لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۱۱:۲۲

خبرهای کوتاه

شمار جان‌باختگان انفجار در منطقه مسکونی در تبریز به هفت نفر رسید

عکس از تخریب خانه مسکونی در پی انفجار در تبریز

شمار جان‌باختگان حادثه انفجار در تبریز که بامداد یک‌شنبه، ۲۱ اسفند در یک منطقه مسکونی رخ داد، به هفت نفر رسید.

سخنگوی آتش‌نشانی تبریز شمار کشته‌شدگان این حادثه را تا صبح روز یک‌شنبه پنج نفر و شمار مصدومان را دو نفر اعلام کرده بود.

سخنگوی اورژانس استان آذربایجان شرقی ظهر امروز اعلام کرد که با پیدا شدن جسد یک زن و و یک مرد از ساختمان‌های مجاور محل انفجار، تعداد فوتی‌های این حادثه به هفت نفر رسیده است.

وحید شادی‌نیا تعداد مصدومان حادثه را نیز پنج نفر اعلام کرد و گفت که دو نفر از مصدومان به بیمارستان منتقل شده‌اند.

اکبر دشتی، سخنگوی آتش‌نشانی تبریز پیشتر گفته بود که علاوه بر تخریب کامل سه ساختمان، ۲۰ خانه نیز در اطراف محل حادثه آسیب دیده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها این حادثه ساعت سه بامداد در محله منظریه (ابوریحان) رخ داده است. دلایل وقوع این حادثه تاکنون اعلام نشده، اما سخنگوی آتش‌نشانی تبریز از احتمال نشتی گاز خبر داده است.

حوادث مربوط به انفجار گاز در ایران در فصل سرما افزایش می‌یابد. ۲۲ دی نیز انفجار گاز شهری در بوکان واقع در استان آذربایجان غربی شش کشته و سه زخمی برجا گذاشت.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

در سیاهکل ۱۰ زن بر اثر استنشاق گاز مشکوک در مجلس عروسی مسموم شدند

عکس از آرشیو

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، روز چهارشنبه دوم فروردین از قول فرماندار سیاهکل در استان گیلان، از مسمومیت ۱۰ نفر بر اثر استنشاق گاز مشکوک در یک مجلس عروسی خبر داد.

بنابر این گزارش، امین بابایی، فرماندار سیاهکل، گفته است که «شامگاه سه‌شنبه ۱۰ نفر از میهمانان در یک مجلس عروسی با استنشاق گاز دچار سرفه و بدحالی شده و راهی بیمارستان شدند.»

به گفته امین بابایی تمامی افراد مسموم‌شده زن هستند و همگی آنها به بخش اورژانس بیمارستان غدیر سیاهکل انتقال یافتند و اکنون هشت نفر از آنها از بیمارستان ترخیص شده‌اند.

فرماندار سیاهکل باوجود اعلام این خبر و این‌که خود به استنشاق گاز از سوی این افراد اشاره کرده است، در ادامه سخنانش اصل خبر انتشار گاز را زیر سؤال برده و گفت: «علت دقیق حادثه و صحت انتشار گاز در مجلس عروسی از سوی مقامات انتظامی و امنیتی در دست بررسی است.»

در ماه‌های اخیر اخبار پرشماری در مورد مسمومیت‌های مشکوک زنجیره‌ای در مدارس عمدتاً دخترانه در ایران و در برخی هنرستان‌ها و خوابگاه‌های دانشجویان دحتر منتشر شده است اما این اولین بار است که خبر از مسمومیت جمعی در مراسم عروسی منتشر می‌شود.

پیش از این در روز ۲۳ اسفند، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، به خبرنگاران گفت که بایستی از این پس در خبرهای خود به جای مسمومیت، از کلمه «بدحالی» استفاده کنند.

در ماه‌های اخیر بر اثر مسمومیت‌های مشکوک در مدارس ایران بیش از ۱۳ هزار دانش‌آموز مسموم شده‌اند اما ابعاد این ماجرا همچنان روشن نیست و اطلاع‌رسانی روشن و رسمی در این زمینه نشده است.

فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی درباره «روزه‌خواری» هشدار داد

فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی هم‌زمان با آغاز ماه رمضان و تعطیلات نوروزی، درباره «روزه‌خواری» در فضاهای عمومی هشدار داد.

فرماندهی انتظامی با انتشار بیانیه‌ای در روز چهارشنبه، دوم فروردین، به شهروندانی که از فضاهای عمومی مانند پارک‌ها، بوستان‌ها و تفرجگاه‌ها استفاده می‌کنند، هم‌چنین سرنشینان وسایل نقلیه هشدار داد که «از هرگونه تظاهر به روزه‌خواری، ایجاد آلودگی صوتی و اعمال منافی شئونات اسلامی و اخلاقی اجتناب کنند.»

در این بیانیه به مسئولان هتل‌ها، رستوران‌های بین راهی، پایانه‌ها، فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های راه‌آهن نیز هشدار داده شد که تنها «در صورت پوشاندن فضای خود به نحوی که از بیرون قابل رویت نباشد، می‌توانند به مسافران خود خدمات ارائه کنند.»

در روزهای گذشته احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کشور و رئیس پلیس نظارت بر امکان عمومی نیز درباره «برخورد با روزه‌خواری» هشدار داده بودند.

بیانیه فرماندهی انتظامی چند روز پس از آن منتشر شد که هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور گفته بود: «دشمن به دنبال ایجاد پویش روزه‌خواری علنی است» و افزوده بود: «پرسش اصلی این است که حاکمیت، دولت و نهادهای انقلابی و مسئول چگونه می‌خواهند در برابر آن عمل کنند؟»

در واکنش به این اظهارات، یک نماینده مجلس شورای اسلامی از «سیاسی و امنیتی کردن روزه‌خواری» توسط دبیر ستاد امر به معروف انتقاد کرده بود.

مجتبی توانگر در توئیتی نوشته بود که دبیر ستاد امر به معروف با گفته‌هایش «برای دشمن دستور کار جدید تعریف کرده» و باید «به‌زودی منتظر ویدئوهایی باشیم که عده‌ای دارند در ملأعام و به‌صورت واضح و علنی روزه‌خواری می‌کنند، فیلم می‌گیرند و در فضای مجازی منتشر می‌کنند».

آقای توانگر در ادامه توئیت خود از این گفته‌ها با عنوان «دست و پا زدن برای خلق بحرانی جدید» در مقابل «سیاست خارجی فعال» نام برده است.

بلینکن: اعتراضات و کمک تهران به روسیه باعث اتفاق نظر کشورهای غربی در قبال ایران شد

آنتونی بلینکن

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه دوم فروردین ماه با حضور در یکی از کمیته‌های سنای این کشور به پرسش‌های نمایندگان کنگره درباره سیاست خارجی ایالات متحده پاسخ داد.

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در خصوص مذاکرات احیای توافق هسته‌ای، موسوم به برجام، تصریح کرد که این توافق در حال حاضر عملا روی میز مذاکره قرار ندارد.

او در ادامه به مذاکرات با ایران و پیشنهاد واشینگتن برای احیای برجام اشاره کرد و گفت، جمهوری اسلامی تابستان گذشته «پیشنهادی را که روی میز بود رد کرد» و از خود برای احیای این توافق «جدیت» نشان نداد.

آقای بلینکن تاکید کرد: «همچنان بر این باور هستیم که دیپلماسی برای رسیدن به نتایج عملی موثرترین مسیر است، اما تحقق آن نیازمند همکاری دو طرف است و ایرانی‌ها از خود اراده و جدیت لازم برای این کار را نشان نداده‌اند.»

وزیر خارجه آمریکا افزود که ایالات متحده همکاری با شرکا و متحدانش را در این زمینه تشدید کرده و اکنون بیش از پیش دیدگاه‌ها در قبال ایران به یکدیگر نزدیک شده است.

او همچنین اظهار داشت: «اعتراضات در خیابان‌های ایران و همکاری نظامی و تکنولوژیک ایران و روسیه در جنگ در اوکراین باعث شده است تا کشورهای [غربی] در این زمینه به یکدیگر نزدیک شوند و بتوانند، برای مقابله با پیامدهای اقدامات آشکار ایران دست به اقداماتی بزنند.»

سناتور جمهوری‌خواه تد کروز نیز در این نشست از «رویکرد» دولت جو بایدن در عدم اعمال تحریم‌های شدید علیه ناوگان نفتکش‌های ایران به شدت انتقاد کرد.

تد کروز تاکید کرد قصور در تحریم‌ناوگان نفتکش‌های ایران باعث می‌شود به تامین مالی ایران و روسیه جنگ در اوکراین کمک بشود.

او همچنین از تمدید معافیت تحریم همکاری هسته‌ای ایران و روسیه انتقاد کرد.

آنتونی بلینکن در پاسخ به این انتقاد گفت که دولت جو بایدن به طور فعالانه تحریم‌هایی علیه ایران ازجمله برنامه پهپادی این کشور اعمال کرده است.

یک جوان اهل بانه به «ضرب گلوله نیروهای سپاه کشته شد»

عکس منتشر شده از بهزاد عزیزی در شبکه‌های اجتماعی

وب‌سایت حقوق بشری هرانا نوشته است، روز چهارشنبه دوم فروردین یک جوان ۱۹ ساله اهل بانه به نام بهزاد عزیزی در تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران در ایست بازرسی کریم‌آباد، سه کیلومتری بانه به ضرب گلوله کشته شده است.

هرانا می‌گوید: «این شهروند رانندە ماشین استیش حامل کولبران بودە کە پس از بازگشت از مرز کیلە بانە هدف گلوله نظامیان حکومتی قرار گرفته و جان باخته است.»

وب سایت هه‌نگاو نیز به نقل از شاهدان عینی نوشته است : «بهزاد عزیزی پس از اصابت گلوله نیروهای سپاه پاسداران حین بازگشت در مرز کیله شهرستان بانه، به بیمارستان منتقل شده و در آنجا جان باخته است.»

این گزارش می‌افزاید تیراندازی زمانی رخ داد که بهزاد عزیزی در مسیر بازگشت به روستای زادگاهش، دره شیخان، بود.

تصاویر ویدئویی از بدن خونین بهزاد عزیزی نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

در همین زمینه، گزارش‌هایی از حمله معترضان به پست بازرسی کریم‌آباد در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

بر اساس گزارش سالانه سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، طی سال ۲۰۲۲ میلادی در مرزهای استان کرمانشاه دست‌کم ۱۶۱ کولبر کشته و زخمی شده‌اند که این میزان نسبت به سال پیش از آن ۵۸ مورد بیشتر بوده است.

در این گزارش همچنین ثبت شده که ۴۶ تن از کشته‌شدگان «اکثراً با شلیک مستقیم گلوله نیروهای حکومتی» جان خود را از دست داده‌اند.

کولبران کارگرانی هستند که برای کسب درآمدی اندک به حمل کالاهای سنگین بر دوش خود با عبور از رودخانه، کوهستان‌های پربرف، مرتفع و سخت‌گذر میان ایران و عراق مشغول‌اند.

مقامات دولتی پس از مدت‌ها انکار چنین پدیده‌ای، از جمله در سفرهای استانی به مناطق کردنشین، بارها قول رسیدگی به بیمه درمانی یا قانونی‌کردن کار آنان را داده‌اند، اما این وعده‌ها هنوز محقق نشده است.

آلمان: دیدار دیپلمات‌های اروپایی با باقری کنی برای اعلام صریح موضع اروپا درباره تشدید تنش‌ها بود

علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی/ عکس آرشیوی است

در پی انتشار ادعایی مبنی بر دیدار معاون وزیر خارجه ایران با مقام‌های سه کشور اروپایی در نروژ و گفت‌وگوی آن‌ها بر سر برجام، وزارت خارجه آلمان اصل این دیدار را تایید کرد اما گفت که این نشست برای مذاکره نبود، بلکه برای اعلام موضع اروپا به جمهوری اسلامی درباره تشدید تنش‌ها بود.

ساعاتی پیشتر پایگاه خبری «امواج مدیا» در گزارشی اختصاصی نوشته بود که علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی، هفته گذشته در نروژ مذاکراتی درباره برجام با دیپلمات‌های سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان داشته و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار شرکت داشته است.

در واکنش به این گزارش، حساب توییتری وزارت خارجه آلمان نوشت: «دیپلمات‌های این سه کشور نشستی با طرف ایرانی برگزار کردند تا مواضع خود را در قبال تشدید تنش در زمینه‌های متعدد به صراحت بیان کنند. ولی هنوز هیچ مذاکره ای وجود ندارد، حتی در مورد برجام».

در همین حال، علی باقری کنی نیز در توئیتی بدون اشاره به مباحث مطرح شده در این نشست گفته است که «با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی در اسلو نشستی داشتم. طیفی از موضوعات مورد علاقه و نگرانی متقابل را مورد بحث قرار دادیم».

او افزوده است: «هیچ فرصتی را برای روشن کردن دیدگاه‌های‌مان و هشدار نسبت به برخی سوءمحاسبه‌ها از دست نمی‌دهیم. در پیشبرد منافع ملی خود، از جمله از طریق دیپلماسی، مصمم هستیم».

بانک مرکزی آمریکا به‌رغم بحران بانکی نرخ بهره را ۲۵‌صدم درصد افزایش داد

بانک مرکزی آمریکا برای کنترل تورم و مقابله با خطرات ثبات مالی، به رغم اعلام ورشکستگی دو بانک آمریکایی نرخ بهره بانکی را یک چهارم واحد (۲۵ صدم درصد) افزایش داد و به محدوده ۴.۷۸ درصد تا پنج درصد رساند.

جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، روز چهارشنبه دوم فروردین با اعلام این خبر گفت این بانک در نظر دارد سرسختانه با تورم مبارزه کند و به همین دلیل نرخ بهره بانکی افزایش یافته است.

نرخ کنونی بهره بانکی بالاترین رقم از سال ۲۰۰۷ است. نرخ تورم در آمریکا در ماه گذشته میلادی به شش درصد رسید.

افزایش نرخ بهره بانکی اگرچه باعث کاهش تورم می‌شود، اما ارزش اوراق بهادار و خزانه را که بانک‌های آمریکا از خریداران عمده آن هستند نیز کاهش می‌دهد؛ موضوعی که به ریسک بیشتر نظام بانکی کشور دامن می‌زند.

با این‌حال، فدرال رزرو روز چهارشنبه اعلام کرد «سیستم بانکی آمریکا سالم و انعطاف‌پذیر» است، اما در مورد میزان آسیب ناشی از آشفتگی بانکی به اقتصاد تردید وجود دارد.

در این میان، فایننشال تایمز گزارش داده است که فدرال رزرو با وجود آشفتگی‌های اخیر در بخش بانکی نرخ بهره را افزایش داد، اما این پیام را نیز داد که ممکن است به‌زودی به دوران انقباض پولی و کاهش نرخ بهره بانکی برگردد.

ادامه اختلال در برخی سامانه‌های دیجیتال به‌دلیل عدم تغییر ساعت رسمی در ایران

عدم تغییر ساعت رسمی در ایران به‌دلیل مصوبه مجلس شورای اسلامی، موجب اختلال در برخی گوشی‌ها و سامانه‌های هوشمند شده است که به‌طور خودکار ساعت را تغییر می‌دهند.

سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی روز چهارشنبه دوم فروردین با انتشار اطلاعیه‌ای، دستورالعمل‌هایی برای حل این مشکل به شبکه اپراتورها و همچنین به کاربران توصیه کرد.

از سوی دیگر، دولت ابراهیم رئیسی به‌دلیل عدم تغییر ساعت رسمی کشور، ساعات کار جدیدی برای ادارات و مدارس تصویب کرده که به خاطر ایجاد تداخل بین آغاز فعالیت والدین و دانش‌آموزان ابتدایی با موجی از انتقادها روبه‌رو شده است.

بر اساس ساعات کار جدید، ادارات دولتی از ساعت هفت بامداد و مدارس از ساعت هشت کار خود را آغاز خواهند کرد. این نوع برنامه‌ریزی به آن معنی است که ادارات والدین قبل از باز شدن مدارس، باز خواهد شد.

برخی کاربران در شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند فرض دولت ابراهیم رئیسی این است که مادران همه دانش‌آموزان، خانه‌دار هستند و نه شاغل.

مجلس شورای اسلامی اردیبهشت امسال تصویب کرد که قانون قبلی درباره تغییر ساعت منسوخ می‌شود و دولت دیگر مجاز به تغییر ساعت رسمی کشور نیست.

آنتونی بلینکن: چین واکنش جهان به جنگ اوکراین را به دقت زیر نظر دارد

وزیر خارجه آمریکا می‌گوید آنچه در اوکراین روی می‌دهد بسیار فراتر از مرزهای این کشور است و به عنوان نمونه روی آسیا تاثیرات مهمی دارد

وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه دوم فروردین در جلسه یکی از کمیته‌های فرعی مجلس سنا گفت چین واکنش آمریکا و جهان به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین که آسیا را نیز تحت تاثیر قرار داده است به دقت زیر نظر دارد.

آنتونی بلینکن یک روز پس از پایان سفر رئیس‌جمهور چین به مسکو گفت اگر به روسیه اجازه داده شود که با مصونیت به کشور همسایه خود حمله کند جعبه پاندورا باز خواهد شد و دولت‌ها و رهبرانی که به‌طور بالقوه متعرض هستند، جهان را به سوی جنگ و بحران‌های دائمی سوق خواهند داد.

وزیر خارجه آمریکا افزود: «آنچه در اوکراین روی می‌دهد بسیار فراتر از مرزهای این کشور است و به عنوان نمونه روی آسیا تاثیرات مهمی دارد».

او یادآوری کرد که دولت‌های ژاپن و کره جنوبی از حامیان مهم دولت اوکراین در این جنگ هستند.

تهاجم نظامی به اوکراین تاثیر این جنگ بر سیاست‌های نظامی پکن در قبال تایوان را به یک موضوع مهم بدل کرده است.

آنتونی بلینکن در بخش دیگری از گزارش خود به کمیته نظارت بر بودجه در مجلس سنا افزود: «به اعتقاد من چین با دقت جنگ در اوکراین را زیر نظر دارد تا ببیند آیا جامعه جهانی برای مقابله با تجاوز نظامی به یک کشور مستقل به توافق خواهد رسید و یا دچار اختلاف خواهد شد».

رهبران روسیه و چین در دیدار اخیر خود در مسکو یکدیگر را «دوستان عزیز» خطاب کردند و یکی از محورهای مذاکرات آن‌ها طرح پیشنهادی پکن برای کاهش تخاصم و آتش‌بس در اوکراین بود.

آقای بلینکن خاطر نشان کرد که حمایت سیاسی و مادی چین از روسیه علیه منافع آمریکاست ولی افزود واشینگتن تاکنون شواهدی حاکی از ارسال تسلیحات از سوی چین برای کمک به روسیه در جنگ اوکراین نیافته است.

صندوق بین‌المللی پول بسته کمک مالی ۱۵.۶ میلیارد دلاری به اوکراین می‌دهد

هیئت‌مدیره صندوق بین‌المللی پول قرار است در آینده نزدیک این توافق را نهایی کند

مقامات اوکراین و صندوق بین‌المللی پول بر سر کمک ۱۵.۶ میلیارد دلاری این نهاد بین‌المللی برای بهبود وضعیت اقتصادی اوکراین به توافق رسیدند.

بر اساس گزارشی که صندوق بین‌المللی پول روز سه‌شنبه اول فروردین در سایت خود منتشر کرد، حمایت از مقامات اوکراین برای ایجاد ثبات مالی و مهار تورم، بهبود تدریجی و رشد بلندمدت اقتصادی در چارچوب بازسازی پس از جنگ و مسیر پیوستن به اتحادیه اروپا از جمله اهداف کمک است.

هیئت‌مدیره صندوق بین‌المللی پول قرار است در آینده نزدیک این توافق را نهایی کند.

این بیانیه می‌افزاید کمک مالی صندوق نشان‌دهنده تعهد این نهاد بین‌المللی برای حمایت از اوکراین است و انتظار می‌رود راه را برای کمک‌های بیشتر مالی و اهدایی جامعه جهانی به کی‌یف هموارتر کند.

کمک مالی صندوق بین‌المللی پول در چارچوب یک برنامه چهارساله تحویل اوکراین خواهد شد.

این بیانیه می‌افزاید تهاجم نظامی روسیه به اوکراین علاوه بر تلفات «وحشتناک» انسانی، اثرات ویرانگر اقتصادی بر اوکراین داشته و تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۰ درصد کاهش یافته، ذخایر مالی دولت کی‌یف به شدت افت کرده و فقر شهروندانش شدیدتر شده است:

«به رغم چالش‌ها، مقامات کی‌یف مصمم هستند با حمایت‌های مالی خارجی، بخش اقتصاد و مالی کشور را به ثبات برسانند».

«شبکه گذار» برای بررسی راهکارهای عبور از جمهوری اسلامی اعلام موجودیت کرد

گروهی متشکل از ده‌ها چهره دانشگاهی، حقوقدان، کارآفرین و فعالان مدنی یک شبکه تخصصی-مدنی با عنوان «شبکه گذار» را راه‌اندازی کردند.

در بیانیه اعلام موجودیت این شبکه آمده که این متخصصان و فعالان با گرایش‌های سیاسی و باورهای اجتماعی گوناگون از داخل و خارج ایران گرد هم آمده‌اند تا به بررسی راهکارهای مشترک علمی- عملی برای گذار از نظام سیاسی کنونی ایران به یک نظام مردم‌سالار و فراگیر بپردازند.

این شبکه قرار است با همکاری گروه مطالعات ایرانی دانشگاه استنفورد و گروه کارآفرینان ایراندوست در روزهای ۲۵ و ۲۶ مارس کنفرانسی دو روزه با شرکت ده‌ها استاد دانشگاه، کارآفرین، چهره فرهنگی، و فعال سیاسی و اجتماعی در دانشگاه استنفورد کالیفرنیا برگزار کند.

«ترسیم راهکارهای ایرانی آزاد، آباد و دموکراتیک که به تک‌تک شهروندان امکان شکوفایی بدهد»، «هم‌آفرینی پلی به سوی آن آینده بر پایه اصولی مشترک برای گذار» و «هم‌راهی با مردم برای تحقق این گذار دموکراتیک» از اهداف این نشست اعلام شده است.

شهریار آهی، حامد اسماعیلیون، علی افشاری، آسیه امینی، رویا برومند، رضا پهلوی، نازنین بنیادی، عرفان ثابتی، فاطمه حقیقت‌جو و سعید دهقان از جمله سخنرانان این نشست هستند.

همچنین «نتایج همه‌پرسی دیدگاه‌های تخصصی-مدنی در مورد گذار به مردم‌سالاری در ایران»، «پیشگامان جنش زن-زندگی-آزادی: جنبش زنان، جنبش کارگری و اقلیتها» و «مکانیسم های انتقال صلح‌آمیز» از جمله برنامه‌های این نشست است.

در جریان اعتراضات سراسری در ایران، معترضان در شعارهای خود خواستار سرنگونی نظام جمهوری اسلامی شدند.

همچنین بسیاری از چهره‌های سیاسی در داخل ایران، از جمله مولوی عبدالحمید و میرحسین موسوی خواستار برگزاری یک همه‌پرسی برای عبور از جمهوری اسلامی و تعیین نظام سیاسی جدید ایران شدند.

نوروز ۱۴۰۲؛ مرگ ۳۲۵ نفر در تصادفات جاده‌ای طی هفت روز

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا اعلام کرد که طی هفت روز منتهی به روز اول فروردین، ۳۲۵ نفر در ایران، طی تصادفات رانندگی جان باختند.

آن‌طور که کمال هادیانفر اعلام کرده، از ۲۴ اسفند تا روز اول فروردین در مجموع ۲۶۷ فقره تصادف منجر به فوتی رخ داده است.

به گفته وی، طی این مدت، نزدیک به ۷ هزار نفر نیز زخمی شده‌اند.

شمار تردد جاده‌ای ثبت‌شده طی ۲۴ اسفند تا اول فروردین ۱۴۰۲، بیش از ۱۸۲ میلیون بوده است.

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا مهم‌ترین دلایل این تصادفات جاده‌ای را نیز عواملی چون «خستگی و خواب‌آلودگی، بی‌توجهی به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز» عنوان کرد.

ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ را دارد و تصادفات رانندگی در جاده‌های ایران به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود می‌رسد.

بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سال‌های قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگ‌ومیر را در جاده‌ها داشته است.

بر اساس اعلام پلیس راهنمایی و رانندگی ایران، در سال ۱۴۰۱، در پنج روزی که «طرح نوروزی پلیس» برای کاهش تصادفات در ایران به اجرا درآمد، ۱۹۷ تصادف فوتی رخ داد که در جریان آن دست‌کم ۲۲۸ نفر جان خود را از دست دادند.

احمد سمیعی گیلانی در ۱۰۳ سالگی درگذشت

احمد سمیعی گیلانی، مترجم، مؤلف و ویراستار پیش‌کسوت و مدیر گروه ادبیات معاصر فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، در سن ۱۰۳ سالگی درگذشت.

به‌گزارش ایسنا، سمیعی گیلانی روز چهارشنبه دوم فروردین‌ماه بر اثر کهولت سن در منزل خود در تهران از دنیا رفت.

جعفر شجاع کیهانی، عضو فرهنگستان، به خبرگزاری ایسنا گفته است که پیکر آقای سمیعی گیلانی برای خاکسپاری به زادگاهش رشت منتقل خواهد شد.

آخرین خبر و تصویری که از احمد سمیعی گیلانی منتشر شد، مربوط به یک هفته پیش از نوروز ۱۴۰۲ بود که نیکولا رُش، سفیر فرانسه در ایران، به خانه او رفت و بالاترین نشان نخل آکادمیک فرانسه با عنوان کوماندور را به او اهدا کرد.

احمد سمیعی گیلانی در کنار نیکولا رُش، سفیر فرانسه در ایران، ۲۳ اسفند ۱۴۰۱
احمد سمیعی گیلانی در کنار نیکولا رُش، سفیر فرانسه در ایران، ۲۳ اسفند ۱۴۰۱

احمد سمیعی گیلانی در ۱۱ بهمن ۱۲۹۹ در رشت به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در رشت گذراند و سپس وارد دانشگاه تهران شد. در اواخر دهه ۱۳۴۰ به‌عنوان ویراستار در مؤسسه انتشارات فرانکلین آن زمان مشغول خدمت شد و به‌‌موازات آن دوره کارشناسی‌ ارشد زبان‌شناسی را در دانشگاه تهران گذراند.

او در کنار حرفه ویراستاری، چند کتاب در موضوع آیین نگارش و ویرایش تألیف‌ کرد که به مرجع بی‌شمار نویسندگان و ویراستاران و روزنامه‌نگاران و مترجمان تبدیل شد.

احمد سمیعی ترجمه هم می‌کرد. او ترجمه آثار ادبی به فارسی را با برگرداندن رمان «دلدار و دلباخته» از ژرژ ساند شروع کرد و بعداً آثاری را از نویسندگان بزرگی مانند ژرژ پرک و گوستاو فلوبر به فارسی برگرداند.

«خیال‌پروری‌های تفرجگر انزواجو» از ژان ژاک روسو، «چیزها» از ژرژ پرک (ترجمه)، «ادبیات ساسانی»، «داتا گنج‌بخش» (زندگی‌نامه و تعالیم شیخ ابوالحسن علی‌ بن عثمان هجویری) از شیخ عبدالرشید (ترجمه)، «چومسکی» از جان لاینز (ترجمه)، «هزیمت یا شکست رسوای آمریکا» از ویلیام لوئیس و مایکل له‌دین (ترجمه)، «ساخت‌های نحوی» از نوآم چامسکی (ترجمه)، «آیین نگارش»، «دیدرو» از پیتر فرانس (ترجمه)، «سالامبو» نوشته گوستاو فلوبر (ترجمه)، «شیوه‌نامه دانشنامه جهان اسلام»، «نگارش و ویرایش» و «تتبعات» از مونتنی (ترجمه) از جمله آثار اوست.

