خبرخوان
۲۵۷ نفر در ایران به اتهام احتکار کالاهای اساسی در یک روز بازداشت شدند

سخنگوی فرماندهی کل انتظامی ایران روز جمعه، ۲۳ اردیبهشت، از بازداشت ۲۵۷ نفر در یک روز به اتهام «احتکار کالاهای اساسی» خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی حاجیان همچنین گفت که در مدت زمان اعلامشده «۵۵ واحد صنفی متخلف» نیز پلمب شدهاند.
آقای حاجیان درباره کالاهای احتکارشده توضیح داد که در این مدت ۷۵۷ تُن گندم و آرد، ۳۰۱ تُن روغن خوراکی، ۱۵۱ تُن ماکارونی، ۱۳۶ تُن برنج و صد تُن نهادههای دامی در مجموع به ارزش یکهزار و ۱۹۴ میلیارد ریال کشف شده است.
در پی روند افزایشی قیمت انواع کالاهای اساسی و مواد غذایی و نگرانی شهروندان از ادامه این روند و ترس از پیدا نشدن این کالاها در روزها و هفتههای آینده، برخی شهروندان در روزهای اخیر با هجوم به فروشگاههای مواد غذایی اقدام به خرید انبوه این کالاها کردهاند.
در همین حال گزارشهایی از خالی شدن قفسه برخی کالاها از جمله در مورد روغن، برنج و ماکارونی و عرضه محدود آن در فروشگاهها و ایجاد بازار سیاه در مورد برخی اقلام منتشر شده است.
افزایش نرخ تورم و افزایش پیوسته و افسارگسیخته قیمت انواع کالا و خدمات در ایران در یک سال گذشته موجب شکلگیری تجمعات اعتراضی گسترده در صنوف مختلف از جمله معلمان، کارگران و کشاورزان شده است.
همزمان بر اساس گزارشهای غیررسمی و ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی که به دلیل اختلال در اینترنت همه آنها قابل تایید مستقل نیست، چند شهر در استان خوزستان و شهر کرد در شبهای گذشته صحنه اعتراض مردمی از جمله به گرانیها و بد شدن وضع معیشتی مردم بوده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
فنلاند و سوئد رسما درخواست عضویت در ناتو را ارسال کردند؛ حمایت اتحادیه اروپا

فنلاند و سوئد روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، سرانجام درخواست رسمی خود برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، را تحویل داده و با این اقدام به وضعیت بیطرفی طولانیمدت خود پایان بخشیدند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز چهارشنبه این تصمیم دو کشور را «یک گام تاریخی» نامید و گفت که کشورهای عضو «اکنون گامهای بعدی را در مسیر دو کشور به سمت ناتو بررسی خواهند کرد.»
هلسینکی پس از دو جنگ با اتحاد جماهیر شوروی که منجر به از دست دادن یک دهم قلمرو فنلاند شد، تصمیم گرفت در دوران پس از جنگ بیطرف بماند. سوئد نیز به طور سنتی در دو قرن گذشته غیرمتعهد بوده است.
افکار عمومی در این دو کشور طی دهههای پیش همواره به نفع ادامه بیطرفی بود، اما درپی تهاجم روسیه به خاک اوکراین نگرانیهایی که این حمله به همراه داشت نظر شهروندان فنلاند و سوئد را نیز در مورد بیطرفی تغییر داد.
سوئد و فنلاند هر دو عضو اتحادیه اروپا هستند و فنلاند ۱۳۴۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد.
همزمان جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه گفت که این تصمیم دو کشور ائتلاف ناتو را «قویتر خواهد کرد» و پیش از نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت که «همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو حمایت خواهند کرد.»
در حال حاضر ۳۰ کشور عضو پیمان ناتو هستند و طبق مقررات این پیمان، پذیرش عضو جدید مستلزم موافقت یکپارچه تمام اعضای ناتو است.
ترکیه که یکی از اعضای این سازمان است در روزها اخیر اعلام کرده است که با پیوستن این دو کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موافقت نخواهد کرد، زیرا «این دو کشور میزبان گروه حزب کارگران کردستان (پکاکا) شدهاند.»
جوزپ بورل در سخنان روز چهارشنبه خود گفت: «میدانم که ترکیه ایراداتی وارد کرده است، اما امیدوارم ناتو بتواند آنها را رفع کند.»
مینا کشاورز و فیروزه خسروانی، دو مستندساز، به قید وثیقه آزاد شدند

مینا کشاورز و فیروزه خسروانی، دو مستندسازی که از ۱۹ اردیبهشت بازداشت شده بودند، پس از یک هفته، روز ۲۷ اردیبهشت با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند.
این دو مستندساز از جمله مستندسازان و فعالان این عرصهاند که یک هفته پیش نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با حضور در منازل و دفاتر آنان و ضمن ضبط وسایل کارشان، آنان را بازداشت کردند.
مقامات امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی هنوز هیچ توضیحی درباره دلیل این بازداشتها اعلام نکردهاند و از وضعیت دیگر مستندسازان بازداشتشده نیز خبری در دست نیست.
بازداشت برخی مستندسازان و عکاسان بخشی از موج جدید بازداشتها در ایران است که همزمان با گسترش اعتراضات مردمی انجام شده است.
آمریکا خواستار آزادی فوری دو شهروند فرانسوی در ایران شد

پس از اقدام تلویزیون حکومتی ایران در پخش تصاویری که آن را جزییات بازداشت دو شهروند فرانسوی عنوان کرده است، یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز سهشنبه از ایران خواست که آنها را فورا آزاد کند.
تلویزیون حکومتی ایران یک روز قبل از این در گزارشی منسوب به وزارت اطلاعات، دو فرانسوی بازداشتشده در ایران را به «جاسوسی» و «ارتباطگیری» با فعالان معلم و کارگر برای «سازماندهی آشوب، بینظمی اجتماعی و بیثباتسازی در کشور» متهم کرده بود.
این دو شهروند فرانسوی سسیل کوهلر و ژاک پاری نام دارند که به گفته اتحادیه آموزشی و تحصیلی فرانسه کارمند این نهاد هستند و برای «تعطیلات» به ایران سفر کرده بودند.
وزارت خارجه فرانسه اتهامات این دو شهروند را «بیپایه و اساس» خوانده و خواستار آزادی فوری آنها شده است.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز و رادیو فردا؛ س.ن
دومین توله یوز آسیایی هم تلف شد

مقامات سازمان محفاظت حیط زیست ایران روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت از تلف شدن دومین توله یوز آسیایی به دنیا آمده در مرکز تکثیر یوز آسیایی خبر دادند.
حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت، به خاطر تغییراتی که در عادت دفع توله یوزها ایجاد شده بود، تصمیم دامپزشک متخصص دانشکده دامپزشکی سمنان بر این شد آنها برای بررسی بیشتر به یک بیمارستان تخصصی دامپزشکی در تهران منتقل شوند اما متاسفانه یکی از تولهها در مسیر انتقال به تهران تلف شد.
به گفته او، توله دوم به بیمارستان تخصصی دامپزشکی منتقل شده است و اکنون تحت نظارت های دامپزشکی قرار دارد.
این مقام سازمان حفافظت محیط زیست در نهایت عنوان کرده که تلف شدن توله یوز در دست بررسی است و علت دقیق آن پس از کالبدگشایی اعلام خواهد شد.
کمتر از دو هفته پیش نیز یکی دیگر از سه توله یوزپلنگ ایرانی تلف شده بود که علت آن «ناهنجاری و چسبندگی ریه» عنوان شد.
این سه یوزپلنگ با عمل سزارین صحرایی به دنیا آمده بودند و در ابتدا جنسیت آنها ماده اعلام شد، اما بعد مشخص شد که هر سه آنها نر هستند.
ایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرد.
کاهش آمار یوزپلنگ ایرانی به ۱۲ قلاده در سال ۱۴۰۰ در حالی رخ داد که شمار این گونه منحصر به فرد در اواخر دهه ۸۰ حدود صد قلاده بود.
با استفاده از وبسایت سازمان حفاظت محیط زیست ایران و گزارشهای رادیو فردا؛ س.ن
گلپایگان نیز صحنه اعتراضهای ضدحکومتی شد

اعتراضها به وضعیت نابسامان سیاسی و اقتصادی در ایران و افزایش گرانیها که چند روز است در کشور جریان دارد، به شهرستان گلپایگان در استان اصفهان رسید و معترضان شعار دادند که «خامنهای قاتله، ولایتش باطله».
ویدئوهای دریافتی از اعتراضات سهشنبه شب در گلپایگان حاکی از حضور گسترده مردم و شعارهای آنها علیه مقامات جمهوری اسلامی است. معترضان شعار میدادند: «مرگ بر دیکتاتور»، «رضاشاه/روحت شاد»، «توپ، تانک، فشفشه/ آخوند باید گم بشه» و «رئیسی حیا کن/مملکتو رها کن».
اعتراضات مردمی اخیر که جرقه آن از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و افزایش چندبرابری قیمت مواد غذایی در شماری از شهرهای خوزستان زده شد، هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
گزارشها حاکی است که این اعتراضها دستکم به ۱۰ استان کشیده شده است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل از ایران خواست اعدام احمدرضا جلالی را لغو کند

یک سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز سهشنبه، ۲۷ اردیبهشت، از حکومت ایران خواست اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی ایرانی سوئدی زندانی، را متوقف و حکم اعدام او را لغو کند.
پیش از این، در ۲۳ اردیبهشت، انریکه مورا، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا، نیز در پایان سفر به تهران خبر داده بود که از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی را متوقف کنند.
این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز گذشته مدعی شد آقای جلالی «حکم امنیتی دارد و از طریق یکی از کشورهای اروپایی بر ضد امنیت ملی ایران کار کرده و باعث خسارات جانی علیه دانشمندان ما شده است».
آقای خطیبزاده با این حال از بررسی «درخواست اجرای حکم در زمان دیگری» خبر داد.
احمدرضا جلالی، پزشک و استاد دانشگاه ایرانیتبار و شهروند سوئد است که در سال ۱۳۹۵ بازداشت و در دادگاه انقلاب تهران به اتهام «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» و «فساد فیالارض» به اعدام محکوم شد، اما او همواره این اتهامات را رد کرده است.
حکومت ایران در سالهای اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانیهای دوتابعیتی را به اتهامهای گوناگون بازداشت و مبادله کرده است؛ رویهای که بارها از سوی دولتها و سازمانهای حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگانگیری» و «باجخواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.
ایران در تاجیکستان کارخانه تولید پهپاد راهاندازی کرد

به گزارش خبرگزاریهای داخلی، ایران روز سهشنبه یک کارخانه تولید پهپاد «ابابیل ۲» را در تاجیکستان راهاندازی کرد.
این کارخانه صبح سهشنبه با حضور محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، و سپهبد شیر علی میرزا وزیر دفاع تاجیکستان، در دوشنبه، پایتخت این کشور، افتتاح شد.
این نخستین بار است که جمهوری اسلامی ایران به صورت رسمی خط تولید یک پهپاد عملیاتی را در کشور دیگری راهاندازی میکند.
پهپاد «ابابیل ۲» که ابتدا با مأموریت مراقبت و شناسایی تولید شده بود، بعدها مأموریت انتحاری نیز برای آن تعریف شد و هماکنون در قالب این مأموریت در اختیار نیروهای مسلح ایران قرار دارد.
طبق اطلاعاتی که در رسانههای رسمی ایران آمده است، ابابیل ۲ با مداومت پرواز ۱٫۵ ساعته میتواند تا ۲۰۰ کیلومتر برد عملیاتی داشته باشد و بیشینه سرعت کروز آن به ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت میرسد.
راهاندازی خط تولید این پهپاد در تاجیکستان از سوی ایران در حالی رخ میدهد که تاجیکستان و قرقیزستان به دلیل اختلافات مرزی، با یکدیگر مسابقه تسلیحاتی دارند و هر یک در پی برتری هوایی بر دیگری است.
در هفتم اردیبهشتِ امسال، قرقیزستان از فروش پهپاد موسوم به «بیرقدار» ساخت ترکیه به تاجیکستان ابراز نگرانی کرده بود. در حالیکه پیش از آن، خود با خرید همین نوع پهپاد از ترکیه، اعلام کرده بود که بر تاجیکستان برتری هوایی یافته است.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد باقری در سفر به تاجیکستان با رئیس کمیته امنیتی تاجیکستان نیز دیدار کرد. همکاری در مورد مسائل امنیتی و مرزبانی، تقویت توان نظامی و تحولات منطقهای و افغانستان از مهمترین محورهای این گفتوگو اعلام شده است.
پرویز پرستویی خطاب به خامنهای: حکم رفاه ملت را با خون بنده امضا کنید

پرویز پرستویی، بازیگر سرشناس که اوایل اردیبهشت حضور او برای اکران فیلمش در کالیفرنیای آمریکا حاشیههای بسیاری در پی داشت، در نامهای خطاب به رهبر جمهوری اسلامی، در حمایت از مردم معترض ایران، نوشت: «حکم رفاه ملت را با خون بنده امضا کنید.»
آقای پرستویی در این نامه که روز سهشنبه، ۲۷ اردیبهشت، در اینستاگرامش منتشر کرد، ابتدا به موضوع جنجالی شدن حضورش در آمریکا اشاره کرده و در پاسخ به اتهام عضویت در نیروی قدس سپاه نوشته است: «نه دولتیام، نه سپاهی، ولی با افتخار یک ایرانیام.»
این بازیگر در ادامه به «عرض اصلی» خود خطاب به علی خامنهای پرداخته و با اشاره به موج گرانیها و اعتراضات به وضعیت اقتصادی گفته است: «روا نیست مردم از نداری و تنگدستی در خیابانها گاز اشکآور بخورند و گلوله.»
او همچنین با بیان اینکه «مردم توان خرید مرغ و ماکارونی و روغن ندارند و سفرههایشان خالی است» میافزاید: «جای مردم در کنار خانواده است، نه زندان، آن هم بخاطر نبود معاش.»
اعتراضات مردمی اخیر در ایران از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و در واکنش به افزایش شدید قیمت مواد غذایی در شماری از شهرهای خوزستان زده شد؛ اعتراضاتی که هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
مواجهه حکومت ایران با این اعتراضات همچون دیگر اعتراضات در سالهای گذشته بهشکل سرکوب و بازداشت شهروندان توسط نیروهای امنیتی و انتظامی است.
پرویز پرستویی در ادامه نامه خود نوشته است حاضر است او را در میدان بزرگ شهر به دار بیاویزند، «ولی مردم آبرودار ایرانزمین رفاه داشته باشند»، و از رهبر جمهوری اسلامی خواسته است «حکم رفاه ملت را با خون بنده امضا کنید».
بر اساس گزارشها و ویدئوهای منتشرشده از اعتراضات مردم، اغلب شعار «مرگ بر خامنهای» و «مرگ بر دیکتاتور» نیز سر میدهند.
در روزهای گذشته برخی چهرههای دیگر از جمله علی نصیریان، وریا غفوری و شهرام ناظری نیز به اشکال گوناگون از اعتراضات مردم حمایت کردهاند.
سندیکای شرکت واحد «نشر اکاذیب از طرف نیروهای سرکوب» را محکوم کرد

سندیکای کارگران شرکت واحد روز دوشنبه، ۲۶ اردیبهشت، در بیانیهای در واکنش به موج جدید بازداشت فعالان کارگری و معلم «پروندهسازی، بازداشت و نشر و پخش اکاذیب از طرف وزارت اطلاعات و دیگر نیروهای سرکوب» را محکوم کرد.
این بیانیه همزمان با انتشار گزارش تلویزیون حکومتی ایران از دو فرانسوی بازداشتشده در ایران منتشر شده است که به «ارتباطگیری» با فعالان معلم و کارگر متهم شدهاند.
گزارش سه دقیقهای صداوسیما همچنین حاوی عکسها و ویدئوهایی است که ظاهرا ملاقات دو شهروند فرانسه با فعالان کارگری از جمله رضا شهابی و همین طور فعالان معلم از جمله رسول بداقی و اسکندر لطفی را نشان میدهد. عکسی نیز از آنیشا اسداللهی در این گزارش هست که هفته گذشته به همراه همسرش بازداشت شد.
سندیکای کارگران شرکت واحد در پاسخ نوشته است که «به عنوان بخشی از جنبش مستقل کارگری در ایران حق کامل و وظیفه خود میداند که با تمامی بخشهای طبقه کارگر در ایران و سراسر جهان در ارتباط باشد».
این تشکل فعال کارگری در ادامه «هر گونه اتهام وارده و پخش اکاذیب علیه اعضای خود از جمله رضا شهابی» را محکوم کرده و خواسته است که آن دسته از فعالان کارگری و اجتماعی که در روزهای اخیر بازداشت شدهاند «از جمله آنیشا اسدالهی، ریحانه انصارینژاد، کیوان مهتدی و همچنین معلمان بازداشتی از جمله رسول بداقی، جعفر ابراهیمی، اسکندر لطفی، محمد حبیبی، و محسن عمرانی باید بدون هر گونه قید و شرط آزاد شوند».
در گزارش منسوب به وزارت اطلاعات در صداوسیما به تعدادی از این فعالان با اسم و عکس اشاره میشود.
سندیکای کارگران شرکت واحد همچنین از نهادهای بینالمللی کارگری خواسته است که حکومت جمهوری سلامی ایران را «در نشست آتی سازمان جهانی کار، از ۲۷ مه تا ۱۱ ژوئن ۲۰۲۲، و در سطوح دیگر به دلیل سرکوب، بازداشت و پخش اکاذیب علیه فعالین کارگری و معلمان تحت شدیدترین فشارها قرار دهند».
محاکمه یک شهروند ونزوئلایی در آمریکا متهم به «فروش باجافزار به هکرهای ایرانی»

دادگاه فدرال در بروکلین نیویورک روز دوشنبه، ۲۶ اردیبهشت، رسیدگی به پرونده یک شهروند ونزوئلایی را که متهم به عملیات هکری و فروش باجافزار است، آغاز کرد.
وزارت دادگستری ایالات متحده با درج این خبر در وبسایت خود نوشت که مویسز لوئیس زاگالا گونزالس (زاگالا)، شهروند ونزوئلا و فرانسه که در ونزوئلا زندگی میکند، علناً دربارهٔ استفاده مشتریانش از نرمافزار او برای اخاذی، از جمله استفاده یک گروه هکری تحت حمایت حکومت ایران از این باجافزار صحبت کرده است.
به نوشته این گزارش، گروه هکری تحت حمایت جمهوری اسلامی از نرمافزار تانوس (Thanos) متعلق به این متهم برای حمله به شرکتهای اسرائیلی استفاده کرده است.
آن طور که در شکایت کیفری متهم آمده است، زاگالا، یک متخصص قلب ۵۵ ساله که در سیوداد بولیوار ونزوئلا زندگی میکند، چندین باجافزار طراحی کرده است که مجرمان سایبری مختلفی از آنها برای اخاذی از شرکتها، سازمانهای غیرانتفاعی و سایر موسسات استفاده کردهاند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، زاگالا در سال ۲۰۲۰ در یک شبکه اجتماعی روسی پیوندهایی به مقالاتی به زبان روسی در مورد استفاده یک گروه هکر ایرانی به نام «مادیواتر» که از نرمافزار تانوس برای هدف قرار دادن نهادهای اسرائیلی استفاده کرده، ارسال کرده بود.
سرویسهای امنیتی آمریکا و بریتانیا میگویند گروه هکری موسوم به «مادیواتر» (آب گلآلود) مرتبط با جمهوری اسلامی، پشت حملات گسترده سایبری از آسیا تا آفریقا، اروپا و آمریکای شمالی است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد این اتهامات را «بیاساس» خوانده است.
بنا بر این گزارش، این فرد متهم، در صورت محکومیت به جرم اقدام به رخنه رایانهای به پنج سال حبس و در خصوص «توطئه برای ارتکاب نفوذ رایانهای» به پنج سال حبس دیگر محکوم میشود.
ترکیه میگوید با پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو موافقت نمیکند

ساعاتی پس از آن که سوئد نیز درپی فنلاند، قصد خود برای درخواست عضویت در ناتو را رسماً تأیید کرد، ترکیه اعلام کرد که با پیوستن این دو کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، موافقت نخواهد کرد.
در حال حاضر ۳۰ کشور عضو پیمان ناتو هستند و طبق مقررات این پیمان، پذیرش عضو جدید مستلزم موافقت یکپارچه تمام اعضای ناتو است. ترکیه یکی از اعضای این سازمان است.
آنکارا برای اولین بار روز جمعه به عضویت فنلاند و سوئد اعتراض کرد و به عنوان دلیل نیز گفت که این دو کشور «میزبان» گروه حزب کارگران کردستان (پکاکا) شدهاند.
وزارت دادگستری ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد که طی پنج سال گذشته سوئد و فنلاند به درخواست استرداد ۳۳ نفر که ترکیه میگوید با گروههایی که آنها تروریستی میداند، یعنی پکاکا و پیروان فتحالله گولن مرتبط هستند، پاسخ مثبت ندادهاند.
ترکیه همچنین به تعلیق فروش جنگافزار به ترکیه از سال ۲۰۱۹ از سوی سوئد، به دلیل عملیات نظامی آنکارا در سوریه اشاره میکند.
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، هیئتهای دیپلماتیک فنلاند و سوئد قصد دارند برای گفتوگو در این باره به آنکارا بیایند، اما رجب طیب اردوغان روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت گفت که «آیا آنها میآیند که ما را متقاعد کنند؟ ببخشید، اما نیازی نیست چنین زحمتی بکشند.»
تصمیم فنلاند و سوئد برای پیوستن به ائتلاف نظامی غرب پس از آن گرفته شد که تهاجم نظامی روسیه به اوکراین برای این دو کشور نیز نگرانی ایجاد کرده است.
ادارات و مراکز آموزشی تهران روز سهشنبه تعطیل خواهد بود

مقامات شهر تهران اعلام کردند که مراکز آموزشی و ادارات در پایتخت روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت به دلیل آلودگی هوا تعطیل است.
عابد ملکی، معاون استاندار تهران، اظهار داشت از آنجا که آلودگی هوا در روز سهشنبه تشدید خواهد شد مدارس تهران در همه مقاطع همراه دانشگاهها و ادارات سراسر شهر در این روز تعطیل خواهد بود.
به گفته وی، این تصمیم در پی جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا و با توجه به شاخص آلودگی ۲۳۸ گرفته شده است.
شاخص آلودگی ۲۳۸ در رده شرایط بسیار ناسالم طبقهبندی میشود. شرایط ناسالم تنها یک رده از شرایط خطرناک پایینتر محسوب میشود که شاخص ۳۰۱ تا ۵۰۰ را دربرمیگیرد.
با این حال همزمانی این تعطیلی با اعتراضات در شهرهای مختلف ایران باعث شده تا برخی کاربران فارسی زبان شبکههای اجتماعی تردیدهای خود را درباره علت اصلی چنین تصمیمی ابراز کنند.
شهرهای مختلف ایران طی روزهای اخیر صحنه اعتراضاتی نسبت به شرایط اقتصادی کشور بوده که در بسیاری موارد شعارهایی علیه رهبر جمهوری اسلامی و کلیت حکومت ایران سر داده شده است. ویدیوها از تهران نیز نشان از حضور سنگین نیروهای امنیتی در مناطق مرکزی پایتخت دارد.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری ایرنا و رادیو فردا؛ س.ن
خانواده سعیده خضوعی، شهروند بهایی، خواستار روشن شدن وضعیت او در زندان شدند

خانواده سعیده خضوعی، شهروند بهایی، در نامهای به غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه ایران، خواستار روشن شدن وضعیت دخترشان در زندان شدند.
خانواده خضوعی، در دومین نامه خود به محسنی اژهای، با اشاره به بازداشت سعیده خضوعی در ۲۲ فروردین سال جاری، پرسیدهاند که بارها از کارکنان قوه قضائیه درباره علت بازداشت و محل نگهداری او پرسیدهاند، اما آنها به این پرسشها پاسخی نمیدهند و میگویند که پیگیر دستگیری و شرایط نگهداری وی نباشید.
این نامه در ادامه میگوید که علت فشار بر خانواده حضوعی تنها به خاطر اعتقادشان به دیانت بهایی است و میافزاید، «بهایی بودن به قول مسئولان جمهوری اسلامی، هنگامی که در خارج از کشور هستند جرم نیست، اما در داخل کشور گونهای دیگر بدان نگریسته میشود».
سعیده خضوعی که اواخر فروردین ماه برای دفاع از اتهامات خود به بازپرسی دادسرای اوین احضار شده بود، بازداشت شد.
پیش از آن نیز ارسلان یزدانی، فرزند خانم خضوعی و همسرش، سمیرا ابراهیمی به طور موقت بازداشت شده بودند. اتهامات خانم خضوعی اعلام نشده است ولی در پرونده فرزند و عروس او اتهاماتی چون «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» مطرح شده بود.
جامعه جهانی بهایی بارها تاکید کرده است اتهامهای امنیتی که علیه شهروندان بهایی در ایران مطرح میشود، کاملا «بیاساس» است و تنها دلیل بازداشت بهاییان توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، اعتقادات و فعالیتهای مذهبی آنان است.
دفاع شهرام ناظری از معترضان: مردم دنبال حق خود هستند

شهرام ناظری، خواننده پر آوازه ایران، روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت در واکنش به اعتراضات در کشور گفت مردم دنبال حق خود هستند زیرا حق آنها پایمال شده و اعتراض نیز حق آنهاست.
آقای ناظری در حاشیه مراسم تجلیل و تقدیر از او در اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق، به خبرنگاران گفت شرایط آن چنان که شایسته مردم است فراهم نشده؛ پس طبیعی است که حق خودشان را بگیرند.
در فیلمی که از مصاحبه این خواننده موسیقی سنتی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، او در ادامه میگوید مردم جوش آوردهاند.
شهرام ناظری گفت: مردم گرسنهاند و شایسته نیست که تا کمر داخل سطل زباله شده و شرمنده خانواده خود شوند. مردم در تنگنای زیادی قرار دارند و حق خود را میخواهند و باید آن را بگیرند.
تاکنون شماری از چهرههای سرشناس از جمله وریا غفوری، کاپیتان تیم فوتبال استقلال تهران، و جعفر پناهی، کارگردان منتقد سینمای ایران به این اعتراضها و سرکوب خشونتآمیز آن واکنش نشان دادهاند.
اعتراضات مردمی اخیر که جرقه آن از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و سهمیهبندی آن و در واکنش به افزایش چندبرابری قیمت مواد غذایی در ماههای اخیر در شماری از شهرهای خوزستان زده شد، هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
با استفاده از فیلم مصاحبه ناظری، رادیو فردا/د.خ/ک.ر
نخستوزیر جدید سریلانکا: بنزین در کشور تمام شد

نخستوزیر جدید سریلانکا در میانه بحران اعتراضات داخلی اعلام کرد که ذخیره بنزین کشور تنها کفاف یک روز نیاز داخلی را میدهد.
رانیل ویکرماسینگه روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت گفت: کشور به ۷۵ میلیون دلار ارز برای واردات اقلام اساسی نیاز دارد.
او افزود: ماههای آتی سختترین دوران برای سریلانکا خواهد بود و کشور با کمبود اقلام دارویی ضروری نیز مواجه است.
بهگفته او، دو محموله سوخت با خط اعتباری هند میتواند روزهای آینده وارد کشور شود.
آقای ویکرماسینگه پنجشنبه هفته گذشته در پی اعتراضات مردمی به دولت تحت کنترل خانواده گوتابایا راجاپاکسا، رئیسجمهوری کشور، جایگزین برادر آقای گوتابایا شد.
اعتراضات گسترده مردمی از اوایل ماه آوریل در سریلانکا آغاز شد و رئیسجمهوری کشور بسیاری از وزیران را برکنار کرده است. پنج تن از وزیران برکنار شده، از اعضای خانواده راجاپاکسا هستند.
معترضان میگویند تا استعفای خود گوتابایا راجاپاکسا به اعتراضات ادامه خواهند داد.
اعتراضات چند هفته گذشته حداقل ۹ کشته و ۳۰۰ زخمی بر جای گذاشته است. گزارشها همچنین از بازداشت حدود ۲۵۰ معترض خبر میدهد.
خانواده راجاپاکسا طی نزدیک به دو دهه گذشته قدرت مطلقه کشور را در دست داشته است.
با استفاده از گزارش رویترز و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
انتخاب سردبیر
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
بازار خودرو
از تلاطم تا سرگیجه در بازار خودرو ایران
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
-
گفتوگو با مری آپیک
گربه و غنچه و غم بزرگ چهار دهه
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.