خبرهای کوتاه
معاون سازمان محیط زیست خواستار ورود قوه قضاییه به مسئله کشت برنج در استانهای خشک کشور شد

معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست خواستار ورود قوه قضاییه به مسئله کشت برنج در استانهای خشک کشور شد.
مسعود تجریشی با اشاره به ادامه روند برنجکاری در مناطقی مانند استانهای فارس، خوزستان و اصفهان که با بحران بیآبی مواجه هستند، گفت که دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و نیرو با عدم اجرای مصوبه هیات دولت در اسفند ۹۶ دچار تخطی شدهاند.
به گفته این مقام سازمان محیط زیست، استانداریها نیز به عنوان نمایندگان دولت نباید اجازه میدادند دستگاههای اجرایی زیرنظرشان برخلاف مصوبات اقدام کنند و از همین رو آنها نیز تخطی کردهاند.
به دلیل کمبود شدید آب و خشکسالی در ایران، مصوبههایی برای اولویتبندی کشت محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده است که در بسیاری موارد اجرایی نمیشود.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایلنا و رادیو فردا
مهمترین خبرهای ایران و جهان
ترکیه سفیران ۹ کشور غربی را بهدلیل تعطیل کردن کنسولگریهایشان احضار کرد

در پی تصمیم برخی کشورهای غربی برای تعطیلی موقت کنسولگریهایشان در استانبول بهدلیل نگرانیهای امنیتی، وزارت خارجه ترکیه سفیران ۹ کشور را احضار کرد.
همزمان سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، روز پنجشنبه ۱۳ بهمن بسته شدن کنسولگری کشورهای اروپایی و آمریکا در استانبول را «جنگ روانی غرب علیه صنعت گردشگری کشور» خواند و گفت در حالی که ترکیه در سال ۲۰۲۲ با جذب ۵۱ میلیون گردشگر خارجی، ۴۶ میلیارد دلار درآمد کسب کرده و امسال نیز جذب ۶۰ میلیون گردشگر را هدفگذاری کرده است، کشورهای غربی در تلاش برای ضربه زدن به صنعت گردشگری ترکیه هستند.
در روزهای اخیر چند تن از فعالان راست افراطی در برخی کشورهای اروپایی اقدام به آتش زدن قرآن در برابر سفارت ترکیه کردند و هشت کشور اروپایی همراه با آمریکا ضمن ابراز نگرانی از احتمال حملات تلافیجویانه، از تعطیلی موقت کنسولگریهایشان در استانبول خبر دادند.
قرار بود روز جمعه در اسلو، پایتخت نروژ، نیز نسخهای از قرآن آتش زده شود، اما پلیس این کشور اعلام کرد این تجمع را بهدلایل امنیتی لغو کرده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس/د.خ/ک.ر
تجمع اعتراضی چهارشنبهشب در آبدانان؛ دادستان ایلام از بازداشت ۱۰ نفر خبر داد

در پی اعتراضات شامگاه چهارشنبه ۱۲ بهمن در آبدانان و یورش ماموران امنیتی به معترضان، یک مقام قضایی از بازداشت ۱۰ نفر در این اعتراضات خبر داد.
عبدالوهاب بخشنده، دادستان ایلام، با تایید حمله ماموران امنیتی به تجمعکنندگان و زخمی شدن پنج تن از معترضان، گفت ۱۰ نفر بازداشت شدند و برای آنها پرونده قضایی تشکیل شد.
تصاویر ویدیویی منتشر شده از تجمع اعتراضی چهارشنبه شب در آبدانان، نشان میدهد که معترضان با شعار «مرگ بر خامنهای»، مجسمه بسیج را در یکی از میادین این شهر پایین کشیدهاند.
این تجمع در اعتراض به افزایش سرکوبها، و همچنین نگرانی از وضعیت سجاد مرادیوندی، شهروندی که یک روز پیشتر بازداشت شده بود، برگزار شد.
تجمع یاد شده که همزمان با نخستین روز «جشنهای دهه فجر»، جشنهای حکومتی به مناسبت انقلاب بهمن سال ۱۳۵۷ برگزار شد، بازتاب زیادی در شبکههای اجتماعی پیدا کرد.
آبدانان در استان ایلام از مناطقی است که طی اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که پس از مرگ مهسا امینی آغاز شده، بارها صحنه تجمعات معترضان بوده است.
نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بهدنبال تجمعات این شهر، بارها در چند منطقه به سوی معترضان گاز اشکآور پرتاب کرده و در مواردی با سلاحهای ساچمهزن به سوی مردم شلیک کردند.
بازداشت یک گردشگر آمریکایی به اتهام حمله به مجسمه عیسی مسیح در اسرائیل

در پی اقدام یک گردشگر آمریکایی در روز پنجشنبه ۱۳ بهمن در ضربه زدن به مجسمه عیسی مسیح در یکی از کلیساهای مهم مسیحیان در شرق بیتالمقدس، پلیس اسرائیل اعلام کرد که این فرد را بازداشت کرده است.
تصاویر تندیس افتاده عیسی مسیح به زمین در صحن کلیسا در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود.
پس از آن نیز کلیپهای انتشار یافته در فضای مجازی نشان میداد فردی که پای پلیس بر سر او قرار دارد، فریاد میزند: «شما نمیتوانید در اورشلیم بت داشته باشید، اینجا یک شهر مقدس است».
ابتدا نگهبان کلیسا او را بازداشت کرده و سپس پلیس را خبر کرد؛ مهاجم فردی حدودا ۴۰ ساله توصیف شده است.
مجید الرشق، نگهبان، به خبرگزاری فرانسه گفته که مهاجم «یهودی بود» و با چکش به سوی مجسمه حملهور شد و تا پیش از دستگیر شدن، ضرباتی به آن وارد کرد.
مجسمه سنگین چوبی، به ویژه صورت آن، بر اثر این تعرض آسیب دیده است. این تندیس در سال ۱۹۱۲ میلادی از اسپانیا به این کلیسا تقدیم شده بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس و رسانههای اسرائیل، مهاجم تندیس مسیح را در دومین ایستگاه از «ویا دولوروسا»، مسیری که عیسی مسیح پیش از مصلوب شدن در آن گام برداشت، به زمین انداخت. بر اساس باور مسیحیان، عیسی در این کلیسا به مصلوب شدن محکوم شد.
پلیس اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که سلامت روانی مهاجم را بررسی میکند. در همین حال، پلیس افزود که هر گونه تعرض به اماکن مذهبی را جدی تلقی میکند.
کنسولگری آمریکا در اورشلیم فعلا از نشان دادن واکنش خودداری کرده است.
اما به نوشته یدیعوت آحرونوت، هیئت نمایندگی دربار واتیکان در اسرائیل در بیانیهای اعلام کرده که گفتمان جاری خشونت در اسرائیل در این رویداد نقش داشته است.
اشاره نمایندگی واتیکان به تشدید فضای خشونت میان اسرائیل و فلسطینیان در دوره اخیر است.
اسقف نیکودِموس اشنابل از صومعه «دورمیشن» در اورشلیم وقوع این حمله را به دولتی که در اسرائیل روی کار آمده مرتبط کرد. او در توییتی نوشت که «تنفر از مسیحیان از سوی دولت کنونی تشویق و حمایت میشود».
آلیس دیوپ، کارگردان فرانسوی، خواستار خارج شدن فیلمش از جشنواره فجر شد

آلیس دیوپ، نویسنده و کارگردان سرشناس فرانسوی، در متنی که در اختیار رادیو فردا قرار داد، اعلام کرد از نمایش فیلمش با نام «سَنت عمر» در جشنوارۀ فیلم فجر بیخبر بوده و خواستار خروج فیلمش از برنامههای این جشنوارۀ حکومتی شد.
آلیس دیوپ در این متن نوشته است: «غیرممکن است تصور حضور فیلم من در جشنوارۀ فیلمی که توسط رژیمی برگزار میشود که سالهاست سیاست خشونت و سرکوب علیه مردم خود را اعمال میکند.»
این کارگردان فرانسوی در این متن نوشته است که از طریق همکارش، مهران تمدن، در جریان انتخاب فیلمش در جشنواره فیلم فجر قرار گرفته است.
مهران تمدن سینماگر ایرانی مقیم فرانسه است که دو فیلم مستندش بهتازگی برای نمایش در بخشهای مختلف جشنواره فیلم برلین انتخاب شده است.
خانم دیوپ همچنین با اشاره به بازداشت و برخورد با سینماگران معترض نوشته است که حکومت جمهوری اسلامی «آنها را بهخاطر شجاعتشان در بیان درخواست آزادی زندانی میکند».
آلیس دیوپ در پایان یادداشتش، با توصیف اعتراضهای اخیر ایران بهعنوان «جنبش شجاعانه»، تأکید کرده است که حمایت خود را از این جنبش اعتراضی اعلام میکند و امید دارد که این جنبش «به دیکتاتوری پایان دهد».
فیلم «سنت عمر» ساخته آلیس دیوپ در دورۀ قبلی جشنوارۀ فیلم ونیز برندۀ جایزۀ بزرگ هیئت داوران و بهترین فیلم اول یک فیلمساز شد. این فیلم همچنین از سوی فرانسه به آکادمی اسکار بهعنوان نماینده این کشور برای رقابت در بخش بهترین فیلم بینالمللی معرفی شده بود.
آلیس دیوپ در ماههای گذشته از جمله سینماگران فرانسوی امضاکنندۀ بیانیههایی در حمایت از زنان ایرانی برای رسیدن به خواستههایشان بوده است.
مسئولان جشنوارۀ فیلم فجر روز چهارشنبه اسامی هشت فیلم خارجی را بهعنوان آثار حاضر در بخش جشنواره جشنوارههای این رویداد اعلام کردند، اما از زمان اعلام اسامی این فیلمها سازندگان دستکم چهار فیلم گفتهاند از انتخاب آثارشان بیخبر بودهاند و خواستار عدم نمایش آنها در جشنوارۀ فجر هستند.
نتانیاهو در پاریس با مکرون درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو میکند

بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در اولین سفر خارجی خود پس از به قدرت رسیدن دوباره، در پاریس با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، درباره ایران هم گفتوگو خواهد کرد.
سفارت اسرائیل در پاریس اعلام کرد که آقای نتانیاهو قرار است روز پنجشنبه ۱۳ بهمن وارد پاریس شود و در وهله اول درباره تلاش بینالمللی برای توقف برنامه هستهای جمهوری اسلامی و سپس راههای تقویت و گسترش توافقهای صلح میان اسرائیل و کشورهای دیگر با مکرون گفتوگو کند.
مکرون و نتانیاهو آخرین بار سه سال پیش در اورشلیم با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
بر اساس اعلام سفارت اسرائیل، نخستوزیر این کشور قرار است با تاجران فرانسوی و همچنین رهبران جامعه یهودی فرانسه نیز دیدار کند.
خبرگزاری فرانسه نیز نوشت که اسرائیل امیدوار است در جریان این سفر، فرانسه را به تشدید فشار به حکومت ایران ترغیب کند.
این خبرگزاری بهنقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت که پاریس اتخاذ سیاست «بسیار قاطعانه» در قبال ایران را ضروری میداند، زیرا برنامه هستهای تهران «تا حد خطرناک» پیش رفته و ایران درگیر جنگ اوکراین شده است.
این دیدار مکرون و نتانیاهو چند روز پس از دیدار مقامهای ارشد وزارت خارجۀ دو کشور در حدود دو هفته پیش صورت میگیرد که در آن پرونده ایران هم بررسی شد.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به اظهارات اخیر آقای نتانیاهو نوشت که به نظر میرسد تغییر قابلتوجهی در موضع اسرائیل در مورد جنگ اوکراین به وجود آمده و اسرائیل اکنون آماده است موضوع تأمین سلاح اوکراین را بررسی کند.
تا پیش از این اسرائیل مراقب بود، بهدلیل حضور ارتش روسیه در سوریه، بین دو کشور متخاصم در اوکراین بیطرف بماند.
اسرائیل تاکنون توانسته عملیات نظامی هوایی خود بر فراز سوریه را بدون آنکه با واکنش نظامی روسیه مواجه شود، دنبال کند.
بازداشت «۳۶۷ شهروند کُرد و بلوچ» طی یک ماه

بر اساس گزارش برخی منابع حقوق بشری، دستکم ۱۸۲ شهروند کُرد و ۱۸۵ شهروند بلوچ تنها در ماه ژانویه (۱۱ دی تا ۱۱ بهمن) بازداشت شدهاند.
بهگزارش سایت «ههنگاو»، که اخبار مناطق کُردنشین را پوشش میدهد، از مجموع ۱۸۲ بازداشتشده کُرد، اتهامات ۱۶۹ نفر سیاسی بهویژه «همکاری با احزاب کُرد» اعلام شده است، ۱۰ شهروند به اتهام فعالیت مذهبی و حمایت از مردم در جریان اعتراضات بازداشت شدهاند و سه کنشگر مدنی نیز «ربوده شدهاند».
بر اساس این گزارش، دستکم ۱۲ فعال زن، ۱۴ کودک، ۹ دانشجو و ۶ معلم و استاد دانشگاه از جمله بازداشتشدگان کُرد در ماه نخست سال جدید میلادی بودهاند.
در همین حال سایت «حالوش» نیز که اخبار سیستانوبلوچستان را منتشر میکند، در گزارشی از بازداشت دستکم ۱۸۵ شهروند بلوچ توسط نیروهای امنیتی در زاهدان در بازه زمانی مشابه خبر داده است.
بر اساس اعلام این سایت، با توجه به «جو شدید امنیتی و بازداشتهای فلهای و گسترده، همچنین قطع اینترنت و تهدید خانوادهها از سوی دستگاههای حکومتی» آمار واقعی بازداشتشدگان احتمالاً بسیار بیش از این تعداد است.
جمعههای اعتراضی زاهدان از هشتم ماه مهر معروف به «جمعه سیاه» شکل گرفت و تاکنون ادامه دارد. در این روز مردم زاهدان پس از نماز جمعه، قصد اعتراض مسالمتآمیز به «کشتهشدن مهسا امینی و تجاوز به یک دختر ۱۵ ساله بلوچ توسط فرمانده انتظامی چابهار» را داشتند که با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی حدود صد تن از جمله چند کودک کشته شدند.
در هفتههای گذشته با انتصاب محمد کرمی، از فرماندهان ارشد قرارگاه قدس سپاه پاسداران، بهعنوان استاندار سیستان و بلوچستان فشارها بر مردم این استان افزایش یافته است.
به گزارش سایت حقوق بشری هرانا از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در ایران از ۲۶ شهریور تا ۱۲ بهمن دستکم ۵۲۷ معترض از جمله ۷۱ کودک از سراسر کشور کشته و بیش از ۱۹ هزار و ۶۰۰ نفر بازداشت شدهاند.
میزان: مسدود شدن حساب کریم باقری برای زلزلهزدگان با دستور قضایی بوده است

پس از آن که کریم باقری، چهره شناختهشده ورزشی، از مسدودشدن حساب خود برای جمعآوری کمکهای مردمی به زلزلهزدگان خوی خبر داد، خبرگزاری میزان اعلام کرد که این اقدام بهدرخواست هلال احمر و با دستور قضایی بوده است.
این خبرگزاری وابسته به قوه قضاییه روز چهارشنبه ۱۲ بهمن نوشت: «از آنجایی که اقدام کریم باقری بدون هماهنگی و اخذ مجوز از سازمانهای ذیربط صورت گرفته، شمارهحساب معرفیشده از سوی وی با اعلام سازمان هلال احمر و دستور قضایی موقتاً مسدود شده است.»
کمی قبل از آن، آقای باقری در حساب اینستاگرام خود خبر داده بود حسابی که صبح روز سهشنبه برای جمعآوری کمکهای نقدی و بشردوستانه اعلام کرده «چند ساعت بعد مسدود و غیرفعال شده است».
خبرگزاری میزان مدعی است که مسدودشدن این حساب «بر اساس قانون مدیریت بحران کشور» صورت گرفته و همچنین تأکید کرده که «هیچ شخص حقیقی یا حقوقی دیگری مجاز به تبلیغ و جمعآوری کمکهای مالی مردمی نیست»، اما دقیقاً مشخص نکرده که قانون ادعایی در این زمینه کدام قانون است.
همچنین این رسانه قوه قضاییه مدعی شد: «چنین اقداماتی در معرفی حسابهای بدون ضابطه در سالهای گذشته منجر به وقوع جرایمی نظیر کلاهبرداری یا مشخصنشدن نتیجه هزینۀکردها و عملکرد افراد شده است.»
این در حالی است که در جریان زلزله چند سال پیش در کرمانشاه جمعآوری کمکهای مردمی سبب زیر سؤال رفتن عملکرد نهادهای حکومتی مانند هلال احمر در امدادرسانی شده بود.
در سالهای اخیر و در پی رواج بیشتر بیاعتمادی به حکومت، بسیاری از مردم ایران کمکهای خود به زلزلهزدگان را به نهادهای غیرحکومتی میدهند و کاربران در شبکههای اجتماعی اقداماتی چون مسدودکردن حساب کریم باقری را در راستای تلاش حکومت برای جلوگیری از چنین اقدام فراگیری ارزیابی کردهاند.
پیشتر نیز حکومت حساب افراد معروف دیگری همچون علی دایی و مؤسسات خیریه معتبری مانند جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی را هم مسدود کرده بود.
خبرگزاری میزان از سازمان هلال احمر، کمیته امداد، سازمان بسیج، سازمان بهزیستی و وزارت امور خارجه بهعنوان دستگاههایی که مجازند در زمینه «جذب، هدایت و توزیع کمکهای غیردولتی داخلی و خارجی» اقدام کنند، نام برده است.
انتقادها علیه حکومت به دلیل عدم رسیدگی به وضعیت زلزلهزدگان در جریان زلزلۀ اخیر در خوی نیز افزایش یافته و حتی مقامهای ارشد دولتی نیز انتقادهایی را در این زمینه مطرح کردهاند.
محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، به برخی مسئولان استانی گفته است: «چرا به ما گزارش میدهید که به همه رسیدگی شده است؟ مردم میگویند در سرما میخوابند، بعد شما میگویید چادر توزیع کردیم. ما طبق گزارش شما فکر کردیم وضع خوب است.»
بر اساس اظهارات اکبر نیکزاد، رئیس بنیاد مسکن، در جریان زمینلرزه اخیر در خوی تاکنون به ۹۲۵۰ خانه در این شهر آسیب رسیده که از این میان ۱۷۵۰ واحد مسکونی تخریب شده است.
دهها نفر در واژگونی اتوبوسی از تبریز به مقصد کربلا مصدوم شدند

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کردستان از مصدوم شدن ۴۸ نفر بر اثر واژگونی یک اتوبوس خبر داد که از تبریز به مقصد کربلا در حال حرکت بود.
پیام جلالی روز پنجشنبه ۱۳ بهمن به ایسنا گفت که هفت نفر از مصدومان به مراکز درمانی انتقال داده شدند و چهار نفر آنان تحت مراقبتهای تخصصی هستند.
به گفته او، این اتوبوس حامل مسافرانی اهل آذربایجان شرقی بود که در در ساعت سه و نیم بامداد پنجشنبه در جاده کامیاران- سنندج تصادف کرد.
این مقام هلال احمر جزئیات بیشتری از چگونگی وقوع این تصادف ارائه نکرده، اما این اولین بار نیست که اتوبوسهای حامل مسافران کربلا دچار سانحه رانندگی میشوند.
مهرماه ۱۳۹۸ ، حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی وقت وزیر کشور خبر داد که ۴۹ زائر ایرانی مراسم اربعین آن سال در عراق جان خود را از دست دادند که ۲۹ نفر از این افراد در تصادف کشته شده بودند.
در آبان ۱۳۹۵ نیز در حادثه واژگونی اتوبوس زائران یزدی کربلا ۲۶ نفر کشته شدند.
در سال ۱۳۹۱ هم واژگون شدن یک اتوبوس حامل زائران ایرانی که از عراق باز میگشتند، ۲۴ کشته و ۱۷ زخمی بر جای گذاشت.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر برای سفر زیارتی به کربلا به ویژه برای شرکت در مراسم «اربعین» تبلیغات گستردهای به راه انداخته و آن را به نمایشی برای نشاندادن نفوذ خود در عراق تبدیل کرده است.
نیکی هیلی نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میشود

نیکی هیلی، فرماندار سابق ایالت کارولینای جنوبی و سفیر آمریکا در سازمان ملل در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، نامزدی خود از سوی حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ را روز ۱۵ فوریه رسماً اعلام خواهد کرد و با رئیس سابق خود وارد رقابت خواهد شد.
به گزارش روزنامههای محلی در ایالت کارولینای جنوبی که اولین بار خبر نامزدی او را منتشر کردند، خانم هیلی قرار است عصر چهارشنبه به وقت محلی در اجتماع هوادارانش برنامههای خود در رقابت برای تعیین نامزد حزب جمهوری خواه را اعلام کند.
او که فرزند پدر و مادری هندی تبار است و قبل از ورود به سیاست در مناطق روستایی کارولینای جنوبی یک مغازه لباس فروشی داشت، به دلیل قابلیتهای خود در برخورد با مسایل نژادی و جنسیتی به شیوه ای قانع کننده تر از سایر همتایان خود در حزب جمهوریخواه اعتبار کسب کرده است.
درعین حال نیکی هیلی به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل در فاصله سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ خود را یک مدافع قاطع منافع ایالات متحده در خارج معرفی کرده است. در همان سالها دولت آمریکا به شکل یک جانبه از توافق هستهای با ایران که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما امضا شد ولی در بین جمهوریخواهان محبوبیت نداشت، خارج شد.
یکی از اقدامات او در دوره فرمانداری ایالت کارولینای جنوبی که در کل آمریکا مورد توجه قرار گرفت امضای قانون جمع آوری پرچمهای نظامی ایالات موئلفه (در دوران جنگ داخلی آمریکا )از میادین پایتخت این ایالت بود. این اقدام در پی قتل ۹ نمازگذار سیاهپوس در یک کلیسای محلی توسط یک سفیدپوست نژادپرست به نام دیلن روف صورت گرفت.
اگر خانم هیلی در رقابتهای حزب جمهوری خواه برای نامزدی مقام ریاست جمهوری به پیروزی برسد اولین زن و اولین فرد غیرسفیدپوستی خواهد بود که از سوی این حزب برای ورود به کاخ سفید نامزد میشود.
یکی از چالشهای نیکی هیلی جاانداختن یک پیام صریح و بدون تناقض برای رای دهندگان جمهوریخواه است. حتی در میدان رقابت هایی که اکثر مدعیان بارها نظر خود در مورد مسایل بحث برانگیز را تغییر دادهاند نیک هیلی بیش از دیگران دیدگاههای خود را متناسب با شرایط گوناگون تغییر داده و به گفته برخی از کارشناسان مثل آفتاب پرست تغییر رنگ میدهد.
به عنوان نمونه او بارها از دونالد ترامپ فاصله گرفته ولی بعد دیدگاههای خود در مورد رییس جمهوری سابق را تلطیف کرده و حتی گفته است که او در حزب جمهوریخواه نقش بسیار مهمی دارد.
خانم هیلی از یک سو از جمهوریخواهان به دلیل ابراز تردید بی اساس در مورد نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ انتقاد کرده ولی از سوی دیگر از کارزار انتخاباتی تعدادی از نامزدهای جمهوریخواه در انتخابات میان دوره ای کنگره که ادعاهای بی اساس آقای ترامپ در مورد تقلب در آرا را تکرار میکردند، حمایت کرده است.
به رغم اینکه برخی اوقات در مورد مسایل نژادی موضع آشتی جویانهای داشته ولی در اکثر موارد سخنان و یا لحن نسنجیدهای به کار برده است.
به عنوان نمونه او در ماه نوامبر در کارزارهای مربوط به انتخابات میان دورهای کنگره گفت رافائل وارنوک، سناتور سیاهپوست حزب دمکرات از ایالت جورجیا که در مناطق فقیر نشین شهر ساوانا متولد شده است باید از رقابتهای انتخاباتی کنار گذاشته شود.
شاید عامل جغرافیا به نفع خانم هیلی عمل کند. معمولا سومین دور رقابت بین نامزدهای حزب جمهوریخواه برای مقام ریاست جمهوری در ایالت کارولینای جنوبی برگزار میشود و نظرسنجیها نشان میدهند او که از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ فرماندار این ایالت بود هنوز محبوبیت دارد.
هر چند اکثر نظرسنجیها تاکنون نشان میدهند که میزان حمایت از او در سراسر کشور ناچیز است ولی خانم هیلی در بسیاری موارد توانسته است بر چهرههای سرشناستر پیروز شود و در محافل سیاسی به عنوان فردی که در رقابت های سخت پیروز میشود شهرت دارد.
گلشیفته فراهانی عضو هیئت داوران جشنواره سینمایی برلین شد

مسئولان جشنواره سینمایی برلین روز چهارشنبه فهرست اعضای هیئت داوران این دوره را اعلام کردند و گلشیفته فراهانی، هنرپیشه ایرانی٬ یکی از داوران اصلی این جشنواره خواهد بود.
والسکا گریسباخ کارگردان آلمانی، رادو ژوده کارگردان رومانیایی، فرانسین میسلر کارگردان و بازیگر آمریکایی، کارلا سیمون کارگردان اسپانیایی٬ و جانی تو کارگردان و تهیهکننده مشهور هنگکنگی از جمله دیگر اعضای هیئت داوران هستند.
برگزارکنندگان جشنواره سینمایی برلین پیشتر کریستین استوارت، بازیگر آمریکایی، را بهعنوان ریاست هیئت داوری هفتاد و سومین برلیناله معرفی کردهاند.
جشنواره بینالمللی فیلم برلین يا برلیناله از روز ۱۶ تا ۲۶ فوریه ۲۰۲۳ (یا ۲۷ بهمن تا هفتم اسفند امسال) برگزار میشود.
کریستین استوارت، بازیگر و کارگردان و فیلمنامهنویس ۳۲ ساله، یکی از بازیگران اصلی مجموعه فیلم «گرگ و میش» است که از سال ۲۰۰۸ تاکنون پنج قسمت آن در سینماها به نمایش درآمده است
کریستن استوارت کارگردانی و فیلمنامهنویسی را از سال ۲۰۱۷ آغاز کرد و یک سال بعد بهعنوان یکی از اعضای هیئت داوری در جشنواره فیلم حاضر شد.
جعفر پناهی در زندان اوین دست به اعتصاب غذای خشک زد

جعفر پناهی کارگردان مطرح سینمای ایران که از اوایل تابستان امسال در زندان اوین محبوس است، با انتشار یادداشتی در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده قضاییاش، از آغاز اعتصاب غذای خشک خود خبر داد.
در این یادداشت که متن آن روز چهارشنبه دوازدهم بهمن از سوی خانواده آقای پناهی در شبکههای اجتماعی منتشر شد، آمده است: «قاطعانه اعلام میکنم در اعتراض به رفتارهای فراقانونی و غیر انسانی دستگاه قضایی و امنیتی و این گروگان گیری محرز از بامداد روز دوازدهم بهمن دست به اعتصابات غذای خشک زده و تا زمان آزادی، از خوردن و آشامیدن هرگونه غذا و مصرف دارو امتناع میکنم.»
این کارگردان شناختهشده در عرصه بینالمللی، تاکید کرد: «آن قدر در این وضعیت باقی خواهم ماند، تا شاید جسم بیجانم از زندان رهایی یابد.»
در روزهای اخیر، صالح نیکبخت، وکیل جعفر پناهی، خبر داده بود که با وجود نقض حکم شش سال حبس موکل خود از سوی دیوان عالی کشور، پرونده آقای پناهی با سه ماه تاخیر به دادگاه دیگری برای تجدیدنظر ارسال شد.
آقای پناهی نیز در این باره در یادداشت خود نوشته است: «با توجه به صراحت قانون در موارد نقض حکم در دیوان عالی کشور، قاضی شعبه هم عرض موظف بود تا به محض ارجاع پرونده به آن شعبه با صدور قرار وثیقه اینجانب را آزاد کند.»
هم پناهی و هم وکیل او تاکید کردهاند که با وجود حق قانونی این فیلمساز برای آزادی موقت، او از این حق محروم شده است.
این کارگردان از «بهانه تراشیهای مکرر و هر روزه نهادهای امنیتی» برای نگه داشتن او در زندان خبر داده و نوشته است: «آنچه مسلم است رفتارهای قلدر مآبانه و فراقانونی نهاد امنیتی و تسلیم بی چون و چرای مقامات قضایی بار دیگر نشان میدهد اجرای قوانین گزینشی و سلیقهای تنها بهانهای برای سرکوب است.»
آقای پناهی افزود: «با آنکه میدانستم دستگاه قضایی و نهادهای امنیتی ارادهای برای اجرای قانون( که از آن دم میزنند) ندارند اما به احترام وکلا و دوستانم همه راههای قانونی را جهت احقاق حق خود طی نمودم؛ امروز مانند بسیاری از مردم گرفتار ایران چارهای ندارم جز با عزیزترین داراییام، یعنی جانم، به این رفتارهای غیر انسانی اعتراض کنم.»
جعفر پناهی ۶۲ ساله، یکی از شناختهشدهترین فیلمسازان ایرانی در جهان، تیرماه امسال در حالی که همراه با گروهی از سینماگران برای پیگیری بازداشت محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد دو سینماگر بازداشتشده به دادسرای زندان اوین مراجعه کرده بود، خودش نیز بازداشت و زندانی شد.
این سینماگران جزو سینماگرانی بودند که در بیانیهای از نظامیان جمهوری اسلامی خواستند که سلاحهایشان را زمین بگذارند و به سرکوب مردم معترض ایران پایان دهند.
بازداشت آقای پناهی با موجی از محکومیت داخلی و بینالمللی مواجه شد، اما جمهوری اسلامی به درخواستها برای آزادی او پاسخی نداده است.
پیشتر سینماتِک فرانسه با برگزاری مراسمی با عنوان «زن، زندگی، آزادی» در حمایت از اعتراضات ضدحکومتی در ایران، فیلم «خرس نیست» ساخته پناهی را به نمایش گذاشت.
آقای پناهی در پیامی به این مراسم نوشت: «برای ما زندگی کردن، خلق کردن است. اینها سفارشی نیست. امید به خلق دوباره دلیل وجودی ماست. ما فیلمسازان مستقلی هستیم.»
نسرین ستوده در میان برندگان جایزه مدافعان حقوق بشر آمریکا

وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۲ بهمن اسامی برندگان سالانه جایزه مدافعان حقوق بشر را منتشر کرد.
بر اساس این بیانیه، نسرین ستوده، وکیل مدافع و فعال حقوق بشر ایرانی، نیز در میان برندگان جایزه مدافعان حقوق بشر سال ۲۰۲۳ است.
این بیانیه میگوید خانم ستوده از وکلای مدافع سرشناس و فعال حقوق بشری پیشرو است که وکالت بسیاری از فعالان بازداشت شده توسط جمهوری اسلامی را برعهده داشته است: «او از سال ۲۰۱۰ بارها بازداشت شده و در سلول انفرادی نیز نگهداری شده و نهایتا در پی دفاع از زنان بازداشت شده به دلیل کشف حجاب اجباری، در مارس ۲۰۱۹ به تحمل ۳۸ سال زندان و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شد».
این بیانیه میافزاید که حمایت و حفاظت از مدافعان حقوق بشر در اولویت سیاست خارجی ایالات متحده قرار دارد.
وزارت خارجه آمریکا اسامی ۱۰ برنده جایزه مدافعان حقوق بشر در جهان را منتشر کرده و گفته است که این افراد در دفاع از حقوق اساسی بشر شجاعت و رهبری نشان داده و در زمینههای مختلف از دفاع از مبارزه با بردهداری و دفاع از حقوق کارگران تا بهبود فضای انتخابات فعال بودهاند.
در میان دیگر برندگان جایزه مدافعان حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا فعالانی از بنگلادش، موریتانی، عراق، چین و دیگر کشورها به چشم میخورند.
فرانسه تحریمهای وضعشده از سوی جمهوری اسلامی ایران را «ناچیز» شمرد

معاون وزیر خارجه فرانسه در امور اروپا میگوید تحریمهای اعلام شده از سوی جمهوری اسلامی ایران علیه مقامها و نهادهای اروپایی، بدیهی است که با تحریمهای اتحادیه اروپا علیه تهران «قابل مقایسه» نیست.
لورانس بون روز چهارشنبه ۱۲ بهمن به سناتورهای فرانسوی گفت که تحریمهای اعلام شده از سوی جمهوری اسلامی «بخشی از همان نابینایی» حکومت تهران است.
او افزود: «رژیم ایران خود را در انکار، در لفاظیهای تئوری توطئه محبوس میکند و سیاست رسواشده گروگانگیری دولتی را پیش میبرد».
اشاره این مقام وزارت خارجه فرانسه به بازداشت شهروندان فرانسوی در ایران به اتهامهای امنیتی و سیاسی است.
جمهوری اسلامی متهم است با این نوع بازداشتها که از سوی مقامهای غربی و سازمانهای حقوق بشری «خودسرانه» خوانده شده، در تلاش برای «باجگیری» و پیشبرد مطالبات خود از دولتهای خارجی است.
وزارت خارجه ایران هفته گذشته ۳۴ فرد و نهاد اتحادیه اروپا و بریتانیا از جمله چند شهروند فرانسوی شامل سردبیر شارلی ابدو و شهردار پاریس را تحریم کرد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده بود که این افراد و نهادها «در چارچوب قواعد مرتبط و سازوکارهای تحریمی مربوطه و به عنوان عمل متقابل» تحریم شدهاند.
این نخستین بار نیست که جمهوری اسلامی ایران تحریمهایی را علیه افراد و نهادهای غربی اعلام میکند، اما از آنجا که جمهوری اسلامی در انزوای بینالمللی قرار دارد، تحریم افراد یا نهادهای خارجی از سوی تهران تاثیر عملی ندارد و بیشتر نمادین است.
کشورهای غربی در جریان اعتراضات سراسری ایران، در چند نوبت، مقامها و نهادهای مسئول در سرکوب اعتراضات را تحریم کردند.
حسن روحانی: چارهای نداریم جز اینکه نظام جمهوری اسلامی را حفظ کنیم

رئیسجمهور پیشین ایران روز چهارشنبه ۱۲ بهمن افزایش رویگردانی مردم از حکومت جمهوری اسلامی را تایید کرد و گفت: ««مردمی را که از ما برگشتند، باید برگردانیم».
حسن روحانی که به مناسبت سالگرد بازگشت روحالله خمینی به ایران در دیدار با «جمعی از رونامهنگاران» صحبت میکرد، در عین حال گفت که «ما چارهای نداریم جز اینکه نظام جمهوری اسلامی را حفظ و آن را درست کنیم».
این اظهارات در حالی است که در جریان اعتراضات سراسری چهار ماه گذشته، معترضان شعارهای تندی علیه نظام جمهوری اسلامی و رهبران آن سر دادند و خواستار سرنگونی حکومت شدند.
این اعتراضات با سرکوب گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی روبرو شد و در جریان آن صدها تن کشته و هزاران تن نیز بازداشت شدند.
به گزارش سایت حسن روحانی، او در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد: اگر جمهوری اسلامی نتواند مردم را جذب کند و از مردم فاصله بگیرد «شکست» میخورد.
رئیسجمهوری پیشین ایران افزود: «حتی اگر حاکمیت یکدست میشود باید مسیری طی کند که مورد پذیرش همه مردم باشد».
به گفته او، اعتراضات چند ماه اخیر نتیجه «شکاف عمیق اجتماعی» است و تاکید کرد که «مسئولان باید بدانند نارضایتیها باید چارهجویی شود. ریشهیابی اعتراضات و پاسخگویی به مردم وظیفه مهم مسئولان است».
این اظهارات حسن روحانی در حالی است که در دوران هشت سال ریاستجمهوری او، ایران بهویژه در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ نیز صحنه اعتراضات سراسری بود که در جریان آنها نه تنها به مطالبات معترضان رسیدگی نشد بلکه با سرکوب گسترده ماموران امنیتی جمهوری اسلامی نیز روبرو شد.
بر اساس آمارهایی که خبرگزاری رویترز منتشر کرد، در جریان سرکوب اعتراضات دی ۹۸ که حسن روحانی در مقام ریاستجمهوری و ریاست شورای عالی امنیت ملی بود، دستکم ۱۵۰۰ معترض بهدست نیروهای امنیتی کشته شدند.
آقای روحانی همچنین در جریان اعتراضات کوی دانشگاه در سال ۱۳۷۸، خواستار برخورد با دانشجویان معترض شده بود.
جمعی از فعالان مدنی و رسانهای اصلاحطلب داخل و خارج از کشور از سپاه پاسداران حمایت کردند

در حالی که کارزار درخواست برای تروریستی شناخته شدن سپاه پاسداران از سوی اتحادیه اروپا همچنان ادامه دارد، جمعی از فعالان مدنی و رسانهای اصلاحطلب ساکن داخل و خارج ایران از این نهاد نظامی و ایدئولوژیک جمهوری اسلامی حمایت کردند.
این فعالان رسانهای و سیاسی اصلاحطلب با انتشار بیانیهای نوشتند: «قرار دادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای تروریستی، علیرغم همه انتقاداتی که به برخی عملکردهای آن داریم، ،توسط پارلمان اروپا محکوم است».
نمایندگان پارلمان اروپا دو هفته پیش در قطعنامهای بر ضرورت تحریم همه افراد دخیل در نقض حقوق بشر در ایران و قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا تاکید کردند.
این قطعنامه الزامآور نیست و کشورهای عضو اتحادیه اروپا هنوز در زمینه قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی به نتیجهای نرسیدهاند.
در بیانیه فعالان اصلاحطلب گفته شده که پارلمان اروپا «مجوزی برای دخالت در ساختار نظامی سیاسی کشورهای خارج از اتحادیه ندارد؛ این عمل برای ما به مثابه یک تهدید و دخالت آشکار غیر قابل پذیرش است».
عباس عبدی، لطفالله میثمی، حمیدرضا جلاییپور، نعمت احمدی، حمزه غالبی، پیمان عارف، ملیحه محمدی، محمد برقعی و زهرا نژاد بهرام، از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.
بیانیه این اصلاحطلبان در حالی است که در ماههای اخیر کارزار حمایت از چنین اقدامی چه از سوی معترضان ایرانی و چه از سوی سیاستمداران خارجی افزایش یافته است.
از جمله، هزاران ایرانی روز ۲۶ دی با تظاهرات در شهر استراسبورگ در فرانسه، در برابر مقر پارلمان اروپا خواهان تروریستی نامیدن کلیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شدند.
قرار است تظاهرات مشابهی نیز حدود سه هفته دیگر در بروکسل برگزار شود.
سپاه پاسداران به گفته خود فرماندهانش، در سرکوب اعتراضات سراسری در ایران در سالهای گذشته اصلی نقش کلیدی را داشته و از ابتدای انقلاب، در چندین پرونده تروریستی در خارج از ایران نیز متهم است.
سپاه پاسداران اکنون از سوی وزارت خارجه آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی طبقهبندی شده است.