اعتصاب غذای وحید بهشتی مقابل وزارت خارجه بریتانیا به بیست‌و‌هشتمین روز رسید

ساختمان وزارت خارجه بریتانیا

تحصن و اعتصاب غذای وحید بهشتی، فعال حقوق بشر و مدیر رسانه خبری «دُر تی‌وی»، مقابل وزارت خارجه بریتانیا در لندن، روز چهارشنبه ۲ فروردین وارد بیست و هشتمین روز خود شد.

وحید بهشتی، روزنامه‌نگار ۴۴ ساله ایرانی-بریتانیایی، خواستار تروریستی شناختن سپاه پاسداران از سوی کشورهای اروپایی است و گفته که به تحصن و اعتصاب غذای خود تا زمان گنجانده شدن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی بریتانیا ادامه خواهد داد.

اعتصاب غذای آقای بهشتی اکنون هفت روز طولانی‌تر از اعتصاب غذای ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، زندانی سابق ایرانی-بریتانیایی است که او نیز در مقابل ساختمان وزارت امور خارجه بریتانیا تحصن کرده بود.

روزنامه بریتانیایی گاردین روز سه‌شنبه در مصاحبه‌ای که با وحید بهشتی انجام داده، نوشته در روزهای اخیر آلیسیا کرنز، رئیس کمیته منتخب سیاست خارجی بریتانیا به دیدار وحید بهشتی رفته، اما تاکنون هیچ‌یک از وزیران دولت بریتانیا با او ملاقات نداشته‌اند.

با این‌حال، تام توگندهات، وزیر امنیت بریتانیا به رسانه‌ها گفته است که از دیدار با وحید بهشتی خوشحال می‌شود و افزوده که دولت متبوعش «در حال افزایش فشارها علیه فعالیت‌های سپاه پاسداران است.»

ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر با برگزاری راهپیمایی‌های متعدد خواستار افزوده شدن سپاه پاسداران به فهرست تروریستی شده‌اند، اما مقام‌های اروپایی در این باره ملاحظاتی دارند.

به نوشته گاردین، آلیسیا کرنز، رئیس کمیته منتخب سیاست خارجی بریتانیا، اخیراً در یکی از جلسات تبادل نظر سیاست خارجی گفته که این امر «ساده نیست» و وزارت خارجه بریتانیا «نگران است که اگر سپاه پاسداران را بر اساس قانون تروریسم ۲۰۰۰ ممنوع اعلام کند، ممکن است سفیر بریتانیا در ایران اخراج شود.»

طالبان جشن‌های نوروزی در ولایات مرکزی افغانستان را متوقف کردند

تا پیش از روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان، مردم این کشور جشن نوروز را با برگزاری آیین‌های زیادی تجلیل می‌کردند

درحالی که مقام‌های طالبان افغانستان سال گذشته اعلام کرده بودند که از برگزاری آیین‌های نوروز در بین شهروندان جلوگیری نمی‌کنند، اکنون از مرکز افغانستان خبر می‌رسد که نیروهای این گروه جشن نوروز را متوقف کرده و با شهروندان برخورد کرده‌اند.

بنابر گزارش‌ها، مراسم نوروز امسال تحت فشار طالبان در بیشتر مناطق افغانستان از رونق افتاده و نیروهای طالبان از روز اول فروردین ازجمله در ولایت دایکُندی در مرکز افغانستان که ساکنان آن بیشتر از قوم هزاره و شیعه هستند، آیین‌های نوروزی را با اِعمال زور متوقف کرده‌اند.

بنابر این گزارش‌ها، طالبان به شرکت‌کنندگان در مراسم نوروزی در دایکندی هشدار داده‌اند که برگزاری نوروز برای آنان «عواقب جدی به همراه خواهد داشت.»

رادیو آزادی، بخش افغان رادیو اروپای آزاد نیز از مناطق مختلف این کشور خبر می‌دهد که طالبان جلوی تفریح شهروندان در پیک‌نیک‌های نوروزی و پخش هرگونه موسیقی را گرفته و به‌ویژه زنان و دختران از حضور در طبیعت طی نوروز منع شده‌اند.

این اقدامات در حالی صورت می‌گیرد که عبدالاحد عماد، از مقامات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان سال گذشته گفته بود: «ما نوروز را رسماً برگزار نمی‌کنیم، اما جلو مردمی را که این روز را جشن می‌گیرند، نمی‌گیریم.»

طالبان روز چهاردهم مرداد سال گذشته، عید نوروز، عاشورا، روز همبستگی زنان و روز جهانی منع خشونت علیه زنان را رسماً از تقویم رسمی افغانستان حذف کرد و دست‌کم ۱۵ مناسبت مربوط به خود، از جمله روز انتخاب ملا هبت‌الله آخوندزاده به عنوان رهبر این گروه را به تقویم رسمی اضافه کرد.

