خبرهای کوتاه
مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران: استخراج بیت کوین دلیل قطع برق است

در پی قطع گسترده برق در چند کلانشهر ایران، مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران سه شنبه گفت که استخراج رمز ارز و بیت کوین دلیل قطع برق است.
شامگاه سهشنبه و بامداد چهارشنبه قطع برق علاوه بر تهران، بخشهای گستردهای از مشهد و تبریز را در خاموشی فروبرد.
صابر پرنیان مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران گفت٬ با قطع بدون اطلاع برق نزدیک به دو هزار و پانصد واحد صنعتی، به خطوط تولیدی آسیب وارد شده محصولات و مواد اولیه از بین رفته است.
علیرضا کاشی، سخنگوی شرکت توزیع نیروی برق مشهد نیز تاکید کرده که مدیریت بار توزیع برق اقدامی ناگزیر است و چارهای جز آن ندارند زیرا اگر این قطعیهای مقطعی صورت نگیرد با قطعی برق به نحو گسترده مواجه خواهیم شد.
رضا اردکانیان، وزیر نیرو، روز سهشنبه درباره استخراج «رمزارزها» یا همان بیت کوین از سوی چینیها در ایران، گفت هر کسی که مجوز دارد طبق مجوز میتواند نسبت به استخراج رمزارزها اقدام کند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
طالبان اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را به هیات فنی ایران نداد

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به سفر هیات فنی ایران به افغانستان برای مذاکره درباره حقابه رود هیرمند، گفت که طالبان افغانستان اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را به تیم فنی ایران نداده است.
محمد جوانبخت، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، روز دوشنبه ۲۳ مرداد ماه درباره سفر یک هیات فنی از ایران به افغانستان برای مذاکره درباره تامین حقابه هیرمند، گفت که این هیات از «ایستگاه آب سنجی بالادست سد کجکی» بازدید کرد اما «مقامات افغانستان اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را، که بنابر تصاویر ماهوارهای ذخایر آبی مناسبی دارد، به تیم فنی ایران ندادند.»
این مقام وزارت نیرو افزود که طبق معاهده ۱۳۵۱ «سالانه باید دستکم ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از هیرمند وارد ایران شود اما این اتفاق در سه، چهار سال گذشته نیفتاده و آب موثری از افغانستان به سمت ایران رهاسازی نشده است.»
جوانبخت گفت که «مقامات افغانستان مدعی هستند اگر از سد کجکی آبی رهاسازی شود، این آب به خاطر مسافت ۷۰۰ کیلومتری تا رسیدن به مرز ایران و خشکی مسیر، به ایران نمیرسد.»
او گفت که تیم فنی ایران «مطرح کرده که میتوان با محاسبات هیدرولوژیکی، حقابه ایران را تامین کرد.»
به گفته جوانبخت، بیش از دو سال است که آبی وارد «چاهنیمهها» نشده، درحالی که چاهنیمهها در تامین آب مورد نیاز سیستان و بلوچستان نقش موثری دارد.
بحران بیآبی در سیستان و بلوچستان ابعاد گسترده یافته تا آنجا که آب شرب شهر زاهدان در تیر ماه برای چند روز قطع شد و بحران بیآبی و تشدید پدیده ریزگردها به موج مهاجرت از زابل منجر شده است. فعالان محیط زیست میگویند که بیآبی در این منطقه وارد مرحله «فوق بحرانی» شده است.
دولت لهستان پذیرش «هزاران مهاجر غیرقانونی» را به رفراندوم میگذارد

نخستوزیر لهستان روز یکشنبه ۲۲ مرداد اعلام کرد که حزب او قصد دارد پذیرش «هزاران مهاجر غیرقانونی از خاورمیانه و آفریقا» را که بخشی از برنامه اتحادیه اروپا برای جابهجایی مهاجران محسوب میشود، به رای شهروندان این کشور در یک رفراندوم موکول کند.
از آنجا که انتخابات پارلمانی لهستان روز ۱۵ اکتبر برگزار میشود، حزب محافظهکار حاکم بر این کشور به دنبال این است که با برگزاری این رفراندوم بهطور همزمان با انتخابات پارلمانی، همچنان در قدرت باقی بماند.
حزب «قانون و عدالت» که حزب کنونی حاکم بر لهستان است، در سال ۲۰۱۵ نیز با همین تاکتیک استفاده از مسئله مهاجران در کارزار انتخاباتی خود، توانسته بود به قدرت برسد.
ماتئوش موراویسکی، نخستوزیر لهستان با انتشار یک پیام ویدیویی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد، پرسشی که به رفراندوم گذاشته میشود این است که «آیا با پذیرش هزاران مهاجر غیرقانونی از خاورمیانه و آفریقا که مکانیسم جابهجایی اجباری در مقررات اداری اروپا میخواهد به ما تحمیل کند، موافق هستید؟»
لهستان در حال حاضر میزبان بیش از یک میلیون مهاجر مسیحی و سفیدپوست اوکراینی است و با این حال، مقامات این کشور از مدتها پیش اعلام کرده بودند که مسلمانان و دیگر مهاجرانی را که فرهنگ متفاوتی از فرهنگ اروپایی دارند، تهدیدی برای هویت فرهنگی لهستان و امنیت این کشور به شمار میآورند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ س.ن
یک نفتکش حامل گاز مایع در نزدیکی سواحل ایران در خلیج فارس آتش گرفت

صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه ۱۹ مرداد از آتش گرفتن یک نفتکش حامل گاز مایع (الپیجی)، در نزدیکی سواحل عسلویه در آبهای خلیج فارس خبر داد.
بر اساس این گزارش، تمام ۲۲ خدمه این کشتی نجات یافتهاند و سالم هستند.
در همین رابطه، تلویزیون جمهوری اسلامی ایران به نقل از محمد شکیبی نسب، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر اعلام کرد: «۲۲ خدمه کشتی حادثه دیده پس از درخواست کمک ناخدا از مقامات بندری، با اعزام شناورهای امدادی نجات یافتند و به بندر خدماتی پارس منتقل شدند.»
این مقام محلی افزود: «نفتکش، حامل ۴۰ هزار تن گاز مایع بوده و به دلیل آتشسوزی در موتورخانه دچار مشکل شده است.»
گزارشهای اولیه از این حکایت دارد که آتشسوزی که از موتورخانه کشتی شروع شده بود، به بقیه قسمتهای آن نیز سرایت پیدا کرده است.
به گفته شکیبی نسب، از نخستین ساعت وقوع آتشسوزی، پنج فروند شناور آتشخوار در حال اطفای حریق هستند.
او ضمن اعلام اینکه عملیات اطفای حریق همچنان ادامه دارد، گفت: «شناورهای منطقه دوم دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مرزبانی برای حفظ و تامین امنیت منطقه در محدوده عملیات حضور فعال دارند.»
بر اساس گزارشها، این نفتکشِ دارای پرچم پاناما که «مروارید سفید» نام دارد و ۵۱ سال عمر داشته است، در حال حرکت به سوی بندر شارجه امارات متحده عربی بود که دچار آتشسوزی شد.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری آلمان، ایرنا و وبسایت العربیه؛ س.ن/ک.ر
لبنان فیلم «باربی» را در بحبوحه مخالفتها با دگرباشان جنسی ممنوع میکند

با افزایش اظهارات همجنسگراستیزانه در لبنان که یکی از لیبرالترین کشورهای خاورمیانه محسوب میشود، وزیر فرهنگ لبنان گفت که از مقامات این کشور خواسته است تا نمایش فیلم پرفروش «باربی» را به دلیل آنچه «ترویج همجنسگرایی» خوانده است، ممنوع کنند.
محمد مرتضی، وزیر فرهنگ لبنان، گفت: «تصمیم گرفته شد که درخواستی به آژانس امنیت عمومی لبنان ارسال شود تا تمام اقدامات لازم برای ممنوعیت نمایش این فیلم در کشور انجام گیرد.»
او گفت: «این فیلم همجنسگرایی و ترنسجنسگرایی را ترویج میکند... از نفی حق سرپرستی پدر حمایت میکند، نقش مادر را تضعیف میکند و آن را به سخره میگیرد و ضرورت ازدواج و تشکیل خانواده را زیر سوال میبرد.»
فیلم باربی که فروش جهانی آن تاکنون بالغ بر یک میلیارد دلار شده، قرار است که از آخرین روز ماه اوت در سینماهای لبنان به نمایش گذاشته شود.
این فیلم اگرچه به طور گستردهای مورد استفاده جوامع همجنسگرایان و تراجنسیتیها در جهان قرار گرفته، اما هیچ اشاره آشکاری به روابط همجنسگرایان نداشته است.
تلاش مقامات لبنان برای ممنوعیت فیلم باربی در حالی است که کمپین ضددگرباشان جنسی در لبنان به رهبری جنبش حزب الله که تحت حمایت ایران است، اوج گرفته و از سوی دیگر فعالان دگرباشان جنسی تلاش میکنند تا از روابط همجنسگرایان جرمزدایی کنند.
لبنان به طور کلی نسبت به سایر کشورهای عربی رواداری بیشتری نسبت به تنوع جنسی دارد، اما با این حال پلیس اغلب به کافههای همجنسگرایان و دیگر اماکن دوستدار دگرباشان جنسی حمله میکند.
قوانین لبنان در حال حاضر به دادگاهها اجازه میدهد تا روابط جنسی «غیرطبیعی» را با حداکثر یک سال زندان مجازات کنند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن/ک.ر
ارتش اسرائیل خانه مرد فلسطینیِ «عامل قتل دو اسرائیلی» را ویران کرد

ارتش اسرائیل اعلام کرد که بامداد روز سهشنبه، ۱۷ مرداد، خانه «یک تروریست» فلسطینی را که از عوامل حمله مسلحانه و کشتن دو برادر اسرائیلی بود، در روستایی در حومه شهر نابلس در کرانه باختری ویران کرده است.
در آن حمله که سه ماه و نیم پیش در شهرک «حواره» رخ داد، هلل یانیو، ۲۱ ساله و یگل یانیو، ۱۹ ساله، در خودروی خانواده کشته شدند.
عبدالفتاح حسین خروشه، یک فلسطینی عضو شاخه نظامی حماس در کرانه باختری، که از محل حمله گریخته بود، ده روز بعد در اردوگاه جنین در بخش شمالی کرانه، از سوی نیروهای ارتش اسرائیل شناسایی و در عملیاتی کشته شد.
ارتش اسرائیل روز سهشنبه ویدئویی را منتشر کرد که نشان میداد پس از کارگزاری بمب در ساختمانی سه طبقه متعلق به خانواده خروشه، طبقه آخر آن که ظاهرا محل اقامت عبدالفتاح حسین خروشه بوده، منهدم شد.
ارتش اسرائیل در روزهای گذشته خانه این خانواده را در آستانه انهدام آن «نقشهبرداری» کرده بود. این اقدام یک روند عادی پیش از منفجر کردن خانه عوامل فلسطینی است که در عملیات مسلحانه علیه اسرائیلیها دست دارند.
ارتش اسرائیل همچنین تأیید کرد که در جریان ورود نیروهایش برای انهدام خانه خروشه، فلسطینیان محلی با نظامیان اسرائیلی درگیر شدند اما کسی از سربازان آسیب ندید.
انهدام خانه فلسطینیانِ دخیل در عملیات منجر به کشته شدن نظامیان یا غیرنظامیان اسرائیلی یک برنامه سیستماتیک از سوی ارتش اسرائیل با هدف «بازدارندگی» است.
دادگاه عالی اسرائیل در مواردی مانع از تخریب خانه فلسطینیان شده، اما در بسیاری از موارد دیگر، دست ارتش را در اجرای طرح انهدام خانه خانوادههای فلسطینی که یکی از فرزندان آنها اقدام به شلیک اسلحه کرده، باز گذاشته است.
با وجود آن، حملات مسلحانه فلسطینیان در ادامه نزاع دیرینه آنها با اسرائیل بر سر اراضی و حقوق ملی خود، کماکان ادامه یافته است.
هفته گذشته یک مرد فلسطینی در شهرک «معله ادومیم» به سوی اسرائیلیها در یک مرکز خرید شلیک کرد و خود نیز از پای درآمد.
روز شنبه این هفته نیز یک مرد مسلح فلسطینی از ساکنان اردوگاه جنین که توانسته بود بهطور غیرقانونی به اسرائیل برود، به سوی عابران در نزدیکی ساحل تلآویو شلیک کرد که در تعقیب او، یک نگهبان مسلح اسرائیلی کشته شد.
از آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی، ۲۵ تن در عملیات مسلحانه فلسطینیان در داخل اسرائیل کشته شدهاند که چهار تن از آنها خارجی بودند. در این دوره بیش از ۱۳۰ تن هم در طرف اسرائیلی زخمی شدند. در سال گذشته، ۳۳ اسرائیلی کشته و ۱۹۲ تن زخمی شده بودند.
بر اساس آمار منابع مختلف، در شش ماه اول سال ۲۰۲۳، دستکم ۱۷۰ فلسطینی در کرانه باختری کشته و دهها تن دیگر زخمی شدند.
ابراز «نگرانی عمیق» نماینده امارات در وین نسبت به فعالیت اتمی ایران

امارات متحده عربی با پیوستن به کشورهای غربی و متحدان آنها که خواهان همکاری تهران با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند، «نگرانی عمیق» خود را از برنامه هستهای ایران ابراز داشت.
حمد الکعبی، نماینده دائم امارات در آژانس، گفت: «غنیسازی اورانیوم ایران استفاده صلحآمیزِ واقعگرایانه ندارد.»
به گزارش روزنامه اماراتی نشنال در روز دوشنبه، ۱۶ مرداد، دیپلمات ارشد این کشور در نشست منع گسترش تسلیحات هستهای در مقر آژانس در وین گفت سطوح ۲۰ درصد و ۶۰ درصدی در غنیسازی اورانیوم ایران بسیار بالاتر از تعهد تهران بر اساس توافق برجام است که ۳.۶۷ درصد بود، و این رویکرد که «نه با برجام سازگار است و نه کاربرد صلحآمیز واقعگرایانه دارد، موجب نگرانی عمیق کشور من است».
آقای الکعبی اظهار داشت که ایران باید به نگرانیهای آژانس پاسخ داده، در خصوص «مسالمتجویانه بودن» برنامه اتمی که عنوان میکند، اعتمادسازی کند، به موقع و کامل امکان راستیآزمایی را فراهم کرده و از هر اقدامی که پادمانهای آژانس و قوانین منع گسترش سلاح هستهای را تضعیف کند، خودداری نماید.
این دیپلماتدر عین حال تاکید کرد که امارات به راهکار دیپلماسی و گفتوگو در خصوص نگرانی از برنامه هستهای ایران پایبند است.
ابراز نگرانی امارات، همسایه جنوبی ایران، در شرایطی است که دولت ابوظبی در دوره اخیر به بهبود و ارتقای دوباره روابط خود با تهران اقدام کرده و از جمله سفیران خود را به پایتخت کشور مقابل فرستادهاند. تهران هفته گذشته نیز رسما رئیس دولت امارات را به سفر به ایران دعوت کرد.
امارات که متحد عربستان است، در شرایطی که تهران و ریاض در ماههای گذشته پس از هفت سال نبود رابطه و خصومت شدید، مناسبات سیاسی خود را از سرگرفتهاند، از برنامه هستهای ایران ابراز «نگرانی عمیق» کرده است.
در نشست منع گسترش تسلیحات اتمی در مقر آژانس، نمایندگان چند کشور دیگر عضو آژانس که با جمهوری اسلامی ایران نیز رابطه کامل سیاسی را حفظ کردهاند، از برنامه هستهای ایران و رویکرد آن در افزایش میزان غنیسازی اورانیوم ابراز نگرانی کردند؛ از جمله نروژ، استرالیا، بریتانیا و لهستان.
به نوشته روزنامه نشنال، نماینده دولت نروژ گفت هنوز «ابهامات قابل توجهی در مورد ماهیت فعالیت برنامه هستهای ایران وجود دارد» و ایران بر سر احیای برجام «مانعتراشی» کرده است. دیپلمات نروژی «افزایش قابل توجه دانش هستهای ایران» را نیز مایه نگرانی نامید.
نماینده لهستان در نشست آژانس در وین گفت توقف غنیسازی اورانیوم «اهمیت بسیار دارد». سفیر بریتانیا در آژانس نیز اظهار داشت که برنامه هستهای ایران «پیشرفتهتر از هر زمان دیگر» و یک «برای امنیت منطقه و جهان، یک تهدید آشکار است».
محسن نذیری اصل، سفیر ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هفته گذشته مدعی شد که همکاری تهران با آژانس در زمینه پادمانی «مثالزدنی» است اما آژانس در پی سفر پنج ماه پیش رافائل گروسی به تهران، اعلام کرد که پیشرفتهایی در مذاکرات با تهران درباره مواردی که مایه نگرانی است، حاصل شده ولی به میزان پیشرفت مورد انتظار مدیرکل نبوده است.
منابع: سایت د نشنال، رادیوفردا/ ف. ر./ ف. دو.
حمله داعش به سربازان سوریه «ده کشته و چند زخمی» برجا گذاشت

گروه «دیدهبان حقوق بشر سوریه» روز سهشنبه، ۱۷ مرداد، خبر داد که جنگجویان داعش ده سرباز ارتش سوریه و شبهنظامیانی را که در کنار نظامیان سوریه میجنگیدند، در استان الرقه کشتهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از بیانیه «دیدهبان حقوق بشر سوریه»، در حمله نیروهای داعش به پستهای ایست بازرسی نیروهای حکومتی سوریه، شش سرباز دیگر نیز زخمی شدند که «حال برخی از آنها وخیم است».
گروه سوری که از بریتانیا رویدادهای جنگ سوریه را رصد میکند و از مخالفان حکومت بشار اسد است، حمله داعش در حومه شرقی شهر رقه را «غافلگیرکننده» توصیف و اعلام کرد شماری خودروی نظامیان و خانه در منطقه آماج داعش قرار گرفت.
ارتش سوریه که کنترل بخشهای شرقی و جنوبی رقه را در دست دارد، حمله و کشته و زخمی شدن نیروهای خود و متحدانش را تأیید یا رد نکرده است.
شهر رقه، مرکز استان الرقه، در بخش شمال شرقی سوریه، که از زمان کوتاهی پس از سربر آوردن داعش تا سال ۲۰۱۷ میلادی مرکز «خلافت» آن محسوب میشد، در سالهای اخیر شاهد حملات مرگبار و فجیعی از سوی داعشیهای برجای مانده بوده است.
با این حال حمله بامداد سهشنبه به نیروهای ارتش سوریه، ظاهرا بزرگترین رویداد از این دست علیه نیروهای حکومتی سوریه در دوره اخیر بوده است.
از هفته گذشته که داعش تأیید کرد رهبرش، ابوالحسین القرشی، چهار ماه پیش در درگیریها در شمال غرب سوریه کشته شده، حملات نیروهای باقیمانده این گروه در نقاط مختلف سوریه افزایش یافته است.
از جمله دو حمله پیاپی اخیر در منطقه زینبیه در دمشق که دستکم شش کشته و دهها زخمی برجای نهاد، به داعش نسبت داده شد. در حمله دیگری به کاروان سوخت سوری در استان حماه در هفته گذشته، هفت تن از متحدان شبهنظامی سوریه کشته شدند.
در تازهترین رویداد از این دست، منابع رسمی سوری روز ۱۷ مرداد نیز از انفجار یک خودروی بمبگذاری شده در منطقه «یوسف العظمه» در دمشق خبر دادند. جزئیات این انفجار تا ظهر سهشنبه هنوز روشن نشده بود.
انفجار در سیلوی غلات در ترکیه ده مجروح و زخمی برجا گذاشت

انفجار در سیلوی غلات در نزدیکی بندر دیرنجه در شمال غربی ترکیه در روز دوشنبه ده مجروح بر جای گذاشت.
اداره ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که بر اثر انفجار روز دوشنبه، ۱۶ مرداد، در این سیلو، حدود ۱۵ هزار تن غلات آسیب دیده است.
استاندار قوجاایلی که این بندر در آن واقع شده، اعلام کرد که این انفجار بعد از ظهر دوشنبه در نزدیکی سیلوهای سازمان غلات ترکیه به علت «فشرده شدن گرد و غبار گندم در حین انتقال گندم از کشتی به سیلو» رخ داده است.
این در حالی است که در ویدئو منتشر شده در رسانههای ترکیه از این حادثه شعله آتش و دود دیده میشود که بیشتر به انفجار مواد آتشزا شباهت دارد.
استاندار قوجاایلی در این زمینه گفت: «به ما گفته شده که از نظر فنی امکان وقوع انفجار به دلیل فشرده شدن گرد و غبار گندم وجود دارد، اما ما در حال بررسی هر دلیل ممکن هستیم.»
همزمان، وزارت حمل و نقل ترکیه اعلام کرد که بر اثر این انفجار به هیچ کشتی آسیبی وارد نشده است.
این انفجار در بحبوحه خروج روسیه از توافقنامهٔ صادرات غلات اوکراین از مسیر دریای سیاه با میانجیگری آنکارا و سازمان ملل رخ داده و به حدس و گمانهایی در این زمینه دامن زده است.
روسیه روز چهارشنبه ۱۱ مرداد بندر ایزمائیل در حاشیه رود دانوب و نزدیک مرزهای رومانی را هدف حملات موشکی قرار داد.
در این حمله به تاسیسات بندری و سیلوهای غله آسیب شدیدی وارد شد و کشتیهایی که به قصد بارگیری غلات اوکراین عازم این بندر بودند حرکت خود را متوقف کردند.
از اواخر تیرماه که روسیه توافق بینالمللی صادرات غله اوکراین از بنادر دریای سیاه را تمدید نکرد بندر ایزمائیل که در نزدیکی مرزهای رومانی قرار دارد به یکی از مراکز اصلی صادرات غله اوکراین بدل شده است.
بر اساس گزارشهای رویترز و رادیوفردا/ پ. م./ ف. دو.
زهرا زهتابچی، جامعهشناس، پس از تحمل ده سال زندان آزاد شد

زهرا زهتابچی، کارشناس جامعهشناسی، روز دوشنبه، ۱۶ مرداد، پس از تحمل دوران محکومیت ده ساله خود از زندان اوین آزاد شد.
فعالان مدنی داخل ایران در شبکههای اجتماعی نیز با انتشار خبر آزادی این پژوهشگر علوم اجتماعی به این خبر واکنش نشان دادند.
لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی، با «شریف» خواندن خانم زهتابچی در اینستاگرام نوشت که خانم زهتابچی پس از ده سال «حبس ظالمانه» بیآن که در این سالها «خم به ابرو بیاورد، استوار، مقاوم، باشکوه و آزاده» با پایان حکم حبس آزاد شد.
این جامعهشناس در تاریخ ۱۷ آذر ۹۳ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست ابوالقاسم صلواتی به اتهام «بغی و محاربه از طریق هواداری از سازمان مجاهدین خلق» به ۱۲ سال حبس محکوم شد.
این حکم پس از یک سال در دادگاه تجدید نظر با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، به «ده سال حبس تعزیری» کاهش پیدا کرد.
نرگس محمدی، فعال مدنی محبوس در زندان اوین، نیز روز دوشنبه با انتشار ویدئویی در اینستاگرام نوشت که خانم زهتابچی «در میان شعارهای زنان زندانی سیاسی-عقیدتی در اوین» آزاد شد.
خانم محمدی نوشت که زندانیان سیاسی بند زنان زندان اوین با سر دادن شعارهای «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «زن، زندگی، آزادی» و خواندن سرود «خون ارغوانها» این جامعهشناس را بدرقه کردند.
زهرا زهتابچی در مهر ۱۳۹۲ به همراه همسر و دخترش بازداشت شد.
او پس از ۱۴ ماه بازداشت در سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شد.
خانم زهتابچی پیش از آن نیز سابقه بازداشت توسط نهادهای امنیتی را داشته است.
او در سال ۱۳۸۸ در پی یک نظرسنجی در دانشگاه تهران با موضوع نظر مردم دربارهٔ نتایج انتخابات ریاست جمهوری آن سال، توسط پلیس امنیت تهران دستگیر شد اما پس از چند روز آزاد شد.
بر اساس گزارشهای شبکههای اجتماعی و رادیوفردا/ پ. م./ ف. دو.
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی هفت نفر از اعضای مسجد مکی زاهدان

پایگاه خبری حالوش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد روز دوشنبه، ۱۶ مرداد، در گزارشی از تداوم بازداشت و بلاتکلیفی هفت نفر از کارکنان و اعضای مسجد مکی در زاهدان خبر داد.
عبدالمجید مرادزهی، عبدالباسط شاهوزهی، عبدالنصیر شه بخش، اسامه شه بخش (نارویی)، گل احمد شاهوزهی، یونس نهتانی و ابراهیم حسن زهی افرادی هستند که حالوش میگوید در ارتباط با وقایع مسجد مکی زاهدان بازداشت شده و همچنان در زندان به سر میبرند.
مولوی عبدالمجید مرادزهی، مشاور و از اعضای دفتر مولوی عبدالحمید، در ۱۰ بهمنماه پارسال، توسط نیروهای امنیتی اداره اطلاعات به اتهام «تشویش اذهان عمومی و مصاحبه با رسانه های خارجی» بازداشت شده است.
عبدالباسط شاهوزهی، از اعضای انتظامات مسجد مکی که هشتم خرداد سال جاری توسط ماموران امنیتی در منزلش بازداشت شده است و پس از گذشت ۷۰ روز همچنان در وضعیت نامشخصی به سر میبرد.
عبدالنصیر شهبخش، فرزند عبدالرحیم، نوه مولوی عبدالحمید، از کارکنان حوزه دارالعلوم و عکاس مسجد مکی که در شش تیرماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است و با گذشت ۴۱ روز کماکان در وضعیت بلاتکلیفی به سر میبرد.
به دنبال انتشار گزارشها در خصوص تلاش برای «ترور» مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان٬ دفتر او در روز ۲۹ خرداد در بیانیهای، بازداشت یک نفر در مسجد مکی را تایید کرده و گفته بود که این فرد به «برخی نهادها وابستگی دارد.»
در این بیانیه آمده بود: «فرد مظنون اظهارات و اعترافات مختلفی کرده است؛ این اعترافات در دست تحقیق و بررسی هستند.»
چند روز بعد از بیانیه دفتر مولوی عبدالحمید، حالوش از بازداشت «همراه با خشونت» نوه مولوی عبدالحمید و چند نفر از تیم رسانهای او بهدست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی خبر داد.
در پی انتشار این خبر، یک رسانه نزدیک به سپاه پاسداران این بازداشتها را تایید و بازداشتشدگان را به «تشویش اذهان عمومی» متهم کرد.
مولوی عبدالحمید در جریان اعتراضات سراسری ایران، یکی از حامیان اصلی معترضان بوده و اظهارات او در قالب خطبههای نماز جمعه که هفتههاست ادامه دارد خشم مقامها و رسانههای حکومتی را برانگیخته است.
بر اساس گزارش حالوش و رادیوفردا/ م. ت./ ف. دو.
گرد و غبار و احتمال سیل و طغیان رودخانهها در تهران و چند استان دیگر

در حالی که سازمان هواشناسی ایران برای ۹ استان کشور، وزش باد شدید و گرد و خاک پیشبینی کرده، سخنگوی صنعت آب کشور نیز نسبت به وقوع سیل در تهران و چند استان دیگر هشدار داد.
سازمان هواشناسی ایران اعلام کرد که برای روز سهشنبه، ۱۷ مرداد، در ۹ استان مازندران، زنجان، قزوین، البرز، تهران و سمنان، همچنین در دامنههای زاگرس مرکزی واقع در استانهای مرکزی قم، غرب اصفهان و چهارمحال و بختیاری «افزایش ابر در بعضی ساعات رگبار پراکنده گاهی همراه با رعد و برق، وزش باد شدید و گرد و خاک» پیشبینی میکند.
بر اساس ارزیابیهای این سازمان، در ارتفاعات جنوب شرق فارس، هرمزگان و جنوب کرمان نیز ابرناکی و رگبار پراکنده و وزش باد رخ میدهد و در برخی مناطق شمال شرق شرق بخشهایی از مرکز و استانهای واقع در دامنههای جنوبی البرز مرکزی نیز در بعضی ساعات وزش باد شدید و گرد و خاک پیشبینی میشود.
کمی قبل از آن، سخنگوی صنعت آب کشور نسبت به وقوع «بارشهای رگباری» و با شدت بالا در تهران و تعدادی از استانهای کشور و جاری شدن سیلاب در این استانها تا روز چهارشنبه ۱۸ مردادماه هشدار داد.
فیروز قاسمزاده گفت: «استانهای تهران، البرز، سمنان، آذربایجانشرقی، اردبیل، قزوین، مازندران و هرمزگان دارای حساسیت بوده و در سطح هشدار قرار دارند، و استانهای اصفهان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، فارس، قم، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، مرکزی، همدان و یزد نیز با وقوع بارشهای رگباری و طغیان رودخانهها روبهرو خواهند بود.»
او تاکید کرد: «خطر جاری شدن سیلاب در همه این استانها وجود دارد.»
سخنگوی صنعت آب کشور از مردم به ویژه کشاورزان و دامداران و گردشگران خواست از رودخانهها و مسیلها فاصله بگیرند.
همچنین «عدم انجام هرگونه فعالیت در بستر و حاشیه رودخانهها، مراقبت از کارگاههای فعال در داخل رودخانه، عدم توقف و نصب چادرهای مسافرتی در اطراف و بستر رودخانهها و حتی رودخانهها و مسیلهای خشک، عدم تردد و توقف افراد و ماشینآلات در رودخانهها و مسیلها بهویژه در عرض جریانهای سیلابی و نیز اجتناب از توقف برای نظاره یا تصویربرداری از سیل»، از توصیههای این مقام دولتی است.
در روزهای اخیر وقوع سیل در استان سیستان و بلوچستان بیش از هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت بر جای گذاشته است.
بر اساس گزارش خبرگزاری مهر و رادیوفردا/ م. ت./ ف. دو.
کمیسیون بهداشت مجلس: کمبود ۲۰۰ قلم دارو، نتیجه بیتوجهی دولت به اختصاص ارز دارو است

سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از تداوم بیتوجهی دولت و خودداری بانک مرکزی از تخصیص ارز دارو خبر داد و گفت که بیتوجهی دولت منجر به کمبود ۲۰۰ قلم دارو در کشور شده که پیامد آن، «افزایش مرگ و میر» بیماران است.
سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس، با اشاره به جلسه روز دوشنبه ۱۶ مرداد ماه این کمیسیون، افزود که در این جلسه «مشکلات حوزه دارو و تجهیزات پزشکی» با حضور فعالان صنعت، رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت، و مقامهای گمرک ، سازمان برنامه بودجه و بانک مرکزی بررسی شده است.
آقای اسحاقی تاکید کرد که با وجود کمبود صدها قلم دارو در کشور، بانک مرکزی از اختصاص ارز لازم برای دارو» خودداری کرده و در حال حاضر «تولیدکنندگان داخلی در مورد قیمت گذاری و تخصیص ارز» با مشکل مواجه شدهاند.
سخنگوی کمیسیون بهداشت تاکید کرد که این کمیسیون «به دفعات موضوع بحران دارویی را به دولت گوشزد کرده اما دولت «توجه چندانی به این موضوع نداشته است» که نتیجه «این بیتوجهی کمبود بیش از ۲۰۰ قلم دارو در کشور است و تداوم این بیتوجهیها نیز افزایش مرگ و میرها» را در پی دارد.
به گفته سلمان اسحاقی در جلسه روز دوشنبه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مقرر شده تا «بر اساس ماده ۲۳۴ گزارش ترک فعل دستگاهها» در مورد دارو تجهیزات پزشکی به صحن علنی مجلس ارائه و با موافقت نمایندگان، متخلفان به قوه قضائیه معرفی شوند.
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس با تاکید بر لزوم «تشکیل فرماندهی واحد در دولت برای مقابله با بحران دارویی»، گفت: «کمیسیون بهداشت مجلس تاکید کرد که رئیس جمهور باید نسبت به تشکیل فرماندهی واحد در دولت برای مقابله با بحران دارویی اقدام کند» تا در آینده دیگر «با مرگ و میرهای ناشی از کمبود دارو مواجه نشویم.»
همزمان مرتضی خاتمی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه، از بیتوجهی دولت به بخش دارو در برنامه هفتم خبر داد و گفت: «هیچ ردپایی از سرمایه گذاری و بازسازی صنایع داروسازی و واکسن سازی ندیدیم.
این نماینده مجلس افزود که دولت در برنامه هفتم «سالانه ۴۰۰ میلیون دلار صادرات دارو» را هدفگذاری کرده است آنهم در حالی که پیشنهادات مطرح شده در کمیسیون تلفیق مجلس برای نوسازی صنایع داروسازی با مخالفت نماینده دولت مواجه شد.
اعتراض بیش از ۲۶۰ نویسنده، هنرمند و کنشگر به بازداشت حبیب موسوی بیبالانی

۲۶۳ شاعر، نویسنده، هنرمند و کنشگر در بیانیهای به بازداشت حبیب موسوی بیبالانی، شاعر، منتقد و نویسنده ساکن گرگان اعتراض کردند.
حبیب موسوی از عصر دوشنبه ۹ مرداد، در پی احضار به اداره اطلاعات سپاه گرگان، در زندان امیرآباد گرگان به سر میبرد و با عناوین اتهامی نظیر «تبلیغ علیه نظام» و «تشویش اذهان عمومی» تفهیم اتهام شده است.
نویسندگان این بیانیه با بیان اینکه حبیب موسوی مبتلا به بیماریها و مشکلات جسمی متعددی نظیر بیماری قلبی، دیسک کمر، افت شدید قند و فشار خون، بیماری معده و کلیه است، بابت به خطر افتادن سلامتی او در زندان ابراز نگرانی کردهاند.
آنها همچنین ضمن یادآوری اینکه «اهل قلم همیشه نخستین قربانیانِ امواجِ پیاپیِ سرکوب در نظام سیاسی مستقر و آگاهیستیز بودهاند و هستند»، چنین نتیجهگیری کردهاند: «وقتی نظامی سیاسی، در سال ۲۰۲۳، چون اوان سده بیستم و مشابه عملکردِ رژیمهای تمامیتخواه آن دوران، اینچنین همهجانبه و بیتخفیف، به جان تولیدکنندگان و نشردهندگان اندیشه و بیان میافتد، و در عمل، آهنگِ آن میکند که فضای فعالیت و حضور اجتماعی را تا آخرین دریچه بر روی آنها کور کند، بهناگزیر باید نتیجه گرفت که این نظام سیاسی خودش نیز امید چندانی به احیای مشروعیتِ از دست رفته و دوام و قرارِ فردای خویش ندارد که اگر جز این بود، دستکم در ظاهر هم که شده، بین اعمال خشونتِ کور و فراگیر و مشروعیتِ متزلزل نسبتی برقرار میکرد.»
در میان امضاکنندگان این بیانیه، نام چهرههای فرهنگی و کنشگرانی نظیر فرزان سجودی، نیره توکلی، حسن نایب هاشم، نازی عظیما، هوشیار انصاریفر و پروین سلاجقه به چشم میخورد.
با استفاده از بیانیه نویسندگان و هنرمندان؛ س.ن/ک.ر
ویلیام فریدکین، کارگردان «ارتباط فرانسوی» و «جنگیر»، در ۸۷ سالگی درگذشت

ویلیام فریدکین، کارگردان برنده اسکار، که در چهارمین دهه زندگیش با ساختن «ارتباط فرانسوی» و «جنگیر» به شهرتی جهانی رسید، در ۸۷ سالگی درگذشت.
شری لنسینگ، همسر آقای فریدکین، روز دوشنبه ۱۶ مرداد اعلام کرد که این کارگردان سرشناس در لسآنجلس چشم از جهان فروبست.
ویلیام فریدکین سال ۱۹۷۱ فیلم «ارتباط فرانسوی» را در ژانر جنایی-پلیسی، بر اساس یک داستان واقعی کارگردانی کرد.
این فیلم که شامل یکی از هیجانانگیزترین صحنههای تعقیب و گریز تاریخ سینما است، توانست برنده جوایز اسکار بهترین فیلم، فیلمنامه و تدوین شود و آقای فریدکین ۳۲ ساله را به عنوان فیلمسازی جوان و آیندهدار مطرح کند.
این کارگردان پس از آن «جنگیر»را بر اساس رمان پرفروش ویلیام پیتر بلَتی دربارهٔ دختری ۱۲ ساله که توسط شیطان تسخیر شده بود، ساخت. فیلمی که نامزد ۱۰ جایزه اسکار شد.
پس از موفقیت فیلم «جنگیر» او تا اوایل قرن بیستویکم به کارگردانی فیلمها و برنامههای تلویزیونی ادامه داد اما دیگر نتوانست موفقیت گذشته خود را تکرار کند.
از دیگر آثار او میتوان به «برای زندگی و مرگ در لسآنجلس»، «جادوگر»، «گشتزنی»، نسخه تلویزیونی «۱۲ مرد خشمگین» و «جوئی قاتل» اشاره کرد.
روسیه: مذاکرات جده برای پایان دادن به جنگ در اوکراین هیچ ارزش افزودهای ندارد

وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه ۱۶ مرداد ضمن سرزنش کردن مذاکرات در عربستان سعودی با هدف یافتن یک راه حل صلح آمیز برای جنگ در اوکراین گفت: «این گفتگوها هیچ ارزش افزودهای ندارد چون مسکو برخلاف کییف به این گفتگوها دعوت نشده بود.»
در کنفرانس دو روزه جده که از روز یکشنبه و با هدف دستیابی به چارچوب توافقی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین آغاز شد، مقامات ارشد بیش از ۴۰ کشور جهان شرکت دارند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای گفت این گفتگوها بدون حضور مسکو و بدون در نظر گرفتن شروط و ملاحظات این کشور بیهوده است.
این بیانیه خاطر نشان کرد که روسیه براساس شروط پیشنهادی خود حاضر به مذاکره است و هر پیشنهاد و یا راه حل جدی را بررسی خواهد کرد.
اما میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهور اوکراین، شروطی را که مسکو قبلا اعلام کرده است رد کرد و افزود که تن دادن به این شروط به معنای تثبیت بیشتر مواضع ارتش روسیه در مناطق اشغالی اوکراین خواهد بود.
او در شبکه اجتماعی «ایکس» (توئیتر سابق) نوشت که تمامی واحدهای ارتش روسیه باید از خاک اوکراین خارج شوند و کییف در این مورد به هیچ وجه مصالحه نخواهد کرد.
همزمان، در یک رویداد دیگر سازمان امنیت اوکراین روز دوشنبه خبر داد که یک خبرچین روسیه را بازداشت کرده است که در مورد سفر ماه گذشته ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، به استان میکولائیف واقع در جنوب این کشور اطلاعات جمعآوری کرده بود.
سازمان امنیت اوکراین ادعا کرد که این زن «اطلاعات مورد نیاز برای حمله هوایی در جریان سفر آقای زلنسکی» را جمعآوری کرده است.
این سازمان در بیانیه خود بدون ارائه شواهد بیشتر ادعا کرد که این زن تلاش کرده است مسیر تردد، زمان و مکان دیدارهای رئیسجمهور اوکراین در استان میکولائیف را مشخص کند و هنگام انتقال این اطلاعات به روسیه دستگیر شده است.
از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و عدم خروج ولودیمیر زلنسکی از کییف، حتی در شرایطی که ارتش روسیه به حومه پایتخت اوکراین نزدیک شده بود، او یکی از اهداف اصلی روسیه بوده است.
آقای زلنسکی در حدود یک سالونیم که از تهاجم نظامی روسیه میگذرد یکی از برگهای برنده اوکراین در برابر تهاجم نظامی بوده است. او به خصوص با پیامهای ویدئویی روزانه خود در تقویت روحیه مردم اوکراین نقش مهمی ایفا کرده است و بهدلیل تلاش خستگیناپذیر برای جلب حمایت متحدان اوکراین در سطح بینالمللی به چهره شناخته شدهای بدل شده است.
از سوی دیگر، فرماندار استان خرسون که بخشی از آن در اشغال روسیه است، روز دوشنبه اعلام کرد که بر اثر گلولهباران شهر خرسون، مرکز این استان، یک نفر کشته و چهار نفر مجروح شدند.
او گفت که ساکنان شهر خرسون شب بسیار سختی را سپری کردند «چون ارتش روسیه تمامی محلات مرکزی این شهر را زیر آتش گرفت.»
به گفته فرماندار استان خارکیف، واقع در شمال شرقی اوکراین، بر اثر گلوله باران یکی از روستاهای شمال شرقی این استان توسط ارتش روسیه یک زن ۵۷ ساله کشته و چهار نفر نیز مجروح شدند.