خبرخوان
شکیلا منفرد، فعال مدنی، به دست «زندانیان جرائم عمومی مورد ضرب و شتم قرار گرفت»

وبسایت حقوق بشری هرانا از «ضرب و شتم» شکیلا منفرد، فعال مدنی، به دست تعدادی از زندانیان جرائم عمومی در زندان قرچک ورامین خبر داد.
این خبرگزاری نوشته است که این اتفاق به دلیل «عدم رعایت طرح طبقهبندی زندانیان» و جدا نکردن زندانیان سیاسی از زندانیان جرائم عمومی در زندان قرچک ورامین افتاده است.
یک منبع آگاه به خبرگزاری حقوق بشری هرانا گفته است که ضرب و شتم این فعال مدنی روز ۱۷ خرداد «در پی تحریک یکی از کارمندان زندان رخ داده و به دنبال آن تعدادی از زندانیان ضمن فحاشی به خانم منفرد، او را به شدت مورد ضرب و شتم قرار داده و با درِ قوطیِ تن ماهی مجروح کردهاند».
خانم منفرد، متولد ۱۳۷۲، شهریور سال گذشته، هنگام خروج از خانه توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای سازمان اطلاعات سپاه در تهران منتقل شد.
او ابتدا از سوی دادگاه انقلاب تهران به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام و توهین به مقدسات اسلام» به ۶ سال زندان و ۴ ماه کار اجباری در جهاد کشاورزی محکوم شد، اما این حکم از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر تهران به ۴ سال و ۲ ماه زندان تبدیل شد.
خانم منفرد روز ۱۲ اردیبهشت امسال به زندان قرچک ورامین تبعید شد.
پیش از این حسین هاشمی از زندانیان اعتراضات آبان ۹۸ هم پس از انتقال به بند زندانیان خطرناک در ۱۲ خرداد امسال از سوی زندانیان این بند مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود.
انتقال زندانیان سیاسی و مدنی به بخش زندانیان خطرناک یا بند جرائم عمومی از جمله مواردی است که برای تنبیه و افزایش فشار بر این افراد در زندانهای ایران انجام میشود.
پیشتر برخی زندانیان سیاسی و مدنی از جمله آقای هاشمی و آرش صادقی در نامههایی از عدم رعایت طرح طبقهبندی زندانیان انتقاد کردهاند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
اتحادیه اروپا در مورد خطر «بزرگترین» کوچ اجباری فلسطینیان از کرانه باختری هشدار داد

یک نماینده اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۱۶ تیرماه در مورد کوچ اجباری «احتمالی» فلسطینیان از منطقه کرانه باختری که سالها از محورهای مناقشه حقوقی بین اسرائیل و جمعیت فلسطینیها بوده، هشدار داد.
نماینده اتحادیه اروپا در مناطق فلسطینینشین پس از بازدید از «مسافر یطا» در مناطق اشغالی کرانه باختری نگرانی خود را از جابهجایی «اجباری» جمعیت فلسطینیان این منطقه ابراز کرد و رای دیوان عالی اسرائیل را تصمیمی «سیاسی و نه حقوقی» خواند.
گزارشهای مختلف حاکی است که از اوایل ماه مه امسال و در پی صدور حکم جنجالی دیوان عالی اسرائیل در ارتباط با پرونده مالکیت حقوقی زمینهای مسافر یطا، اخراج فلسطینیان و تخریب سازهها در این منطقه به میزان چشمگیری رو به افزایش گذاشته است.
نماینده اتحادیه اروپا به خبرگزاری فرانسه گفت اگر هدف از صدور این حکم «کوچاندن اجباری و تخلیه جمعی» باشد، در آن صورت، شاهد «بزرگترین جابهجایی اجباری» جمعیت فلسطینیان «طی دههها» خواهیم بود.
او تنها راه توقف این حکم را افزایش «فشار بینالمللی» بر دولت اسرائیل دانست.
بنابر رای دیوان عالی اسرائیل که پس از دو دهه دعوای حقوقی اعلام شد، بیش از هزار نفر از ساکنان روستاهای مسافر یطا «نتوانستهاند» ادعای اقامت دائم خود در این منطقه را ثابت کنند و به این ترتیب، راه برای اخراج فلسطینیان از این اراضی هموارتر شد.
اوایل دهه ۱۹۸۰ ارتش اسرائیل سه هزار هکتار از اراضی مسافر یطا را یک منطقه نظامی بسته به نام «منطقه آتش ۹۱۸» اعلام کرده و مدعی شده بود که این زمینها «خالی از سکنه» بودند.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فرانسه و وبسایت عربنیوز/ آ.ت/ ک.ر
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس از عملکرد ایران در مذاکرات احیای برجام در دوحه انتقاد کرد

یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس روز پنجشنبه ۱۶ تیر با انتقاد از «دستگاه دیپلماسی کشور»، درباره دلیل بینتیجه ماندن مذاکرات احیای برجام در دوحه گفت: «معتقدم با محاسبه و نقشه راه وارد مذاکرات دوحه نشدیم».
محمود عباسزاده در واکنش به «ارزیابی مثبت» وزیر خارجه جمهوری اسلامی از این مذاکرات که فرستاده آمریکا آن را «اتلاف وقت» خوانده بود، گفت: «در دوحه خیلی بهتر از این میتوانستیم کار کنیم... معتقدم با محاسبه و نقشه راه وارد مذاکرات دوحه نشدیم».
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس دلیل این وضعیت را نبودِ «نقشه راه در دستگاه دیپلماسی کشور» عنوان کرد و افزود که دیپلماسی خارجی جمهوری اسلامی «نیاز به تحول عمیق دارد».
نمایندگان جمهوری اسلامی از طرف وزارت خارجه در مذاکرات مربوط به برجام حاضر میشوند، اما تصمیمگیریهای کلان سیاسی در حوزه بینالملل زیر نظر مستقیم رهبر جمهوری اسلامی اتخاذ میشود.
ایران و آمریکا بعد از چهار ماه توقف مذاکرات هستهای، سرانجام روز هشتم تیر مذاکرات غیرمستقیمی را در دوحه قطر برگزار کردند، اما این مذاکرات بدون هیچ پیشرفتی پایان گرفت.
رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در مذاکرات، گفت رویکرد جمهوری اسلامی باعث شد فرصت خوبی برای دست یافتن به توافق احیای برجام از دست برود.
با این حال مقامهای ایرانی از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، بر ارزیابی «مثبت» تهران از این مذاکرات تأکید کردند و گفتند تهران برای دستیابی به توافق هستهای با قدرتهای جهانی مصمم است.
در واکنش به بینتیجه ماندن این دور از مذاکرات، سه قدرت اروپایی عضو برجام شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز در بیانیه مشترکی اعلام کردند «ایران به یک فرصت دیگر پشت پا زد و به جای آن درخواستهای جدید غیربرجامی و به دور از واقعیت را پیش کشید».
محمود عباسزاده، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، که قبلاً گفته بود زمان لغو برجام توسط جمهوری اسلامی ایران گذشته و «بهترین موقعیت برای لغو برجام زمانی بود که ترامپ بهصورت یکطرفه از آن خارج شد»، امروز نیز گفت: «باید نقشهای برای امتیاز گرفتن در هر مقطع و مرحلهای داشته باشیم».
خبرگزاری بلومبرگ روز دهم تیرماه بهنقل از «دیپلماتهای آگاه» گزارش داد که در پی شکست دور فشرده مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در دوحه، تلاشها برای احیای برجام احتمالاً پس از سفر جو بایدن به خاورمیانه در اواسط ماه ژوئیه از سر گرفته خواهد شد.
با این حال، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز ۱۴ تیرماه گفت که ایالات متحده فعلا برنامهای برای برگزاری دور دیگری از مذاکرات با ایران ندارد.
با استفاده از گزارش سایت «انتخاب» و گزارشهای وبسایت رادیو فردا/ر.ش/ک.ر
ایران، روسیه و چین «برای برگزاری رزمایش نظامی در ونزوئلا» آماده میشوند

اندیشکده «مرکز جامعه آزاد امن» روز سهشنبه ۱۴ تیر از آماده شدن ایران و روسیه و چین «برای اجرای رزمایشهای نظامی در آمریکای لاتین و دریای کارائیب بهمیزبانی ونزوئلا» خبر داد.
سایت «واشینگتن فری بیکن» با استناد به این گزارش نوشته است دولت چپگرای ونزوئلا که خود را پرچمدار مبارزه جهانی با آمریکا معرفی میکند، میزبان این رزمایش خواهد بود.
رزمایش «بزرگ» یاد شده قرار است اواسط ماه اوت با شرکت نیروهای نظامی ۱۰ کشور انجام شود.
این گزارش میافزاید در حالی که نیروهای نظامی روسیه درگیر جنگ در اوکراین هستند، بخشی از آنها برای مشارکت در رزمایش یاد شده راهی غرب خواهند شد.
اندیشکده «مرکز جامعه آزاد امن» که اخبار و تحلیلهای مربوط به رژیمهای «بدنام» را ا دنبال میکند، میافزاید: کشورهای ضدآمریکایی آمریکای لاتین که در حال توسعه همکاریها با ایران، روسیه و چین هستند و قصد «چند قطبی» کردن منطقه را دارند، نیز در رزمایش «مسابقه تکتیرانداز مرزی» حضور دارند.
به گفته این اندیشکده، علاوه بر سند همکاری ۲۰ ساله ونزوئلا و ایران که اخیرا امضا شد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در حال افزایش نفوذ خود در حیات خلوت ایالات متحده آمریکا است.
این گزارش همچنین به توقیف هواپیمای ونزوئلایی در آرژانتین در ماه گذشته اشاره کرده و گفته است خلبان هواپیما فردی ایرانی به نام غلامرضا قاسمی و از اعضای نیروی قدس، بازوی برونمرزی سپاه پاسداران، بود.
این گزارش میافزاید آقای قاسمی طی یک سالونیم گذشته ۱۳ بار به ونزوئلا سفر کرده است.
با استفاده از گزارش واشینگتن «فری بیکن»/د.خ/ک.ر
یک نماینده مجلس: کمبود دارو در ایران به «وضعیت بحرانی» نزدیک شده است

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با ابراز نگرانی از عدم اجرای طرح «انتقال ارز دارو به بیمهها» گفت تنها در داروخانه سیزده آبان که مرجع تامین دارو در کشور است، کمبود ۳۵۶ قلم دارو به چشم میخورد و صنعت داروسازی در شرف تعطیلی است.
عبدالحسین روح الامینی روز چهارشنبه ۱۵ تیرماه در یک نشست مشورتی هشدار داد که کمبود دارو در ایران به «وضعیت بحرانی» نزدیک شده است و اگر همین روند ادامه یابد، کشور با «کمبود شدید» دارو مواجه خواهد شد.
این نماینده مجلس یادآور شد که بهرغم تخصیص بودجه ۸۰ هزار میلیارد تومانی، «مصوبه انتقال ارز دارو به بیمهها روی زمین مانده» و «دولت به هشدارها توجه نمیکند».
او افزود که «معاونان وزیر (بهداشت) پاسخگو نیستند» و حتی در صورت تهدید به استیضاح هم «کار به جایی نمیرسد».
آقای روحالامینی همچنین با انتقاد از عملکرد وزیران سابق و فعلی بهداشت گفت که همگی آنها «باید محاکمه شوند که چرا سیاستهای کلی سلامت را اجرایی نکردند».
اواخر خردادماه امسال، سندیکای صنایع دارو در نامهای به ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، در مورد تعطیلی خطوط تولید از تیرماه هشدار داده بود.
در فروردین سال جاری و پس از شروع جنجال بر سر حذف ارز ترجیحی دارو، رادیو فردا گزارشی را از بازار دارو در ایران منتشر کرد که در آن مردم از عوارض حذف ارز دارو از جمله کمبود و گرانی گفته بودند.
با استفاده از گزارشهای خبری ایلنا، ایرنا و رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
نماینده مجلس از برخورد «ناشایست» گشت ارشاد برای اجرای قانون حجاب انتقاد کرد

یک نماینده مجلس ایران روز پنجشنبه در نامهای خطاب به فرمانده نیروی انتظامی از «سبک اجرای قانون عفاف و حجاب» انتقاد کرد.
محسن پیرهادی در نامهای که روز پنجشنبه، ۱۶ تیر، منتشر شد با اشاره به «بازگشت پرتعداد و پرانرژی گشتهای ارشاد به سطح شهرها» از «سبک [برخورد] ناشایست برخی ماموران با زنان کمحجاب» انتقاد کرده است.
در این نامه از جمله به مواردی چون «گلایه خانوادهها و زنان»، «برخوردهای سلیقهای با پوشش زنان از سوی برخی ضابطان، هدایت آنها به ونهای گشت ارشاد، استفاده از ادبیات نامناسب، تحقیر و برخورد نامناسب برخی از ماموران زن در محل بازداشتگاه و برخورد با زنان بازداشتشده از قبیل هُل دادن» اشاره شده است.
این نامه دو روز پس از دستور فوری ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، درباره اجرای فوری قانون مصوب مجلس شورای اسلامی و قانون سال ۱۳۸۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره حجاب منتشر شده است.
در هفتههای گذشته، گزارشهای مردمی متعددی از حضور گسترده گشت ارشاد در خیابانها منتشر شده است و کاربران فضای مجازی تجربیات خود را از برخورد تند ماموران و همچنین تذکر افراد مذهبی به بهانه امر به معروف و نهی از منکر بیان کردهاند.
در همین حال در هفتههای اخیر، سازمانها و ادارههای دولتی با صدور بخشنامهای درباره وضعیت پوشش کارکنان خود شیوهنامههای سرسختانهای را اعلام کردهاند. از جمله بانک ملت روز ۱۴ تیر اعلام کرد که «پوشیدن کفش پاشنهبلند و جوراب نازک و همچنین استفاده از منشی زن برای مدیران [مرد]» ممنوع است.
در همین حال در روزهای گذشته، کاربران شبکههای اجتماعی ایران با راهاندازی کارزاری با هشتگ «حجاب بیحجاب» از تمامی زنان در کشور خواستهاند که روز ۲۱ تیر که در تقویم ایران «روز حجاب و عفاف» نام گرفته با برداشتن حجاب، اعتراض خود را به قانون اجباری پوشش در ایران نشان دهند.
جهش ناگهانی در آمار مبتلایان به کرونا در ایران طی یک روز

همزمان با روند افزایشی آمار کرونا در ایران، وزارت بهداشت ایران روز پنجشنبه، ۱۶ تیر، از ابتلای نزدیک به ۱۸۰۰ نفر تنها در شبانهروز گذشته خبر داد.
این آمار در حالی اعلام میشود که وزارت بهداشت روز گذشته اعلام کرده بود که طی یک روز ۱۲۷۱ بیمار جدید کرونایی شناسایی شدهاند.
بنا بر اعلام این وزارتخانه در روز پنجشنبه، هفت نفر نیز از روز گذشته جان خود را بر اثر کرونا در کشور از دست داده و ۲۰۷ نفر از مبتلایان نیز بستری شدهاند.
بر اساس آخرین اعلام وزارت بهداشت ایران از زمان همهگیری کرونا در کشور بیش از ۷ میلیون و ۲۴۳ هزار نفر و ۱۴۱ هزار نفر مبتلا به کرونا شناسایی شده و ۱۴۱ هزار و ۴۲۰ نفر نیز جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادهاند.
این آمار در حالی اعلام میشود که منابع مستقل از جمله مسئولان سازمان نظام پزشکی پیشتر آمار واقعی کرونا در کشور را سه تا چهار برابر آمار واقعی اعلام کرده بودند.
در روزهای گذشته برخی مقامات وزارت بهداشت ایران درباره اوجگیری دوباره کرونا در کشور هشدار دادهاند. از جمله معاون درمان وزارت بهداشت روز ۱۵ تیر از احتمال دورقمی شدن مرگومیر روزانه در کشور بر اثر شیوع زیرسویه بیاِی۵ (BA5) از سویه امیکرونِ ویروس کرونا خبر داده بود.
افزایش دوباره آمار ابتلا به ویروس کرونا در ایران در حالی رخ میدهد که در آستانه تعطیلات رسمی پیش رو، افزایش سفرهای زیارتی ایرانیان به زیارتگاههای شیعی در عراق در دستور کار قرار دارد و نخستین کاروان «عتبات عالیات»، پس از سه سال وقفه به دلیل همهگیری کرونا، روز ۱۱ تیر از مرز شلمچه راهی کربلا شده است.
در روزهای اخیر بسیاری از کشورهای اروپایی نیز افزایش قابل توجهی در موارد ابتلا به ویروس کووید ۱۹ را گزارش کرده و کارشناسان هشدار دادهاند که با برداشته شدن تقریباً همه محدودیتها و کاهش تزریق واکسنهای یادآور، موارد ابتلا ممکن است در تابستان افزایش یابد.
روسای افبیآی و امآیفایو: چین یک تهدید جدی امنیتی و اقتصادی است

رؤسای سازمانهای امنیت داخلیِ آمریکا و بریتانیا روز چهارشنبه در دیدار با رهبران تجاری و دانشگاهی در لندن، به طور مشترک از «تهدید جدی امنیتی و اقتصادی» چین برای غرب سخن گفته و تأکید کردند که پکن به دنبال سرقت مالکیت معنوی شرکتها و تأثیرگذاری بر سیاست در غرب است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کریستوفر ری، رئیس افبیآی، در این دیدار گفت که دولت چین «بزرگترین تهدید بلندمدت» برای امنیت اقتصادی و ملی بریتانیا، ایالات متحده و متحدانشان در اروپا و نقاط دیگر است.
آقای ری هشدار داد: «خطر دولت چین برای کسبوکارهای غربی جدیتر از آن است که حتی بسیاری از تجارتپیشگان کارکشته تصور میکنند.» او اضافه کرد که «چین در تلاش است فناوری شما را بدزدد.»
کن مککالوم، مدیرکل امآیفایو، سازمان اطلاعات و امنیت داخلی بریتانیا، نیز گفت که سازمان او در حال حاضر تلاشهای خود برای مقابله با «فعالیتهای نگرانکننده چینیها» را دوبرابر کرده و افزود که امآیفایو در این زمینه «هفت برابر بیشتر از سال ۲۰۱۸» تحقیقات انجام داده است.
به گفته آقای مککالوم، در طول سال گذشته، بریتانیا اطلاعاتی را با ۳۷ کشور به اشتراک گذاشته تا به آنها کمک کند در برابر جاسوسی سایبری از خود دفاع کنند. او افزود که این تلاشها باعث شد در ماه مه گذشته یک تهدید پیچیده که شرکتهای مهم هوافضا را هدف قرار میداد، مختل شود.
مدیرکل سازمان اطلاعات بریتانیا در مورد برنامههای چین برای تایوان نیز هشدار داد و افزود: «این فرض گسترده در غرب مبنی بر این که رفاه روزافزون در چین و افزایش ارتباط با غرب به طور خودکار به آزادی سیاسی بیشتر [در چین] منجر میشود، آشکارا اشتباه است.»
به نوشته رویترز، سخنگوی سفارت چین در بریتانیا در پاسخ به پرسشی دربارهٔ اظهارات مککالوم گفت: «اتهامات مقامات اطلاعاتی آمریکا و انگلیس علیه چین کاملاً بیاساس است و مواردی که آنها فهرست کردهاند خیالات محض است.»
سفیر بریتانیا در ایران: معاون سفارت در ماه دسامبر ایران را ترک کرد

در حالی که رسانههای حکومتی ایران میگویند جایلز ویتاکر، معاون سفیر بریتانیا در تهران، به اتهام «نمونهبرداری از خاک منطقه ممنوعه» در کویر مرکزی ایران بازداشت شده، سفیر بریتانیا در تهران روز پنجشنبه، ۱۶ تیر، در پیامی نوشت که آقای ویتاکر «در دسامبر گذشته در پایان مأموریت خود ایران را ترک کرده است.»
سایمون شِرکلیف، سفیر بریتانیا در تهران، در پیام توئیتری خود نوشت: «این گزارشها مبنی بر این که معاون سفیر کشورمان در حال حاضر بازداشت است بسیار جالب است… .... او در دسامبر گذشته [بیش از شش ماه پیش] در پایان پست خود ایران را ترک کرد.»
در حالی که وزارت خارجه بریتانیا روز چهارشنبه گزارشها درباره دستگیری یک دیپلمات خود در ایران را تکذیب کرد، سایمون شرکلیف در پیام خود این خبر را تکذیب یا تأیید نکرده است.
همزمان صفحه اطلاعات سوابق کاری جایلز ویتاکر در وبسایت دولت بریتانیا در روز پنجشنبه، ۱۶ تیر، مدت خدمت او در پست معاونت سفارت بریتانیا در تهران را «از نوامبر ۲۰۱۸ تا دسامبر ۲۰۲۱» نشان میدهد.
رسانههای جمهوری اسلامی با پخش گزارشی ویدئویی مدعی شدهاند که جایلز ویتاکر همراه با خانوادهاش در حال «نمونهبرداری از خاک یک منطقه ممنوع» بوده که در آنجا «یک رزمایش موشکی هوافضای سپاه پاسداران انجام شده بود».
رسانههای حکومتی ایران همچنین از شناسایی «رونالد گشین، همسر رایزن فرهنگی سفارت اتریش»، به هنگام «نمونهبرداری از خاک منطقه» یکی از روستاهای توابع شهرستان دامغان خبر دادهاند.
در این گزارشها همچنین آمده است که شوهر رایزن فرهنگی سفارت اتریش پیش از این هنگام تصویربرداری از یکی از مناطق نظامی در تهران شناسایی شده است.
وزارت امور خارجه اتریش هنوز به این گزارش واکنش نشان نداده است.
شهریاری: افراد ذینفع در مجلس و دولت مانع تصویب مالیات بر سیگار میشوند

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس ایران از این که «ذینفعان در مجلس و دولت مانع تصویب قانون مالیات برای شرکتهای تولید سیگار میشوند» انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، حسینعلی شهریاری روز پنجشنبه، ۱۶ تیر، بیش از همه از فعالیت شرکتهای چندملیتی تولید سیگار در کشور انتقاد کرد و گفت که با وجود تحریمهای اروپا و آمریکا، شرکتهای تولیدکننده سیگار وابسته به آنها در ایران به تولید سیگار ادامه میدهند و با وجود درآمدهای زیاد «مالیات نمیدهند».
آقای شهریاری در ادامه گفت: «عدهای ذینفع در دولت و مجلس» مانع تصویب قانون مالیات بر سیگار هستند.
این نخستین بار نیست که عدم تصویب قانون مالیات بر سیگار مورد انتقاد مسئولان و کارشناسان قرار میگیرد.
محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، نیز اواسط اسفند پارسال گفته بود: «قوت لایموت مردم گران میشود، اما زمانی که مسئله مالیات دخانیات به میان میآید، مجلس و دولت عقبنشینی میکنند.»
آقای مسجدی افزوده بود: «قیمت سیگار در ماه بهمن ۱۴۰۰ در مقایسه با زمان مشابه سال قبل ۳۰ تا ۱۲۰ درصد گرانتر شده است، اما هیچ قسمت آن عاید مالیات کشور نمیشود و فقط به جیب عدهای واسطه، دلال و تولیدکننده میرسد.»
در لایحه بودجه ۱۴۰۱ مقرر شده بود که مالیات سیگار در قالب قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده تجمیع شود و هر سال پنج درصد به آن اضافه شود. کمیسیون تلفیق نیز برای هر کارتُن سیگار تولید داخل دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و برای هر کارتن سیگار خارجی، سه میلیون تومان مالیات نخی پیشبینی کرده بود که ۸۲۰ درصد نسبت به مالیات نخی سیگار در سال ۱۴۰۰ افزایش داشت.
در واکنش به احتمال تصویب قانون مالیات بر سیگار، وزیر صنعت دولت سیزدهم با ارسال نامهای به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، خواستار عدم تصویب این قانون شد.
محمدرضا تاجدار، رئیس انجمن تولیدکننـدگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی نیز به عنوان یکی از منتقدان تصویب این قانون در بهمن ۱۴۰۰ گفته بود در صورت تصویب مصوبه کمیسیون تلفیق در مجلس، قاچاق سیگار برای قاچاقچیان «صرفه اقتصادی» بیشتری خواهد داشت.
مذاکرهکننده ارشد اتمی ایران عازم عمان شد

علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، یک هفته پس از مذاکرات غیرمستقیمِ بیسرانجام ایران و آمریکا در قطر، راهی عمان شد.
خبرگزاری ایسنا روز پنجشنبه، ۱۶ تیر، خبر داد که آقای باقری صبح امروز برای دیدار و گفتوگو با مقامات عمان به این کشور سفر کرده است.
رسانههای ایران درباره محورهای گفتوگوی معاون سیاسی وزیر خارجه ایران با مقامات عمان خبری منتشر نکردهاند.
رسانههای ایران روز سهشنبه، ۱۴ تیر، نیز از تماس تلفنی حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، با همتای عمانیاش خبر داده و اعلام کردند که در این گفتوگو وضعیت مذاکرات موسوم به احیای برجام مورد بحث قرار گرفته است.
در کنار قطر، عمان دیگر کشور حوزه خلیج فارس است که در سالهای گذشته رابطه بهتری نسبت با سایر کشورهای منطقه با ایران داشته است و همواره از این دو کشور به عنوان میانجی حل اختلافات جمهوری اسلامی با غرب و حتی برخی کشورهای منطقه به ویژه عربستان سعودی نام برده میشود.
عمان در مذاکراتی که منجر به توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ شد (گفتوگوهای محرمانه ایران و آمریکا در اواخر دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد) نقش مهمی داشته و با خروج آمریکا از برجام و پس از اعمال مجدد تحریمها علیه جمهوری اسلامی، نام این کشور در گزارشهای مربوط به روند فروش نفت ایران و دور زدن تحریمها به چشم میخورد.
سفر روز پنجشنبه علی باقری دومین سفر خارجی او در هفته گذشته و پس مذاکرات بینتیجه ایران و آمریکا است که نهم تیر در دوحه پایتخت قطر برگزار شد.
آقای باقری روز جمعه، ۱۱ تیر، در سفری از پیشاعلامنشده به مسکو رفت و با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه و میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در مسکو دیدار کرد.
انتقاد سناتور جمهوریخواه از لایحه استرداد مجرمان بین بلژیک و ایران

سناتور مارکو روبیو، از حزب جمهوریخواه روز چهارشنبه از لایحه «استرداد مجرمان» با ایران در پارلمان بلژیک انتقاد کرد.
مارکو روبیو در توییتی نوشته است، معاهده پیشنهادی «بلژیک با ایران نباید اجازه دهد که اسدالله اسدی، یک تروریست محکوم، به کشورش بازگردد.»
این سناتور جمهوریخواه اضافه کرده است: «حکومت تهران و عواملش، باید در قبال اقدامات تروریستی و گروگانگیری افراد بیگناه پاسخگو شوند.»
کمیسیون سیاست خارجی پارلمان بلژیک روز چهارشنبه طرحی را تصویب کرد که امکان انتقال زندانیان بین این کشور و ایران را فراهم میکند.
این توافق در قالب «لایحه استرداد مجرمان» قرار است پنجشنبه، در پارلمان بلژیک به رای گذاشته شود.
روزنامه «دِمورخِن»، چاپ بلژیک، نوشته است انتظار میرود که این معاهده به آزادی احمدرضا جلالی و اولیویر فاندهکاستِیله از زندان ایران کمک کند.
چشمانداز تصویب چنین معاهدهای بین بلژیک و جمهوری اسلامی در روزهای اخیر واکنشهایی در سطح بین المللی در پی داشته است.
اسدالله اسدی، دیپلمات ۵۰ ساله که در سفارت ایران در اتریش شاغل بود، مادهای انفجاری به وزن نیم کیلوگرم را در اختیار یک زوج ایرانی ساکن بلژیک قرار داده بود تا همایش سازمان مجاهدین خلق در حومه پاریس را هدف حمله قرار دهند.
دولت فرانسه وزارت اطلاعات ایران را به طراحی و اجرای این توطئه متهم کرد و اسدالله اسدی نیز پس از محاکمه، به ۲۰ سال زندان محکوم شد.
مقام آمریکایی برای هماهنگیهای سفر بایدن به «عربستان رفت»

برت مکگورک، هماهنگکننده شورای امنیت ملی کاخ سفید در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، روز چهارشنبه به عربستان رفته است تا زمینهسازی لازم برای سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به این کشور را فراهم کند.
وبسایت خبری تحلیلی «اکسیوس» این خبر را به نقل از چهار منبع مطلع منتشر کرده و گفته است، کاخ سفید به پرسشها در خصوص سفر برت مکگورک پاسخ نداده است.
طبق این گزارش، جو بایدن قرار است روز ۱۵ ژوئیه پس از سفر به اسرائیل و کرانه باختری رود اردن، مستقیم از تل آویو به جده سفر کند.
بخشی از سفر رئیس جمهور آمریکا به عربستان بر نشست با سران کشورهای عربستان، امارات، بحرین، کویت، قطر، عمان، مصر، اردن و عراق متمرکز خواهد بود.
اکسیوس اضافه کرده است، جو بایدن همچنین در این سفر بر مسائلی مانند ترمیم روابط دوجانبه بین واشنگتن و ریاض، لزوم افزایش تولید نفت عربستان و عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل تمرکز خواهد کرد.
گروههای مدافع حقوق بشر پیش از این از احتمال دیدار رئیس جمهور آمریکا با ولیعهد عربستان انتقاد کرده و گفتهاند چنین دیداری با شعار جو بایدن در خصوص در اولویت قرار دادن حقوق بشر منافات دارد.
در واکنش به این انتقادها، جو بایدن گفته است که قصد ندارد در این سفر با محمد بن سلمان دیداری دو جانبه داشته داشته باشد و تنها با او در چارچوب یک نشست گسترده بین المللی حضور خواهد داشت
در پی قتل فجیع جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در استانبول، نهادهای امنیتی آمریکا در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که به احتمال فراوان محمد بن سلمان دستور این قتل را صادر کرده است.
جو بایدن در ماجرای قتل جمال خاشقچی به شدت از حکومت عربستان سعودی انتقاد کرد و آن را «منفور» نامید.
با استفاده از اکسیوس و رادیو فردا
بحران در کابینه بوریس جانسون؛ وزیر مسکن برکنار شد

بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، در واکنش به اظهارات مایکل گوو، وزیر مسکن، که به او گفته بود حمایت حزب محافظهکار را از دست داده و باید استعفا دهد، وی را برکنار کرد.
مایکل گوو از وزرای ارشد دولت بوریس جانسون به حساب میآمد، اما یکی از اعضای دولت بوریس جانسون در توجیه برکناری وی به شبکه بیبیسی انگلیسی گفته است که «شما نمیتوانید اجازه دهید یک آدم خائن کنارتان باشد وقتی که در هیچ یک از مناقشات مهم همراه شما نیست و حتی با خوشحالی به رسانهها میگوید که این رهبر باید برود.»
آقای جانسون به وزرای خود گفته است که او «بر موضوعات مهمی که کشور با آن مواجه است، تمرکز کرده»است.
دستکم ۳۴ قانونگذار بریتانیایی از جمله وزیران دارایی و بهداشت در کمتر از ۲۴ ساعت گذشته از دولت بوریس جانسون اعلام کنارهگیری کردهاند.
در تازهترین مورد عصر چهارشنبه، مایک فریر، وزیر صادرات و برابری (برای حقوق اقلیتها)، از سمت خود استعفا داد و دولت جانسون را به «ایجاد فضای خصومتآمیز برای جامعه الجیبیتیپلاس» متهم کرد.
آقای جانسون اما تقاضاهای فزاینده برای استعفا را رد کرده است.
با استفاده از گزارشهای ایندیپندنت و رادیو فردا؛ س.ن
بودجه ستاد بازسازی عتبات عالیات به «۱۳۰۰ میلیارد تومان» افزایش یافت

ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات، وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران که مسئولیت توسعه زیارتگاههای شیعیان را در عراق بر عهده دارد، بودجه امسال این ستاد را با ۹۲ درصد افزایش، ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد.
مجید نامجو، جانشین رئیس این ستاد، روز چهارشنبه ۱۵ تیر با اعلام این خبر گفت: «سال گذشته ۷۲۰ میلیارد تومان بودجه بسته شده بود که برای نخستین بار به ۹۲ درصد بودجه مصوب رسیدیم».
آقای نامجو همچنین با اعلام به اتمام رسیدن برخی پروژهها در نجف، از پایان گرفتن اسکلت یک صحن ۱۳۵ هزار متری در کربلا خبر داد و افزود توسعه و ساخت دو صحن دیگر هم به این ستاد واگذار شده است.
این مقام ستاد بازسازی عتبات شمار ایرانیانی که که اربعین امسال راهی عراق خواهند شد را بین سه تا پنج میلیون نفر پیشبینی کرد و گفت «تأمین اسکان و پذیرایی» آنها نیز از مأموریتهای این ستاد است.
فرودین امسال نیز یک عضو دیگر ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با پیشبینی افزایش ۹۲ درصدی بودجه این ستاد گفته بود که «علاوه بر توسعه حرمهای عتبات، برنامه بازسازی و توسعه مزار چند شخصیت بزرگ دینی و ملی مدفون در عراق نیز تعریف شده است».
بهگفته مسئولان این ستاد، بیش از ۱۵۰ پروژه بازسازی اماکن مذهبی شیعه در عراق و سایر کشورها که هزینههای آن توسط ایران تامین میشود، تا ۲۰ سال آینده ادامه خواهد داشت.
پس از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، برخی روزنامهنگاران از استفاده این نیرو از ستاد بازسازی عتبات برای تأمین برخی هزینههای خود یاد کردند.
با استفاده از عصرایران، ایسنا و گزارشهای وبسایت رادیو فردا/ر.ش/ک.ر
نماینده مجلس: ۸۰ درصد مردم ایران در گوشیهای خود از فیلترشکن استفاده میکنند

یک نماینده مجلس در گفتوگویی با موضوع طرح موسوم به «صیانت» گفت: «آمارها نشان میدهد که نزدیک به ۸۰ درصد ایرانیها فیلترشکن و ویپیان روی گوشیهای خودشان نصب کردهاند».
غلامرضا نوری قزلجه در گفتوگویی که خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه ۱۵ تیر منتشر کرد، همچنین با اشاره به ضرورت فیلترشکن برای استفاده کودکان و نوجوانان از «برنامههای عادی»، افزود که خودمان آنها را در معرض تهدید قرار میدهیم.
این نماینده مجلس همچنین تأکید کرد استفاده ۸۰ درصد مردم ایران از فیلترشکن و ویپیان در حالی است که آمار استفاده از آن در اروپا «زیر ۱۰ درصد است».
بهگفته آقای نوری قزلجه، در ایران شمار وبسایتهای پرکاربرد فیلترشده به حدی است کودکان و نوجوانان هم «مجبورند برای کارهای عادی فیلترشکن داشته باشند».
استفاده از ویپیان باعث دور زدن هرگونه فیلتر و دسترسی آزاد به اینترنت از جمله وبسایتهایی میشود که استفاده از آنها برای افراد زیر ۱۸ سال مجاز نیست. با این حال ویپیان در کشورهای آزاد بیشتر برای مخفی ماندن هویت کاربر استفاده میشود.
این نماینده مجلس درباره وضعیت فعلی «طرح صیانت» هم که گفته میشود برای محدود کردن بیشتر اینترنت تدوین شده است، گفت محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، «آن را به شورای عالی فضای مجازی فرستاد که آنها روی این موضوع کار کنند»، اما هدف از این کار اعلام نشد.
غلامرضا نوری قزلجه که در کمیسیون مشترک طرح صیانت هم عضویت داشته است، زمستان پارسال پس از تصویب این طرح در کمیسیون گفته بود: «آقایان در ۱۰ دقیقه و با یک صلوات طرح صیانت را که بهنظرم برای جامعه از برجام هم مهمتر بود، تصویب کردند».
این طرح در پی تأکیدهای مکرر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مبنی بر اینکه فضای مجازی در ایران «ول و رها»ست، تهیه و پیگیری شد.
آقای خامنهای بار دیگر، روز هفتم تیر، در دیدار با مسئولان قضایی جمهوری اسلامی گفت برای برخورد با فضای مجازی «اگر قانون ندارید، سریع تهیه کنید».
با استفاده از خبرگزاری ایلنا، اعتمادآنلاین و وبسایت رادیو فردا/ر.ش/ک.ر
انتخاب سردبیر
-
گفتوگوی رادیویی
از تیراندازی روز افتخار در اسلو و ضارب ایرانیتبار آن چه می دانیم؟
-
گفتوگو با بابک پاکنیا
جزئیات تخطیهای قضایی در پرونده دادخواهان سلامت
-
یک ماه پر التهاب دیگر
همه مرگهای مشکوک و عملیات منتسب به اسرائیل در خرداد ۱۴۰۱
-
روایت پرویز دستمالچی از ترور میکونوس
پوکه اول جلوی من به زمین افتاد
زیر ذرهبین
-
«از نظر اقتصادی جلو میرویم کما اینکه روزبهروز با کمک خداوند وضعمان بهتر میشود»
بررسی شرایط اقتصادی مردم، از جمله افزایش تورم و اجاره بها، نشان میدهد که سخنان نماینده علی خامنهای در اصفهان مبنی بر بهتر شدن روزانه شرایط اقتصادی مردم ایران، ادعایی نادرست است.