با این‌که مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان سال گذشته گفته بود که نیروهای این گروه «جلو مردمی که نوروز را جشن می‌گیرند، نمی‌گیرند»، در جریان ایام نوروزی امسال، مقام‌های طالبان مخالفت خود را با برگزاری آیین‌های نوروزی رسماً اعلام کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری خامه‌پرس افغانستان، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان این هفته اعلام کرد که به مردم محلی اطلاع داده که «اسلام جشن نوروز را ممنوع کرده است».

بر اساس این اعلامیه، افراد طالبان به دست‌کم ۳۵ مسجد در ولایت دایکندی وارد شده و به نمازگزاران و مردم محل گفته‌اند که به باور آنها، نوروز در «دوران جاهلیت و از طریق بیگانگان» به وجود آمده است.

بنابر این گزارش، وزارتخانه امر به معروف و نهی از منکر طالبان هم به مردم هشدار داده است که در «آداب بیگانه و غیراسلامی» و روزهایی که «در اسلام مقدس» نیستند، شرکت نکنند.

مولوی یحیی عارف، رئیس بخش «اصلاح و تربیت» وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان نیز در یک پیام ویدیویی که در حساب توئیتری رسمی این وزارتخانه منتشر شده، نوروز را «جشن آتش‌پرستان» خوانده و مدعی شده است که «این جشن مسلمانان نیست، در قرآن، حدیث و فقه حنفی، تجلیل از نوروز حرام و ناجایز است.»

تا پیش از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، نهادهای دولتی هم‌زمان با فرارسیدن نوروز تدارکات ویژه‌ای از جمله برای تأمین امنیت جشن نوروز در نظر می‌گرفتند و حتی کمیسیون ویژه‌ای برای برگزاری این جشن تشکیل می‌شد.

اما با تسلط گروه مذهبی طالبان بر این کشور، مردم افغانستان از تعطیلات رسمی نوروزی محروم شده و خبر می‌رسد که تحت این فشارها و همچنین به دلیل وضعیت بسیار وخیم اقتصادی، برگزاری آیین‌های نوروزی از سال گذشته به این‌سو در این کشور رو به افول گذاشته است.

هشدار سازمان ملل درباره وخیم‌تر شدن وضعیت کم‌آبی در جهان

سازمان ملل متحد در آستانه یک اجلاس بزرگ در نیویورک در گزارشی نسبت به بحران جهانی آب و وخیم ترشدن وضعیت کم‌آبی به دلیل مصرف بیش از حد و تغییرات اقلیمی هشدار داده است.

اجلاس بزرگ سازمان ملل در حوزه «آب» از روز چهارشنبه دوم فروردین با حضور هزاران نماینده از نهادها و نمایندگی‌های کشورهای مختلف در نیویورک آغاز می‌شود و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت.

گزارش مشترک «آب» سازمان ملل و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) می‌گوید٬ جهان کورکورانه در مسیر خطرناکی از «مصرف بی رویه و توسعه بیش از حد» است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، هم گفت، آب، این منبع «حیات بشر» به دلیل «استفاده ناپایدار آب، آلودگی و گرمایش کنترل نشده جهانی» در حال از بین رفتن است.

در این گزارش تصریح شده است که در حال حاضر در «حدود ۱۰ درصد از جمعیت جهان در مناطقی زندگی می‌کنند که دارای تنش آبی بالا یا بحرانی هستند.»

این گزارش می‌افزاید بیش از ۳.۵ میلیارد نفر حداقل یک ماه در سال در شرایط تنش آبی زندگی می‌کنند.

به باور محققان و کارشناسان، ناامنی منابع آبی برای نيازهای بشر از جمله تولید مواد غذایی و تولید برق با انرژی آبی که یکی از راه‌های مهم کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی است، يک تهديد جدی محسوب می‌شود.

محققان و کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در مناطقی نظیر شاخ آفریقا که کاهش بارندگی به خشکسالی‌های طولانی و شدید منجر می‌شود ثبات سیاسی به خطر خواهد افتاد و بحران‌هایی نظیر جنگ، مهاجرت گسترده و قحطی و گرسنگی میلیون‌ها نفر در پیش خواهد بود.

سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نیز در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که ۳.۲ میلیارد نفر در مناطق روستایی و کشاورزی زندگی می‌کنند که با کمبود و یا کمبود شدید منابع آب روبرو هستند.

مجمع جهانی اقتصاد ابراز امیدواری کرده است که کنفرانس آب سازمان ملل همچون معاهده اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ بتواند حمایت تمامی کشورهای جهان برای حل بحران آب را جلب کند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG