خبرهای کوتاه
روزنامه سازندگی: ۱۹ بنای تاریخی در ایران به مزایده گذاشته شد

روزنامه «سازندگی» در شماره روز سهشنبه ۱۲ اردیبهشت خود از به مزایدهگذاشتن ۱۹ بنای تاریخی در شهرهای مختلف ایران خبر داد.
در گزارش روزنامه سازندگی از ارگ رایِن کرمان، باغ هرندی، گراند هتل، کاروانسرای زعفرانیه و کاخ ناصرالدین میرزا به عنوان بناهایی یاد شده است که از اول اردیبهشت به مزایده گذاشته شدهاند.
واگذاری این بناهای تاریخی در قالب برنامه موسوم به «مولدسازی داراییهای دولت» انجام میشود.
پیش از این عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، با اشاره به طرح مولدسازی گفته بود که بناهای تاریخی به هیچ وجه امکان واگذاری ندارند.
او در عین حال گفته بود برخی از بناهای تاریخی که نیاز به مرمت دارند در یک فرایند قانونی به متقاضیان داده میشود و کاربری آنها هم با نظارت وزارت میراث فرهنگی صورت میگیرد.
مقامهای دولتی ایران هنوز به خبر مزایده ۱۹ بنای تاریخی واکنش نشان ندادهاند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
«مرگ مشکوک» منصوره سگوند، پس از قطع همکاری با نیروی انتظامی در اعتراض به سرکوبها

به دنبال گزارشهایی درباره مرگ مشکوک «منصوره سگوند» دانشجوی حقوق ساکن شهر آبدانان «در پی کنارهگیری اعتراضی از همکاری با نیروی انتظامی»، شامگاه یکشنبه مسئولان درمانی استان ایلام با تایید جان باختن این دانشجو، دلیل آن را «ایست قلبی» عنوان کردند.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، در ساعات پایانی شامگاه یکشنبه جان باختن منصوره سگوند را به نقل از صیدنور علیمرادی، رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی ایلام تایید کرد و دلیل آن را «ایست قلبی و تنفسی» دانست.
به گفته این مقام پزشکی و درمانی، نیروهای اورژانس ظهر یکشنبه در پی گزارشی تلفنی درباره یک مورد بیمار با کاهش سطح هوشیاری به محل اعزام شدند و پیکر منصوره سگوندرا که دچار ایست قلبی تنفسی و سیانوز شده بود تحویل گرفتند.
وی افزود که عملیات احیاء در همان محل حادثه شروع و سپس در آمبولانس تا بیمارستان ادامه یافت.
خبرگزاری ایرنا همچنین از قول ایرج صفری، رییس بیمارستان رسول اکرم آبدانان، نوشت: «راس ساعت ۱۵:۱۵عصر بیمار جوان ۱۸سالهای بنام منصوره سگوند با ارست کامل قلبی تنفسی به اورژانس بیمارستان رسول اکرم آبدانان توسط واحد فوریتهای پزشکی منتقل شد» اما «بیمار فاقد هر گونه علائم حیاتی بود.»
رییس بیمارستان رسول اکرم آبدانان افزود: «بلافاصله عملیات احیاء توسط پرسنل اورژانس بیمارستان شروع و پس از یک ساعت تلاش، متاسفانه این اقدامات درمانی بینتیجه بوده و در ساعت ۱۶ و ده دقیقه با دستور پزشک اورژانس عملیات درمانی متوقف و فوت این دختر دانشجو اعلام شد.»
پیشتر عیسی بازیار، فعال مدنی اهل آبدانان و ساکن خارج از کشور در صفحه توییتر خود نوشته بود که منصوره سگوند، «مامور سابق نیروی انتظامی اهل خرم آباد و دانشجوی حقوق دانشگاه آزاد آبدانان بعد از آزادی از بازداشت بدون هیچ بیماری زمینهای با علائم ایست قلبی روز یکشنبه ساعت ۲ بعدازظهر در بیمارستان آبدانان» جان باخته است. این فعال مدنی همچنین نوشت که منصوره سگوند «مدتی در بازداشت نیروی انتظامی» بوده است.
از زمان بازداشت، اتهام و همچنین زمان آزادی منصوره سگوند اطلاع دقیقی در دست نیست اما حساب توییتری «صدای شهریور» که اخبار اعتراضات را پوشش میدهد تاکید کرد که «منصوره سگوند سابقا عضو نیروی انتظامی بوده» است و در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی با این نیرو «قطع همکاری کرده» و بارها از اعتراضات حمایت کرده بود و به همین دلیل نیز مدتی در بازداشت بوده است.
در حساب اینستاگرامی که به نام «منصوره سگوند» فعال بوده، تصویری از او با چادر فرم نیروهای زن شاغل در «نیروی انتظامی» منتشر شده و آمده است: «من منصوره سگوند اهل لرستان، در پلیس افتخاری نیروی انتظامی خرمآباد مشغول به کار بودهام. زین پس هیچگونه همکاری با نیروهای مسلح نخواهم داشت و با افتخار در کنار هموطنانم خواهم ماند.»
مقامهای قضایی و امنیتی ایلام تاکنون توضیحی درباره «مرگ مشکوک» این دانشجوی دختر و همکار پیشین فرماندهی انتظامی ایلام ارائه نکردهاند.
در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی که پس از کشته شدن مهیسا امینی حین بازداشت توسط گشت ارشاد آغاز شده، موارد متعددی از کشته شدن و «مرگ مشکوک» معترضان گزارش شده است اما مقامهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی در موارد متعددی خودکشی، مسمومیت، ایست قلبی، تصادف، سقوط از ارتفاع و موارد مشابه را دلیل مرگ این معترضان عنوان کردهاند.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری ایرنا و شبکههای اجتماعی توییتر و ایسنتاگرام؛ ش.ر/س.ن
نرگس محمدی مسئولان قوه قضائیه را به آزار بیحد و حصر «زندانی بیمار» متهم کرد

این فعال حقوق بشر در پیامی از زندان اوین در مورد وضعیت سلامتی ناهید تقوی، زندانی سیاسی دوتابعیتی، نوشته است که مسئولان قوه قضائیه جمهوری اسلامی، «زندانیِ بیمار را تا نهایت مرز ممکن، تا مرز از دست دادن سلامتی، آزار و محرومیت میدهند».
در این پیام که روز یکشنبه ۱۴ خرداد در صفحه اینستاگرام خانم محمدی منتشر شد، آمده است: ناهید تقوی ۶۸ ساله، «دوباره درگیر خشک شدن انگشتان دست و درد شدید در گردن، کمر و دستانش» شده و «درد را به وضوح در چهرهاش میتوان دید».
خانم محمدی تصریح کرده که علیرغم دستور پزشکی قانونی وابسته به قوه قضائیه مبنی بر اینکه خانم تقوی نباید در محیط پُر استرس باشد، «هر دوبار پس از تزریق بسیار دشوار و دردناک کورتون به مفاصل از روی تخت بیمارستان یک راست به روی تخت زندان» منتقل شده است.
این فعال حقوق بشر زندانی در اوین افزوده: «نبود نور، هوا، فضا برای تحرک، غذای بیکیفیت، فشار ممتد بازجویی و محرومیت از مراقبتهای پزشکی و امکانات بهداشتی» باعث شده تا وضعیت دیسک کمر، گردن، فشار خون و دیابت ناهید تقوی حادتر شود.
ناهید تقوی ۶۸ ساله و مهندس معمار بازنشسته، زندانی دوتابعیتی ایرانی-آلمانی است که مهر ۱۳۹۹ توسط اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و بعد از ۲۲۰ روز حبس در سلول انفرادی و بازجویی، از سوی دادگاه انقلاب به ۱۰ سال و هشت ماه زندان محکوم شد.
«مشارکت در اداره گروه غیرقانونی» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» از اتهامهای انتسابی در پروندۀ خانم تقوی عنوان شده است.
خبرگزاری فرانسه پیشتر به نقل از جامعه بینالمللی حقوق بشر در آلمان، دلیل بازداشت خانم تقوی را «فعالیت دیرینه او در زمینه دفاع از حقوق بشر در ایران به خصوص حقوق زنان و دفاع از آزادی بیان» عنوان کرده بود.
جمهوری اسلامی متهم است که با بازداشت غیرقانونی یا «گروگانگیری» اتباع کشورهای خارجی از جمله شهروندان دوتابعیتی، برای عملی کردن خواستههای خود به دولتهای خارجی فشار وارد میکند.
اخیراً در جریان مبادلۀ چهار شهروند اروپایی که در ایران زندانی بودند با اسدالله اسدی، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی، دولت بلژیک اعلام کرد که بر پایۀ آمار رسمی هماکنون ۲۲ شهروند اروپایی دیگر در زندانهای جمهوری اسلامی در بازداشت هستند.
خبرگزاری فرانسه اما به نقل از دولت فرانسه، این رقم را بیش از ۳۰ شهروند اتحادیه اروپا گزارش کرده است که با اتهامهای انتسابی امنیتی مانند «جاسوسی» از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در بازداشت بهسر میبرند.
کمپانی دیزنی ۷۵ تن از کارکنان استودیو پیکسار را اخراج کرد

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه اعلام کرد استودیوی انیمیشنسازی پیکسار با ۷۵ تن از کارکنانش از جمله نیروهای ارشد و قدیمی خود قطع همکاری کرده است.
این نخستین اخراج گستردۀ کارکنان پیکسار طی یک دهه اخیر به شمار میرود و شامل کارگردان و تهیهکننده انیمیشن نه چندان موفق «لایتیر/ Lightyear» میشود.
انگس مکلین ۲۶ ساله، کارگردان این انیمیشن و از انیماتورهای ارشد فیلمهایی مانند «داستان اسباببازی ۴» و «کوکو» بوده است.
گالین سوسمن دیگر عضو استودیو پیکسار که تهیهکننده «لایتیر» بود، از زمان ساخت اولین قسمت «داستان اسباببازی» در سال ۱۹۹۵ در این استودیو مشغول به کار بود و حالا بیکار شده است.
پیکسار که سازنده تعدادی از موفقترین انیمیشنهای سه دهه اخیر است، از سال ۲۰۰۶ تحت مالکیت کمپانی دیزنی قرار گرفت.
به نوشته رویترز، تعدیل نیروی اخیر در پیکسار در روز دوم خرداد اعلام شده و بخشی از برنامههای جدید باب ایگر، مدیرعامل دیزنی، برای کاهش ۵.۵ میلیارد دلاری هزینههای این شرکت بزرگ فیلمسازی است.
انیمیشن بلند «لایتیر» که در سال ۲۰۲۲ اکران شد، داستان باز لایتیر یکی از شخصیتهای اصلی مجموعه فیلمهای «داستان اسباببازی» را به شکل مستقل از سایر شخصیتها دنبال میکرد.
این فیلم در گیشه چندان موفق نبود و بهرغم صرف بودجه ۲۰۰ میلیون دلاری، در سینماهای آمریکای شمالی ۲۲۶ میلیون دلار به دست آورد.
ناهید کیانی اولین زن ایرانی که قهرمان تکواندوی جهان شد

در روز پایانی از رقابتهای جهانی ۲۰۲۳ تکواندو، ناهید کیانی اولین نشان طلای جهانی در تاریخ تکواندوی زنان ایران را به گردن آویخت.
این رقابتها در جمهوری آذربایجان برگزار شد و خانم کیانی در وزن ۵۳ کیلوگرم با پیروزی مقابل جی ژو از چین روی سکوی نخست ایستاد.
او برای راهیابی به فینال، ابتدا رقیب اهل کره جنوبی را شکست داد. سپس نماینده مجارستان را دو بر یک از پیش رو برداشت. در یکچهارم نهایی هم مقابل نیکا کاراباتیچ (کرواسی) پیروز شد.
قهرمان ۲۴ ساله ایرانی، در نیمهنهایی تاتیانا مینینا از روسیه (با پرچم فدراسیون جهانی) را تسلیم کرد. مینینا که سه نقره جهان و المپیک را در کارنامه دارد، در باکو به ایستادن روی سکوی سومی بسنده کرد.
در وزن ۵۷ کیلوگرم المپیک توکیو، کیانی فقط یک بار به روی شیاپ چانگ رفت و با قبول شکست از کیمیا علیزاده (تیم پناهندگان) حذف شد.
علیزاده نیز در نیمهنهایی به مینینا باخت؛ همان رزمیکاری که با ناکامی در برابر کیانی، از راهیابی به فینال مسابقات جهانی بازماند.
کیانی پارسال در همین وزن روی سکوی نخست آسیا ایستاد. او چهار نشان نقره و برنز هم از قهرمانی آسیا و بازیهای آسیایی به دست آورده، دو بار نیز قهرمان بازیهای کشورهای اسلامی شده است.
در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ مینو مداح سرمربیگری تیم ملی زنان را برعهده داشت. مهروز ساعی (خواهر رئیس فدراسیون تکواندو) نیز او را همراهی میکرد.
در روز پایانی مسابقات، علیرضا نادعلیان در ۸۷+ کیلوگرم در همان دیدار نخست با شکست از چانینگهام بریتانیایی، از گردونه رقابتها خارج شد.
ایران در ردۀ مردان، بار دیگر مسابقات را بدون حتی یک فینالیست به پایان رساند. متین رضایی و آرین سلیمی دو برنز تکواندوی مردان ایران را به دست آوردند؛ مشابه نتایج ضعیف پارسال در مکزیک که فقط سه برنز به ایران رسید.
این عملکرد در قیاس با کارنامه درخشان مردان ایران در سالهای گذشته، نتیجهای ضعیف و دور از انتظار است.
محمد پولادگر، رئیس پیشین فدراسیون تکواندو، که در حال حاضر، معاون وزیر ورزش است روابطی پرتنش با جانشین خود هادی ساعی دارد. آقای پولادگر درباره بودجه تکواندو، ساعی را به «دروغگویی» متهم کرده است.
قهرمان اسبق تکواندوی المپیک هم برای دفاع از خود به خبرگزاری ایسنا گفت: «اگر مدرک دارد که بیشتر از ۲۲ میلیارد به ما داده، صحبتش را تأیید میکنم که دروغ گفتهام. این اختلافات به تکواندو ضربه میزند. اذیت شدیم و تحمل کردیم. در شورای برون مرزی تفاوت گرند اسلم و گرندپری را نمیدانند اما پولادگر میداند و انتظار داریم از تکواندو حمایت کند.»
تیم ملی تکواندوی مردان ایران با سرمربیگری بیژن مغانلو و مربیگری مسعود حجی زواره به باکو اعزام شد. تیمی که از سال ۲۰۱۵ تاکنون موفق به کسب نشان طلای جهانی نشده است.
سعیده نصیری، غزل سلطانی، تینا مدانلو، نرگس میرنوراللهی، زینب اسماعیلی و زهرا پوراسماعیل سایر نمایندگان تیم زنان ایران بودند که برخلاف درخشش تاریخی کیانی، همگی از دور مسابقات حذف شدند.
در تکواندوی مردان، میرهاشم حسینی در ۷۴ کیلو به استفان تاووک از صربستان باخت و حذف شد. مهدی حاجی موسایی، علیرضا حسینپور، فرزان عاشورزاده و مهران برخورداری نیز با شکست در برابر رقبای خود، سهمی از مدالها نبردند.
جهش ۵۷ درصدی واردات ایران در اردیبهشتماه

آمارهای اتاق بازرگانی از جهش ۵۷ درصدی واردات کشور در اردیبهشتماه سال جاری نسبت به ماه مشابه پارسال حکایت دارد.
بر اساس جدیدترین گزارش اتاق بازرگانی تهران، ایران در ماه گذشته ۴.۹ میلیارد دلار واردات داشته و بزرگترین کشورهای صادرکننده کالا به ایران چین، امارات، ترکیه، آلمان و روسیه بوده است.
ماه گذشته صادرات «غیرنفتی» کشور نیز ۳.۸ میلیارد دلار بوده که رشدی ۶.۱ درصدی را نشان میدهد.
به این ترتیب، در ماه گذشته تراز تجارت غیرنفتی کشور منفی ۱.۱ میلیارد دلار برآورد میشود.
بخش عمدهای از آنچه که نهادهای جمهوری اسلامی صادرات «غیرنفتی» عنوان میکنند، در واقع محصولات خام نفتی هستند.
آمارهای گمرکی نشان میدهد که در دو ماهه ابتدایی امسال پنج قلم کالای اصلی صادراتی کشور عبارت از پروپان، گاز طبیعی مایع شده، بوتان، متانول و قیر بوده که همه این اقلام، در زمره محصولات خام نفتی و گازی بهشمار میرود.
از طرفی، سهم فقط این پنج قلم در کل صادرات غیرنفتی کشور، ۳۰ درصد بوده است.
در میان کالاهای وارداتی ذرت، گوشی تلفن هوشمند، دانه سویا، قطعات خودرو و برنج صدرنشین هستند و هم این اقلام از کل واردات کشور نیز ۱۵درصد است.
پارسال نیز تراز تجارت غیرنفتی کشور منفی بود؛ به این صورت که صادرات کشور ۵۳ میلیارد دلار و واردات کشور نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار بود.
برای چندمین سال متوالی است که واردات کشور از صادرات غیرنفتی پیشی میگیرد.
با استفاده از گزارشهای خبری گمرک، ایسنا و رادیو فردا/د.خ/آ.ت.
نخستوزیر اسرائیل درگیری خونبار در مرز مصر را «وخیم و غیرعادی» خواند

یک روز پس از کشتهشدن سه سرباز اسرائیلی در نزدیکی یک گذرگاه مرزی این کشور با مصر، نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه ۱۴ خرداد در نشست دولت اسرائیل گفت «این حادثه یک حمله تروریستی فاجعهبار بود، یک رویداد وخیم و غیرعادی که باید بهطور کامل بررسی شود».
بنیامین نتانیاهو افزود: «ما انتظار داریم تحقیقات بهصورت مشترک و جامع انجام شود». بهگفته او، این رویه «بخشی از همکاریهای امنیتی مهم میان اسرائیل و مصر بوده است که سالها در راستای منافع دو کشور ادامه یافته بود».
آقای نتانیاهو شنبهشب در نخستین واکنش خود به مرگ سه سرباز اسرائیلی گفته بود این یک «رخداد استثنائی بود و با همکاری امنیتی و کار مشترک همیشگی اسرائیل و مصر در محافظت از امنیت مرزها مغایرت داشت».
با این حال، رسانههای اسرائیل روز ۱۴ خرداد به نقل از مقامات کشورشان نوشتند نظامیِ مصری که بهسوی سربازان اسرائیلی تیراندازی کرد، یک «تروریست» بوده است که بهاحتمال زیاد از روی مقاصد «خرابکاری» حمله به نظامیان اسرائیلی را «برنامهریزی» کرده بود. این رسانهها وجود یک کتاب قرآن را در لباس نظامی مصری را هم نشانهای از انگیزه اسلامی او عنوان کردند.
با این حال، وزیر دفاع مصر در تماس تلفنی با همتای اسرائیلی خود گفت «سنت کشورش» تسلیتگفتن به هر دو طرفِ قربانی است.
بیانیه ارتش مصر در روز ۱۳ خرداد حاکی بود که «یک نیروی امنیتی مرزبانی در تعقیب قاچاقچیان مواد مخدر، از موانع مرزی عبور و اقدام به تیراندازی کرد، سه نیروی مرزبانی اسرائیلی کشته و دو تن دیگر زخمی شده و نیروی مرزبانی مصری نیز در تبادل آتش کشته شد».
رسانههای اسرائیل از عملکرد ارتش در ماجرای منجر به کشته شدن سه نظامی انتقادهای شدیدی بیان کردهاند.
یکی از سربازان کشتهشده یک زن جوان بود. مافوق او (یک نظامی کشتهشده دیگر) هنگامی از مرگ آنها باخبر شد که سه ساعت از مرگشان سپری شده بود. با ورود سربازان اعزامی به محل و تبادل آتش میان آنها با همان نظامی مصری، یک سرباز دیگر کشته و دو تن هم زخمی شدند.
از ۴۵ سال پیش که اسرائیل و مصر پیمان کامل سیاسی دارند، چنین برخوردهای مرزی امری کمسابقه بوده است. گذرگاه مرزی «نیتسانا»، محل کشتهشدن سه سرباز اسرائیلی در رویداد روز شنبه، از زمان برپایی آن در ۴۰ سال گذشته از آرامترین بخشهای مرزی اسرائیل بوده است.
ویدئوی تخیلی هنرمند آمریکایی از پرچم رنگینکمانی دور طاق نصرت پاریس جنجالی شد

ویدئویی ساختۀ یک هنرمند آمریکایی که در آن یک نوار رنگینکمانی دور طاق نصرت پاریس دیده میشود، شمار بسیاری را به اشتباه انداخت و موجی از واکنشها را هم در شبکههای اجتماعی پدید آورد.
پس از آنکه یان پادگام، هنرمند آمریکایی، این ویدئو را در حساب توئیتر و اینستاگرامش منتشر کرد، این تصور را در میان بسیاری از کاربران حتی سیاستمداران فرانسوی ایجاد کرد که این اثر هنری یک ویدئوی واقعی است.
درحالیکه قرار است راهپیمایی افتخار همجنسگرایان سه هفته دیگر در پاریس برگزار شود، در پایان نوار رنگینکمانی که در این ویدئو به دور طاق نصرت پیچیده شده، به این راهپیمایی اشاره شده است.
در این میان برخی از فرانسویها هم آنچه را «تسخیر مجدد» این بنای یادبود فرانسه خوانده بودند، محکوم کردند.
با این اوصاف، هنرمند ۴۱ ساله آمریکایی که پیشتر نیز آثار مشابهی را خلق کرده، به رسانههای فرانسوی گفت که از این واکنشها شگفتزده نشده است.
او گفت پیشتر نیز بسیاری از فرانسویها یک اثر تخیلی دیگر او را باور کرده بودند که در آن هرم شیشهای موزه لوور باز میشود و بادکنکهایی از آن بیرون میزنند.
این هنرمند ستایشگر آثار سوررئالیستها ضمن تأکید بر اینکه «هدف کار من فریبدادن مردم نیست»، افزود جامعه کنونی هنوز آمادۀ دیدن چیزهایی نیست «که واقعی به نظر میرسند اما نمیتوانند واقعی باشند».
پادگام که در شهر سانفرانسیسکو، زادگاه راهپیمایی افتخار همجنسگرایان، به دنیا آمده و اکنون در شهر بوردو فرانسه ساکن است، گفت: «این ویدئو تلاشی برای نشاندادن اهمیت عشق، درک و حمایت است.»
درحالیکه راست افراطی فرانسه انتقادهایی را به این اثر هنری مطرح کرده، این هنرمند تأکید کرد: «من بیشتر نگران توهین به افراد جامعه الجیبیتی بودم تا [حملات از سوی] راست افراطی».
طاق نصرت معروف پاریس که ساخت آن به دستور ناپلئون اول، امپراتور فرانسه، در سال ۱۸۰۶ آغاز شد، در ابتدا نشانهای از پیروزیهای فرانسه در نبرد استرلیتز به شمار میرفت. اما از زمان پایان جنگ جهانی اول به این سو، از این اثر تاریخی به عنوان مکانی برای ادای احترام به سربازان گمنام جنگ استفاده شده است.
لایحه «پرداخت حق روزنامهنگاری» کالیفرنیا صدای گوگل و متا را درآورد

تصویب یک لایحه جدید در مجلس ایالتی کالیفرنیای آمریکا برای وادارکردن غولهای بزرگ اینترنتی به پرداخت حق فروش تبلیغات در کنار محتوای اخبار با واکنش تند گوگل و متا، شرکت مادر فیسبوک و اینستاگرام، روبهرو شده است.
این لایحه که با نام «قانون حمایت از روزنامهنگاری کالیفرنیا» ۱۱ خرداد به تأیید مجلس این ایالت رسید، پلتفرمهای بزرگ اینترنتی را به پرداخت ماهانه «حق روزنامهنگاری» بابت انتشار تبلیغات در کنار مطالب خبری ملزم خواهد کرد.
نهادهای خبری محلی در این ایالت امیدوارند با حمایت قانونگذاران کالیفرنیایی از بخشی از درآمدهای سرشار غولهای مهم اینترنتی مانند گوگل و فیسبوک برخوردار شوند.
لایحه تأکید کرده است که سکوهای آنلاین، بر اساس بازدید صفحات خبری و سرویسهای ارائهدهنده خدمات خبری، سهم خود از «حق روزنامهنگاری» را بپردازند. این لایحه همچنین ناشران اخبار در اینترنت را ملزم میکند تا ۷۰ درصد از سود را برای حفظ مشاغل روزنامهنگاری در این ایالت اختصاص دهند.
مصوبه مجلس محلی که با حمایت اعضای هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات تأیید شده است، هنوز نیاز به تصویب در سنای کالیفرنیا و امضای فرماندار ایالت دارد.
متا در واکنش به این لایحه اعلام کرده است که در صورت نهایی شدن قانون، فیسبوک و اینستاگرام بخش اخبار را حذف خواهند کرد. اندی استون، سخنگوی متا، به خبرگزاری فرانسه گفت که بهجای شرکتهای خبری محلی، خبرگزاریهای عمده بینالمللی از این لایحه سود خواهند برد.
گروه تجاری «ائتلاف رسانههای خبری» در کالیفرنیا هشدار متا را رویکردی «غیردموکراتیک و نامناسب» نامید.
علاوه بر شرکت متا، گوگل هم هشدار داده است که تبدیلشدن مصوبه مجلس کالیفرنیا به قانون سبب خواهد شد که این شرکت نیز اخبار را از پلتفرمهای خود در این ایالت حذف کند.
موضع گوین کریستوفر نیوسام، فرماندار دموکرات این ایالت، هنوز در این باره اعلام نشده، اما بهنوشتۀ «لسآنجلس تایمز»، نظر به نگرانیهای مطرحشده از سوی غولهای اینترنتی، احتمال بازنگری در آن وجود دارد.
فیسبوک دو سال پیش برای دورهای کوتاه بهدلیل مشابه اخبار را از خدمات خود در استرالیا حذف کرد، اما آن را برگرداند.
هنگامی که کانادا دو ماه پیش قانونی مشابه استرالیا را به بررسی پارلمان گذاشت، مالک متا احتمال حذف اخبار در فیسبوک و اینستاگرام در کانادا را عنوان کرد که با واکنش تند جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، روبهرو شد.
روزنامهنگاری محلی در سراسر آمریکا از جمله در کالیفرنیا، که پرجمعیتترین و ثروتمندترین ایالت آمریکاست، در نتیجۀ تحولات دنیای اینترنتی محدود شده است.
دانشگاه «نورث وسترن» آمریکا در تحقیقی نشان داده است که با وجود استفاده زیاد مردم از پلتفرمهای اینترنتی، اکثر کاربران به اخبار دیجیتال روی نمیآورند و در نتیجه آن، دانش و مشارکت مدنی شهروندان آمریکایی کاهش یافته و دموکراسی در تهدید قرار گرفته است.
هشدار نماینده مجلس: عمق چاههای آب در یزد به ۱۲۰ متر رسیده است

نماینده یزد در مجلس شورای اسلامی، ضمن هشدار درباره پیامدهای فرونشست زمین در این استان، اعلام کرد که عمق چاههای آب در این استان از ۱۲۰ متر بیشتر شده است.
محمدصالح جوکار روز یکشنبه ۱۴ خرداد به خبرگزاری ایلنا گفت با توجه به افزایش عمق چاهها در یزد با هدف تزریق آب به شبکه، حتی در صورت بارندگی هم کمبود و کسری آب جبران نمیشود.
بهگفته آقای جوکار، افت سطح آب در استان یزد «به ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر در سال رسیده است و در شرایط فعلی در یکی از شهرها ۳۰۰ لیتر بر ثانیه کمبود آب داریم».
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب ایران دیماه پارسال گفته بود که بهدلیل کاهش منابع آبی و مخازن سدهای کشور حدود ۲۷۰ شهر کشور دچار تنش آبی هستند.
با وخامت سال به سال بحران بیآبی که ناشی از تغییرات اقلیمی جهان توأم با مدیریت ناکارآمد جمهوری اسلامی در حوزه آب است، کارشناسان هشدارهای متعددی هم در مورد بروز بحرانهای شدید اجتماعی و سیاسی دادهاند.
یکی از جدیترین پیامدهای کمآبی فرونشست زمین است که زنگ خطر آن در ایران در سالهای گذشته بهصدا درآمده است.
در همین باره محمدصالح جوکار، نماینده یزد، درباره فرونشست در زمینهای کشاورزی و جادهها در استان یزد هشدار داده و گفته است «خطوط ریلی، راهآهن و ساختمانها و سازههای میراث فرهنگی و تاریخی یزد نیز در پی این پدیده دچار آسیب شدهاند».
فرونشست زمین اشاره به حرکت عمودی و رو به سمت پایین سطح زمین دارد و میتواند بهدلیل فرایندهای طبیعی، فعالیت انسانی یا هر دو عامل رخ دهد. این پدیده که در بسیاری مناطق ایران در حال حاضر بهصورت بالقوه وجود دارد، علاوه بر خطرات احتمالی روزانه در صورت بروز کوچکترین زمینلرزه یا سیل میتواند موجب تلفات مالی و جانی گسترده شود.
با استفاده از گزارشهای ایلنا و رادیوفردا؛ ف.ع/ ر.ش
اظهارات ضدونقیض درباره آلودهشدن کارکنان بیمارستان «امام رضا» در پی نشت اشعه

با وجود گذشت چند ماه از سرقت سربهای واحد رادیوتراپی بیمارستان «امام رضا» در کرمانشاه و تأیید نشت اشعه، مسئولان درباره احتمال آلودهشدن پرسنل بیمارستان و مراجعهکنندگان بهصورت متفاوتی اظهارنظر میکنند.
خبرگزاری ایسنا روز شنبه ۱۳ خرداد گزارش داد که محمدطیب صحرایی، استاندار کرمانشاه، در بازدید از این بیمارستان، «یک تیم ویژه را مأمور پیگیری مستمر تا رسیدن موضوع به نتیجه نهایی» کرده است.
در ادامه این گزارش آمده که در جریان این بازدید، مسئول پزشکی هستهای بیمارستان با اشاره به آخرین دزیمتری انجامشده، از عدم نشت هرگونه اشعه خطرساز خبر داده و گفته است که «طبق اسناد و سنجههای علمی هیچ خطری پرسنل محوطه بالای رادیوتراپی را تهدید نکرده و نمیکند.»
قباد محمدی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه، هشتم خرداد در یک نشست خبری درباره سرقت ورقههای سربی واحد رادیوتراپی بیمارستان «امام رضا» اطلاعرسانی کرد و گفت که نیروهای «حراست» ماه اردیبهشت متوجه سرقت این ورقهها توسط «چند نفر از جمله کارکنان بیمارستان» شدند.
آقای محمدی در ادامه اما گفته بود که «دزیمتری رادیوتراپی این بیمارستان دو ماه پیش انجام شد و متوجه نشت اشعه حتی در طبقه بالای رادیوتراپی و چند نقطه دیگر شدیم».
با این حال برخی منابع زمان این رویداد را بین دو تا پنج ماه پیش عنوان کردهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه همچنین افزوده بود: «اینکه در این فاصله چه افرادی و به چه مقدار تحت تأثیر اشعه بودهاند و چه عوارضی به دنبال خواهد داشت، برای ما مبهم است و تاکنون موردی گزارش نشده است.»
اتاق رادیوگرافی بیمارستان «امام رضا» تنها دستگاه رایوتراپی دولتی استانهای کرمانشاه و ایلام است که شمار زیادی مراجعهکننده دارد.
رسانههای ایران بدون اشاره به جزئیات از بازداشت متهمان پرونده سرقت ورقههای سربی رادیوگرافی این بیمارستان خبر دادهاند.
هەنگاو: جمهوری اسلامی در حال انتقال تسلیحات سنگین و نیمهسنگین به کردستان است

پایگاه خبری هەنگاو که اخبار حقوق بشری مناطق کردنشین ایران را پوشش میدهد، از «انتقال تسلیحات سنگین و نیمهسنگین» به این مناطق خبر داد.
هەنگاو روز یکشنبه ۱۴ خرداد در توئیتی نوشت: «جمهوری اسلامی تماماً کردستان را میلیتاریزه کرده و بهصورت فزایندهای در حال انتقال تسلیحات سنگین و نیمهسنگین به آنجاست.»
این پایگاه خبری همچنین نسبت به آنچه «عواقب تحرکات نظامی جمهوری اسلامی در کردستان» خواند، هشدار داد.
در روزهای اخیر، برخی گزارشهای غیررسمی نیز از سوی کاربران طرفدار حکومت در شبکههای اجتماعی درباره انتقال تسلیحات به مرز ایران و کردستان عراق منتشر شده است.
بر اساس این گزارشهای غیررسمی، «مهلت» جمهوری اسلامی به مقامهای اقلیم کردستان عراق برای خلعسلاح گروههای مخالف جمهوری اسلامی «رو به پایان است» و در صورت «عدم رضایت» مقامهای ایران از اقدامات مقامهای اقلیم کردستان عراق ممکن است «دور جدیدی از حملات» جمهوری اسلامی علیه این گروههای مستقر در شمال عراق انجام شود.
اواخر اسفندماه، علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی کشور، در سفر به عراق یک توافق امنیتی با این کشور برای پایاندادن به فعالیت مخالفان جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق امضا کرد.
دو ماه قبل از آن، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با محمد شیاع السودانی نخستوزیر عراق در تهران، به او گفت: «متأسفانه اکنون این اتفاق در برخی مناطق عراق روی میدهد و تنها راهحل آن این است که دولت مرکزی عراق اقتدار خود را به آن مناطق نیز گسترش دهد».
از اوایل مهرماه سال گذشته، سپاه پاسداران در چندین نوبت مواضع کردهای مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم خودمختار کردستان عراق را بمباران کرده است.
این حملات در حالی بود که جمهوری اسلامی گروههای کرد مخالف را به تحریک اعتراضات سراسری در ایران متهم کرده بود.
جو بایدن قانون افزایش «سقف بدهی» دولت آمریکا را امضا کرد

جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده شنبه ۱۳ خرداد طرح مصوب کنگره این کشور برای افزایش سقف بدهی ۳۴.۱ تریلیون دلاری دولت ایالات متحده را امضا کرد.
مجلس نمایندگان آمریکا و سنای این کشور هفته گذشته طرح مورد توافق کاخ سفید و کنگره را تصویب کردند. جو بایدن و کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان از حزب جمهوریخواه، شنبه گذشته بر سر این طرح به توافق رسیده بودند.
پیشتر وزیر دارایی آمریکا هم هشدار داده بود که چنانچه کنگره سقف بدهی را افزایش ندهد، دولت فدرال از دوشنبه آینده پولی نخواهد داشت.
جو بایدن این قانون را بدون حضور خبرنگاران و مراسمی رسمی امضا کرد. کاخ سفید ویدئو کوتاهی از امضای این قانون منتشر کرده است.
کاخ سفید همچنین در بیانیهای از تلاشهای کوین مککارتی و دیگر رهبران جمهوریخواه و دموکرات در کنگره برای حصول این توافق تشکر کرده است.
جو بایدن روز گذشته در سخنرانی در این باره گفت، حیاتی بود که به توافقی دست یابیم. این خبر خوبی برای مردم آمریکا است.
مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریت آن در اختیار جمهوریخواهان است، طرح افزایش سقف بدهی دولت فدرال را با ۳۱۴ رای موافق در مقابل ۱۱۷ رای مخالف تصویب کرد.
مجلس سنا٬ که اکثریت آن در اختیار دموکراتها است، نیز جمعه با ۶۳ رای موافق در مقابل ۳۶ رای مخالف این طرح را تصویب کرد.
«سقف بدهی» میزان حداکثر پولی را که دولت فدرال ایالات متحده میتواند از طریق انتشار و فروش اوراق قرضه دولتی قرض کند، مشخص میکند. در صورتی که دولت نمیتوانست این سقف را افزایش دهد بیپول شده و قادر به پرداخت حقوق کارکنان و کارمندان خود و همچنین هزینههای تامین اجتماعی نبود.
«محدودیت توزیع بنزین سوپر» در مناطق گرمسیر ایران

رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران سوخت از محدودیت توزیع بنزین سوپر در برخی شهرستانهای کشور خبر داد و تأکید کرد ایران کلا دچار «ناترازی بنزین» شده است.
همایون صالحی روز شنبه ۱۳ خرداد به ایلنا گفت اکنون مصرف بنزین افزایش پیدا کرده و نسبت به تولید، ناترازی رخ داده است.
او تأکید کرد: «ما بارها اعلام کردهایم که کسری بنزین بخصوص در استانهای گرمسیر بالا است، همچنین اعلام کردیم که باید این چالش برطرف شود.»
رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران سوخت کشور، کسری بنزین در جایگاهها بهویژه در مناطق گرمسیر را ناشی از «کیفیت فرآوردههایی» دانست که تحویل جایگاهدار میشود.
آقای صالحی تصریح کرده به دلیل «تصمیمات شتابزده» مسئولان، «بار گرفتاری به مردم و جایگاهدار» منتقل شده است.
بر اساس یک سند محرمانه وزارت نفت که ابتدای سال جاری رادیو فردا به نسخهای از آن دست یافت، ایران از ابتدای تابستان پارسال با کسری بنزین مواجه است.
همچنین، ایران تا پایان دیماه سال گذشته حدود ۴۵۰ میلیون لیتر، معادل یک سوم از ذخایر استراتژیک بنزین خود را وارد بازار کرده و تنها کمتر از ۱۰ روز ذخایر استراتژیک برای تامین بنزین کشور در وضعیت بحرانی از کار افتادن همه پالایشگاهها باقی مانده است.
سند دیگری که اخیرا افشا شد، نشان میدهد ذخیره استراتژیک بنزین ایران در اسفند ماه تنها کفاف «پنج» روز مصرف داخلی را میکند.
بر اساس این سند محرمانه، نماینده «پلیس امنیت اقتصادی» نیروی انتظامی، علت رشد چشمگیر مصرف بنزین را مربوط به «مصرف نامتعارف خودروهای داخلی» دانسته است.
سند محرمانه وزارت نفت که نسخهای از آن به دست رادیو فردا رسیده، همچنین نشان میدهد بخش اعظم بنزین تولیدی ایران «غیراستاندارد» است.
آقای صالحی نیز به ایلنا گفته است برای کنترل افزایش مصرف باید ابتدا سراغ خودروها برویم: «چهار دهه است که دائم تکرار میشود که مصرف سوخت در خودروهای ایرانی بالا و حتی به ۱۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر پیمایش هم میرسد در حالی که استاندارد جهانی حداکثر ۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است، بنابراین اولین راهکار برای کنترل مصرف، اصلاح این موضوع است».
رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران سوخت گفته است با بهبود اوضاع ۲۴ میلیون خودرویی که در جادهها تردد میکنند، مصرف بنزین تا نصف کاهش پیدا میکند.
ایران فروردین امسال برای اولین بار از سال ۱۳۹۶ دوباره واردات بنزین را از سر گرفت و بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، ۳۰ هزار تن بنزین و گازوئیل از روسیه وارد کرد.
در پی انتشار گزارش رویترز، احمد معروفخانی رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت ایران ۲۷ فروردین گفت «هر تن محصولات نفتی روسیه را ۱۵۰ دلار گرانتر از قیمتهای جهانی وارد میکنیم.»
با استفاده از گزارشهای ایلنا، گزارشهای پیشین رادیو فردا. د.خ
پسر معمر قذافی در اعتراض به بازداشت «بدون محاکمه» در لبنان اعتصاب غذا کرد

هانیبال قذافی که از هفت سال پیش در لبنان زندانی است، به گفته یکی از وکلایش از روز شنبه ۱۳ خرداد دست به اعتصاب غذا زد.
این وکیل میگوید که فرزند معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی، در اعتراض به بازداشت طولانیمدت خود در لبنان که بدون برگزاری محاکمه ادامه یافته، اعتصاب غذا را آغاز کرده است.
هانیبال قذافی در سال ۲۰۱۵ توسط گروههای لبنانی شبهنظامی همسو با حکومت ایران از سوریه ربوده شد. آنها میخواستند از او اطلاعاتی درباره امام موسی صدر، روحانی شیعه مفقود شده در لیبی بگیرند.
آقای قذافی به عنوان پناهنده سیاسی در سوریه اقامت داشت و بعد از ربوده شدن، به دست مقامهای دولتی لبنان افتاد که او را بدون محاکمه زندانی کردند.
پل رامونز، وکیل هانیبال قذافی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که موکلش از صبح روز شنبه اعتصاب غذا را آغاز کرده و در این مسیر «جدی است و تا انتها آن را ادامه میدهد».
این وکیل گفت موکلش به دلیل سالها حبس بودن در سلولی کوچک بدون دسترسی به حرکت یا ورزش، دچار کمردرد شده است.
همچنین هانیبال قذافی بیانیهای درباره وضعیت خود منتشر کرده است و نوشته: «چطور ممکن است یک زندانی سیاسی، اینهمه سال بدون محاکمه زندانی شود؟»
او با اشاره به اعتصاب غذای خود اضافه کرده «کسانی که با من ناعادلانه رفتار کردهاند» مسئول نتیجه این اعتصاب خواهند بود.
در این بیانیه آمده است: «وقتش رسیده که قانون از دست سیاستمداران آزاد شود.»
مفقود شدن امام موسی صدر، روحانی مشهور شیعه در سال ۱۳۵۷، همچنان در لبنان محل اختلاف است.
خانواده این روحانی که در لبنان جنبش امل را تاسیس کرد، معتقدند که او شاید هنوز در لیبی زنده باشد، هرچند که اغلب مقامهای لبنانیها به این نتیجه رسیدهاند که او جان باخته است.
خانواده امام موسی صدر سال ۱۳۹۴ از هانیبال قذافی در رابطه با مفقود شدن این روحانی شیعه شکایت کرده بودند.
اعتراض استقلال به محرومیت ساپینتو؛ «با صورت رنگشده بروید استادیوم بوق بزنید»

کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران، سرمربی استقلال را به دلیل حوادثی که در شهرآورد تهران رخ داد، چهار ماه از همراهی این تیم محروم کرد.
بر اساس گزارش منتشر شده در وبسایت فدراسیون، «بدرفتاری نسبت به مسئولان مسابقه، تحریک تماشاگران، گزارش مقامات بازی، رفتار ساپینتو پس از اخراج و همچنین سوابق تخلفات انضباطی او» از دلایل این محرومیت سنگین است.
فصل فوتبالی در ایران به پایان رسیده و محرومیت سرمربی پرتغالی، از آغاز فصل آینده محاسبه خواهد شد. او همچنین به پرداخت جریمه نقدی معادل ۱۰ درصد قراردادش محکوم شده است.
با توجه به اظهارات سرپرست مدیرعاملی استقلال درباره توقعات ساپینتو، احتمال ادامه فعالیت او در ایران ناچیز است.
استقلال در صد و یکمین دقیقه از صد و یکمین شهرآورد جنجالی تهران، به گل تساوی رسید تا بازی به وقت اضافه بکشد.
در چنین مواقعی، برتری روانی با تیمی است که توانسته به بازی برگردد. اما وقایعی دور از انتظار برای هواداران استقلال، روی پیست دوومیدانی ورزشگاه رخ داد. بازیکنانی که تلاششان به ثمر نشسته بود نیز به تماشا ایستاده بودند.
مشاجره ریکاردو ساپینتو با کادر داوری، به چند ثانیه ختم نشد. نیمکتنشینان استقلال نمیتوانستند او را آرام کنند.
ساپینتو پس از دریافت قرمز و هنگام خروم از زمین با تماشاگران زیر جایگاه درگیر شد. هواداران پرسپولیس به طرفش بطری پرت میکردند. او نیز همان بطریها را به سمتشان برمیگرداند.
پس از پایان مسابقه و قهرمانی سرخپوشان، برخی پیشکسوتان استقلال عدم خویشتنداری ساپینتو را از دلایل شکست این تیم عنوان کردند.
بسیاری از هواداران نیز در شبکههای اجتماعی دیدگاهی مشابه را بیان کردند. عدهای هم معتقد بودند رفتار و تصمیمات تیم داوری، محرک رفتار ساپینتو بوده است.
حالا فدراسیون فوتبال با صدور احکام سنگین جریمه و محرومیت، تاکید کرده است که مبلغ جریمه، از قرارداد فصل ۱۴۰۱ -۱۴۰۲ ثبت شده در سازمان لیگ، به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی است.
باشگاه استقلال: داوران با صورت رنگ شده بوق بزنند
ساعتی پس از صدور رأی جریمه و محرومیت ریگاردو ساپینتو، استقلال در بیانیهای شدیداللحن، اعلام کرد «موضوع را در هر نهاد داخلی و خارجی که لازم باشد»، پیگیری میکند.
این باشگاه، درخواست سرمربی و سرپرست پرسپولیس را دلیل اخراج ساپینتو عنوان کرده و پرسیده: «آیا محرومیت ساپینتو، با گزارش داوری که در جشن قهرمانی رقیب شرکت میکند و با لبخند به سرمربی و سرپرستشان تبریک میگوید، اتخاذ شده است؟»
در این رابطه، کمیته انضباطی، حسن ظهیری از اعضای تیم داوری را که در جشن قهرمانی پرسپولیس شرکت کرده بود از فعالیتهای داوری معلق کرده است.
کمک داور دوم در حال گررفتن عکس از جشن قهرمانی پرسپولیس بود. فدراسیون، این اقدام ظهیری را '«نقض اصول کلی رفتار» توصیف کرده است. او پیش از صدور حکم، ۲۹ خرداد باید در کمیته انضباطی حاضر شود.
در بیانیه استقلال آمده است: «گل لحظههای آخر، کام برخی را تلخ کرد که نگران از دست دادن حضور در جشن قهرمانی تیم محبوبشان بودند. گزارش را آنهایی نوشتهاند که به اعتراض نیمکتنشینان حریف، گفتند چشم. گزارش دروغ یک داورنما، عادلانه نیست.»
این باشگاه مدعی شده که خداداد افشاریان، رئیس کمیته داوران، پیشتر گفته است «یک پنالتی طلب فلان تیم» و بعد از بازی برگشت لیگ برتر هم گفته که «اگر بگویم پنالتی استقلال درست بود، رقیب ناراحت میشود».
استقلال در بیانیه رسمی خود از داورانی که آنها را به «جانبداری» متهم کرده است، خواسته تا «لباس داوری را از تن خارج کنند، پیراهن تیم محبوبشان را بپوشند. با صورتهای رنگ شده به استادیوم بروند و بوق بزنند».