی نمی‌خواهیم که بر ایران فشار بیاورند، بلکه می‌خواهیم با آژانس تعامل داشته و دست‌کم یک اجماع حداقلی در جامعه جهانی ایجاد شود.

او گفت ایران باید واقعاً با ما همکاری کند و نقاط تاریک در عدم اشاعه هسته‌ای ایران چیز خوبی نیست.

با استفاده از گزارش فایننشال تایمز و رادیو فردا/د.خ/ک.ر

نشست کاپ۲۸ در دبی آغاز شد؛ احتمال تشکیل صندوق جهانی کمک اقلیمی

نشست تغییرات اقلیمی کاپ۲۸، روز پنج‌شنبه، نهم آذر، با شرکت صد هزار نفر رسماً در دبی افتتاح شد و انتظار می‌رود اولین تصمیم آن، ایجاد صندوقی تحت نظارت بانک جهانی برای کمک به فقیرترین و آسیب‌پذیرترین کشورها برای مقابله با اثرات منفی تغییرات اقلیمی باشد.

به نوشته خبرگزاری رویترز، تأمین مالی این صندوق قرار است از سوی کشورهای صنعتی ثروتمند و اقتصادهای نوظهور و کشورهای تولیدکننده سوخت فسیلی مانند چین و کشورهای عرب خلیج فارس،‌ ازجمله میزبان کاپ۲۸ یعنی امارات متحده عربی صورت بگیرد.

جزئیات ذخیره مالی این صندوق هنوز مشخص نیست، اما سه روز پیشتر در آستانه نشست کاپ۲۸، ۷۰ شخصیت بین‌المللی به رهبری گوردون براون، نخست‌وزیر سابق بریتانیا، خواستار پرداخت مالیات ۲۵ میلیارد دلاری از سوی تولیدکنندگان نفت برای کمک به پرداخت هزینه بلایای آب و هوایی در جوامع فقیر شده بودند.

توافق بر سر پیش‌نویس طرح صندوق یادشده طی چندین ماه مذاکره سخت بین کشورهای ثروتمند و کشورهای در حال توسعه شکل گرفته است.

دیپلمات‌های اروپایی به رویترز گفتند که انتظار می‌رود کشورهایی چون آلمان، دانمارک و هلند در چند روز آینده کمک‌های خود را اعلام کنند و اتحادیه اروپا متعهد شده است که مشارکت «قابل توجهی» داشته باشد، اما خواهان آن شده که کشورهایی که اقتصادشان در دهه‌های اخیر شکوفا شده است، مانند چین و امارات، نیز از آن پیروی کنند.

یکی دیگر از وظایف مهم نشست کاپ۲۸ که قرار است دو هفته ادامه داشته باشد، ارزیابی پیشرفت کشورها در دستیابی به اهداف آب و هوایی جهانی بر اساس توافق‌های قبلی و ارائه راهکار برای تطبیق بهتر با برنامه‌ها در آینده است.

انتظار می‌رود روز جمعه بیش از ۱۶۰ تن از سران کشورها در دبی برای شرکت در مراسم باشکوهی در چارچوب کاپ۲۸ حضور یابند و چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، در کنار آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، در روزهای پنج‌شنبه و جمعه سخنرانی‌هایی خواهند داشت.

ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، به همراه رهبران کشورهای در حال توسعه بزرگ از جمله لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا از برزیل و نارندرا مودی از هند در این مراسم شرکت خواهند کرد.

جو بایدن و شی جین‌پینگ به کاپ۲۸ نیامده‌اند، اما فرستادگان آنها نقشی کلیدی در این اجلاس خواهند داشت.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG