خبرهای کوتاه
سخنگوی قوه قضاییه: زندانی ایرانی با یک زندانی آلمانی مبادله شد

سخنگوی قوه قضاییه ایران روز سهشنبه خبر داد که احمد خلیلی، شهروند ایرانی که روز ۲۷ بهمن توسط دولت آلمان آزاد شد، با یک زندانی آلمانی مبادله شده است.
غلامحسین اسماعیلی که روز سهشنبه، ۲۹ بهمن، در یک نشست خبری سخن میگفت، به مشخصات زندانی آلمانی اشاره نکرد ولی گفت این فرد به دلیل عکسبرداری از اماکن ممنوعه به سه سال زندان محکوم شده بود.
او گفت این زندانی آلمانی روز دوشنبه ۲۸ بهمن آزاد شده است.
روز دوشنبه عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت احمد خلیلی، شهروند ایرانی که در آلمان به دلیل نقض تحریمهای آمریکا بازداشت شده بود، آزاد شده و به ایران بازگشته است.
به گفته آقای موسوی، احمد خلیلی با درخواست «دادستانی» آمریکا بازداشت شده و قرار بود به آمریکا مسترد شود.
او جزئیاتی درباره سوابق و فعالیتهای احمد خلیلی ارائه نداد، ولی سوابقی از فردی به همین نام وجود دارد که در سالهای گذشته در زمینه خریدهای نظامی و هواپیمایی و دور زدن تحریمها فعالیت داشته است.
این فرد اردیبهشت سال ۹۰ نیز در جریان یک خرید نظامی در اسپانیا بازداشت شده بود و رسانههای نزدیک به سپاه از او به عنوان «یکی از مسئولین خرید نظامی وزارت دفاع» نام بردهاند.
آقای خلیلی بهمن همان سال با سپردن وثیقه ۳۰ هزار یورویی آزاد شد و پس از آن خبری از روند رسیدگی به پرونده او در اسپانیا منتشر نشد.
تاکنون گزارشی از فعالیتهای احمد خلیلی در آلمان و این که او به چه روشی تلاش کرده تحریمها را دور بزند منتشر نشده است.
حکومت ایران تاکنون بارها پس از بازداشت شهروندان خارجی اقدام به مبادله آنها با ایرانیانی کرده است که با اتهاماتی چون دور زدن تحریمها یا فعالیتهای تروریستی در زندان بودند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
بحران در صنعت هوانوردی ایران؛ کاهش بلیت در پروازهای داخلی

پس از جریمه شرکتهای هواپیمایی در ایران به دلیل گرانفروشی بلیت، این شرکتها اقدام به کاهش شدید بهای بلیت پروازهای داخلی کردهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم در روز ۱۴ بهمن، شرایط حملونقل هوایی مسافری پس از جریمه ۱۱۹ میلیارد تومانی هشت شرکت عرضهکننده بلیت و ایرلاین به دلیل گرانفروشی بدتر شده است.
بر اساس این گزارش در پی این اقدام، طی دو هفته اخیر عرضه بلیت پروازهای داخلی به شدت کاهش یافته است؛ اقدامی که بهنظر میرسد به صورت هماهنگ از سوی برخی شرکتهای هواپیمایی داخلی در دستور کار قرار گرفته تا به این ترتیب مصوبه افزایش قیمت شورای عالی هواپیمایی اجرایی شود.
محمد محمدیبخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، ۱۲ بهمن درباره احتمال افزایش قیمت بلیت تا پایان امسال گفته بود: «مصوبه شورای عالی هواپیمایی در خصوص افزایش قیمت بلیت هواپیما از ماه مرداد در ستاد تنظیم بازار است. افزایش قیمت بلیت حتی در شورای رقابت نیز مورد بررسی قرار گرفته و منتظر ابلاغ آن از سوی ستاد تنظیم بازار هستیم.»
شرکتهای هوانوردی ایران به دلیل تحریم و بحران کرونا و کاهش قابل توجه تعداد گردشگران در سالهای گذشته با زیانهای مالی روبرو شدهاند و سعی دارند با افزایش قیمت بلیت، این بحران را کاهش دهند.
علاوه بر اینها زمینگیر شدن بخش زیادی از ناوگان هوایی و در نهایت چالش جریمه ناشی از گرانفروشی به بحرانهای این صنعت در ایران به شدت دامن زده است.
غلامرضا صالحی، رئیس شعبه سازمان تعزیرات حکومتی سوم بهمن گفته بود: «درپی اخبار و گزارشهای مردمی مبنی بر افزایش خودسرانه نرخ فروش بلیت هواپیما، تخلف هشت شرکت از طرف شعب ملی سازمان تعزیرات حکومتی محرز تشخیص داده شد.»
به گفته آقای صالحی، چهار شرکت که اقدام به فروش بلیت میکردند به مبلغ ۷۷ میلیارد تومان و چهار شرکت هواپیمایی هم به مبلغ ۴۲ میلیارد تومان و در مجموع به صد و ۱۹ میلیارد تومان در حق صندوق دولت محکوم شدند.»
در واکنش به این اقدام، به نظر میرسد این شرکتها نیز با کاهش تعداد بلیت تلاش دارند که بر دولت فشار وارد کنند.
کمیته بینالمللی المپیک از ایران گزارش کتبی خواست

توماس باخ رئیس کمیته بینالمللی المپیک خواستار گزارش کتبی ایران درباره نگرانیها از وضعیت زنان ورزشکار، تبعیض در مسابقات بینالمللی، رعایت کامل منشور المپیک و نقش کمیته ملی المپیک ایران در حفاظت از ورزشکاران در شرایط فعلی این کشور شد.
وبسایت کمیته بینالمللی المپیک با انتشار گزارشی از دیدار آقای باخ و محمود خسروی وفا رئیس کمیته ملی المپیک ایران نوشت که رئیس کمیته بینالمللی المپیک نگرانی شدید خود را با توجه به وضعیت تعدادی از ورزشکاران و ضمانتهای مالی که ورزشکاران و تیمها باید قبل از سفر به خارج از کشور برای شرکت در مسابقات بینالمللی ورزشی به فدراسیونهای ملی خود ارائه دهند، بیان کرد.
رئیس کمیته بینالمللی المپیک همچنین بر اهمیت عدم تبعیض از هر نظر و بر رعایت کامل منشور المپیک توسط کمیته ملی المپیک تاکید کرد.
باخ در این نشست بر رعایت منشور المپیک و موضوع حضور ورزشکاران ایرانی در مسابقات بینالمللی بدون هیچ گونه تبعیض اشاره کرد و از خسرویوفا خواست تا پیش از جلسه هیات اجرایی کمیته بینالمللی المپیک در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۱) درباره نگرانی این کمیته پاسخ کتبی دهد.
پیشتر و در زمان ریاست رضا صالحی امیری بر کمیته ملی المپیک ایران، جمهوری اسلامی درباره رویارویی تیمهای ورزشی و ورزشکاران ایرانی مقابل حریفانی از اسرائیل تعهد کتبی داده بود اما این موضوع هیچوقت اجرایی نشد.
بر اساس گزارش وبسایت کمیته بینالمللی المپیک، ایران متعهد شده که تلاشهای خود را برای حفظ حقوق ورزشکاران، هم از نظر انسانی و هم از نظر ورزشی، پیگیری و گسترش داده و به تعهد خود مطابق با منشور المپیک و رعایت کامل اصل عدم تبعیض ادامه دهد.
محمود خسروی وفا، بادیگارد سابق خامنهای که هم اکنون ریاست کمیته ملی المپیک ایرن را بر عهده دارد برای دیدار با توماس باخ به لوزان سوئیس سفر کرده است.
خسروی وفا پیشتر و همزمان با سرکوب ورزشکاران معترض در اعتراضات سراسری ایران، نامهای از عالیترین نهاد ورزشی جهان دریافت کرده بود و با درخواست کمیته بینالمللی المپیک به مقر این کمیته سفر کرد.
توافق سودان و اسرائیل برای عادیسازی روابط

وزیر خارجه اسرائیل اعلام کرد که کشورش و سودان کار بر توافق عادیسازی روابط را کامل کردند.
به گزارش رویترز، الی کوهن شامگاه ۱۳ بهمن در پایان سفر به خارطوم، پایتخت سودان، ارزیابی کرد که این توافق پس از انتقال قدرت در سودان امضاء شود. علی صادق، همتای سودانی او این امر را تایید کرد.
آقای کوهن در سفر چند ساعته روز پنجشنبه با ژنرال عبدالفتاح برهان، رئیس شورای حاکمیت سودان نیز دیدار کرد.
پس از عادیسازی مناسبات میان امارات متحده عربی، بحرین و مراکش با اسرائیل در پاییز سه سال پیش، نام سودان به عنوان کشوری که در این مسیر گام برخواهد داشت، عنوان شده بود.
با این حال، حاکمیت نظامی سودان در نتیجه مخالفتها و انتقادهای شدید داخلی و کودتا به رهبری ژنرال برهان در مهر سال ۱۴۰۰، نتوانست عادیسازی رابطه با اسرائیل را اعلام کند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه اسرائیل، پس از انتقال قدرت در سودان به یک دولت غیر نظامی، به عنوان بخشی از روند داخلی این کشور، مراسم امضای توافق بین دو کشور برگزار خواهد شد.
برخی از سیاستمداران سودانی که هنوز با هرگونه رابطه با اسرائیل مخالف هستند، کماکان تاکید دارند که هر توافقی از این دست باید به تایید مجلس برسد.
بر اساس گزارشهای پیشینِ رسانههای اسرائیلی، الی کوهن زمانی که وزیر اطلاعات بود، از سودان دیدار کرد اما سفر او در روز ۱۳ بهمن از خارطوم، نخستین بازدید علنی او از سودان محسوب شد.
آقای کوهن در بازگشت به تلآویو گفت «اسرائیلیها خارطوم را به عنوان شهری که "سه نه" خود را به اسرائیل اعلام کرد، به یاد دارند ولی ما در حال ساختن واقعیت جدید با سودانیها هستیم که "سه نه" به "سه بله" تبدیل میشود».
اشاره او به نشست اتحادیه عرب در ۵۶ سال پیش، پس از جنگ آن سال میان اسرائیل و اعراب، بود که در قطعنامه آن «سه نه» به اسرائیل گفته شد؛ نه در به رسمیت شناختن اسرائیل، نه به صلح با اسرائیل و نه به مذاکره با اسرائیل.
اسرائیل از زمان تاسیس سودان جنوبی در تابستان ۱۳۹۰، با آن کشور که از پیکره سودان جدا شد، رابطه رسمی دارد.
تهدید غضنفرآبادی: بر اساس طرحی جدید، کارت ملی «بیحجابها» مسدود میشود

یک نماینده مجلس ایران، از تدوین طرحی خبر داد که بر اساس آن، کارت ملی کسانی که حجاب اجباری را رعایت نکنند، مسدود و ارائه خدمات اجتماعی به آنها قطع خواهد شد.
بر اساس گفته موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی، هدف نهایی از طرح جدید، افزایش فشارهای اجتماعی و محروم کردن شهروندان از خدمات اجتماعی با هدف مجبور کردن آنها به رعایت پوشش مورد تایید حکومت است.
آقای غضنفرآبادی روز جمعه، ۱۴ بهمن به سایت «رویداد ۲۴» گفت که در این طرح کسانی که در مراکز عمومی «کشف حجاب» میکنند از طریق سیستم شناسایی و برای آنها پیامک ارسال میشود.
به گفته وی، این افراد در صورت «اصرار بر بیحجابی» جریمه خواهند شد و در صورت عدم پرداخت جریمه، کارت ملی آنها مسدود و در پی آن از خدمات اجتماعی مانند امکان استفاده از سیستم بانکی محروم میشوند.
به گفته رئیس کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی طرح اخیر، «خام» است و هنوز کمیسیونی که باید به بررسی آن بپردازد هم مشخص نشده است.
علاوه بر آقای غضنفرآبادی شمار دیگری از مسئولان و نمایندگان مجلس در ماههای اخیر و در جریان اعتراضات سراسری پس از کشته شدن مهسا امینی توسط ماموران گشت ارشاد، به شدت پیگیر طرحهای ابداعی برای اجرای قانون حجاب اجباری هستند.
نقطه اشتراک این طرحها، حذف «مواجهه فیزیکی با بیحجابی» و استفاده از تکنولوژی و به قول حسین جلالی، نماینده رفسنجان در مجلس «مدیریت هوشمند» در این زمینه است.
سوریه؛ شبهنظامیان ایرانی، ۱۱ نیروی سوری را به اتهام ارتباط با اسرائیل بازداشت کردند

در پی دو حمله پهپادی به کاروان حامل تجهیزات که ایران از راه عراق به سوریه منتقل میکرد، یک گروه سوری مخالف حکومت دمشق گفته که نیروهای ایران و حزبالله، ۱۱ تن را به ظن «همکاری با اسرائیل و قوای بینالمللی» بازداشت و بازجویی کردهاند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه، افراد بازداشتی در بوکمال و منطقه المیادین در استان دیرالزور، جنگجویان سوری هستند که تا کنون در صفوف متحدین ایران در منطقه حضور داشتند، اما شبهنظامیان وفادار به ایران و حزبالله اعتماد به آنها را از دست دادهاند.
دو کاروان از کامیونهایی که کالاهایی از ایران و متحدین آنها را از عراق به سوریه میبرد، در روزهای گذشته در مرز بوکمال مورد حمله قرار گرفت و بر اساس گزارشهای مختلف، شماری از افراد کشته شدند.
هر چند کسی مسئولیت این حملات را برعهده نگرفته اما احتمال انجام آن از سوی اسرائیل در گمانهزنیهای رسانهای عنوان شده است.
اسرائیل در دهه گذشته همواره از احتمال انتقال سلاح از عراق به سوریه و لبنان، ابراز نگرانی کرده است.
آویو کوخاوی، رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل، ماه گذشته در ارتباط با یک حمله مشابه گفت اطلاعات دقیق کشورش حاکی بود که در یک کاروان، «کامیون شماره هشت» حامل اسلحه بود.
تسنیم، خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران ایران، پس از حملات روزهای گذشته در بوکمال نوشته بود که کامیونها حامل کالاهای اساسی، آذوقه، تجهیزات بیمارستانی و اسباببازی برای کودکان بیمار بود. این خبرگزاری تصاویری از کودکان مناطق این بخش از مرز عراق و سوریه را در میان اسباببازیهای به جای مانده از انفجار کامیونها منتشر کرده بود.
اما آوی دیختر، عضو کابینه امنیتی- سیاسی اسرائیل، در واکنش به دو حمله اخیر، به شبکه اسرائیلی «کان» گفت که کشورش کامیونهای حامل آذوقه و غذا را هدف قرار نمیدهد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته است هیئت تحقیق نیروهای متحد ایران در سوریه که به منطقه رفته، قصد دارد فرماندهان گذرگاه بوکمال را تغییر دهد و تدابیر دیگری برای جلوگیری از تکرار حملات در نظر گرفته است.
ایران یا سوریه به این گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه که از بریتانیا فعالیت میکند، واکنش نشان ندادهاند.
رییس سازمان سیا: اعتراضات، جمهوری اسلامی را پریشان کرده است

رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا روابط نظامی «عمیق» ایران و روسیه را «نگرانکننده» نامید و گفت بیثباتی داخلی ایران نیز جمهوری اسلامی را «به طرز فزایندهای پریشان کرده است.»
به گزارش شبکه سیبیاس و خبرگزاری رویترز، ویلیام برنز در مراسمی در دانشگاه جرج تاون در واشینگتن، در ارتباط با ایران گفت بیثباتی داخلی ناشی از تظاهرات گسترده، موجب «پریشانی» حکومت ایران شده است.
به گفته آقای برنز، رویدادهای داخلی ایران منجر به «رفتارهای تهاجمیتر» حکومت در خارج از مرزها میشود.
ویلیام برنز که در دولت باراک اوباما معاون وزیر خارجه و از حامیان دستیابی به برجام بود، از آغاز اعتراضات ایران کمتر سخنانی در ملا عام در این باره بیان کرده است. او در سخنرانی روز پنجشنبه به «شهامت» زنان ایران که از وضعیت کشورشان سرخورده هستند، اشاره کرد.
رئیس سیا همچنین شش ماه آینده را برای جنگ روسیه در اوکراین «بسیار حیاتی» دانست و با اشاره به اقدام ایران در تجهیز روسیه به پهپادهای تهاجمی گفت روابط روسیه و ایران عمیقتر شده که نگران کننده است.
آقای برنز اظهار داشت که حملات موشکی و پهپادی روسیه به اوکراین افزایش یافته و در سفر ۳۰ ساعته ماه گذشتهاش به کییف برای دیدار با رئیس جمهور اوکراین، ناچار شد دستکم شش ساعت را در پناهگاه بگذراند.
او که به تازگی از سفر به غرب آسیا، شامل اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی، به واشینگتن بازگشته، گفت سال ۲۰۲۳، سالی با چالشهای بسیار پیچیده برای سیاستگذاران آمریکایی خواهد بود.
اخراج ایلهان عمر از کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا

مجلس نمایندگان آمریکا ایلهان عمر، نماینده دموکرات را به دلیل اظهارات او درباره اسرائیل از عضویت در کمیته امور خارجی اخراج کرد.
به گزارش شبکه سیانان، برکناری خانم عمر با ۲۱۸ رای جمهوریخواهانی که از بعد از انتخابات میاندورهای کنگره اکثریت مجلس نمایندگان را دوباره به دست گرفتهاند، عملی شد؛ ۲۱۱ نماینده مخالف این پیشنهاد بودند.
طرد او از این کمیسیون وعدهای بود که کوین مککارتی، رئیس جمهوریخواه کنگره، در جریان کارزار انتخاباتی داده بود. خانم عمر در زمانی که دموکراتها اکثریت را در دست داشتند، به عضویت کمیته مناسبات خارجی برگزیده شد.
ایلهان عمر که پیشتر گفته بود جمهوریخواهان با کمکهای مالی یک گروه طرفدار اسرائیل تقویت شدهاند، از سخنانش پوزش خواسته بود.
او از جنبش بیدیاس برای تحریم و منزوی کردن اسرائیل حمایت کرده و رفتار اسرائیل با فلسطینیان را به حکومت دوران تبعیض نژادی آفریقای جنوبی تشبیه کرده بود.
به گزارش شبکه اسرائیلی آی۲۴، او پیش از برکناری از عضویت در این کمیته گفت «من یک مسلمان، یک مهاجر و یک اهل آفریقا هستم. آیا کسی باید تعجب کند که فردی با مشخصات من هدف قرار گیرد؟ آیا کسی باید تعجب کند که من را لایق صحبت کردن در باره سیاست خارجی آمریکا ندانند؟»
همحزبیهای خانم عمر گفتند «تلافیجویی» جمهوریخواهان از اخراج دو نماینده آنها در کمیتههای مجلس نمایندگان در دوران تسلط دموکراتها بر کنگره، انگیزه اصلی اخراج خانم عمر از عضویت در کمیته مناسبات خارجی مجلس بود نه اظهارات او در مورد اسرائیل.
گرگوری میکس، نماینده دموکرات، با انتقاد از جمهوریخواهان گفت دیدگاهها و بینش خانم عمر «یک دارایی ارزشمند برای کار مهم کمیته بود.»
ایلهان عمر، ۴۰ ساله، زاده سومالی که در ۱۲ سالگی به آمریکا رسید، از سال ۲۰۱۹ به نمایندگی از ایالت مینهسوتا به عضویت مجلس نمایندگان انتخاب شده است. او و رشیده طلیب، آمریکایی فلسطینیالاصل، دو عضو مسلمان کنگره هستند.
انتقاد گزارشگران سازمان ملل از کندی روند تحقیقات درباره ترور مخالف سرشناس حزبالله لبنان

گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد از «پیشرفت کند» تحقیقات در پرونده ترور لقمان سلیم، فعال و روشنفکر لبنانی انتقاد کردند.
چهار کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۱۳ بهمن با انتشار بیانیهای نوشتند: «دو سال پس از قتل آقای سلیم، هیچکس به عنوان مسئول قتل او شناسایی نشده و احتمال کمی وجود دارد که تحقیقات در حال انجام در آینده نزدیک موفقیتآمیز باشد».
موریس تیدبال بینز، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه اعدامهای خودسرانه از جمله امضاکنندگان این بیانیه است.
لقمان سلیم، نویسنده، روشنفکر، ناشر و مدیر سازمان غیردولتی «امم، برای پژوهش و اسناد» که به صراحت لهجه و موضعگیری تند علیه گروه شبهنظامی شیعی حزبالله تحت حمایت جمهوری اسلامی شهرت داشت، بهمن ۱۳۹۹ در لبنان کشته شد.
جسد آقای سلیم ۵۸ ساله در حالی که گلوله به سرش اصابت کرده بود، یک روز پس از ناپدید شدن، در خودرو او در منطقه العدوسیه در جنوب لبنان پیدا شد.
بیانیه گزارشگران سازمان ملل میافزاید: «بر عهده مقامات لبنانی است که تحقیقات کاملی را انجام دهند و عامل یا عاملان این جنایت شنیع را به دست عدالت بسپارند. عدم شروع تحقیقات سریع و موثر ممکن است به خودی خود نقض حق زندگی باشد.»
ترور این فعال سیاسی و پژوهشگر که آثار مختلفی به ویژه در زمینه جنگ داخلی لبنان (۱۹۷۵-۱۹۹۰) نوشته بود، لبنان را شوکه کرد.
او با وجود آن که برآمده از اقلیت شیعه لبنان بود، از طرفداران سرسخت سکولاریسم در این کشور به شمار میرفت و یکی از معدود صداهای مخالف جامعه لبنان بود.
او مدتی قبل از ترورش در مصاحبههای تلویزیونی خود تاکید کرده بود که حزبالله، لبنان را به نمایندگی از ایران گروگان میگیرد.
کارشناسان سازمان ملل که از سوی شورای حقوق بشر این سازمان ماموریت یافتهاند، اما رسما از طرف سازمان ملل موضع نمیگیرند، تأکید کردهاند که قبل از مرگ لقمان سلیم، او و خانوادهاش مورد ارعاب، آزار و اذیت و تهدید قرار گرفته بودند.
آنان یادآوری کردند: «روشن کردن شرایط مربوط به مرگ خشونتآمیز آقای لقمان سلیم و سپردن افراد مسئول به عدالت نیز بخشی از تعهدات دولت برای حمایت از آزادی بیان است.»
این کارشناسان نوشتند: «فرهنگ معافیت از مجازات نه تنها قاتلان آقای سلیم را از مسئولیتشان تبرئه میکند، بلکه به دلیل اخطاری که به دیگر فعالان و روشنفکران متعهد داده میشود، خودسانسوری را بیشتر میکند و بر جامعه مدنی نیز اثر وحشتناکی میگذارد.»
پوتین: تانکهای آلمانی دوباره ما را تهدید میکنند

ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه کشورهای غربی را تهدید کرد که به تحویل سلاح به اوکراین واکنش نشان خواهد داد و با اشاره به تحویل تانکهای آلمانی به اوکراین مدعی شد که تاریخ در حال تکرار است.
پوتین روز پنجشنبه ۱۳ بهمن در سخنرانی خود در مراسم هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی سابق در استالینگراد (ولگوگراد کنونی) تلاش کرد تهاجم روسیه به اوکراین را با جنگ جهانی دوم مقایسه کند.
او مدعی شد که درگیری نظامی روسیه در اوکراین بخشی از میراث پیروزی اتحاد جماهیر شوروی بر هیتلر است.
رئیسجمهور روسیه بار دیگر مقامات اوکراینی را متهم کرد که «نئونازی» هستند و «نسلکشی» مردم روسیزبان اوکراین را سازماندهی میکنند.
پوتین درباره تحویل تانکهای لئوپارد آلمانی به اوکراین گفت: «این باورنکردنی است اما تانکهای لئوپارد آلمانی دوباره ما را تهدید میکنند».
او تهدید کرد که روسیه تانک به مرزهای کشورهای غربی نمیفرستد، بلکه برای پاسخ به تهدیدها چیزی بیش از خودروهای زرهی دارد.
پوتین گفت: «کسانی که کشورهای اروپایی از جمله آلمان را به جنگ دیگری علیه روسیه میکشانند و اظهارات غیرمسئولانهای میکنند و به دنبال شکست روسیه در میدان نبرد هستند، ظاهرا نمیدانند که جنگ مدرن علیه روسیه برای آنان کاملا متفاوت خواهد بود.»
پیشتر نیز پوتین اظهارات مشابهی را مطرح کرده بود که به عنوان اشارهای به استفاده احتمالی روسیه از سلاح هستهای تعبیر شد.
همچنین دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در این باره گفت که روسیه از تمام پتانسیل خود برای واکنش به تحویل تسلیحات غربی استفاده خواهد کرد.
پسکوف گفت: «زمانی که تسلیحات جدید ارائه شده توسط "غرب جمعی" ظاهر شود، روسیه به طور کامل از پتانسیل موجود خود برای پاسخ استفاده خواهد کرد.»
پس از مدتها تاخیر به دلیل نگرانی از تشدید درگیریها در اوکراین، سرانجام غرب با ارسال تانکهای مدرن لئوپارد آلمانی، آبرامز آمریکایی و چلنجر بریتانیا به اوکراین موافقت کرد.
اما کییف هنوز موشکهایی با برد بیش از صد کیلومتر را که ارتش اوکراین میگوید برای ضربه زدن به خطوط لجستیکی روسیه به آنها نیاز دارد، به دست نیاورده است.
همزمان با این تهدید روسیه، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین روز پنجشنبه پیشبینی کرد که روسیه در حال آمادهسازی یک حمله بزرگ جدید است.
او همچنین در ملاقات با رهبران اتحادیه اروپا در کییف از آنها خواست تحریمهای شدیدتری علیه روسیه وضع کنند.
حملات زمینی ارتش روسیه در جبهههای شرقی، به خصوص در ایالت دونتسک ادامه دارد و شهر کراماتورسک در مجاورت این جبهه هدف حملات موشکی روسیه قرار گرفته است.
آذربایجان پیشنهاد ایران برای همکاری در تحقیق درباره حمله به سفارت این کشور را رد کرد

بنا بر اعلام «نورنیوز» آذربایجان پیشنهاد ایران برای همکاری در تحقیق درباره حمله به سفارت این کشور در تهران را رد کرده است.
وبسایت نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران شامگاه پنجشنبه، ۱۳ بهمن در خبر کوتاهی این پیشنهاد را «سخاوتمندانه» و «برادرانه» نامید و پاسخ جمهوری آذربایجان به آن را «شگفتآور» و «ابهام برانگیز» خواند.
حمله مسلحانه به سفارت آذربایجان در تهران، تنشها در روابط دو کشور را وارد مرحله تازهای کرد. در این حمله که روز ششم بهمن رخ داد، افسر امنیتی سفارت آذربایجان کشته و دو کارمند بخش امنیتی زخمی شدند.
سایتهای خبری جمهوری اسلامی، مهاجم را «یاسین حسینزاده» معرفی و اعلام کردند که او «انگیزه شخصی» داشته و از بازگشت همسرش به جمهوری آذربایجان خشمگین بوده است.
این حمله که الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان، آن را «تروریستی» توصیف کرد، محکومیتهای گسترده بینالمللی را در پی داشت.
در ادامه واکنشها، آذربایجان کادر دیپلماتیک این کشور را از ایران خارج کرد و به اتباع خود درباره سفر به ایران هشدار داد.
دولت این کشور همچنین ۱۲ بهمن از بازداشت ۳۹ نفر در ادامه آن چه مقابله با «شبکه جاسوسی ایران» در این کشور نامیده بود، خبر داد.
مقامات جمهوری اسلامی تاکنون تلاش کردهاند تا هر گونه انگیزه سیاسی در ارتباط با این حمله و تروریستی بودن آن را رد و رسانههای حکومتی، اقدامات آذربایجان را «تنشزا» عنوان کنند.
در ادامه سیاست تقابل دو کشور، خبرگزاری آناتولی، ۱۳ بهمن از قول منابع دیپلماتیک از مخالفت ایران با پیشنهاد ارسال کمک به آسیبدیدگان زمینلرزه اخیر در خوی خبر داد.
حسن یزدانی و هم تیمیهایش بدون سرمربی،چهار طلا گرفتند

تیم ملی کشتی آزاد ایران در رقابتهای اوپن زاگرب که در رنکینگ اتحادیه جهانی محاسبه میشود، چهار مدال طلا و دو نقره به دست آورد.
همه نفرات اعزامی از ایران فینالیست شدند تا این تیم که فقط شش کشتیگیر در ۱۰ وزن داشت، پس از آمریکا که با ترکیب کامل به کرواسی آمده بود، نایب قهرمان شود.
در ۶۱ کیلو رضا اطری با غلبه بر نارمانداخین از مغولستان صاحب مدال طلا شد. همین مبارزه در نیمه نهایی مسابقات جهانی صربستان با برتری خفیف اطری به پایان رسیده بود. اما آزادکار مازندرانی این بار و در فاصلهای کمتر از ۴۰۰ کیلومتر با بلگراد، با ضربه فنی از سد رقیب آسیایی خود گذشت.
در ۷۴ کیلوگرم یونس امامی با چهار پبروزی از جمله برتری مقابل سالکازانوف (اسلواکی) که دارنده سه نشان پیاپی نقره و برنز جهانی است، فینالیست شد.
یونس که دو برنز دنیا را در کارنامه دارد، جوزف لاوالی از آمریکا را هم برد اما در فینال با آمریکایی دیگری به نام جیسون نولف روبرو شد و در مصافی برابر، با نتیجه ۳-۳ از قهرمان پان آمریکن شکست خورد تا به مدال نقره برسد.
در ۷۹ کیلو علی سوادکوهی که در جام جهانی ۲۰۲۲ به شکست ناپذیری جردن باروز مقابل ایرانیها پایان داده بود، باز هم کشتیهای خوب خود را تکرار کرد.
گرچه این وزن، جزو المپیک نیست اما سوادکوهی که در فینال بر آفتاندیل کنچادزه نایب قهرمان ۲۰۱۸ دنیا از گرجستان غلبه کرد، نشان داد که مانند رقیبش محمد نخودی در مسابقات جهانی و قارهای میتواند مهرهای مطمئن برای تیم ملی ایران باشد.
در ۸۶ کیلو حسن یزدانی کاپیتان تیم ملی ایران ابتدا ۱۰-۰ سباستین از لهستان را مغلوب کرد که تکرار پیروزی قاطع در مسابقات جهانی صربستان بود. سپس ۱۱-۰ ابوبکر آباکاروف دارنده مدال برنز ۲۰۲۱ جهان از جمهوری آذربایجان را شکست داد.
یزدانی به عنوان تنها کشتیگیر تاریخ ایران که ۸ نشان جهانی و المپیک دارد، در نیمه نهایی هم ۱۰-۰ از سد مارک هال آمریکایی با سه طلای نوجوانان و جوانان جهان گذشت تا بدون از دست دادن امتیاز فینالیست شود.
یزدانی که قبراقتر از مسابقات جهانی صربستان به نظر میرسید، ایشیگورو قهرمان اسبق جوانان جهان از ژاپن را هم ۱۳-۲ که به منزله ضربه فنی است، مغلوب کرد و قهرمان شد.
در ۹۷ کیلو امیرعلی آذرپیرا در جام جهانی فرصت مبارزه با کایل اسنایدر آمریکایی را از دست داد. زیرا نظر کادر فنی تیم ملی، استفاده از کامران قاسمپور در یک وزن بالاتر بود تا با اختلاف وزنی ده کیلوگرم، ۵ بر صفر مغلوب اسنایدر شود. رقابتی که قهرمانی آمریکا را قطعی کرد.
این بار اما در زاگرب، آذرپیرا با دو طلای امیدهای جهان، در پی راهیابی به فینال با اسنایدر سرشاخ شد. گرچه او نیز از پس قهرمان المپیک ریو و دارنده سه طلای جهانی برنیامد و سه بر صفر شکست خورد.
در دسته فوق سنگین امیرحسین زارع با سه نشان جهان و المپیک، با توجه به حاضر نشدن حریف خود از جمهوری آذربایجان بر روی تشک مبارزه در فینال، به مدال طلا دست یافت.
از اتفاقات جالب توجه سایر وزنها، در ۷۰ کیلو الک پانتالئو که فقط ۱۰ روز پیش در فرانسه قهرمان جام جایزه بزرگ هنری دگلان شده بود، در کرواسی هم روی سکوی نخست ایستاد.
این سومین موفقیت پانتالئو در مدتی کمتر از دو ماه است. او بیست و یکم آذر در فینال جام جهانی آمریکا که با قهرمانی این تیم به پایان رسید، توانست امیرمحمد یزدانی را شکست دهد.
ایران در اوپن زاگرب بدون سرمربی شرکت کرده بود. خبرگزاری ایسنا نوشته پژمان درستکار یک ماه است در ایران حضور ندارد. او در اردوی تیم ملی، مسابقات قهرمانی کشور و تورنمنت زاگرب غایب بود.
رئیس فدراسیون کشتی، اختلاف با سرمربی تیم ملی را رد کرده و گفته است: «او امروز فردا به تهران میآید و هیچ اختلافی با هم نداریم. این حرفها خندهدار است».
روزنامه خبرورزشی با اشاره به حضور پژمان درستکار در آمریکا، به نقل از علیرضا دبیر نوشته: درستکار بعد از دوسال و نیم برای "مشکلات شخصی درخواست مرخصی بدون حقوق کرد و من هم نمیتوانستم نه بگویم. زیرا مربیان تیم ملی نه حقوق درست و حسابی میگیرند و نه مرخصی میروند.
درستکار هنوز به اظهارات دبیر و مطالب منتشر شده در رسانههای ورزشی، واکنشی نشان نداده است.
هشدار مکرون درباره عواقب جدی تداوم توسعه برنامه اتمی ایران

امانوئل مکرون٬ رئیس جمهور فرانسه روز پنجشنبه ۱۳ بهمن با بنیامین نتانیاهو٬ نخست وزیر اسرائیل در کاخ الیزه درباره تهدیدات هستهای ایران و بازدارندگی اقدامات این کشور در منطقه گفتوگو کرد.
در بیانیه کاخ الیزه در این زمینه آمده است٬ امانوئل مکرون٬ در این دیدار به ایران هشدار داد که توسعه «پرشتاب» برنامه هستهای این کشور٬ «قطعا» برای جمهوری اسلامی عواقب جدی در پی خواهد داشت.
اسرائیل مدتهاست ایران را متهم میکند که به دنبال دستیابی به سلاح هستهای است، اما تهران اصرار دارد که برنامه هستهایاش صرفاً تولید انرژی است.
رئیس جمهوری فرانسه همچنین گفت: «حمایت ایران از تجاوز روسیه به اوکراین، ایران را در معرض تحریمها و انزوای فزاینده قرار میدهد».
این نخستین دیدار بنیامین نتانیاهو با امانوئل مکرون از زمان بازگشت او به قدرت در اواخر سال گذشته در اسرائیل است.
بنیامین نتانیاهو پنجشنبه قبل از آغاز سفر خود به پاریس گفت که در این سفر با امانوئل مکرون در خصوص «تلاشهای مشترک برای توقف تجاوز ایران» و جلوگیری از «دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای» مذاکره میکند.
خبرگزاری فرانسه پیشتر نوشته بود که اسرائیل امیدوار است بنیامین نتانیاهو در جریان این سفر فرانسه را به تشدید فشار به حکومت ایران ترغیب کند.
این خبرگزاری بهنقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت که پاریس اتخاذ سیاست «بسیار قاطعانه» در قبال ایران را ضروری میداند، زیرا برنامه هستهای تهران «تا حد خطرناک» پیش رفته و ایران درگیر جنگ اوکراین شده است.
آمریکا: تصاویر فرهاد میثمی در زندان تکان دهنده است

رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران روز پنجشنبه تصاویر منتشر شده از فرهاد میثمی، فعال مدنی مخالف حجاب اجباری که در زندان دست به اعتصاب غذا زده است را «تکان دهنده» خواند.
رابرت مالی در توییتی نوشته است: «تصاویر دکتر فرهاد میثمی، مدافع شجاع حقوق زنان که در زندان دست به اعتصاب غذا زده، تکان دهنده است. رژیم ایران به ناحق او و هزاران زندانی سیاسی دیگر را از حقوق و آزادیهایشان محروم کرده است. (جمهوری اسلامی) اکنون به ناحق جان او را تهدید میکند.»
تصاویری از آقای میثمی روز پنجشنبه۱۳ بهمن همراه با نامه او از زندان رجاییشهر کرج در شبکههای مجازی منتشر شده که نشان میدهد او به شدت نحیف شده است.
این فعال سیاسی با این حال در نامه خود نوشته است: «همچنان بر سر خواستههای سهگانهام (توقف اعدام معترضان، آزادی شش زندانی سیاسی - مدنی و توقف آزارهای اجبار حجاب) بر سر همان مأموریت غیرممکن خواهم ایستاد. باشد تا بعدترها به کوششی جمعی، ممکن شود».
عنوان نامه این فعال سیاسی، «برای روزهای زجرِ اندر زجرِ اندر زجر» است.
ترکیه سفیران ۹ کشور غربی را بهدلیل تعطیل کردن کنسولگریهایشان احضار کرد

در پی تصمیم برخی کشورهای غربی برای تعطیلی موقت کنسولگریهایشان در استانبول بهدلیل نگرانیهای امنیتی، وزارت خارجه ترکیه سفیران ۹ کشور را احضار کرد.
همزمان سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، روز پنجشنبه ۱۳ بهمن بسته شدن کنسولگری کشورهای اروپایی و آمریکا در استانبول را «جنگ روانی غرب علیه صنعت گردشگری کشور» خواند و گفت در حالی که ترکیه در سال ۲۰۲۲ با جذب ۵۱ میلیون گردشگر خارجی، ۴۶ میلیارد دلار درآمد کسب کرده و امسال نیز جذب ۶۰ میلیون گردشگر را هدفگذاری کرده است، کشورهای غربی در تلاش برای ضربه زدن به صنعت گردشگری ترکیه هستند.
در روزهای اخیر چند تن از فعالان راست افراطی در برخی کشورهای اروپایی اقدام به آتش زدن قرآن در برابر سفارت ترکیه کردند و هشت کشور اروپایی همراه با آمریکا ضمن ابراز نگرانی از احتمال حملات تلافیجویانه، از تعطیلی موقت کنسولگریهایشان در استانبول خبر دادند.
قرار بود روز جمعه در اسلو، پایتخت نروژ، نیز نسخهای از قرآن آتش زده شود، اما پلیس این کشور اعلام کرد این تجمع را بهدلایل امنیتی لغو کرده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس/د.خ/ک.ر
تجمع اعتراضی چهارشنبهشب در آبدانان؛ دادستان ایلام از بازداشت ۱۰ نفر خبر داد

در پی اعتراضات شامگاه چهارشنبه ۱۲ بهمن در آبدانان و یورش ماموران امنیتی به معترضان، یک مقام قضایی از بازداشت ۱۰ نفر در این اعتراضات خبر داد.
عبدالوهاب بخشنده، دادستان ایلام، با تایید حمله ماموران امنیتی به تجمعکنندگان و زخمی شدن پنج تن از معترضان، گفت ۱۰ نفر بازداشت شدند و برای آنها پرونده قضایی تشکیل شد.
تصاویر ویدیویی منتشر شده از تجمع اعتراضی چهارشنبه شب در آبدانان، نشان میدهد که معترضان با شعار «مرگ بر خامنهای»، مجسمه بسیج را در یکی از میادین این شهر پایین کشیدهاند.
این تجمع در اعتراض به افزایش سرکوبها، و همچنین نگرانی از وضعیت سجاد مرادیوندی، شهروندی که یک روز پیشتر بازداشت شده بود، برگزار شد.
تجمع یاد شده که همزمان با نخستین روز «جشنهای دهه فجر»، جشنهای حکومتی به مناسبت انقلاب بهمن سال ۱۳۵۷ برگزار شد، بازتاب زیادی در شبکههای اجتماعی پیدا کرد.
آبدانان در استان ایلام از مناطقی است که طی اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که پس از مرگ مهسا امینی آغاز شده، بارها صحنه تجمعات معترضان بوده است.
نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بهدنبال تجمعات این شهر، بارها در چند منطقه به سوی معترضان گاز اشکآور پرتاب کرده و در مواردی با سلاحهای ساچمهزن به سوی مردم شلیک کردند.